10 signalen dat jij een backpacker bent

Wat is backpacken eigenlijk precies? Welke eigenschappen heeft een backpacker? Eenvoudig gesteld, betekent het begrip ‘backpacken’ een wereld vol met vrijheid, avontuur, leuke (en minder leuke) mensen, nieuwe ervaringen, weinig of geen vastigheden om op terug te vallen en tot slot… Een wereld om jezelf te ontwikkelen.

Vraag jij jezelf af of jij geschikt bent om te gaan backpacken? Ben jij een geboren rugzaktoerist? In dit artikel bespreek ik 10 signalen waaruit het zal blijken 😉 .

 

1. Je voelt je niet thuis in een 9-5 job

Dit zal je met name hebben als je al een keer eerder bent gaan backpacken. Immers, je kent het ‘reizigersgevoel’ dan. Eenmaal thuisgekomen en terug op kantoor denk je:

 

Wat doe ik hier eigenlijk? Tijdens het backpacken vond ik mijn leven veel leuker…

 

Waar veel mensen zich ‘thuis’ voelen op de werkvloer, is dit bij jou geenszins het geval. Het gebrek aan avontuur en het overschot aan routines zijn niet de aspecten waar jij je happy bij voelt. Als jij dit toch wel onaangename gevoel vaak hebt, is het niet uit te sluiten dat jij over backpack-DNA beschikt 😉 . Wat houdt jou tegen om je job te beëindigen en op reis te gaan?

2. Accommodatie zie jij puur om te slapen

Hostel Siem Reap
Dit is geen grap, hier heb ik geslapen ($1)…

Op zoek naar een goed hostel in bijvoorbeeld Azië of Australië? Wat verkies jij dan, airco of een simpele fan?

Als backpacker ben je niet zo kieskeurig, het zal jou simpelweg een worst wezen. De meer luxere reiziger (flashpacker?) zal standaard voor airconditioning kiezen. Mij niet gezien. Behalve dat een ventilator goedkoper is, is de lucht verspreide lucht prettiger. Althans dat is mijn mening.

Als rugzaktoerist pur sang zul je merken dat besparen op accommodatie je tweede natuur is geworden. Dorms, koud water, geen tv. Het is jou allemaal niet vreemd. Zo lang je een bed hebt is het goed, je kunt je budget beter bewaren voor leukere dingen.

 

3. Een dagje rondstruinen geeft je een voldaan gevoel

En niet als verveling… Waar een niet-backpacker al snel zal denken:

 

Ik moet mezelf snel nuttig gaan maken!

 

Denk jij eerder

 

Heerlijk zo’n dag. Wat nou improductief?

 

Wat voor jou als backpacker productiviteit betekent, betekent voor de ‘normale mens’ misschien luiheid. Is dit terecht, nee natuurlijk niet! Ervaringen opdoen, dat is pas rijkheid!

 

4. Het volgen van een bucketlist is niet je doel maar een houvast

Op dit punt onderscheid een ‘toerist’ zich van het type reiziger dat ‘backpacker’ heet. Hiermee bedoel ik aan te geven dat het jou niet zozeer om het aantal dingen gaat dat je ziet, maar eerder om de ervaring en beleving die je eraan over hebt gehouden.

Wat heb je eraan als je alles van een land (of meerdere) in een erg kort tijdbestek hebt gezien? Weet je eigenlijk wel waar je geweest bent zonder op je bucketlist te kijken? Hoe was het?

Dus ook al heb je weinig tijd: ik raad je aan om langzaam te reizen en ruimte te laten om dingen spontaan op je af te laten komen…

 

 5. Je hebt lak aan de leeftijd van anderen

Andere backpackers ontmoeten? Een ‘echte’ backpacker zal dan niet zo snel iemand beoordelen op zijn of haar leeftijd.

Wat als iemand 20 jaar ouden bent dan jij? Nou? Inderdaad, boeiend 🙂 . Zo lang hij of zij boeiende verhalen te vertellen heeft en het ook nog eens goed klikt, is het toch helemaal goed?

Zo ben ik in Bangkok met iemand omgegaan die veel ouders was dan ik. Ook in Kuala Lumpur ben ik met een doorgewinterde reiziger aan de praat geraakt. Geweldig!

Ook zal een backpacker iemand niet zo snel beoordelen op bepaalde uiterlijkheden maar veel meer kijken naar de persoonlijkheid van iemand.

 

6. Ontmoeten van andere nationaliteiten spreekt je aan

Nationaliteiten

Dat is met andere woorden kiezen voor veiligheid. Een backpacker is iemand die zichzelf (zo nu en dan) triggert om uit zijn of haar comfortzone te stappen. Dat wil in dit geval zeggen: open staan voor mensen van andere komaf en moeite doen om deze personen beter te leren kennen.

En wees eens eerlijk, backpacken gaat toch ook over diversiteit? Stel je komt terug in Nederland of België en je komt tot de conclusie dat je enkel en alleen met mensen van je eigen nationaliteit bent omgegaan. Gemiste kans? Jazeker!

 

7. Lange bus- en treinritten zie jij als een avontuur en niet als een no-go

Het maken van een lange reis om van A naar B te komen, is iets dat je als backpacker veelvuldig gaat tegenkomen. Jij als backpacker vindt het helemaal niet erg om die 12 uur durende rit in de trein van Bangkok naar Chiang Mai af te leggen. En wat te bedenken van de vierdaagse reis van Darwin naar Adelaide.

Je hebt toch een bed in de trein, wat wil je nog meer? En wat te denken van de uitzichten tijdens de reis…

 

8. Je draagt wat je lekker vindt zitten

Hippie-kleding

En dus niet perse iets wat in de mode is. Dit geldt eigenlijk ook voor je leven thuis, je doet en draagt vooral waar jij jezelf lekker bij voelt en laat je leven niet bepalen door externe factoren. Althans, zo min mogelijk.

Dus, vind jij het (net als ik 😉 ) lekker om in een voetbalshorts en tanktop te lopen met afgetrapte flipflops? Heb jij ook geen schaamtegevoel als je met volledig afgetrapte Vans je dagelijkse boodschappen in de AH gaat doen? Wat let je dan?

Voel jij het al benauwder worden als je denkt aan het dragen van een strak kostuum of mantelpak omdat dit ‘moet’ van jouw werkgever? Dan ben jij waarschijnlijk de gelukkige bezitter van het backpack-DNA 🙂 .

 

9. Je ziet backpacken als een verrijking

En je maakt jezelf niet (te) veel zorgen over de toekomst. Denk hierbij bijvoorbeeld aan vragen als:

 

Als ik nu wegga, vergooi ik dan mijn toekomst? Is backpacken verspilling van mijn carrière-kansen? Ga ik mezelf in mijn eentje redden?

 

Dit zijn de typische issues waar mensen na hun studie of tijdens een break mee te maken krijgen. Helemaal niet vreemd hoor, ook ik heb dit gehad.

Als jij het maken van een reis als backpacker niet goed op waarde weet te schatten, dan weerhoudt dit soort dingen jou ervan om de stap te zetten. Dat zou zonde zijn, nietwaar?

Of misschien mis je het avontuurlijke gen om een (lange) reis te maken, en is het inderdaad beter als je niet het vliegtuig instapt, op weg naar het onbekende…

 

10. Leven in het NU bevalt je wel

The Power Of Now

Dit is iets dat ik met name op mijn reizen toepas, onder meer door steeds weer het boek The Power Of Now van Eckhart Tolle te lezen. Hierdoor leer ik om het ‘moment van nu’ te pakken in plaats van (continu) met het verleden of de toekomst bezig te zijn.

Als backpacker ga je merken dat jij jezelf daar prettig bij voelt. Zo ga je al snel merken dat je veel minder ‘zorgen’ aan je hoofd hebt in vergelijking met de situatie waarin je met alles behalve het huidige moment bezig bent.

Zo vond ik mediteren voorafgaand aan mijn eerste reis maar iets zweverigs. Echter, gedurende het avontuur kwam ik veel mensen tegen die hieraan deden en mij de positieve verhalen erover vertelden. Na het een aantal keren zelf geprobeerd te hebben, wist ik wel beter: mediteren zweverig, helemaal niet!

De omstandigheden tijdens het maken van een backpack-trip zijn hier overigens ideaal voor. En nee, dat maakt je niet onrustig maar juist het tegenovergestelde. Je ervaart de rust als meer dan welkom.

Tip: ben jij er al uit wat jouw motief is om te gaan backpacken? In mijn artikel over de redenen om te backpacken kom je het te weten!

Een laatste woord…

Als je jezelf nu niet in een aantal van de bovenstaande punten herkent of je nog in het stadium van backpack-groentje bevindt, wees dan niet bang 😉 .  Tijdens je trip kun je veranderen van non-backpacker naar rugzaktoerist pur sang. Sta jij ervoor open?

Ga jij backpacken in Azië of Australië?

Veilig Backpacken In AziëDan help ik je graag een handje 🙂 .

Speciaal voor Azië- en Australië-backpackers heb ik, samen met een aantal reisexperts, verschillende gidsen ontwikkeld. Ze zitten boordevol routes en waardevolle tips & tricks waarmee jij je reis tot een succes gaat maken.

Geïnteresseerd? Voor meer informatie over de Azië-guides klik hier. Voor de Australië-gidsen kun je hier terecht.

 

Herken jij jezelf in een aantal van deze punten? Laat het hieronder weten! Like en share 🙂

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.
2 Antwoorden
  1. errol kusters

    mooi artikel,
    aankomend jaar aan het einde van mijn opleiding wil ook ik gaan ‘backpacken’ voor de eerste keer.
    de weide wereld zien, zonder planning, leven in het moment, en andere culturen mensen en dingen ontdekken.
    maar ik vraag me toch nog 1 ding af die ik het belangrijkste vind.
    ik neem aan dat jullie niet alleen maar in de stad en omgeving rondlopen om zeker te zijn van een slaap plek.
    hoe doen jullie dat elke dag? hebben jullie een tent mee voor de zekerheid?

    alvast bedankt voor de reactie.

    kan niet wachten tot het zover is

    1. Avatar foto
      Robbert

      Dat is toch echt hoe ik het doe. Komt altijd goed. Anders gewoon Booking.com of Agoda gebruiken. Selecteer enkele accommodaties die je aanspreken en neem een kijkje, of boek alvast online o.b.v de reviews.

      Veel plezier!

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw