Een complete gids voor het terugvragen van je belasting na een working holiday in Australië

Ga jij binnenkort voor een working holiday naar Australië of ben je er misschien zelfs al aan het werk?

Je hebt vast al eens gehoord van de zogenaamde ‘tax back’ oftewel het terugvragen van (een gedeelte van) de belasting die je hebt afgedragen aan de overheid. En dan is er ook nog het deels terugvorderen van de pensioenpremie die je hebt betaald, oftewel de ‘superannuation’.

Hoe gaat dit nou precies? Zijn er bepaalde voorwaarden? Zeker als je voor de eerste keer Down Under gaat backpacken, kunnen dit vragen zijn die bij je opkomen. In deze handleiding leg ik je exact uit wat je moet doen.

Wat zijn superannuation en tax back precies?

Ik heb het hierboven al even gezegd: tax back is het terugvragen van een gedeelte van de belasting die je tijdens je working holiday hebt betaald, en superannuation is het deel van de afgedragen pensioenpremie waar je recht op hebt.

Superannuation wordt vaak ook ‘super’ genoemd trouwens.

 

Wat zijn de voorwaarden voor superannuation en tax back?

Als je gaat werken in Australië en meer dan AUD 450 per maand verdient, bouw je een pensioen op. Dit pensioen, gelijk aan 10% van je salaris, staat ook wel bekend als ‘superannuation’ en wordt automatisch door jouw werkgever van jouw loon afgehaald en afgedragen aan de overheid.

Je kunt een gedeelte van deze pensioenpremie terugvragen als je Australië permanent hebt verlaten en weer terug in Nederland bent. Dit kunnen best grote bedragen zijn, want volgens taxback.com ligt het gemiddelde bedrag dat iemand terugkrijgt op AUD 3.380 per jaar.

Goed om te weten: je krijgt dus niet hele bedrag terug dat je aan superannuation hebt betaald. Immers, het pensioenfonds rekent ook bepaalde commissies en tevens pakt de overheid een aanzienlijk gedeelte mee, namelijk 65% (niet terugvorderbaar). Deze 65% geldt voor mensen die in Australië gewerkt hebben met een Working Holiday Visa (417 en 462). Voor andere visums geldt een tarief van 35%.

De door jou betaalde loonbelasting kun je ook al terugvorderen als je nog in Australië bent, dit is de ‘tax back’. De eerst verdiende AUD 45.000 wordt sinds de jaargang 2020-2021 belast met 15%.

Als je zelf de aangifte doet, vul dan altijd in dat je een ‘foreign resident for tax purposes’ bent. Althans, als je aan een van de volgende voorwaarden voldoet:

  • Je bent 6 maanden of meer aansluitend in Australië en voor het grootste deel van de tijd heb je gereisd en een baan gehad op verschillende locaties.
  • Je bent voor vakantie naar Australië gekomen of bezoekt het land voor minder dan 6 maanden.

Je begrijpt het al: je zal bijna altijd je afgedragen belastingen kunnen terugvragen. En het is de moeite, want het gemiddelde bedrag dat backpackers terugvorderen aan loonbelasting, is volgens taxback.com AUD 2.600 per jaar.

Het kan ook nog zo zijn dat je als ‘temporary resident’ wordt gezien. Dit is zo als:

  • Je Australië verlaat maar geen permanent leven in een ander land opbouwt.
  • Jij een buitenlandse student bent die in Australië studeert en bent ingeschreven voor een opleiding van tenminste 6 maanden.
  • Je geëmigreerd bent naar Australië met als doel om daar permanent te gaan wonen.
  • Jij Australië voor meer dan 6 maanden bezoekt, merendeels hebt gewerkt en voor het grootste gedeelte van de tijd op dezelfde plek hebt gewoond.

Ook in dit geval kun jij jouw betaalde belastingen terugvorderen via de eerder genoemde tax back.

Twijfel je? Dan kun je op deze website een check doen of jij inderdaad een foreign resident for tax purposes of misschien een temporary resident bent.

Onthoud verder de volgende zaken:

  • Het belastingjaar in Australië loopt van 1 juli tot en met 30 juni. Vanaf 1 juli kun jij starten met het terugvragen van je belastingen van de afgelopen belastingjaargang, doe dit wel voor 31 oktober van datzelfde jaar.
  • Je dient jouw tax file number (TFN), oftewel je belastingnummer, binnen 30 dagen te overleggen aan je werkgever om te voorkomen dat je liefst 45% belasting gaat betalen. Dit percentage houdt je werkgever dan automatisch in. Een TFN kan je hier online aanvragen.
  • Zorg dat je jouw ‘PayG’, salarisstrookjes en jaaropgave(n) goed bewaart. Een ‘PayG’ is een officieel belastingdocument dat jij van je werkgever krijgt. Hierop staan je jaarinkomsten en de belastingen die je hebt betaald. Doorgaans voldoet trouwens je laatste loonstrookje. PayG staat trouwens voor ‘Pay as you Go’.

 

Een voorbeeld

Om alles een beetje duidelijk voor je te maken, heb ik een simpel voorbeeld voor je:

Eline woont en werkt in Australië met een Working Holiday Visa (462). Ze verdient AUD 2.900 per maand (en dus AUD 34.800 per jaar).

Ze heeft geen tax file number (TFN) aangevraagd. Daarom moet haar werkgever 45% van haar maandelijkse inkomen inhouden. Dit komt neer op AUD 1.305. Als Eline wél een TFN zou hebben gehad, was haar maandelijkse afdracht slechts AUD 435 (15%) geweest. Aanzienlijk lager dus.

Oftewel: zorg altijd dat je een TFN aanvraagt en deze binnen 30 dagen doorgeeft aan je werkgever.

 

Hoe zit het met de ’tax free treshold’?

Als je een ‘Australian resident for tax purposes’ bent is de eerste AUD 18.200 die je verdient vrijgesteld van belastingen.

Je voelt ‘m al aankomen: alle mensen die in Australië werken met een Working Holiday Visa, behoren helaas niet tot deze categorie. Inmiddels, in 2023, is het zo dat je 15% over je eerste AUD 45.000 zult moeten afdragen.

 

Hoe kun jij je betaalde superannuation en belasting terugvragen?

Nu je weet of je voldoet aan de voorwaarden voor het terugvragen van je superannuation en afgedragen belastingen, kun je verder gaan met de volgende stap: het daadwerkelijk terugvorderen. Dit kan je op de volgende manieren regelen:

  • Zelf. Om je superannuation terug te vragen, ga je naar deze website van de Australische overheid. Voor je tax back kun je terecht op deze pagina.
  • Via een tussenpartij. Laat zowel je superannuation als je tax back regelen door Taxback, zij nemen al je zorgen uit handen. Superhandig en je kunt tevens AUD 1.000 winnen 🙂 . Via de onderstaande banner kom je op hun website uit en kun jij jezelf aanmelden:

Banner Taxback.com

 

Wat als jij je afgedragen belasting eerder wilt terugvragen?

Zoals ik hierboven zei, loopt het belastingjaar van 1 juli tot en met 30 juni. Verlaat je Australië binnen deze periode, dan kun je ervoor kiezen om je afgedragen belasting vervroegd terug te vragen. Dit heet ook wel de ‘tax return early’.

Hoe doe je dit?

Je gebruikt gewoon het formulier van het jaar ervoor. Als jij bijvoorbeeld in november 2015 Australië hebt verlaten (belastingjaar 2015-2016), dan streep je op het formulier van 2014-2015 de jaartallen door en verander je deze in ‘2015-2016’. Je vult alles in en stuurt het document vervolgens op naar het volgende adres (online is niet mogelijk):

Australian Taxation Office
GPO Box 9845
[Insert the name and postcode of your capital city]

Opmerking: het laatste gedeelte schrijf je volledig in hoofdletters, dus bijvoorbeeld: ‘SYDNEY NSW 2001’.

De verwerking van je aanvraag duurt gemiddeld 50 werkdagen. Indien je in financiële problemen zit, kun je in aanmerking komen voor versnelde terugbetaling.

Meer informatie over deze vervroegde terugvraag vind je hier.

 

Kan je je superannuation en belasting van eerdere jaren terugvragen?

Om meteen antwoord te geven op de vraag: ook voor eerdere jaren kun je een aanvraag voor tax back indienen. Taxback.com bied je bijvoorbeeld de mogelijkheid om dit tot 4 jaar terug te doen. Direct via de Australische overheid kan je zelfs aanvragen indienen die nog verder teruggaan. Meer informatie hierover kun je hier vinden.

Ook je superannuation kan je terugvragen van eerdere jaren. De regel is dat wanneer je visum is verlopen en je Australië hebt verlaten, je recht hebt om je super terug te vragen.

 

Wanneer kan je de terugbetalingen op je rekening verwachten?

Het duurt meestal zo’n 10 tot 14 werkdagen voor jij je teruggevraagde belasting (tax back) op je rekening hebt staan, als je de aanvraag online hebt gedaan.

Je kunt het ook op de oude manier doen, via papieren documenten. Echter, dit raad ik je niet aan, omdat het op deze manier een stuk langer duurt. Gemiddeld genomen namelijk 50 werkdagen.

Als gezegd moet je bij de tax return early-aanvraag op zo’n 50 werkdagen rekenen.

De terugbetaling van je superannuation duurt gemiddeld genomen 28 dagen.

Je kunt het geld zowel op een Australische als buitenlandse, bijvoorbeeld Nederlandse, rekening laten overmaken.

 

Als jij vragen hebt over het terugkrijgen van je belastingen of superannuation, stel ze gerust hieronder 🙂 .

Haal het maximale uit je reis door Australië

Ben je op zoek naar routes? En heb jij geen zin in gedoe tijdens de planning van je avontuur? Wil jij simpelweg het maximale uit je reis door Australië halen? Dan heb ik iets voor je wat je niet mag missen.

Samen met een aantal andere doorgewinterde reizigers heb ik namelijk Backpackgids Australië ontwikkeld. En als je naast Australië ook nog naar Nieuw-Zeeland gaat, dan is Backpackgids Nieuw-Zeeland ook echt een aanrader.

Je hoeft niks meer uit te zoeken, al het belangrijke en lastige voorwerk hebben wij voor je gedaan.

In de gidsen vind je onder meer:

Cruciale informatie voor je vertrekt.
Duidelijk uitgestippelde routes waar je direct mee op pad kunt.
Waardevolle transportinfo waarmee je zeeën van tijd bespaart.
Toffe accommodaties, eetzaakjes en bekende maar ook geheime plekjes.
Insider-tips, secrets en travel hacks die je gezien moet hebben.

Backpackgids Australië

Ga jij binnenkort Down Under? Dan is deze klassieker onder de backpackgidsen een must om te hebben. Klik op de knop hieronder.

Backpackgids Nieuw-Zeeland

Ik kan kort zijn: deze gids moet je gewoon hebben als je naar Nieuw-Zeeland gaat. Klik op de onderstaande knop.

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.
54 Antwoorden
  1. Germaine

    Hi Robbert,

    Onlangs heb ik mijn taxback teruggevraagd maar ik kan ook mijn superannuation terugvragen uiteraard. Taxback.com vroeg mij een document door te sturen waarop een van de onderstaande bevestigd dat ik het daadwerkelijk ben:

    Member of the Police Force; Branch Manager of a Bank; Justice of the Peace; Notary Public Officer; Magistrate; Registrar or deputy registrar of a court or Judge of a court.

    Wie zou het handigst zijn om dit aan te veagen zonder dat ze er kosten voor in rekening brengen? Hebben jullie hier ervaring mee? Mij lijkt het handigst om dit aan een branche manager van een bank te vragen.

    Ik hoor graag je reactie!

    1. Avatar foto
      Robbert

      Hoi Germaine,

      Zelf heb ik deze vraag nooit gehad. Ik verwacht dat je bij een branchemanager de beste kans hebt om het gratis geregeld te krijgen…

      Ik hoor graag van je hoe het afgelopen is!

  2. Laura

    Hallo,
    Klopt het dat je je super annuation maar één keer kunt terug vragen?
    Bijvoorbeeld, ik kom over een paar jaar terug met m’n 2nd year visa, kan ik dan opnieuw super annuation claimen wanneer ik naar huis ga?

    Bedankt!
    Groetjes,
    Laura

    1. Avatar foto
      Robbert

      Hoi Laura,

      Om zeker te zijn, heb ik even navraag voor je gedaan.

      Wanneer je Australië verlaten hebt, de claim hebt gedaan en later terugkomt voor een 2nd Working Holiday, dan kun je daarna wederom je superannuation terugvragen. Om in het kort antwoord te geven op je vraag: ja dus.

      Groet,

      Robbert

  3. Judith

    Hi Robbert,
    Voor het terugvragen van de superannuation moeten we een verklaring overleggen dat ik uit Australië ben vertrokken. Nu had ik een electronisch visum en geen exit stempel.
    Weet jij waar ik zo’n verklaring kan krijgen?
    Groet, Judith

  4. Martijn

    Hoi,

    Naar mijn mening is taxback.com niet erg betrouwbaar en neigt naar scam: Allereerst zijn ze niet helder over de fee die ze vragen; je moet ze mailen om daar info over te krijgen.
    Ik had mijn gegevens ingevuld om te kunnen berekenen wat ik aan superannuation terug kon krijgen, maar vervolgens word ik bestookt met emails van hen of ik door wil zetten met het invullen voor de aanvraag van het terugvragen van de superannuation, tevens word ik vanuit Ierland gebeld met de vraag om een 0800- nummer te bellen.
    Ik vraag mijn superannuation wel terug rechtstreeks via DASP online

    1. Avatar foto
      Robbert

      Hoi Martijn,

      Dank voor je berichtje. Uiteraard is het zo dat zij willen dat je de terugvraag afrondt. Op die manier ontvang jij je geld en ontvangen zij de commissie waarvoor ze werken. Je kunt het ook zelf regelen, die keuze is helemaal aan jou.

      Groet, Robbert

  5. Jasper

    Hi Robbert, ik suit over 5 weken mijn 2e jaars visum af. Nu hebben ik een een vriend vorig jaar taxback gedaan en deze uren/bij dezelfde bedrijven gewerkt. Bij het aanvragen van de taxback kreeg ik 2500,- terug en de andere jongen moest 7500,- aan de overheid betalen (na heel veel moeite heeft hij via via toch nog 1000 terug kunnen krijgen). Nu is er waarschijnlijk wat mis gegaan of heeft hij vragen verkeerd beantwoord. Nu zijn er 2 mensen om mij heen die hetzelfde zijn overkomen en nu 2000,- moeten betalen aan de overheid. Nu sta ik op het punt mijn taxback aan te vragen maar ben nogal bang dat ik straks ook moet betalen in plaats van ontvang.
    Heb jij enig idee waar dit aan ligt?

    Thanks!

    1. Avatar foto
      Robbert

      Hoi Jasper,

      Dit zegt me eerlijk gezegd niks. Het enige wat ik kan bedenken, is dat er te weinig belasting afgedragen is waardoor er alsnog moet worden bijbetaald. Ik raad je aan om even je vraag aan Taxback.com te stellen, ik hoor graag van je wat de reden is.

      Groet, Robbert

  6. Mark van Rijn

    Hallo,

    Van Februari tot en met juni 2017 heb ik in Australië gewerkt. Ik wil graag mijn Superannuation en belasting terug vragen.
    Ik heb gevonden waar ik de Superannuation moet terugvragen, maar waar kan ik een formulier/website vinden die ik in moet vullen voor mijn afgedragen belasting?

    Moet ik trouwens eerst mijn visa stopzetten voordat ik de aanvragen kan doen?

    Hopelijk kan iemand mij helpen.

    Alvast enorm bedankt.

    Groetjes,

    Mark van Rijn

  7. Iris

    Hallo Robert,

    Ik ben bezig met mijn tax terugkrijgen, maar ik heb geen jaaroverzicht. Nu zie ik staan op je blog dat je ook je laatste loonstrookje kan inleveren, heb je dan geen jaaroverzicht/ final payslip nodig?

    En wat moet ik invullen bij ABN, ik heb wel zo’n nummer maar er wordt ook gevraagd of daar geld op heb gekregen. Ik heb wel superannuation waar geld op staat, maar ik denk dat dat niet hetzelfde is?

    Alvast bedankt!

    Met vriendelijke groet,

    Iris

    1. Avatar foto
      Robbert

      Hoi Iris,

      Je laatste loonstrookje kan voldoende zijn. Echter, ze kunnen altijd om je jaaropgave vragen, mochten er vragen zijn.

      ABN is een ‘Australian Business Number’. Je zal hiervoor even navraag moeten doen bij het bedrijf waar je gewerkt hebt.

      Groet, Robbert

  8. Bel

    Hii! Vraagje, ik ging via de MyGov zelf proberen mijn tax terug te vragen, dit komt op een bepaald bedrag uit van 1400 dollar. Wanneer de site dus een soort final calculate doet komt hier maar iets van 500 dollar uit. Als je onder een bepaald bedrag verdient hoor je alles terug te krijgen toch? Aangezien ik hier zwaar onder val, snap ik niet zo goed waar die 500 vandaan komt?

    Hoor graag of je weet wat ik verkeerd heb gedaan ;).

    Groetjes

    1. Avatar foto
      Robbert

      Hoi Bel,

      De eerste 37.000 AUD is voor alle Working Holiday Makers belast met 15%. Je krijgt dus zeker niet alles terug…

      Mijn vraag aan jou: over welk bedrag, waar je “zwaar onder valt,” heb je het?

      Je kunt ook altijd even contact opnemen met Taxback of een mailtje sturen naar MyGov.

      Groet,

      Robbert

      1. Bell

        Hi Robbert!

        Ah oke, dus van de 15% die je aan tax hebt afgedragen krijg je niet alles terug? Ik heb 1400$ aan tax afgedragen in het totaal van januari t/m juni. Ik las dat als je onder de ongeveer 18.000$ hebt verdient (ik zit op afgerond 9 duizend) , je het hele getaxeerde bedrag terug ontvangt. Maar klopt dit nu of niet?

        Krijg je met je whv 417 je gehele tax bedrag van 15% terug of wordt er ook een deel van gehouden? Ik snap het niet meer. Maar kijk uit naar je antwoord!

        Groetjes, Bel

        1. Avatar foto
          Robbert

          Ah je bedoelt het op die manier.

          Vanaf 1 januari 2017 is het zo dat je niet meer gebruik kunt maken van de ’tax free treshold’. Een vrijstelling die eerder van toepassing was op verdiende bedragen tot 18.200 AUD. Heb je in die periode daarvoor gewerkt, dan heb je er wel recht op.

          De nieuwe regel is dat de eerste 37.000 AUD belast zal worden met 15%.

          Groet, Robbert

  9. Maxime

    Robbert
    Momenteel werk ik in de druivenpluk 2 dagen per week. Volgens mijn werkgever hoeft hij geen superannuation in te houden. Klopt dit? Hij houdt wel belasting in en ik krijg een loonstrook.

    Groet Maxime

    1. Avatar foto
      Robbert

      Hey Maxime,

      Als je ouder bent dan 18 en meer dan $450 per maand verdient bij deze werkgever, is deze verplicht om superannuation af te dragen.

      Groet, Robbert

  10. Susanne

    Hi,
    Ik vroeg mij af of ik de gegevens van mijn superannuation ergens online kan vinden? Mijn vorige werkgever heeft deze als het goed is aangemaakt, maar ik heb hier geen gegevens/post van. Is het mogelijk om de gegevens dus online te vinden?

    1. Avatar foto
      Robbert

      Hoi Susanne,

      Dit zou je even aan je werkgever moeten vragen. Het kan ook zijn dat zijn de de inlog-gegevens hebben, aangezien zij de aanvraag hebben gedaan.

      Groet, Robbert

      1. Fati

        Hoi hoi,

        Het klopt niet wat je zegt: jouw werkgever kan/mag er juist niet bij. Je moet er zelf voor zorgen dat je je superfund number hebt. Mijn werkgever heeft me verteld dat ik zelf mij fund moest bellen (en dat heb ik gedaan) om mijn nummer te krijgen (om later in te kunnen loggen en mijn opgebouwde pensioen in te zien en terug te vragen). Hij heeft geen recht om die informatie in te zien, ook niet als het verzoek vanuit jou komt. Normaal sturen ze het via de post, maar ivm verhuizing had ik die brieven gemist.

  11. Jelle

    Hey,

    In mijn 6 maanden tijd heb ik 3 maanden farm work gedaan in 2018. Hier heb ik 13.000 dollar netto verdiend en hierbij had ik een Super opgebouwd van ruim 800 dollar. Na het verlaten van Aus en taxback te hebben ingeschakeld kreeg ik van hun 113 euro terug wat naar mijn mening een veelte laag bedrag is. Zelf kan ik weinig informatie vinden over de wetgeving van de tax refund en super annuation refund. Misschien dat jij hier meer over kan zeggen dat het bedrag klopt of niet?

    Mvg

  12. Moniek

    He Robert,

    Vorig jaar ben ik in Australië geland op 6 juni. Klopt het dat ik dan tot en met 6 juni in Australië mag blijven?
    Raad je me aan om de superannuation en tax back terugvragen te regelen in Australië of wanneer ik in Nederland ben?
    Of is het aan te raden om miin superannuation open te laten, aangezien ik in de toekomst misschien nog terugkom met mijn tweede jaar visum.

    1. Moniek

      En klopt het Robbert dat ik niks terugkrijg van de 15%, aangezien de eerste 37000 AUD voor alle Working Holiday Makers belast is met 15%.

      Ik ben benieuwd.

      1. Avatar foto
        Robbert

        Je krijgt wel een gedeelte daarvan terug, om precies te maximaal 500 AUD. Als je er meer over wilt weten, zoek dan even op ‘Low Income Superannuation Tax Offset’.

    2. Avatar foto
      Robbert

      Hoi Moniek,

      Het visum geeft je recht op 365 dagen Australië. Dit zou dan tot en met 5 juni betekenen.

      Ik zou de terugvraag gewoon rustig in Nederland regelen, dit kun je makkelijk online doen. Waarom zou je deze willen open laten?

      Groet, Robbert

  13. Nicole

    Kan ik de door mij betaalde loonbelasting kun je ook terugvorderen als ik niet meer in Australië ben? Ben anderhalve maand in Australië geweest en n groot deel daarvan gewerkt

  14. marjolein

    Hoi Robert,

    Ik heb gehoord dat je je tax file number verliest, wanneer je je super terugvraagt. Hierdoor zou je voor je second year visa geen nieuw tax file number kunnen krijgen (en dus je sec. year niet kunnen gebruiken).

    Weet jij in hoeverre dit waar is? Ik wil graag mijn tax en super terugvragen, maar eventueel ooit nog wel terug voor mijn sec. year.

    Hopelijk hoor ik iets van je :).

    Groetjes, Marjolein

  15. Laura

    Hoi Robert,

    Ik ben vanwege het reizen in andere landen te laat met het terugvragen van Tax. Kan dat nu nog of ben ik écht te laat na 31 oktober? De tax die ingehouden is, is zo’n $900. Is het de moeite waard?

    Groetjes Laura

    1. Avatar foto
      Robbert

      Hoi Laura,

      Regel je het zelf of via bijvoorbeeld Taxback? Via hen kun je het alsnog regelen, al betaal je wel een boete.

      Ik zou het altijd regelen, je hebt er immers recht op.

      Succes!

  16. Josse

    is het voordeliger om je super op je Australische bankaccount te laten storten en dan hier in NL op te nemen of maakt het niet zo veel verschil met de onkosten voor het overmaken naar je Nederlandse rekening

      1. Josse

        Hoi Robert,

        Ik doe het zelf via de overheids site!

        Nu ben ik ook op een probleem gestuit, ik heb alle gegevens ingevuld maar ze geven aan dat ik bij een fund: The trustee for Commonwealth essential super nog geld van zou kunnen krijgen, ik moet zoveel mogelijk gegevens invullen als: product name,
        superannuation fund number, my member/account number,
        client ID etc, ik heb gezocht op het internet maar kan deze gegevens nergens vinden, ik zou dit ook kunnen skippen alleen weet ik niet of ik dan eventueel geld mis? hopelijk kan je me hier mee helpen, alvast bedankt!

        mvg Josse

        1. Avatar foto
          Robbert

          Eerlijk gezegd kan ik daar weinig over zeggen. Kun je hen per mail bereiken zodat ze je een concreet antwoord geven? Of anders even navraag doen bij je werkgever.

          Succes!

  17. Hi!

    In 2019/2020 was ik in Australië. Door COVID ben ik daarna naar huis gegaan. Ik kreeg het telkens niet voor elkaar om mijn Super terug te vragen. Weten jullie of dit nu nog mogelijk is? Of ben ik nu te laat?

    Fijne dag,
    Meike

  18. erwin

    Hé Robbert, even een vraagje in het verlengde. Ik ben net in Australia gaan werken, maar weet jij of de 15% belasting tot 37 K eindheffing is? Of moet ik nog sociale lasten afdragen in Nederland als ik niet ben uitgeschreven? Of maakt uitschrijven in Nederland geen verschil uit? Alvast dank.

    1. Avatar foto

      Hey Erwin,

      Je betaalt één keer belasting, en dat is in dit geval in Australië. Je bent namelijk een ‘foreign resident for tax purposes’, er even vanuitgaande dat je aan de voorwaarden voldoet (zie artikel). Je hoeft in Nederland dus niks meer te betalen.

      Succes!

  19. Dyonne

    Hi Robbert,

    Ik hoop dat jij me wat duidelijkheid kan verschaffen. Ik probeer mijn tax terug te krijgen en om de AOT te linken aan myGOV moest ik apart een MyGovID aanmaken. Dit kan via een app en in deze app moet je jezelf identificeren. Echter, de enige mogelijkheid voor mij om te identificeren is de optie voor Australian Visa waar ik dan details van mijn Nederlandse paspoort op moet geven welke gelinkt staan aan mijn visum. Maar als ik mijn paspoort nummer invoer zegt de app dat er geen gegevens gelinkt staan aan een visum. Kan het zijn dat de Australische overheid dat visum al geblokkeerd heeft? En is er een andere manier om AOT te linken?

    Alvast bedankt! 🙂

    Groetjes,

    Dyonne

    1. Avatar foto

      Hoi Dyonne,

      Hiervoor kun je het best even contact opnemen met de Australische overheid, omdat ik de details niet ken. Of laat het gewoon regelen door Taxback, dan heb je die rompslomp verder niet.

      Ik hoor graag nog even de uitkomst van je 🙂 .

      Succes,

      Robbert

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw