9 tips voor een bezoek aan Dunedin

Het levendige Dunedin is na Christchurch de grootste stad op het Zuidereiland in Nieuw-Zeeland. Door de vele indrukwekkende gebouwen, de karakteristieke Schotse straten en -met name- vanwege de vele studenten hangt er een gezellige sfeer in en rond centrum. Echter, wanneer diezelfde studenten in de vakanties veelal teruggaan naar hun ouderlijke huis, blijft er weinig over van de fijne vibe.

Om je een indruk te geven: meer dan 25.000 van de 130.000 inwoners van Dunedin zijn studenten. Dit is zowat 20%.

Let daarom goed op wanneer je richting Dunedin afreist. Want wanneer je juist behoefte hebt aan leven in de brouwerij en de typische studentensfeer wilt proeven, zou ik de stad tijdens de vakanties overslaan. Wanaka en Queenstown zijn dan veel leukere plekken om heen te gaan. Boeit die levendigheid je daarentegen weinig, dan kun je Dunedin prima het hele jaar door bezoeken.

Als jij binnenkort naar Dunedin gaat, lees dan even verder. In dit artikel deel ik namelijk negen leuke tips met je.

 

1. Doe een van de vele wandelingen

In en rond Dunedin kun je een aantal leuke en bovendien korte hikes maken.

Een zo’n hike is de Tunnel Beach Track. Een steil pad naar beneden brengt je bij een indrukwekkend platform met uitzicht op de kustlijn. Een kustlijn die uit ruige rotsformaties bestaat en een opmerkelijke boogvorm heeft. Via een uitgehakte tunnel beland je uiteindelijk op het kleine Tunnel Beach. Een ruig strand met groen begroeide kliffen, een natuurlijk gevormde brug en flinke rotsen. Deze wandeling duurt ongeveer een uurtje. Wist je overigens dat Tunnel Beach tevens een goede plek is om het zuiderlicht te bekijken?

Een andere wandeltocht die ik je kan aanraden is die richting de top van Signal Hill. In een uur ben je boven, waar je bij helder weer een gaaf uitzicht over Dunedin en de aangrenzende baai hebt. Wanneer je meer actie wilt kun je er tevens een mountainbike-tour doen.

Verder is de wandeling naar de prachtige Nicols Falls er een om op je lijstje te zetten. Je loopt door de dichtbegroeide bossen en zal hier en daar langs modderige stukken komen. Dit is trouwens de enige waterval die je in Dunedin vindt. Als alles volgens plan gaat ben je er in 20 minuten, maar ik kan je alvast zeggen dat je rekening kunt houden met 1 uur. Het pad is namelijk verre van duidelijk 😀 .

Credits: russellstreet | Flickr

Tot slot is Mount Cargill leuk om te beklimmen. Via dennen- en ruige inheemse bossen kom je uiteindelijk terecht op uitgestrekte graslanden. Eenmaal boven heb je een wijds uitzicht op de stad en haar omgeving. Als je een vroege vogel bent, ga dan ’s nachts omhoog. Dit is namelijk de ultieme plek om de zonsopkomst te bekijken.  Heen en terug ben je ongeveer 3 uur bezig.

 

2. Bezoek Baldwin Street, de steilste straat ter wereld

Ben jij iemand die van die typische weetjes interessant vindt? In Baldwin Street -even buiten het centrum- vind je de naar wat men beweert steilste straat ter wereld. Een reden om er eens een kijkje te nemen dus. Op het steilste punt is er een stijgingspercentage van liefst 38%. Indien je van high intensity workouts houdt, dan kun je hier je lol op. Hoe lang hou jij het hardlopend uit?

 

3. Neem een kijkje bij het Dunedin Railway Station

Het Dunedin Railway Station is misschien geen groot station, maar wat mij betreft zeker wel een van de mooiste van Nieuw-Zeeland. Behalve de fraaie architectuur is dé blikvanger hier een enorme klokkentoren. Ook binnen is het prachtig trouwens. Je hebt daar onder andere een hal met een vloer die uit ruim 725.000 mozaïeksteentjes bestaat.

Mocht je meer interesse hebben in architectuur, dan is de St Paul’s Cathedral een andere mooie bezienswaardigheid om mee te pakken. Breng verder een bezoek aan de Otago University, de oudste universiteit van Nieuw-Zeeland.

 

4. Relax in de Dunedin Botanic Garden

Dichtbij het hierboven genoemde Baldwin Street ligt de prachtige Dunedin Botanic Garden, een grote en vooral kleurrijke stadstuin die is onderverdeeld in verschillende secties. Het hoogste gedeelte ervan ligt op zo’n 85 meter hoogte.

Er is verder nog een Chinese tuin te vinden in de stad. Een pittoreske en rustgevende plek om even overheen te wandelen. Je hebt er onder andere de typisch Chinese gebouwtjes en paviljoens met gebogen daken.

 

5. Ga naar een van de stranden

Credits: Phillip Capper | Flickr

St Clair Beach is een van de leukere stranden in Dunedin. Je hebt er een gezellige boulevard met allerlei cafeetjes, je kunt er fijne wandelingen maken en bovendien zijn er goede surfmogelijkheden. En dit zeg ik niet zomaar, want St Clair Beach staat bekend om het hebben van de meest consistente surfbreak van Nieuw-Zeeland.

Heb je nog nooit gesurfd en zou je het graag willen leren? Loop dan even binnen bij de Esplanade Surf School.

Long Beach bezoek je vooral vanwege de schoonheid, surfen kun je er in ieder geval niet. Het is zonder twijfel een van de mooiere stranden in de regio en er is bovendien een aantal grotten om te ontdekken.

Een ander strand dat ik al noemde bij de wandelingen is Tunnel Beach.

 

6. Bekijk glow worms bij Leith Valley

Glimwormen, oftewel glow worms, kun je op meerdere plekken in Nieuw-Zeeland bewonderen. De Waitomo Caves en de Waipu Caves zijn bijvoorbeeld twee van die plekken. Maar ook vlakbij Dunedin heb je deze mogelijkheid. In Leith Valley zie je wanneer het donker is namelijk duizenden van zulke lichtgevende wormpjes op de rotswanden kleven.

Let erop dat het hier behoorlijk modderig kan zijn en dat je een zaklamp nodig hebt.

Vlakbij ligt overigens de eerdergenoemde track die naar de Nicols Falls leidt.

 

7. Doe een ghost tour

Wil je eens iets helemaal anders doen? Met Hair Raiser Tours kun je een zogenaamde ghost tour maken. Je leert Dunedin zo op een bijzonder unieke manier kennen. En als je een echt creepy tour wilt doen, doe dan de Six Feet Down Under Grave Walk die ze aanbieden.

De gids, Andrew, vertelt allerlei spannende en tegelijkertijd informatieve verhalen en brengt je op plekken waar je anders nooit zou komen.

 

8. Maak een dagtrip naar Oamaru om pinguïns te spotten

Op zo’n 100 kilometer ten noorden van Dunedin kun je in Oamaru pinguïnkolonies zien vertrekken naar de zee, of -later op de dag- zien terugkeren richting hun nestje. Een bijzondere ervaring.

Oamaru ligt op dik 100 kilometer ten noorden van Dunedin en staat bekend om de zeldzame blauwe pinguïns die je er kunt spotten. Wel moet ik erbij zeggen dat je op een tribune zit, waardoor het een beetje aanvoelt als een kermisattractie. Toch is het mooi om deze schattige beestjes in grote getale te zien langs huppelen.

 

9. Rijd naar de Otago Peninsula

Een absolute must is om vanuit Dunedin naar de nabijgelegen Otago Peninsula te rijden. Althans, als je van verwilderde landschappen, weergaloze uitkijkpunten en dieren houdt.

Dit schiereiland wordt omschreven als het ‘Mekka voor wildlife’.  Zo kun je er albatrossen, pinguïns, zeehonden en zeeleeuwen zien. Je rijdt verder langs diepe dalen met geweldige uitzichten op de oceaan. Soms zijn de wegen onverhard en kom je in een ware wildernis terecht. Supervet 😀 .

Indien je hier nog een leuke wandeling wilt maken, dan kan ik je de Sandymount Track en de Harbour Cone Track aanraden.

Bezoek trouwens ook het Larnach Castle, een schitterend herenhuis waar bijzondere en droevige verhalen achter schuilgaan. Zo zou de derde vrouw van Larnach -de eigenaar- zijn vreemdgegaan met z’n bloedeigen zoon. Diezelfde Larnach verloor een van z’n dochters op vroege leeftijd en heeft later zelfmoord gepleegd.

 

Vervolg je trip naar de Catlins

Credits: trevorklatko | Flickr

Op 1,5 uur rijden van Dunedin ligt Nugget Point, een van de hoogtepunten van de Catlins. Bij de gelijknamige vuurtoren kun je stoppen om zeehonden te spotten. De setting is er het mooist wanneer de zon ondergaat.

Als je de Catlins nog niet kende: dit is een van de meest verlaten en ruigste stukjes van Nieuw-Zeeland. De bewoonde wereld is in deze regio vaak ver te zoeken.

Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je juist vanuit de Catlins gereden komt. Je kunt dan in Dunedin stoppen om daarna je weg naar het noorden te vervolgen.

 

Waar kan je je tours en activiteiten boeken?

De meeste dingen in Dunedin kun je gratis en op eigen houtje ondernemen. Voor het boeken van tours raad ik je aan om dit via je accommodatie te regelen, of bijvoorbeeld online via Get Your Guide. Zij bieden onder andere toffe stargazing tours aan.

 

Waar in Dunedin raad ik je aan om te slapen?

Als je een self contained auto(camper) hebt, dan is Long Beach Domain een aanrader om te overnachten. Een andere tip is Warrington Reserve, hier mag je tevens met een ‘normale’ auto staan. Zoek je meer comfort, dan kun je bijvoorbeeld terecht in het Aaron Lodge Holiday Park.

Twee leuke hostels om te slapen zijn On Top Backpackerss en Kiwi’s Nest Budget Accommodation & Backpackers.

Zoek je juist wat meer comfort, dan raad ik 315 Euro Motel & Serviced Apartments en The Chamberson Hotel aan.

Haal het maximale uit je reis door Nieuw-Zeeland

Ben je op zoek naar routes? En heb jij geen zin in gedoe tijdens de planning van je avontuur? Wil jij simpelweg het maximale uit je reis door Nieuw-Zeeland halen? Dan heb ik iets voor je wat je niet mag missen.

Samen met een aantal andere doorgewinterde reizigers heb ik namelijk Backpackgids Nieuw-Zeeland ontwikkeld. En als je naast Nieuw-Zeeland ook nog naar het nabijgelegen Australië gaat, dan is Backpackgids Australië ook echt een aanrader.

Je hoeft niks meer uit te zoeken, al het belangrijke en lastige voorwerk hebben wij voor je gedaan.

In de gidsen vind je onder meer:

Cruciale informatie voor je vertrekt.
Duidelijk uitgestippelde routes waar je direct mee op pad kunt.
Waardevolle transportinfo waarmee je zeeën van tijd bespaart.
Toffe accommodaties, eetzaakjes en bekende maar ook geheime plekjes.
Insider-tips, secrets en travel hacks die je gezien moet hebben.

Backpackgids Nieuw-Zeeland

Ik kan kort zijn: deze gids moet je gewoon hebben als je naar Nieuw-Zeeland gaat. Klik op de onderstaande knop.

Backpackgids Australië

Ga je misschien ook nog naar Australië? Dan is deze klassieker onder de backpackgidsen een must om te hebben. Klik op de knop hieronder.

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.
3 Antwoorden
  1. Lisa

    Beste Robbert,

    Ik ben steeds meer en meer aan het nadenken over een solo reis door Nieuw Zeeland. Dit zou voor mij de 1e keer zijn. (Heeel erg spannend! ) Heb jij tips (website’s of een van je blogs) over waar ik moet beginnen met plannen. Heb jij gewerkt in de periode dat je daar was? En wat was je budget ongeveer exc. vlucht.

    Groetjes,
    Lisa

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw