40 (opmerkelijke) weetjes over Australië

De laatste tijd ben ik niet meer zo van de lijstjes, maar over een land als Australië is zo gigantisch veel te zeggen dat ik graag even een uitzondering maak. Ik heb me bezig gehouden met de vraag: Wat is kenmerkend voor Australië? Oftewel: wat zijn nou échte en vooral boeiende Australië-weetjes?

Ben jij van plan om Down Under te gaan reizen? Dan is dit artikel een aanrader om te lezen. Ik geef je een mix van 40 verschillende typische Australië-feitjes, tips, meningen en nieuwtjes in allerlei categorieën, iets waar je zeker wat aan gaat hebben als je binnenkort naar dit prachtige land gaat.

Ik beloof je alvast: er staan verassende dingen bij.

Ben je er klaar voor? Hier komen ze, alle 40:

40 opmerkelijke en typische weetjes over Australië

1. Als jij dacht dat je voor een jungletrekking perse in Azië of Zuid-Amerika moet zijn, heb je het mis. In Australië ligt namelijk het oudste regenwoud ter wereld: de Daintree Rainforest. Deze jungle is minimaal 130 miljoen en maximaal 180 miljoen jaar oud.

2. In Australië leeft het grootste reptiel dat op onze aardbol rondloopt: de zoutwaterkrokodil. De andere benaming voor dit angstaanjagende beest is de zeekrokodil. Ik zeg angstaanjagend, omdat het dier wel 7 meter lang kan worden. Een plek waar je ze veel ziet, is in de rivieren van Kakadu National Park. In 2014 waren er in de Northern Territory het meeste dodelijke slachtoffers (5) vergeleken met 1974.

3. Australië is zowel een land als een continent en is daarin de enige. Ze bestaat voor twee-derde uit woestijn (ook wel bekend als ‘outback’) en is het kleinste en vlakste continent op deze wereld. Onder het continent Australië vallen Australië, Tasmanië, Nieuw-Guinea, Ceram en Timor.

4. Ondanks dat Australië groot is -ze is het 6e grootste land ter wereld-, is de populatie met 22,75 miljoen mensen (2015) relatief laag. Wel groeit deze met ongeveer 500.000 personen per jaar.

5. Het internet kan, afhankelijk van waar je bent, uiterst traag zijn. Nee, dit is geen fabeltje. Het is niet voor niets dat Australië qua internetsnelheid wereldwijd slechts op plaats 44(!) staat.

6. Veel backpackers bezoeken enkel de bekende Australische oostkust, maar er is zo veel meer te zien. Als je niet de binnenlanden bent in geweest en bijvoorbeeld de Outback niet hebt gezien, is jouw beeld over Australië verre van compleet. En wat te denken van de toffe stad Broome in het westen van Australië?

7. Ik zal er maar niet omheen draaien: het is duur om Down Under te gaan backpacken. Zelf ben ik gekomen op een gemiddeld bedrag van €56 per dag.

Een six-pack bier kost al snel $15 tot $20, een (goede) fles wijn $18 en een biertje in een pub $8 tot $10, al is $6 ook mogelijk. Schrik niet: naar het schijnt kost een pakje sigaretten in 2020 ruim $45.

8. Ja oké, geld besparen is aan te raden maar er zijn grenzen. In 2014 is gebleken dat 1 op de 3 bedelaars in Melbourne een backpacker is. Niet zozeer om in levensbehoeften te voorzien, maar om zijn of haar reis te bekostigen. Ieder z’n ding 😉 .

9. Australië is een walhalla voor natuurliefhebbers. Je vindt er 550 nationale parken met prachtige flora, fauna, ‘gorges’, grotten en nog veel meer.

10. En wat te denken van het aantal stranden (meer dan 10.000) en eilanden (8.222, waaronder de spectaculaire Whitsundays)? Leuk om te weten: als je iedere dag een nieuw strand zou willen bezoeken, doe je er in totaal meer dan 27 jaar over.

Whitehaven Beach: een echt natuurwonder | Credits: dany13, Flickr

11. In Australië kan het erg koud worden. Zo is het in de Outback goed mogelijk dat het in de winter ’s-nachts vriest. Sterker nog, in Tasmanië sneeuwt het soms, al is dit wel uitzonderlijk. Dit gebeurde in augustus 2015 voor het eerst sinds 2005. Ook in Queensland kan het sneeuwen: in juli 2015 viel hier nog het meeste sneeuw in de laatste 30 jaar. Nog opmerkelijker is misschien wel dat in de Australische Alpen meer sneeuw valt dan in Zwitserland.

12. Even terugkomend op het weer: in Australië heb je over het algemeen 4 klimaatzones (Noord, Midden, de Red Centre en Zuid) en de 4 gebruikelijke seizoenen. De zomer loopt van december tot en met februari, de herfst van maart tot en met mei, de winter van juni tot en met augustus en de lente van september tot en met november.

Hieronder een overzicht van de beste reistijd per gebied:

Beste reistijd Australië
De beste reistijd per gebied

Weet trouwens dat het qua weersomstandigheden niet altijd ideaal is in Australië. In 2015 waren er nog diverse overstromingen in Queensland en New South Wales waarbij meerdere mensen om het leven zijn gekomen. Ook trokken er eerder dat jaar twee cyclonen over het land, gelukkig met beperkte schade.

13. Ook al spreek je vloeiend Engels, denk niet dat je per definitie een goed gesprek kunt voeren met een Aussie. Australiërs korten doorgaans veel woordjes af of gebruiken woorden die in het Engels helemaal niet bestaan.

14. Canberra is in 1908 als hoofdstad verkozen omdat Sydney en Melbourne het onderling niet eens konden worden over wie van hen de belangrijkste stad van Australië zou worden. Ze is als reisbestemming doorgaans veel minder geliefd dan de voorgenoemde 2 plaatsen (maar bijvoorbeeld ook dan Perth en Brisbane).

15. Dat de inwoners van Australië veel waarde hechten aan het strandleven, blijkt wel uit het feit dat meer dan 85% van hen binnen 50 kilometer van de kust woont.

Kamelen op Cable Beach in Broome | Credits: Dedi Sharabi, Flickr

16. Er gaan verhalen dat Captain Cook Australië in 1770 ontdekte, maar mogelijk was een blanke man hem voor in de 17e eeuw. Leuk om te weten is dat er onlangs wrakstukken van Cook’s schip Endeavour gevonden zijn voor de Amerikaanse kust.

17. Voordat Australië door de mens werd ontdekt, leefden er reusachtige dieren in het land: de megafauna. Hieronder bijvoorbeeld 3 meter lange kangoeroes, 7 meter lange varanen, pinguïns van bijna 1,5e meter en liefst 90 kilogram en, schrik niet, eenden ter grootte van een paard.

18. Kubuskwallen (‘box jellyfish’) hebben in Australië meer mensen gedood dan alle haaien en krokodillen bij elkaar. Dit is dan dan ook het meest giftige zeedier dat er bestaat. Het zogenaamde kwallenseizoen (‘stinger season’) verschilt per gebied.

In de Northern Territory komen ze eigenlijk het hele jaar voor en langs de oostkust van november tot en met april. Echter, het noordelijke gedeelte van Queensland is alleen in de maanden juni en juli vrij van kwallen.  In het zuiden en westen komen ze gelukkig nauwelijks voor.

Er wordt op de stranden trouwens goed voor gewaarschuwd, indien nodig liggen er ‘stinger nets’ in de zee. Verder heb je de mogelijkheid om in een ‘stinger suit’ te zwemmen.

19. New South Wales gaat onder meer drones, sonarapparatuur en helikopters inzetten om de kans dat mensen aangevallen worden door haaien te minimaliseren. Dit is niet zonder reden, want in deze staat komen de meeste haaienaanvallen voor binnen Australië. In heel het land waren er in 2015 21, in 2014 lag dit aantal met 11 flink lager.

Seal Bay op Kangaroo Island | Credits: Graham Winterflood, Flickr

20. Er leven Down Under veel, op het oog, angstaanjagende spinnen. Toch is het zo dat er in april 2016 voor het eerst sinds 37 jaar iemand aan een spinnenbeet, de man werd gebeten door een ‘redback’, is overleden. In Australië komen overigens maar 2 dodelijke spinnen voor: de redback en de Sydney funnel web spider.

Bang voor spinnen? Lees dan niet dit stukje: onlangs werd er een visetende en zwemmende spin ontdekt nabij Brisbane. Het beestje is ongeveer zo groot als een handpalm en kan ook op het water lopen. Nog iets: in 2015 regende het spinnen in Australië.

21. Nu ik het toch over gevaarlijke dieren heb: in Australië komen 10 van de 15 meest dodelijke slangen op onze aarde voor. Denk aan de Eastern Brown Snake, de Mainland Tiger Snake en de Coastal Taipan. Gelukkig zijn slangenbeten relatief zeldzaam en is het aantal doden per jaar (4 tot 6) laag. Ter vergelijking: in bijvoorbeeld India worden jaarlijks 1 miljoen mensen gebeten waarvan 50.000 met fatale afloop.

Slangenfeitje: in het stadje Townsville werden in 2015 relatief vaak slangen in het toilet gevonden. Er werden meterslange pythons uit de wc gehaald.

22. Australië is een van de enige landen waar je buideldieren als quokka’s, koala’s en kangoeroes (meer dan 60 soorten en ruim 40 miljoen in totaal!) kunt vinden. Sterker nog: de quokka en de koala komen enkel in Australië voor. De grootste populatie quokka’s leeft op Rottnest Island. Ook is er een eiland naar de kangoeroe vernoemd: Kangaroo Island.

Voor wat betreft koala’s: in de staat Victoria heeft men te maken met een overpopulatie waardoor er in 2013 en 2014 helaas honderden van deze lieve beestjes gedood zijn.

23. De Tasmaanse duivel, oftewel de ‘Tasmanian devil’ bestaat echt en is dus geen verzinsel van de Looney Tunes. Je vindt dit beestje ter grootte van een kleine hond op, hoe kan het ook anders, Tasmanië.

24. Verkijk je niet op hoe schattig een beestje eruitziet. Lang niet alle dieren die vriendelijk ogen, zijn ongevaarlijk. Denk aan de platypus, de casuaris, de wallaby en bijvoorbeeld een dingo.

25. Je hebt in Australië de ultieme mogelijkheden om op avontuur te gaan met een 4WD. Dit kan bijvoorbeeld op het grootste zandeiland ter wereld: Fraser Island of op het iets kleinere Moreton Island.

26. De oudste cultuur op de wereld is die van de Aboriginals. Ze leefden al meer dan 50.000 jaar geleden in Australië én nog steeds. Overigens vormen ze slechts 3% (dit meldt het Australian Bureau of Statistics in 2011) van de totale Australische bevolking. De grote meerderheid van hen (66%) leeft in de staten New South Wales, Victoria en Queensland.

Tip: ga off the beaten track en leer de Aboriginals op de Tiwi-eilanden kennen.

27. De opaalhoofdstad van de wereld ligt in Australië en heet Coober Pedy. Wist jij dat het leven zich hier voornamelijk onder de grond afspeelt?

28. Goud. Gold Coast? Nee. Ik heb het over het plaatsje Kargoorlie, ze is de grootste goudproducent ter wereld.

29. Wil je zowel in Azië als Down Under gaan backpacken? Ga dan eerst naar Azië en vlieg vervolgens vanaf Bali naar Australië. Je kunt namelijk al voor €101 naar bijvoorbeeld Sydney vliegen! Vanaf Amsterdam naar Sydney betaal je al snel €700.

Begin je Azië-trip bijvoorbeeld in Thailand. Het is mogelijk om vanuit bijvoorbeeld Keulen voor €180 or minder naar Bangkok te reizen met vliegmaatschappij Eurowings. Eindig je avontuur door Azië op Bali en reis goedkoop verder naar Australië.

30. De grootste rots ter wereld staat in Australië: Uluru oftewel Ayers Rock. Ze is 348 meter hoog, 1,9 kilometer wijd en kent een omtrek van 9,4 kilometer. Het beklimmen van deze ‘berg’ wordt trouwens niet gewaardeerd door de lokale bevolking, aangezien het gesteente als heilig wordt gezien.

In juni 2015 is er een Taiwanese toerist vanaf gevallen. Deze man is er gelukkig wel weer bovenop gekomen.

Uluru: de grootste rots ter wereld

31. Een Working Holiday is populair onder backpackers en dat is niet zonder reden. Met fruitplukken of als au pair kun je al snel $15 tot $20 per uur verdienen, als administratief medewerker $18 tot $25 en in de verpleging $25 tot $45. Werken in de mijnindustrie is helemaal lucratief, het gemiddelde salaris is hier $53 per uur.

Let wel op, want pas geleden kwam nog in het nieuws dat buitenlandse werknemers regelmatig worden uitgebuit in Australië.

Lees ook: mijn tips voor een werkvakantie in Australië of bekijk deze baantjes eens.

32. Eind september 2016 is bekend geworden dat de invoering van de ‘Backpacker Tax’ (helaas) doorgaat, en wel per 1 januari 2017. Echter, de eerder voorgestelde 32,5% is (gelukkig) verlaagd naar 19%. Voor deze nieuwe regel was de eerst verdiende $18.200 vrijgesteld van belasting.

Het lijkt me niet handig als ze dit werkelijk door gaan voeren, begin 2016 is gebleken dat het land kampt met een tekort aan werkende backpackers.

33. Als je langer dan 8 maanden naar Australië -en überhaupt naar het buitenland- gaat, is het wettelijk verplicht om je uit te schrijven bij je huidige gemeente. Je hoeft hierdoor geen zorgverzekering meer te betalen, maar je hebt later geen recht op de AOW voor de maanden dat je niet in Nederland was. Zelf heb ik dit eerlijk gezegd nog nooit gedaan, ook omdat ik een eigen bedrijf heb en dus in Nederland ingeschreven moet staan.

Let er wel op dat je bij het afsluiten van je reisverzekering ervoor zorgt dat je tijdens je hele trip verzekerd bent. Veel verzekeringen dekken je namelijk ‘slechts’ voor 180 dagen. Een aanrader is de verzekering van OOM die overigens per dag opzegbaar is.

34. Verse groenten en fruit meenemen naar andere staten is verboden, tenzij je aan bepaalde importvoorwaarden voldoet. Let hier dus goed op, er staan namelijk fikse boetes op – $3.000 is niet uitzonderlijk.

35. Het Great Barrier Reef, het is een van de meest populaire plekken in Australië. Echter, uit een recent onderzoek is gebleken dat slechts 4 van de 520 onderzochte riffen niet zijn aangetast door klimaatveranderingen. In andere woorden: 95% is verbleekt.

36. Heb je een roadtrip op de planning? Voor het huren of kopen van een auto is doorgaans géén internationaal rijbewijs nodig. Echter, als je wordt aangehouden kan hier wel naar worden gevraagd. Op het nieuwe Nederlandse rijbewijs staat een Engelse vertaling die doorgaans ook voldoet. Ook heb je de mogelijkheid om een lokaal rijbewijs in Australië te regelen.

Lees ook: 8 Tips voor een roadtrip in Australië en mijn adviezen voor het rijden over de Great Ocean Road.

37. Kamperen is een leuke manier om de avonturier in jezelf los te maken. Wel is het goed om te weten dat je voor veel campings in natuurparken een vergunning (‘permit’) nodig hebt. Deze kun je aanvragen als je de boeking online doet of ter plaatse bij de receptie.

Het indrukwekkende zuiderlicht in Tasmanië | Credits: Davis Kwan, Flickr

38. Fietsen kan ook in Australië, maar er gelden wel strikte regels. Geen helm dragen kost je bijvoorbeeld $98 (in South Australia), rijden zonder licht $54 (in South Australia). Sterker nog, ik heb zelfs van iemand gehoord dat ze $300 boete kreeg toen ze in Brisbane op haar telefoon keek bij het rode stoplicht.

39. 19 verschillende gebieden en bezienswaardigheden staan vermeld op de prestigieuze UNESCO-Werelderfgoedlijst. Hieronder de Sydney Opera House, Fraser Island, Macquarie Island, Purnululu National Park en Uluru-Kata Tjuta National Park.

40. De Australische Dollar (AUD) is de laatste 2 jaar redelijk stabiel ten opzichte van de euro (EUR). Op dit moment krijg je voor €1 omgeruild AUD 1,55. Het minimum dat je kreeg voor €1 was AUD 1,37 in april 2015, het maximum AUD 1,63 in augustus 2015.

Ga jij backpacken door Australië?

Banner-Backpackgids-Australie-nieuwCheck dan de Australië-gidsen die ik samen met een aantal andere backpack-experts heb ontwikkeld. Hierin geven we je onder meer:

Oneindig veel routes die naar wens zijn aan te passen.
Tips & tricks op het gebied van accommodatie, budget, gezondheid en nog vele andere thema’s.
Concrete inzichten wat je kunt met je budget en beschikbare tijd.
Stappenplannen die al je vragen wegnemen.
Een ontwerp waar je “U” tegen zegt 😉 .

Wil jij meer weten over onze Australië-gidsen?

Arrow

Naar de aanbieding!

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw