6 redenen waarom Kalaw een bezoekje waard is

In de hooglanden van Myanmar ligt het koloniale dorpje Kalaw. In tegenstelling tot wat ik eerder gehoord had, is het meer dan enkel en alleen een uitvalsbasis voor het populaire Inle Lake. Sterker nog, Kalaw is voor mij een van de leukere en mooiere plekken van het land, en in dit artikel vertel ik je waarom. Een ding staat vast: er hoeft niet per se altijd van alles te doen zijn om het ergens naar je zin te hebben.

 

1. Het is de ideale plaats om energie bij te tanken

Mijn favoriete ontbijtplek 🙂

Na in het ronduit chaotische Bago geweest te zijn en meerder lange busritten erop had zitten, wilde ik simpelweg een paar dagen rust in een relaxte omgeving. Kalaw bleek wat dat betreft precies de bestemming die ik zocht.

Het is een laidback-plaatsje met veel groen, bloemetjes en gouden stoepa’s. Ook is er een lokale markt waar vrouwtjes in traditionele kleding hun inkopen komen doen. Verder heb je in Kalaw leuke thee- en koffiezaakjes en allerlei (internationale) restaurantjes. Het meest fijne is misschien nog wel dat er nauwelijks verkeer rijdt. Eindelijk eens geen stofwolken of uitlaatgassen in je gezicht die je ogen en longen doen prikken. Iets wat toch wel typerend is voor een land als Myanmar. In plaats daarvan adem je verfrissende berglucht in.

Terugkomend op koffiezaakjes en restaurantjes: voor goede, verse en lokale koffie in een gemoedelijke setting raad ik je aan om naar Cafe Kalaw te gaan. Superlekker Indiaas eten doe je bij Yadana Talkie House. 100% proberen: de chapati gevuld met puree gecombineerd met een curry.

Kort gezegd is Kalaw ideaal om tot rust te komen als je de dagen ervoor hebt gereisd of druk geweest bent met activiteiten. En zo’n plek is, zeker in Myanmar waar de afstanden enorm zijn, erg lekker om aan je reisschema toe te voegen.

 

2. Het klimaat in Kalaw is erg aangenaam

In Myanmar kan het echt bloedheet zijn. Met name in de maanden februari tot en met april. Echter, omdat Kalaw hoog in de bergen ligt is het er wat koeler dan je gewend bent. Je hebt er in ieder geval geen last van die onwijze hitte zoals in Yangon, Bagan of Hpa An, zelfs niet in de meest hete maanden van het jaar.

Om je een voorbeeldje te geven: het hotel waarin ik sliep had geeneens airco, deze is simpelweg overbodig.

 

3. De natuur is er ongekend mooi

Van-Kalaw-naar-Inle-Lake-uitzicht
De omgeving van Kalaw in februari

Bij Myanmar denk je nou niet meteen aan felgekleurde bloemen en bomen die roze, paars en wit kleuren van de kersenbloesem. Of wel dan? Toch is het zo, als je Kalaw na het regenseizoen bezoekt, met name in november en december. Het is er in deze maanden werkelijk prachtig. Ook is de heuvelachtige omgeving dan intens groen, wat wandelen of fietsen extra fijn maakt om te doen.

 

4. Je kunt er toffe trekkings doen

Van-Kalaw-naar-Inle-Lake-koe-en-wagen
Koeien kom je veel tegen tijdens het fietsen of wandelen naar Inle Lake

Kalaw is vooral bekend vanwege de trekkings. Zo kun je een (meerdaagse) hike doen naar Inle Lake en heb je leuke wandeltochten in de directe omgeving van het dorpje. Met name in november en december, als de landschappen volledig groen zien en de bomen en bloemen in bloei staan, is de omgeving ronduit schitterend. Onderweg kom je diverse bergstammen tegen en, in het geval van een meerdaagse trekking, zal je ook bij zo’n lokale familie blijven slapen.

In de bamboebossen zag ik een groepje locals aan het werk die bamboekorven aan het maken waren. Volledig met de hand. Toen iemand me vertelde dat ze deze voor omgerekend 1 dollar verkopen, kon ik dit maar moeilijk geloven. Helemaal aangezien ze er per dag na hard te hebben gewerkt ‘slechts’ vijf kunnen produceren. Het deed me weer eventjes beseffen hoe goed wij het in Nederland eigenlijk hebben.

Behalve wandelen, kun je tevens kiezen om te gaan mountainbiken. Ik vond dit een vette ervaring. In je eigen tempo fiets je langs allerlei dorpjes, loslopende groepjes koeien, rijstvelden en weilanden met vereenzaamde bomen richting het kleine plaatsje Ton Le. Daar eet je wat in een lokaal restaurantje om vervolgens de boot naar Nyaung Shwe – Inle Lake te pakken.

Wil je een trekking maken of mountainbike-tour doen? Er zijn meerdere tourbedrijfjes waar je terechtkunt. Zelf heb ik dit via Eagle Trekking geregeld.

 

5. In de buurt ligt een grottencomplex gevuld met Boeddha’s en pagodes

Myin-Ma-Hti-Cave
Een van de vele Boeddha’s in de Myin Ma Hti Cave

Nu barst het in Myanmar van de tempels, al is de Myin Ma Hti is toch wel erg indrukwekkend. In het begin loop je op een lange trap naar de ingang van de grot, waar waterdruppels van de stalactieten op de grond druppelen. Eenmaal binnen kom je via een lange -en soms nogal lage- tunnel bij allerlei Boeddha’s en pagodes terecht. Ik ben er overigens geen andere toeristen tegengekomen, dit gaf een een extra speciaal tintje aan deze ervaring.

Net buiten het centrum van Kalaw ligt trouwens de bekendere Shwe Oo Min Paya, een andere grottempel die je kunt bezoeken. Deze is wat mij betreft alleen minder bijzonder.

 

6. Je hebt de mogelijkheid om te slapen in prachtige koloniale hotels

Green-Haven-Kalaw
Het koloniale pand waarin ik sliep

Wanneer je aankomt in Kalaw, zal het je al snel opvallen dat het er wat Europees aanvoelt. Het is dan ook een voormalig Engels koloniaal dorpje, waardoor je er typisch Engelse huizen, hotels en kerkjes vindt. Het geeft Kalaw een sfeervol karakter.

Een gave ervaring is om in zo’n schitterend koloniaal huis of hotel te overnachten. Ikzelf heb geslapen in het Green Haven Hotel, een authentiek wit houten villacomplex in typisch Engelse stijl, omgeven door groen en gekleurde bloemen. Het is denk ik de mooiste plek waar ik tijdens m’n reis door Myanmar heb overnacht, al kan het er -vanwege de dunne houten wandjes- wat gehorig zijn.

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.
1 Antwoord
  1. Boukje

    We had a trekking for 1 day with mister Win, a nice man who knowse a lot about plants and trees,the medical working en how to use in daily live.
    We had a walk for 8 hours including tea and lunch voor a very nice price. Mr Win is a freelancer.
    We highly recommend him as a guide for the 1, 2 or 3 days trekking or hiking tour around Kalaw or too the Inle lake . You can contact him smilepardize86@gmail.com or telefoon number +95-9979855827 or +95-9425307130 . He speaks very good English.

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw