Kangaroo Island: dé plek voor dierenliefhebbers

Het is misschien niet de meest bekende bestemming, maar Kangaroo Island in South Australia is een heerlijk eiland om voor meerdere dagen (of langer) heen te gaan. Behalve kangoeroes, vind je hier onder meer koala’s, kaketoes, pinguïns, mierenegels, zeeleeuwen en nog veel meer bijzondere dieren.

En waar dieren zijn, is uiteraard ook natuur. Zo kent het eiland een nationaal park en verschillende conservation parks. Het Flinders Chase National Park is het meest bekende natuurgebied op Kangaroo Island.

Ook aan de avontuurlijke backpacker is gedacht, zo kun je gaan sandboarden over de witte duinen, met een quad crossen, gaan kajakken over de Harriet River of snorkelen en surfen bij een van de vele verlaten strandjes.

Het mooie aan Kangaroo-eiland is dat ze relatief kort bij het vasteland ligt. Eenmaal aangekomen, heb je het idee compleet ergens anders te zijn. Toevallig kwam ik deze uitspraak tegen:

“Minutes from the mainland but a million miles away.”

En daar is geen woord van gelogen. Op Kangaroo Island vind je een combinatie van dieren, ongerepte natuur, wildernis, prachtige landschappen en heerlijk eten. En dat allemaal op minder dan een uurtje reizen vanaf Cape Jervis.

Bovendien is het eiland niet superbekend onder reizigers, in ieder geval niet zoals Fraser Island, Rottnest Island of de Whitsundays. Gelukkig maar, dit maakt een bezoekje des te origineler.

Kangaroo Island in het kort

Behalve kangoeroes, vind je op het eiland een van de grootste zeeleeuw-kolonies van Australië | Credits: Nicolò Bonazzi, Flickr

Kangaroo Island werd in 1802 ontdekt en benoemd door de Engels ontdekkingsreiziger Matthew Flinders. De plek dankt haar naam aan, hoe kan het ook anders, de overvloed aan kangoeroes die deze kapitein aantrof. Het is bovendien het op twee na grootste eiland van heel Australië. Alleen Tasmanië en Melville zijn groter. Zoals gezegd, behoort ze tot de staat South Australia.

Er wonen hier ongeveer 4.500 mensen, waarvan het merendeel in de hoofdstad Kingscote leeft. Dit is tevens de voormalige hoofdstad van South Australia, al werd ze later vervangen door het grotere Adelaide. De bewoners verdienen hun geld met de productie van onder meer wijn, wol en honing.

Naast Kingscote zijn American River en Penneshaw bekende plaatsen op Kangaroo Island.

Om precies te zijn leven er op het eiland 22 zoogdiersoorten, diverse reptielen en liefst 251 verschillende vogels. Qua natuur is het goed om te weten dat het eiland voornamelijk begroeid is met eucalyptusbomen en boomsavannes.

Goed, dit was het algemene gedeelte. In het stukje hieronder noem ik tien aanraders om te doen voor als je Kangaroo Island gaat bezoeken.

 

Activiteiten en bezienswaardigheden op Kangaroo Island

Het zal je weinig verbazen dat er genoeg te doen is op Kangaroo Island. Hieronder heb ik 10 leuke tips voor je verzameld.

 

1. Het Flinders Chase National Park

Het eerder besproken Flinders Chase National Park is een van de hoogtepunten van het eiland. Wat veel bezoekers hiernaartoe brengt, zijn de ‘Remarkable Rocks’ en ‘Admirals Arch’. In het park kun je ook diverse avontuurlijke wandelingen maken; je hebt hier meer dan 20 verschillende parcours om te lopen.

De Remarkable Rocks zijn bijzondere rotsen die, behalve de prachtige roodoranje gloed, een niet-alledaagse vorm hebben door jarenlange erosie. Je vindt deze unieke gesteentes op grote een klif middenin de oceaan.

Een andere rotsformatie is de Admirals Arch. Je loopt ernaartoe over een boardwalk. Deze wandeling is bijna net zo bijzonder als de Admirals Arch zelf. Daar aangekomen, kom je bij een viewpoint waar je van een fraai vergezicht kunt genieten en tevens zeehonden kan gaan spotten.

Vlakbij Admirals Arch ligt nog een mooie plek om heen te gaan: Weirs Cove. Je hebt er een uitzicht over de ruige baai en kunt er leuke wandelingen maken.

Dit nationale park ligt aan de westzijde van het eiland. De entree voor 1 dag bedraagt $11, voor 2 dagen $16.

 

2. Seal Bay Conservation Park

Seal Bay is de enige plaats ter wereld waar je op het strand tussen honderden zeeleeuwen kunt lopen. Een bijzondere ervaring, zeker omdat je de mogelijkheid hebt om de beestjes van heel dichtbij te zien. Jonge puppy’s spelen er vrolijk met elkaar terwijl de moeders ze in de gaten houden. De mannetjes zijn er vaak op uit om te jagen, oftewel om vis te vangen.

Deze speciale plek ligt midden op Kangaroo Island en je kunt hier verschillende tours doen. De goedkoopste optie is de een wandeling over de boardwalk en kost $17.

Toch wil ik je aanraden om met een gids het strand op te gaan. Deze geeft je handige achtergrondinformatie, zo kom je het verschil te weten tussen de zeeleeuwen die je hier vindt en die leven bij de eerder besproken Admirals Arch.

Wist je trouwens dat deze zeeleeuwen een bedreigde diersoort zijn? Er leven er nog slechts 12.000. Seal Bay is een van de weinig plekken waar ze relatief veel voorkomen en in beschermde omstandigheden kunnen leven.

 

3. Paul’s Place Sanctuary

Deze indrukwekkende familiebusiness wordt gerund door Paul en Katja. Ik zeg indrukwekkend, omdat de meerderheid van de dieren dat hier leeft letterlijk gered is. Deze beestjes waren namelijk niet-gewild, zijn te vondeling gelegd, bleken ernstig ziek of hadden te maken hadden met (ernstige) blessures.

Bij deze sanctuary krijgen de dieren kans op een beter leven, iets wat de eigenaren vol passie proberen te realiseren. En dat lukt ze heel aardig. Het is erg mooi om te zien hoe goed alle dieren het hier hebben, zeker als je weet uit wat voor situatie ze komen.

Je vindt hier onder meer kangoeroes, koala’s, puppy’s, slangen, vele vogelsoorten maar ook boerderijdieren als schapen en paarden.

Wees wel voorbereid op veel loslopende dieren. Ze leven immers in het ‘wild’. Grote kans dat je hier zomaar een koala of kangoeroe tegen het lijf loopt. Je hoeft niet bang te zijn: de beestjes zijn het gewend en staan er vaak voor open om geaaid te worden.

Dit is overigens ook de uitgelezen mogelijkheid als je vrijwilligerswerk in Australië wilt doen. Er werken hier veel backpackers. Paul en Katja zullen je met open armen ontvangen.

Paul’s Place ligt aan de noordkant van het eiland. De entree tot het park bedraagt $15. Dit geld wordt gebruikt om het welzijn van de dieren te continueren en te verbeteren.

Let op: helaas is Paul’s Place op dit moment tijdelijk gesloten.

 

4. Vivonne Bay, Emu Bay, Stokes Bay en Western River Cove

En dan is het nu tijd voor de prachtige stranden die Kangaroo Island rijk is. Ik noem er vier.

Allereerst is er het mooie Vivonne Bay dat aan de zuidkant van Kangaroo Island ligt. Zeker als je op zoek bent naar een baai waar nauwelijks mensen komen, is dit een aanrader om naartoe te gaan.

Het is hier zelfs zo verlaten dat er behalve weinig toeristen ook geen voorzieningen aanwezig zijn. Neem daarom je picknickspullen mee en doe een heerlijke wandeling langs het strand tijdens het ondergaan van de zon.

Als je op Vivonne Bay bent, zal je al snel zien dat het water kristalhelder is. Het witte zand gecombineerd met de groene heuvels maken de baai tot een heerlijke plek.

Een ander indrukwekkend strand is Emu Bay, wat in het noorden van Kangaroo Island ligt. Het toffe is hier dat je er met de auto (4WD) op kunt rijden, de lange witte zandstrook is daar ideaal voor.

Eveneens in het noorden ligt Stokes Bay. Een verborgen baai die je via een klim over de rotsen kunt bereiken. Wanneer het begint te schemeren kun je er trouwens kangoeroes spotten.

Tot slot is het relatief onbekende Western River Cove een must om te bezoeken. De setting bestaande uit groene heuvels, wit zand en turquoise water zorgt voor een pittoreske aanblik. De weg erheen langs de groene, heuvelachtige boerenlandschappen is bovendien erg mooi.

 

5. Little Sahara

Als je van actie houdt, is dit een bestemming waar je waarschijnlijk erg blij van wordt. Ik besprak het hierboven al even: sandboarden over de witte zandduinen. Dit kan bij het zogenaamde ‘Little Sahara’.

Little Sahara is een verzameling van natuurlijk zandduinen die wordt omringd door eucalyptusbomen. Het gebied is, zoals de naam al aangeeft, behoorlijk compact met het oppervlakte van twee vierkante kilometer. De groottes van de duinen variëren sterk; de hoogste duin is 70 meter.

Ook als je geen ervaring hebt, kun je hier terecht. De instructeurs bij de verhuurbedrijven geven je verschillende tips & tricks en leggen je uit hoe je uiteindelijk met je board bij Little Sahara uitkomt.

De kosten voor de huur van een board bij Little Sahara bedragen $37 voor een uur en $49 voor de hele dag. Dit is de ideale bestemming om vanuit Vivonne Bay naartoe te gaan. Ze ligt namelijk ook aan de zuidkant van het eiland. Je kunt bij Vivonne Bay tevens je board huren. Behalve sandboards verhuren zij trouwens tevens fat bikes. Ook gaaf natuurlijk.

Tip: voor meer avontuur raad ik je aan om door de bossen en de duinen op een quad te rijden. Je komt zo op unieke plekjes die normaal niet toegankelijk zijn. Meer informatie vind je via Kioutdooraction.

 

6. Hanson Bay Wildlife Sanctuary

De Hanson Bay Wildlife Sanctuary bezoek je als verschillende dieren wilt zien. Zo heb je er onder meer kangoeroes, koala’s, mierenegels, en wallaby’s. Fijn om te weten is dat de diertjes hier in een vrij omgeving leven. In de Hanson Bay kun je in de winter bovendien walvissen spotten.

Op 3 januari 2020 hebben bosbranden helaas een groot gedeelte van het opvangcentrum verwoest. Gelukkig is alles weer redelijk hersteld en zijn de deuren sinds 3 juli 2020 weer geopend. Je hebt er tours voor $20.

 

7. Kelly Hill Conservation Park and Caves

De Kelly Hill-grotten | Credits: eaneeem, Flickr

Verken de imposante kalkstenen grotten in het Kelly Hill Conservation Park. Doe een tour met gids, zodat je op een leuke manier meer te weten komt over de geschiedenis van de holtes.

Leuk om te weten, is dat deze grotten in de 80-er jaren van het jaar 1800 werden ontdekt door een paard dat Kelly heette. Vandaar dus ook de naam Kelly Hill Caves.

Tip: een aanrader is om de Hanson Bay Walk te doen vanuit het Kelly Hill Visitor Centre. Een prachtige tocht van 9 kilometer die je via bosachtige landschappen, duinen en lagunes bij het verlaten baaitje Hanson Bay brengt.

Het park en de grotten liggen aan de zuidwestzijde van het eiland. Entree vanaf $18.

 

8. Clifford’s Honey Farm

Eerder in dit artikel zei ik je al dat het produceren van honing een belangrijke bron van inkomsten is op Kangaroo Island. Sterker nog, je vindt hier zelfs de grotere honingproducenten van heel Australië.

Als je het niet erg vindt dat er bijen om je heen vliegen, ga dan zeker naar een van de honingboerderijen om een tour te maken. Een aanrader is Clifford’s Honey Farm, waar je behalve honing ook superlekker honingijs kunt proeven.

Tijdens je bezoek krijg je meer te weten over de bijen op het eiland en over de manier waarop de honing wordt gemaakt. Erg informatief en leuk om mee te maken.

Wist jij bijvoorbeeld dat er in een bijenkorf wel 80.000 bijen zitten? Hiervan is één de koningin, een paar honderd drone bees (mannetjes) en de rest zijn ijverige werkers.

Deze farm ligt richting de oostzijde van Kangaroo Island.

 

9. Duiken, snorkelen, surfen en zwemmen met dolfijnen

Stokes Bay: een heerlijke plek om te surfen en kangoeroes te spotten | Credits: Matthew Fuentes, Flickr

Behalve de bovenstaande activiteiten, kun je ook uitermate goed snorkelen en duiken rondom het eiland. Het heldere water, de gekleurde koralen en de vele exotische vissen laten jouw onderwaterdromen uitkomen. Verder liggen er diverse scheepswrakken die je als duiker van dichtbij kunt zien.

Voor snorkelen zijn er een twee plekken die ik je aanbeveel: Antechamber Bay en Harvey’s Return.

Heb je je PADI, ga dan duiken bij een aantal prachtige locaties rond Kangaroo Island. Ze wordt niet voor niets tot de topduikbestemmingen van Australië gerekend.

Tip: houd afstand van zeedraken. De beestjes zijn niet gevaarlijk, maar ze raken gestrest als je te dichtbij komt.

Verder is ook het leven bovenop het water de moeite waard. Oftewel: ga surfen. Houd wel rekening met het altijd dreigende gevaar van sterke onderwaartse stromingen, doe hiervoor navraag bij de locals. Suggesties om te surfen, zijn Hanson Bay, Vivonne Bay, Pennington Bay, Stokes Bay en D’estrees Bay.

Tot slot is tevens zwemmen met dolfijnen een absolute must om te doen. Je kunt dit regelen via Kangaroo Island Marine Adventures.

 

10. Wijnmakerijen

Ga naar een van de vele wineries als je de betere wijn van Australië wilt proeven. Rood, wit, rosé, het is er allemaal. En nog van hoogstaande kwaliteit ook. In 2001 werd dit eiland officieel benoemd tot wijnregio, en inmiddels zijn er 18 kwaliteitslabels te verkrijgen.

Dit is niet zonder reden: de combinatie van hoge temperaturen met de koele bries van de zee maakt Kangaroo Island tot een perfect gebied om wijn te produceren.

Een aanrader is het centraal gelegen The Islander Estate Vineyards, een wijngaard die wordt gerund door de Franse eigenaar Jacque Lurton. Ik zeg dit niet zomaar, want in 2012 riep wijnkenner James Halliday deze winery nog uit tot ‘excellent’.

Andere bekende wijnproducenten op het eiland zijn False Cape, Dudley, Sunset Wines, Bay of Shoals, Kangaroo Island Estate, Rookery en Two Wheeler Creek.

 

Wat is de beste reistijd voor Kangaroo Island?

Eigenlijk kun je Kangaroo Island het hele jaar door wel bezoeken. Hieronder een overzicht per seizoen.

Een goede periode om erheen te gaan is de winter, die van juni tot en met augustus loopt. Er zijn dan namelijk relatief weinig toeristen en bovendien zullen de prijzen lager liggen dan bijvoorbeeld in de zomer – wanneer het piekseizoen is. Houd er wel rekening mee dat dit de koudste en bovendien natste maanden van het jaar zijn. Toch is de gemiddelde temperatuur overdag met 14°C in de winter goed te doen.

In de lente (september tot en met november) zie je de meeste vogels en prachtige felgekleurde bloemen. In oktober is de meeste regen wel gevallen en de temperaturen liggen zo rond de 20°C.

Terugkomend op de zomer (december tot en met februari): het is dan gemiddeld zo’n 25°C, lekker warm dus. Het nadeel is alleen dat Kangaroo Island dan vrij druk wordt bezocht en dat de prijzen aan de hoge kant zijn. Wat mij betreft is de zomer daarom de minst gunstige periode om naar Kangaroo Island te trekken.

Tot slot is er de herfst die van maart tot en met mei loopt. Met zo’n 20°C is de temperatuur aangenaam te noemen. In april begint er echter wel meer regen te vallen, wat zich doorzet in de daarna komende winter. Goed om te weten is dat het broedseizoen voor de pinguïns in de herfst begint.

 

Hoe kom je op Kangaroo Island?

Vanuit Cape Jervis, op zo’n anderhalf uur van Adelaide, is het ongeveer 45 minuten varen naar Penneshaw – het beginpunt van je Kangaroo Island-reis. De kosten bedragen $49 voor een enkeltje, $98 voor een retour. Meer informatie over de vertrektijden vind je op de website van ferrymaatschappij Sealink.

Je kunt tevens je auto meenemen. De kosten voor het zelf meenemen van een motorvoertuig zijn $196 (heen en terug).

Behalve met de boot, kun je vanuit Adelaide naar Kingscote, de hoofdstad van het eiland, vliegen. Dit duurt een half uurtje.

 

Is er publiek transport op Kangaroo Island?

Het simpele antwoord is: nee. Je kunt het eiland daarom met een tour verkennen of zelfstandig met de auto. Ik raad je de laatste optie aan.

Een auto kun je huren in bijvoorbeeld Penneshaw, al is het goedkoper om dit op het vasteland te doen en ‘m mee te nemen op de ferry. Een 4WD is je beste vriend, aangezien je zo ook buiten de verharde wegen kunt gaan rijden.

 

Hoeveel dagen heb je nodig op Kangaroo Island?

Een eendaagse trip is mogelijk, al raad ik je aan om een dag of drie, vier uit te trekken om Kangaroo Island te verkennen. Zo kun je lekker op je gemakje reizen en hoef je niet alles haastend te doen.

 

Waar kun je lekker eten en drinken?

Qua eten en drinken heb je op Kangaroo Island heb je heel wat goede mogelijkheden. Naast de wijmakerijen die ik hierboven beschreef, kent het eiland namelijk een aantal zeer goede restaurants.

Een aanrader is Cactus Kangaroo Island (Kingscote) met heerlijke dumplings, vis en wijnen. Ook hebben ze er heerlijke koffie. Over koffie gesproken, een tof kleinschalig koffiezaakje is Beach Barista dat pal aan het strand ligt.

Voor pizza’s adviseer ik je naar Bella Cafe & Pizza Bar in Kingscote te gaan. Ben je in Penneshaw, dan is Sorrento’s Pizzeria een toppertje. Een leuke bistro daar is The Corridor Restaurant.

Indien  je een verse oester wilt proberen, dan is The Oyster Farm Shop (American River) de plek waar je moet zijn. Nog meer heerlijke seafood vind je bij Kangaroo Island Fresh Seafood (Kingscote).

 

Ga naar het Visitor Centre voor algemene informatie

Voor meer algemene informatie over Kangaroo Island kun je terecht in het het Kangaroo Island Gateway Visitor Information Centre in Penneshaw.

 

Waar kan je je tours en activiteiten boeken?

De meeste tours en activiteiten kan je makkelijk op Kangaroo Island zelf regelen. Wanneer je alvast online iets wilt boeken, raad ik je aan om een kijkje te nemen op Get Your Guide.

 

Waar op Kangaroo Island raad ik je aan om te overnachten?

Veel hostels zijn er niet op Kangaroo Island, maar in Penneshaw kun je in ieder geval terecht bij Backpackers of Kangaroo Island. Zoek je daar een fijn hotelletje, dan is het Kangaroo Island Seafront Hotel een prima plek.

Ook voor Kingscote heb ik nog een twee aanraders voor je. Kingscote Central is redelijk betaalbaar en heeft goede kamers. Mijn andere tip is Cloudscape Apartment.

Een leuke B&B is The Fig Tree B&B dat vlakbij het mooie Baudin Beach ligt.

Als je wilt kamperen, dan kan dit ook. Kangaroo Island heeft namelijk meerdere campings, zowel in het binnenland als aan de kust. Aanraders zijn Snake Lagoon, Wheatons Beach en Stokes Bay.

Haal het maximale uit je reis door Australië

Ben je op zoek naar routes? En heb jij geen zin in gedoe tijdens de planning van je avontuur? Wil jij simpelweg het maximale uit je reis door Australië halen? Dan heb ik iets voor je wat je niet mag missen.

Samen met een aantal andere doorgewinterde reizigers heb ik namelijk Backpackgids Australië ontwikkeld. En als je naast Australië ook nog naar Nieuw-Zeeland gaat, dan is Backpackgids Nieuw-Zeeland ook echt een aanrader.

Je hoeft niks meer uit te zoeken, al het belangrijke en lastige voorwerk hebben wij voor je gedaan.

In de gidsen vind je onder meer:

Cruciale informatie voor je vertrekt.
Duidelijk uitgestippelde routes waar je direct mee op pad kunt.
Waardevolle transportinfo waarmee je zeeën van tijd bespaart.
Toffe accommodaties, eetzaakjes en bekende maar ook geheime plekjes.
Insider-tips, secrets en travel hacks die je gezien moet hebben.

Backpackgids Australië

Ga jij binnenkort Down Under? Dan is deze klassieker onder de backpackgidsen een must om te hebben. Klik op de knop hieronder.

Backpackgids Nieuw-Zeeland

Ik kan kort zijn: deze gids moet je gewoon hebben als je naar Nieuw-Zeeland gaat. Klik op de onderstaande knop.

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.
6 Antwoorden
 1. Marlijn

  Hi!
  ik ben van plan Kangaroo Island te bezoeken met eigen vervoer (camper van). Raad je dit af of is het prima te doen? Ik huur deze namelijk en durf hem niet zo goed achter te laten in Cape Jervis..
  Thanks :)!

  1. Avatar foto
   Robbert

   Hoi Marlijn,

   Dit kan zeker! Wel even van te voor reserveren bij Sealink. Heb je een 4WD-camper? Indien dit niet zo is, kun je enkel op de verharde wegen rijden. Die zijn er overigens voldoende op Kangaroo Island.

   Groet, Robbert

   1. Els

    Hoi

    Wij gaan ook met de veerboot en camper, gemaild met de maatschappij en die hebben alles keurig netjes geregeld. Ook onze camping geboekt, omdat wij er zijn als er paardenraces zijn. Wisten wij helaas niet van te voren
    Groet Els

 2. Remke

  Wij zijn van plan om 2 a 3 dagen naar Kangaroo Island te gaan vanuit Adelaide:
  – Adviseer je om met het vliegtuig of met de ferry te gaan?
  – Adviseer je om 1 hotel te pakken of elke nacht een andere locatie? En waar?

  1. Avatar foto
   Robbert

   De boot of het vliegtuig kan beide prima. Het ligt er maar net aan waar je wilt beginnen en of je bijvoorbeeld een eigen auto mee wilt nemen.

   Qua accommodatie zou ik afwisselen. Gewoon telkens op de plek waar je het naar je zin hebt. Aan de andere kant ga je maar enkele dagen, dus misschien is een vaste uitvalsbasis ook wel prettig. Maar ja, dit kan ik niet voor je bepalen natuurlijk…

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw