Maumere: een onbekend maar prachtig stuk van Flores

Maumere mag dan de grootste stad op Flores zijn, veel is er echter niet over bekend. Voor de meeste toeristen is ze slechts het begin- of eindpunt van de reis over het eiland.

Zonde, als je het mij vraagt.

Ikzelf ben er in ieder geval langer gebleven, en kwam met locals in contact die me het mooiste van Maumere hebben laten zien. We snorkelden in helderblauw water, ruimden met kinderen plastic op en aten verse vis van de barbecue op een onbewoond eiland.

Maar er is meer dan alleen dat. Zo is er een actieve vulkaan die je kunt beklimmen en er zijn traditionele dorpjes waar je een kijkje kan nemen. Een andere optie is om te relaxen op een van de stranden die je rond de stad vindt.

Ga jij binnenkort naar Maumere, lees dan zeker even verder. Het is een relatief onontdekt stukje van Flores met verrassend mooie plekjes. Daarover vertel ik je meer in dit artikel.

 

Eilandhoppen rond Maumere

Eilandhoppen rond Maumere is iets heel anders de veelal drukke tours die je in Labuan Bajo vindt. Stap je in Maumere op de boot, dan is de kans groot dat je de te bezoeken paradijsjes helemaal voor jezelf hebt. Wit zand en helderblauw water wachten op je. Hoe ik het beleefd heb, lees je hieronder.

 

Een unieke ervaring op Pulau Kojadoi

Na ongeveer een uurtje varen kwamen we aan bij Kojadoi Island, oftewel Pulau Kojadoi. Strikt genomen gaat het om twee eilanden, een grote en een kleine. Ze zijn door middel van een brug met elkaar verbonden.

Nee, dit is geen typische plek waar je aan denkt wanneer je het woord ‘eilandhoppen’ in gedachten neemt. Je beeldt je dan namelijk al snel bountystranden met palmbomen in. Pojadoi Island is eigenlijk het tegenovergestelde, eerder een soort dorpje met traditionele bewoners.

Waarvoor kwamen we hier? We bezochten Pulau Kojadoi met een missie: de lokale bevolking -en met name de kinderen- op Kojadoi bewust te maken van het grote plastic-probleem in Indonesië.

De kids pakten een zak, holden achter ons aan en begonnen vol enthousiasme de aanwezige troep op te ruimen. Tussen de rotsen, langs de wegkant, in de struiken; ze kwamen in elk hoekje waar ze maar komen konden. Vervolgens beloonden de groepsleiders ze met donuts. Daarna werd er gezongen over hoe belangrijk het is dat men bewust omgaat met afval, gecombineerd vrolijk en uitbundig gedans.

Ik vond het supertof om ook zoiets een keer mee te maken. Het is weer eens wat anders dan enkel en alleen snorkelen en mooie eilanden bezoeken. Eilanden die trouwens vaak vol liggen met… Inderdaad, plastic.

 

Het idyllische Pulau Babi

Na deze gave ervaring, voeren we door naar Pulau Babi, wat letterlijk ‘varkenseiland’ betekent. De precieze reden van deze naamgeving weet ik niet. Het is in elk geval niet zo dat de vorm iets weg heeft van een varken. Eerder van een olifant, maar dit terzijde.

Het water heeft de kleur waar je op hoopt als je aan een tropisch eiland denkt: turquoise en bovendien kristalhelder. Samen met het witte zand zorgt het voor prachtige aanzichten.

Een paar locals die met ons mee waren verzamelden wat hout en staken een vuurtje aan. Moeilijk bleek dat niet, want er stond een heftige wind die behoorlijk meehielp. Toen de vlammen wat gedaald waren en het vuur goed aan was, legden we er verse, boterachtige vis op. Samen met rijst, groenten, pittige sambal en gebakken banaan was dit een heerlijke lunch.

Goed om te weten is dat een tsunami in 1992 flinke schade aangericht heeft in de Maumere-regio. Babi Island werd zwaar getroffen en vele bewoners kwamen om het leven. Uit veiligheidsoverwegingen heeft de overheid toen verboden om nog langer op het eiland te wonen, al verblijven er vandaag de dag wel een handjevol vissers in eenvoudige houten hutjes.

Snorkelen vanaf het strand vond ik bij Pulau Babi trouwens niet bijzonder. Er was nauwelijks koraal en veel vissen heb ik ook niet gezien. Wat dat betreft kun je beter kijken rond het hierna te noemen Pangabatang Island.

 

De zonsondergang op het mooie Pulau Pangabatang

We sloten de middag af op Pangabatang Island, een lange witte zandstrook die omringd wordt door prachtig helderblauw water. Het fijne is dat er bomen op het eiland staan, waardoor je lekker in de schaduw kunt chillen.

Opmerkelijk genoeg lopen er tevens allerlei schattige geitjes rond. Ze lijken in eerste instantie verlegen, maar enkele momenten later eten ze graag een hapje met je mee. Het was al snel duidelijk dat een van de geiten bovengemiddelde interesse had in onze maiskolf, dus besloten we om een deel ervan aan het beestje te geven. De halve kolf werd vervolgens in rap tempo opgegeten.


Na deze grappige gebeurtenis, vertelden de locals ons over de goede snorkelmogelijkheden rond het eiland. Niemand van de groep is echter nog het water ingegaan, aangezien de zon al onderging en het relaxen goed beviel.

Bovendien had ik even daarvoor gigantische jeuk door de natte boxershort die ik onder m’n zwembroek aanhad. Die was inmiddels gelukkig weer een beetje droog en ik wilde niet nog een keer door die lichtelijke hel gaan.

 

Wil jij deze trip ook maken?

Als je behalve mooie eilanden en snorkelen ook je verantwoordelijkheid wilt nemen en het goede voorbeeld wilt geven door samen met kinderen plastic afval op te ruimen, dan is deze trip helemaal wat voor jou.

De tour wordt georganiseerd door de Megu Moong Community en je kunt hiervoor via Whatsapp contact opnemen met Elis op +6285337678160.

 

Duiken in Maumere

Komodo staat dan misschien bekend als dé duikspot van Flores, maar Maumere heeft zeer zeker ook een schitterende onderwaterwereld.

Ik heb verhalen gehoord dat mensen het er zelfs mooier vinden dan in het Komodo National Park. Rustiger is het er sowieso. Het is natuurlijk niet zonder reden dat Maumere voor de tsunami in 1992 een absolute topbestemming was op het gebied van duiken. Helaas verwoestte diezelfde tsunami veel koraal, al is dit langzaamaan hersteld. Hierdoor ziet het er onder water weer supermooi uit.

Er ligt tevens nog een Japans scheepswrak dat tijdens de Tweede Wereldoorlog ten onder ging. De meeste tours zullen hier een stop maken.

 

Het traditionele dorpje Watublapi

Flores staat bekend om de talloze weavving villages waar men leeft van de ikat-weverij. Rond Maumere is dit niet anders. Watublapi is zo’n traditioneel weefdorpje en een bezoekje meer dan waard. Tenminste, als je interesse hebt in tradities en cultuur.

Betel-nut-kauwende vrouwtjes -met de bekende rode tanden- zitten voor hun huisjes sarongs te weven en zullen je met een lach begroeten. Je zult versteld staan hoeveel werk het is om zo’n sarong te maken. Je kunt er overigens een kopen, mocht je op zoek zijn naar een leuke souvenir.

Indien je nog een ander weefdorpje wilt bezichtigen, ga dan naar Lepo Lorun.

 

Mount Egon beklimmen

Flores heeft qua bergen meer te bieden dan alleen Kelimutu en Mount Inerie in Bajawa. Zo kun je in Maumere de nog altijd actieve Egon-vulkaan beklimmen. Ze barstte overigens voor het laatst uit in 2008.

In ongeveer 2,5 uur loop je naar de kraterrand, waar je een indrukwekkend uitzicht hebt en onder andere stoom uit de krater ziet komen. Ook zal je de vulkaan horen borrelen. Je kunt eventueel doorgaan richting de absolute top die iets hoger ligt, al is deze laatste horde een gevaarlijk stuk om af te leggen.

Let er wel op dat je vaak in de volle zon omhoogloopt, over een steil en rotsachtige weggetje. Dit maakt het tot een vrij pittige tocht. Een gids is niet perse nodig, aangezien het pad duidelijk is. Je kunt Maps.me gebruik om er te komen en daarna zelf aan de hike beginnen. Neem wel water en snacks mee.

Mocht je toch liever een local bij je hebben, dan kan ik je Yani aanbevelen. Via Whatsapp kun je hem bereiken op +6281236562309.

 

Relaxen in de Blidit Hot Springs

Behoefte aan wat ontspanning na je avontuur op Mount Egon? Ga dan langs de Blidit Hot Springs, die vlakbij het gelijknamige dorpje liggen. Via een korte wandeling door het bos beland je bij drie verschillende warmwaterbronnen, die ieder hun eigen temperatuur hebben. Kies de poel die je het lekkerst vindt en ontspan vervolgens maximaal.

En het mooie is: de kans is groot dat je alle baden helemaal voor jezelf hebt.

 

Waar verblijven in Maumere?

Het centrum van Maumere is verre van boeiend en erg lawaaierig door het vele verkeer. Daarom raad ik je aan om je accommodatie ergens anders te boeken.

Ikzelf ben verbleven bij Pantai Paris Homestay, waar je zowel een slaapzaal als privékamers hebt. Het is een fijne accommodatie die wordt gerund door de Nederlander Herman en zijn Indonesische vrouw. In de ochtend maakt zij een heerlijk ontbijt voor je, met onder andere verse chocoladesaus gemaakt van de cacaobonen die in hun tuin groeien. Het voordeel qua locatie is dat je dichtbij de luchthaven van Maumere zit.

Indien je naar Pantai Paris Homestay gaat, loop dan op zaterdag of zondag zeker even het nabijgelegen Antonio Coco Beach Cafe binnen. Er is hier erg goede livemuziek en bovendien kun je er goedkoop eten. Lekkere gegrilde vis vind je aan de andere kant van de homestay, bij Cafe Rindu Lokaria

Je kunt ook nog iets meer ten oosten van Maumere je accommodatie boeken, en bijvoorbeeld bij Lena House of het wat duurdere Ankermi Dive verblijven.

 

Reis verder naar Koka Beach of Moni

Een leuke plek om vanuit Maumere heen te gaan is Koka Beach. Heb je hier geen tijd voor, dan kun je tevens direct verder reizen naar Moni en daar de Kelimutu-vulkaan bezoeken.

Ga jij backpacken in Indonesië?

Backpackgids-Zuid-Indonesië-bannerLaat mij je dan helpen. Tenminste, als jij het maximale uit je reis wilt halen 🙂 .

Samen met verschillende Indonesië-experts heb ik namelijk een ultieme backpackgids speciaal voor Indonesië ontwikkeld. Het is een prachtige gids geworden vol met routes, insider-tips en inspiratie.

Onder meer de volgende dingen komen aan bod:

Cruciale informatie voor je vertrekt.
Tips waar je als backpacker moet zijn, maar ook waar beter niet.
Per bestemming bespreken we de mooiste bezienswaardigheden en de leukste activiteiten.
Veelzijdige routes die bovendien zijn aan te passen aan jouw specifieke wensen.
Iedere route is voorzien van een handig routekaartje, inclusief tips hoelang ergens te blijven.
Handige schema’s waarin je ziet hoelang het duurt om van de ene naar de andere plek te reizen.
Adviezen voor transport, om geld te besparen en om zo veilig mogelijk op pad te gaan.
52 extra tips om het maximale uit je reis te halen.

Wil jij meer weten over deze ultieme gids voor Indonesië-reizigers?

Arrow

Naar de aanbieding!

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.
4 Antwoorden
  1. Roy van de Zilver

    Hé Robert,

    Super toffe blogs over Flores specifiek maar ook over andere delen van Indonesië. Ik ga a.s. December richting Flores en ik wordt echt enthousiast van het lezen van je stukken. Echt gaaf hoe ver je ‘het binnenland’ in bent getrokken. Alle uitgebreide tips komen zeker van pas. Ik weet niet of ik net zo lang als jij de tijd ga hebben maar ik ga hierdoor zeker een aantal dagen extra voor Flores uittrekken.

    Thanks voor je waardevolle en handige informatie en een fijne reis nog verder!
    Roy van de Zilver

    1. Avatar foto
      Robbert

      Hoi Roy,

      Super!

      De binnenlanden en minder bereisde plekken zijn vaak het leukst vind ik. En voor plekken die ik op Flores heb gezien, heb je niet eens heel lang nodig. Ik zeg doen 😀 .

      Als je nog vragen hebt, dan hoor ik het graag.

  2. Fleur

    Hi Robbert, thanks voor al je tips over Flores! Wij gaan in september naar Flores en al jouw tips komen zeker van pas. Wij hebben alleen helaas niet genoeg tijd om Riung, Koka Beach en Maumere allemaal te doen. Welke van de 3 bestemmingen zou jij het meeste aanraden? Thanks alvast!

    1. Avatar foto

      Hey Fleur,

      Goed om te horen 🙂 .

      Hoeveel tijd hebben jullie?

      Je zou bijvoorbeeld deze route kunnen volgen die ik heb gedaan, je kunt dan in Maumere het vliegtuig pakken. Koka Beach is mooi maar behalve het strand verder niets. 1 of 2 nachtjes is daar genoeg. Koka Beach kan je echter makkelijk met Maumere combineren, de reistijd is zo’n 1,5 uur.

      Riung ligt best wel uit de richting, en de eilanden bij Maumere zijn ook supermooi. Ga je sec voor snorkelen of duiken, dan zou ik voor Riung gaan.

      Fijne reis vast!

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw