9 indrukwekkende dingen om te doen in Nagasaki

De havenstad Nagasaki heeft zo’n 500.000 inwoners en een aangenaam subtropisch klimaat. Ze ligt niet helemaal op de logische route als je op Kyushu rondreist, maar wanneer je geïnteresseerd bent in geschiedenis dan is het een erg boeiende bestemming om naartoe te gaan.

Het gaat in dit geval niet alleen om het roemruchte handelsverleden van Nagasaki, maar ook over de misschien wel zwartste bladzijde uit de geschiedenis van de stad.

Want net als Hiroshima werd ook Nagasaki in 1945 door de Amerikanen gebombardeerd, om precies te zijn 3 dagen later. Zo’n 40.00 mensen kwamen hierbij direct om het leven en door de ioniserende straling vielen er naderhand nog vele andere dodelijke slachtoffers. Geschat wordt dat het totale dodenaantal minimaal 74.000 mensen bedroeg.

Gelukkig is er meer dan alleen deze trieste gebeurtenis. Zo is de inmiddels helemaal herbouwde stad een gezellige plek om te zijn. Zo is er een sfeervolle Chinatown en vind je er heel wat leuke eetzaakjes om lekkere local food te proberen. En geloof het of niet: in de buurt is er zelfs een Nederlands themapark te bewonderen.

In dit artikel deel ik negen indrukwekkende en leuke dingen om te doen in Nagasaki. Dus, reis jij binnenkort ook af naar deze Nederlands-getinte stad in Japan, lees dan even verder.

 

1. Bezoek het Nagasaki Peace Park

Ter nagedachtenis aan het bombardement op 9 augustus 1945 heeft men in het centrum van Nagasaki een vredespark aangelegd, net zoals dat het geval is in Hiroshima.

Behalve wandelen door het groen kan je er onder meer een kijkje nemen bij het Nagasaki Atomic Bomb Museum, waar je met eigen ogen kunt zien wat voor schade atoombom in Nagasaki heeft aangericht.

Wandel verder even wat rond en kijk bij de Peace Statue, de monumenten ter nagedachtenis aan de slachtoffers, het Hypocenter Park en het gedeelte waar je resten van de explosie aantreft.

Nee, leuk is het allemaal niet, maar het hoort nou eenmaal bij de geschiedenis van Nagasaki en Japan.

 

2. Ga wat eten in het gezellige Chinatown

Een gezellig gedeelte in Nagasaki is Chinatown waar behalve lekker eten, reuring en leuke shops ieder jaar het Nagasaki Lantern Festival wordt gehouden. Duizenden lampionnen worden dan verlicht en zorgen voor een fijne sfeer in de stad.

Terugkomend op het eten: probeer hier zeker de lokale specialiteiten Chanpon en Sara Udon.

 

3. Kom tot rust bij diverse tempels

Een leuke tempel om te bezoeken is de Sofukuji Temple, die in 1629 gebouwd werd voor de Chinese inwoners van de stad. Vanwege de Chinese invloeden wijkt de architectuur af van de meeste tempels die je in Japan gewend bent.

Je moet overigens flink wat trappen belopen voor je de tempel bereikt, maar dit is het waard want het is een erg fijne en mooi gelegen plek om te zijn.

Een andere opmerkelijke tempel is de Fukusaiji Temple die -geloof het of niet- de vorm van een schildpad heeft. Op die schildpad staat een Boeddhabeeld, wat voor een grappig aangezicht zorgt.

 

4. Geniet van een mooi uitzicht vanaf Mount Inasa

In de buurt van Nagasaki-centrum ligt de 333 meter hoge Mount Inasa, waarvan je de top per kabelbaan, bus of gewoon te voet kunt bereiken. Vooral ’s avonds is het uitzicht op de sfeervol verlichte stad hier erg mooi. Officieel behoort het vergezicht samen met Mount Rokko en Mount Hakodate zelfs tot de beste night views van Japan.

 

5. Neem een kijkje op het voormalige VOC-eilandje Dejima

In de haven van Nagasaki ligt het kunstmatige (voormalige) eilandje Dejima, dat je vanaf Nagasaki Station lopend in ongeveer 30 minuten kan bereiken. Met de tram kan trouwens ook. Een echt eiland is het dus niet meer, sinds 1904 is Dejima door een uitbreiding van de haven namelijk verbonden met het vasteland.

Dejima is in een bezoekje waard omdat de Nederlanders tussen 1641 en 1859 de enigen uit de Westerse wereld waren die handel mochten drijven met Japan – en dus alleen op Dejima. Voor andere Westerse landen hield Japan de grenzen volledig dicht, Japan was namelijk angstig voor bekeringen die zouden worden opgelegd door Europeanen. Nederlanders vertrouwde men daarentegen wel, dit aangezien de Nederland enkel en alleen geïnteresseerd waren in handel drijven.

In de loop der jaren is er van Dejima helaas weinig overgebleven. Als gezegd was ze sinds 1904 al geen eiland meer en bovendien waren de meeste gebouwen afgebroken. Gelukkig is men bezig geweest om de boel te herstellen en worden er vandaag de dag nog altijd restauraties en reconstructies uitgevoerd.

Op het inmiddels redelijk herbouwde Dejima staat een nog origineel kanon met daarop een VOC-logo. Ook vind je er woningen en pakhuizen. En het kan zomaar zo zijn dat studenten je om een handtekening vragen. Jaja, Nederlanders blijken hier erg populair.

Het plan is trouwens om in de toekomst een gracht om Dejima heen te graven, waardoor het weer een eiland wordt.

 

6. Bezoek het spookeiland Hashima

Altijd al een spookeiland willen bezoeken? Dan is een uitstapje naar het nabijgelegen Hashima iets om op je lijstje te zetten.

Dit verlaten eiland -ook bekend als Gunkanjima- was tijdens de Industriële Revolutie een belangrijke plek voor de winning van steenkool, maar toen de vraag afnam verlieten de bewoners Hashima en ontstond er een waar spookeiland.

Groot is ze met een lengte van 480 meter en een breedte van 150 overigens niet, tijdens je bezoek zal het daarom waarschijnlijk vrij druk aanvoelen. Het is niet voor niets dat Hashima vroeger met 5.000 inwoners het dichtstbevolkte gebied van Japan was.

De naam Gunkanjima is trouwens niet uit de lucht gegrepen. Hashima heeft namelijk de vorm van een oorlogsschip, en ‘Gunkanjima’ betekent zoiets als ‘battle ship island’.

Mocht je nou geen tijd hebben om Hasima te bezoeken, dan kun je ook via Google Street View een kijkje nemen. In 2013 heeft Google het eiland namelijk volledig in kaart gebracht.

Leuk om te weten: Hashima kreeg wereldwijd bekendheid door een scene uit de James Bond-kaskraker Skyfall die er opgenomen werd.

 

7. Maak een uitsapje naar de Shimbara Peninsula

Ten oosten van Nagasaki ligt het schiereiland Shimbara, dat je in ongeveer 1,5 uur eenvoudig met de trein kunt bereiken. Je kan er mooie wandelingen maken in het Amakusa National Park en relaxen in het hot spring-dorpje Unzen Onsen.

In het Amakusa National Park ligt Mount Unzen, een van de meest destructieve vulkanen van Japan. De laatste uitbarsting is gelukkig alweer een tijdje geleden, namelijk in 1991. Daarbij kwamen 43 mensen om het leven. In een veel verder verleden (1792) ontstond er zelfs een mega-tsunami waarbij liefst 14.524 mensen omkwamen.

Indien je meer over de uitbarstingen van deze vulkaan te weten wilt komen, kun je een kijkje nemen in de Mount Unzen Disaster Memorial Hall. Je kunt er vanuit Shimbara City eenvoudig met de bus komen.

 

8. Voel je in Nederland in Huis Ten Bosch

Wist je dat je even ten noorden van Nagasaki een stukje Nederland hebt? Van de 17e tot en met de 19e eeuw was Nederland namelijk het enige land wat mocht handelen met Japan. Huis Ten Bosch is een themapark waarin de connectie met Nederland zichtbaar wordt.

De Japanners hebben hier bepaalde delen van Nederland tot in het diepste detail nagebootst. Om het zo perfect mogelijk te maken heeft men bijvoorbeeld bakstenen, typische Amsterdamse paaltjes en kasseien uit Nederland geïmporteerd.

In het park vind je  onder andere grachtenpanden uit Amsterdam, een authentieke Nederlandse windmolen met daaromheen tulpen, de Domtoren uit Utrecht, kanalen, de stadspoorten van Sneek, het Haagse Paleis Huis ten Bosch en het stadhuis van Gouda.

Als Nederlander wil je dit natuurlijk gezien hebben 😀 .

Leuk om te weten is dat er in 2010 opnames van het programma Wie is de Mol waren in Huis Ten Bosch.

 

9. Eet heerlijke local food

Nagasaki mag dan vooral een walhalla zijn voor geschiedenisliefhebbers, maar ook als foodie kun je er je hart ophalen. Heel wat lekkere gerechten komen namelijk uit deze regio, denk bijvoorbeeld aan ‘kakuni’ en ‘shippoku’. De eerstgenoemde is gestoofd varkensvlees terwijl shippoku uit diverse kleine gerechtjes bestaat, met invloeden uit zowel de Chinese, Westerse en Japanse keuken.

Dan is er bijvoorbeeld ook nog de Sasebo Burger, een broodje hamburger wat eerder aan Amerika doet denken. En dat klopt, want in 1950 vestigde het Amerikaanse leger zich in Sasebo, een plaatsje gelegen in de Nagasaki-prefectuur. Deze Amerikanen deelden hun hamburger-recept en zo werd de Sasebo Burger geboren.

Door de ligging aan het water is Nagasaki tevens een plek waar je goede seafood-restaurants hebt. Kijk bijvoorbeeld eens op de Dejima Wharf. Lokale sushi, sashimi en rijstgerechten met zeevruchten; het is er allemaal te vinden.

Tot slot raad ik je de Nagasaki Beef aan, in 2012 uitgeroepen tot de beste Wagyu-biefstuk van Japan.

En geloof me: de bovenstaande dishes zijn slechts een greep uit de lokale gerechten die je in Nagasaki kunt krijgen.

 

Trams

Naast het bombardement is er nog een gelijkenis tussen Nagasaki en Hiroshima. Want, ik zei het hierboven al even, ook in Nagasaki rijden trams door de stad.

In tegenstelling tot de meeste bestemmingen in Japan bezoek je het gros van de plekken hier dus per tram en niet met de metro.

 

De ideale bestemming na Fukuoka

Als je Honshu grotendeels hebt gezien en verder wilt reizen naar Kyushu, is Fukuoka een eerste logische bestemming om te stoppen. Bijvoorbeeld nadat je in Hiroshima bent geweest.

Vanuit Fukuoka kun je vervolgens verder afzakken op Kyushu richting Nagasaki. Met de trein is dit ongeveer 2 uur reizen en met de bus 2,5 tot 3 uur.

 

Waar kan je je tours en activiteiten boeken?

Het fijne is dat je de meeste activiteiten in Nagasaki gratis kunt doen. Het aanbod van tours is beperkt, al kan je altijd een kijkje nemen op Get Your Guide.

 

Waar raad ik je aan om te overnachten?

Nagasaki heeft tig goede en gezellige hostels om te verblijven. Aanraders zijn First Cabin, Mezame Hostel en Almas Guest House.

Als je een eigen kamer zoekt voor niet al te veel geld, dan zijn MP Hotels en Hotel Forza Nagasaki prima opties.

Haal het maximale uit je reis door Japan

Ben je op zoek naar routes? En heb jij geen zin in gedoe tijdens de planning van je avontuur? Wil jij simpelweg het maximale uit je reis door Japan halen? Dan heb ik iets voor je wat je niet mag missen.

Samen met een aantal andere Japan-experts heb ik namelijk Backpackgids Japan ontwikkeld. En als je naast Japan ook nog naar Zuidoost-Azië gaat, dan is Backpackgids Azië ook echt een aanrader.

Je hoeft niks meer uit te zoeken, al het belangrijke en lastige voorwerk hebben wij voor je gedaan.

In de gidsen vind je onder meer:

Cruciale informatie voor je vertrekt.
Duidelijk uitgestippelde routes waar je direct mee op pad kunt.
Waardevolle transportinfo waarmee je zeeën van tijd bespaart.
 Toffe accommodaties, eetzaakjes en bekende maar ook geheime plekjes.
 Insider-tips, secrets en travel hacks die je gezien moet hebben.

Backpackgids Japan

De absolute musthave als je naar Japan gaat. Klik meteen op de knop hieronder.

Backpackgids Azië

Door reizigers bestempeld als “Het meest veelzijdige product om alles uit je reis door Azië te halen.” 

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw