7 leuke dingen om te doen in Gisborne

Gisborne is de meest oostelijke stad van Nieuw-Zeeland, en daarmee ook van de wereld. Deze unieke ligging zorgt ervoor dat het wereldwijd de stad is waar de zonsopkomst het eerst te zien is.

Behalve het bovenstaande opmerkelijke weetje, vind je er een aantal leuke surf-stranden en een stukje verderop liggen de spectaculaire Rere Rockslides. Verder zijn er onder andere hot springs en grotten in de buurt.

Ga jij binnenkort naar het Noordereiland, en ben je van plan om langs de ongerepte oostkust te reizen en daarbij Gisborne te bezoeken? Check dan mijn tips hieronder.

 

1. Loop naar de top van Kaiti Hill

Ook ’s avonds is het uitzicht vanaf Kaiti Hill spectaculair | Credits: FotoNut NZ, Flickr

Een van de bekendste attracties van Gisborne is de wandeling naar de top van Kaiti Hill. Boven staat een beeld van James Cook en je hebt er een prachtig uitzicht over de stad, de haven en het bijbehorende Poverty Bay.

Een aanrader is om erheen te gaan tijdens wanneer de zon begint op te komen, je bent dan namelijk getuige van een van de eerste zonsopkomsten ter wereld. En als je dit te vroeg vindt, is ook de avond een ideaal moment om van het panoramische uitzicht te genieten. De stad, omgeven door bergen, is dan sfeervol verlicht.

 

2. Ga surfen bij Wainui Beach of Makorori Beach

Het ruige Wainui Beach | Credits: russellstreet, Flickr

5 kilometer van Gisborne ligt Wainui Beach, een strand waar je goed kunt surfen. Een goede surfschool is de Wainui Surf School.

Een andere aanrader is het relatief onbekende Makorori Beach. Het is er lekker rustig en naast surfen kun je er rock pools bekijken.

Als je een vroege vogel bent, bezoek deze plekken dan tijdens de zonsopkomst. De setting is dan namelijk schitterend.

Ben je geen surfer, dan kun je nog altijd kiezen voor een fijne strandwandeling. Beide baaien zijn daar uitermate geschikt voor. Vanaf Wainui Beach kan je bovendien de Okitu Bush Scenic Reserve Walk doen.

 

3. Fiets over een verbannen spoorweg

Stel je voor: je rijdt met een fiets over een ongebruikte spoorweg over bruggen, door tunnels, langs wijnvelden, stranden en over kliffen met fenomenale uitkijkpunten. Zo ontdek je Gisborne en haar omgeving wel op een hele toffe manier.

Je denkt misschien: fietst dat niet vervelend, over een spoor? Nee, helemaal niet. Ze hebben de fietsen namelijk met een rek aan het spoor vastgemaakt, waardoor het een uitermate ontspannen ritje is.

Je kunt zo’n excursie doen via Gisborne Railbike Adventure.

 

4. Geniet van pure natuur in het Eastwoodhill Arboretum

35 kilometer buiten Gisborne kun je het nationale arboretum van Nieuw-Zeeland bezoeken. Dit 135 hectare grote natuurgebied vol met bomen, planten en bloemen is een walhalla voor mensen die het fijn vinden om in de natuur te wandelen.

In de herfst is het er helemaal prachtig, door de talloze bomen en planten die in bloei staan. Ze kleuren dan afwisselend geel, rood en oranje. Ook barst het er in deze periode van de rode paddestoelen met witte stippen.

Mocht je het niet weten, ‘arboretum’ staat voor ‘bomentuin’.

 

5. Leef je uit bij de Rere Rockslides

Op krap 50 kilometer ten westen van Gisborne is een bijzonder iets te vinden, ik heb het over de Rere Rockslides. Je kunt hier op een bord of rubberbootje springen en van de natuurlijke glijbaan van liefst 60 meter afglijden.

Je sjeest over een rots en plonst uiteindelijk in een waterpoel. Er zijn zelfs mensen die het surfend doen, maar dan moet je van goede huize komen 😉 .

Trouwens, als je toch in de buurt bent, bezoek dan ook meteen even de Rere Falls.

 

6. Relax in de Morere Hot Springs

De Morere Hot Springs liggen verborgen in een verwilderd bos | Credits: Kristina D.C. Hoeppner, Flickr

Wanneer je doorgaat richting het zuiden, dan is het leuk om jezelf even te verwennen bij de Morere Hot Springs . Deze warmwaterbronnen liggen op een pittoreske locatie in het bos en zijn heerlijk om in te relaxen. En als je af wilt koelen, kun je terecht in een van de koude baden.

 

7. Ga op avontuur in de Mangaone Caves

Via een steile wandeling door de groene heuvellanden met grazende schapen en koeien, kom je uit bij de ingang van de grot. Binnen zie stalactieten en stalagmieten, alleen verwacht niet zoiets spectaculairs als in bijvoorbeeld Waitomo of Waipu.

Gebruik overigens zeker een zaklampje, anders zie je werkelijk niets. En wees voorbereid op flink wat modder in de grot. Laarzen of hoge schoenen zijn daarom wel zo handig.

 

Waar raad ik je aan om te overnachten in Gisborne?

Dichtbij het centrum vind je de gezellige Pirate Ship-camping. Het is een plek waar je makkelijk andere reizigers zult ontmoeten. Heb je een self contained-camper, dan is Kaiti Beach aan te raden. Meer comfort vind je bij het Waikanae Beach TOP 10 Holiday Park en bijvoorbeeld op het Tatapouri Glamping Retreat.

Hostels vind je niet zoveel in Gisborne, toch zijn er wel een paar. Een prima plaats waar je terechtkunt YHA Gisborne.

De overige accommodaties vind je op Booking.com.

Ga jij backpacken in Nieuw-Zeeland?

Backpackgids-Zuid-Amerika-bannerLees dan even verder, want ik heb een onwijs toffe backpackgids gemaakt. Het is een prachtige guide vol met avontuurlijke routes, insider-tips en inspiratie.

Onder meer de volgende dingen komen aan bod:

Cruciale informatie voor je vertrekt, maar ook voor als je aankomt.
De mooiste plekjes van het land, zowel bekendere als off the beaten track.
Per bestemming de leukste accommodaties; van campings in de wildernis tot aan gezellige hostels.
Veelzijdige routes, inclusief routekaartjes en per bestemming tips over de verblijfsduur.
Adviezen voor transport, het benodigde budget en suggesties om geld te besparen.
Een checklist om lichtgewicht op pad te kunnen gaan.

En nog 56 bonustips om alles uit je reis te halen…

Wil jij meer weten over het meest complete en actuele Nederlandstalige backpackpakket voor Nieuw-Zeeland-avonturiers?

Arrow

Naar de aanbieding!

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw