8 leuke tips voor het pittoreske bergstadje Takayama

Nadat ik me dagenlang vermaakt had in Matsumoto en het in herfstkleuren gehulde Kamikochi, besloot ik om mijn reis door Japan voort te zetten naar Alpendorp Takayama. En echt, het was net of ik in een tijdmachine was gestapt die me ergens in een ver verleden deed belanden. Straten met traditionele houten huisjes, oude vrouwen die voor hun shop kleding zitten te naaien en te breien, vervoersmiddelen van eeuwen terug…

Al met al gaf het me een nostalgisch gevoel.

Officieel is Takayama trouwens een stad, al voelt het er eerder aan als een gemoedelijk dorp. Het traditionele sfeertje dat er hangt, maakt een verblijf hier extra leuk. Je kunt je uren vermaken in het oude centrum, en mocht je behoefte hebben aan rust dan wandel je zo de natuur in. Ook liggen er enkele prachtige heiligdommen en kun je vanuit Takayama een aantal authentieke Alpendorpjes bezoeken.

Je bezoekt dit stadje om het vroegere Japan te ervaren, in Sanmachi Street heb je namelijk het gevoel tientallen jaren, zo niet langer, terug in de tijd te stappen.

Zelf was ik in november Takayama, de bomen en struiken kleurden prachtig geel, rood, oranje en soms zelfs roze.

Wil je meer weten over dit pittoreske plaatsje in de Japanse Alpen? Lees dan verder, want ik deel ik mijn ervaringen, handige info en veel tips.

Activiteiten en bezienswaardigheden in Takayama

Wat is er te zien en te beleven in Takayama? Op deze vraag geef ik je hieronder antwoord.

 

1. Stap terug in de tijd in Sanmachi Street

Wanneer je vanaf Takayama Station richting de Myagawa-rivier loopt, kom je langs vele koffiezaakjes, bakkerijen, speciaalbier-cafés en mooie straten, wat voor een gezellige sfeer zorgt. Wandel daarna over de rode Nakabashi Bridge en je komt terecht in de iconische old town van Takayama.

DĂ© trekpleister in dit gedeelte is Sanmachi Street. Als je hier loopt, ga je gevoelsmatig terug in de tijd. Je vindt er volledig intact gebleven houten huisjes en winkels, stammend uit de Edo-periode die van 1600 tot 1868 liep. Denk aan ambachtszaken, zoals sake-brouwerijen en shops waar ze handgemaakte kleding maken en verkopen.

Aan het begin van Sanmachi Street zie je soms ‘rickshaws’ staan. Dit is een eeuwenoud Japans vervoersmiddel waarbij een jongeman de kar trekt, waarin vaak twee in kimono gehulde dames zitten. Tegenwoordig worden zo door heel Japan ook gebruikt om toeristen een local experience te geven.

Een tof ouderwets winkeltje om binnen te lopen is Hida-Sashiko. Ze verkopen er een heleboel handgemaakte spulletjes, die je voor neus gemaakt ziet worden door een lief omaatje dat zit te borduren en te breien.

Kom je na 09.00 uur ’s ochtends, dan zal deze fotogenieke straat al bijna volledig overlopen worden door toeristen. Romantiseren zal ik het daarom zeker niet. De bovenstaande foto maakte ik om 8.00 uur, wanneer het er nog lekker rustig is.

 

2. Struin over de Miyagawa Morning Markets

In Takayama worden dagelijks twee ochtendmarkten gehouden, een in de oude stad langs de Miyagawa-rivier en een bij de Takayama Jinya. Die langs de rivier is wat mij betreft de leukste van de twee, al is ‘ie wel erg op toeristen gericht. Maar al met al is het best de moeite om hier eventjes een kijkje te nemen en wat lekkere snacks of lokale producten  te kopen.

Deze markt is iedere dag tussen 07.00 uur en 12.00 uur geopend en wordt gehouden op de straat Honmachi Dori.

 

3. Hike door het prachtige Shiroyama Park

Wat werd ik verrast door het Shiroyama Park. Vlak achter het centrum loop je zo de heuvels in, waar je behalve de natuur ook kan genieten van tempels, schrijnen en een kasteelruĂ¯ne. Het mooiste waren voor mij persoonlijke echter de onwijs felle herfstkleuren, die vooral in de lagere gedeeltes te zien waren.

Er zijn meerdere kronkelige paden die je in kunt lopen en uiteindelijk beland je dan vanzelf weer in het bruisende centrum van Takayama. Een route die je aan kan houden is de Higashiyama Walking Course, die zo’n 3,5e kilometer lang is.

Ik maak trouwens geen grap als ik je zeg dat je er uit moet kijken voor beren. Er staan zelfs waarschuwingsborden. Nu ben ik ze gelukkig niet tegengekomen, al is de kans hierop wel aanwezig. Je ziet daarom mensen met zogeheten berenbellen lopen om de beesten af te schrikken, in geval van nood.

 

4. Eet ramen met flinterdunne Wagyu-biefstuk

Takayama is meer dan alleen pittoresk. Zo is het stadje beroemd vanwege de Hida-biefstuk die tot de betere soorten Wagyu van het land behoort. In tegenstelling tot de meeste ramen in Japan die doorgaans met varkensvlees wordt geserveerd, kun je in Takayama ramen met deze lokale biefstuk proberen. Aanraders om heen te gaan zijn Le Midi en Menya TOTO.

Bovenop de noedelsoep, die is getrokken uit runderbotten, liggen flinterdunne stukjes Hida-rundvlees, wat groenten en eventueel een gekookt ei. Echt superlekker.

Houd er overigens rekening mee dat Hida-biefstuk verre van goedkoop is. Je betaalt ongeveer twee keer zoveel voor een kom, vergeleken met de variant die met varkensvlees wordt gemaakt. Maar dan heb je wel wat hè đŸ™‚ .

 

5. Bekijk tempeltjes en schrijnen

Toegegeven, de tempels en schrijnen die je in Takayama vindt zijn niet persé heel bijzonder, maar toch is het de moeite om bij paar van deze heiligdommen een kijkje te nemen. Je kunt een rondje maken langs Higashiyama Teramachi, het tempeldistrict van de stad. Overigens brengt de eerdergenoemde Higashiyama Walking Course je daar ook langs.

Loop bijvoorbeeld naar het Sakurayama Hachimangu Shrine, dat je via een rode torii-poort bereikt. De ligging in de heuvels en de enorme bomen die er staan zorgen voor een mooie setting. Zeker als je net in het drukke centrum geweest bent, zal het hier aanvoelen als een oase van rust.

Een andere aanrader is de Soyuji Temple, waar je net als bij het Sakurayama Hachimangu Shrine nauwelijks mensen tegen zult komen. Vlak daarbij vind je nog de Sogenji Temple en de Unruyi Temple. Leuk is om daarna door te lopen richting deze locatie. Je hebt daar enkele rijstvelden waarin zo nu en dan locals aan het werk zijn.

Tot slot kun je vlakbij het station de Hida Kokubun-ji Temple bezichtigen, een spirituele plek waar je regelmatig locals zult zien bidden. Even verderop bij de rivier vind je tevens de Takayama Jinya, een voormalig overheidsgebouw dat op schitterende Japanse wijze is ingericht.

 

6. Bezoek het nabijgelegen dorpje Hida no Sato

Hida no Sato, ook bekend als ‘Hida Folk Village’, ligt op slechts 10 minuten rijden van Takayama en is het kleinere en minder toeristische alternatief voor het hierna te bespreken Shirakawa-go. In dit dorpje, dat in 1971 is omgetoverd tot openluchtmuseum, staan 30 authentieke houten boerderijtjes met rieten daken. Oorspronkelijk stonden deze Gassho-huisjes ergens anders, maar ze zijn naar het openluchtmuseum van Hida no Sato verplaatst om ze op die manier zo goed mogelijk intact te kunnen houden.

Behalve het rondwandelen en foto’s maken is het leuk om er een workshop te volgen. Daarin leer op ambachtelijke wijze allerlei spulletjes te maken. Denk aan sleutelhangers met kralen, lokale sarubobo-poppen en potten van keramiek. Zo’n workshop is mogelijk bij het Hida Takayama Crafts Experience Center en vooraf reserveren is niet nodig.

Hoe kom je er? De Sarubobo-bus is een bus voor toeristen die om het half uur pendelt tussen het busstation en Hida no Sato. Je kunt er trouwens ook vrij gemakkelijk heenlopen, je bent er al met een half uurtje.

 

7. Maak een uitstapje naar Shirakawa-go en Gokayama

Shirakawa-go, behorend tot het werelderfgoed van UNESCO, is een klein dorpje met soortgelijke nostalgische houten huisjes zoals in Hida no Sato. Bij aankomst werd alleen al snel duidelijk dat ik er niet alleen was. De hele dag spoelen er hordes toeristen aan die met eigen ogen willen zien hoe bijzonder het dorp is. Goed, als je dit in je achterhoofd houdt, dan ben je er in ieder geval op voorbereid.

Het mooiste uitzicht heb je boven bij de Tenshukaku Observatory, waar je via twee wegen kan komen. Het pad door het bos is het meest avontuurlijk en het leukst. Na een uurtje of twee heb je het in Shirakawa-go waarschijnlijk wel gezien. Je kunt dan teruggaan naar Takayama, of bijvoorbeeld de bus nemen richting Kanazawa. Of je combineert je bezoek aan Shirakawa-go met Gokayama. Dit dorpje is vergelijkbaar met Shirakawa-go, alleen dan veel minder toeristisch.

Hoe kom je er? Vanuit Takayama gaan er bijna ieder uur bussen die je in ongeveer een uurtje rijden naar Shirakawa-go brengen. Hetzelfde geldt voor Gokayama.

 

8. Woon een van de festivals bij

Jaarlijks worden zowel in de herfst als lente verschillende festivals gehouden, waarvan Takayama Matsuri -ook het ‘Takayama Festival’ genoemd- het meest bekend is. En niet zonder reden, want samen met Gion Matsuri in Kyoto en Chichibu Yomatsuri behoort ze officieel tot de drie mooiste festivals van Japan.

Onder meer zogeheten ‘yatai’ rijden door de stad, om op die manier te bidden voor de komende lente-oogst of om te danken voor de gemaakte herfstoogst. Ook loopt men met een draagbaar heiligdom -een ‘mikoshi- door de stad.

Wil je dit meemaken, zorg dan dat je er op 14 en 15 april bent voor het lentefestival of op 9 en 10 oktober voor het herfstfestival. De locatie is middenin de old town. En nog iets: het wordt druk.

 

Welke tour in Takayama is een aanrader?

Wil je in een dag alles te weten komen over Takayama? Dan kan het de moeite zijn om gebruik te maken van een gids die je rondleidt. Tijdens deze excursie ga je met een privégids op pad die je per bezienswaardigheid allerlei leuke weetjes, info en anekdotes vertelt.

Tijdens het wandelen kom je bij veel van de hoogtepunten die ik hierboven besproken heb, inclusief Hida no Sato. De Takayama Festival Floats Exhibition Hall met het Takayama Festival als centrale thema en de boeddhistische Hida Kokubunji Temple, zijn andere plekken waar je een kijkje zult nemen.

 

Hoe zit het met transport in Takayama?

Prachtige blaadjes in het Shiroyama Park

In Takayama is alles makkelijk te voet te doen, de meeste bezienswaardigheden vind je namelijk op loopafstand van het stadscentrum.

Om naar de Alpendorpjes zoals Shirakawa-go, Gotama en Hida no Sato te komen, kun je de bus pakken bij het Takayama Nohi Bus Center.

 

Welke eet- en drinktentjes in Takayama zijn leuk?

Om ramen met de fameuze Hida-biefstuk te proberen heb ik hierboven de restaurants Le Midi en Menya TOTO al aangeraden. Je hebt bij beide trouwens ook gewoon de geijkte ramen met varkensvlees.

Heerlijke sushi vind je bij Sushicho. Shiitake-paddenstoelen, sashimi, zeewier, Hida-rundvlees; alles is hier om van te smullen. Verder is Mikoto Sushi een sushi-tent die goed bekendstaat.

Wanneer je graag eens een lekkere pannenkoek eet, is Crepes & Wine Hanchikutei een eetzaak die je bezocht wilt hebben.

Zoek je een authentieke theebar waar ze hun eigen thee maken? Check dan Tsutaya Coffee Tea & Bags.

Voor een lekker ontbijtje met goede koffie is Coffee Don een aanrader. Ze hebben er onder meer hun beroemde creamy cheese toast. Een andere tip die ik qua ontbijt voor je heb is Hids’ cafe & bar. Probeer hier zeker het panini-ontbijt met een cappuccino (of welke koffie je ook maar wenst). Of ga voor iets zoets of een broodje bij de bakkerij Komaya Pan.  Qua koffie is er voor de liefhebbers ook een Starbucks, al heb ik daar zelf weinig mee.

Later op de dag vind je het misschien lekker om een sake te drinken? Ga daarvoor naar de Funasaka Sake Brewery. Of doe deze leuke sake-tour en kom in korte tijd meer over dit gefermenteerde rijstdrankje te weten.

 

Waar in Takayama raad ik je aan om te overnachten?

Accommodaties in Takayama zijn relatief goedkoop en bovendien kwalitatief erg goed. Qua hostels is het Workation Guest House een aanrader. Het een gezellige plek middenin het centrum waar je makkelijk mensen ontmoet. Daarnaast hebben ze er een gemeenschappelijke keuken. Een lekker ontbijtje haal je bij Komaya Pan, de al even genoemde bakkerij met heerlijke broodjes die op 10 minuutjes lopen ligt. In diezelfde prijsklasse is tevens het Sakura Guest House een gezellig plek om een paar daagjes te verblijven.

Zoek je een eigen kamer in een fijn hotel voor een zacht prijsje? Check dan het Residence Hotel Takayama Station, HOTEL WOOD TAKAYAMA of het Relax Hotel Takayama Station.

Indien je wat meer te besteden hebt en een luxer boetiekhotel zoekt, dan is eph TAKAYAMA m’n absolute aanrader. Ook Oyado Koto No Yume is een leuke plek.

Wil je tot slot een keer overnachten in een ryokan, een typisch Japanse accommodatie met tatami-kamer en een onsen? Het luxueuze Honjin Hiranoya Kachoan is in dat geval een perfecte keuze.

 

Hoeveel dagen raad ik je aan in Takayama te blijven?

Het gezellige centrum, vlakbij Sanmachi Street

3 dagen is wat mij betreft ideaal om Takayama en omstreken te ontdekken. Zo heb je 2 dagen om het centrum en de nabije omgeving -zoals Hida no Sato- wandelend te verkennen, en 1 dag om Shirakawa-go en/of Gotama te bezoeken.

 

Hoe kom je in Takayama?

De Nakabashi-brug, een icoon van Takayama

Takayama ligt om precies te zijn in de Hida-regio van de prefectuur Gifu, op krap 300 kilometer ten westen van Tokyo.

Zelf ben ik met de bus vanuit Matsumoto naar Takyama gegaan, een rit van 2,5 uur. In Tokyo vertrekken ook bussen richting Takayama, je doet er dan zo’n 5,5 uur over.

Takayama heeft tevens een treinstation met goede verbindingen. Per trein ben je vanuit Tokyo 4,5 uur onderweg om in Takayama te komen. Vertrek je in Nagoya, dan duurt het slechts 2,5 uur.

Het JR Takayama Station en het Takayama Nohi Bus Center liggen vlak naast elkaar, op 10 minuutjes wandelen van het oude centrum van Takayama.

 

Zoek je een route voor Japan?

Dan moet je dit echt even lezen đŸ™‚ .

In samenwerking met een aantal andere Japan-experts heb ik namelijk de ultieme backpackgids speciaal voor Japan ontwikkeld. Ik kan wel zeggen dat het een prachtig product geworden is, vol met routes, insider-tips en inspiratie.

En van klanten krijg ik regelmatig een berichtje dat ze het ook nog eens lekker vinden weglezen. Altijd leuk om te horen natuurlijk đŸ™‚ .

Hier vind je er meer informatie over.

 

Meer lezen over Japan

De avonturen die ik in Japan heb beleefd vind je allemaal terug op dit blog. Inclusief mooie foto’s, veelal met warme herfstkleuren die voor dat extra fijne Japan-sfeertje zorgen.

Lees je graag meer over Japan? Alle Japan-artikelen vind je terug op deze pagina.

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw