Een auto kopen in Australië: een minigids

De meest avontuurlijke manier om AustraliĂ« te verkennen is wat mij betreft met de auto of camper. Je kunt dan heerlijk in je eigen tempo reizen en zult al snel het gevoel hebben helemaal vrij te zijn. En terecht, wat dat ben je ook đŸ™‚ .

En als je een auto koopt, is dat (doorgaans) tevens een relatief goedkope manier om dit prachtige land te ontdekken. En niet minder belangrijk: het is bovenal gewoon erg leuk.

Om je te helpen, heb ik deze mini-gids gemaakt voor het kopen van een auto in AustraliĂ«. Neem de tips eventjes door en zorg dat je zonder zorgen aan je roadtrip kunt beginnen đŸ™‚ . Hieronder geef ik antwoorden op de meest belangrijke vragen.

 

Een auto kopen of huren?

Tja, dit is een vraag die waarschijnlijk al eens in je hoofd zal hebben gespeeld. Eigenlijk is het antwoord heel simpel: als je langer dan bijvoorbeeld 4 weken Down Under gaat rondtrekken, raad ik je aan om een auto of camper te kopen. Huren is simpelweg prijzig en indien je koopt, kun je vaak hetzelfde bedrag ervoor terugkrijgen als dat je betaald hebt.

Wil je toch huren, bekijk dan eens op Discover Cars waar allerlei verschillende autoverhuurders met elkaar worden vergeleken. Een andere aanrader is Travellers Autobarn, een van de marktleiders in Australië op het gebied van autohuur en -verkoop. 

 

Waar kun je een auto kopen?

Grofweg zijn er 3 soorten aanbieders waar je terechtkunt, dit zijn:

 

1. De ‘backpacker car markets’

Het voordeel aan dit soort ‘automarkten’ is dat je doorgaans voor een prikje een leuke auto op de kop kunt tikken. Let er echter wel goed op wat je koopt, backpackers leggen vaak grote afstanden af en nemen het niet altijd even nauw met het vereiste onderhoud dat de wagen nodig heeft.

Deze verkooppunten vind je in de grote steden. In Sydney is er bijvoorbeeld de Sydney Travellers Car Market in Kings Cross. Je kunt ook op hun Facebookpagina kijken waar auto’s te koop worden aangeboden.

Als je een auto koopt van een andere reiziger, zal het vaak zo zijn dat kampeerspullen zijn inbegrepen. Superhandig!

Tip: voor het vinden van een geschikte en goedkope camping en om geld te besparen, raad ik je aan om gebruik te maken van wikicamps.

2. Autodealers

Het kopen van een auto bij een dealer is uiteraard duurder dan de eerste optie, maar daarvoor kun je wel van diverse voordelen genieten. Je weet (meestal) zeker dat je geen troep koopt Ă©n vaak bieden ze een terugkoopgarantie aan als je het voertuig weer wilt verkopen.

Weet wel dat dit doorgaans voor een fractie is van de prijs waarvoor je de auto hebt gekocht, zo’n 30% tot 50%. Echter, als je haast hebt en geen zin in ‘verkoopgedoe’ kan dit een handige uitkomst zijn.

 

3. Particuliere online-verkopers

Net zoals je in Nederland een auto op bijvoorbeeld Marktplaats kunt kopen, heb je ook in Australië diverse platforms waar particulieren hun auto’s te koop aanbieden. Denk bijvoorbeeld aan een websites als Gumtree, Cars 4 Backpackers en tevens het eerder genoemde Travellers Autobarn.

Als je weinig verstand van auto’s hebt, is dit trouwens niet de beste optie om voor te kiezen. Zou je thuis zelf een auto kopen van iemand die je niet kent zonder bijvoorbeeld de ondersteuning van je vader of een vriend met technische kennis? Maar niet getreurd: een keuring bij een garage kan je in dit geval helpen.

Tip: check het Personal Properties Securities Register. Hier kun je nagaan of een voertuig gestolen is of dat er nog bepaalde kosten openstaan. Je kunt ook even bellen met de State Vehicle Registration.

Waar moet je op letten?

Zelfs al heb je nauwelijks kennis over auto’s, er is altijd een aantal basiszaken die ook jij even kunt checken voor je tot de koop overgaat. In het geval van een particuliere koop of de aanschaf op een backpackermarket, wil ik je de volgende dingen aanraden om te na te gaan:

Checks bij de verkoper:

  • Koop altijd een auto die geregistreerd staat. Hiervoor dien je bij de verkoper te vragen naar het registratiecertificaat oftewel de ‘REGO’. Als de jaarlijkse REGO betaald is, ben je WA-verzekerd en is aan de wegenbelasting voldaan.
  • Vraag wanneer het laatste onderhoud heeft plaatsgevonden. Heeft de verkoper hier een bewijs van?
  • Koop geen auto met een ‘white slip’ maar alleen met een ‘pink slip’. Deze roze kopie van de APK toont dat de wagen is goedgekeurd, de witte laat daarentegen zien dat er gebreken zijn. Registratie op jouw naam is niet mogelijk voordat het voertuig is gerepareerd. In Western Australia is deze pink slip overigens niet verplicht. Laat in dat geval nog even een garage ernaar kijken om mogelijke problemen voor te zijn.
  • Zijn de benodigde reserveonderdelen aanwezig? Denk aan een sleepkabel, een krik, de reservelampen, jerrycans en een reserveband.
  • Check de overdrachtspapieren: kloppen het motorbloknummer, het chassisnummer en de ‘VIN’ (Vehicle Indentification Number)?
  • Is de bandenspanning in orde? Zit er nog voldoende profiel op de wielen?
  • Hoe vaak ververst de huidige eigenaar de olie? Check ook meteen of er olielekken zijn.
  • Hoe zuinig is de auto?
  • Is er onlangs nog iets gerepareerd of vernieuwd?

Checks die je dagelijks uitvoert:

  • Check iedere dag de olie, het koelwater en de banden. Als je geen idee hebt waar je precies op moet letten, doe dan navraag in een garage.

Tip: als je twijfelt, laat dan een check uitvoeren door een garage. Dit wordt ook wel de ‘pre purchase mechanical check’ genoemd en kost je zo’n $100 tot $150. Dit is het waard, zeker als je een wat ouder exemplaar op het oog hebt. Bovendien, als er enkele gebreken uitkomen, kun je over de prijs onderhandelen met de verkoper.

Is het perse nodig om een 4WD te kopen?

Dat ligt eraan waar je heen wilt gaan, maar over het algemeen is een 4WD niet vereist. Waarschijnlijk zal je in 90% van de gevallen op verharde wegen rijden en voldoet een normale auto (2WD).

En als je bijvoorbeeld op Fraser Island bent, een trip door Cape Tribulation wilt doen of van plan bent om de onverharde wegen van Kakadu National Park te berijden, dan kun je in deze gevallen altijd kiezen voor de huur van een 4WD of eventueel een tour.

Uiteraard is ook het kopen van een 4WD een mogelijkheid, maar de kosten hiervan liggen een stukje hoger dan een reguliere auto (2WD). Echter, als je het budget hebt én veel van de gebaande paden wilt afwijken, dan zou ik voor een 4WD gaan.

 

Wat moet je verder nog doen?

Als je hebt besloten om een auto te kopen, moeten er nog 2 dingen gebeuren voordat je de weg op gaat. Waar het precies om gaat, lees je hieronder:

 

1. Registreer de auto

Oftewel: zet ‘m op je eigen naam. Je doet dit bij de RTA, het registratiekantoor. Dit hoeft overigens niet perse in de staat waar jij de auto hebt gekocht. Wel is het zo dat de kosten en regels voor wat betreft overschrijven per staat verschillend zijn. Wat heb je nodig? Het koopbewijs, een paspoort en (vaak) je rijbewijs.

Goed om te weten: in de praktijk blijkt vaak dat het Nederlandse rijbewijs met de vertaling ‘drivers license’ voldoet en een internationaal rijbewijs niet nodig is. Dit geldt zowel voor de autoregistratie als in het geval dat je wordt aangehouden door de politie.

Aan de andere kant: als je 100% zeker wilt zijn is het een kleine moeite om het internationale rijbewijs bij de ANWB aan te schaffen.

Tip: hoe meer de auto waard is, hoe hoger de overschrijvingskosten zijn. Je kunt hier wat mee sjoemelen door op het formulier aan te geven dat de auto een lagere waarde heeft dan in werkelijkheid het geval is, zo bespaar je kosten.

2. Sluit een extra verzekering af

Als je het voertuig op je naam hebt gezet dan zit er doorgaans een verplichte verzekering bij de REGO, de WA-verzekering waarover ik het eerder had. Echter, het is ook aan te raden om een verzekering af te sluiten voor mogelijke schade die jij veroorzaakt bij derden, deze zit namelijk niet in de standaard WA-verzekering. Ik heb het over de ‘third party property damage insurance’.

Ga jij backpacken door Australië?

Banner-Backpackgids-Australie-nieuwCheck dan de Australië-gidsen die ik samen met een aantal andere backpack-experts heb ontwikkeld. Hierin geven we je onder meer:

Oneindig veel routes die naar wens zijn aan te passen.
Tips & tricks op het gebied van accommodatie, budget, gezondheid en nog vele andere thema’s.
Concrete inzichten wat je kunt met je budget en beschikbare tijd.
Stappenplannen die al je vragen wegnemen.
Een ontwerp waar je “U” tegen zegt đŸ˜‰ .

Wil jij meer weten over onze Australië-gidsen?

Arrow

Naar de aanbieding!

Heb jij de antwoorden gevonden op de vragen die je had? Als er nog iets onduidelijk is, laat het dan even weten in de comments.

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.
25 Antwoorden
  1. autokrens

    Ik ben druk bezig een mooie reis te organiseren om ‘Down under’ te gaan! Erg handig deze tip, nu ga ik toch een auto kopen ipv huren dankjewel! Fenneke Krens

  2. SD

    Over een klein maandje zit ik voor 4 maanden in Australië. Ik ben een jongen van gemak. Iedere dag lekker vrij zijn om te gaan en staan waar ik wil. Je hebt me overtuigd om een auto te gaan kopen(of misschien wel een campertje). Nog meer tips misschien mbt slapen in de auto?

    1. SD

      Hoe zit dat als je half australie rond wilt? Moet je dan in elke staat een nieuwe rego aanvragen? En waar moet je nog meer aan denken als je de staatsgrens overgaat?

  3. Jency bekaert

    Beste , ik vertrek in juni naar Australië.
    Ik zit wel met de volgende vraag is het mogelijk als ik hier nog een
    lening lopen heb van 300€ van men auto of dat ik die makkelijk kan
    verder betalen met het geld die ik ga verdienen in australie . Want ik
    wil mijn auto graag behouden en hem niet verkopen als ik vertrek naar
    australie . Kortom mijn vraag is nu is het haalbaar om dat te doen?
    Mvg jency bekaert

    1. Avatar foto
      Robbert

      Hey Jency,

      Bedankt voor je vraag.

      Ik begrijp je niet helemaal. Hoe kun je een auto verkopen als je ‘m huurt? Kun je iets specifieker zijn?

      Groet, Robbert

      1. Jency bekaert

        Dag robbert , kort gezegd kan ik in australie rondkomen als ik hier nog een lening lopen heb van 300€ per maand of is dat niet mogelijk? Ik bedoel word het dan niet moeilijk om naar australie te vertrekken als ik hier nog iets moet afbetalen.
        Mvg jency

        1. Avatar foto
          Robbert

          Dat ligt er natuurlijk aan hoeveel je verdient en wat je uitgeeft. Maar zoals je de lening hier kan afbetalen, zou dat vanuit Australië ook moeten lukken.

          Groet, Robbert

  4. Thomas Helfferich

    Hey Robbert,

    Bedankt voor al je tips! Ik heb de afgelopen week 5 auto’s bekeken. Sommige auto’s hebben wel papieren waaruit het onderhoud blijkt, maar er was ook een auto met geen enkele papieren waaruit onderhoud blijkt. Wat zijn jouw ervaringen hiermee?

        1. Avatar foto
          Robbert

          Een registratiecertificaat, een veiligheidsrapport (‘pink slip’) en een ontvangstbewijs waarop vermeld stat dat de verkoper de auto daadwerkelijk heeft gekocht. Let er verder goed op dat de informatie op het registratiecertificaat overeenkomt met die op de pink slip.

  5. Wijnand

    Hoi Robbert,
    Ik wil in Perth mijn reis beginnen en in Sydney (3 maanden later) eindigen. In perth een Van kopen en Sydney verkopen. Dit betekend dat ik door meerdere staten moet en de Van verkopen in een andere staat. Weet jij of dit mogelijk is en wat ik daarvoor moet doen?

    Groet,

    Wijnand

  6. Sonny De haas

    Hey Robbert,

    Thanks voor de tips. Ik ben ervan overtuigd om een 4WD te kopen en dan reizen van Melbourne-Perth-Darwin-Alice Springs en wellicht terug naar Melbourne. Kan jij betrouwbare auto’s opnoemen? Greets Sonny

  7. Hi Robbert,
    Mijn neef en ik zijn aan het werk in Australia en we zoeken een geschikte auto om mee te reizen.
    Ik wilde vragen of je advies hebt voor ons.
    We zoeken een betrouwbare auto voor twee personen met genoeg ruimte om onze eetspullen etc erin te stoppen.
    Nu hebben we een 2002 Toyota RAV4 SUV voor $2900 op het oog en ons budget ligt rond de $3000.
    We willen er 7 maanden mee gaan reizen.
    Een paar puntjes van de auto zijn:
    -Aircon due for regas
    -340 km on clock (beetje weinig, dus verdacht?)
    -Currently registered but
    Sold unregistered

    We horen van veel backpackers dat toyota een super betrouwbare auto is.

    We horen graag van je
    vriendelijke groet,
    Sam en Freek

    1. Avatar foto
      Robbert

      Hoi Sam en Freek,

      Zo op het eerste gezicht lijkt het me een prima ding. Al is dit o.b.v. wat je zegt natuurlijk lastig te zeggen. Willen jullie geen auto waarin je ook kunt slapen? Dan zou je een Toyota Estima kunnen overwegen…

      Groet, Robbert

  8. delphine

    Hey

    Ik ga solo (met WHV) naar AU en had toch enkele vraagjes over een auto (4×4) kopen.

    -Ik vroeg me af of je ook aanraad een auto te kopen als ik alleen ga. Of stel je voor de bussen te gebruiken of mee te rijden met andere mensen
    -Als ik een auto zou hebben, is het makkelijk om mensen te vinden die willen meerijden?
    -is het op het einde makkelijk de auto weer te verkopen (voor gelijkaardige prijs)

    1. Avatar foto
      Robbert

      Hey Delphine,

      Ook alleen kun je prima met een auto reizen, dit heb ik zelf ook gedaan. Ligt er alleen aan wat je zoekt. Als je voor het sociale gaat kun je ook met bijvoorbeeld Greyhound reizen.

      In hostels zal je normaal gesproken altijd wel mensen vinden die willen meerijden hoor.

      En verkopen, dit is mij in een paar dagen gelukt đŸ™‚ . Gewoon al tijdig online -bijvoorbeeld in een Facebookgroep- een advertentie plaatsen.

      Groet, Robbert

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw