20 dingen om te doen in Lima

Een hoop backpackers ‘gebruiken’ Lima voornamelijk als tussenstop omdat ze op weg zijn naar Cusco en Machu Picchu, de stad van de Inca’s die nooit werd ontdekt door de Spanjaarden en daarom nog bestaat. Of simpelweg vanwege het feit dat ze op de weg terug zijn vanuit de voorgenoemde bestemmingen. 1 dag, misschien 2, wordt voor de hoofdstad van Peru gebruikt, maar het is geen typische bestemming waar reizigers voor een langere tijd verblijven.

Echter….

In dit artikel laat ik je zien dat Lima een ideale plek kan zijn om langere tijd te vertoeven, ondanks dat het gros van de reizigers dat misschien niet doet.

In wat volgt, bespreek ik 20 verschillende tips, must-do’s en must-see’s waarmee jij gemakkelijk (en zonder verveling) 1 of meerdere weken in de Peruaanse hoofdstad kunt verblijven. Zeker als je van lekker eten houdt en een liefhebber bent van geschiedenis, tradities en kunst & cultuur, ga jij je niet vervelen.

Voordat ik overga tot de suggesties, zet ik kort uiteen in welke gebieden jij als backpacker terechtkunt.

 

Stadsdelen in Lima om te verblijven

Lima kent 43 districten. Het valt buiten het doel van dit artikel om al deze gedeelten te bespreken. Ik noem enkel de 4 voornaamste gebieden die ik aanraad aan backpackers en andere reizigers.

Laat ik gewoon direct beginnen met het meest populaire district van Lima, Miraflores. Dit gedeelte is tamelijk upscale en daarom een stukje veiliger dan veel andere stadsgebieden. Daarbij is het gelegen vlak naast het water met reusachtige kliffen. Overigens heb je qua accommodatie alle mogelijkheden, van hostels tot luxe vijfsterrenhotels.

Dan is er Barranco, het district dat bekendstaat als het artistieke gedeelte van Lima. Dit stadsdeel is met name aan te bevelen als je op zoek bent naar wat meer actie, dat wil zeggen: bars, restaurants, clubs enzovoort. Je vindt er tevens indrukwekkende herenhuizen die stammen uit de koloniale periode.

Het Historic Centre is centraal gelegen in Lima. Ze vormt de perfecte uitvalsbasis voor verschillende kerken, kloosters, en overheidsgebouwen. In dit gebied is overigens minder leven in de brouwerij wanneer ik dat bijvoorbeeld afzet tegen Miraflores en Barranco. Overdag prima, in de avond niet echt boeiend.

Tot slot San Isidro, een wat luxer district. Ben je op zoek naar de betere hotels, dan is dit een ideaal gedeelte om te verblijven. In San Isidro zie je veel golfcourses, countryclubs en eeuwenoude olijfgaarden.

 

20 tips voor backpacken in Lima

In dit gedeelte bespreek ik een twintigtal tips die jou als backpacker inspiratie bieden om Lima niet enkel en alleen als doorreis-stad te gebruiken, maar als bestemming waar je zonder verveling voor langere tijd kunt verblijven.

 

1. Huur een fiets. Lima kent vele districten die interessant zijn om te verkennen. Doe dat met de fiets. Ik raad je aan om dit bij Mirabici Rental & Tours te doen. Ze zijn te vinden in het centrum bij Larcomar. Je kunt hier tevens georganiseerde tours inclusief gids boeken, mocht je het niet op eigen houtje willen doen. Je komt hierbij onder meer langs de districten San Isidro, Barranco en Chorrillos.

2. Neem een kijkje bij Parque de la Reserva. En ga daar in de avonduren naar El circuito Magico del Agua om de spectaculaire water- en lichtshow bij te wonen. In het park vind je liefst 13 fonteinen met lasers, lichteffecten en bijbehorende muziek.

3. Eat local! Probeer bijvoorbeeld eens de lokale lekkernij ceviche. Dit is een populaire rauwe visschotel die geïnspireerd is door invloeden uit Spanje. De vis is gegaard in citroen- of limoensap en wordt geserveerd met mais, zoete aardappel en rode ui. In Lima eet men dit gerecht met name rond de lunchtijd. Hier vind je een overzicht van de betere eetgelegenheden om Ceviche te eten.

Proef behalve de ceviche, tevens de Peruviaanse alfajores. Het traditionele recept bestaat uit 2 koekjes die aan elkaar geplakt zijn door middel van een soort karamel (manjar blanco), met poedersuiker aan de bovenkant en verder versierd met chocola. Een echte Peruviaanse delicatesse. De betere alfajores kun je krijgen bij La Casa Del Alfajor.

4. Doe een stadstour. Dit kun je doen met een Mirabus. Deze bus is een typische dubbeldekker waarbij de bovenkant open is. Een populaire tour is de Lima Day Tour waarbij je in 3 uur langs de hotspots van de stad wordt gereden. Als je bovenop staat: let op je hoofd aangezien allerlei elektriciteitskabels open en bloot boven je hangen! Het is overigens geen hop-on hop-off tour, zoals je in veel Europese steden ziet.

5. Ga shoppen in Larcomar. En geniet daarbij van het prachtige uitzicht over de Grote Oceaan. Dit is dé shopping-mall in Lima in Miraflores. Het unieke is dat het winkelcentrum gebouwd is op een klif met dus het voorgenoemde uitzicht over de oceaan. Bestel, nadat je uitgeshopt bent, een frozen yoghurt en geniet van de memorabele view.

Als je dan toch in Miraflores bent en je hebt lef, ga dan paragliden. Je kunt hiervoor dagelijks tussen 11.00 en 18.00 terecht bij Perufly dat gelegen is in het Parque del Amor.

6. Ontdek het nachtleven in Barranco. Dit is de plaats waar locals en reizigers bijeenkomen om te genieten van barretjes, restaurants, straatkunst onder het genot van een typische lokale

7. Ga eten bij Gastón Acurio. Dit is één van de betere chef-koks uit Peru die een beroemdheid is geworden door zijn culinaire creaties. Hij bezit liefst 44 restaurants in 13 verschillende landen en heeft eigenhandig de Peruviaanse keuken op de kaart gezet. Enkele restaurants in Lima zijn La mar (met name ceviche en seafood), Madam Tusan (combinatie van Chinese en Peruviaanse keuken) en Astrid & Gastón (traditionele Peruviaanse gerechten).

8. Bezoek het historische Plaza Mayor. Zij vormt letterlijk de geboorteplaats van Lima in het historische stadscentrum. Omgeven door het Historic Centre of Lima, de Cathedral of Lima, de Municipal Palace en de Palace of the Union is het een ware schat voor cultuur- en geschiedenisliefhebbers.

9. Souvenirs kopen bij Mercado Indio. Als je trip (bijna) ten einde is, dan is dit de plaats waar je terechtkunt om typische lokale kleinigheidjes voor het thuisfront aan te schaffen. Het is een soort ambachtelijke markt bestaande uit 4 blokken die gelegen is in Avenida Petit Thouars in Miraflores. Let er wel op dat je geen spullen aanschaft die illegaal zijn om buiten Peru mee te nemen naar Europa. Denk hierbij aan fossielen, low grade silver en artefacten. Een andere aanrader voor lokale handgemaakte spulletjes is Manos Peruanas.

10. Stap terug in de tijd bij het Monastery of San Francisco. Ook wel Basilica Y Convento de San Francisco. Bezoek de kloosters, catacomben (met +/- 25.000 geborgen lichamen) en de San Francisco Church. Enig minpuntje: het is niet toegestaan om foto’s te nemen. Dat is dan weer jammer 🙁 .

11. Laat je verblinden in het Gold Museum. Met meer dan 7.000 (gouden) bezienswaardigheden. Je vindt hier onder meer amuletten, wapens, beeldhouwwerken en sieraden. Het oudste wapen dateert uit de 13e Het museum is gelegen in het district Santiago de Surco.

12. Neem een kookcursus. Het eten in Peru is heerlijk! Indien je van koken houdt en de typische gerechten als aji de gallina, lomo saltado, causa, cau cau en ceviche zelf wilt bereiden, volg dan een Peruviaanse kookcursus om de fijne kneepjes van het vak te leren. Een cooking class die goed bekendstaat is de SkyKitchen Peruvian Cooking Class.

13. Neem surflessen op de golven van de Grote Oceaan. De bekendere (en betere) surfscholen in Lima zijn Pukana Surf en Team Surf Peru. Je kunt er zowel lessen nemen als surfboards huren. Oké, het water in de Grote Oceaan is niet altijd even spectaculair voor surfers, maar je hebt er zeker mogelijkheden.

14. Vind inspiratie bij de Bridge of Sighs. Zoals verschillende muzikanten en andere artiesten in het verleden al deden. De brug, gelegen in Barranco, dankt haar naam aan de vele romances die er zouden hebben plaatsgevonden. Onder andere de Peruviaanse zangeres Chabuca Granda deed hier ideeën op en schreef een lied over deze bijzondere brug.

15. Ga met je geliefde naar het Love Park. Dit park, gelegen in Miraflores, is de uitgelezen plek om doorheen te slenteren met je liefje. Je komt zeker langs het El Beso standbeeld dat een intens verliefd en kussend koppel uitbeeldt. Geniet verder van de zonsondergang, wandelingen langs het strand en natuurlijk van elkaar.

16. Aanschouw pre-Colombiaanse kunst bij het Museo Larco. Gelegen op ongeveer 25 minuten rijden vanaf Miraflores, vind je het unieke Larco Museum. Deze bezienswaardigheid is gevestigd in een oud herenhuis en gebouwd op een voormalige Colombiaanse tempel. Binnen is een breed scala aan 3.000 jaar oude collecties van onder meer keramiek edelmetalen artefacten te vinden. Funny thing: de ‘erotische’ potten met daarop seksuele standjes afgebeeld. Kamasutra in klei, zo zou je kunnen zeggen. Toegang is overigens alleen voor 18 jaar en ouder.

17. Woon ceremonies bij in Huaca Pucllana. Voor geschiedenisliefhebbers een must. Het is één van de voornaamste archeologische attracties van Lima gelegen in het centrum van Miraflores. Huaca Puccllana is een soort kleipiramide bestaande uit 7 verschillende platforms en dient als belangrijke plaats voor verscheidene ceremonies behorende bij de cultuur van Lima. Het ‘museum’ is dagelijks geopend tussen 09.00 en 17.00 uur waarbij tevens de mogelijkheid is om een gids te boeken.

18. Pak een film bij CinePlanet. Mocht het weer slecht zijn of heb je gewoon zin om even simpel een filmpje te kijken, ga dan naar de bioscoop bij CinePlanet. De meeste films zijn Engels met Spaanse ondertiteling. Hier vind je een overzicht van alle CinePlanets in Lima met bijbehorende programmering.

19. Snack ‘tejas’, ‘dulces tradicionales’ en ‘chocotejas’ bij Sra Buendia. Deze kleine shop is gespecialiseerd in tradtionele Peruviaanse banketbakkerijproducten. Zo is een teja een soort suikerschelp gevuld met manjar blanco en allerlei gedroogde fruitsoorten. Een chocoteja is nagenoeg hetzelfde maar bedekt met chocola in plaats van suiker. Verder vind je hier gevulde citroenen, sinaasappelen en vijgen die onder de dulces tradicionales. Naar het schijnt erg lekker, al lijkt dit op het eerste zicht misschien niet zo.

20. Ga naar Manolo in Miraflores. Dit is een andere plek waar je aan je trekken komt op het gebied van lekkere snacks. Bestel een churro met chocola of vanille in combinatie met kaneel. Naar wat men beweert, de beste churro’s ter wereld. Het zijn een soort Spaanse donuts, gemaakt van tarwedeeg.

Ga jij backpacken in Zuid-Amerika?

Backpackgids-Zuid-Amerika-bannerLaat mij je dan helpen 🙂 .

Samen met verschillende Zuid-Amerika-experts heb ik namelijk een ultieme backpackgids speciaal voor Zuid-Amerika ontwikkeld. Een prachtige gids vol met routes, insider-tips en inspiratie.

Onder meer de volgende dingen komen aan bod:

Cruciale informatie voor je vertrekt.
Tips waar je als backpacker moet zijn, maar ook waar beter niet.
Per bestemming bespreken we de tofste bezienswaardigheden en activiteiten.
Per bestemming geven we je de leukste accommodaties.
Veelzijdige routes die bovendien zijn aan te passen aan jouw specifieke wensen.
Iedere route is voorzien van een handig routekaartje, inclusief tips hoelang ergens te blijven.
Adviezen voor transport, om geld te besparen en om zo veilig mogelijk op pad te gaan.

En nog zoveel meer…

Wil jij meer weten over het meest complete en actuele Nederlandstalige backpackpakket voor Zuid-Amerika-reizigers?

Arrow

Naar de aanbieding!

Ik hoop dat je met dit artikel inspiratie gevonden hebt voor het backpacken in Lima. Heb jij nog tips of toevoegingen? Laat het hieronder weten!

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw