Een minigids voor een bezoek aan Tainan

Tainan is een gezellig studentenstadje in het zuidwesten van Taiwan. Ik kan wel zeggen dat ik het een van de leukste steden van het land vind.

Als je aankomt op het station het centrum gaat verkennen, kom je langs vele prachtige koloniale straatjes, kleine steegjes gevuld met street art, hippe thee- koffietentjes, allerlei artistieke zaakjes en ontelbaar veel tempels. Even later beland je juist in een totaal andere omgeving met merkwinkels, bekende ketens en shoppingmalls. Verder vind je er levendige dag- en avondmarkten waar je lekkere streetfood kunt eten. En dan is er nog een verrassend groen park om te relaxen of te sporten.

Eigenlijk is simpelweg rondwandelen dus al een belevenis op zich.

Ga jij er binnenkort ook heen? Lees dan verder, want in deze minigids vertel ik je alles over Tainan.

 

Slaap in een boetiekhotel

Ondanks dat de naam anders doet vermoeden, is het Cozy Cozy Hostel geen hostel maar eerder een boetiekhotel. De kamer waarin ik sliep, is de mooiste (en fijnste) die ik tijdens m’n reis door Taiwan heb gehad. Bovendien is het er lekker rustig en zit je toch middenin het centrum.

De huiselijke entree van het Cozy Cozy Hostel

Een ander pluspunt is dat ze mountainbikes hebben die je gratis mee kunt pakken. Zo hoef je dus geen fiets of scooter meer te huren om de stad te verkennen.

Zoek je een sociale plek en wil je juist wel in een hostel slapen? Ook dan heb je in Tainan zat mogelijkheden. De dorms zijn, zoals je bijna over in Taiwan gewend bent, van zeer goede kwaliteit. Twee aanraders zijn het U.I.J. Hotel & Hostel en het Light Hostel.

 

Ontbijt op de Yongle Market

Als je een authentieke plek zoekt om te ontbijten of gewoonweg wat streetfood te snacken, dan is de Yongle Market een aanrader om naartoe te gaan. Je ziet hier meteen waarom Tainan zo’n walhalla is voor foodie’s.

Je vindt er tientallen kraampjes die verschillende dingetjes aanbieden. Fruit, dumplings, rijstpudding, oyster omelettes, shreded pork en ga zo maar door.

Daarnaast heb je er simpele Chinese eetzaakjes met verse vis en lekker veel groenten, waaronder de heerlijke zwarte champignons die me qua bite een beetje aan zeewier doen denken.

En wat denk je dat zoiets kost als op de foto hierboven? Slechts 2,50 euro, niet slecht toch?

Overigens is de markt tot 18.00 uur geopend, je kunt er dus ook later heengaan. Wel is er in de ochtend meer beschikbaar. Op = op.

 

Bezoek de Flowers Night Market

Iedere donderdag-, zaterdag- en zondagavond kun je een bezoekje brengen aan de meest populaire avondmarkt van Tainan, de Flowers Night Market – tevens bekend als de Garden Night Market.

Net als de Yongle Market is dit een spot waar streetfood-liefhebbers blij van worden. Je vindt er werkelijk alles, van verse seafood tot aan gegrilde karbonade en van oestersoep tot een stoofpotje op basis van kippenvoeten. Uiteraard ook stalletjes waar je bubbelthee met melk kunt proberen en gedeeltes die bijna op een kermis lijken.

Wel is het zo dat, zoals op de meeste avondmarkten in Taiwan, veel hapjes gefrituurd zijn. Gezond is het daarom niet altijd. Bovendien is het er vrij prijzig. Toch is het zeker de moeite om een er avondje overheen te lopen. Het is immers een van de typische culturele hoogtepunten van de stad. Je ziet hier overduidelijk wat Tainan zo populair maakt onder toeristen: veel en lekker eten.

 

Wandel door de leuke wijk Anping

Mocht je er in de avond op uit willen en iets anders zoeken dan de geijkte avondmarkten, dan is de Anping Old Street een aanrader om naartoe te gaan. Je hebt er verschillende soorten streetfood, marktkraampjes, boetiekwinkeltjes en kleine tempels.

Sluit je avond af met een typisch Taiwanese bubbelthee en het uitzicht op Anping Harbour.

Naast de gezellige oude straat heb je er ook de mysterieuze Anping Tree House. Een 70 jaar oude bodhiboom heeft hier een voormalig warenhuis helemaal overgenomen. Het hele gebouw is compleet begroeid met wortels van de boom. Indrukwekkend om even gezien te hebben, al is het maar voor de foto.

In Anping vind je tevens het later te noemen Fort Zeelandia. Behalve in de avond, is Anping leuk om overdag een kijkje te nemen. Je accommodatie zou ik echter rond het station boeken, daar is meer te zien en overall genomen wat meer levendigheid.

 

Bekijk de vele tempeltjes

Tainan barst van de tempels, al zijn het vooral kleinere bouwwerken en moet je niet zoiets overweldigends verwachten als het Fo Guang Shan-klooster in Kaohsiung. Eigenlijk is het in Tainan zo dat er wat mij betreft niet echte uitschieters zijn op het gebied tempels. Ze lijken namelijk best wel veel op elkaar. De grote hoeveelheid ervan maakt de stad echter heel erg sfeervol en prettig om doorheen te wandelen.

Wat ik zelf fijn vond, was om zonder plan op avontuur te gaan en zo vanzelf bij diverse mooie plekjes uit te komen. Je kunt tevens altijd even de app Maps.me erbij pakken om te kijken of er tempels in de buurt zijn. Die kans is trouwens vrij groot in Tainan 😀 .

Wil je toch liever wat gerichter op pad, dan kun je de volgende tempels op je lijstje zetten: Luermenma Temple, Confucius Temple, Ji Dian Wau Miao, de Grand Mazu Temple (of Matsu Temple) en Zhen’antang Feihu.

Een andere tip is om de gratis My Tainan Tour te doen. Locals leiden je in enkele uurtjes langs de bekendere tempels in de stad en vertellen je bovendien leuke achtergrondinformatie, bijvoorbeeld over de geschiedenis.

 

Geniet van mooie koloniale straatjes

Behalve puur op zoek te gaan naar tempels, raad ik je aan om ook eens een zijstraatje in te lopen. In Tainan heb je namelijk veel knusse steegjes, sommige daarvan stammen nog uit de tijd van de Japanse bezetting.

Ze zijn vaak kleurrijk, staan vol met planten en soms zie je Chinese lampionnen die voor extra sfeer zorgen. Zo nu en dan word je bovendien getrakteerd op indrukwekkende street art. Twee van die straatjes vol street art zijn Hai’an Road en Shennon Road.

Credits: Paul Arps, Flickr

Ook ben ik op een ander plekje uitgekomen met nogal opmerkelijke kunstwerken.

Zulke steegjes en bezienswaardigheden geven Tainan een artistiek tintje, wat het extra tof maakt om door de stad te wandelen.

 

Fort Zeelandia?

Een van de hoogtepunten van Tainan zou Fort Zeelandia moeten zijn. Het is een Nederlands fort wat zo’n 400 jaar geleden door de VOC is gebouwd. Ze staat tevens bekend als het Anping Fort.

Ik ben er met de fiets heengereden, maar vond er eerlijk gezegd weinig aan. Het enige wat ervan over is, is namelijk een nagenoeg ingestorte muur. Verder is er nog een verhoging waar je een redelijk uitzicht over de stad hebt.

Wanneer je echt geïnteresseerd bent in geschiedenis, dan is een bezoekje de moeite waard. Maar, nogmaals, ik vond het zelf vrij teleurstellend. De nabijgelegen tempel (op de foto boven met het groene dak) heeft meer indruk op me gemaakt.

 

Neem een kijkje bij Fort Provintia

Een ander stukje Nederlandse geschiedenis in Tainan is Fort Provintia, oftewel de Chihkan Tower. Ook hier is weinig over van wat het ooit geweest is. Desalniettemin is het een leuke plek om naartoe te gaan.

Fort Provintia

Het mooie gebouw wat overigens net een tempel lijkt -het is een voormalige Nederlandse buitenpost- is in de avond sfeervol verlicht en soms treden er bandjes op.

Rond het fort liggen allerlei gezellige eetzaakjes en tempeltjes. Zo at ik een smaakvol noodlesoepje met een gekookt ei, bereid in sojasaus.

Dit gedeelte van Tainan is daarom zeker de moeite om rond te wandelen en wat lokale gerechten te proberen.

 

Relax, wandel of sport in het Tainan Park

Wat ik je tenslotte nog kan aanraden, is om aan het eind van de middag naar het stadspark vlakbij het station te gaan. Locals komen rond die tijd bijeen om lekker te bewegen of te relaxen.

Er zijn rekken waar je pull ups kunt doen, je kan hardlopen over het aangelegde pad of je gaat gewoon lekker op een bankje zitten om te genieten van het uitzicht op het mooie Chinese huisje.

Tainan-Park

Dit huisje wat op een witte brug boven het water staat, is de eyecatcher van het Tainan Park. Als het goed weer is, weerspiegelen ze samen in het water, wat de setting extra speciaal maakt. Het gebouw heeft overigens veel weg van een tempel, al is het dat niet.

Op het moment dat je het park binnenloopt zal je verbaasd zijn hoe mooi het er is. Dit is met name zo door de vele bomen die je er ziet, in allerlei vormen en maten.

 

Hoe kom je in Tainan?

Zelf ben ik vanuit Kaohsiung met de trein naar Tainan gereisd. Het fijne aan Taiwan is dat de afstanden vaak niet al te groot zijn. Deze rit duurt bijvoorbeeld slechts 40 minuten. Ook vanuit Taipei kun je al in 3 uur in Tainan komen, als je de hogesnelheidstrein neemt.

Een erg mooie bestemming om tussen Tainan en Taipei aan je reis toe te voegen is Alishan. Je neemt dan de trein naar Chiayi om vanuit daar met de bus verder te reizen naar de bergen van Alishan.

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw