Rotorua: een geothermisch wonder in Nieuw-Zeeland (alle info + tips)

Nieuw-Zeeland is volgens velen een van de mooiste landen ter wereld. Diepgroene meren, besneeuwde bergtoppen en bijvoorbeeld de mogelijkheid tot zeehonden spotten in het wild maken het simpelweg een magisch land. Lord of the Rings werd er natuurlijk niet voor niets opgenomen.

In dit artikel ga ik je meer vertellen over het wonderlijke Rotorua, wat op het Noordereiland in de Bay of Plenty-regio ligt. En ik zeg je alvast: als je de stad binnen komt rijden, begint het vrijwel direct te stinken naar rotte eieren. Je bent dan ook aangekomen in een gebied vol vulkanische activiteit, waar zwaveldampen de orde van de dag zijn.

Niet bepaald fijn, maar deze vulkanische activiteit zorgt er wel voor dat je in en rond Rotorua erg mooie dingen kunt zien. Denk aan spuwende geisers, warmwaterbronnen en borrelende modderpoelen.

Het is vooral de ronduit bijzondere omgeving waarvoor je Rotorua bezoekt, als je het mij vraagt tenminste. De plaats zelf vond ik niet de charme hebben zoals bijvoorbeeld Wanaka op het Zuidereiland.

Enne, de geur? Die went na een tijdje redelijk haha!

Benieuwd geworden? Lees dan even verder, want ik bespreek een aantal leuke dingen om te doen in en rond Rotorua, vertel je meer over slaapplekken en restaurants en verder ook nog handige praktische info.

Activiteiten en bezienswaardigheden in Rotorua

Wat is er allemaal te zien en doen in Rotorua? En welke plekjes mag je absoluut niet gemist hebben tijdens je bezoek? Ik deel hieronder mijn aanraders met je.

 

Begin je dag bij Kerosene Creek

Kerosene-Creek-Nieuw-Zeeland

Indien je net als ik op een camping (zie later) hebt geslapen zonder douchevoorzieningen, dan is het lekker om jezelf even ergens op te frissen voor je aan je dag begint. Een ideale plek hiervoor is Kerosene Creek, wat trouwens vlakbij het hierna te noemen Waiotapu Thermal Wonderland ligt.

Je parkeert de auto en wandelt het bos in. Op een geven moment kom je uit bij een waterval en een aangrenzende warmwaterbron. Je zou bijna denken dat het aangelegd is, al is het allemaal het werk van moeder der natuur. Oké, de geur is dan misschien niet ideaal, maar wanneer je jezelf hebt afgedroogd, begin je vol energie aan je dag.

 

Zie natuurwonderen bij Wai-O-Tapu Thermal Wonderland

Een van de tofste dingen die ik in Nieuw-Zeeland heb gezien is zonder twijfel Wai-O-Tapu Thermal Wonderland. Je vindt deze wonderlijke plek op zo’n 30 kilometer buiten Rotorua en je komt er allerlei fascinerende dingen tegen.

Zo is er de Lady Knox-geiser die iedere ochtend rond 10 uur een straal van liefst 20 meter de lucht inspuit. Toegegeven, er komt een menselijk handje aan te pas, maar dit fenomeen zal grote indruk op je maken.

Een andere prachtige bezienswaardigheid is de Champagne Pool. Uit een groen bad rijzen dikke vulkanische dampen de lucht in. Door die dampen snijdt een zigzag-weggetje, die op het oog oneindig lijkt. Een opmerkelijk feloranje rand aan de buitenkant maakt het aanzicht van deze must-see extra speciaal.

Loop rond en je komt bij onwerkelijke landschappen bestaande uit onder andere kronkelbomen, modderpoeltjes, stomende kraterbaden, een geel ‘duivelsbad’ en rotswanden die met verschillende kleuren mos begroeid zijn.

Ik kan nog wel even doorgaan met vertellen hoeveel indruk Wai-O-Tapu op me gemaakt heeft, ik raad je echter liever aan om er zelf een kijkje te gaan nemen 🙂 .

Andere geothermische parken in de buurt van Rotorua zijn:

  • Hells Gate Geothermal Reserve
  • Kuirau Park
  • Waimangu Volcanic Valley
  • Sulphur Point
  • Te Puia
  • Whakarewarewa Thermal Reserve

Het Kuirau Park is als enige helemaal gratis en ligt vlakbij het centrum.

 

Relax in de Waikite Valley Hot Pools of de Polynesian Spa

Een bekendere warmwaterbron dan Kerosene Creek, is Waikite Valley. Je hebt er verschillende hot springs om in te relaxen. Tijdens het chillen kan je genieten van de mooie omgeving om je heen, je wordt namelijk omringd door natuur.

Wanneer je zin hebt om wat te bewegen en meer informatie over deze waterbron wilt, kun je de Eco Trail lopen. Je komt uiteindelijk bij de spectaculaire Te Manaroa Spring, de kokende poel die je op de bovenstaande foto ziet. Afsluiten -of eigenlijk afkoelen- doe je met een vers ijsje bij het Pukeko in A Ponga Tree Cafe.

Nog een gave spot is Rotorua’s iconische Polynesian Spa. Hier vind je vijf hete mineraalbaden en een aantal koude dompelbaden, en tijdens het relaxen kijk je uit op Lake Rotorua. Kaartjes koop je via Get Your Guide.

 

Krijg je shot adrenaline bij het Velocity Valley Adrenaline Park

Indien je niet vies bent van een beetje spanning en sensatie, is een bezoek aan de Velocity Valley leuk om te doen. Snelheid en adrenaline staan hier centraal, zo heb je de mogelijkheid om te bungeejumpen, racen, sjezen in een speedboot en een vrije val van een toren maken. Erg cool allemaal, al zal je (waarschijnlijk) wel uit je comfortzone moeten stappen om het te trekken 😉 .

 

Ga raften op de Kaituna River

Een andere activiteit die je nervositeit op de proef stelt, is raften op de Kaituna River. De echte die hards kunnen hier zelfs van en over de 7 meter hoge Tutea Falls gaan, de hoogste ‘raft-waterval’ ter wereld.

Behalve de Kaituna River kun je tevens op de Rangitaiki River raften. Een goede organisatie om je excursie te boeken is Rotorua Rafting, ze zijn met vijf sterren beoordeeld.

Ervaring is overigens niet vereist, Rotorua Rafting geeft aan dat 80% van hun klanten nooit eerder geraft heeft.

 

Wandel door de Whakarewarewa Forest (The Redwoods) en het Whakarewarewa Thermal Reserve

Vlakbij Rotorua ligt een schitterend bos wat bekendstaat als de Whakarewarewa Redwood Forest. Er is een tree walk aangelegd bestaande uit hangbruggen, die je van de ene boom naar de andere leidt. Zeker de avondwandeling is een unieke ervaring, aangezien de bomen dan sfeervol verlicht zijn.

De naam Redwood Forest slaat op de rode bomen die uit Californië komen. Je ziet zo vooral in het begin van het bos, daarna eigenlijk niet meer.

Heb je liever wat meer actie? Behalve wandelen zijn er mountainbikes te huur om te gaan downhillen. Verder kan je behalve de tree walk ook andere wandelingen door het bos maken.

In de buurt ligt het al genoemde Whakarewarewa Thermal Reserve. In dit geothermische gebied is de grootste geiser van Nieuw-Zeeland te vinden: de Pohutu Geyser.

 

Doe iets bijzonders en ga ‘zorben’

Zorben? Wtf? Ik hoor het je denken. En terecht hoor, ik zou hetzelfde hebben. Wat is het precies? Het volgende: je stapt in een reusachtige doorzichtige, opblaasbare bal om vervolgens van een steile heuvel af te rollen. Naderhand kun je ook nog een sauna pakken.

Goedkoop is het zeker niet, maar ik kan je nu al zeggen dat het een epische ervaring is die je niet zo snel ergens anders mee zult maken. De vraag is nu alleen nog: durf jij het aan?

 

Bezoek de kristalheldere Hamurana Springs

Credits: Kathrin & Stefan Marks, Flickr

Waar je de Blue Pools bij Wanaka hebt, heeft Rotorua het Hamurana Springs Nature Reserve met haar kristalheldere waterbronnen. De wandeling door het -gedeeltelijk rode- bos is prachtig om te doen.

Kristalhelder betekent hier trouwens ook echt kristalhelder, je zult versteld staan van wat je ziet. Gecombineerd met het mooie bos zorgt het voor een setting die zo uit een sprookje lijkt te komen. En geloof me, daar is geen woord aan gelogen.

Een opmerkelijk iets is de zogenaamde Dancing Sands Spring. Het borrelende water zorgt hier voor kleine stofwolkjes die in het water lijken te dansen.

Al het bronwater mondt via een lange weg uit in Lake Rotorua, het bekendste meer wat je in de omgeving vindt.

 

Neem een kijkje bij de Buried Village of Te Wairoa

in 1886 barstte de Tarawera-vulkaan uit en veranderde het dorpje Te Wairoa in een heuse spookstad. Vandaag de dag kun je ter plaatse de overblijfselen en archeologische vondsten bekijken én meer te weten te komen over de inheemse bevolking en de vulkaanuitbarsting van destijds.. Tijdens het rondwandelen kom je tevens langs een prachtige waterval.

Je bent er in ongeveer 20 minuutjes rijden van Rotorua-centrum.

Bij de nabijgelegen Tarawera-vulkaan zijn overigens ook een aantal leuke dingen te beleven. Denk aan kraterwandelingen, kajakken in het meer en de berg beklimmen.

 

Snuif cultuur en bezoek een Maori-dorp

Wist je dat Rotorua en omgeving een van Nieuw-Zeelands beste streken is om meer te weten te komen over de Maori en hun fascinerende cultuur?

Een typisch Maori-dorp is Mitai Maori Village, gelegen in een bosrijke omgeving. Je komt hier locals tegen in hun typisch traditionele klederdracht en zult later op een concert en vuurshows op het water worden getrakteerd. Verder zal je de magische glimwormen bewonderen. Daarnaast leer je over de kunst van het tatoeëren, op de eeuwenoude wijze die de Maori hanteren. Ook eet je een speciaal avondmaal bestaande uit vlees, gevogelte en een hoop groenten, bereid door een Maori-kok. Tegelijkertijd heb je de mogelijkheid om vragen te stellen aan de lokale gemeenschap.

Al met al is zo’n Maori-dorp bezoeken een erg vette ervaring die je nergens anders ter wereld dan in Nieuw-Zeeland kunt opdoen. Wanneer je de tijd hebt, is het wat mij betreft echt een must om mee te maken. Je hebt diverse opties qua dorpen, en de tour naar Mitai Maori Village boek je hier.

 

Hoe zit het met transport in Rotorua?

Lake Rotorua met op de achtergrond Mokoia Island

Het fijne aan het centrum is dat je alles eenvoudig te belopen is. Om naar de bezienswaardigheden buiten het stadje te komen zal je echter eigen vervoer moeten hebben of gebruik moeten maken van het openbaar vervoer. Zo ligt Wai-O-Tapu bijvoorbeeld bijna 30 kilometer van het stadscentrum af.

Indien je net als ik een auto(camper) hebt gekocht, hoef je nergens meer aan te denken. Wil je echter een auto huren in Rotorua, dan adviseer ik je om dit te regelen via Discover Cars.

Een andere optie die je hebt is om de bus te pakken. Het netwerk heet ‘Rotorua Urban’ en enkele ritjes kosten rond de 2,80 NZD. Ze bieden tevens dagkaarten voor 7 NZD.

Bij Mountain Bike Rotorua heb je bovendien de mogelijkheid om een degelijke mountainbike te huren. Dit is met prijzen vanaf 70 NZD per dag echter verre van goedkoop. Gaaf is het echter wel, om fietsend de prachtige omgeving van Rotorua te verkennen.

Uiteraard is er tevens de taxi, al wil je die gezien de hoge tarieven zoveel mogelijk vermijden. Reken op starttarieven van 3 NZD en vervolgens hetzelfde bedrag per kilometer. 

 

Welke tentjes in Rotorua zijn aanraders qua eten en drinken?

Een lekker bakje koffie of espresso drink je bij het Artisan Cafe, Grøunded Café Rotorua of Scope Cafe Rotorua. De laatstgenoemde plek is bovendien een geliefde spot om te lunchen.

Qua ontbijt kan ik je het Hello Stranger Cafe aanbevelen. Ze hebben er bovendien zat glutenvrije opties, mocht je daar behoefte aan hebben. Dit is ook zo bij het Sequoia Eatery Rotorua, probeer daar sowieso de smoothie bowl.

Wil je Latijns-Amerikaans eten, zoals bijvoorbeeld taco’s, burrito’s of margarita’s, en dat lekker vers? Dan moet je echt naar het populaire Sabroso Restaurant. Sec voor Mexicaans is El Mexicano Zapata Cantina trouwens ook nog een tent die ik je aanraad.

Heb je, ten slotte, trek in een simpele maar oh zo heerlijke fish & chips? Check in dat geval J’s Seafood & Takeaways Rotorua.

 

Waar in Rotorua raad ik je aan om te overnachten?

Mocht je op zoek zijn naar een goedkope camping nabij Rotorua, dan raad ik je aan om naar de Lake Okaro Campsite te gaan. Het is superbasic, al was er gelukkig wel een toilet aanwezig toen ik er verbleef. Nu blijkt dit helaas niet meer zo te zijn, en is het enkel toegestaan om met een self cointained-voertuig kamperen. Doe van tevoren wat inkopen, zet je barbecue op en eet met een mooi uitzicht over het kratermeer. Je zou anders ook de Lake Okareka DOC Campsite kunnen overwegen, als je geen self cointained-voertuig hebt

De dag erop rijd je zo naar het hierboven besproken Kerosene Creek om jezelf op te frissen. Ideaal als je geen douche hebt, zoals bij mij op de camping het geval was.

Kampeer je niet maar wil je in een hostel slapen? Twee goede plekken zijn Rock Solid Backpackers en YHA Rotorua.

Heb je juist liever een eigen kamer en ietsje meer comfort? Een hele gave accommodatie even buiten het centrum met uitzicht op stomende geisers heb je bij Geyser Lookout BnB. Of verblijf in het huiselijke Amberly House Rotorua. Tot slot is ook de KARANDA BnB een aanrader met een uitmuntende beoordeling.

Indien je op zoek bent naar pure luxe, dan is de Koura Lodge meer een accommodatie die bij je past. Leuk is dat je hier direct aan het water verblijft. Verder is On The Point – Lake Rotorua aan de oever van Lake Rotorua een plek om helemaal blij van te worden. Je wordt iedere ochtend wakker met een lekker ontbijt, inclusief een fraai uitzicht op het meer en het onbewoonde Mokoia Island.

 

Hoeveel dagen raad ik je aan om in Rotorua te blijven?

Hot springs in de Whakarewarewa Valley

Zelf ben ik 2 volle dagen in Rotorua gebleven en heb dit als voldoende ervaren. Je kunt dan 1 dag uittreken voor Kerosene Creek en een geothermisch park, en een andere dag om vrij in te vullen en ’s avonds een Maori-tour te doen.

 

Hoe kom je in Rotorua?

Rotorua is via meerdere plekken eenvoudig te bereiken. Zo is de reistijd met de bus vanuit Auckland ongeveer 3,5 uur. Met de auto of camper doe je er 2 uur en 45 minuten over. 

Zelf ben ik overigens met de auto vanuit Mount Maunganui gekomen, een ritje van exact 1 uur.

Daarnaast heeft Rotorua een kleine airport. Vanuit bijvoorbeeld Wellington vlieg je er in 1 uur en 15 minuten naartoe en vanuit Auckland in 40 minuten.

 

Waarheen na Rotorua?

Taupo is een logische bestemming wanneer je verder richting het zuiden wilt reizen. Net als in Rotorua is ook daar veel geometrische activiteit waardoor je er allerlei indrukwekkende dingen kunt bekijken.

 

Zoek je een route voor Nieuw-Zeeland?

Lees dan even verder, want ik heb een onwijs toffe backpackgids voor Nieuw-Zeeland gemaakt. Het is een prachtige guide vol met avontuurlijke routes, insider-tips en inspiratie.

Of je nou gaat backpacken of van plan bent om een roadtrip te maken, aan alle wensen is gedacht. Bekijk hier de speciale backpackgids voor Nieuw-Zeeland.

 

Meer lezen over Nieuw-Zeeland?

Alle avonturen die ik beleefd heb in Nieuw-Zeeland zijn te vinden op deze website, inclusief ontelbaar veel tips die jou gaan helpen tijdens je reis in dit geweldige land.

Als je graag verder leest, bekijk dan de pagina over Nieuw-Zeeland.

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw