8 toffe dingen om te doen in Porto

Porto, de bakermat van de Portwijn, is de tweede stad van Portugal en prachtig gelegen aan de Douro-rivier. Vanwege deze ligging maar ook door de compactheid wordt ze door velen bewierookt. Want waar je in Lissabon nogal eens het openbaar vervoer nodig hebt, is dit in Porto helemaal niet het geval. Je kunt eigenlijk alles te voet doen.

En ik moet zeggen dat het een gezellige plek is om een aantal dagen te zijn. Ga spontaan aan de wandel en ontdek de vele verborgen smalle steegjes met vrolijk geschilderde huisjes en uithangende was, zit met een biertje aan de kade van de rivier en luister naar het optreden van een lokale muzikant, zoek naar spectaculaire uitkijkpunten en laat jezelf culinair verrassen in deze bruisende stad.

Wel is het zo dat Lissabon me meer kon bekoren, daar had ik overall meer het ‘wow’-gevoel. Zo’n wijk als bijvoorbeeld Alfama heb ik in Porto niet gezien. De gemoedelijkheid van Porto heeft daarentegen ook zeker z’n charme.

Net als in de hoofdstad heb je in Porto de geijkte spots die overal worden aanbevolen, maar waar het in de praktijk veel te druk is als je het mij vraagt. Liever noem ik tevens de wat minder bekende plekken, zodat je ook de wat meer specialere dingen te zien krijgt en niet continu tussen hordes plaatjes schietende mensen staat.

Dat zal overigens niet het horrorhostel zijn waar ik heb geslapen. Deze Airbnb zonder naam is ronduit de gaarste accommodatie uit mijn reisbestaan. Hierover verderop meer.

Het meest opmerkelijke dat ik heb meegemaakt in Porto?

Een jonge gozer die met z’n crossmotor van de Escadas da Vitória kwam gesjeesd. Een steile trap, extra smal gemaakt door een leuning in het midden, die verscholen ligt tussen twee betonnen muren. Ik en de omstanders geloofden amper wat we zojuist gezien hadden. Kreten van verbazing volgden.

Hier kwam hij dus vanaf gereden, bizar toch?

Welke boeiende bezienswaardigheden kan je bezoeken in Porto? Wat zijn mijn persoonlijke tips? Je leest het allemaal in het vervolg van deze gids.

Activiteiten en bezienswaardigheden in Porto: 8 toffe dingen om te doen

Wat te doen in Porto? Hieronder deel ik mijn acht beste tips met je.

 

1. Verwen jezelf met een ontbijt bij Noshi Coffee

Zo nice 🙂

OMG! Heb je even?

Nou, hier ga ik.

Op een maandagmorgen ben ik naar Noshi Coffee gelopen, een tentje met superlekkere ontbijtjes, allerlei verse sappen en tig soorten koffie om uit te kiezen. Er is zelfs een speciality coffee menu.

Ik ben achterin gaan zitten in het gezellige gedeelte dat door de klimplanten aanvoelt alsof je op een terrasje in de tuin zit. Na de kaart te hebben bestudeerd koos ik voor de açai bowl gevuld met açai-ijs, volle yoghurt, diverse soorten fruit, kokos-flakes, granola en honing. Met als verrassende toevoeging een flinke lepel pindakaas. Echt bizar lekker haha.

Qua sapjes kan je natuurlijk ‘gewoon’ voor de verse jus kiezen, al raad ik je aan om voor de dragon juice te gaan. Zoet, rood drakenfruit gemixt met sinaasappelsap uit de Algarve. En sluit het geheel net als ik af met een krachtige espresso van Braziliaans geroosterde bonen.

Pal tegenover Noshi Coffee staat Igreja do Carmo, waarvan de zijmuur betegeld is met de later te bespreken ‘azulejos’ en binnenin het bouwwerk is een geheim huis te vinden, verscholen in de catacomben.

Noshi heeft naast de eetzaak trouwens ook fijne appartementen om in te verblijven. Ik vertel je er meer over in het accommodatiegedeelte.

