Backpacken in Ecuador: kosten, bezienswaardigheden en voorbereiding

Ingesloten tussen Colombia en Peru ligt het prachtige Ecuador. Een land dat onder andere bekendstaat om de uitbundige hoofdstad Quito, een metropool gelegen op 2.850 meter hoogte die op de prestigieuze UNESCO-werelderfgoedlijst terug te vinden is.

En wat te denken van de wereldberoemde Galapagos-eilanden, waar unieke dieren op je wachten? Of de ongerepte natuur in de verschillende junglegebieden, zoals de magische Amazone? En de grillige besneeuwde pieken van de Andes die je kunt beklimmen? Met de Cotopaxi heb je er één van ’s werelds hoogste vulkanen, en zelfs de hoogste actieve vulkaan die er bestaat. En om het allemaal nog bonter te maken, de toppen van de Chimborazo-vulkaan zijn zelfs nog hoger. Ten slotte iets helemaal anders dat je misschien niet zo snel zou verwachten: surfen! Dit kan in het oh zo gezellige surfdorpje Montañita.

Ja, Ecuador heeft het allemaal. Ze is officieel het meest biodiverse land ter wereld. Bovendien is het er vrij goedkoop en compact, wat het een ideale bestemming maakt om lekkere rond te trekken met je rugzak. Tuurlijk, de Galapagos-eilanden zijn daarentegen wel behoorlijk aan de prijs, maar met de budgettips die ik voor je heb voorkom je in ieder geval onnodig veel uit te geven. Bovendien zal het je een ervaring opleveren die je nooit meer vergeet, dat beloof ik je alvast 🙂 .

Behalve de bovengenoemde hoogtepunten heeft Ecuador nog een hoop meer te bieden. In deze minigids vertel ik je er van alles over, bovendien geef ik je een handig overzicht van de kosten die je kunt verwachten en deel ik allerlei tips die van pas komen tijdens de voorbereiding van je reis.

Backpacken in Ecuador: de kosten

Alpaca’s in de Andes-regio

In dit gedeelte vertel ik je meer over de kosten voor een reis door Ecuador. Denk aan uitgaven op het gebied van accommodatie, eten & drinken, transport en tours & activiteiten. Tot slot geef ik antwoord op de vraag: wat kost Ecuador per dag?

De prijzen zijn steeds in Amerikaanse dollar (USD) aangezien dit de munteenheid is waarvan men in Ecuador gebruikmaakt.

 

Accommodatie

De accommodatiekosten zijn in Ecuador vergelijkbaar met andere Zuid-Amerikaanse landen. Maar welke uitgaven kun je precies verwachten? Hieronder het antwoord.

Slaap je in een dormitory (slaapzaal), houd dan rekening met minimaal 6,50 USD per nacht. Meer dan 9 USD hoef je in ieder geval echt niet uit te geven voor je slaapplek. Als ik op Booking.com naar de goedkoopste opties in Quito zoek, kom ik zelfs op €4 uit. Ter vergelijking kijk ik tevens in de stad Cuenca, waar het goedkoopste hostel €5 kost.

Voor net wat meer kun je vaak een eigen kamer krijgen in een hostel, meestal heb je dan wel een gedeelde badkamer trouwens. Als je goed zoekt, betaal je soms zelfs hetzelfde als voor een bed in een dorm. In Quito heb je bijvoorbeeld als een privékamer voor €5. In Cuenca is de meest voordelige optie €7. De gemiddelde prijs voor een tweepersoonskamer ligt in Ecuador tussen de 20 en 25 USD, al zie je ze soms dus ook voor heel wat minder.

Kies je voor wat meer luxe en wil je slapen in een basic hotel, reken dan op minimaal 20 USD per nacht voor een kamer met een tweepersoonsbed. Wat dat betreft vergelijkbaar met kamers in een hostel. Echter, je snapt dat viersterrenhotels duurder zullen zijn.

AirBnb is ook zeker te overwegen als je met z’n tweeën reist, voor 50 USD kun je vaak al een heel appartement huren.

Als algemene opmerking wil ik je zeggen dat de accommodatieprijzen op de Galapagos-eilanden relatief hoog zijn. Zo is de goedkoopste dorm in Puerto Ayora €15 via Booking.com. Toch vallen de bedragen voor een eigen kamer dan best wel weer mee. Die zie ik namelijk al vanaf €14.

 

Eten & drinken

Voor wat betreft streetfood, zoals empanadas, kip of een pizzapunt, kun je denken aan bedragen rond de 1-2 USD per gerecht. Bij een lokaal restaurant zal je tussen de 3 en 10 USD kwijt zijn. Laat ik zeggen dat 5 USD voor avondeten gemiddeld is, lunch is 1,5 tot 2 USD goedkoper.

Bij diezelfde restaurants kost een binnenlands biertje (0,5 liter) 1,25 USD, geïmporteerd bier (0,33 liter fles) rond de 3 USD, een blikje cola 0,80 USD, een flesje water (0,33 liter) 0,50 USD en een koffie 2 USD. In een discotheek betaal je 2 tot 3 USD voor een Ecuadoriaans biertje en 3 tot 5 USD voor een cocktail.

Ga je naar de supermarkt, dan ben je uiteraard wat goedkoper uit. Voor een 1,5e liter fles water moet je rekenen op 0,60 USD en een biertje kost je 2,50 USD. Hetzelfde ben je kwijt voor een espresso, latte of cappuccino. Een pakje sigaretten (Marlboro) is met $5 voor Zuid-Amerikaanse begrippen vrij prijzig. 1 kilo bananen kost 1 USD, 1 kilo tomaten 1,20 USD en voor dezelfde hoeveelheid appels kun je denken aan 2 USD.

 

Transport

Binnen de steden kun je gebruikmaken van bussen die doorgaans 0,25 USD voor een enkele rit kosten. Om van stad naar stad te komen, betaal je eigenlijk nooit meer dan 15 USD. Op Bookaway kost een busrit van Baños naar Quito (5 uur reistijd) €5, van Quito naar Lago Agrio (8 uur reistijd) €13 en de trip van Quito naar Guayaquil (10 uur reistijd) €12.

De taxi is een andere mogelijkheid. Reken op 1,50 USD per afgelegde kilometer.

Tot slot kan je natuurlijk kiezen voor het vliegtuig, al is dat gezien de beperkte grootte –Argentinië is bijvoorbeeld ongeveer tien keer zo groot- van het land niet perse nodig. Wil je de 10 uur durende busreis van Quito naar Guayaquil in minder dan een uurtje vliegen? Via Skyscanner blijkt dat dit minimaal €46 zal kosten.

 

Tours & activiteiten

Zoals je misschien weet, is een trip naar de Galapagos-eilanden aan de prijzige kant. Voor een 8-daagse cruise moet je denken aan bedragen van minimaal 1.200 USD plus nog eens 100 USD als toegang voor het Galapagos Islands National Park. Je kunt er ook zonder tour heengaan, je betaalt dan voor de losse activiteiten en het transport. Zo kost de speedboot-trip van Santa Cruz (Puerto Ayora) naar Isabella 25 tot 30 USD voor een enkele rit.

Gelukkig is het gros van de uitstapjes in het land een stuk goedkoper. Een 2,5 uur durend ritje in de Devil’s Nose Train bedraagt 40 USD, een ticket voor Basilica del Voto Nacional 2 USD, downhill mountainbiken van de Cotopaxi-vulkaan 55 USD, de huur van een mountainbike 7 tot 10 USD per dag  hot springs in Baños minimaal 2 USD, afhankelijk van welke je bezoekt.

Je kunt ook een hoop dingen gratis doen. Denk bijvoorbeeld aan wandelen door de prachtige omgeving van het eerdergenoemde Baños of de Free Walking Tour in Quito.

Hieronder heb ik een aantal populaire tours en activiteiten in Ecuador voor je die op Get Your Guide te vinden zijn, inclusief de bijkomende kosten:

 

Je tours en activiteiten alvast boeken?

Ik raad je aan om je tours en activiteiten lokaal te regelen als je in Ecuador bent, om op die manier de lokale tourbedrijfjes te ondersteunen.

Wil je dit echter alvast online doen, dan kan je gebruikmaken van het al genoemde Get Your Guide.

Budget per dag Ecuador

Wat zijn de kosten per dag in Ecuador? Als ‘gemiddelde’ solobackpacker raad ik je aan om uit te gaan van 20 tot 30 USD. Uiteraard kan het goedkoper, wanneer je nagenoeg geen tours doet en veel op eigen houtje onderneemt. Denk dan aan 15 USD per dag. Doe je juist veel excursies, dan is dagelijks 40 tot 50 USD een realistischer budget om aan te houden.

Bij deze bedragen laat ik de Galapagos-eilanden even buiten beschouwing, aangezien die het gemiddelde behoorlijk vertekenen.

 

Backpacken in Ecuador: bestemmingen en bezienswaardigheden

Wat te doen in Ecuador? In dit gedeelte bespreek ik vijftien hoogtepunten van Ecuador in willekeurige volgorde. Ik verklap je alvast één ding: het land heeft een hoop moois te bieden en is -als gezegd- ontzettend divers.

 

1. Spot unieke dieren op de Galapagos-eilanden

Reuzenschildpadden op de Galapagos-eilanden – ook wel ‘Galapagos Giant Tortoises’ genoemd

De Galapagos-eilanden vormen zo’n typische plek waarvan mensen zeggen dat ze zoiets nog nooit eerder hebben gezien. En daar is geen woord van overdreven. Zo kun je er reuzenschildpadden van dichtbij zien en snorkelen met pinguïns en zeeleeuwen bij het paradijselijke Bahia Tortuga.

Vergeet ook zeker niet om de prehistorisch ogende leguanen te bekijken. Ze liggen vaak met wel duizenden naast elkaar op de vele zwarte rotsblokken. Andere opvallende beesten zijn mantaroggen, hamerhaaien, blauwvoetgenten en de roodoranje-kleurige krabben.

Deze blauwvoetgent is ook een veel geziene gast op de Galapagos-eilanden

In totaal bestaat de archipel trouwens dertien grotere vulkanische eilanden en 150 kleinere eilandjes, ze liggen zo’n 1.000 kilometer ten westen van Ecuador.

Vanuit Puerto Ayora kun je voor 25 tot 30 USD naar Isabela varen. Als je alles budget-bewust regelt, dan kun heb je aan 1.000 USD voor een weekje genoeg. Boek je een tour, dan zal je wat duurder uit zijn. Het voordeel is dan natuurlijk wel dat alles al geregeld is. Bekijk hiervoor het complete Galapagos-aanbod op Get Your Guide.

Je kunt trouwens naar de Galapagos-eilanden vliegen. Houd rekening met minimaal 300 euro voor een retourtje. het boeken van je vlucht doe je het best op de website van LATAM Airlines of via Skyscanner. Je vliegt van Quito of Guayaquil naar Baltra of San Cristobal. Baltra is daarvan de meest gekozen bestemming overigens.

Tip: als goedkoper alternatief voor de Galapagos-eilanden kun je naar het Machalilla Nationaal Park gaan. Je hebt hier het schitterende Playa los Frailes, bovendien kan je er tussen juni en half oktober bultrugwalvissen spotten. Maar toch als ik eerlijk ben: je wilt de Galapagos eigenlijk niet gemist hebben.

2. Bezoek de gezellige hoofdstad Quito

Het fotogenieke historische centrum van Quito met haar witgekalkte huisjes

De hoofdstad van Ecuador is het mooie en bovenal historische Quito en is waarschijnlijk de plek waar je je reis in het land zult beginnen. Het is zeker aan te raden om naar de Quito Old Town te wandelen om koloniale architectuur te spotten. Het Plaza de La Independencía met het aangelegen nationale paleis Carondelet zijn leuke plekken om te bezichtigen.

Vlakbij ligt overigens Iglesia de la Compania de Jesús, een indrukwekkende kerk die opvalt vanwege haar schitterende gouden interieur. Over kerken gesproken, de San Francisco Church is ook de moeite waard. Het is de grootste en oudste kerk van Quito.

Vlakbij het oude stadscentrum ligt Calle La Ronda, een van de meest populaire straten van de stad. In de avonduren vind je er livemuziek verzorgt door plaatselijke artiesten en worden restaurantjes en cafés drukbezocht. Het is daarom de ideale plek als je op zoek bent naar gezelligheid. Weet wel dat de prijzen in dit toeristische stadsgedeelte een stukje hoger liggen dan dat je gewend bent.

Tip: probeer hier eens een ‘canelazo’, dit is een traditioneel alcoholisch drankje met kaneelsmaak.

En wist je dat er even buiten de hoofdstad de Ciudad Mitad del Mundo staat, een monument dat het noordelijk en zuidelijk halfrond van elkaar scheidt? Boek hiervoor de Middle of the World Tour.

Een leuke manier om Quito (en andere backpackers!) te leren kennen is met een Free Walking Tour. En nog gratis ook 😀 . Indien je een liefhebber bent van straatkunst en niet vies bent van een drankje, dan is de street-art-tour gaaf om te doen.

 

3. Beklim de reusachtige de Chimborazo-vulkaan

Een chillende lama aan de voet van de imposante Chimborazo-vulkaan

De Chimborazo is met 6.310 meter de hoogste vulkaan van Ecuador. Het zal je dan ook niet verbazen dat de bergtop wit kleurt van de sneeuw. Een gave uitdaging is om deze reus te beklimmen en vervolgens met een mountainbike weer af te dalen.

Je begint op 4.800 meter hoogte op een plaats -‘Climbers’ Regufges’- waar je door een taxi wordt afgezet. Weet dat de weg omhoog zeer steil kan zijn, wat (helemaal) op zulke hoogtes verre van eenvoudig is. Echter, dit is met name zo na het eerste rustpunt dat op 5.000 meter ligt. Veel mensen stoppen overigens al bij deze plek. Waarom? Het kan voorkomen dat je al na 5 stappen bij moet komen, omdat je uitgeput bent. Of dat je simpelweg te maken krijgt met hoogteziekte.

Onderweg kom je, behalve eeuwig ogende sneeuw, onder meer groepjes alpaca’s tegen. En het leuke is dat ze vaak op korte afstand aan het grazen zijn in de beperkte hoeveelheden gras die er groeien.

Vanaf 5.000 meter hoogte, heb je de avontuurlijke mogelijkheid om naar beneden te gaan met de mountainbike. Een erg gave ervaring, waarbij je door inheemse dorpjes rijdt en spectaculaire uitzichten te zien krijgt. Een aanrader is om dit te doen met Pro Bici.

Trouwens, wees niet bang dat de Chimborazo nog uit gaat barsten, de laatste eruptie is tig honderden jaren geleden. Ze is wat dat betreft hartstikke dood.

  

4. Hike de Quilotoa Loop

Het Quilotoa Lake is één van de hoogtepunten tijdens de trekking

De Quilotoa Loop is een hike die je door allerlei afgelegen Andesdorpjes brengt. Gemiddeld genomen duurt deze tocht zo’n 3 tot 4 dagen, al kun je het ook sneller doen wanneer je af en toe de bus pakt. Fietsen is eveneens een mogelijkheid en er zijn bovendien meerdere dagtrips vanuit Quito. Echter, als ik je een advies mag geven, zou ik uitgaan van een week. Je hebt dan alle tijd om het gebied goed te ontdekken in plaats van er in vogelvlucht doorheen te gaan.

Dé twee hoogtepunten van de wandeling zijn het 3.850 meter hoge kratermeer dat in Quilotoa ligt en de markt van Saquisili waar alle locals bijeenkomen om spullen te kopen en te verkopen. En niet alleen noten, groenten of fruit, maar bijvoorbeeld ook geiten, schapen en varkens. Het is alsof je een andere wereld instapt. De route eindigt in het plaatsje Latacunga.

Een laatste ding: het is te gek om te kamperen bij het Quilotoa-meer. Het uitzicht op het groene water en het ruige landschap is onbetaalbaar.

 

5. Voel de muzikale vibe in Loja

In het zuiden van Ecuador ligt het muzikaal getinte Loja. Wanneer je eens wat anders wilt zien dan de geijkte plekken van het land, dan is ze een leuke bestemming om te bezoeken.

Loja, een stad met zo’n 200.000 inwoners die op 2.100 meter boven zeeniveau ligt, kent een sfeervol stadscentrum met allerlei smalle  geplaveide steegjes en gekleurde huisjes. Verder vind je er indrukwekkende bouwwerken zoals Puerta de la Ciudad en Basilica de la Virgen el Cisne.

Maar ook parken om te relaxen, denk aan het schitterende Parque Recreacional Jipiro of Parque Colinar Pucará waar je kunt genieten van het uitzicht over Loja.

Tot slot heerst er in de stad een sterke muziekcultuur. Sterker nog, het is de muzikale hoofdstad van Ecuador. Bezoek daarom een van de vele salsaclubs of andere muziekbars.

 

6. Ontdek Baños en de nabijgelegen Amazone

Pailon de Diablo is een must om te bezoeken

Baños is misschien wel de meest avontuurlijke stad van Ecuador. Zo is er de Pailon de Diablo, een fenomenale waterval waar je via de klif naar boven kunt klimmen. Verder zijn er mogelijkheden om te raften, mountainbiken, bungeejumpen of de 5.000 meter hoge Tungurahua te beklimmen.

Maar…

Wist je dat de stad tevens als toegangspoort tot de Amazone van Ecuador wordt gezien? Op slechts 2 uurtjes rijden ligt het tropische regenwoud waar je door de schitterende natuur kunt kanoën, kennismaakt met de lokale bewoners en kans hebt om dieren als apen, katten en bijzondere vogels te zien. Er zijn excursies van 1 tot meerdere dagen. Een vette dagtrip vanuit Baños is deze. Je trekt daarbij door het oerwoud en kanoot over de Puyo-rivier.

Even genoeg van al het avontuur? Dan kun je heerlijk relaxen in een van de vele warmwaterbronnen of badhuizen. De bekendste hotsprings zijn de Las Piscinas de La Virgen. De volledige naam van de stad is niet voor niets Baños de Agua Santa, wat letterlijk vertaald “Baden met Heilig Water” betekent.

 

7. Bezoek het authentieke Guamote

Guamote is een plaats die tussen Quito en Cuenca ligt en door de meeste reizigers wordt overgeslagen. Ten onrechte wat ons betreft. Het is zo’n plek die je bezoekt om het échte lokale gevoel te ervaren.

Hetgeen waar Guamote bekend om staat, is de lokale markt die op donderdag wordt georganiseerd, de Thursday Market. De lokale bewoners, de Indígenas, komen in gekleurde kledij bijeen om inkopen te doen. Behalve groenten en fruit kunnen dit ook zomaar schapen zijn. Of kippenvoeten.

Vanuit Guamote kun je trouwens een tour boeken naar de eerder besproken Chimborazo-vulkaan. Bovendien is het erg leuk om nabijgelegen dorpjes te bezoeken en bijvoorbeeld een lokale school of een traditionele woning, een ‘choza’ te bezichtigen. Verder heb je in de omgeving de mogelijkheid om naar de meren van Ozogoche af te reizen of te mountainbiken door de bergen.

Een aanrader om te overnachten, is het Inti Sisa Art Guesthouse. Deze huiselijke plek wordt gerund door twee hele aardige en behulpzame Belgen Eva en Tom. Ze verzorgen tevens allerlei excursies, onder andere de hierboven genoemde activiteiten.

 

8. Ga surfen en relaxen in het strandplaatsje Montañita

Het gezellige surfdorpje Montañita

Op zoek naar zon, zee en strand? Dan is het surfdorpje Montañita een plaats die je niet wilt missen. Het is een gezellig hippiedorp waar een uitermate chille vibe hangt.

Als je wilt leren surfen, dan kun je terecht bij een van de talloze surfscholen die je bij het strand kunt vinden. Een zeer goede school is Balsa Surf Camp.

Ook voor uitgaan zit je in Montañita goed. Naja, dat is nog zacht uitgedrukt. Elke avond is er wel iets te doen. Van salsamuziek tot de meest fijne technobeats. Aanraders zijn Hola Ola, Lost Beach of de Full Moon Party die tijdens vollemaan bij diverse bars wordt gehouden.

Tot slot is het een uitgelezen bestemming om Spaans leren. Een aanrader is de Montanita Spanish School die behalve een taalcursus onder andere yogaclasses, vrijwilligerswerk en surflessen aanbiedt.

 

9. Verken de heerlijke stad Cuenca

Catedral de la Inmaculada met haar fraaie lichtblauwe koepels

Cuenca, een stad die sinds 1999 op de UNESCO-Werelderfgoedlijst vermeld staat, wordt ook wel het ‘Athene van de Andes’ genoemd. Dit vanwege de architectuur en de vele kunstenaars, filosofen en artiesten die er wonen.

Ze is trouwens gebouwd op oude ruïnes, overblijfselen van een Incastad. Het verhaal gaat dat deze plek Tomebamba heeft geheten. Bij het Museo del Banco kun je een klein gedeelte van de ruïnes bekijken.

Wat is er zoal te zien en te doen?

Start je verkenning met simpelweg door de stad lopen. De combinatie van natuur, rust, koloniale gebouwen en kunstzinnigheid, zorgen voor een prettige sfeer. Uitrusten na het wandelen kun je doen in de groene oasis van Parque Calderon dat wordt omringd door kathedralen. Als je nog wat energie over hebt, spreek dan enkele locals aan om aan je Spaans te werken.

Even terugkomend op de kathedralen in de stad, bezichtig zeker de New Cathedral oftewel de Catedral de la Inmaculada. Met haar 3 lichtblauwe koepels en de oneindig lijkende interieurversiersels, is dit een van de meest mooie gebouwen die je in de stad vindt. Althans, als je het aan mij vraagt. Het bouwwerk staat vlakbij het eerder genoemde Parque Calderon.

Op deze pagina heb je een overzicht van alle tours die je in Cuenca kunt doen.

 

10. Doe een meerdaagse jungletrekking in het Cuyabeno Wild Life Reserve

Ara’s, Harpij-arenden, kaaimannen, anaconda’s, meervallen, roze dolfijnen, vele apensoorten, nachtzwaluwen, toekans, jaguars en luipaarden. Ze leven allemaal in het Cuyabeno Wild Life Reserve. Dit is een ongerept en afgelegen ecosysteem wat behoort tot het Amazoneregenwoud.

Spring in een kano, vaar over de Amazone en spot de vele dieren in dit immense oerwoud. Alles is hier nog authentiek, al moeten we toegeven dat het soms wat druk kan worden.

We raden aan om een meerdere dagen in het nationale park te verblijven, om op deze manier een goed beeld te krijgen van hoe het leven er in de jungle aan toegaat. Ook zal dit je het ultieme avonturiersgevoel geven. Je kunt bijvoorbeeld voor een dag of vijf in een van de eco-lodges middenin het regenwoud overnachten. Een aanrader is de Caiman Eco-Lodge.

Je kunt er vrij eenvoudig komen door bijvoorbeeld vanuit Quito naar Lago Agrio te vliegen. Heb je de tijd, pak dan de bus. De route erheen is namelijk erg mooi, zo kom je onder andere langs diverse watervallen.

Zonder twijfel zal je verblijf in dit natuurreservaat een van die typische reiservaringen worden waar je nog jaren over na zult praten.

 

11. Geniet van het uitzicht in de Devil’s Nose Train

Stap in de Devil’s-Nose-Train en zigzag door het oogstrelende landschap

Ondanks dat het een erg toeristische activiteit is, is de treinreis die je vanuit Riobamba naar Alausí brengt er een die de moeite waard is. Onderweg stop je meerdere keren om foto’s te maken van het fabelachtige en bovendien gevarieerde landschap. Rotsen, kliffen, bergen en cactussen doen je mond zo nu en dan openvallen.

Vroeger was het overigens toegestaan om bovenop de trein te zitten, vandaag de dag is dat niet meer het geval. Maar binnen zitten is geen straf.

Zo krijg je boeiende informatie van een gids. Bijvoorbeeld het volgende: in de tijd dat men deze zigzagspoorweg aanlegde, zijn er heel wat dodelijke ongelukken gebeurd. Onder meer door vallende rotsen. Dit alles zou door toedoen van de duivel komen.

Duivelsneus staat trouwens voor het gebied ‘El Nariz del Diablo’ waar je doorheen rijdt. In de gele rotsen is met wat creatief denken een akelig ogende man met een opvallende neus te herkennen.

De rit duurt zo’n 2 uur.

 

12. Zoek het avontuur op in het Cotopaxi National Park

Mount Cotopaxi is de hoogste actieve vulkaan ter wereld en daarmee een uitdaging op zich

Middenin de Anders ligt het nationaal park van Cotopaxi, dat haar naam te danken heeft aan de Cotopaxi-vulkaan. Dit is met bijna 6.000 meter de hoogste actieve vulkaan ter wereld en vormt het symbool van Ecuador.

Wat kun je er zoal doen?

Uiteraard kun je de imposante berg beklimmen. Wel tot op zekere hoogte (4.400 meter), aangezien het een nog altijd actieve vulkaan is. Het uitzicht is schitterend en op de terugweg kom je langs een mooie lagune, de Limpiopungo Lagoon. Neem wel warme kleding en handschoenen mee, het kan ijzig koud worden. Het is trouwens ook erg gaaf om op 3.800 meter te kamperen.

Je kunt het nationale park verder wandelend of met de mountainbike verkennen. Er zijn diverse routes om af te leggen. Verder kan je er paardrijden maar ook speciale vogels, herten, lama’s en vele bloemen bekijken.

Vanuit Quito heb je de mogelijkheid om deze dagtrip naar het Cotopaxi National Park te doen. Heb je echter langer de tijd, dan raad ik je aan om er 2 volle dagen voor uit te trekken en aan de voet van de vulkaan te verblijven (hoe vet is dat!) in Hotel Tambopaxi Lodge.

 

13. Trek de wildernis in bij El Oriente

In het oosten van Ecuador ligt de regio Oriente, een prachtig gebied vol tropisch Amazoneregenwoud, moerassen, rivieren en beboste heuvels. En misschien wel belangrijker: je ziet er nauwelijks andere mensen, wat op zich apart te noemen is aangezien El Oriente bijna een derde van Ecuador in beslag neemt.

Indien je zin hebt in avontuur, dan is deze regio absoluut aan te raden. Houd er wel rekening mee dat je veelal met wildernis te maken hebt en van A naar B komen nogal eens een flinke uitdaging kan zijn.

Een van de hoogtepunten is het Yasuní National Park. In dit natuurgebied leven meer dan 600 vogelsoorten, 170 verschillende zoogdieren en je vindt er meer dan 4.000 soorten planten. Het is bovendien het grootste nationale park van Ecuador. Een ander aanrader is het Podocarpus National Park waar je kunt kamperen en zwemmen bij spectaculaire watervallen.

In het plaatsje Tena is kajakken en raften over de Pano- en Tenarivier erg gaaf om te doen. Nog een reden om te gaan, is de omgeving. Tena wordt namelijk omringd door jungle, ravijnen en nevelwouden. Een andere aanrader is om via de brug naar Parque Amazónico te lopen, je hebt hier te gekke trails om te hiken. Tot slot is een uitstapje naar de San Rafael Falls de moeite waard. De watervallen zijn liefs 145 meter hoog en daarmee de hoogste van het land.

Wat verder erg leuk is om te doen in El Oriente, is het bezoeken van Huaorani-indianen. Je ziet zo met eigen ogen deze mensen op authentieke wijze hun leven leiden. Doe dit wel met een gids, de tocht door de ongerepte jungle is namelijk zo’n 5 dagen.

Tip: wil je naar de Amazone van Peru, dan kun je in Coca een boot nemen naar Iquitos over de Rio Napo-rivier.

14. Detox in Vilcabamba

Vilcabamba ligt prachtig in een vallei

Nog iets zuidelijker, op ongeveer 45 kilometer van Loja, ligt het door bergen omgeven dorpje Vilcabamba. Er gaan verhalen rond dat mensen hier -in de ‘Valley of Longevity’- het oudst ter wereld worden, door het gezonde leven wat ze leiden. Het is dan ook niet zonder reden dat de Inca’s op regelmatige basis hiernaartoe afreisden, om op krachten te komen.

Ga erheen, en ervaar het zelf. Eet verse sinaasappels, papaja’s, bessen en avocado’s, die er allen in grote getale groeien. Of trek de natuur in, loop bijvoorbeeld naar de top van de Mandango-berg.

Op een half uurtje van Vilcabamba ligt het Podocarpus National Park, waar je talloze soorten planten, bloemen en bomen vindt. Denk aan de nationale boom van Ecuador -de Romerillo- die een hoogte van wel 40 meter kan bereiken. Het is een prettige spot om rustig rond te wandelen en te genieten van de natuur.

 

15. Struin over een van de grootste Zuid-Amerikaanse markten in Otavalo

Otavalo, een plaats aan de rand van de Andes, gelegen op zo’n 90 kilometer ten noorden van Quito. Je vindt er een gigantische en kleurrijke markt -de Otavalo Market– waar je van alles kunt krijgen. Behalve fruit, bijvoorbeeld ook nogal vreemde dingen, waaronder maskers. En nog iets: het is een van de grootste markten van Zuid-Amerika, misschien zelfs wel de grootste.

Het leuke is verder dat je de locals hier in hun traditionele kleding ziet. Op zaterdag is er bovendien een dierenmarkt te vinden in de stad. Je ziet koeien, geiten, lama’s en andere beesten rondwandelen in afwachting van een nieuw baasje.

Vanuit Otavalo kun je overigens nog diverse leuke dingen doen. Zo is een bezoek aan de waterval van Peguche, op zo’n 10 minuten rijden, de moeite waard. Verder is Parque Cóndor erg leuk. Het is een dierenpark met diverse roofvogels, waaronder de condor. Tot slot is de Imbabura-krater overweldigend om gezien te hebben.

Wil je een dagtrip naar Otavalo maken vanuit Quito? Check dan deze tour.

 

Voorbereiding backpacken in Ecuador: wat je moet weten

Zeldzame zeeleguanen op San Cristobal (Galapagos)

In dit afsluitende gedeelte geef ik je nog wat tips die handig zijn voordat je naar Ecuador afreist. Denk aan de beste reistijd, een route, visumzaken en je reisverzekering. Zo heb je alle info die je nodig hebt voor een onvergetelijke backpacktrip.

 

1. Beste reistijd Ecuador

Voor Ecuador in z’n geheel is geen ideale reisperiode aan te wijzen. Het hangt er vanaf waar je precies heengaat. Over het algemeen is het zo dat er niet echt slechte maanden zijn om het land te bezoeken.

Wanneer je naar de kust wilt, dan is het droge seizoen -juli tot en met november- aan te raden. In de regenperiode valt doorgaans een enkele fikse stortbui per dag, niets om bang van te worden

Voor de Galapagos-eilanden geldt dat juli tot en met december tot de beste maanden worden gerekend. Het koele seizoen is dan, wat betekent dat de temperaturen aangenaam zijn en er nauwelijks regen valt.

In de Andes is het droog van juli tot en met september. Afhankelijk van waar je zit, schommelt de temperatuur. Kijk er in relatief hoge gedeeltes niet van op als het kwik ’s-nachts tot onder het vriespunt daalt. In bijvoorbeeld Quito is het gemiddeld tussen de 14°C en de 21°C.

Tot slot valt in de Amazone van april tot en met juni de meeste regen. December tot en met maart wordt als droogseizoen gezien en daarmee als een goede periode om het regenwoud te bezoeken. Droog mag je met een korrel zout nemen, aangezien het er het hele jaar wel regent. In juni tot en met augustus heb je de meeste kans op het spotten van unieke dieren.

 

2. Route Ecuador

Met al die bestemmingen en bezienswaardigheden kan het een behoorlijk gedoe zijn om een mooie en efficiënte route uit te stippelen. Kun je wel wat hulp gebruiken? Dan raad ik je aan om Backpackgids Zuid-Amerika aan te schaffen. In de gids vind je meerdere toffe routes door Ecuador, inclusief een aantal geheime plekjes.

 

3. Visum Ecuador

Bij aankomst in Ecuador, krijg je gratis een stempel waarmee je 3 maanden (90 dagen) in het land mag verblijven. Een uitreisticket kan worden gevraagd, maar in de praktijk gebeurt dit nauwelijks. Verder dient je paspoort bij binnenkomst nog tenminste 6 maanden geldig te zijn.

Wil je langer blijven dan 90 dagen? Dan raad ik je aan om de Ecuadoriaanse ambassade in Den-Haag te contacteren.

 

4. Geld Ecuador

Zoals je al hebt gelezen, gebruikt men in Ecuador de Amerikaanse dollar als betaalmiddel. Deze valuta kent briefjes van 1, 5, 10, 20, 50 en 100. De munten bestaan uit 1, 5, 10, 25 en 50 dollarcent.

Hoe zit het met pinnen in Ecuador? In zowel de grotere en kleinere steden is het eenvoudig om te pinnen. Het kan voorkomen dat de geldautomaten niet werken, wat contant geld op zak hebben is daarom aan te raden. Bij Banco Pichincha kun je trouwens kosteloos geld opnemen. De meeste andere banken rekenen doorgaans 1,5 tot 2 USD per opname. Dat valt dus erg mee. Je betaalt daarboven natuurlijk nog wel de kosten die je eigen bank rekent.

 

5. Vaccinaties en inentingen Ecuador

Voor Ecuador is een vaccinatie tegen gele koorts verplicht wanneer je in de 7 dagen daarvoor in een land bent geweest waar deze aandoening voorkomt. Dit is ook zo wanneer je een overstap hebt gehad en meer dan 12 uur in het desbetreffende land bent geweest.

Ongeacht de verblijfsduur worden de volgende vaccinaties aangeraden: DTP en hepatitis A. Gele koorts wordt geadviseerd als je naar de Amazonegebied gaat dat ten oosten van de Andes ligt en aan de kust.

Blijf je langer dan 3 maanden? Dan worden ook inentingen tegen hepatitis B en rabiës geadviseerd.

Tot slot komt er in sommige gedeeltes van Ecuador malaria voor. Of je hiervoor medicatie wilt nemen, is helemaal aan jou. Ik raad je aan om advies van een medisch expert in te winnen.

 

6. Reisverzekering Ecuador

Zorg ervoor dat je niet voor vervelende verrassingen komt te staan mocht je in nood zitten. Zelf heb ik onlangs nog een reisverzekering afgesloten bij FBTO. In dit eenvoudige stappenplan vertel ik je hoe ik tot mijn keuze ben gekomen.

Voor een uitgebreid overzicht en het vergelijken van verschillende aanbieders, maak ik altijd gebruik van Independer.nl.

 

7. Vliegticket Ecuador

Zelf boek ik mijn vluchten vrijwel altijd via Skyscanner. Zij vergelijken de meeste luchtvaartmaatschappijen met elkaar en staan bekend om hun scherpe prijzen.

8. Paklijst Ecuador

Wat neem je mee als je gaat backpacken in Ecuador? Het is een vraag die ik nogal eens gesteld krijg. Ik heb een ultra-light-inpaklijst voor je gemaakt, die ik zelf al jaren gebruik. Zo reis ik rond met een backpack van slechts 30-liter en hoef ik nooit bagage in te checken.

 

9. Accommodatie Ecuador

Voor je aankomst in Ecuador is het handig om alvast je eerste accommodatie vast te leggen. Bekijk hiervoor het ruime aanbod op Booking.com.

 

10. Vervoer Ecuador

Je transport door Ecuador raad ik je aan om te regelen via Bookaway. Voor nagenoeg alle trajecten kan je er buskaartjes kopen, superhandig!

 

11. Tours en activiteiten Ecuador

Uitstapjes die je van plan bent om te maken boek je via je hostel of bij lokale touroperators.

Een andere optie die je hebt is je tours en activiteiten online te regelen. In dat geval adviseer ik je om het ruime aanbod op Get Your Guide te bekijken, zij werken samen met lokale organisaties en hebben een zeer breed aanbod.

 

Als je vragen hebt over je reis naar Ecuador, stel ze dan hieronder in de comments 🙂 .

Haal het maximale uit je reis door Zuid-Amerika

Ben je op zoek naar routes? En heb jij geen zin in gedoe tijdens de planning van je avontuur? Wil jij simpelweg het maximale uit je reis door Zuid-Amerika halen? Dan heb ik iets voor je wat je niet mag missen.

Samen met een aantal andere experts heb ik namelijk Backpackgids Zuid-Amerika ontwikkeld.

Je hoeft niks meer uit te zoeken, al het belangrijke en lastige voorwerk hebben wij voor je gedaan.

In de gids vind je onder meer:

Cruciale informatie voor je vertrekt.
Duidelijk uitgestippelde routes waar je direct mee op pad kunt.
Waardevolle transportinfo waarmee je zeeën van tijd bespaart.
Toffe accommodaties, eetzaakjes en bekende maar ook geheime plekjes.
Insider-tips, secrets en travel hacks die je gezien moet hebben.

Klik op de knop hieronder en bekijk snel de speciale aanbieding.

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.
12 Antwoorden
    1. Avatar foto
      Robbert

      Hey Sander,

      Toevallig komt een dezer dagen mijn nieuwe reisgids voor Zuid-Amerika uit. Hierin ligt de focus op routes, onder andere door Ecuador. Is dit misschien iets voor jullie?

      Groet, Robbert

  1. Amber

    Hoi Robbert,

    Thanks voor alle info! Zelf ben ik van plan om in april 2019 voor 3 maanden in m’n uppie naar Zuid-Amerika te gaan. Daar wil ik graag de tijd voor nemen en vooral niet haasten en kan dus (helaas) niet alle landen zien. Ik twijfel daarom tussen de routes 1) Ecuador, Colombia & Panama óf 2) Argentinië & Chili.

    Het is mijn eerste soloreis. Welke landen zou jij aanraden?

    Groetjes Amber

    1. Avatar foto
      Robbert

      Hoi Amber,

      Ik zou zeker naar Colombia gaan, helemaal omdat het je eerste reis is. Dit land is echt booming op het moment. Voor de rest vind ik het lastig om een keuze te maken, het ligt eraan waar je naar op zoek bent…

    2. Tijmen

      Hi Amber, ik wil ook rond April naar Colombia of Ecuador! En ook voor het eerst mijn soloreis. Misschien kunnen we elkaar helpen bij het uitstippelen en plannen van elkaars reis?

  2. Carin

    Hi Robbert,

    Voor april 2019 zijn we een reis aan het plannen door Ecuador en willen we ook graag NP Yasuni in. Nu ben ik erg benieuwd of je zelf ook dieper de amazone in bent geweest dan Tena en San Rafael aangezien we graag richting Lake Panacocha zouden willen. Hier ervaring mee of anderen over gehoord, en misschien vervoerssuggesties? Ben benieuwd of je dit gedeelte ook in je boek beschrijft.

    gr. Carin

    1. Avatar foto
      Robbert

      Hoi Carin,

      Daar kan ik je helaas niet meer over vertellen. Maar wat wil je precies weten? Je kunt bijvoorbeeld een 8-daagse cruise boeken waarbij je Lake Piraña (Lake Panacocha) bezoekt.

      Groet, Robbert

    1. Avatar foto
      Robbert

      Hoi Hanna,

      Dat ligt eraan wat je precies zoekt…

      Misschien is als alleen reizende Peru een betere optie omdat je daar gemiddeld genomen meet soloreizigers tegen zult komen.

  3. Hi Robbert,

    Ik heb echt gigantisch veel aan je blogs! Precies wat ik nodig heb, zonder zelf alles uit te pluizen (overnachting, eten, bier, fris, entree, transport groot&klein). meer hoe ik niet te weten 🙂 Ben zelf een flinke meerjarige wereldreis aan het plannen -en kom met enige regelmaar voor het stuk budgetonderzoek op jouw blog terrecht. Keep up the good work! -cheers- Jack

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw