Terugvragen van belasting na werken in Australië: een handleiding

Een handleiding voor het terugvragen van je belasting na een working holiday

Ga jij binnenkort voor een working holiday naar Australië of ben je er misschien zelfs al aan het werk?

Je hebt vast al eens gehoord van de zogenaamde ‘tax back’ oftewel het terugvragen van (een gedeelte van) de belasting die je hebt afgedragen aan de overheid. En dan is er ook nog het deels terugvorderen van de pensioenpremie die je hebt betaald, oftewel de ‘superannuation’.

Hoe gaat dit nou precies? Zijn er bepaalde voorwaarden? Zeker als je voor de eerste keer Down Under gaat backpacken, kunnen dit vragen zijn die bij je opkomen. In deze handleiding leg ik je precies uit wat je moet doen.

Wat zijn de voorwaarden voor superannuation en tax back?

Als je gaat werken in Australië en meer dan $450 per maand verdient, bouw je een pensioen op. Dit pensioen, gelijk aan 9,5% van je salaris, staat ook wel bekend als ‘superannuation’ en wordt automatisch door jouw werkgever van jouw loon afgehaald en afgedragen aan de overheid.

Je kunt een gedeelte van deze pensioenpremie terugvragen als je Australië permanent hebt verlaten en weer terug in Nederland bent. Dit kunnen best grote bedragen zijn, want volgens taxback.com ligt het gemiddelde bedrag dat iemand terugkrijgt op $3.380 per jaar.

Goed om te weten: je krijgt dus niet hele bedrag terug dat je aan superannuation hebt betaald. Immers, het pensioenfonds rekent ook bepaalde commissies en tevens pakt de overheid een gedeelte mee, namelijk 35% (niet terugvorderbaar).

De door jou betaalde loonbelasting kun je ook al terugvorderen als je nog in Australië bent, dit is de ‘tax back’. Het vrijgestelde gedeelte is de eerste $18.200 die je in Australië hebt verdiend. De belastingen die je over dit bedrag hebt afgedragen, kun je daarom volledig terugkrijgen.

Als je zelf de aangifte doet, vul dan altijd in dat je een ‘foreign resident for tax purposes’ bent. Althans, als je aan een van de volgende voorwaarden voldoet:

 • Je bent 6 maanden of meer aansluitend in Australië en voor het grootste deel van de tijd heb je gereisd en een baan gehad op verschillende locaties.
 • Je bent voor vakantie naar Australië gekomen of bezoekt het land voor minder dan 6 maanden.

Je begrijpt het al: je zal bijna altijd je afgedragen belastingen kunnen terugvragen. En het is de moeite, want het gemiddelde bedrag dat backpackers terugvorderen aan loonbelasting, is volgens taxback.com $2.600 per jaar.

Het kan ook nog zo zijn dat je als ‘temporary resident’ wordt gezien. Dit is zo als:

 • Je Australië verlaat maar geen permanent leven in een ander land opbouwt.
 • Jij een buitenlandse student bent die in Australië studeert en bent ingeschreven voor een opleiding van tenminste 6 maanden.
 • Je geëmigreerd bent naar Australië met als doel om daar permanent te gaan wonen.
 • Jij Australië voor meer dan 6 maanden bezoekt, merendeels hebt gewerkt en voor het grootste gedeelte van de tijd op dezelfde plek hebt gewoond.

Ook in dit geval kun jij jouw betaalde belastingen terugvorderen via de eerder genoemde tax back.

Twijfel je? Dan kun je op deze website een check doen of jij inderdaad een foreign resident for tax purposes of misschien een temporary resident bent.

Onthoud verder de volgende zaken:

 • Het belastingjaar in Australië loopt van 1 juli tot en met 30 juni. Vanaf 1 juli kun jij starten met het terugvragen van je belastingen van de afgelopen belastingjaargang, doe dit wel voor 31 oktober van datzelfde jaar.
 • Je dient jouw tax file number, oftewel je belastingnummer, binnen 30 dagen te overleggen aan je werkgever om te voorkomen dat je een emergency tax gaat betalen.
 • Zorg dat je jouw ‘PAYG’, salarisstrookjes en jaaropgave(n) goed bewaart. Een ‘PAYG’ is een officieel belastingdocument dat jij van je werkgever krijgt. Hierop staan je jaarinkomsten en de belastingen die je hebt betaald. Doorgaans voldoet trouwens je laatste loonstrookje.

 

Hoe kun jij je betaalde superannuation en belasting terugvragen?

Nu je weet of je voldoet aan de voorwaarden voor het terugvragen van je superannuation en afgedragen belastingen, kun je verder gaan met de volgende stap: het daadwerkelijk terugvorderen. Dit doe je als volgt:

 • Om je superannuation terug te vragen, ga je naar deze website van de Australische overheid. Voor je tax back kun je terecht op deze pagina, maak wel even een account aan.
 • Laat zowel je superannuation als je tax back regelen door Taxback, zij nemen al je zorgen uit handen. Superhandig en je kunt tevens $1.000 winnen 🙂 . Via de onderstaande banner kom je op hun website uit en kun jij jezelf aanmelden:

Banner Taxback.com

Je kunt het ook op de oude manier doen, via papieren documenten. Echter, dit raad ik je niet aan, omdat het op deze manier een stuk langer duurt. Gemiddeld genomen namelijk 50 werkdagen. Als je het online regelt, is de verwerkingstijd doorgaans 10 tot 14 werkdagen.

Andere handige dingen om te weten:

 • Je kunt het geld zowel op een Australische als buitenlandse, bijvoorbeeld Nederlandse, rekening laten overmaken.
 • Ook voor eerdere jaren kun je een aanvraag voor tax back indienen. Wil je dit? Bekijk dan deze website eens.

 

Wat als jij je afgedragen belasting eerder wilt terugvragen?

Zoals ik hierboven zei, loopt het belastingjaar van 1 juli tot en met 30 juni. Verlaat je Australië binnen deze periode, dan kun je ervoor kiezen om je afgedragen belasting vervroegd terug te vragen. Dit heet ook wel de ‘tax return early’.

Hoe doe je dit?

Je gebruikt gewoon het formulier van het jaar ervoor. Als jij bijvoorbeeld in november 2015 Australië hebt verlaten (belastingjaar 2015-2016), dan streep je op het formulier van 2014-2015 de jaartallen door en verander je deze in ‘2015-2016’. Je vult alles in en stuurt het document vervolgens op naar het volgende adres (online is niet mogelijk):

Australian Taxation Office
GPO Box 9845
IN YOUR CAPITAL CITY

Opmerking: ‘IN YOUR CAPITAL CITY’ moet zo blijven staan en niet worden vervangen door een naam of postcode. De Australische overheid heeft voor wat betreft belastingen een overeenkomst met Australia Post, de PostNL van Australië, waardoor deze omschrijving voldoet.

De verwerking van je aanvraag duurt gemiddeld 50 werkdagen. Indien je in financiële problemen zit, kun je in aanmerking komen voor versnelde terugbetaling.

Ga jij backpacken door Australië?

Banner-Backpackgids-Australie-nieuwCheck dan de Australië-gidsen die ik samen met een aantal andere backpack-experts heb ontwikkeld. Hierin geven we je onder meer:

Oneindig veel routes die naar wens zijn aan te passen.
Tips & tricks op het gebied van accommodatie, budget, gezondheid en nog vele andere thema’s.
Concrete inzichten wat je kunt met je budget en beschikbare tijd.
Stappenplannen die al je vragen wegnemen.
Een ontwerp waar je “U” tegen zegt 😉 .

Wil jij meer weten over onze Australië-gidsen?

Arrow

Naar de aanbieding!

Als jij vragen hebt over het terugkrijgen van je belastingen of superannuation, stel ze gerust hieronder 🙂 .

Robbert
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.
46 Antwoorden
 1. Avatar
  Germaine

  Hi Robbert,

  Onlangs heb ik mijn taxback teruggevraagd maar ik kan ook mijn superannuation terugvragen uiteraard. Taxback.com vroeg mij een document door te sturen waarop een van de onderstaande bevestigd dat ik het daadwerkelijk ben:

  Member of the Police Force; Branch Manager of a Bank; Justice of the Peace; Notary Public Officer; Magistrate; Registrar or deputy registrar of a court or Judge of a court.

  Wie zou het handigst zijn om dit aan te veagen zonder dat ze er kosten voor in rekening brengen? Hebben jullie hier ervaring mee? Mij lijkt het handigst om dit aan een branche manager van een bank te vragen.

  Ik hoor graag je reactie!

  1. Robbert
   Robbert

   Hoi Germaine,

   Zelf heb ik deze vraag nooit gehad. Ik verwacht dat je bij een branchemanager de beste kans hebt om het gratis geregeld te krijgen…

   Ik hoor graag van je hoe het afgelopen is!