 

2. Ontdek azulejos, maar niet enkel in het São Bento Station

Een van de muren van het São Bento Station

Azulejos, de vaak vrolijke keramische tegels die door de Moren naar Portugal gebracht zijn, zijn een lust voor het oog en vertellen soms hele verhalen. De bekendste plek van Porto om ze te bekijken is zonder twijfel de stationshal van het São Bento Station, en als je met de trein reist is de kans groot dat je hier uitstapt.

Nadeel? Het is er enorm druk. Niet zozeer met reizigers die de trein moeten hebben, maar vooral met mensen die foto’s van de pittoreske blauwwit-betegelde muren aan het nemen zijn.

Mijn advies is om er zeker even een kijkje te nemen, al vind je nog zat andere plekjes om deze indrukwekkende tegelkunst te bewonderen. Denk bijvoorbeeld aan de muur van het hierboven besproken Igreja do Carmo, die ronduit verbluffend is en net een groot schilderij lijkt. Hetzelfde geldt voor Capela das Almas, tevens ‘Chapel of Souls’ genoemd. Maar ook simpelweg huisjes die je tijdens het rondstruinen door het oude centrum tegenkomt, zoals in Rua Formosa:

Behalve de talrijke azulejos zijn er nog een aantal andere vormen van straatkunst te bewonderen. Muurschilderingen, graffiti en bijzondere tekeningen zoals je op de foto hieronder ziet:

De blauwe kat Perspéntico, o Gato-Cidade maakte ook indruk op me:

Wandel door het Centro Histórico do Porto en je komt het allemaal tegen, bijvoorbeeld in Rua Escura.

Stop daarna bij Miradouro da Rua das Aldas voor een gaaf uitzicht op de stad en de Porto Cathedral. Wees echter wel voorbereid op steile paadjes, zoals we van meer Portugese bestemmingen gewend zijn 😉 .

 

3. Sla de lange rij van Livraria Lello over

Zie je die rij? Hij loopt door tot diep in de straat, en dat op een woensdagmiddag

Ooit authentiek en bijzonder, tegenwoordig een geruïneerde Instagram-spot. Zo zou ik Liveraria Lello, dé veelal geroemde boekenwinkel, willen omschrijven.

Ene J.K. Rowling werkte hier in de jaren 90 een aantal maanden aan haar eerste Harry Potter-boek, wat het startsein is geweest van de populariteit. Potter-fans van over de hele wereld komen naar Liveraria Lello om de betoverende sfeer te proeven en selfies te maken. De absolute blikvangers zijn de monumentale bruine trap met rode bekleding in het midden van de shop en het sierlijk gedecoreerde glas-in-lood-plafond.

Wanneer je de straat inloopt van deze absoluut schitterende zaak, is de kans groot dat er tientallen mensen voor de deur staan te wachten om naar binnen te mogen. Toen ik dit zag had ik zoiets van: euh nee, ik sla even over. Zo’n typisch voorbeeld van een must-see waar ik geen trek in heb. En eerlijk gezegd moest ik een beetje lachen om wat ik zag. Wat zijn wij mensen toch een apart kuddevolkje soms hè?

Wil je toch gaan, haal je ticket dan alvast zodat je een gedeelte van de rij kunt ontwijken, en ga vroeg in de ochtend.

 

4. Wandel over de Dom Luis I-brug naar Vila Nova de Gaia

De overkant van de rivier, daar waar Vila Nova de Gaia begint, is prachtig

Als je aan de oever van de Douro-rivier staat, kijk je uit op een heuvelachtig, groen landschap bezaaid met witte huisjes. Dit het stuk waar Vila Nova de Gaia begint, een plaatsje wat vooral bekend is vanwege traditionele porthuizen, boottochten en mooie uitkijkpunten.

Ik raad je aan om vanuit het oude gedeelte in Porto over de iconische Dom Luis I-brug naar de overkant te wandelen. Stop tijdens de oversteek ook eventjes om een foto te maken van het fraaie uitzicht op Porto en de Douro.

De Dom Luis I-brug gezien vanaf Cais de Ribeira

Vind je het vervolgens leuk om meer te weten te komen over de portproductie en bovendien lekker om te proeven van dit wereldberoemde drankje? Doe dan een tour in een van de portmakerijen, zoals bij Porto Augusto’s.

Er is met Teleférico de Gaia tevens een kabelbaan om je naar de overkant en terug te brengen, al is deze vrij prijzig en is de wandeling over de brug simpelweg gaaf om gedaan te hebben.

Een stukje verderop is nog iets bijzonders om te zien, Capela do Senhor da Pedra, een kappelletje dat op het water gebouwd is. Tijdens vloed klappen de golven met grof geweld tegen de stenen van de kapel aan. Op het strand kan je in alle rust wat drinken en aan de drukte van Porto ontsnappen. Om hier te komen pak je de trein naar Miramar Station, het is met 16 kilometer vanaf de Dom Luis I-brug helaas te ver weg om te lopen.

Op de rivier kan je trouwens een boottocht maken, al is dit een vrij toeristische aangelegenheid. Desalniettemin vinden de meeste toeristen die een leuke ervaring.

 

5. Ontdek het gedeelte rond Largo do Padrão

Jardim Marques de Oliveira, een lekker parkje om te relaxen

Even buiten het historische gedeelte van Porto ligt Largo do Padrão, een straat met daaromheen eetzaken, cafés en ambachtswinkeltjes. Rond dit gedeelte heb je een aantal hele goede eettentjes, een veganistische bakkerij met verrassend goede ‘pastel de nata’ en een hipsterachtige koffietent met heerlijke koffie.

Het is dat mijn accommodatie hier in de buurt zat, anders had ik deze spots in Porto waarschijnlijk niet zo snel ontdekt.

Dit zijn mijn tips qua eten en drinken:

  • Eet een ‘menu do dia’ oftewel een dagmenu bij Padrão Doce voor welgeteld €5,50. Mijn keuze: rijst, sliptong, groenten, huisgemaakte jus d’orange en een koffie met een koekje na. Vooraf krijg je bovendien soep van het huis. Ongelofelijk toch voor zo’n prijs? En nog lekker ook.
  • Ga naar Vegana by Tentugal om pastel de nata te eten, alleen dan op veganistische manier bereid. Verrassend lekker kan ik je zeggen. Maar bijvoorbeeld ook vegan ‘francesinha’, de bekendste sandwich van Porto die normaliter belegd is met verschillende soorten vlees. Deze tip kreeg ik overigens van een local, en juist zulke tips brengen je vaak op de betere plekjes. Meer vegan- en vegetarische opties en een wat gezelligere setting om te zitten heb je bij Óbio Organic Café.
  • Op zoek naar een authentiek Portugees restaurantje om te lunchen? Loop dan eens binnen bij Toquinha Da Mae Rosa of ga naar Duas De Letra.
  • Houd je net als ik van hippe koffiezaken? Combi Coffee Roasters is een tent die je dan waarschijnlijk wel aanspreekt. Behalve een lekker bakkie komen hier veel digital nomads om met een laptop te werken. Zo ook ik 😉 .

Naderhand kan je op een bankje chillen in het Jardim Marques de Oliveira waar de prachtige Jacaranda-bomen met hun paarse blaadjes staan. Ik was er in mei en toen stonden ze volledig in bloei. Hele boeiende stadsparken vind je overigens niet in het centrum van Porto, al zijn Jardim de João Chagas en Jardins do Palácio de Cristal leuk om even doorheen te lopen.

 

6. Geniet van de gezelligheid bij Cais de Ribeira

Deze fotogenieke huisjes zie je als je het plein oploopt

Je bent door de stad aan het wandelen en komt op een gegeven moment uit op een plein waar een muzikant staat te zingen, een dakloze man met zijn twee honden aan de rivieroever een biertje doet en een verzameling aan kleurig geschilderde huisjes het plaatje compleet maakt.

Even dacht ik iets bijzonders ontdekt te hebben, maar al snel bleek het om Cais de Ribeira te gaan, een van de meest toeristische spots van Porto haha. Toeristisch of niet, ik vind het zeer zeker een aanrader als je in Porto bent. Heb je het gehad met dit bruisende stukje van de stad? Loop dan langs de kade van Douro-rivier voor schitterende uitzichten op Vila Nova de Gaia en de verschillende boogbruggen.

 

7. Ga op zoek naar jouw favoriete ‘miradouro’

Het uitzicht vanaf Miradouro do Passeio das Virtudes

Zoals je waarschijnlijk al weer is een ‘miradouro’ een uitkijkpunt en eigenlijk overal in Portugal heb je ze wel. Zo ook in Porto, en mijn favoriet is die bij Parque de las Virtudes: Miradouro do Passeio das Virtudes.

Er hangt daar bovendien een coole sfeer door het aangrenzende pleintje waar terrasjes staan uitgestald, en de vele studenten die hier aan het eind van de middag bijeenkomen, om bij te praten en van de zonsondergang en het uitzicht op de Douro-rivier met de gekleurde huisjes te genieten.

Je kunt afdalen naar het park waar locals op het gras zitten te picknicken, een middagdutje doen of genieten van een rood wijntje.

Dit is het gemoedelijke gezicht Porto, een kant die de stad zo fijn maakt.

Een ander viewpoint dat ik de moeite waard vind is Miradouro das Fontainhas, ik kwam hier telkens langsgelopen als ik van mijn accommodatie richting de rivier liep. Je komt dan bovendien langs Passeio das Fontainhas met huisjes in allerlei kleuren en waar waslijnen voor de ramen gespannen zijn.

Het lokale leven in Passeio das Fontainhas

Of loop naar het al genoemde Miradouro da Rua das Aldas vanwaar je onder meer de kathedraal van Porto boven alles ziet uittorenen.

 

8. Bezoek UNESCO-werelderfgoed

Je komt vast ook naar Porto om werelderfgoed van UNESCO te spotten, nietwaar? Verspreid door de stad vind je een boel historische monumenten en eeuwenoude kerken die de moeite waard om te zien.

Ik noemde het São Bento Station natuurlijk al, maar er is meer.

Hieronder een aantal aanraders:

  • Palácio da Bolsa. Doe een tour (een gids is verplicht) door dit paleis uit 1842 en geniet van al het moois. Het hoogtepunt is hier wat mij betreft de Moorse zaal. Vanaf de Porto Cathedral kan je het paleis zien liggen.
  • Igreja Monumento de São Francisco. Dit is de beroemdste kerk van Porto en een schitterend gotisch bouwwerk. Binnen is alles bedekt met bladgoud, wat voor een magisch effect zorgt.
  • Igreja de Santa Clara. Een majestueuze kerk waar je telkens weer nieuwe details spot. De rijkelijk gedecoreerde hal is een juweeltje zo mooi.

 

Waar in Porto raad ik je aan om te overnachten?

Zoals gezegd heb ikzelf in een waar horrorhostel geslapen, al was het sec genomen geen hostel. Een stokoud, tamelijk vervallen appartement met drie kamers, waarvan twee privékamers en een gedeelde kamer met drie bedden. Het lag aan de bizar drukke Rua de Dom João IV en door het enkele glas en de amper sluitende deur hoorde ik er de gehele nacht verkeer rondrazen. Oordoppen werkten nauwelijks. Of zeg maar gewoon helemaal niet.

Als klap op de vuurpijl deed de Braziliaanse jongen die als aanspreekpunt diende -een receptie ontbrak namelijk- om 2 uur ’s nachts ook nog even vrolijk het licht aan toen er iemand in kwam checken. Daarmee vergeleken ervaarde ik het oorverdovende gesnurk van mijn Braziliaanse kamergenoot zowat als een fijne meditatie.

Uit respect voor de eigenaar plaats ik geen link, ik heb haar persoonlijk gezegd wat ik ervaren heb en wat ze zou kunnen verbeteren.

Ik kan alleen maar zeggen: boek geen Airbnb zonder reviews wanneer de foto’s al enigszins twijfelachtig zijn.

Welke accommodaties raad ik je dan wél aan om te slapen?

Indien je gaat voor comfort en een eigen appartementje in het centrum wilt, raad ik je aan om voor Noshi Studios behorende bij het al genoemde Noshi Coffee te kiezen.

Een mooi hotel met kamers die uitzicht bieden op de Douro en de rest van Porto is Mo House.

Verblijf je liever in een hostel, dan zijn het Rivoli Cinema Hostel, het Porto Spot Hostel en het Porto Wine Hostel prima plekken om een bed te boeken.

Houd er rekening mee dat Porto misschien wel de snelstgroeiende Portugese bestemming is qua populariteit, en dat heel wat accommodaties met name in het hoogseizoen en de weekenden volgeboekt zijn. In het weekend waarin ik een plekje zocht, was op de zaterdag liefs 95% van de accommodaties niet meer beschikbaar. Als het kan is tijdig boeken daarom aan te raden.

 

Hoe zit het met transport in Porto?

Zoals gezegd kan je in Porto alles prima te voet doen, waardoor je niet afhankelijk bent van bussen, treinen, metro’s of trams.

Je zou kunnen overwegen om de Porto Card aan te schaffen, waarmee je toegang hebt tot veel bezienswaardigheden en onder andere gratis naar de airport kunt reizen.

 

Hoe kom je in Porto?

Een shot van Porto-centrum

Zelf ben ik vanuit Aveiro met de trein naar Porto gereisd, dit ritje duurt 1 uur.

Uiteraard kan je ook naar Porto vliegen, bijvoorbeeld vanuit Amsterdam of Eindhoven en je bent 2,5 uur onderweg.

Vanaf de airport reis je in een half uur met de metro (purple line) naar het centrum.

 

Welke bestemming kan je na Porto bezoeken?

Als je verder naar het noorden wilt is het leuk om naar Braga (1 uur reistijd met de bus) of Guimarães (35 minuten reistijd met de bus) te gaan. Zak je juist af richting het zuiden, dan is het kleurrijke Aveiro een bestemming die ik je kan aanraden. Met zowel de trein als bus ben je een uurtje onderweg.

Maak je een roadtrip door Portugal, dan zou ik absoluut naar de Douro-vallei rijden. Je bent in ongeveer 1 uur en een kwartier in Peso da Régua, het startpunt van je reis door de vallei. Je kunt daar tevens met de trein komen (1 uur en 45 minuten reistijd) of een dagtrip boeken vanuit Porto.

Haal het maximale uit je reis door Portugal

Ga jij binnenkort naar Portugal? Ben je op zoek naar een leuke route? En heb jij geen zin om van alles uit te moeten zoeken, zowel voor als tijdens je reis?

Wil jij simpelweg het maximale uit je reis door Portugal halen?

Dan heb ik iets moois voor je 🙂 .

Samen met een aantal andere doorgewinterde reizigers heb ik namelijk Backpackgids Portugal ontwikkeld. Je krijgt er bovendien een bonus bij met 50 insider-tips voor Portugal.

Je hoeft niks meer uit te zoeken, al het belangrijke en lastige voorwerk hebben wij voor je gedaan.

In de gidsen vind je onder meer:

Cruciale informatie voor je vertrekt.
Duidelijk uitgestippelde routes waar je direct mee op pad kunt.
Waardevolle transportinfo waarmee je zeeën van tijd bespaart.
Bekende maar ook geheime plekjes.
Leuke eetzaakjes.
Insider-tips waar je écht wat aan hebt.

Backpackgids Portugal

Dit is de ultieme gids voor reizigers die naar het mooie Portugal gaan. Of je nou gaat backpacken, roadtrippen of lekker vakantie wilt gaan vieren; met de handige tips en veelzijdige routes die ik je geef, heb je alles wat je nodig hebt voor een onvergetelijke reis.

Je krijgt er ook nog een bonusgids met 50 insider-tips bij. En ik beloof je: het zijn niet zomaar tips, maar écht waardevolle tips waar je wat aan hebt.

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.
2 Antwoorden
  1. Simone Baars

    Hoi Robbert, wat een gaaf reisverhaal joh! Mijn dochter Juliëtte gaat eind september met vriendinnen naar Porto…ik heb de link doorgestuurd!
    Ook mijn nichtje, gaat voor de 2e keer naar Porto, leuke tips hoor!

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw