Toen ik eind 2011 voor het eerst ging backpacken in Myanmar, waren er in dit land nog geen pinautomaten. In ieder geval niet voor toeristen. Daarom moesten we onze eigen Dollars meenemen en bij de bank of op straat ruilen tegen de lokale munteenheid: de Kyat. En op de Dollarbiljetten mocht geen enkel krasje, vlekje of wat dan ook zitten.

Behalve een hoop gedoe met geld, waren de internetverbindingen -als deze er al waren- tergend traag. Maar goed, dit wisten we van te voor.

Het geld en de slechte Wi-Fi waren meteen ook de enige minpuntjes die ik me herinner van m’n reis door dit bijzondere land. Wat me vooral heel erg is bijgebleven, zijn de intens aardige mensen, onontgonnen natuur en de sprong in het diepe. Ook zal ik die bijzondere busstop, waarbij locals met geiten de bus in kwamen om eten en drinken aan de passagiers te verkopen, nooit vergeten.

Sinds 2011 zijn de tijden in Birma veranderd, het is allemaal een stukje toegankelijker geworden voor reizigers. Toch hoop ik dat dit bijzondere land nog voor heel even uit de handen blijft van massatoerisme. Want dat ze steeds populairder wordt, staat wel vast.

In dit artikel kom je meer te weten waarom Myanmar zo geliefd is onder backpackers. Ik geef je een inzage in de kosten, de verschillende bezienswaardigheden & activiteiten en tips waar je tijdens je voorbereiding aan moet denken. Gebruik deze guide voor de planning van je trip door dit grote en vooral unieke land.

 

De thema’s van dit artikel zijn…

Kosten backpacken Myanmar
Bezienswaardigheden Myanmar
Voorbereiding backpacken Myanmar

 

Backpacken Myanmar – kosten

De prijzen die ik noem, zijn in Birmese Kyat. De wisselkoers die je aan kunt houden is 1.400 Kyat = €1. Ik noem ook steeds de prijs in Dollars, aangezien het ook gebruikelijk is om in deze munteenheid te betalen. Voor de duidelijkheid 1.200 Kyat = $1.

Wel zeg ik er meteen bij dat beide koersen niet bepaald stabiel zijn. Zo kreeg je in april 2015 nog 1.100 Kyat voor 1 Euro en 1.000 Kyat voor 1 Dollar.

Belangrijk:  in Myanmar hanteren ze nogal eens hun eigen wisselkoersen. Voor de zekerheid kun je daarom altijd even een check doen op bijvoorbeeld xe.com om te kijken met welke valuta je het meest voordelig uit bent.

De prijzen die in dit artikel tussen haakjes staan, zijn op basis van de koers 1.200 Kyat = $1. In werkelijkheid kunnen deze afwijken, afhankelijk van de koers die hotels, restaurants, touroperators enzovoorts rekenen.

Accommodatie in Myanmar

Allereerst is het goed om te weten dat je in Myanmar qua hostels veel minder keuze hebt dan in bijvoorbeeld het buurland Thailand, vrij logisch aangezien ‘het Land van de Glimlach’ van oudsher hét backpackland in Azië is. Onder meer dit lagere aanbod, zorgt ervoor dat de accommodatieprijzen in Birma een stukje hoger liggen dan je misschien gewend bent in andere Zuidoost-Aziatische landen. De prijzen in ho(s)tels zijn doorgaans in Dollars, al kun je ook in Kyat betalen.

Het aanbod in dorms (slaapzalen) is niet heel groot. Ikzelf heb alleen in private rooms of bungalows geslapen. Gelukkig was ik niet op zoek naar dorms, aangezien ik met een aantal reisgenootjes (drie) op reis was.

Wel zeg ik er meteen bij, dat -door de toestroom van toerisme- het aantal hostels en guesthouses stijgende is. Meer concurrentie betekent lagere prijzen. Dat is voor ons backpackers dus een goed teken :).

Als je in een dorm gaat slapen, reken dan op gemiddeld zo’n $9 tot $15 (maximaal 18.000 Kyat) per bed.

De doorsnee eenpersoonskamer met gedeelde douche en toilet, kost $15 tot $20 (maximaal 24.000 Kyat). Voor een tweepersoonskamer kun je er $5 (6.000 Kyat) bij optellen. In Bagan liggen de prijzen nog wat hoger, een kamer voor minder dan $30 (36.000 Kyat) heb je hier niet zo snel gevonden.

Echter, soms zie je nog wel eens dat men private rooms als dorm verhuurt, waardoor overnachten ook in je eentje betaalbaar is. Ze kun je in Bagan terecht bij het Royal Bagan Hotel voor $10 (12.000 Kyat). En het mooie is, dit is inclusief een zwembad.

Buiten de stad, bijvoorbeeld aan het strand bij Ngwe Saung Beach, kun je rekenen op minimaal $30 voor een bungalow met eigen voorzieningen. Als je samen reist, is dit goed te doen. Maar als je alleen bent, nogal prijzig. Bij Ngapali Beach liggen de prijzen zelfs bijna twee keer zo hoog.

Tip: aanraders voor Yangon zijn: Four Rivers Hostel, Backpacker B&B en Agga Guesthouse. Als je naar Bagan gaat, kijk dan eens bij het Royal Bagan Hotel, Shwe Na Di Guesthouse en Winner Guesthouse. Ik raad je in Myanmar aan om vooraf te boeken.

Eten en drinken in Myanmar

Het eten in Myanmar vind ik persoonlijk een stuk minder dan in mijn favoriete culinaire landen Maleisië en Thailand. Echter, in tegenstelling tot accommodatie, is een goede maaltijd gelukkig wél goedkoop.

Zo kun je doorgaans voor 500 tot 1.000 Kyat verschillende soorten streetfood kopen, dit is minder dan $1. Snacks zijn zelfs al te koop voor 200 Kyat ($0,15). In Restaurantjes liggen deze bedragen niet veel hoger, denk aan 1.200 tot 3.000 Kyat (maximaal $2,50) per gerecht.

In een supermarktje kost de gemiddelde fles water (1,5 liter) 300 tot 1.000 Kyat ( maximaal $0,80), een blikje frisdrank 600 Kyat ($0,50). In een restaurant is dit ongeveer het dubbele. Voor een pakje Marlboro betaal je $1,50 (1.800 Kyat) en voor lokale sigaretten de helft van dit bedrag.

Verwacht qua nachtleven niet te veel van Myanmar. In ieder geval geen discotheken of flitsende barretjes. Wel heb je verschillende ‘beer stations’ waar je voor 1.000 Kyat ($0,80) een getapt biertje kunt bestellen. Voor een flesje bier (0,5 liter), reken op 1.500 Kyat ($1,25) en 1.800 Kyat ($1,50) voor een geïmporteerd merk (0,33 liter). In de lokale supermarktjes kost een flesje wijn gemiddeld zo’n 14.400 Kyat ($12).

Ook worden vaak tafeltjes en stoelen buiten gezet, waar locals en backpackers bijeenkomen om wat te drinken. Dit is lang niet altijd alcohol, maar vaak ook een kopje thee.

 

Transport in Myanmar

Het vervoer in Myanmar is goedkoop te noemen, al liggen de prijzen voor landelijk transport een stukje hoger dan in extreem goedkope landen als Cambodja en de Filipijnen. Hieronder een overzichtje van de opties die je in Birma hebt:

Binnen de stad maak je voor langere afstanden gebruik van de taxi. Zo betaal je in Yangon vanaf de luchthaven naar het centrum $8 tot $10. Omgerekend is dit maximaal 12.000 Kyat. Echter, als je met de Birmese valuta betaalt, geldt normaal gezien een vast bedrag van 8.000 Kyat. Kleine ritjes binnen de stad, kosten doorgaans minimaal $1,25 (1.500 Kyat).

Behalve de taxi, heb je tevens kleine pick-up-trucks waar je achterin kunt zitten. Net als in een Jeepney zit je hier tegenover andere mensen. De kosten zijn ongeveer 200 tot 800 Kyat per ritje (maximaal $0,70).

Natuurlijk zijn er ook de reguliere stadsbussen. Weet wel dat deze vaak overvol zitten en heel vaak stoppen. De kosten zijn gemiddeld 200 tot 600 Kyat (maximaal $0,50).

Wat je verder veel ziet, zijn trishaws, oftewel tricycles. De kosten per ritje liggen tussen de 500 en 1.000 Kyat (maximaal $0,75). Ding zeker af als er een te hoog bedrag wordt gevraagd. Dit gebeurt zeker in Yangon nogal eens.

Tuktuks bestaan ook in Myanmar, al zie je zie niet zoveel als bijvoorbeeld in Thailand. De prijzen zijn net wat hoger dan die van een trishaw.

Tot slot kun je binnen de kleinere gebieden gebruikmaken van paard en wagen al ben ik hier zelf niet zo’n voorstander van. Overigens zie je ze ook in Bagan en Pyin U Lwin. De kosten zijn vergelijkbaar met die van een taxi. Je kunt ze ook voor een dag huren, dit kost je minimaal $20 (24.000 Kyat).

Voor landelijk transport maak je doorgaans gebruik van langeafstandsbussen. Meestal is dit een express-bus. De gemiddelde kosten van enkele busritten liggen tussen de 6.000 en 25.000 Kyat ($5 tot $21).

Zo betaal je van Yangon naar Mandalay (8-10 uur) tussen de 11.000 en 16.000 Kyat ($13), afhankelijk of je met een normale of sleeper bus reist. Van Yangon naar Bagan (10 uur) kun je op prijzen tussen de 18.000 en 32.400 Kyat rekenen ($15 en $18).

Je kunt deze vervoersbewijzen bij de busstations kopen, vaak liggen deze buiten de stad. Voor online tickets kun je terecht op myanmarbusticket.com.

De trein is qua prijs vergelijkbaar met de bus, het duurt echter een stuk langer om van A naar B te komen.

Denk aan 4.600 tot 12.750 Kyat (maximaal $11) voor Yangon-Mandalay (14 uur). De prijzen variëren afhankelijk van of je kiest voor een normale stoel (zeer oncomfortabel), ‘upper class seat’ of bed.

De treinreis van Yangon naar Bagan kost je de 16.500 Kyat ($14) voor een slaapcabine. Voor de échte budgetbackpackers zijn er zelfs 2nd class seats voor 4.500 Kyat beschikbaar (zo’n $5). Ik raad je dit alleen niet aan, je zit dan op een houten bank en kunt je nauwelijks bewegen. Een beetje comfort is op zo’n lange reis (minimaal 14 uur) wel prettig.

Tip: als je moet kiezen tussen bus en trein, adviseer ik je de bus. De treinreizen duren vaak langer en zijn doorgaans minder comfortabel.

Tot slot is, gezien de lange afstanden in Myanmar, het vliegtuig een logische keuze. Helaas is vliegen behoorlijk prijzig, zeker als je dit vergelijkt met de trein of bus. Als ik op Skyscanner kijk, betaal je voor een enkeltje Yangon-Bagan/Nyaung U (één uur 20 minuten) minimaal €100. Van Yangon naar Mandalay (één uur 10 minuten) minimaal €80.

Tours en activiteiten in Myanmar

Voor de tempels in Bagan betaal je 25.000 Kyat ($21) entree. Ga je naar de Shwedagon Pagoda in Yangon, dan kost je dit $8 (met 8.000 Kyat ben je echter voordeliger uit 🙂 ). De toegang tot de Kyaiktiyo Pagoda bedraagt $10 (12.000 Kyat).

Een tripje naar het Inle Lake kost je 15.000 tot 20.000 Kyat (maximaal $16,50).

Wil je een gids huren, reken dan op 10.000 Kyat (zo’n $8) per dag. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn om je door Bagan te leiden en meer te weten te komen over de verschillende tempels.

Budget per dag Myanmar

De kosten zullen in Myanmar hoger liggen dan je in andere Zuidoost-Aziatische landen gewend bent. Reken als budgetreiziger op $25 tot $35 (30.000 tot 42.000 Kyat) per dag. Dit komt met name door de accommodatie, waar je al snel $15 aan kwijt bent.

Als je met iemand samen reist, dan kun je op accommodatie flink wat besparen. Zeker omdat Myanmar niet uitpuilt van de dorms.

Doe je verder niet al te veel betaalde activiteiten, lig je vooral aan het strand én blijf je lang op één plaats, dan kun je rondkomen met $25 (30.000 Kyat) per dag. Zeker als je met iemand samen bent. Realiseer je wel dat dit low-budget is.

Als je meer comfort zoekt, dan zullen je dagelijkse kosten rond de $50 (60.000 Kyat) liggen.

 

Backpacken Myanmar – bestemmingen en bezienswaardigheden

Er is een hoop te zien in het nog altijd redelijk onbekende Myanmar. Gezien de grootte van het land, is het onmogelijk om alle highlights te bespreken. Vandaar dat ik hieronder in willekeurige volgorde een selectie heb gemaakt van mijn favorieten.

 

1. Yangon

Shwedagon Pagoda

De Shwedagon Pagoda, kan het mooier?

Yangon (ook Rangoon) zelf vond ik niet zo bijzonder. Het is vooral een drukke, met auto’s overladen stad. Mensen keken mij hier trouwens aan alsof ik een filmster was. Dit is niet zo vreemd, want toen ik hier een paar jaar geleden verbleef, waren er nog nauwelijks toeristen in Myanmar. Daarbij is blond natuurlijk niet bepaald een gangbare haarkleur in Azië. Maar ook vandaag de dag zal je zo nu en dan flink worden aangestaard. Probeer dit te begrijpen, en raak hierdoor niet geïrriteerd of iets dergelijks 🙂 .

Wat je in ieder geval niet moet vergeten als je in deze stad bent, is een uitstapje maken naar de prachtige Shwedagon Pagoda. De meest heilige tempel uit Myanmar die uit liefst 50.000 kilo(!) puur bladgoud bestaat. Er zijn hier nog veel andere tempeltjes, Boeddhabeelden en verder veel locals die je graag meer vertellen over de heiligdommen.

In Yangon heb je trouwens nog veel meer mooie bouwwerken om te bezoeken. Aanraders zijn de Sule Pagoda, Chaukhtatgyi Paya, de Botahtaung Pagoda en de Maha Wizaya Pagoda.

Wat ik verder leuk vond om overheen te lopen, was de Bogyoke Aung San Market. Een overdekte markt waar je van alles kunt kopen. Vooral de mooie kunstwerken en de vele kleuren zijn mij altijd bijgebleven. Bovendien zijn de verkopers hier niet opdringerig, zoals je in Thailand nogal eens meemaakt.

 

2. Bagan

Sulamani Guphaya

De Sulamani Guphaya Temple

Het prachtige Bagan (ook wel Pagan genoemd) heeft een hoop moois te bieden. Maar één ding waar het hier om draait, zijn de vele tempels die je door de stad vindt. Dacht je in Angkor Wat je portie wel gehad te hebben, dan heb je het goed mis 😉 .

Wel is het zo, dat juist door al dit moois, Bagan behoorlijk toeristisch is. Het is dan ook niet perse het ‘pure’ Myanmar wat je hier te zien krijgt, ondanks de vele historische en culturele bezienswaardigheden.

In de stad staan in totaal meer dan 4.400(!) verschillende tempeltjes. Je zult daarom een keuze moeten maken welke van deze Boeddhistische bouwwerken je gaat bezoeken. Ik doe hieronder een aantal suggesties:

De Sulamani Guphaya Temple is fabelachtig mooi om te zien. Ze ligt in een prachtige groene, beboste omgeving en binnenin vind je diverse schilderingen, doorkijkjes naar buiten en Boeddhabeelden. Als je geïnteresseerd bent in meer muurschilderingen, ga dan ook naar Upali Thein.

Een andere blikvanger is de Ananda Temple. Wat hier opvalt, zijn de vier reusachtige gouden Boeddhabeelden. Ieder beeld staat voor een aparte windrichting. Dit is trouwens een van de meest bezochte tempels in Bagan, bereid je dus voor op véél toeristen. Goed om te weten is dat hier ieder jaar het Ananda Temple Festival wordt gehouden.

Als je een mooie zonsondergang (of -opkomst voor de vroege vogels) vanaf boven wilt bekijken, ga dan naar het sprookjesachtige Bulethi. Een andere goede plek hiervoor is de Shwesandaw Pagoda, al wordt deze tempel een stuk drukker bezocht. Tot slot is ook Shwe-Gyu-Gyi buitengewoon indrukwekkend. Vanaf alle drie de tempels word je beloond met prachtige uitzichten.

Goed om te weten per 1 maart 2016 is het (helaas) niet meer toegestaan om de verschillende tempels van Bagan te beklimmen. Laten we hopen dat dit besluit ergens in de toekomst wordt teruggedraaid.

Tip 1: huur een fiets om het gebied te verkennen. Dit kost 1.500 Kyat ($1,25) voor een dag.

Tip 2: als je van sightseeing houdt, doe een riviercruise van Bagan naar Mandalay.

Tip 3: indien je geld over hebt (minimaal $260, 31.200 Kyat), bekijk dan de zonsopkomst vanuit een luchtballon.

3. Ngwe Saung Beach

Ngwe-Saung-Beach

Ngwe Saung Beach: wat een droomstrand!

Als jij aan Myanmar denkt, denk je dan aan stranden? Waarschijnlijk niet hè? Dit is niet zo vreemd hoor, ik had namelijk hetzelfde. Met de nadruk op ‘had’ 😉 .

Het is eigenlijk puur toeval dat ik en mijn reisgenootjes bij Ngwe Saung Beach belandden, aangezien we op de bonnefooi een avondbus pakten vanuit Yangon (zes uur reizen).

Maar wat een heerlijk strand is dit zeg. Toen wij hier waren, was hier werkelijk niemand te bekennen. We hadden een gigantische zandvlakte helemaal voor ons alleen.

Ga ook naar het zuidelijke deel van het strand waar je een klein eilandje vindt. Als het eb is, kun je ernaartoe lopen over de zandstrook. Bij het begin vind je een wat apart beeld van een zeemeermin. Aan de zijkant van het eiland, tussen de rotsen, ben ik drie locals tegengekomen die elkaar aan het tatoeëren waren. Zij vertelden ons dat er slangen zitten tussen de rotsen. Of dit zo is, is voor mij nog altijd een raadsel.

In de avond is hier trouwens niets te doen. Met andere backpackers een spelletje spelen bij je strandhuisje, een drankje doen of een boekje lezen en niet al te laat gaan slapen om vroeg wakker te worden voor een heerlijke stranddag. Dat is Ngwe Saung Beach.

Ik kan je alleen maar aanraden om naar unieke stukje natuur te gaan. Zeker als je bijvoorbeeld de drukte van Yangon of Bagan wilt verruilen voor een rustige, vredige plek en van de gebaande paden wilt afwijken. Leuk is ook dat hier in het weekend veel locals komen. Oh voordat ik het vergeet: de zonsondergang is hier érg mooi.

Wij hadden de goedkoopste ‘bungalow’ genomen die we konden vinden. De prijs was en is nog altijd $30 (voor twee personen). Best prijzig vond ik, aangezien ik net uit het goedkope Bangkok kwam. Maar goed, voor deze $30 (36.000 Kyat) heb je wel je eigen voorzieningen en zit je pal aan het strand. 

 

4. Inle Lake (Shan State)

Inle Lake

De zonsondergang bij het Inlemeer

Het prachtige Inle Lake dat ligt tussen verschillende bergen, is samen met Bagan een van de belangrijkste toeristische trekpleisters van Myanmar.

Behalve de vele vissers, heb je hier diverse dorpjes (floating villages) die op palen zijn gebouwd. Bij de huisjes vind je drijvende tuinen waarin allerlei verschillende groenten worden verbouwd. Onderweg word je hoogstwaarschijnlijk toegezwaaid door schattige, enthousiaste kindjes die in de drijvende dorpen wonen.

Het Inlemeer is liefst 20 kilometer lang en maximaal vijf kilometer breed. Een boot-tripje kost +/- 18.000 Kyat ($15) per boot, dus niet per persoon.

Als je dit meer wilt bezoeken, dan raad ik je aan te verblijven in het plaatsje Nyaungshwe dat er vlakbij ligt. Behalve een boottocht, kun je hier ook prima de omgeving verkennen met een fiets. Onder andere de Nyaungshwe Temple is het bezoeken waard.

Tip: doe een driedaagse trekking van Kalaw naar Inle Lake. Een organisatie die ik aanraad, is A1 Trekking.

5. Kengtung Hill Tribes

Akha-dorpje-Kengtung

Een Akha-dorpje in de omgeving van Kengtung

Het zuidoosten van Myanmar is zonder twijfel een van de meest authentieke gedeeltes van het land. Net als Ngwe Saung Beach, is een bezoekje aan de bergvolkeren rondom Kengtung niet een bepaald toeristische activiteit om te doen. Heerlijk toch 😉 ?!

De mensen in de dorpjes zijn allemaal erg vriendelijk, ze lijken het zelfs leuk te vinden om met je op de foto te gaan. Laat wel even het resultaat aan ze zien, dit vinden ze fantastisch.

Onderweg kom je lang verschillende Akha- en Ann-dorpen die middenin de bergen liggen. De Ann (soms ook geschreven als “Enn”) behoren tot de meest traditionele etnische minderheden van Myanmar. Je ziet ze aan de lopende band kauwen op iets dat je wel vaker ziet in Myanmar: de ‘beetle nut’. In combinatie met het spugen niet bepaald een fris gezicht, maar alles went 😉 .

De vrouwen uit deze groepering hebben trouwens zwarte tanden, en niet omdat ze hun gebit laten verloederen. Het is iets dat ze bewust doen met ‘charcoal’, geactiveerde kool . Dit is een teken dat ze getrouwd zijn, een blijk van schoonheid en het spul -charcoal- beschermt de tanden. De Ann worden ook wel de gelukkigste mensen van Myanmar genoemd, dit omdat ze altijd een grote smile op hun gezicht hebben.

Ook de Akha zijn een minderheidsgroepering die je veel aantreft in de bergen bij Kengtung. Zij leven tevens in Thailand, Laos, Vietnam en China.

Tijdens de trekking, kun je in een aantal dorpjes lokale handgemaakte producten kopen zoals sieraden. Indrukwekkend om te zien hoe dankbaar deze mensen zijn als je iets aanschaft.

Tip: zorg dat je wat lekkers meeneemt voor de zeer arme locals.

6. Mandalay

Mahamuni-Pagoda

Een monnik die de Boeddha bedekt met bladgoud

Je zou bijna vergeten dat Mandalay de op een na grootste stad van Myanmar is. Toch is het zo 😉 . De grootste stad van het land is overigens Yangon.

Het mooiste bouwwerk dat je hier vindt, is wat mij betreft de Mahamuni Pagoda. Binnenin de tempel staat een fonkelend gouden Boeddhabeeld. (Gelovige) mannen mogen bij het beeld komen om het met bladgoud te beplakken. Hierdoor wordt de Boeddha groter en groter. Vanwege religieuze redenen is dit niet toegestaan voor vrouwen.

Tip: koop een klein stukje bladgoud voor 300 Kyat en plak deze op de het Boeddhabeeld.

Het is trouwens een van de belangrijkste Boeddhistische heiligdommen van het land. Goed om te weten is dat toeristen hier in de minderheid zijn: het wemelt hier van de monniken.

Voor een prachtig uitzicht, raad ik je aan om naar Mandalay Hill te gaan. Ga wel te voet omhoog, onderweg kom je namelijk langs een aantal interessante uitkijkpunten waar je kunt stoppen om een foto te maken. Je begint de klim van 230 meter bij twee reusachtige leeuwenbeelden. Helaas is Mandalay Hill erg druk bezocht, zeker tijdens het ondergaan van de zon. Vroeg in de ochtend is hier echter bijna geen toerist te bekennen.

Door de hele stad vind je overigens nog vele indrukwekkend gebouwen die een bezoekje waard zijn. Enkele aanraders zijn de Nat Temple, het Mandalay Fort, de Minguin Temple en het Koninklijk Paleis.

Tot slot wil ik je adviseren om een fiets te huren (1.500 Kyat, $1,25), zo kun je de stad en haar prachtige bezienswaardigheden zelfstandig verkennen. Een tour kan ook, bijvoorbeeld via Grasshopper Adventures. 

 

7. Hsipaw

Hsipaw

De prachtige bergen van Hsipaw

Hsipaw, ook wel Thibaw genoemd, is een bergdorpje in het oosten van Myanmar. Dit is een steeds populairder wordende plek voor reizigers die een (meerdaagse) trekking willen doen.

Het is een plaats waar je naartoe kunt gaan als je even wilt ontsnappen aan de drukte in de grote steden. Zo is Hsipaw een logische stop nadat je in Mandalay bent geweest. Deze tocht duurt zes uurtjes met de bus en kost gemiddeld 6.000 Kyat ($5).

De omgeving van dit plaatsje is indrukwekkend. Zo is de wandeling naar de waterval een aanrader, onderweg kom je langs zeer mooie plekjes. In de bergen heb je bovendien de mogelijkheid om een homestay te doen bij de locals. Huur hiervoor een gids in de stad, aangezien het merendeel van de bergbewoners geen Engels spreekt. Deze gids kan ervoor zorgen dat je bij de lokale bewoners kunt verblijven.

Wil je een trekking doen? Neem dan een pick-up-truck naar Namshan, deze rit duurt zes uur en kost +/- 5.000 Kyat (ongeveer $4). In Namshan kun je de bergen ingaan of ervoor kiezen om de hike naar Hsipaw te doen. Onderweg kom je langs de meest indrukwekkende en afgelegen gebieden van Myanmar, een echte aanrader. Deze wandeling (80 kilometer, twee tot drie dagen) staat bekend als een van de mooiste in Birma.

Tip: als je vanuit Hsipaw naar Lake Inle wilt gaan, maak dan de mooie treinreis van Hsipaw naar Pyin Oo Lin. Stop hier voor een dagje om de Anisakan Falls te bekijken. Vanuit Pyin Oo Lin kun je vervolgens verdergaan naar Lake Inle.

8. Ngapali Beach

Ngapali-Beach

Ngapali Beach: het populairste strand in Myanmar

Het is hier een stuk toeristischer dan bij bijvoorbeeld Ngwe Saung Beach, al moet je dit met een korreltje zout nemen. Als je Ngapali Beach vergelijkt met bijvoorbeeld Maya Bay op het super-drukke Koh Phi Phi, is het er uitermate rustig.

De populariteit zorgt ervoor dat het er (helaas) ook behoorlijk prijzig is, denk aan ‘budgetprijzen’ van $60 voor een strandbungalow.

Leuk om te weten: er wordt beweerd dat de naam van dit strand door een Italiaanse reiziger is vernoemd naar de stad Napoli. Dit omdat hij veel gelijkenissen zag met Ngapali Beach.

Als je alleen reist door Myanmar, op zoek bent naar andere backpackers en een redelijk ruim budget hebt, is dit een plek die ik je kan aanraden. Zeker in het hoogseizoen, dat van november tot en met februari loopt.

Echter, als je samen reist en juist behoefte hebt aan een rustig strand dat tevens goedkoper is om te verblijven, zijn er veel betere opties. Denk bijvoorbeeld aan Ngwe Saung Beach en Chaung Ta Beach.

Tip: doe een boottochtje naar Pearl Island om te snorkelen. Een andere aanrader is om het idyllische Pirate Beach te bezoeken.

Er is trouwens meer dan alleen strand in het plaatsje. Zo kun je bijvoorbeeld een fiets huren en naar Zalat Htone rijden, een eilandje dat met de fiets te bereiken is en ook wel bekendstaat als ‘Black Sand Island’. Een andere leuke activiteit is om naar de nabijgelegen vissersdorpjes trekken waar je in de vroege morgen locals met hun zee-vangsten ziet lopen. Je kunt tevens iets verder rijden naar het leuke dorpje Thandwe (zeven kilometer).

 

9. Hpa An

Kyauk Ka Lat Pagoda

De bijzondere Kyauk Ka Lat Pagoda

Last but not least: Hpa An, een stad in het zuiden van Myanmar waar je nog maar weinig toeristen vindt. Dit komt met name omdat Hpa An niet op de ‘logische’ route ligt.

Dé reden waarom reizigers naar dit stadje trekken, is de prachtige omgeving. In de stad zelf is namelijk niet bijster veel te doen, behalve de ochtendmarkt, de Shweyinhmyaw Pagoda en kennismaken met de super vriendelijke locals die hier leven.

Terugkomend op de omgeving: ga sowieso naar de Kyauk Ka Lat Pagoda. Dit is een speciale rotsformatie middenin een meer met een gouden stupa op de top. Er loopt een brug naartoe, zorg wel dat je je schoenen en sokken uitdoet anders heb je geen toegang tot de rots.

Vanaf de top heb je een prachtig uitzicht en zie je trouwens Mount Zwegabin liggen. Als je wilt, kun je deze berg beklimmen. Ga jij de ruim 3.800 treden oplopen om naar de top te komen en beloond te worden met een unieke view?

Tot slot zijn er voor de avonturiers nog diverse grotten om te ontdekken. Welke moet je gezien hebben? In ieder geval de Kawgun Cave en de Bayin Nyi Caves. Binnenin vind je veel schilderingen, houtsnijwerk, Boeddhabeelden en prachtige reliëfs. Zeker bij Bayin Nyi heb je soms bijna het idee in een sprookje beland te zijn.

Voorbereiding backpacken Myanmar: wat je moet weten

1. Beste reistijd Myanmar

De droge periode in Myanmar loopt van eind oktober tot en met maart. Er valt dan nauwelijks regen. Weet wel dat het vanaf halverwege februari een stuk warmer wordt, prima voor op het strand maar niet prettig voor in de steden. De ideale reistijd is wat mij betreft november tot en met medio februari.

Ook in de regenperiode (mei tot en met oktober) kun je Myanmar bezoeken, al moet je dan wel rekening houden met iedere dag een fikse bui van één tot twee uur. Als je wilt genieten van de groene natuur én behoefte hebt aan strand, bezoek het land dan eind oktober. Je zit dan precies in de overgang van het regen- naar het droge seizoen.

 

2. Visum Myanmar

Om in Myanmar te kunnen backpacken, heb je een visum nodig. Dit visum is voor 28 dagen geldig.

Je kunt een eVisa aanvragen bij de overheid van Myanmar, dit kost $50. Ook dien je een pasfoto te uploaden. Binnen enkele dagen ontvang je een PDFje waarmee je bij aankomst in Myanmar de benodigde stempel in je paspoort krijgt. Weet wel dat je binnen 90 dagen na de aanvraag het visum dient te gebruiken.

Wat je ook kunt doen, is net als ik het visum aanvragen bij de ambassade van Myanmar in Bangkok. Helaas zijn de prijzen hiervan wel omhoog gegaan. 800 Baht is in ieder geval niet meer mogelijk. De kosten zijn sinds 1 december 2016 minimaal 1.600 Baht en het duurt één tot enkele werkdagen voordat je ‘t visum hebt. Het kan zelfs nog dezelfde dag worden geregeld, als je bereid bent om 2.290 Baht te betalen.

Myanmar heeft overigens geen consulaat in Nederland waar je terechtkunt. Wel kun je een Nederlandse partij inschakelen om het te regelen, maar aangezien je het eenvoudig zelf online kunt regelen, is dit eigenlijk onnodig.

 

3. Geld Myanmar

Tot voor kort was je nog verplicht om ongekreukte Dollars mee te nemen die je op de straat of bij de bank kon inwisselen tegen de lokale valuta, de Kyat. Pinnen was voor toeristen namelijk niet mogelijk. Vandaag de dag zijn de tijden wat dat betreft (gelukkig) veranderd.

De koers van de Kyat ten opzichte van de Dollar en de Euro is behoorlijk veranderlijk. Toen ik in 2011 in Myanmar was, stond 1.000 Kyat gelijk aan €1 en 850 Kyat aan $1. Op dit moment, 12 februari 2016, is de koers 1.400 Kyat = €1 en 1.200 Kyat = $1. Ik raad je dan ook aan om dit in de gaten te houden. Het kan nogal verschillen of je in Dollars of Kyat betaalt.

Tegenwoordig heb je in iedere stad meerdere pinautomaten waar je terechtkunt. Het maximumbedrag dat je kunt pinnen, is overigens 300.000 Kyat. Omgerekend komt dit overeen met €214.

Houd er rekening mee dat pinnen met een ING-pasje en -creditcard nog altijd lastig is, veelal onmogelijk. Als je een ING-kaart hebt, raad ik je een ICS Visacard aan. Deze kun je bijna overal gebruiken. Zorg er wel voor dat het saldo op de kaart positief is: je betaalt dan slechts 1% opnamekosten in plaats van 4%, met een maximumbedrag van €1,50. Dit is zelfs goedkoper dan pinnen, waar de kosten 5.000 Kyat (€3,50) per transactie bedragen.

Een andere optie is om zelf Dollars mee te nemen. Zorg wel dat deze ongekreukt zijn, anders kun je ze niet meer inwisselen. De huidige koers -1.200 Kyat = $1- is overigens lang niet altijd de koers die in Myanmar geldt. Meestal krijg je zo’n 1.000 Kyat voor $1.

 

4. Vaccinaties en inentingen Myanmar

Backpacken in Myanmar betekent ook dat je bepaalde vaccinaties nodig hebt, al is er slechts één verplicht. Dit is het vaccin tegen gele koorts. Echter, deze vaccinatie is enkel nodig indien je in de zeven dagen voor je bezoek aan Myanmar in een gebied of land geweest bent waar gele koorts voorkomt. Deze aandoening komt alleen voor in Afrika en Zuid-Amerika en niet in andere Aziatische landen.

Geadviseerd worden DTP, hepatitis A en ook voor BMR wanneer je nog nooit tegen de mazelen gevaccineerd bent.

Als je langer dan twee weken in Myanmar blijft, dan wordt ook een inenting tegen buiktyfus geadviseerd. Blijf je langer dan drie maanden? Dan worden de volgende vaccinaties aangeraden: hepatitis b, tuberculose en rabiës.

Goed om te weten: als je binnen 6 tot 12 maanden nog een keer een inenting voor hepatitis A haalt, dan ben je voor 25 jaar beschermd. Indien je als kind een vaccinatie tegen DTP hebt gehad, ben je met een nieuwe prik 10 jaar beschermd.

In bepaalde gebieden lager dan 1.000 meter komt Malaria voor. Ikzelf gebruik geen tabletten, maar smeer me altijd in met goede insectencrème en zorg dat ik bij schemering een jeans en lange mouwen aantrek. De keuze is helemaal aan jou, aangezien ik geen medisch expert ben. Mocht je twijfelen, volg dan het advies van je huisarts op. In Myanmar heb ik trouwens veel minder last gehad van muggen dan in bijvoorbeeld Thailand of Laos.

 

5. Reisverzekering Myanmar

Zorg ervoor dat je niet voor vervelende verrassingen komt te staan mocht je in nood zitten. Sluit daarom een reisverzekering af. Zelf ben ik erg tevreden over FBTO. In dit handige stappenplan lees je hoe ik tot deze keuze ben gekomen.

Voor een uitgebreid overzicht en het vergelijken van verschillende aanbieders, adviseer ik je om gebruik te maken van Independer.

Ga jij backpacken in Azië?

Backpackgids-Azie-bannerDan ga ik je graag helpen 🙂 . Samen met een team van Azië-kenners heb ik Backpackgids Azië ontwikkeld. De missie is duidelijk: zorgen dat jouw reis een groot succes wordt.

Onder meer de volgende issues komen aan bod:

Hoe stippel ik een route uit? Welke route(s) kan ik volgen? We geven je er meer dan 70.
Hoe kan ik kosten besparen en toch maximaal genieten?
Hoe blijf ik veilig en gezond tijdens mijn reis?
Waar moet ik als backpacker zijn?
Welke cruciale dingen mag ik niet vergeten voor ik vertrek?
Welke accommodatie past bij mij?

Wil jij meer weten over het grootste Nederlandstalige backpackpakket voor Azië-reizigers?

Arrow

Naar de aanbieding!

Heb je nog tips? Of vragen over je reis door Myanmar? Laat het me in de comments weten 🙂 .

Over de auteur

mm

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van de succesvolle boekenreeksen 'Backpackgids Azië' en 'Backpackgids Australië'.

13 reacties

 1. Yvonne

  Wow! Wat een super uitgebreid en nuttig blog is dit zeg! En helemaal up-to-date qua info in zo’n snel veranderend land. Petje af! Zou graag eens teruggaan naar Myanmar, om de plekken te bezoeken waar we vorige keer niet aan toe gekomen zijn (Inle Lake bv). Ben alleen bang dat het al erg veranderd is en ik een ideaalbeeld in mijn hoofd heb van het land 🙂

  Beantwoorden
  • mm
   Robbert

   Hoi Yvonne, dank je voor het enthousiasme 🙂 .

   Wanneer ben je er voor het laatst geweest? Dat het aan het veranderen is, klopt ja. Het wordt toeristischer maar is lang niet te vergelijken met bijvoorbeeld Thailand of zo. Als (blonde) toerist word je nog altijd als filmster gezien (ik in ieder geval wel 😉 ) en bovendien kent Myanmar heel erg veel plekjes waar geen toeristen komen…

   Beantwoorden
 2. Jorn

  He Robbert,

  Kleine opmerking. De hoofdstad is sinds 2005 Naypyidaw. Ook hebben wij ons visum in Bangkok geregeld voor ‘slechts’ 800 baht per persoon! Dit scheelt dus echt veel met het eVisum.

  Beantwoorden
  • mm
   Robbert

   Hoi Jorn, dank voor je toelichting, ik heb het meteen even aangepast! Voor wat betreft het visum: heb je dit gewoon bij de Birmese ambassade in Bangkok gedaan? Ik namelijk wel maar niet zo goedkoop 🙂

   Beantwoorden
 3. Michelle

  Hoi hoi,

  wat een fijn blog om te lezen en fijne tips!
  ik vroeg me af wat je aanraad, wij vliegen 1 september naar Yangon vanuit Bangkok en weer 22 september terug, we hebben dus 3 weken. Welke reisroute raad je aan? en hoelang is het aan te raden om ergens te blijven ongeveer ;-)?

  Groetjes!

  Beantwoorden
  • mm
   Robbert

   Hoi Michelle,

   Fijn dat je er wat aan hebt!

   De route hang natuurlijk een beetje af van wat je wilt. Heb je behoefte aan trekkings? Wil je stranden zien? Houd je van tempels? Alleen op basis daarvan kan ik een goed advies geven 🙂 .

   Je kunt bijvoorbeeld vanuit Yangon naar Midden-Myanmar te gaan, met als begin een uitstapje naar Ngwe Saung Beach. Als je behoefte hebt aan een ontoeristisch strand, is dit echt een heerlijke plek!

   Indien je van trekkings houdt, dan kan je Hpa-An in het Zuidoosten meepakken maar ook Hsipaw heeft wat dat betreft zeer goede mogelijkheden. Het ligt er echt een beetje aan wat je wilt…

   Als Mandalay het eindpunt van de reis is, kun je vanuit daar terugvliegen naar Yangon om weer richting Bangkok te gaan.

   In mijn e-book ‘Fantastische Routes Door Azië’ heb ik trouwens meerdere gedetailleerde routes voor Myanmar staan inclusief suggesties hoe lang op iedere plek te blijven, wellicht dat je daar wat aan hebt?

   Groet, Robbert

   Beantwoorden
 4. Linda op Reis

  Hi Robbert, thanks voor het delen van je info! Ik vroeg me af wat de beste richting is om te reizen in Myanmar. Is dat Yangon-Bagan-Mandalay-Inle Lake-Yangon of deze route andersom? Is iets handiger qua vervoer? Wat doen de meeste reizigers?
  Alvast dank!
  Groetjes, Linda

  Beantwoorden
  • mm
   Robbert

   Hoi Linda,

   Graag gedaan!

   Beide opties kunnen en maken qua vervoer weinig uit, er rijden sowieso bussen (of treinen) op de trajecten die je noemt. Wel is het naar Inle Lake iets langer rijden dan naar Bagan (vanuit Yangon).

   Wat de meeste reizigers doen weet ik eerlijk gezegd niet. Ik denk dat het niet erg veel verschilt 🙂 .

   Fijne reis!

   Beantwoorden
 5. Ferdinand Gorseman

  Hi Robbert,

  Bedankt voor alle tips, en je producten zijn top voor beginnende backpackers! Op 10 september begin ik mijn reis in Azië. Ik begin in Bangkok waarna ik richting het noorden van Thailand trek en zo wil overstappen naar Myanmar. Vanuit Myanmar wil ik richting Laos, Vietnam, Combodja om dan via Thailand weer terug naar Nederland te vliegen.

  Ik vraag me echter af wat jij zou adviseren. Vanuit Bangkok naar het noorden (Chiang Mai, Pai) en dan weer terug naar Bangkok om daar de vlucht te nemen naar Yangon of om vanuit Chiang Mai te vliegen naar Yangon, zit wel een prijsverschil in van +/- 100 euro.

  Ik hoor graag van je!

  Ferdinand

  Beantwoorden
  • mm
   Robbert

   Hoi Ferdinand,

   Dat is fijn om te horen!

   Hmm… Als het je om geld te doen is, kun je ook via Mae Sot de grens over steken om vanuit daar verder te gaan met de bus.

   Hoe kom je aan het prijsverschil van 100 euro? Als ik de vluchten van Chiang Mai naar Yangon in september check, zijn deze er al voor 38 euro…

   Beantwoorden
   • Ferdinand Gorseman

    Dank voor je antwoord. Dan ga ik waarschijnlijk via Mae Sot de grens over, bedankt voor de tip.

    Wat betreft de kosten voor de vliegtickets, deze heb ik bekeken via cheaptickets en wtc. Wanneer de prijzen rond de 38€ liggen, kies ik toch voor zo’n vlucht. Welke site heb jij gebruikt?

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

*