 2. Avatar
  Laura

  Hallo,
  Klopt het dat je je super annuation maar één keer kunt terug vragen?
  Bijvoorbeeld, ik kom over een paar jaar terug met m’n 2nd year visa, kan ik dan opnieuw super annuation claimen wanneer ik naar huis ga?

  Bedankt!
  Groetjes,
  Laura

  1. Robbert
   Robbert

   Hoi Laura,

   Om zeker te zijn, heb ik even navraag voor je gedaan.

   Wanneer je Australië verlaten hebt, de claim hebt gedaan en later terugkomt voor een 2nd Working Holiday, dan kun je daarna wederom je superannuation terugvragen. Om in het kort antwoord te geven op je vraag: ja dus.

   Groet,

   Robbert

 3. Avatar
  Judith

  Hi Robbert,
  Voor het terugvragen van de superannuation moeten we een verklaring overleggen dat ik uit Australië ben vertrokken. Nu had ik een electronisch visum en geen exit stempel.
  Weet jij waar ik zo’n verklaring kan krijgen?
  Groet, Judith

 4. Avatar
  Martijn

  Hoi,

  Naar mijn mening is taxback.com niet erg betrouwbaar en neigt naar scam: Allereerst zijn ze niet helder over de fee die ze vragen; je moet ze mailen om daar info over te krijgen.
  Ik had mijn gegevens ingevuld om te kunnen berekenen wat ik aan superannuation terug kon krijgen, maar vervolgens word ik bestookt met emails van hen of ik door wil zetten met het invullen voor de aanvraag van het terugvragen van de superannuation, tevens word ik vanuit Ierland gebeld met de vraag om een 0800- nummer te bellen.
  Ik vraag mijn superannuation wel terug rechtstreeks via DASP online

  1. Robbert
   Robbert

   Hoi Martijn,

   Dank voor je berichtje. Uiteraard is het zo dat zij willen dat je de terugvraag afrondt. Op die manier ontvang jij je geld en ontvangen zij de commissie waarvoor ze werken. Je kunt het ook zelf regelen, die keuze is helemaal aan jou.

   Groet, Robbert

 5. Avatar
  Jasper

  Hi Robbert, ik suit over 5 weken mijn 2e jaars visum af. Nu hebben ik een een vriend vorig jaar taxback gedaan en deze uren/bij dezelfde bedrijven gewerkt. Bij het aanvragen van de taxback kreeg ik 2500,- terug en de andere jongen moest 7500,- aan de overheid betalen (na heel veel moeite heeft hij via via toch nog 1000 terug kunnen krijgen). Nu is er waarschijnlijk wat mis gegaan of heeft hij vragen verkeerd beantwoord. Nu zijn er 2 mensen om mij heen die hetzelfde zijn overkomen en nu 2000,- moeten betalen aan de overheid. Nu sta ik op het punt mijn taxback aan te vragen maar ben nogal bang dat ik straks ook moet betalen in plaats van ontvang.
  Heb jij enig idee waar dit aan ligt?

  Thanks!

  1. Robbert
   Robbert

   Hoi Jasper,

   Dit zegt me eerlijk gezegd niks. Het enige wat ik kan bedenken, is dat er te weinig belasting afgedragen is waardoor er alsnog moet worden bijbetaald. Ik raad je aan om even je vraag aan Taxback.com te stellen, ik hoor graag van je wat de reden is.

   Groet, Robbert

 6. Avatar
  Mark van Rijn

  Hallo,

  Van Februari tot en met juni 2017 heb ik in Australië gewerkt. Ik wil graag mijn Superannuation en belasting terug vragen.
  Ik heb gevonden waar ik de Superannuation moet terugvragen, maar waar kan ik een formulier/website vinden die ik in moet vullen voor mijn afgedragen belasting?

  Moet ik trouwens eerst mijn visa stopzetten voordat ik de aanvragen kan doen?

  Hopelijk kan iemand mij helpen.

  Alvast enorm bedankt.

  Groetjes,

  Mark van Rijn

 7. Avatar
  Iris

  Hallo Robert,

  Ik ben bezig met mijn tax terugkrijgen, maar ik heb geen jaaroverzicht. Nu zie ik staan op je blog dat je ook je laatste loonstrookje kan inleveren, heb je dan geen jaaroverzicht/ final payslip nodig?

  En wat moet ik invullen bij ABN, ik heb wel zo’n nummer maar er wordt ook gevraagd of daar geld op heb gekregen. Ik heb wel superannuation waar geld op staat, maar ik denk dat dat niet hetzelfde is?

  Alvast bedankt!

  Met vriendelijke groet,

  Iris

  1. Robbert
   Robbert

   Hoi Iris,

   Je laatste loonstrookje kan voldoende zijn. Echter, ze kunnen altijd om je jaaropgave vragen, mochten er vragen zijn.

   ABN is een ‘Australian Business Number’. Je zal hiervoor even navraag moeten doen bij het bedrijf waar je gewerkt hebt.

   Groet, Robbert

 8. Avatar
  Bel

  Hii! Vraagje, ik ging via de MyGov zelf proberen mijn tax terug te vragen, dit komt op een bepaald bedrag uit van 1400 dollar. Wanneer de site dus een soort final calculate doet komt hier maar iets van 500 dollar uit. Als je onder een bepaald bedrag verdient hoor je alles terug te krijgen toch? Aangezien ik hier zwaar onder val, snap ik niet zo goed waar die 500 vandaan komt?

  Hoor graag of je weet wat ik verkeerd heb gedaan ;).

  Groetjes

  1. Robbert
   Robbert

   Hoi Bel,

   De eerste 37.000 AUD is voor alle Working Holiday Makers belast met 15%. Je krijgt dus zeker niet alles terug…

   Mijn vraag aan jou: over welk bedrag, waar je “zwaar onder valt,” heb je het?

   Je kunt ook altijd even contact opnemen met Taxback of een mailtje sturen naar MyGov.

   Groet,

   Robbert

   1. Avatar
    Bell

    Hi Robbert!

    Ah oke, dus van de 15% die je aan tax hebt afgedragen krijg je niet alles terug? Ik heb 1400$ aan tax afgedragen in het totaal van januari t/m juni. Ik las dat als je onder de ongeveer 18.000$ hebt verdient (ik zit op afgerond 9 duizend) , je het hele getaxeerde bedrag terug ontvangt. Maar klopt dit nu of niet?

    Krijg je met je whv 417 je gehele tax bedrag van 15% terug of wordt er ook een deel van gehouden? Ik snap het niet meer. Maar kijk uit naar je antwoord!

    Groetjes, Bel

    1. Robbert
     Robbert

     Ah je bedoelt het op die manier.

     Vanaf 1 januari 2017 is het zo dat je niet meer gebruik kunt maken van de ‘tax free treshold’. Een vrijstelling die eerder van toepassing was op verdiende bedragen tot 18.200 AUD. Heb je in die periode daarvoor gewerkt, dan heb je er wel recht op.

     De nieuwe regel is dat de eerste 37.000 AUD belast zal worden met 15%.

     Groet, Robbert

 9. Avatar
  Maxime

  Robbert
  Momenteel werk ik in de druivenpluk 2 dagen per week. Volgens mijn werkgever hoeft hij geen superannuation in te houden. Klopt dit? Hij houdt wel belasting in en ik krijg een loonstrook.

  Groet Maxime

  1. Robbert
   Robbert

   Hey Maxime,

   Als je ouder bent dan 18 en meer dan $450 per maand verdient bij deze werkgever, is deze verplicht om superannuation af te dragen.

   Groet, Robbert

 10. Avatar
  Susanne

  Hi,
  Ik vroeg mij af of ik de gegevens van mijn superannuation ergens online kan vinden? Mijn vorige werkgever heeft deze als het goed is aangemaakt, maar ik heb hier geen gegevens/post van. Is het mogelijk om de gegevens dus online te vinden?

  1. Robbert
   Robbert

   Hoi Susanne,

   Dit zou je even aan je werkgever moeten vragen. Het kan ook zijn dat zijn de de inlog-gegevens hebben, aangezien zij de aanvraag hebben gedaan.

   Groet, Robbert

   1. Avatar
    Fati

    Hoi hoi,

    Het klopt niet wat je zegt: jouw werkgever kan/mag er juist niet bij. Je moet er zelf voor zorgen dat je je superfund number hebt. Mijn werkgever heeft me verteld dat ik zelf mij fund moest bellen (en dat heb ik gedaan) om mijn nummer te krijgen (om later in te kunnen loggen en mijn opgebouwde pensioen in te zien en terug te vragen). Hij heeft geen recht om die informatie in te zien, ook niet als het verzoek vanuit jou komt. Normaal sturen ze het via de post, maar ivm verhuizing had ik die brieven gemist.

 11. Avatar
  Jelle

  Hey,

  In mijn 6 maanden tijd heb ik 3 maanden farm work gedaan in 2018. Hier heb ik 13.000 dollar netto verdiend en hierbij had ik een Super opgebouwd van ruim 800 dollar. Na het verlaten van Aus en taxback te hebben ingeschakeld kreeg ik van hun 113 euro terug wat naar mijn mening een veelte laag bedrag is. Zelf kan ik weinig informatie vinden over de wetgeving van de tax refund en super annuation refund. Misschien dat jij hier meer over kan zeggen dat het bedrag klopt of niet?

  Mvg

 12. Avatar
  Moniek

  He Robert,

  Vorig jaar ben ik in Australië geland op 6 juni. Klopt het dat ik dan tot en met 6 juni in Australië mag blijven?
  Raad je me aan om de superannuation en tax back terugvragen te regelen in Australië of wanneer ik in Nederland ben?
  Of is het aan te raden om miin superannuation open te laten, aangezien ik in de toekomst misschien nog terugkom met mijn tweede jaar visum.

  1. Avatar
   Moniek

   En klopt het Robbert dat ik niks terugkrijg van de 15%, aangezien de eerste 37000 AUD voor alle Working Holiday Makers belast is met 15%.

   Ik ben benieuwd.

   1. Robbert
    Robbert

    Je krijgt wel een gedeelte daarvan terug, om precies te maximaal 500 AUD. Als je er meer over wilt weten, zoek dan even op ‘Low Income Superannuation Tax Offset’.

  2. Robbert
   Robbert

   Hoi Moniek,

   Het visum geeft je recht op 365 dagen Australië. Dit zou dan tot en met 5 juni betekenen.

   Ik zou de terugvraag gewoon rustig in Nederland regelen, dit kun je makkelijk online doen. Waarom zou je deze willen open laten?

   Groet, Robbert

 13. Avatar
  Nicole

  Kan ik de door mij betaalde loonbelasting kun je ook terugvorderen als ik niet meer in Australië ben? Ben anderhalve maand in Australië geweest en n groot deel daarvan gewerkt

 14. Avatar
  marjolein

  Hoi Robert,

  Ik heb gehoord dat je je tax file number verliest, wanneer je je super terugvraagt. Hierdoor zou je voor je second year visa geen nieuw tax file number kunnen krijgen (en dus je sec. year niet kunnen gebruiken).

  Weet jij in hoeverre dit waar is? Ik wil graag mijn tax en super terugvragen, maar eventueel ooit nog wel terug voor mijn sec. year.

  Hopelijk hoor ik iets van je :).

  Groetjes, Marjolein

 15. Avatar
  Laura

  Hoi Robert,

  Ik ben vanwege het reizen in andere landen te laat met het terugvragen van Tax. Kan dat nu nog of ben ik écht te laat na 31 oktober? De tax die ingehouden is, is zo’n $900. Is het de moeite waard?

  Groetjes Laura

  1. Robbert
   Robbert

   Hoi Laura,

   Regel je het zelf of via bijvoorbeeld Taxback? Via hen kun je het alsnog regelen, al betaal je wel een boete.

   Ik zou het altijd regelen, je hebt er immers recht op.

   Succes!

 16. Avatar
  Josse

  is het voordeliger om je super op je Australische bankaccount te laten storten en dan hier in NL op te nemen of maakt het niet zo veel verschil met de onkosten voor het overmaken naar je Nederlandse rekening

   1. Avatar
    Josse

    Hoi Robert,

    Ik doe het zelf via de overheids site!

    Nu ben ik ook op een probleem gestuit, ik heb alle gegevens ingevuld maar ze geven aan dat ik bij een fund: The trustee for Commonwealth essential super nog geld van zou kunnen krijgen, ik moet zoveel mogelijk gegevens invullen als: product name,
    superannuation fund number, my member/account number,
    client ID etc, ik heb gezocht op het internet maar kan deze gegevens nergens vinden, ik zou dit ook kunnen skippen alleen weet ik niet of ik dan eventueel geld mis? hopelijk kan je me hier mee helpen, alvast bedankt!

    mvg Josse

    1. Robbert
     Robbert

     Eerlijk gezegd kan ik daar weinig over zeggen. Kun je hen per mail bereiken zodat ze je een concreet antwoord geven? Of anders even navraag doen bij je werkgever.

     Succes!

Laat een reactie achter