Na Bohol, Siquijor, Apo Island en Siargao hadden we het idee om door te reizen naar Palawan. Alleen aangezien Christiaan -een vriend waarmee ik 2,5e week samen backpackte- nog slechts 5 dagen over had, leek ons dat niet zo’n handig plan. Palawan zou ik de week later zelf bezoeken.

We besloten vervolgens om terug naar Cebu te vliegen en vanaf daar een of twee eilanden te bezoeken. Zo kwamen we uit bij Malapascua en Bantayan Island. Het zou een van deze plekken worden. Op de bonnefooi kozen we voor Bantayan.

Helaas vonden dit eiland beiden behoorlijk tegenvallen. In tegenstelling tot de bestemmingen die we ervoor bezocht hadden trouwens. Maar goed, je komt nu eenmaal ook wel eens op plaatsen waar je minder positief over bent.

Waarom vond ik Bantayan teleurstellend? Dat lees je in het verhaal hieronder.

 

Een kennismaking met MJ Square

Santa Fe is een klein dorpje op Bantayan Island en ook de plek waar nagenoeg alle toeristen verblijven. In de avond trekken de meeste mensen naar het levendige MJ Square, daar waar het allemaal te doen is. Je hebt er gezellige eetzaakjes, een ijssalon, een bar en dat soort dingen.

Wat ons echter meteen opviel, waren de vele oudere Westerse mannen met (jongere) Filipijnse vrouwen die er rondliepen. Op zich hoeft daar niet per se iets verkeerd aan te zijn, alleen toen we bij een Thais restaurantje zaten te eten en uitzicht hadden op de bar, wisten we beiden echt even niet wat we zagen.

Een man van ergens in de 70 gebaarde naar een jonge Filipijnse dat ze op de kruk naast hem kon komen zitten. Dit gebeurde. Met een onaangename lach op z’n gezicht bekeek hij haar van top tot teen, raakte haar aan enzovoorts. Even later liepen ze hand in hand weg.

Ik heb het onderwerp sekstoerisme al eens behandeld in artikelen over Pattaya en Clark, waarbij ik allerlei boze mails en reacties kreeg (en nog steeds krijg). Het zal me een zorg zijn. Wanneer ik dit soort taferelen tegenkom, zal ik het zeker zeggen en de dingen niet mooier maken dan ze zijn.

Terugkomend op de bar: naast de twee waarover ik net sprak, zaten een Westerse man en een veel jongere lokale vrouw. En dit zie je in Santa Fe eigenlijk continu. Groepen mannen die al vroeg aan het bier zitten met naast zich een Filipijnse schone. Niet per definitie sekstoeristen natuurlijk, maar als backpacker ben je naar andere settings op zoek. Of niet dan?

Al met al is zo’n omgeving gewoon niet fijn om in terecht te komen. Van een reizigers- of bacpackvibe zoals in bijvoorbeeld Port Barton of op Siargao is in ieder geval absoluut geen sprake.

 

De stranden van Bantayan Island

Paradise Beach wordt door de meesten als het beste strand van Bantayan Island omschreven. En inderdaad, het is best een mooie baai, al redt ‘ie het wat mij betreft niet bij de ongerepte en wilde stranden van plekken zoals Siargao, Port Barton en El Nido.

Paradise-Beach-Bantayan
Paradise Beach

In Santa Fe heb je voor de Sta. Fe Beach Club nog een redelijk strand liggen, al was het er veelal laagtij waardoor zwemmen nagenoeg onmogelijk wordt. Hetzelfde geldt voor het nabijgelegen Kota Beach.

Om binnen te komen bij Paradise Beach dien je overigens 50 PHP (0,85 euro) te betalen.

 

Eilandhoppen naar Virgin Island en Hilantagaan Island

Vanaf Bantayan Island heb je de mogelijkheid om met een boot naar Virgin Island en Hilantagaan Island te gaan. Je kunt er snorkelen, chillen en simpelweg wat rondlopen. Meestal zijn dit soort tripjes erg gaaf, en omdat we het op Bantayan wel gezien hadden, besloten we om een visser aan te spreken en het erop te wagen.

Bij aankomst op Virgin Island moesten we een behoorlijk bedrag van 500 PHP (8,35 euro) aftikken. Nu wisten we al van deze entree hoor, dus so be it. Maar een erg authentiek gevoel krijg je er niet van.

Tijd om te snorkelen. We wandelden naar de spot die volgens onze kapitein als ‘goed’ bekendstond. Echter, toen we het water ingingen zagen we vrijwel niets. Ja oké, water, zand, planten en wat verdwaalde vissen. Geen succes dus.

Het eiland zelf is verder erg drukbezocht en niet bijzonder speciaal of zo. Als je naar de andere kant wandelt, dan kom je wel bij een mooi verlaten strandje uit. Voor mij meteen het hoogtepunt van Virgin Island.

Virgin-Island-Bantayan
Een mooi strandje op Virgin Island

Ook heb je er een ‘klif’ om vanaf te springen. Ik zeg ‘klif’ aangezien het eerder een steiger is.

Na een uurtje gingen we door naar het laatste eiland van de trip: Hilantagaan. Wij bleken de enige toeristen te zijn en ik snapte wel waarom. Een strand met zand en steentjes dat vol met boten lag en verderop wat vervallen huisjes. Christiaan bleef zelfs in de boot liggen, terwijl ik het nog een kans wilde geven en een korte wandeling maakte.

Erg boeiend bleek het inderdaad niet, al was het water erg helder. Uit een van die vervallen huisjes klonk luide muziek en zaten locals aan de alcohol. Ze nodigden me uit voor een lokale rum, maar ik vond het wel prima zo.

Hilantagaan-Island-Bantayan
Het wat rommelige Hilantagaan Island

Het hoogtepunt van de dag was de gedroogde zoute vis die we van onze visser (te bereiken op +639751384713) kregen. Hij had ons op Bantayan Island uitgenodigd om mee naar z’n huis te gaan. En de eilanden? Nee, deze stelden weinig voor.

 

Een scootertocht over het eiland

Om het eiland te verkennen kun je een voor 250 tot 300 PHP (maximaal 5 euro) per dag een scooter huren. Bekende bezienswaardigheden om langs te gaan zijn de Omagieca Mangrove Garden, de Ogtong Cave en het eerder besproken Paradise Beach.

We zijn helemaal rondgereden en hoopten bijzondere plekjes tegen te komen, zoals op andere eilanden telkens het geval was.

Zo stopten we eerst bij de Ogtong Cave, al bleek deze grot bij een resort te horen. Dit haalde voor ons het avontuurlijke gevoel dat bij een cave experience hoort een beetje weg. Een grot die overigens best leuk is om gezien te hebben.

Bantayan-palmbomen
Palmbomen vlakbij Paradise Beach

Via Paradise Beach gingen we door naar het dorpje Bantayan, al bleek dit weinig speciaals te zijn. Een eettentje vinden om onze honger te stillen, bleek een opgave op zich. Tenslotte bezochten we Madridejos om het lokale strand te bekijken, maar van een strand kan je hier eigenlijk nauwelijks spreken.

Madridejos-Bantayan
We dachten naar een leuk strand te rijden, maar toen kwamen we hier uit

Het was wel leuk om te zien hoe de locals hun leven leiden en dat er meer is dan enkel het toeristische Santa Fe. Rijd af en toe eens een zijstraatje in om dit te ervaren. Echter, ik vind de natuur op bestemmingen als Siquijor en Siargao boeiender en gevarieerder, waardoor het op die eilanden leuker is om rond te touren.

 

Relatief prijzige accommodaties

Dat Bantayan Island niet echt een bestemming voor backpackers is, zie je tevens terug in de prijzen van de accommodaties. In Santa Fe vind je zelfs maar een serieus hostel (Casa Isabel) en voor gemiddelde kamers in eenvoudige guesthouses betaal je relatief veel.

Amihan-Beach-Cabanas-Bantayan
Het uitzicht bij Amihan Beach Cottages

Zo sliepen wij in een basiskamer, zonder warm water, voor 1.500 PHP per nacht. Dit is 25 euro en kan op Bantayan als low-budget worden gezien. Je hebt er enkele goedkopere guesthouses, al zat bij ons alles nagenoeg vol vanwege kerstmis.

 

Pluspunten van Bantayan Island

Wat me positief bijblijft wanneer ik aan Bantayan terugdenk, zijn de goede eetzaakjes die je op en rond MJ Square vindt.

Een aanrader is Thai-Phoon dat lekker Thais eten aanbiedt. Bovendien serveren ze (heerlijke) groenten, iets wat in de Filipijnen lang niet altijd een zekerheid is.   

Naast dit Thaise tentje vind je een grillrestaurant waar je verrassend malse spareribs hebt. Verder smaakten de met knoflook en peper gefrituurde garnalen zeer goed.

Houd je van Mexicaans, dan is de Bantayan Burrito Company een bezoekje waard. De nacho’s zijn hier erg lekker.

 

***

 

Even voor de duidelijkheid: het is niet mijn bedoeling om negatief te doen. Ik geef gewoon mijn eerlijke mening en die is dat Bantayan Island niet zo paradijselijk is als we in eerste instantie hadden gedacht. Niets mis mee, het is zoals het is, en ook dit soort ervaringen is waardevol om te delen denk ik.

Misschien heb jij andere ervaringen?

7 reacties

 1. wie belt mij

  Geweldige blog! Het is heel leuk om te lezen.
  Gefeliciteerd met jouw geweldige
  ervaringen. Ik wacht ongeduldig op meer.

  Beantwoorden
 2. Sacha

  Sterker nog, bij dezen heb ik Bantayan van mijn lijstje geschrapt! Je hebt mij dus tijd en geld bespaard! Dank! 😀

  Beantwoorden
  • mm
   Robbert

   Hoi Sascha,

   Het is natuurlijk slechts een mening hè, sommige mensen vinden Bantayan juist weer super. Maar goed, je weet in ieder geval hoe ik erover denk.

   Fijne reis!

   Beantwoorden
 3. Elke

  Ik vond het echt super! Kwam er in 2014 en toen waren er bijna 0 toeristen. De lokale bevolking heeft mijn hart gestolen en wij reden door de leukste dorpjes en mooiste strandjes met de scooter.

  Beantwoorden
  • mm
   Robbert

   Oké…

   Ik vond de stranden juist erg tegenvallen, zeker vergeleken met Siargao en bijvoorbeeld Port Barton.

   Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

*