Alle info + tips over het toeristenvisum voor Australië

In een eerder artikel vertelde ik je al wat meer over het werkvisum voor Australië, een bewijs dat je nodig hebt als je behalve reizen ook betaald werk wilt verrichten tijdens je verblijf Down Under.

Er is echter ook nog een andere optie: het toeristenvisum voor Australië, meestal kiezen backpackers voor het eVisitor (subclass 651). Dit visum is aan te raden als je voldoende geld hebt voor je reis, of bijvoorbeeld familie of kennissen op wilt zoeken en verder geen behoefte hebt om te werken.

Laat één ding in ieder geval duidelijk zijn: zonder visum kom je Australië, en zelfs het vliegtuig, niet binnen. Je moet dit dus van tevoren aanvragen. Weet ook dat als je een strafblad hebt, de kans bestaat dat je visumaanvraag niet wordt goedgekeurd.

Gelukkig is het aanvragen van je visum voor Australië vrij eenvoudig, eenvoudiger dan je voor veel andere landen gewend bent. Het gehele traject vindt online plaats en is eerlijk gezegd een fluitje van een cent. Maak je dus niet al te veel zorgen 🙂 .

Anyway, als jij van plan bent om het toeristenvisum voor Australië aan te vragen, lees deze gids dan even goed door. Ik vertel je namelijk alles wat je moet weten – ook over alternatieve opties die je hebt, inclusief een aantal handige tips.

Welke toeristenvisums zijn er in Australië?

Je hebt de keuze uit drie verschillende visums: twee voor 90 dagen (subclass 601 en 651) en een voor maximaal 12 maanden (subclass 600). Het gros van de backpackers kiest voor de eerste optie, aangezien die gratis is en bovendien recht geeft op een behoorlijk lange tijd in Australië. 3 maanden is lang genoeg om een hele hoop van het land te zien.

Hieronder bespreek ik alle drie de opties.

 

1. eVisitor (subclass 651): 90 dagen

Dit visum is helemaal gratis maar niet te verlengen. Ideaal voor bijvoorbeeld een (lange) vakantie of een bezoek aan vrienden of kennissen. Betaald werk verrichten is in ieder geval ten strengste verboden.

Het eVisitor-visum is geldig voor 12 maanden vanaf de dag van uitgifte. Het fijne is dat je er zo vaak als je wilt Australië mee in en uit kunt reizen. Per bezoek is een verblijf van maximaal 3 maanden toegestaan.

Mocht je nou toch langer willen blijven? Vraag dan minimaal 2 weken voor het verlopen van je huidige visum een visum aan voor de periode van 6 tot 12 maanden.

Direct aanvragen: je vraagt het eVisitor-visum eenvoudig aan via de Australische overheid. Alles wijst zich vanzelf. Meestal ontvang je binnen 1 werkdag de goedkeuring. Ik kreeg zelfs direct een e-mail terug dat mijn visa ‘granted’ was 🙂 .

Nadat je aanvraag is goedgekeurd, krijg je toestemming om Australië binnen te komen. Mocht je een buitenlandse achtergrond hebben, dan kan het zijn dat de Australische immigratiedienst vraagt om wat aanvullende informatie. Hierbij kun je denken aan een loonstrookje of een ander bewijs dat je in Nederland woonachtig bent.

 

2. ETA (subclass 601): 90 dagen

Je hebt ook nog de ETA (subclass 601), al heeft dit geen voordelen ten opzichte van het eVisitor-visum (subclass 651). Sterker nog, je betaalt er AUD 20 voor terwijl het eVisitor-visum gratis is.

Officieel is dit visum trouwens in het leven geroepen voor de mensen die geen paspoort hebben dat recht geeft op een visum behorende tot subclass 651, dat ik hierboven al besprak. Niet iedere nationaliteit kan namelijk dit visum -subclass 651- aanvragen.

 

3. Visitor Visa (subclass 600): 3, 6 of 12 maanden

De kosten van dit visum zijn afhankelijk van welke optie je kiest AUD 150 tot AUD 380. Behalve het aantal maanden, wordt er tevens onderscheid gemaakt of je één (single entry) of meerdere keren (multiple entry) Australië binnen mag komen.

Indien je een subclass 600 voor 12 maanden aanvraagt, heb je de mogelijkheid om in het eerste half jaar Australië in en uit te gaan zo vaak als je wilt.

Goed om te weten is dat bij iedere binnenkomst het visum met 1 jaar wordt verlengd. Bij de aanvraag natuurlijk wel even invullen dat je van plan bent om Australië in en uit te reizen. Of dit verzoek wordt goedgekeurd, is aan de Australische immigratiedienst.

Weet wel dat als je een aanvraag voor 12 maanden doet, dit niet per definitie wil zeggen dat je 12 maanden krijgt. Dit ligt helemaal aan de informatie die je bijvoegt en hoe men je aanvraag beoordeelt.

Je hebt zowel de optie om het visum in (kosten AUD 150) of buiten Australië (kosten AUD 380) aan te vragen. Wil je bijvoorbeeld langer blijven dan de 90 dagen die je krijgt bij het eVisitor Visa (subclass 651), dan kun je met deze subclass 600 je verblijf verlengen.

Direct het subclass 600-toeristenvisum aanvragen: de visumaanvraag doe je op deze pagina van de Australische overheid. Je leest daar bovendien alle voorwaarden voor de aanvraag van het visum. De goed- of afkeuring neemt doorgaans 1 werkdag in beslag.

Hoe ziet een visum voor Australië eruit?

Denk niet dat je een ouderwetse stempel nodig hebt in je paspoort. Sinds 1996 maakt Australië namelijk gebruik van de Electronic Travel Authority, vaak ook afgekort met ‘ETA’.

Concreet betekent dit dat na de goedkeuring jouw ETA geregistreerd staat. Deze wordt bij het inchecken bij binnenkomst in en vertrek uit Australië herkend. Zo heb je dus geen visum in je paspoort nodig.

 

Hoelang duurt een visumaanvraag?

Zoals ik al heb aangegeven, is dit voor de bovenstaande visums (subclass 651 en 600) ongeveer 1 werkdag en maximaal 3 werkdagen.

Echter, de aanvraag kan langer duren als er aanvullende informatie gewenst is of indien er bijvoorbeeld een medische check gedaan moet worden.

 

Hoelang van tevoren doe je een aanvraag?

Aangezien de verwerking van de aanvraag normaal gesproken maximaal 3 werkdagen duurt, kun je relatief kort voor je reis de visumaanvraag doen.

Ik zou het simpelweg regelen wanneer je je ticket voor Australië hebt, dan weet je immers zeker dat en op welke datum je die kant op gaat.

 

Moet je al een ticket hebben geboekt voor de aanvraag van je visum?

Nee, dit is niet nodig. Wel dien je binnen de gestelde termijn Australië te bezoeken, anders is je visum ongeldig. Voor subclass 651 geldt als gezegd dat deze 12 maanden geldig is.

 

Moet je een uitreisticket kunnen overleggen bij de aanvraag?

Voor subclass 651 hoef je geen vliegticket te kunnen overleggen waarmee je aantoont Australië binnen de gestelde termijn te verlaten.

Voor subclass 600 kan het echter wel zo zijn dat hier bij de aanvraag om wordt gevraagd, al is dit in de meeste gevallen niet zo.

Bij binnenkomst in Australië hoef je overigens sowieso geen uitreisticket te laten zien. Je kunt dus gewoon een enkeltje boeken 🙂 .

 

Is het toegestaan om vrijwilligerswerk te verrichten met een toeristenvisum?

Ja, al is hier wel een voorwaarde aan verbonden. Het werk dient niet het voornaamste doel te zijn van je verblijf in Australië. Op vrijwillige basis af en toe meehelpen bij een leuk project is dan ook geen probleem.

 

Mag je in Australië zijn voor de aanvraag van een toeristenvisum?

Nee, de visumaanvraag voor het eVisitor (subclass 651) dient te gebeuren buiten Australië. De subclass 600 kun je zowel binnen als buiten Australië aanvragen (zie kopje ‘Welke toeristenvisums zijn er in Australië?’).

 

Kan ik mijn verblijf in Australië verlengen?

Ja, het is mogelijk om het toeristenvisum subclass 600 te verlengen.

Daarnaast kun je ervoor kiezen om het eVisitor-visa (subclass 651) om te zetten in een ander visum, mocht je langer dan 3 maanden willen blijven. Denk bijvoorbeeld aan de subclass 600 of 417 (het Working Holiday Visa). Je zult in beide gevallen een nieuwe aanvraag moeten indienen. Dit doe je logischerwijs vanuit Australië.

De Australische overheid geeft aan dat je hen in ieder geval 14 dagen voor het verlopen van je huidige visum dient te contacteren voor het wijzigen of verlengen.

Indien je een ‘no further stay’-verklaring (‘condition 8503’) hebt ontvangen, dan is het helaas niet mogelijk om een nieuwe aanvraag vanuit Australië te doen.

Lees ook: werken in Australië? Bekijk dan deze 8 handige tips voor een werkvakantie Down Under.

Heb je vragen over het toeristenvisum voor Australië? Laat het me weten in de comments 🙂 .

Haal het maximale uit je reis door Australië

Ben je op zoek naar routes? En heb jij geen zin in gedoe tijdens de planning van je avontuur? Wil jij simpelweg het maximale uit je reis door Australië halen? Dan heb ik iets voor je wat je niet mag missen.

Samen met een aantal andere doorgewinterde reizigers heb ik namelijk Backpackgids Australië ontwikkeld. En als je naast Australië ook nog naar Nieuw-Zeeland gaat, dan is Backpackgids Nieuw-Zeeland ook echt een aanrader.

Je hoeft niks meer uit te zoeken, al het belangrijke en lastige voorwerk hebben wij voor je gedaan.

In de gidsen vind je onder meer:

Cruciale informatie voor je vertrekt.
Duidelijk uitgestippelde routes waar je direct mee op pad kunt.
Waardevolle transportinfo waarmee je zeeën van tijd bespaart.
Toffe accommodaties, eetzaakjes en bekende maar ook geheime plekjes.
Insider-tips, secrets en travel hacks die je gezien moet hebben.

Backpackgids Australië

Ga jij binnenkort Down Under? Dan is deze klassieker onder de backpackgidsen een must om te hebben. Klik op de knop hieronder.

Backpackgids Nieuw-Zeeland

Ik kan kort zijn: deze gids moet je gewoon hebben als je naar Nieuw-Zeeland gaat. Klik op de onderstaande knop.

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.
26 Antwoorden
  1. Sarie

    Hi Robbert, ik ben bezig met de visumaanvraag voor toeristen en volg jouw link naar E-visums. Na alles te hebben ingevuld moet ik toch 14,95 betalen. Het is dus niet gratis. Misschien is het veranderd sinds dat jij het hebt geschreven op de website of doe ik iets fout..

    1. Avatar foto
      Robbert

      Hey Sarie,

      Via e-visums betaal je inderdaad een vergoeding aangezien zij het verder voor je regelen. Als je het aanvraagt via border.gov is het gratis.

      Groet, Robbert

  2. Nola

    Hoi Robbert,

    Als je een toeristenvisum aanvraagt ben je dan verplicht om een datum door te geven wanneer je weer terug vliegt? Ik ga binnenkort naar Australië en wil eigenlijk mijn terug reis in Australië pas boeken, aangezien ik niet aan 1 bepaalde datum vast wil zitten. Is dit mogelijk?

    met vriendelijke groet
    Nola

      1. Marieke

        Hi Robbert,

        Ik zit met hetzelfde probleem als Nola; ik weet nog niet precies wanneer ik vanuit Australië door wil reizen (wel binnen 90 dagen) en heb dus ook geen doorreisticket of retourticket. Ik heb een toeristen e-visum aangevraagd maar ik ben toch bang dat deze nu niet geldig is omdat ik niet kan aantonen dat ik binnen 90 dagen het land weer verlaat. Hebben jullie hier ervaring mee? Ik weet dat in NZ bijvoorbeeld dan gevraagd kan worden of je genoeg geld op je bankrekening hebt staan en dat dat dan oké is om geen retourticket te hebben. Geldt zo’n soort regel ook voor Australië?

        1. Avatar foto
          Robbert

          Hoi Marieke,

          Je hoeft je niet druk te maken hoor, in Australië wordt hier niet om gevraagd. Ik heb dit vorig jaar zelf ook zo gedaan, en het was prima.

          Mocht het nu toch gevraagd worden (al zal dat niet zo zijn), kun je altijd een fake-ticket maken. Dit is 5 minuten werk.

          Succes en vooral een fijne reis!

  3. Denise

    Hey Robbert.
    Ik ben al 1 x op een WHV en 2 x op toeristen visum van 6 maanden naar Australië geweest. Ik ben nu al een jaar terug in Nederland en vertrek over 2 weken aan een reis door Azië. In Azië wil ik graag weer een toeristen visum proberen aan te vragen voor 6 maanden Australië. Weet jij hoe groot de kans is dat ze vragen om een medische keuring? En of ze dat überhaupt regelmatig vragen bij de aanvraag van dit visum ?

    Groet, Denise

    1. Avatar foto
      Robbert

      Hoi Denise,

      Dat zal voor een toeristenvisum wel meevallen. Zeker als daar op voorhand geen aanleiding voor is.

      Maar eigenlijk weet je het antwoord zelf al: hoe is het de vorige keren gegaan?

      Groet, Robbert

  4. Bastiaan

    Hey Robbert,

    Ik ben bezig met aanvragen voor een working holyday visum (417). Daar vragen ze wat voor een werk ik wil gaan doen in Australië en moet ik 1 van de opties aanvinken. Zijn deze keuzes bindend? Als ik kies voor het werk op een boederij is het alleen mogelijk om op boerderijen te werken en niet meer in een kroeg?
    Verder, moet ik een locatie hebben waar ik ga werken voordat ik naar Australië reis?

    Vriendelijke groet,

    Bastiaan

  5. Tatiana

    Hoi,

    Het is dus mogelijk om eerst op toeristenvisum te gaan van 90 dagen en dit eventueel in Australië te vervangen naar 1 van 12 maand

    Groetjes

  6. Marieke

    Hoi Robbert,
    Ik ben van Dec tm juni (dit jaar) op een 6 maanden visum in Australië geweest. Nu wil ik weer heen met een 6 maanden visum is dit mogelijk in hetzelfde jaar?

    Mvg Mar

  7. Berber

    Hoi Robbert, ik wil volgend jaar voor 2 maanden naar Australië, daar ga ik voornamelijk vrijwilligerswerk doen in ruil voor kost en inwoning, maar het is niet echt ‘officieel’, dus niet bij een organisatie met een contract o.i.d. Het is meer bij mensen, niet bij bedrijven, als je begrijpt wat ik bedoel. Moet ik hiervoor een Working Holiday visum aanvragen of een eVisitor? Bedankt!
    Met vriendelijke groet,
    Berber

    1. Avatar foto
      Robbert

      Hey Berber,

      Zolang werken niet het ‘doel’ van je reis is én het op vrijwillige basis is, kun je dit gewoon op een toeristenvisum doen. Met het eerste wordt het volgende bedoeld: “Your main purpose in visiting Australia is tourism, and any voluntary work remains incidental to this.” Dus ja, in jouw geval is het doel eigenlijk vrijwiligerswerk en niet zozeer toerisme. Maar goed, kleine kans dat je hierop gepakt gaat worden hoor.

      Ik zou zeggen: vraag je toeristenvisum aan en het komt goed!

  8. Leontine

    hai Robbert,
    Ik ben wat research aan het doen over de verschillende visum upties aangezien ik graag wil gaan backpacken voor 1 a 2 maanden. Nou heb ik daarnaast ook een online bedrijf waar ik vast wel wat dingetjes voor moet blijven doen tijdens de reis door Australië. Zou ik daarvoor een werkvisum moeten aanvragen of kan dat gewoon op een toeristenvisum?

  9. Florine

    Hoi,

    Ik ga in februari studeren in Sydney, maar wil daarvoor reizen vanaf januari. Is het mogelijk om een toeristenvisum aan te vragen en daarna over te gaan op studentenvisum halverwege februari?

    1. Avatar foto
      Robbert

      Hoi Florine,

      Ja dat kan gewoon. Je vraagt beide visums los aan. Enkel wanneer je een ‘no further stay’-conditie op je toeristenvisum hebt, zal je Australië moeten verlaten.

      Groet, Robbert

  10. Monique

    Hoi Robbert,

    Kun jij mij helpen met de volgende vraag: Ik wil tijdens mijn wereldreis ongeveer 6 a 7 weken gaan reizen in Australie (niet werken) Alleen begrijp ik uit de visum websites dat je verplicht bent om over een zorgverzekering in je thuisland te beschikken. Maar ik wil minimaal 1,5 jaar weggaan (liefst langer) dus ik ga mij uitschrijven en ik wil ook proberen mijn zorgverzekering hiervoor stop te zetten. (in de plaats hiervoor een Allianz wereldreis verzekering)
    Mag ik op deze manier echt niet naar Australie gaan? Dat zou een beetje jammer zijn.

    1. Avatar foto
      Robbert

      Hoi Monique,

      Onlangs heb ik het toeristenvisum (Visitor Visa) nog aangevraagd, en -ondanks dat het misschien verplicht is- is me die vraag helemaal niet gesteld. Bovendien verwacht ik dat als je de Allianz-verzekering afsluit, dat deze echt wel voldoet. Hier zit immers een losse zorgverzekering bij.

      Groet, Robbert

  11. Mar

    Ha Robbert,

    Even een vraagje, ik heb vorige week dinsdag visum aangevraagd via australische overheid, maar nog steeds geen bevestiging gekregen dat deze goedgekeurd is.

    Enig idee waarom dat zo lang duurt. Begrijp dat dit normaal veel sneller goedgekeurd wordt…

    Groetjes Mar

    1. Avatar foto
      Robbert

      Hoi Mar,

      Normaal gesproken zou dit inderdaad sneller moeten gaan. Echter, ik verwacht dat je snel een mailtje krijgt. Probeer ze anders even per mail te benaderen.

      Succes!

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw