Nusa Lembongan: een tropisch eilandje vlakbij Bali

Tegenwoordig heeft bijna iedereen het over Nusa Penida, waardoor je bijna zou vergeten dat het veel kleinere Nusa Lembongan er ook nog is. Dit tropische eilandje ligt op slechts een half uur varen van Sanur en is een absolute aanrader als je van mooie stranden, hoge golven, kliffen en een beetje avontuur houdt. Bovendien is ze met een felgele brug verbonden aan nog zo’n prachtige plek: Nusa Ceningan.

In dit artikel vertel ik je alles over beide eilanden en zal ik mijn beste tips met je delen. Mijn mening is in ieder geval duidelijk: ik vind het twee heerlijke bestemmingen.

 

De bijzondere tocht van Sanur naar Nusa Lembongan

Het bleek een stormachtige dag, iets wat ik lang niet meer had meegemaakt op Bali. We reden van Ubud naar de haven van Sanur en kwamen na ongeveer een uur aan. Daar moesten we doen wat ik eigenlijk niet wou: uitstappen. Helaas was blijven zitten geen optie.

Compleet doorweekt bereikten m’n moeder en ik daarna het kraampje van de bootmaatschappij. De weg erheen bleek namelijk langer dan verwacht. Of naja, gehoopt.

Na over de rotsen geklauterd te hebben en daarna tot onze knieën in het water te hebben gestaan, konden we de krakkemikkig ogende speedboot op.

Dat ik voor de oversteek door de zee m’n korte broek had opgerold om het enigszins droog te houden, bleek achteraf onzinnig te zijn. M’n zitplek was namelijk zeiknat en langs het plafond daalden er in rap tempo druppels water op me neer, die vervolgens via m’n nek gestaag doorstroomden naar mijn rug. Spul om het droog te maken had ik niet voorhanden. Goed, het was maar water.

Een moment later zag ik op het voorraam dat scheurtjes in het glas bedekt waren met dikke zwarte tape.

Was dit ding eigenlijk wel vaar-waardig?

Hij deed het in ieder geval nog wel, want kort daarop waren we vetrokken. Het zat dus vast wel goed.

Echter, onze ‘kapitein’ -het leek gelet op z’n vrij opmerkelijke gedrag eerder iemand die voor het eerst aan het roer zat- stopte regelmatig om daarna met een blik vol paniek om zich heen te kijken. Dit leidde bij sommige passagiers tot de nodige onrust. En bij een enkeling tot kotsmomenten, al werden die denk ik veroorzaakt door de woeste zee en de harde klappen die we op het water maakten.

Een medewerker van de boot liep -met een plastic zakje om z’n hoofd en daarop een pet om zichzelf zo droog mogelijk te houden- zenuwachtig heen en weer van het dek naar de cabine, alsof hij het ook allemaal niet meer wist.

We kwamen er op een gegeven moment achter dat we een flinke omweg hadden moeten maken, om een boot zonder benzine een paar jerrycans te geven. Dit werd tijdens de tocht alleen niet gecommuniceerd, waardoor in de boot voelbare stress ontstond. En vooral een gevoel van: wtf is hier gaande?

Toen diezelfde man -met plastic zak om z’n hoofd en daarop een petje- daarna in lachen uitbarstte, wist iedereen dat het wel goed zat en was de rust teruggekeerd.

En toen, na nog enkele onverklaarbare stops midden op zee gemaakt te hebben, waren we er eindelijk. Dat de oversteek 1,5 uur in plaats van 30 minuten duurde deden we maar met een lach af 😀 .

Het avontuur op Nusa Lembongan kon beginnen.

 

Intense golven bij Dream Beach

M’n favoriete strand op Nusa Lembongan is zonder twijfel Dream Beach, dat ligt ingeklemd tussen twee ruige kliffen. Als je aankomt heb je vanaf een van deze kliffen een mooi uitzicht op het bijna groene water en het goudgele zand. Behalve het pittoreske plaatje maken de enorme golven het een feest om hier de zee in te gaan. Je voelt je dan weer even een kind van twaalf. Pas echter wel op voor de gevaarlijke onderstroom, die kan je namelijk zomaar dieper de zee insleuren dan je zou willen.

 

Natuurgeweld bij Devil’s Tears

Devil’s Tear is misschien wel de bekendste bezienswaardigheid van Nusa Lembongan. Wanneer het vloed is, zie je vanaf het maanlandschap reusachtige golven tegen de inhammen van de kliffen uiteenspatten. Het water spuit vervolgens metershoog de lucht in, wat voor een gaaf effect zorgt.

Toen ik een video aan het schieten was waren er golven waar je u tegen zegt. Op een zeker moment moest ik -voor zover dat kon- rennen voor m’n leven, en hield ik het echt maar ternauwernood droog (en blessurevrij 🙂 ).

Nogmaals: ga erheen bij hoog water, anders zal je dit bijzondere schouwspel niet te zien krijgen. Kijk bovendien verder dan alleen bij het stuk in het begin dat is afgezet met touw. Indien je een eindje doorloopt over de steenmassa, kom je namelijk bij nog een aantal andere blowholes uit. Je ziet daar tevens Sandy Beach liggen.

In de ochtend is het er overigens een stuk rustiger dan aan het eind van de middag, aangezien het tevens een populaire spot is om de zonsondergang te bekijken.

 

Een geweldige zonsondergang

Over die zonsondergang bij Devil’s Tear wil ik het nu meteen met je hebben. De ene dag is ‘ie uiteraard boeiender dan de andere, maar het moment toen ik op de kliffen stond om hem te gaan bekijken kon eigenlijk niet beter zijn. De deels bewolkte lucht begon langzaam te veranderen in een onwerkelijke mix van paars, oranje, geel en een beetje rood. De ruige zee kreeg een paarse gloed en de hoge golven hadden op een voorliggende rots een natuurlijke infinity pool gecreëerd.

Dit was zo’n typische zonsondergang waarvan je bijna niet kunt geloven dat hij echt is. Alsof je naar een schilderij aan het kijken bent.

 

Het turquoise water van Jungutbatu Beach

Ik kan je aanraden om de kustwandeling te maken die via de klif van Tamarind Beach bij het bijna te mooie water van Jungutbatu Beach brengt. Zo turquoise als de zee hier kleurt zal je niet snel ergens anders zien. Bovendien heb je er een mooi zicht op Bali en de imposante Mount Agung.

Onderweg kom je zowel op de kliffen als beneden langs het strand allerlei gezellige strandbars en eetzaakjes tegen om een rustmomentje te pakken. Ook op het strand zelf vind je wat tentjes met zitzakken en ligbedjes om te chillen. Kijk er met een kokosnoot in je hand naar de zonsondergang, droom weg met het lezen van een goed boek, of doe een lekker dutje.

Het begin ligt overigens nogal vol met boten, aangezien Jungutbatu een van de vertrekpunten is om Bali, Lombok en de Gili-eilanden te bereiken. De witte zandstrook is echter superlang en hoe verder je noordwaarts loopt, hoe rustiger het wordt.

Wandel je verder naar het noorden, dan kom je vanzelf bij Mahagiri Beach met het gelijknamige resort. Dit is de plek waar je moet zijn als je het witste zand van Nusa Lembongan wilt zien.

 

Hidden Beach is echt hidden

Het is een klif die het bekende Mushroom Beach en Hidden Beach van elkaar scheidt, en de laatstgenoemde kun je vinden via een wandeling over een pad waarvan je in eerste instantie denkt: leidt dit naar een strand? Wanneer je de laatste horde (lees: afdaling langs wild gegroeide struiken) genomen hebt, kom je echter uit bij een schitterende baai waar je niet of nauwelijks andere mensen zult tegenkomen. Hoogstens enkele locals die bij elkaar zitten of aan het surfen zijn.

Spelen in de golven is net zoals bij zoveel plekken op het eiland een hele ervaring, maar let ook hier weer op dat je niet te diep gaat. In het begin liggen bovendien veel (grote) stenen in het water, dus let op je passen.

Mushroom Beach vind ik zelf overigens niet zo speciaal. Er liggen nogal veel boten waardoor zwemmen er niet echt mogelijk is, tenzij je meer richting het noorden loopt. Alleen zou ik dan nog iets verdergaan en voor Hidden Beach kiezen.

 

Panorama Point en grafstenen met paraplu’s

Toen ik het eiland hardlopend aan het verkennen was en via Jungutbatu Beach terugging richting Dream Beach, kwam ik in een heuvelachtig gedeelte terecht dat -zeker hardlopend- de nodige zweetdruppels kostte. Eenmaal boven was ik blijkbaar bij een van de hoogtepunten aanbeland, namelijk Panorama Point. En ja, je hebt daar inderdaad best een mooi uitzicht, al is het voor mij geen hoogtepunt op zich. Daarvoor zijn er simpelweg te veel andere mooie plekken op Nusa Lembongan.

Een stukje verderop zag ik iets wat me meer bij zal blijven: een klein kerkhof waarbij men gekleurde parapluutjes boven iedere grafsteen had gezet. Schattig en tegelijkertijd bijzonder om te zien.

 

Een tochtje langs het mangrovebos

Ondanks dat je bij een eiland meestal aan rust denkt, rijden er op Nusa Lembongan behoorlijk wat scooters en pick-ups rond. Het is er daarom helaas best wel lawaaierig en rustig rondlopen is niet altijd mogelijk.

Gelukkig is er een plek waar je van niets een niemand last zult hebben, namelijk de Mangrove Forest die je aan de noordkant van het eiland vindt. Je kunt er een korte tour met een bootje maken, al is het avontuurlijker om er te gaan kajakken.

 

Snorkelen en duiken met manta-roggen

De snorkel- en duiktours die je op Nusa Lembongan kunt boeken doen doorgaans dezelfde plekken aan als de tourbedrijfjes op Nusa Penida. Het hoogtepunt is zwemmen tussen reusachtige manta rays, een unieke ervaring die mij altijd bij zal blijven. Het kan zomaar zo zijn dat je op een plek komt waar je er tien tegelijk ontmoet. Echter supergaaf. En met een beetje geluk zie je vanaf de boot ook nog dolfijnen zwemmen.

 

De gele brug die naar Nusa Ceningan leidt

Tussen Nusa Lembongan en het nog kleinere Nusa Ceningan ligt een opmerkelijk geel gekleurde brug die beide eilanden met elkaar verbindt. En hij is niet alleen opmerkelijk gekleurd, maar ook opmerkelijk smal. Indien je er met je motorbike overheen rijdt en een tegenligger tegenkomt, is het een behoorlijke uitdaging om elkaar niet te raken. Mocht je dit niet aandurven, dan kun je er natuurlijk tevens gewoon voor kiezen om te lopen.

Deze Yellow Bridge is trouwens tevens het vetrekpunt om naar Nusa Penida te gaan.

 

Secret Point Beach: cliff jumping en paradise

Het mooiste strand van Nusa Ceningan en Nusa Lembongan samen is wat mij betreft Secret Point Beach. Je zou ze kunnen vergelijken met Dream Beach, alleen dan veel minder toeristisch. Tussen de groen begroeide rotswanden ligt een goudgele strook met zacht zand, grenzend aan helderblauw water. De golven zullen je vermaken, want ze zijn hoog en onstuimig. Surfen is er dan ook een populaire activiteit.

Verrassend genoeg is Secret Point Beach bovendien een goede snorkelspot. Loop vanaf het strand het water in en in luttele seconden zie je prachtig gekleurd koraal. En voor de Instagrammers is er een schommel in het water gezet om de perfecte vakantiefoto te kunnen maken.

Als echte adrenaline-junk kun je trouwens naar het nabijgelegen Mahana Point lopen. Daar kan je vanaf een steile klif het water inspringen.

Verwar Secret Point Beach niet met Secret Beach, dat je aan de zuidoostkant van Nusa Ceningan bij een resort vindt. Wij zijn daarheen gereden maar vonden het weinig bijzonders.

 

Het bizar blauwe water van de Blue Lagoon

Vlakbij Secret Point Beach ligt de Blue Lagoon. Als ik zulke namen hoor ben ik in eerste instantie altijd een beetje sceptisch. Zal het echt zo blauw kleuren als de naam doet vermoeden. Het antwoord is wat mij betreft eenduidig: ja.

Vanaf een gigantische rotswand kijk je uit op de lagune met water wat zo’n aantrekkelijke kleur heeft dat je het bijna zou willen drinken. Al is dit gezien het hoge zoutgehalte uiteraard niet zo’n slim plan.

Zwemmen is overigens onmogelijk, aangezien je niet naar beneden kunt en het daarnaast veel te rotsachtig en wild is. Het uitzicht is echter subliem, al zal je waarschijnlijk niet de enige zijn die hier een kijkje komt nemen.

 

De groene binnenlanden van Nusa Ceningan

Na Secret Point Beach en de Blue Lagoon bezocht te hebben, besloten we op de bonnefooi nog een rondje over het eiland te maken. Een pad rechtsaf bracht ons dwars door het groene landschap en naar de hogere punten van Nusa Ceningan. Echt onwijs mooi, al was de kwaliteit van het wegdek tot een dieptepunt gezakt.

Af en toe zagen we een huisje of een voorbijkomende local die blij verrast leek om op deze locatie twee toeristen rond te zien toeren. En uiteraard vele kraaiende hanen en blaffende honden, die voor mij beide een beetje symbool staan voor Bali en omstreken.

 

Heerlijk eten op Nusa Lembongan

Dé warung -dit is een lokaal eetzaakje- waar ik op Nusa Lembongan heb gegeten is Soka Warung. De menukaart is misschien wat beperkt, maar het eten is er superlekker. Wij bestelden de ‘nasi goreng’, ’tempe goreng’, ‘sauted vegetables’ en ‘gado-gado’. Alledrie regelrechte aanraders, de tempé is als bijgerecht lekker hartig. En de prijzen liggen, zoals je bij een lokale warung kunt verwachten, laag.

Zoek je iets meer sfeer in een reggae-achtige setting, dan is Dhipa Warung dan Shop een toffe tent om heen te gaan. De gegrilde vis en calamaris zijn er m’n persoonlijke favorieten.

Verder is Warung Moslem Jawa Satu leuk als je van een typische local experience houdt. Je kunt er goede nasi campur eten en de eigenaresse is erg vriendelijk en in voor een babbeltje. Al moet je dan wel een woordje Indonesisch spreken, aangezien ze bijna geen Engels kan 🙂 .

Mocht je zin hebben in een verse smoothie bowl, dan is de Tropical Juice Corner vlakbij Dream Beach en Devil’s Tear een sfeervolle en vooral smaakvolle plek om heen te gaan.

 

De dag starten bij Mushroom Espresso

Wij vonden het super om iedere dag na het ontbijt een ijskoffie te pakken bij Mushroom Espresso. Van buiten lijkt het een soort surfbar waar je in eerste instantie geen espressokoffie zou verwachten, al bleek die er wel en ook nog eens verrassend goed te smaken. Het is er laidback en daarmee ideaal om te chillen voor je aan je activiteiten begint. De barista die er werkt is trouwens erg aardig en goed in z’n job.

 

Waar raad ik je aan om te slapen op Nusa Lembongan?

Het ligt er een beetje aan waar op het eiland je wilt verblijven, zelf hebben we ervoor gekozen om vlakbij Dream Beach een accommodatie te boeken. We sliepen bij Radiance Sunset Villas Lembongan, waar je houten cottages met zeer fijne bedden hebt. Er is tevens een zoutwaterzwembad aanwezig. Wel kan het door de houten muren wat gehorig zijn, al viel dit in ons geval erg mee.

 

Wat zijn de toeristische gebieden op Nusa Lembongan?

Grofweg kun je zeggen dat de gedeeltes rond Jungutbatu Beach en Mushroom Beach het meest ontwikkeld zijn. Hier vind je het gros van de hotels, guesthouses, eetzaakjes en bars. Bovendien komen op deze plekken de boten vanaf verschillende eilanden aan om toeristen op Nusa Lembongan af te zetten.

 

Hoe verken je Nusa Lembongan?

De wegen op Nusa Lembongan zijn doorgaans goed en daarmee is het een prima bestemming om met de scooter te verkennen. Je huurt er een voor 75.000 IDR (5 euro) tot 80.000 IDR (5,35 euro) per dag.

Indien je een dag of drie, vier op Nusa Lembongan verblijft, is het echter ook leuk om veel lopend te doen. In tegenstelling tot Nusa Penida zijn de afstanden op Nusa Lembongan namelijk goed overbrugbaar. Om je een indruk te geven: je loopt in ongeveer 25 minuten van Mushroom Bay naar Dream Beach. Van Dream Beach naar de Blue Lagoon op Nusa Ceningan is een uur wandelen.

Ben je moe en heb je geen zin meer om te lopen? Dan kun je altijd in een van de langsrijdende trucks springen, zie dienen namelijk als taxi op het eiland. Auto’s zie je er overigens niet.

Een andere optie is om erop uit te gaan met een fiets. Dit kan je via verschillende accommodaties regelen en kost je normaal gesproken 30.000 IDR (2 euro) per dag.

 

Hoe kom je op Nusa Lembongan?

Nusa Lembongan is zowel vanaf Lombok, de Gili-eilanden, Nusa Penida en Bali te bereiken.

Wij reisden via Sanur (normaal gesproken 30 minuten) en kochten voor 375.000 IDR (25 euro) per persoon een open-ticket in Ubud. Dit is inclusief:

  • een transfer naar de haven in Sanur;
  • een truck-taxi richting je accommodatie op Nusa Lembongan;
  • een transfer van je accommodatie naar de haven op Nusa Lembongan wanneer je het eiland verlaat;
  • een transfer vanuit de haven van Sanur naar je gewenste locatie op Bali.

De plek waar je aankomt zal Mushroom Bay of Jungutbatu Beach zijn.

Op de haven je ticket kopen kan ook, al zal de prijs daar normaal gesproken wat hoger liggen dan bij travel agencies. Bovendien zal je dan zelf transport naar de haven moeten regelen. Een andere optie is om je ticket alvast online aan te schaffen via 12Go Asia.

Ga jij naar Bali?

Banner-Backpackgids-Azie-nieuwDan heb ik iets voor je wat je eigenlijk niet mag missen 🙂 . Backpackgids Bali, een echte musthave voor als je naar dit prachtige stukje van Indonesië gaat.

De laatste jaren heb ik meerdere keren op Bali gewoond (en gereisd natuurlijk). Gedurende deze periodes heb ik de beste tips verzameld die backpackers zoals jij kunnen gebruiken om er een fantastische reis van te maken. En niet alleen tips voor Bali trouwens, maar ook voor de Nusa- en de Gili-eilanden.

Dit zijn onder andere de dingen die je krijgt:

De mooiste bestemmingen van Bali, zowel bekende als geheime plekjes.
De beste eetzaakjes en toffe accommodaties.
Tips om kosten te besparen zonder dat je reis aan kwaliteit inboet.
Inspirerende en veelzijdige routes waar je direct mee op pad kan.
Een extra bonusgids met 60 insider-tips.

Dus, wil jij het maximale uit je reis op Bali halen? Klik dan hieronder op de button voor meer informatie.

Arrow

Naar de aanbieding!

Ga jij backpacken in Indonesië?

Backpackgids-Zuid-Indonesië-bannerLaat mij je dan helpen. Tenminste, als jij het maximale uit je reis wilt halen 🙂 .

Samen met verschillende Indonesië-experts heb ik namelijk een ultieme backpackgids speciaal voor Indonesië ontwikkeld. Het is een prachtige gids geworden vol met routes, insider-tips en inspiratie.

Onder meer de volgende dingen komen aan bod:

Cruciale informatie voor je vertrekt.
Tips waar je als backpacker moet zijn, maar ook waar beter niet.
Per bestemming bespreken we de mooiste bezienswaardigheden en de leukste activiteiten.
Veelzijdige routes die bovendien zijn aan te passen aan jouw specifieke wensen.
Iedere route is voorzien van een handig routekaartje, inclusief tips hoelang ergens te blijven.
Handige schema’s waarin je ziet hoelang het duurt om van de ene naar de andere plek te reizen.
Adviezen voor transport, om geld te besparen en om zo veilig mogelijk op pad te gaan.
52 extra tips om het maximale uit je reis te halen.

Wil jij meer weten over deze ultieme gids voor Indonesië-reizigers?

Arrow

Naar de aanbieding!

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw