Het is misschien niet de meest bekende bestemming, maar Kangaroo Island in South Australia is een heerlijk eiland om voor meerdere dagen (of langer) heen te gaan. Behalve kangoeroes, vind je hier onder meer koala’s, kaketoes, pinguïns, mierenegels, zeeleeuwen en nog veel meer.

En waar dieren zijn, is uiteraard ook natuur. Zo kent het eiland een nationaal park en verschillende conservation parks. Het Flinders Chase National Park is het meest bekende natuurgebied op Kangaroo Island.

Ook aan de avontuurlijke backpacker is gedacht, zo kun je gaan sandboarden over de witte duinen, met een quad cruisen, gaan kajakken over de Harriet River of snorkelen en surfen bij een van de vele verlaten strandjes.

Het mooie aan Kangaroo-eiland is dat ze relatief kort bij het vasteland ligt. Eenmaal aangekomen, heb je het idee compleet ergens anders te zijn. Toevallig kwam ik deze uitspraak tegen:

“Minutes from the mainland but a million miles away”.

En daar is geen woord van gelogen. Op Kangaroo Island vind je een combinatie van dieren, ongerepte natuur, wildernis, prachtige landschappen en heerlijk eten. En dat allemaal op minder dan een uurtje reizen vanaf Cape Jervis.

Bovendien is het eiland niet super bekend onder reizigers, in ieder geval niet zoals Fraser Island, Rottnest Island of de Whitsundays. Gelukkig maar, dit maakt een bezoekje des te origineler.

Wat je in dit artikel gaat vinden

Kangaroo Island: een korte introductie
Bezienswaardigheden en activiteiten op Kangaroo Island
Extra tips voor Kangaroo Island

Kangaroo Island: een korte introductie

Behalve kangoeroes, vind je op het eiland een van de grootste zeeleeuw-kolonies van Australië | Credits: Nicolò Bonazzi, Flickr

Kangaroo Island werd in 1802 ontdekt en benoemd door de Engels ontdekkingsreiziger Matthew Flinders. De plek dankt haar naam aan, hoe kan het ook anders, de overvloed aan kangoeroes die deze kapitein aantrof. Het is het op twee na grootste eiland van heel Australië. Alleen Tasmanië en Melville zijn groter. Zoals gezegd, behoort ze tot de staat South Australia.

Er wonen hier ongeveer 4.500 mensen, waarvan het merendeel in de hoofdstad Kingscote leeft. Dit is tevens de voormalige hoofdstad van South Australia, al werd ze later vervangen door het grotere Adelaide. De bewoners verdienen hun geld met de productie van onder meer wijn, wol en honing.

Om precies te zijn leven er hier 22 zoogdiersoorten, diverse reptielen en liefst 251 verschillende vogels. Qua natuur is het goed om te weten dat het eiland voornamelijk begroeid is met eucalyptusbomen en boomsavannes.

Bezienswaardigheden en activiteiten op Kangaroo Island

Hierboven noemde ik al enkele activiteiten en dingen die op het eiland te zien zijn. In dit gedeelte zoom ik wat dieper in op de mogelijkheden die je op en rondom Kangaroo Island hebt. Ik bespreek daarom 10 hoogtepunten in willekeurige volgorde.

1. Het Flinders Chase National Park

Het prachtige uitzicht bij Admirals Arch tijdens de zonsondergang | Credits: Rodney Campbell, Flickr

Het eerder besproken Flinders Chase National Park is een van de hoogtepunten van het eiland. Wat veel bezoekers hiernaartoe brengt, zijn de ‘Remarkable Rocks’ en ‘Admirals Arch’. In het park kun je ook diverse avontuurlijke wandelingen maken; je hebt hier meer dan 20 verschillende parcours om te lopen.

De Remarkable Rocks zijn bijzondere rotsen die, behalve de prachtige roodoranje gloed, een niet-alledaagse vorm hebben door jarenlange erosie. Je vindt deze unieke gesteentes op grote een klif middenin de oceaan.

Een andere rotsformatie is de Admirals Arch. Je loopt ernaartoe over een boardwalk. Deze wandeling is bijna net zo bijzonder als de Admirals Arch zelf. Daar aangekomen, kom je bij een viewpoint waar je van een prachtig uitzicht kunt genieten en tevens zeehonden kan gaan spotten.

Dit nationale park ligt aan de westzijde van het eiland. De entree voor één dag bedraagt $11, voor twee dagen $16.

2. Seal Bay Conservation Park

Seal Bay is de enige plaats ter wereld waar je op het strand tussen honderden zeehonden kunt lopen. Een bijzondere ervaring, zeker omdat je de mogelijkheid hebt om de beestjes van heel dichtbij te zien.

Deze speciale plek ligt midden op Kangaroo Island en je kunt hier verschillende tours doen. De goedkoopste optie is de self-guided tour inclusief boardwalk en kost $33. Voor alleen de boardwalk betaal je $16.

Toch wil ik je aanraden om met een gids het strand op te gaan. Deze geeft je handige achtergrondinformatie, zo kom je het verschil te weten tussen de zeehonden die je hier vindt en die leven bij de eerder besproken Admirals Arch.

3. Paul’s Place Sanctuary

Buideldier

Dit buideldier, de ‘possum’, vind je ook in Paul’s Sanctuary | Credits: Wee-Ching Kong, Flickr

Deze indrukwekkende familiebusiness wordt gerund door Paul en Katja. Ik zeg indrukwekkend, omdat de meerderheid van de dieren dat hier leeft letterlijk gered is. Deze beestjes waren namelijk niet-gewild, zijn te vondeling gelegd, bleken ernstig ziek of hadden te maken hadden met (ernstige) blessures.

Bij deze sanctuary krijgen de dieren kans op een beter leven, iets wat de eigenaren vol passie proberen te realiseren. En dat lukt ze heel aardig 🙂 . Het is erg mooi om te zien hoe goed alle dieren het hier hebben, zeker als je weet uit wat voor situatie ze komen.

Je vindt hier onder meer kangoeroes, koala’s, puppy’s, slangen, vele vogelsoorten maar ook boerderijdieren als schapen en paarden.

Wees wel voorbereid op veel loslopende dieren. Ze leven immers in het ‘wild’. Grote kans dat je hier zomaar een koala of kangoeroe tegen het lijf loopt. Je hoeft niet bang te zijn: de beestjes zijn het gewend en staan er vaak voor open om geaaid te worden.

Dit is overigens ook de uitgelezen mogelijkheid als je vrijwilligerswerk in Australië wilt doen. Er werken hier veel backpackers. Paul en Katja zullen je met open armen ontvangen.

Paul’s Place ligt aan de noordkant van het eiland. De entree tot het park bedraagt $15. Dit geld wordt gebruikt om het welzijn van de dieren te continueren en te verbeteren.

4. Vivonne Bay

Ter afwisseling noem ik ook even het prachtige strandje Vivonne Bay dat aan de zuidkant van Kangaroo Island ligt. Zeker als je op zoek bent naar een baai waar nauwelijks mensen komen, is dit een aanrader om naartoe te gaan.

Het is hier zelfs zo verlaten dat er behalve weinig toeristen ook geen voorzieningen aanwezig zijn. Neem daarom je picknickspullen mee en doe een heerlijke wandeling langs het strand tijdens het ondergaan van de zon.

Als je op Vivonne Bay bent, zal je al snel zien dat het water kristalhelder is. Het witte zand gecombineerd met de groene heuvels maken de baai tot een prachtige plek.

Nu ik dit allemaal opschrijf, begin ik steeds meer de neiging te krijgen om het artikel over de mooiste stranden in Australië uit te gaan breiden 😉 .

5. Little Sahara

Als je van actie houdt, is dit een bestemming waar je waarschijnlijk erg blij van wordt. Ik besprak het hierboven al even: sandboarden over de witte zandduinen. Dit kan bij het zogenaamde ‘Little Sahara’.

Little Sahara is een verzameling van natuurlijk zandduinen die wordt omringd door eucalyptusbomen. Het gebied is, zoals de naam al aangeeft, behoorlijk compact met het oppervlakte van twee vierkante kilometer. De groottes van de duinen variëren sterk; de hoogste duin is 70 meter.

Ook als je geen ervaring hebt, kun je hier terecht. De instructeurs bij de verhuurbedrijven geven je verschillende tips & tricks en leggen je uit hoe je uiteindelijk met je board bij Little Sahara uitkomt.

De kosten voor de huur van een board bedragen $29 voor een uur en $39 voor de hele dag. Dit is de ideale bestemming om vanuit Vivonne Bay naartoe te gaan. Ze ligt namelijk ook aan de zuidkant van het eiland. Je kunt bij Vivonne Bay tevens je board huren.

Tip: voor meer avontuur, ga door de bossen en de duinen rijden op een quad. Je komt zo op unieke plekjes die normaal niet toegankelijk zijn. Meer informatie vind je op kioutdooraction.com.au.

6. Kangaroo Island Penguin Centre

Bezoek deze plek in Kingscote om te zien hoe pelikanen worden gevoed. De man (Ian) die de beestjes te eten geeft, vertelt tevens leuke achtergrondinformatie over de pelikanen. De passie die hij heeft voor z’n job straalt er aan alle kanten vanaf.

Het zal je nog verbazen hoe groot sommige van deze vogels zijn. Het zou natuurlijk helemaal te gek zijn als je ze zelf mocht voeren, maar dit is helaas niet mogelijk. Wél sta je erg dichtbij, een ervaring op zich.

Behalve pelikanen, zie je hier tevens allerlei anders vogels in het water landen, opstijgen en kopje onder gaan.

Ian vraagt een donatie van $5 om deze attractie bij te wonen. De sessie is iedere dag om 17.00 uur. De locatie is als gezegd Kinscote, aan de noordoostkant van Kangaroo Island.

7. Kelly Hill Conservation Park and Caves

De Kelly Hill-grotten | Credits: eaneeem, Flickr

Verken de imposante kalkstenen grotten in het Kelly Hill Conservation Park. Doe een tour met gids, zodat je op een leuke manier meer te weten komt over de geschiedenis van de holtes.

Leuk om te weten, is dat deze grotten in de 80-er jaren van het jaar 1800 werden ontdekt door een paard dat Kelly heette. Vandaar dus ook de naam Kelly Hill Caves.

Tip: een aanrader is om de Hanson Bay Walk te doen vanuit het Kelly Hill Visitor Centre. Een prachtige tocht van negen kilometer die je via bosachtige landschappen, duinen en lagunes bij het verlaten baaitje Hanson Bay brengt.

Het park en de grotten liggen aan de zuidwestzijde van het eiland. Entree vanaf $18.

8. Clifford’s Honey Farm

Eerder in dit artikel zei ik je al dat het produceren van honing een belangrijke bron van inkomsten is op Kangaroo Island. Sterker nog, je vindt hier zelfs de grotere honingproducenten van heel Australië.

Als je het niet erg vindt dat er bijen om je heen vliegen, ga dan zeker naar een van de honingboerderijen om een tour te maken. Een aanrader is Clifford’s Honey Farm, waar je behalve honing ook superlekker honingijs kunt proeven.

Tijdens je bezoek krijg je meer te weten over de bijen op het eiland en over de manier waarop de honing wordt gemaakt. Erg informatief en leuk om mee te maken.

Wist jij bijvoorbeeld dat er in een bijenkorf wel 80.000 bijen zitten? Hiervan is één de koningin, een paar honderd ‘drone bees’ (mannetjes) en de rest zijn ijverige werkers.

Deze farm ligt richting de oostzijde van Kangaroo Island.

9. Duiken, snorkelen en surfen

Stokes Bay: een heerlijke plek om te surfen en kangoeroes te spotten | Credits: Matthew Fuentes, Flickr

Behalve de bovenstaande activiteiten, kun je ook uitermate goed snorkelen en duiken rondom het eiland. Het heldere water, de gekleurde koralen en de vele exotische vissen laten jouw onderwaterdromen uitkomen. Verder liggen er diverse scheepswrakken die je als duiker van dichtbij kunt zien.

Voor snorkelen zijn er een twee plekken die ik je aanbeveel: Antechamber Bay en Harvey’s Return.

Heb je je PADI, ga dan duiken bij een aantal prachtige locaties rond Kangaroo Island. Ze wordt niet voor niets tot topduikbestemmingen van Australië gerekend. Kijk eens op kangarooislanddiveandadventures.com.au voor georganiseerde tours.

Tip: houd afstand van zeedraken. De beestjes zijn niet gevaarlijk, maar ze raken gestrest als je te dichtbij komt.

Tot slot is ook het leven bovenop het water de moeite waard. Oftewel: ga surfen. Houd wel rekening met het altijd dreigende gevaar van sterke onderwaartse stromingen, doe hiervoor navraag bij de locals. Suggesties om te surfen, zijn Hanson Bay, Vivonne Bay, Pennington Bay, Stokes Bay en D’estrees Bay.

10. Kangaroo Island Wineries

Ga naar een van de vele wineries als je de betere wijn van Australië wilt proeven. Rood, wit, rosé, het is er allemaal. En nog van hoogstaande kwaliteit ook. In 2001 werd dit eiland officieel benoemd tot wijnregio, en inmiddels zijn er 18 kwaliteitslabels te verkrijgen.

Dit is niet zonder reden: de combinatie van hoge temperaturen met de koele bries van de zee maakt Kangaroo Island tot een perfect gebied om wijn te produceren.

Een aanrader is het centraal gelegen The Islander Estate Vineyards, een wijngaard die wordt gerund door de Franse eigenaar Jacque Lurton. Ik zeg dit niet zomaar, want in 2012 riep wijnkenner James Halliday deze winery nog uit tot ‘excellent’.

Andere bekende wijnproducenten op het eiland zijn False Cape, Sunset Wines, Bay of Shoals, Kangaroo Island Estate, Rookery en Two Wheeler Creek.

Backpacken op Kangaroo Island: extra tips

Beste reistijd Kangaroo Island. De beste periode om het eiland te bezoeken, is in de Australische winter. Ga in juni, juli of augustus. In de maanden september tot en met november zie je de meeste vogels en prachtige felgekleurde bloemen.

Bereikbaarheid Kangaroo Island. Vanuit Cape Jervis, op zo’n anderhalf uur van Adelaide, is het ongeveer 45 minuten varen. De kosten zijn $47 voor een enkeltje, $94 voor een retour. De organisatie Sealink verzorgt het ferrytransport.

Je kunt tevens je auto meenemen. De kosten voor het zelf meenemen van een motorvoertuig zijn $186 (heen en terug). Ik raad je echter aan om deze te huren op het eiland zelf. Dit is namelijk een stukje goedkoper. Een 4WD is je beste vriend, aangezien je zo ook buiten de verharde wegen kunt gaan rijden.

Behalve met de boot, kun je vanuit Adelaide naar Kings Cote, de hoofdstad van het eiland, vliegen. Dit duurt een half uurtje.

Oriëntatie Kangaroo Island. Voor algemene informatie, ga naar het Kangaroo Island Visitor Information Center in Penneshaw.

Accommodatie Kangaroo Island. Het bekendste hostel voor backpackers is Kangaroo Island YHA. Een dorm kost hier $27. Twee andere aanraders zijn Kangaroo Island Central Backpackers en Kangaroo Island Backpackers.

Als je wilt kamperen, dan kan dit ook. Kangaroo Island heeft zes campings, zowel in het binnenland als aan de kust. Aanraders zijn Snake Lagoon, Wheatons Beach en Stokes Bay.

 Eten en drinken Kangaroo Island. Qua eten en drinken kun je op Kangaroo Island je geluk niet op. Naast de wineries die ik hierboven beschreef, kent het eiland tevens een aantal zeer goede restaurants. Een aanrader is Marron Cafe met heerlijke rib-eyes, vis en wijnen. Voor pizza’s adviseer ik je naar Isola Pizza te gaan. Als je een verse oester wilt proberen, dan is The Oyster Farm Shop de plek waar je moet zijn.

Ga jij backpacken door Australië?

Banner-Backpackgids-Australie-nieuwCheck dan de Australië-gidsen die ik samen met een aantal andere backpack-experts heb ontwikkeld. Hierin geven we je onder meer:

Oneindig veel routes die naar wens zijn aan te passen.
Tips & tricks op het gebied van accommodatie, budget, gezondheid en nog vele andere thema’s.
Concrete inzichten wat je kunt met je budget en beschikbare tijd.
Stappenplannen die al je vragen wegnemen.
Een ontwerp waar je “U” tegen zegt 😉 .

Wil jij meer weten over onze Australië-gidsen?

Arrow

Naar de aanbieding!

Wat is jouw mening over Kangaroo Island?

Over de auteur

mm

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van de succesvolle boekenreeksen 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.

6 reacties

 1. Marlijn

  Hi!
  ik ben van plan Kangaroo Island te bezoeken met eigen vervoer (camper van). Raad je dit af of is het prima te doen? Ik huur deze namelijk en durf hem niet zo goed achter te laten in Cape Jervis..
  Thanks :)!

  Beantwoorden
  • mm
   Robbert

   Hoi Marlijn,

   Dit kan zeker! Wel even van te voor reserveren bij Sealink. Heb je een 4WD-camper? Indien dit niet zo is, kun je enkel op de verharde wegen rijden. Die zijn er overigens voldoende op Kangaroo Island.

   Groet, Robbert

   Beantwoorden
   • Els

    Hoi

    Wij gaan ook met de veerboot en camper, gemaild met de maatschappij en die hebben alles keurig netjes geregeld. Ook onze camping geboekt, omdat wij er zijn als er paardenraces zijn. Wisten wij helaas niet van te voren
    Groet Els

 2. Remke

  Wij zijn van plan om 2 a 3 dagen naar Kangaroo Island te gaan vanuit Adelaide:
  – Adviseer je om met het vliegtuig of met de ferry te gaan?
  – Adviseer je om 1 hotel te pakken of elke nacht een andere locatie? En waar?

  Beantwoorden
  • mm
   Robbert

   De boot of het vliegtuig kan beide prima. Het ligt er maar net aan waar je wilt beginnen en of je bijvoorbeeld een eigen auto mee wilt nemen.

   Qua accommodatie zou ik afwisselen. Gewoon telkens op de plek waar je het naar je zin hebt. Aan de andere kant ga je maar enkele dagen, dus misschien is een vaste uitvalsbasis ook wel prettig. Maar ja, dit kan ik niet voor je bepalen natuurlijk…

   Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

*