Backpacken op Borneo? Als avonturier kun je hier eigenlijk geen nee tegen zeggen. Eerder schreef ik een stukje over backpacken in Maleisië waarin ik onder meer het beklimmen van de Mt. Kinabalu als suggestie heb gedaan. In dit artikel zoom ik dieper in op Maleisisch Borneo (Sabah).

Wat ik ga doen, is meerdere waardevolle tips met je delen die ik op basis van mijn eigen ervaringen heb verzameld. Weet jij bijvoorbeeld al voldoende over het openbaar vervoer op Borneo? Of waar je moet zijn voor de ongerepte natuur? En hoe het zit met accommodatie en de kosten?

 

Dit en meer zijn issues die ik in dit artikel uitgebreid voor je bespreek. Lees eventjes verder voor m’n tips, tricks en persoonlijke voorbeelden.

 

Kinabatangan River Cruise

Luipaarden spotten tijdens de Kinabatangan River Cruise… | Credits: Paulo Philippidis, Flickr

Lees ook: mijn tips voor Kalimantan, het Indonesische gedeelte van Borneo.

1. Geland in Kota Kinabalu, wat te doen?

De meeste backpackers die vliegen op Maleisisch Borneo, beginnen hun avontuur in Kota Kinabalu. De stad, ook wel KK genoemd, is de hoofdstad van Sabah met om en nabij de 400.000 inwoners. Aangekomen op de luchthaven, kun je zowel een taxi als een publieke bus richting het centrum nemen.

Maar waar moet je precies zijn als backpacker? Je kunt ervoor kiezen om in het centrum te verblijven, bijvoorbeeld bij het hostel Borneo Backpackers.

Ikzelf heb ervoor gekozen om ietwat uit het stadscentrum mijn hostel te boeken, namelijk bij Borneo Global Backpackers. Goedkope dorms (€3,50) inclusief een gezellige eetruimte waar je eenvoudig andere reizigers kunt ontmoeten. In mijn geval was de dorm een soort van privékamer, aangezien ik deze enkel met mijn reisgenootje deelde.

Vanuit het hostel, is het centrum zo’n 15 minuten lopen. Ook het busstation met de stadsbussen (zie verder) vind je daar.

Tip: pak in Kota Kinabalu vanuit de terminal bij ‘Wawasan’ stadsbus 16 naar Tanjung Aru. Geef wel even aan waar je eruit wilt, de buschauffeur zal je dan een seintje geven. In ongeveer 20 minuten ben je bij Tanjung Aru Beach waar de zonsondergang heel erg mooi is. De ideale plek om met je liefje weg te dromen (ook alleen of met reismaatjes trouwens 😉 ).

Voor de low-budget-backpackers: dit ritje kost slechts €0,35.

Zonsondergang Tanjung Aru

Een andere aanrader is de dagelijkse Filipino Market, die je aan de waterkant van het centrum vindt. Je hebt hier heerlijke lekkernijen (vis, vis vis!) en kunt voor een habbekrats zeer lekkere noodle-gerechten eten.

Ook een uitstapje naar het Mt. Kinabalu National Park is absoluut de moeite waard. Dit geldt zowel voor het beklimmen van de berg als het zelfstandig verkennen van de jungle in het nationale park.

Let op: de bussen hiernaartoe vertrekken niet vanuit het busstation Wawasan, maar vanuit ‘Merdeka’. De rit duurt ongeveer twee uur, reken op een prijs van om en nabij de €7 per persoon. Overigens zijn er geen vaste vertrektijden, de bussen rijden pas weg als ze vol zijn.
Hier liep ik met mijn reismaatje Aaron tegenaan. Uiteindelijk duurde het meer dan 1,5 uur voordat er een bus die kant op reed. Op de weg terug zijn we met een taxi (€25 in totaal) gegaan, omdat we geen bussen meer zagen.

Tot slot kun je vanuit de haven gaan eilandhoppen bij de nabijgelegen eilandjes, Pulau Gaya, Pulau Manukan, Pulau Sulug, Pulau Mamutik en Pulau Sapi. Ze behoren tot het Tunku Abdul Rahman Park. Alle van de vijf eilandjes liggen dichtbij elkaar, waarbij Gaya en Sapi aan elkaar grenzen bij laag water.

Komodo Dragon

Deze monitor lizard kwam ik tegen op Pulau Sapi

Ga zeker snorkelen, want je vindt bij alle eilandjes echt prachtige koralen, al is er wel onderling verschil. Manukan en Sapi staan te boek als de beste snorkelspots van de vijf eilandjes.

Overigens kent het nationale park talloze duikscholen waar je als duiker terechtkunt. Buiten onderwateractiviteiten en zwemmen, kun je er ook voor opteren om te wandelen door de jungle, bijvoorbeeld op Sapi.

Je kunt kiezen voor een snorkel-/duiktrip of puur eilandhoppen. Ik heb voor de laatste optie gekozen, waardoor enkel snorkelen vanaf het strand mogelijk was. Kies je voor een snorkeltrip, dan kom je uiteraard bij de betere plekjes aangezien je vanuit een boot bij de places to be wordt gedropt.

Lees ook: mijn uitgebreide artikel over eilandhoppen in Thailand of het inspirerende verhaal over eilandhoppen in Indonesië.

Dit uitstapje naar de eilanden gaf mij persoonlijk een positief gevoel van vrijheid en avontuur. Een bezoek aan de eilandjes is het ideale dag-uitje om even verwijderd van het stadsleven te zijn.

Tip 1: probeer weg te blijven van de massa’s toeristen die je (met name in het weekend) op de eilandjes vindt. Ik wil je zeker aanmoedigen om de avontuurlijke kant in jezelf te zoeken. Doe bijvoorbeeld hetzelfde als ik deed, ga door de jungle lopen op Pulau Sapi. Uiteindelijk kom je uit bij een verlaten strandje waar je geen toeristen vindt. Bovendien is de kans dat je vertrapte koralen tegenkomt kleiner.

Tip 2: boek je eiland- of snorkeltrip bij de Jesselton Jetty (haven van Kota Kinabalu). Je kunt maximaal vier eilandjes per trip bezoeken, dit kost je ongeveer €12 plus een ‘admission fee’ van €2,50. Hoe minder eilanden je kiest, hoe goedkoper het wordt. Echter, het gaat hier om verschillen van €2, te verwaarlozen dus. Wil je duiken? Zorg dan dat je een boeking maakt bij een van de duikscholen.

2. Openbaar vervoer Borneo: let op in Kota Kinabalu

Zoals ik hierboven reeds beschreef, vertrekken de bussen doorgaans pas als ze vol zitten. Dit geldt in ieder geval voor busritjes binnen de stadsgrenzen. Van stad naar stad is het een ander verhaal. Reis je bijvoorbeeld van Kota Kinabalu naar Sandakan, dan wordt over het algemeen wel op stipte tijdstippen vertrokken.

Weet wel dat Kota Kinabalu verschillende terminals heeft, je zal niet de eerste backpacker zijn die bij de verkeerde halte staat te wachten op zijn of haar bus! Houd verder voor ogen dat je in en vanuit Kota Kinabalu grofweg drie soorten bussen ziet rijden, dit zijn:

Stadsbussen. Deze bussen gebruik je om naar een andere locatie in of rondom het centrum van Kota Kinabalu te komen. De terminal voor de stadsbussen heet ‘Wawasan’.
Lokale en regionale bussen. Dit type bus brengt je naar de gebieden die (net) buiten Kota Kinabalu liggen.
Langeafstandsbussen. Deze bussen zorgen ervoor dat je naar steden/plaatsen als Tawau, Semporna, Sandakan, Lahad Datu kunt reizen. De belangrijkste terminal is ‘Inanam’ maar ook vanaf ‘Merdeka’ en City Park’ vertrekken langeafstandsbussen. Inanam (10 km buiten KK) bedient het oosten van Sabah, terwijl Merdeka de weskust en centraal Sabah als bestemmingen heeft. City Park, tot slot, richt zich op het zuiden (ook Sarawak).

Zo ben ik met de bus vanuit KK naar Sandakan gegaan. Prima te doen, de trip duurt om en nabij de zes uur en kost ongeveer €11.

3. Sandakan & Sepilok: homestaying, apen spotten en avontuur

Sandakan, de tweede stad van Sabah, is naar mijn mening niet zo boeiend. Blijf hier een nachtje en trek vervolgens per bus verder richting Sepilok. Sepilok, gelegen op +/- 26 km van Sandakan, is de ideale plek om bij een familie thuis te verblijven.

Ik en mijn reismaatje zijn in Sepilok gedropt (vraag dit voorafgaand aan de buschauffeur!) en zijn de omgeving gaan verkennen om een geschikte accommodatie te vinden. We zagen verschillende homestay-mogelijkheden, en besloten bij een huisje aan te bellen.

We werden met open armen ontvangen, kregen een eigen slaapkamer met twee bedden en dronken wat met de eigenaren (man, vrouw en zoon).

Ben je in Sepilok, dan raad ik je ten zeerste aan om naar het Sepilok Orang Utan Rehabilitation Centre te gaan. Doe dit in de ochtend (voedtijdstip 10.00 uur) en niet ’s-Middags pas (15.00 uur), dan kun je diezelfde dag nog naar het nabijgelegen Rainforest Discovery Centre waar je dwars door het regenwoud een te gekke canopy walk kunt doen.

Een andere aanrader is de Labuk Bay Proboscis Monkey Sanctuary. Je kunt hier de neusaap spotten. Ikzelf had er tot dat moment nog niet eerder van gehoord. Wat een geweldige dieren!

Ik met neusaap (Borneo)

Ik oog in oog met een neusaap…

Om daar te komen, hebben wij gebruikgemaakt van de service die de familie ons heeft aangeboden. Vanuit Sepilok is het namelijk nog een half uur rijden om bij de neusapen te komen. Super gastvrij dat ze ons wilden afzetten en ophalen. Dit heeft ons een hoop tijd en geregel bespaard.

Behalve slapen, is ook vervoer een mogelijke optie als je bij een familie thuis verblijft (zie het bovenstaande voorbeeld). Maak dit soort dingen bespreekbaar en geef als blijk van waardering een bedankje plus vergoeding voor de service.

Naast de praktische voordelen, is een homestay de ideale manier om de locals wat beter te leren kennen en een inzicht te krijgen in hun dagelijks leven. Wij zijn er drie nachten gebleven en hebben iedere dag samen met de familie gegeten en gesproken. Tevens stond in de ochtenduren netjes ons ontbijt (noodles met een roereitje) klaar 🙂 . Uiteindelijk was het nog best emotioneel om te vertrekken, zoveel sympathie en respect hadden we voor de (zeer lieve) mensen.

Tip: als je de tijd hebt, ga dan ook zeker een kijkje nemen bij Turtle Island Park en doe de Kinabatangan River Tour. De eerstgenoemde ligt op ongeveer 40 km van Sandakan. Je kunt hier onder meer zeeschildpadden eieren zien leggen op het strand.

De Kinabatangan-riviercruise is voor de ultieme avonturiers. Je gaat per bootje over de rivier op zoek naar dieren in het wild. Het kan zomaar zijn dat je een krokodil spot. Met name tijdens de nachtelijke cruise zie je regelmatig de ogen van deze dieren in het water fonkelen. Ook luipaarden, olifanten en neusapen zijn vaak geziene beesten trouwens. Overnachten gebeurt bij een van de aangrenzende dorpjes, bijvoorbeeld bij Sukau.

 

4. Ga ook naar het onbekendere noorden

Want daar ligt het plaatsje Kudat en tevens de tip of Borneo. Je kunt via Kota Kinabalu per bus naar Kudat afreizen.

Breng daar zeker een bezoek aan Tampat Do Aman, een ecolodge waar alles uit natuurlijke materialen bestaat, toch wel mijn insider-tip voor Sabah 🙂 . Je hebt hier authentieke ludieke treehouses om te verblijven en kunt douchen met zicht op de sterren. Het huisgemaakte eten is bovendien geweldig. Probeer de Chicken Rendang eens, hét recept van het huis.

Bovendien wordt het jungleresort gerund door een uiterst sympathieke Engelsman, genaamd Howard. Hij is bereid je verschillende delen van Kudat te laten zien en je kunt meehelpen aan de projecten waar hij en z’n vrouw mee bezig zijn.

In Kudat vind je overigens de nog echt onontgonnen stranden. Reken trouwens niet op alleen maar parelwitte en schone stukken strand. Veel van de zandvlaktes liggen vol met takken en bladeren, simpelweg omdat ze niet regelmatig onderhouden worden. Aan de andere kant: het is de natuur in haar zuiverste vorm :). Toch wel een van de voornaamste punten waarom ik Borneo zo fantastisch vind.

Een aanrader is om via Howard (eigenaar Tampat Do Aman) een mountainbike te huren en erop uit te trekken. Hij kan je verschillende routes geven om te rijden. Onderweg kom je langs meerdere kleine dorpjes waar je kennis kunt maken met enthousiaste locals.

Let wel op dat je on track blijft, ik en Aaron bleken namelijk meerdere parcours gereden te hebben omdat we de weg volledig kwijt waren. We raakten wat geïrriteerd omdat we geen idee hadden hoe we terug bij de lodge moesten komen.

We werden onderweg ook een aantal keren afgeschrikt door loslopende en blaffende honden. Gelukkig is er niets gebeurd, maar soms hield ik m’n hart vast…

5. Duiken bij Semporna

Vanuit Semporna kun je naar nabijgelegen eilandjes als Mabul, Sipadan, Subuan en Kapalai. Met name Sipadan staat bekend als een van de mooiste spots wereldwijd als het om duiken gaat.

Sipadan

Credits: AzmanJumat, Flickr

Je kunt helaas niet op eigen houtje naar Sipadan gaan. Er is per dag een maximum gesteld aan het aantal mensen (120) dat een bezoek mag brengen aan het eiland. Je snapt het al, er is dus geen accommodatie op Sipadan. Overnachten is mogelijk op de nabijgelegen eilanden of in Semporna.

Weet wel dat het rond Sipadan (Mabul ) vrij prijzig is op het gebied van accommodatie. Ik raad je aan om je hostel te boeken in Semporna, tenminste als je op je budget wilt letten. Hier heb je legio opties die goed betaalbaar zijn. Houd er verder rekening mee dat je op Sipadan voor drie duiken minimaal €200 betaalt. De vaartijd vanuit Semporna naar Sipadan is ongeveer 45 minuten.

Verwacht prachtige koralen, barracuda’s, mantaroggen en ander ‘grof’ geschut. Wat is deze once in a lifetime experience jou waard?

Je hoeft overigens niet perse te gaan duiken bij Sipadan, dit kan ook prima bij bijvoorbeeld Mabul.

Tip: als je niet van plan bent om te gaan duiken of snorkelen rondom Semporna maar enkel voor de stranden komt, raad ik je aan om NIET te gaan. De stranden zijn verre van bijzonder, zeker vergeleken met de fantastische onderwaterwereld!

 

6. Trek verder richting de Filipijnen

Als je op Borneo bent en nog plannen hebt om te gaan backpacken in de Filipijnen dan vormt Kota Kinabalu de ideale uitvalsbasis om een vlucht richting bijvoorbeeld Manilla boeken.

Dit is precies wat ik heb gedaan, vanuit Borneo ben ik uiteindelijk op Palawan beland om mijn avontuur in de Filipijnen te starten.

Zo vlieg je in doorgaans voor nog geen €30 in twee uurtjes van Kota Kinabalu naar Manilla. Ideaal!

KK naar Manilla

Vanuit Kota Kinabalu kun je behoorlijk goedkoop naar Manilla vliegen

Beste reistijd Borneo? Kosten backpacken Borneo?

Beste reistijd: je kunt Borneo het hele jaar bezoeken. Er valt altijd wel een bui, de ene keer langer dan de andere. Echter, de beste periode is mei t/m oktober en de natste tijd loopt van medio oktober t/m maart.

Kosten: veel andere reizigers vertelden mij dat Borneo een stuk duurder is dan bijvoorbeeld het schiereiland Maleisië. Ik als budget-backpacker heb dit totaal niet zo ervaren! Ook op Borneo kun je slapen voor €3, eten voor €2 en gebruikmaken van het goedkope openbaar vervoer (zie boven). Inderdaad, de hoofdattracties zoals de Mt. Kinabalu en Sipadan zijn aan de prijzige kant, maar er zijn talloze alternatieven waar je voor kunt kiezen.

Heb je een backpack-route voor Borneo nodig? Op zoek naar meer handige tips?

Backpackgids AziëNeem dan een kijkje in onze eigen Backpackgids Azië. We helpen je op weg, lossen je problemen op en zorgen er samen met jou voor dat je het maximale uit je reis gaat halen.

Onder meer de volgende issues worden aangepakt en opgelost:

Hoe stippel ik een route uit? Welke route(s) kan ik volgen? Je krijgt er meer dan 70!
Hoe kan ik kosten besparen zonder dat mijn reis aan kwaliteit inlevert?
Hoe blijf ik veilig en gezond tijdens mijn reis?
Waar moet ik als backpacker zijn?
Welke cruciale dingen mag ik niet vergeten voor ik vertrek?
Welke accommodatie past bij mij?

Wil jij meer weten over het grootste Nederlandstalige backpackpakket voor Azië-reizigers?

Arrow

Naar de aanbieding!

Ben jij al eens op Maleisisch Borneo geweest? Wat zijn jouw ervaringen?

Heb je vragen? Stel ze gerust hieronder.

49 reacties

 1. Elize

  Hoi Robbert,

  Als eerste, super tof verslag over het backpacken in Borneo, thanks!
  Ik wou hier gelijk een vraag over stellen ter betrekking tot je boek; Staan hier meerdere routes in in Borneo?

  Ik wil namelijk september dit jaar alleen zo’n 3.5 week backpacken door Borneo. Ik hoor ook onwijs toffe verhalen over Mulu, hier zou ik ook graag heen willen. (Ben je hier ook weleens geweest?) Ik vind het zonde om het boek aan te schaffen als er buiten het verslag van hierboven geen routes meer in Borneo (Sabah) instaan.

  Oja, heb je misschien een tip om een accommodatie op Turtle Island te boeken? Lees dat dit nogal lastig is, heb al eens gemaild naar verschillende email adressen die ik op internet vond maar kreeg deze weer terug.

  Ik hoop snel iets van je te horen!
  Met vriendelijke groet,

  Elize Theunissen.

  • mm
   Robbert

   Hoi Elize,

   Dank je :).

   Er staan zeker meerdere routes in voor Borneo, ook bijvoorbeeld voor Kuching. Mocht je nou toch nog extra tips of routes nodig hebben, dan kun je me altijd mailen en help ik je verder.

   Gaaf, dat je alleen naar Borneo gaat. Mulu komt trouwens meerdere keren voor in de reisschema’s die ik heb gemaakt. Je kunt onder meer naar het Mulu National Park gaan.

   Voor Turtle Island kun je verblijven bij het Selingan Island Resort, al is het hier vaak volgeboekt. Makkelijker is om te overnachten in Sandakan. Vanuit daar kun je een tour boeken naar Selingan Island, waarbij een overnachting is inbegrepen.

   Groet,

   Robbert

 2. jitske

  Hallo,

  Je blog heeft mij al erg op weg geholpen.
  Ik zit te kijken voor een reis van 6 weken naar Maleisië waarbij ik uiteraard ook Borneo aan wil doen.
  Nu geeft Nederland (en andere landen) een Oranje reisadvies af voor Noord-Oost Sabah met o.a. Kudat/Sandakan/Semporna(voor de eilanden) en worden niet noodzakelijke reizen afgeraden.
  Hoe kijk jij hier tegenaan?
  En wat zijn mooie alternatieven om dan te doen vanaf Kota Kinabula? Of dan gewoon beter op Sarawak blijven en in de omgeving rondom Kuching reizen?
  Ik ben geen duiker (Dat mag ik helaas niet!) maar vind snorkelen wel geweldig om te doen maar dit kan ook goed bij de Perhentian eilanden waar ik zeker heen zal gaan ook.

  Alvast bedankt voor je reactie en tips voor een mogelijke alternatieve route op Borneo.

  Groetjes
  Jitske.

  • mm
   Robbert

   Hoi Jitske,

   Dank voor je reactie.

   Ik heb het even voor je opgezocht en denk dat het volgende de reden is voor een oranje reisadvies:

   “In het verleden hebben zich gevallen van kidnapping door terroristische organisaties voorgedaan aan de oostkust van Sabah (ten oosten van de lijn Kudat –Tawau).”

   Zelf heb ik deze gebieden TOTAAL niet als onveilig ervaren, verre van zelfs. Ik zou dus zeker weer gaan en wist eerlijk gezegd helemaal niet van dit reisadvies af.

   Snorkelen kan inderdaad ook bij de Perhentians, wat tevens een stuk goedkoper is. Ook kun je vanuit Kota Kinabalu de omringende eilandjes bezoeken, zoals ik deed.

   Een echt alternatief is er niet voor de kust, aangezien de gehele oostkust als ‘oranje’ wordt gemarkeerd. Voel je je toch niet prettig bij het oranje reisadvies, dan zou je ook de binnenlanden van Sabah in kunnen trekken om de prachtige natuur te zien. Aanraders zijn bijvoorbeeld het Crocker Range National Park en de Maliau Basin Conservation Area.

   Hopelijk heb ik je zo wat op weg geholpen…

   Groet,

   Robbert

   • Jitske

    Dankjewel!
    Ik heb besloten dat ik wel Sepilok/Sandakan en Kudat aan ga doen maar de eilandjes bij Semporna over sla.
    Ook omdat ik toch niet mag duiken en het daar vooral om duiken draait. Snorkelen kan op andere plekken ook heel erg goed en dat ga ik dan ook zeker doen vanuit KK en bij Perhentian en Kapas.
    Kan niet wachten om te gaan. Jij hebt mij in elk geval al erg op weg geholpen met je blogs en door jou ga ik nu zeker ook naar Kudat!

   • mm
    Robbert

    Goed om te horen! Ja Kudat is super als je ook de wat meer verlaten plekjes van Sabah wilt zien… Qua snorkelen heb je gelijk, lekker doen bij de Perhentians!

    Fijne reis, moet zeker goed komen :).

 3. Florine

  Hi Robbert,

  Allereerst: bedankt voor je super handige en behulpzame blog!
  Ik ben aan het onderzoeken of ik mijn backpacktrip ga eindigen in Borneo (alleen of wellicht met m’n zus). Ik zit met een paar vragen. Ik lees namelijk op andere websites dat je veel moet vliegen in Borneo, waardoor het al snel een prijzige reis wordt. Hoe denk jij hierover? Ik weet dat een aantal nationale parken niet anders bereikbaar zijn. Ik hou het het liefst zo low budget mogelijk, dus mijn voorkeur gaat uit naar reizen per bus.
  Welke route zou jij aanbevelen voor een reis van 2/2,5 week? En kan je vertellen wat voor budget ik ongeveer in gedachte zou moeten hebben hiervoor (excl. vliegtickets, incl. duiken). Dit laatste is misschien wat lastiger aangezien dat voor iedereen anders is, maar het is handig om een idee te hebben.
  Alvast bedankt!

  • mm
   Robbert

   Hoi Florine,

   Geen dank, graag gedaan 😉 .

   Veel vliegen? Ik heb in Sabah precies 0 keer gevlogen aangezien alles prima met de bus te doen was. Nu weet ik niet of je behalve Sabah ook nog naar Sarawak en Kalimantan wilt?

   Qua route kun je bijvoorbeeld starten in Kota Kinabalu. Vanuit daar kun je naar Sandakan (bus, 6 uur) gaan om Sepilok te bezoeken en bijvoorbeeld ook de Kinabatangan River Cruise te doen. In totaal kun je voor je verblijf in Sandakan/Sepilok zo’n 5 tot 6 dagen plannen.

   Vervolgens reis je verder zuidwaarts naar Semporna, met de bus duurt dit zo’n 5-6 uur. Daar kun je vervolgens blijven om te duiken en eilanden te bezoeken.

   Als je nog tijd overhebt, kun je bijvoorbeeld vanuit Tawau terugvliegen naar Kota Kinabalu (of je pakt de bus) om vanuit daar naar Kudat (het uiterste noorden) te trekken. Ikzelf vind dit een prachtig stuk van Borneo.

   Voor meerdere specifieke routeschema’s inclusief transportopties, raad ik je m’n e-book “Fantastische Routes Door Azië” aan.

   Dan het budget, dat is een beetje lastig te zeggen. Ben je een budgetbackpacker of leef je juist wat luxer? Ikzelf heb Borneo in ieder geval niet duurder ervaren dan bijvoorbeeld Maleisië. Ja, inderdaad, duiken bij Sipadan en het beklimmen van Mount Kinabalu zijn prijzig, maar dure activiteiten heb je in ieder land…

   Nog iets: vliegen hoeft ook op Borneo helemaal niet duur te zijn. Zo vlieg je van Kota Kinabalu naar Tawau (en vice versa) voor €26 🙂 .

   Ik hoop dat je hier een beetje mee vooruit kunt.

 4. Laura

  Hey Robbert,

  Wat ben ik blij dat ik jouw blog heb gevonden! Ik heb al meerdere uren op je site besteed, en het maakte me alleen maar enthousiaster over de reis die ik over een paar maanden ga maken 🙂 heel tof!

  Mijn plan is om vanaf november een half jaar te gaan reizen, waarvan een groot deel alleen. Om een lang verhaal niet al te lang te maken; ik wil heel graag op Borneo beginnen om daarna naar de Filipijnen door de reizen (en daarna Myanmar, en daarna zie ik wel 😉 ). Vind jij Borneo een geschikt beginpunt voor een beginnende backpacker? Veel mensen beginnen in Thailand weet ik, maar dat ligt voor mij niet zo op de ‘route’ en ik kom daar later nog wel. Ik heb vorig jaar 3 weken door Bali en Lombok gereisd dus ik heb wel wat ervaring, maar toen was ik samen met m’n zusje. Nu ga ik dus alleen… En dat vind ik best wel spannend. Zijn er veel medereizigers te vinden, en waar zijn die dan?

  Alvast bedankt!!

  Groetjes, Laura

  • mm
   Robbert

   Hoi Laura,

   Leuk dat je zo enthousiast bent 🙂 .

   Borneo kan je zeker beginnen, al vind je er niet zoveel backpackers als bijvoorbeeld in Bangkok of Kuala Lumpur. Ik adviseer je om in Kota Kinabalu te beginnen. Je kunt ook in Kuala Lumpur starten, en vanuit daar met iemand verder reizen naar Kota Kinabalu…

   Maar…

   Ik ben ook alleen gevlogen naar Kota Kinabalu en heb daar in m’n hostel iemand ontmoet waar ik heel Maleisisch Borneo mee heb ontdekt. Ik zat bij Borneo Glonal Backpackers, een plek waar altijd wel andere reizigers zijn. Dat moet dus zeker lukken!

   Gaaf trouwens dat je het compleet anders aanpakt dan de meeste mensen doen. Als je nog een vraag hebt, laat het me dan zeker weten, ik help je graag op weg.

   Groet, Robbert

   • Laura

    Hoi Robbert,

    Bedankt voor je reactie 🙂 Leuk om te horen dat je het een goed plan vindt! Kota Kinabalu lijkt me wel een goed beginpunt, Kuala Lumpur ben ik al eens even geweest en ik vond het niet zo daar (ok, ik was er maar 4 uur, maar toch!)

    Mooi, ik ga pas over een maand of 5 dus in de tussentijd heb ik vast nog wel een vraag. Ik zal je blog in ieder geval in de gaten houden 😉

    Groetjes, Laura

   • mm
    Robbert

    Graag gedaan!

    Oh, Kuala Lumpur vind ik juist weer wel gaaf… Maja, dat is ieder persoonlijk he 🙂 .

    Als je weer een vraag hebt, hoor ik je wel!

   • Laura

    Hoi Robbert,

    De dag van mijn vertrek naar Kota Kinabalu komt opeens heel snel dichterbij (16 oktober al!) en ik vond het wel tijd om een globaal idee te krijgen van wat ik wil doen. Wat ik per se echt wil doen is een river cruise, maar ik zie door alle bomen het bos gewoon niet meer. Ik kan nu gewoon echt nog niet inschatten wanneer ik daar ‘tijd’ voor heb en wil het liever regelen als ik eenmaal op Borneo ben. Er zijn zoveel aanbieders… Op 9 november reis ik verder naar de Filipijnen, dus ik heb ruim 3 weken de tijd voor Sabah. Is het makkelijk om daar ‘on the spot’ dingen te regelen (dus die boottochten door de jungle / homestays of hotels of hostels / bezoeken van eilanden), of is het voor bepaalde zaken echt wel nodig om dat van te voren al gereserveerd te hebben? En, over eilanden gesproken, welk eiland is volgens jou echt de moeite waard als je niet per se wil duiken (snorkelen vind ik wel leuk! En ik zou heeeeel graag zeeschildpadden willen zien)?

    Ik hoop heel erg dat je tussen het reizen door tijd hebt om me letterlijk en figuurlijk een beetje op weg te helpen 😉 !

   • mm
    Robbert

    Hoi Laura,

    Spannend 🙂 !

    Het is allemaal vrij eenvoudig om de tours ter plaatse te regelen. No worries! Bovendien zal het je geld besparen.

    Bijvoorbeeld bij de homestay waar ik was in Sepilok, werden allerlei tours aangeboden. Naar de neusapen, orang-oetans, de Kinabatangan River Cruise etc.

    Voor schildpadden raad ik je Selingan Island aan…

    Wil je snorkelen vlakbij Kota Kinabalu, dan is Mantanani Island een aanrader.

    Hopelijk heb je hier wat aan!

    Groet,

    Robbert

   • Laura

    Hey,

    Dat stelt me heel erg gerust 🙂 thnx! Geniet nog van je reis!

 5. Michael

  Ha Robbert,

  begin augustus heb ik helaas maar 2,5 week de tijd in Sabah. Ik moet namelijk voor werk in Bintulu zijn en plak er daarna 2,5 week vakantie aan vast.

  Jou reisverslag lijkt mij een ideale route om af te leggen in 2,5 week. Ik heb ook je reisverslag van Mt Kinabalu gelezen en ook deze wil ik niet overslaan. Wat denk jij hiervan als ervaren backpacker?

  Een aantal jaar geleden heb ik 3,5 maand door Thailand, Laos, Cambodja en Indo gereist, dus het backpacken is mij niet vreemd. Ook heb ik door Thailand een maand door in mijn eentje gereist. Nou is dat in Thailand niet zo’n problem, maar hoe is dat op Sabah?

  Ik hoor graag van je.

  Groeten,

  Michael

  • mm
   Robbert

   Hoi Michael,

   Klinkt als een goed plan!

   Alleen reizen in Sabah… Ik ben ook alleen afgereisd naar Kota Kinabalu, daar heb ik vervolgens mensen leren kennen. Uiteindelijk ben ik met één iemand doorgereisd.

   Dus mensen ontmoeten is zeker mogelijk, al raad ik je dan wel aan om in Kota Kinabalu te beginnen. In bijvoorbeeld Kudat (noorden) komen véél minder backpackers.

   Alleen reizen kan natuurlijk ook, de keuze is helemaal aan jou. Ik ben in Kota Kinabalu regelmatig alleen erop uitgegaan, in de avond bijvoorbeeld naar de Filipino Market om wat te eten. Prima te doen. Als je vanuit Kota Kinabalu verder gaat naar bijvoorbeeld Sandakan (of Kudat), moet je in ieder geval geen massa’s reizigers meer verwachten, althans niet om reismaatjes te vinden.

   Misschien zit je te twijfelen of het veilig is? Ik heb me echt geen moment onveilig gevoeld. Alleen toen we oog in oog stonden met een wilde hond in Kudat en Sepilok, maar dit kan overal gebeuren 😉 .

   • Michael

    Ha Robert thanks voor je antwoord! Goed van je te horen. Een reismaatje is altijd fijn, maar als dit niet gaat door mijn best strakke planning is het niet anders.

    Ik heb inmiddels een plan. Ik vlieg begin augustus (waarschijnlijk 3 aug) van Bintulu (waar ik in juli moet werken) naar KK maar wil eigenlijk gelijk door naar mt Kinabalu en daar overnachten als dit mogelijk is. Ik wil dan de mt Kinabalu beklimmen in 2 of 3 dagen.

    Daarna wil ik doorreizen naar Sandakan of Sepilok om een tweetal dagen te verblijven en de Orang Utang / Neusapen (1 dag) en andere dag neushoorns en turtle island als dit mogelijk is.

    Vervolgens wil ik doorreizen naar sakau of kilabantang om daar in ieder geval 3 dagen te verblijven om bijvoorbeeld een river cruise icm jungle trekking te doen.

    Daarna wil ik doorreizen naar Mabul waar ik de overige dagen wil verblijven en maximaal van mijn passie duiken te genieten.

    De 18e moet ik dan van Tawau naar KL vliegen omdat mijn terugvlucht daar later op de avond terug naar Nederland vertrekt.

    Wat vind je ervan? en heb je nog tips en of aanvullingen mbt de aktiviteiten die ik nu voor ogen heb.

    Groeten,

    Michael

   • mm
    Robbert

    Hoi Michael,

    Mooi plan!

    Je kunt rondom het Kinabalu National Park verblijven, er zijn heel wat opties.

    In Kota Kinabalu vond ik de eilandtour leuk om te doen, maar als je al naar Mabul etc. gaat, kun je dit gezien je tijdschema misschien beter skippen.

    Verder zou ik je willen aanraden om te gaan duiken bij Sipadan, zeker als dit je passie is. Maar dit had je waarschijnlijk zelf al gepland in de omgeving van Mabul?

    Trouwens, Sepilok in 2 dagen is misschien wat kort voor wat jij wilt? Je kunt inderdaad de neusapen en orang-oetans in 1 dag bezoeken, maar zelf vond ik het relaxter om over 2 dagen te spreiden. Na de orang-oetans ben ik naar het Rainforest Discovery Center gegaan wat daar vlakbij ligt. Lees anders mijn blog over Sepilok eventjes, daar vertel ik je ook meer over de tijdstippen waarop de neusapen gevoed worden.

    Zelf vind ik het noorden ook geweldig trouwens, bij Kudat en omgeving. Maar gezien je tijdschema is dit misschien niet zo handig…

    Verder is het wat mij betreft een strak plan, niets mis mee!

 6. Michael

  Ha Robert,

  dank voor je antwoord weer. Ik heb nog wel wat twijfels betreft mijn schema hoor, mede vanwege de beperkte tijd die ik heb.

  Zo wil ik bijvoorbeeld Mt. Kinabalu in 2 dagen 1 nacht doen, volgens mij doet dat niet veel af aan de ervaring. Het zou mooi zijn als ik dan ook gelijk zou kunnen doorreizen naar Sepidan in plaats van eerst naar Sandakan te gaan zoals ik in jou Sepidan blog gelezen heb. Dit scheelt namelijk weer een nacht. Wat is jou aanbeveling qua haalbaarheid, met name met betrekking tot vervoer van Mt. Kinabalu naar Sepidan. Ik heb ook gekeken naar Binnelandse vluchten tijdens mijn reis, maar vindt de charme van het backpacken toch vaak het openbaar vervoer. Maar als vliegen me veel tijd zou schelen en ik hier bijvoorbeeld weer een dag mee zou kunnen winnen is het voor mij wel het overwegen waard. Mij lijkt openbaar vervoer Mt. Kinabalu – Sepidan het meest praktisch.

  Echter vanaf Sepidan weet ik nog niet mijn meest praktische volgende reisdoel. Ik wil een river cruise maken en raakte nogal gecharmeerd van deze plek. http://www.sukaugreenview.net/index.php/accommodation Weet jij hier meer van of heb je hier van gehoord dat het de moeite waard is. Of is het praktischer om bijvoorbeeld in Kinabantang neer te strijken om dan van daaruit makkelijker richting Semporna/Mabul door te reizen op een reisdag? Misschien heb je nog andere tips in Kinabantang of ervaringen mbt de diverse river cruises die worden aangeboden?

  Ik hoor graag van je mede avonturier!

  Grtz!

  • mm
   Robbert

   Hoi Michael,

   Geen dank, graag gedaan!

   Ik zou vanuit Kota Kinabalu (KK) naar Sandakan (Sepilok) gaan om apen te zien maar ook voor de rivercruise. Vervolgens kun je vanaf daar verder-reizen naar Semporna om te duiken. De bus van KK naar Sandakan is prima te doen, ongeveer 6 uur.

   Echter, sla je Sandakan en Sepilok over, dan zou ik ervoor kiezen om te vliegen van KK naar Tawau, dit duurt 50 minuutjes. Daar kun je een taxi (75 minuten) of bus (2 uur) nemen. De busrit van KK naar Sempora duurt namelijk zo’n 9 tot 10 uur. Als je de tijd hebt, is dit natuurlijk prima. Maar als je tijd wilt besparen, dan is vliegen de betere optie.

   De plek die je noemt, ken ik eerlijk gezegd niet…

   Een aanrader voor de Kinabatangan River Cruise is The Last Frontier Boutique Resort. Ik zou gaan voor de 3D2N-tour.

 7. Amber

  Hi Robert,

  Bedankt voor deze top site. Heb jij tips waar je het beste kunt verblijven om de
  Kinabatangan River Cruise te doen? Ik zie dat er nu al veel vol zit en ik ga pas in juli 2017. Mijn voorkeur gaat uit naar iets jungleachtigs en liever geen Sandakan.

  Ik hoor het graag.

  Groet,

  • mm
   Robbert

   Hoi Amber,

   Dankjewel!

   Dit kun je gewoon ter plekke boeken…

   Wil je echt rond de rivier verblijven of wat verder weg. In het laatste geval kun je bijvoorbeeld ook voor Sepilok kiezen en daar de tour boeken bij een homestay. Rond de rivier heb je diverse rainforest lodges waar je terechtkunt. Een aanrader is het Kinabatangan Jungle Camp.

   Fijne reis vast!

   Groet,

   Robbert

 8. Mieke

  Hoi Robbert,
  Interessante blogs om te lezen! Zelf hebben we 3,5 jaar geleden 4 maanden door Azië getrokken (+2 maanden Zuid-Afrika) en zijn we vorig jaar voor 4,5 week naar het schiereiland Maleisië geweest. Komende vakantie (april-mei) zouden we graag voor ong 4 weken naar Borneo willen.
  Wij dachten ook naar het Indonesische gedeelte te willen, maar dit is erg onbegaanbaar (?). Voor ons 2 is dat waarschijnlijk niet zo’n probleem maar we hebben intussen ook een kleine gekregen die tijdens de vakantie net een jaar zal zijn.
  Wij dachten: draagdoek/zak mee en gaan, maar ik ben even benieuwd of jij het idee hebt dat dat goed zou kunnen of niet…
  We willen niet hoeven haasten en Sabah leek dan wel de beste optie, maar ik kan Indonesisch Borneo ook nog niet helemaal loslaten.
  Groetjes Mieke

  • mm
   Robbert

   Hoi Mieke,

   Dank je!

   Dan zou ik voor Sabah kiezen, zeker als je daar nog niet geweest bent. Dit heb ik in ieder geval als goed bereisbaar ervaren terwijl Kalimantan wat meer behelpen is. Heb je m’n blog over Indonesisch Borneo gelezen? Daar staat best wat info in.

   Groet, Robbert

   • Mieke

    Hoi Robbert,

    Ik las inderdaad vooral over meerdaagse wandel en boottochten. Niet echt ideaal met een kleine lijkt ons… hoe leuk het ons ook lijkt!

    Groetjes Mieke

 9. Esther Lems

  Hoi Robbert!

  Heb net alles gelezen op je site!
  Zo ook alles over de aanbieding backpackgidsen!
  Nou heb ik daar een vraag over;
  Zijn die boeken echt alleen maar digitaal?
  Of kan ik ze ook echt in boekvorm kopen?
  Ik heb verder alleen maar mijn mobieltje bij me op reis en geen Ipad of iets dergelijks.
  Is het wel te doen om het via mijn mobieltje te doen?
  Ik ben nog steeds van “de echte boeken”!!!
  Graag hoor ik van je!

  • mm
   Robbert

   Hoi Esther,

   De gidsen zijn inderdaad enkel digitaal en speciaal ontwikkeld voor mobiele devices, ook je telefoon dus. Als ik alle e-books (6) in fysieke vorm zou gaan uitgeven, wordt het geheel te prijzig en minder interessant voor backpackers. Nu kan ik je tenminste een scherpe aanbieding doen 🙂 .

   Als je nog vragen hebt, stel ze gerust!

   Groet,

   Robbert

 10. Marleen

  Hoi Robbert,

  Volgende zomervakantie wens ik mijn eerste grote reis met onze kinderen in te plannen. Ik snuiter al verschillende keren rond, en kom telkens op je site terug.
  Ik had heel graag eerst 2 weken alleen rondgetrokken met mijn dochter (van 9 jaar). Nadien komen mijn man en zoon voor 3 weken bij ons :-).
  Ik trek liefst low-budget, zonder specifiek plan. Ik wil gewoon bij de locals terecht komen, zelfs meehelpen waar het kan bij bv vrijwilligerswerk, dierenpark, … . En wel zien waar we uitkomen.
  Op zo’n momenten ben ik ook volledig zonder mobiel telefoon. Echt back to basics.
  Ik lees veel dat Borneo ook een kindvriendelijk land is.
  Denk je dat dit doenbaar is of heb ik een te romantisch zicht op dit alles?
  Mvg
  Lenie

  • mm
   Robbert

   Hoi Marleen,

   Dat klinkt zeker niet te romantisch… In de grote stad, bijvoorbeeld Kota Kinabalu, hoef je zoiets overigens niet te verwachten, al is de Filipino Market wel leuk voor de lokale ervaring. Ga je naar een plek als Sepilok, dan kun je zeker bij de locals thuis verblijven of vrijwilligerswerk verrichten. Bied je diensten eens aan bij een van de rehabilitation centers en het kan goed zijn dat ze werk voor je hebben.

   Waar ikzelf het gevoel had echt even helemaal weg van alles te zijn, was in Kudat. Lees hier mijn verhaal: https://www.backpackblog.nl/backpacken-kudat-borneo.

   En low-budget is geen probleem. Borneo (Sabah) is op veel plekken goedkoop, al kan je het zo duur maken als je zelf wilt natuurlijk.

   Je kunt trouwens ook aan Indonesisch Borneo denken voor ongerepte jungle en back-2-basics gaan: https://www.backpackblog.nl/backpacken-kalimantan. Wel moet ik zeggen dat het transport hier allemaal wat minder geregeld is dan in Sabah. Maar goed, als je écht avontuur wilt 😉 .

   Hopelijk heb ik je zo een beetje geholpen.

 11. Amber

  Hoi Robert,

  Ik ben van plan om in juni 5 weken naar Bali en Maleisisch Borneo te gaan. Ik vroeg me af of de volgende route logisch is:

  Amsterdam -> Denpasar 1 dag
  Denpasar -> Sanur + omgeving – 3 dagen
  Sanur –> Gili eilanden – 4 dagen
  Gilis –> Lombok 2 dagen
  Lombok–> Ubud – 4 dagen
  Ubud –> Permutan 3 dagen – Snorkelen bij Menjangan
  Permutan –> Denpasar
  Vlucht: Denpasar–> Kota kinabalu 3 dagen eilandhoppen, 2 dagen mantanani island
  Kota kinabalu –> Sepilok/kinabangtan river 4 dagen
  Teug naar KK –> 2 dagen
  Vlucht KK –> Denpasar 2 dagen
  Denpasar –> Amsterdam

  Ik heb nog wat speling. Heb jij nog tips?

  Ik hoor het graag!

  Groetjes,
  Amber

  • mm
   Robbert

   Hoi Amber,

   Je route ziet er prima uit!

   Je kunt verder nog naar Kudat, het noorden van Sabah, gaan. Ik vond het daar erg mooi en ongerept. Sipadan kan natuurlijk ook nog, maar ik doe een gok als ik zeg dat je geen duikcertificaat hebt 🙂 .

   Groet,

   Robbert

 12. Karin

  Hallo Robert,
  Leuke informatieve site heb je gemaakt!
  Wij gaan krap twee weken naar Borneo en beginnen in Mabul met duiken. Daarna kunnen we kiezen voor Sepilok en dan naar Mount Kinabalu om deze te beklimmen of om Sepilok over te slaan. En als er nog tijd over is naar Kudat. De prijzen voor de beklimming lopen enorm uiteen. In jouw blog lees ik dat je ook kaartjes in de haven kan kopen. Maar kan je daarmee naar de top zonder gids? Zit daar ook de overnachting op de berg bij in? Met andere woorden is het te doen om het ter plekke te regelen tegen een redelijke prijs. Zeker omdat we ook de precieze datum nog niet weten. We vertrekken op 16 februari naar KL.

  • mm
   Robbert

   Hoi Karin,

   Dank voor je berichtje.

   Zonder gids Mount Kinabalu beklimmen, kun je vanwege de veiligheid denk ik beter niet doen. Bij de haven zelf kun je inderdaad kaartjes kopen inclusief accommodatie. Mocht dit nou toch niet lukken, dan kun je dit altijd nog via een andere travel agency of het via het nationale park regelen. Een andere tip is om op deze website te kijken: mountkinabalu.com/stay.

   Als er nog wat is, laat het zeker weten.

   Groet, Robbert

 13. Charlotte

  Hoi Robbert,

  bedankt voor al je leuke info, ik krijg al helemaal zin in onze reis naar Sabah. Mag ik vragen in welke homestay jullie zaten in Sepilok?

  Groetjes, Charlotte

  • mm
   Robbert

   Hoi Charlotte,

   Hmm… Volgens mij had deze nog niet eens een officiële naam. Ik wil je aanraden om die kant op te lopen, dan kom je vanzelf wel enkele plekjes tegen.

   Groet, Robbert

 14. Franklin

  Hoi Robbert, wij gaan eind mei naar Borneo en willen in die periode ook een aantal dagen doorbrengen in Danum Valley. Inmiddels is me wel duidelijk geworden dat het verblijf/tours daar vrij prijzig is. Waar heb jij gereserveerd en weet je nog ongeveer de prijs?

  • mm
   Robbert

   Hoi Franklin,

   De Borneo Rainforest Lodge is inderdaad erg duur. Maar er zijn andere manieren om het te regelen. Zo kun je slapen in hangmatten (RM 78 per nacht), in een stapelbed (hostel, RM 91 per nacht) of in een ‘resthouse’ voor RM 286 per nacht (2 personen). Dit zijn nog steeds geen hele lage bedragen, maar een stuk goedkoper dan de eerder genoemde lodge.

   Verder betaal je RM 50 om het park in te komen, en kun je voor RM 20 per uur een gids huren. Dit laatste bedrag kan gedeeld worden door het aantal groepsleden.

   Je kunt het dus allemaal vrij eenvoudig zelf regelen, in plaats van dat je een tour boekt waarbij de kosten niet meer te overzien zijn 🙂 .

   Om er te komen, kun je trouwens een bus pakken vanaf Kota Kinabalu naar Lahad Datu, dit duurt zo’n 8 uur. Daar neem je een minibus (3 uur) naar het Danum Valley Field Centre (DVFC). Dit is de goedkoopste manier om het natuurgebied te betreden. Het hoofdkantoor van DVFC is overigens in Kota Kinabalu, bij hen kan je meer informatie inwinnen, mocht dat nodig zijn.

   Fijne reis alvast en als er nog wat is, hoor ik het graag van je.

   Groet, Robbert

 15. Marleen

  Beste Robbert,

  Fijn dat je zo’n geweldige website onderhoudt wat voor velen een goed naslagwerk is!
  Mijn vragen;
  Half juli vertrekken we naar Kuala Lumpur om vervolgens door te reizen naar Borneo. We willen graag beginnen in het zuiden van Borneo om vervolgens door te reizen naar het noorden. We weten nog niet goed wat te doen; een binnenlandse vlucht van Zuid naar Noord, of, over land en water? Over land en water lijkt me het meest interessant maar ook bijzonder spannend. Wat vind jij? Is ‘t te doen?

  Kun je me misschien ook adviseren in welke zaken ik vooraf vanuit Nederland moet boeken?
  Of hoef ik nergens het risico te lopen dat excursies o.i.d. al vol zitten, bijv. turtle island?
  Zijn excursies ter plekke gemakkelijk te boeken is dus concreet mijn vraag?

  Alvast bedankt voor je reactie,

  Hartelijke groeten,
  Marleen

  • mm
   Robbert

   Hoi Marleen,

   Dankjewel voor je compliment 🙂 .

   Ik neem aan dat je in het zuiden van Maleisisch Borneo wilt beginnen? In dat geval raad ik je aan om via Kuala Lumpur naar Kuching te vliegen. Je kunt dan vrij eenvoudig naar bijvoorbeeld Sibu reizen, daarna naar het Niah National Park & Bintulu en tenslotte naar Miri. Je bent dan al bijna in Brunei. Vanuit Brunei kun je een boot nemen naar Labuan (Sabah) en een naar Kota Kinabalu. Vliegen kan overigens ook direct vanuit Miri.

   In Sabah adviseer ik je om eerst naar het noorden (Kudat) te gaan. Zak daarna via Sandakan en Sepilok af naar het zuiden (Semporna) om vanuit Tawau terug te vliegen naar Kuala Lumpur.

   Over land en water reizen is overigens hartstikke goed te doen, dit is wat ik altijd doe en heb gedaan op Borneo 🙂 .

   Voor meer complete routes, verwijs ik je graag door naar mijn nieuwe uitgave van ‘Fantastische Routes Door Azië’.

   Ik zou, behalve Turtle Island National Park (Pulau Selingan) waar slechts 50 mensen kunnen overnachten, NIKS op voorhand boeken. Dit kan allemaal lokaal en scheelt je een hoop geld.

   Als je nog vragen hebt, hoor ik het graag.

   Groet,

   Robbert

 16. Christ

  Hee Robbert,

  Leuke blog en al zeker ook erg informatief voor ons. Samen met mijn vriendin zijn we uitgenodigd voor een bruiloft van een vriend van ons op Bangkok eind september. Na deze bruiloft willen we er gelijk onze vakantie van maken. We hebben een aantal jaar geleden al gebackpackt door thailand dus we zouden nu graag onze reis vervolgen naar Borneo. Helaas hebben we totaal maar 3 weken de tijd. We zijn dus van plan om na de bruiloft gelijk door te vliegen naar kotakinabalu om van daaruit onze vakantie te vervolgen. We willen graag een combi van avontuur, maar ook wel paar dagen relaxen op een heerlijk mooi strandje of iets dergelijk. Die rivercruise lijkt mij sowieso erg tof, maar aangezien de korte tijd, zou ik daar nog wat aan toevoegen (motortje huren oid.) maar kunnen we vanuit daar zonder al te lang te moeten reizen ook door naar een relaxt eilandje om daar de laatste daagjes niks te hoeven doen om vervolgens weer huiswaarts te keren..

  Ik hoor graag wat je vind van ons plan en of je wellicht nog aanraders/tips hebt..

  Groet.

  • mm
   Robbert

   Hoi Christ,

   Bedankt voor je berichtje.

   Voor wat betreft avonduur zou ik je ook Kudat willen aanraden. Behalve dat je er lekker rond kunt rijden op de mountainbike of scooter, heb je er vele verlaten strandjes. Lees anders mijn artikel daarover even.

   Vanuit de Kinabatangan Rivercruise kun je bijvoorbeeld verdergaan richting Semporna om vanuit daar enkele tropische eilandjes te bezoeken. Voor mooie stranden raad ik jullie daar met name Mabul aan. Een andere optie is om vanuit Kota Kinabalu naar Pulau Sapi en de andere plekken te gaan, of om via Kuala Penyu naar Pulau Tiga af te reizen. Pulau Lankayan bij Sandakan kan ook, al is het daar wel relatief prijzig en ligt de focus er op duiken. Desalniettemin is het wel echt een schitterende plek. Opties te over dus 🙂 .

   Als er nog wat is, hoor ik het graag.

 17. Yessi

  Hoi! Na het lezen van je blog heb ik nu een hoop informatie om een beetje een richting te geven aan mijn Borneo reis die op 14 november van start gaat 🙂 ik land op 15 november in Singapore en wil hier 1,5-2 dagen een beetje rond kijken voordat ik doorvlieg naar BKI. Ik zou graag op voorhand mijn trip de Mount Kinabalu op willen boeken. Nu wil ik dat natuurlijk zo boeken dat ik geen reistijd ‘ verlies’. Maar ook niet te weinig tijd heb om alle dingen op de route er naar toe te bezoeken. Ik vroeg me af of jij hier een goede inschatting over kan maken op welke datum ik de klim dan het beste kan boeken?

  • mm
   Robbert

   Hey Yessi,

   Mount Kinabalu ligt natuurlijk redelijk dichtbij de stad, waardoor het vrij eenvoudig is om te plannen. Neem bijvoorbeeld een of twee dagen voor Kota Kinabalu, en doe daarna de klim.

   Als je nog een vraag hebt, laat het even weten.

   Groet, Robbert.

 18. Karin

  Beste Robbert,
  bedankt voor je zeer informatieve site.
  Wij willen rond Kerst en Nieuwjaar naar Maleisisch Borneo gaan met onze 3 kinderen.
  We hoorden over het gevaar van Filippijnse piraten aan de noordkant van Borneo. Deze zouden toeristen gijzelen. Geen idee of dit waar is.
  Heb jij hier weleens over gehoord en is het een risico om in deze wateren een bootochtje naar een eilandje te maken?
  groeten,
  Karin van Lieshout

  • mm
   Robbert

   Hoi Karin,

   Nou, daar weet ik eerlijk gezegd niks van hoor. Zoveel ‘bangmaak-verhalen’ waardoor mensen zich tegen laten houden. Ik raad je aan om dit gewoon lokaal te checken, bijvoorbeeld als je in Kudat bent.

   Groet, Robbert

 19. Wim

  Dag Robbert

  Mijn vriendin en ik gaan half maart naar Maleisië en Borneo. We zouden onze trip eind maart graag afsluiten met de Perhentian Islands omdat we daar denken goed te kunnen snorkelen met schildpadden. Zijn deze eilanden eind maart te bezoeken ? Zijn de hotels daar dan al open ? Moest dit niet het geval zijn, zouden we graag wat langer willen blijven op Borneo. Is daar een goed alternatief om te snorkelen, in de buurt van Kota Kinabalu of Sandakan ? Trouwens handige website en goede tips !

  Bedankt voor je feedback

  MVG

  Wim

  • mm
   Robbert

   Hoi Wim,

   De Perhentians zijn eind maart gewoon ‘open’, je kunt ze dus bezoeken. Ik vond snorkelen daar super!

   Groet, Robbert