Hoe je van Chiang Mai naar Pai kunt reizen

Je hebt er vast al eens van gehoord: de rit met 762 bochten die je van Chiang Mai naar Pai brengt, het door backpackers zo geliefde bergdorpje dat bekendstaat om haar relaxte sfeer. Het is een van de populairste routes om in Thailand zelfstandig met de scooter af te leggen.

Je kunt er trouwens ook voor kiezen om vanuit Pai verder te rijden naar Mae Hong Son, Mae Sariang en via het Doi Inthanon National Park weer terug naar Chiang Mai te gaan. Dit is de welbekende Mae Hong Son Loop.

In dit artikel leg ik de focus op het traject Chiang Mai-Pai en met name hoe jij deze route kunt afleggen. Welke transportmogelijkheden zijn er zoal? Ik noemde de scooter al even, maar dit is niet voor iedereen een optie. Daarom bespreek ik ook nog vijf alternatieven waar je gebruik van kunt maken.

Ik geef je per suggestie een overzicht van onder meer de kosten en de reisduur zodat je voor jezelf kunt bepalen hoe jij richting Pai gaat reizen, het pittoreske en zo geliefde bergdorpje dat op zo’n 137 kilometer ten noordoosten van Chiang Mai ligt.

Let op: de publieke bus rijdt niet meer

Met de grote bus deed je er ongeveer 4 uur over om vanuit Chiang Mai naar Pai te komen. Je kon vertrekken vanuit het Arcade Bus Station, ook wel bekend als de New Terminal. Het is alleen zo dat deze bussen niet meer rijden. De reden hiervoor is dat de veelal verouderde voertuigen er te lang over deden om op de eindbestemming Mae Hong Son uit te komen.

 

Ook vliegen is niet langer een optie

Voorheen was het mogelijk om vanuit Chiang Mai naar Pai te vliegen, al is dit anno 2020 niet meer het geval. Een veel gebruikte optie was dit ook niet, aangezien het gros van de reizigers -ook toen vliegen nog een mogelijk was- steevast de bus, minivan of scooter pakte om naar het bergdorpje te komen.

Lees ook: over het vliegtuig gesproken, bekijk mijn artikel eens over het snel en eenvoudig boeken van een goedkope vlucht.

 

Optie 1: met een songthaew

Vanaf het Arcade Bus Station kun je een songthaew nemen naar Pai. Deze redelijk ontspannende rit duurt ongeveer 4 uur en kost je 80 baht.

Je kunt bij het busstation komen door een taxi, tuk-tuk of zo’n zelfde songthaew te nemen vanuit het centrum. De laatste optie is met 20 baht het goedkoopst.

Als je snel wagenziek wordt, zou ik deze optie eerder aanraden dan een minibus (optie 3). De songthaew rijdt namelijk een stuk langzamer. Toegegeven, de bank is minder comfortabel dan het zitten in een minibus. Bovendien kijk je niet even lekker ontspannend naar buiten, aangezien er doorgaans mensen tegenover je zitten.

 

Optie 2: met een minibus

Als je voor een minivan kiest, weet dan dat je de grootste kans hebt om misselijk te worden. Ben je bestand tegen de continue bochten en een relatief snel-rijdend busje, dan is dit zeker een mogelijkheid om te overwegen.

De kosten zijn normaal gesproken 150 tot 200 baht en het ritje duurt zo’n 3 uur inclusief een pauze van 10 minuten. De enige touroperator die deze rit aanbiedt is Prempracha. Ze vertrekken ieder uur van 06.30 uur tot en met 17.30 uur. Indien je direct via hun website boekt, voorkom je een commissie te betalen die door travel agencies of je guesthouse worden gerekend, meestal is dit zo’n 30 tot 50 baht.

Een andere optie is om vanaf de Thae Pae Gate met een songthaew (20 baht) naar het Arcade Bus Station te gaan en daar direct een ticket te boeken bij een van de oranje-witte minibusjes. Dit kost je dan 150 baht. De kans is echter groot dat ze volgeboekt zijn en dat je 2 tot 3 uur zal moeten wachten.

Ik adviseer je daarom om je ticket online te regelen via Prempracha zelf of via 12Go Asia. Via 12Go Asia kost dit je 200 baht.

Goed om te weten is dat het busstation in Pai op ongeveer 500 meter van het centrum ligt. Je loopt bij aankomst dus zo naar het levendige gedeelte van het dorpje.

 

Optie 3: met de scooter

Als onderdeel van de Mae Hong Son Loop is het een erg gave ervaring om vanuit Chiang Mai met de motorbike naar Pai te cruisen. De omgeving waar je onderweg langskomt, is werkelijk schitterend. Bovendien zal dit jou het ultieme gevoel van vrijheid geven.

Wat kom je zoal tegen? Watervallen, prachtige viewpoints, andere backpackers, héél veel bochten (762) maar bijvoorbeeld ook zaakjes waar je heerlijke lokale koffie kunt drinken. Een aanrader is Baan Rao Chez Nous bij Mae Taeng.

Wil jij dit ook doen, dan kun je in Chiang Mai bij Aya Service of Cat Motors een scooter te huren. Het voordeel van Aya Service is dat je via hen de motorbike kunt afgeven bij de vestiging van Aya Service in Pai, mocht je dat willen. Zo kun je bijvoorbeeld met de bus teruggaan naar Chiang Mai. Bovendien brengen zij jouw backpack naar Pai, je kunt deze vervolgens afhalen op de locatie daar. Superhandig! Een nadeel aan Aya Service zijn de slechte reviews en vanwege de veelal oude scooters met slecht werkende remmen. Doe dus een uitgebreide check voor je akkoord gaat.

Onlangs kreeg ik nog een mailtje van een meisje dat aan me vroeg of je de weg kwijt kunt raken. Heel simpel: nee đŸ™‚ . Volg vanuit Chiang Mai route 107 en ga tussen Mae Rim en Mae Taeng linksaf om route 1095 naar Pai te volgen. Dit is een lange weg waar je onmogelijk verkeerd kunt rijden.

De kosten? Per dag heb je al scooters voor 100-150 baht, check wel altijd even of er een verzekering bijzit.

Ik wil je wel even wijzen op de gevaren van het scooter-rijden in Azië. Bekijk dit artikel eens waarin ik allerlei belangrijke issues voor je heb uitgezocht. Weliswaar gaat het stuk over Bali, maar het merendeel van de bevindingen is ook van toepassing op Thailand.

 

Met de scooter van Chiang Mai naar Pai: extra tips

  • Het kan behoorlijk koud worden als je dichterbij Pai komt. Zorg daarom dat je warme kleding bij je hebt.
  • Neem extra water mee, 1 of 2 flessen van 1,5 liter.
  • Rijd deze weg alleen als je geen angst hebt om op steile, winderige wegen met haarspeldbochten te rijden. Wat rijervaring is zeker aan te bevelen.
  • Een 125cc-scooter voldoet. 125cc is standaard als je een scooter huurt in Thailand.
  • Draag een helm, niet alleen voor je veiligheid maar ook om de boete -500 baht- te voorkomen. Zorg verder altijd voor een rijbewijs + internationaal rijbewijs.
  • Vergeet onderweg niet te tanken, dit is op heel veel plekken mogelijk. Een volle tank kost ongeveer 100 baht. Reken op ongeveer 180 baht voor het hele traject.
  • Heb geen haast maar rijd met geduld. Maak zeker enkele stops om van het prachtige uitzicht te genieten of om wat te drinken -bijvoorbeeld de heerlijke koffie- in een lokaal barretje. Rustig rijden is bovendien veiliger dan zo snel mogelijk in Pai willen zijn.
  • Vroeg vertrekken betekent minder verkeer, waaronder trucks, op de wegen.
  • De beste periode is in de maanden november tot en met februari. De temperaturen zijn dan het meest aangenaam en er is het minste kans op regen. Vermijd maart tot en met april, het kan dan extreem warm (40°C) worden. Vind je regen niet erg, dan kun je ook in juni tot en met oktober gaan waarbij de meeste neerslag in augustus en september valt.

 

Optie 4: met de auto

Toegegeven, het ligt niet echt voor de hand dat je als backpacker met de auto van Chiang Mai naar Pai gaat. Toch wil ik kort op deze mogelijkheid ingaan, stel dat je bijvoorbeeld als gezin reist dan kan dit een goede optie zijn om te overwegen

Allereerst is het goed om te weten dat er in Pai weinig mogelijkheden zijn om auto’s te parkeren. Als je voor deze optie kiest, zorg er dan voor dat je via bijvoorbeeld de verhurende organisatie de mogelijkheden bespreekt voor wat betreft parkeren.

De huur van een auto kost ongeveer 6.500 baht voor een week, afhankelijk van het type dat je kiest. Kijk bijvoorbeeld eens op Kayak of Avis Thailand. Ook kun je er eentje huren bij de luchthaven van Chiang Mai. De rit neemt zo’n 4 uur in beslag, of wat langer afhankelijk van de tussenstops die je maakt.

 

Optie 5: met de fiets

Ja, je leest het goed. Mountainbiken naar Pai is mogelijk. Vet hè đŸ˜€ ?

Waarschijnlijk maak je onderweg wel een stop om te overnachten aangezien dit een behoorlijk zware kluif zal zijn. Gelukkig zijn er onderweg voldoende accommodaties beschikbaar. Op bijvoorbeeld zo’n 60 kilometer van Chiang Mai heb je verschillende opties waar je terechtkunt. Het kan zelfs zo zijn dat je bij een gastvrije local kunt slapen.

De eerste 30 kilometers zijn vlak en redelijk druk qua verkeer. Eenmaal op route 1095 verandert alles. Zeker de laatste 100 kilometer zijn er nauwelijks vlakke wegen en soms moet je wel 1.600 meter klimmen. Zo nu en dan hebben de wegen hellingen van 10%. Het is daarom aan te raden om spullen die je niet nodig hebt uit je backpack te halen en in Chiang Mai in een kluisje te bewaren. Dit kan op de luchthaven maar wellicht ook bij een hostel waar je bent verbleven.

Dit is iets dat ik zelf nog best zou willen doen, gewoon om te ervaren hoe het is en mezelf een beetje uit te dagen. Het is leuk om zo nu en dan dingen te ondernemen die niet voor de hand liggen, vind ik persoonlijk. Een nadeel is alleen dat je geen kant op kunt als je bijvoorbeeld een straathond tegenkomt, iets waar ik in Kudat (Borneo) al mee te maken heb gehad.

Mountainbikes kun je in Chiang Mai huren voor 100 tot 150 baht per dag. Bij voorkeur wel eentje met voorvering, gezien de vele op- en afdalingen waar je onderweg langskomt.

Lees ook even de tips die ik eerder gaf voor het rijden op een scooter (optie 3), een aantal komen je ook hier van pas.

Ga jij backpacken in Azië?

Backpackgids-Azie-bannerDan ga ik je graag helpen đŸ™‚ . Samen met een team van AziĂ«-kenners heb ik Backpackgids AziĂ« ontwikkeld. De missie is duidelijk: zorgen dat jouw reis een groot succes wordt.

Onder meer de volgende issues komen aan bod:

Hoe stippel ik een route uit? Welke route(s) kan ik volgen? We geven je er meer dan 70.
Hoe kan ik kosten besparen en toch maximaal genieten?
Hoe blijf ik veilig en gezond tijdens mijn reis?
Waar moet ik als backpacker zijn?
Welke cruciale dingen mag ik niet vergeten voor ik vertrek?
Welke accommodatie past bij mij?

Wil jij meer weten over het grootste Nederlandstalige backpackpakket voor Azië-reizigers?

Arrow

Naar de aanbieding!

 

Hoe ga jij naar Pai vanuit Chiang Mai? Als je nog tips hebt, laat het hieronder weten đŸ™‚ .

Haal het maximale uit je reis door Thailand

Ben je op zoek naar routes? En heb jij geen zin in gedoe tijdens de planning van je avontuur? Wil jij simpelweg het maximale uit je reis door de Thailand halen? 

Lees dan even verder.

Speciaal voor Thailand-backpackers heb ik namelijk Backpackgids Thailand gemaakt. Dit heb ik gedaan op het prachtige eiland Koh Phangan. Met de insider-tips, gave routes en andere waardevolle info kan ik wel zeggen dat de gids een must is voor je reis. De reacties die ik erop krijg maken me helemaal blij đŸ™‚ .

En als je naast Thailand ook nog naar andere landen in Azië gaat, dan is Backpackgids Azië ook echt een aanrader.

Je hoeft niks meer uit te zoeken, al het belangrijke en tijdrovende voorwerk is voor je gedaan.

In de gidsen vind je onder meer:

Cruciale informatie voor je vertrekt.
Duidelijk uitgestippelde routes waar je direct mee op pad kunt.
Waardevolle transportinfo waarmee je zeeën van tijd bespaart.
 Toffe accommodaties, eetzaakjes en bekende maar ook geheime plekjes.
 Insider-tips, secrets en travel hacks die je gezien moet hebben en waarmee je flink wat geld bespaart.

Backpackgids Thailand

Backpackgids Thailand heb ik geschreven op het Thaise eiland Koh Phangan en is een feestje om te lezen. Klik op de knop voor meer informatie.

Backpackgids Azië

Door reizigers bestempeld als “Het meest veelzijdige product om alles uit je reis door AziĂ« te halen.” 

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.
20 Antwoorden
  1. Sanne

    Hey Robert,

    Ik zie dat het artikel vrij oud is maar ik probeer het gewoon.

    Ik ga in februari richting Chiang Mai en ben van plan de Mae Hong Son Loop te doen. Ik lees verschillende verhalen over ‘smokey season’ in Chiang Mai en omgeving in die periode. In welke periode ben jij in Chiang Mai/Pai/Mae Hong Son geweest? Heb jij ervaring met het ‘smokey season’? Ik zou het erg jammer vinden als ik hierdoor mijn reis moet omgooien. Het klinkt namelijk niet aangenaam.

    Groetjes Sanne

    1. Avatar foto
      Robbert

      Hoi Sanne,

      Je kunt het beste maart vermijden, al KAN het in februari ook al tegenvallen. Maar normaal gesproken zijn de maanden maart en april de slechtste…

      Maar goed, beter is om na of voor de periode februari t/m april te gaan. Ik weet niet of je schema dit toelaat?

      Groet, Robbert

  2. Eline

    Hallo Robbert,

    Ik heb een autorijbewijs, en geen motorrijbewijs. Is dit voldoende? Indien ja, moet ik dan een internationaal autorijbewijs voorzien?

    Groeten,
    Eline

    1. Avatar foto
      Robbert

      Hoi Eline,

      Nee. Wettelijk niet. Dus als je iemand aanrijdt, heb je een probleem. Anders dan in Nederland, krijg je de scooter wel makkelijk mee.

      Lees anders even mijn artikel over scooters huren op Bali. Veel van de regels gelden namelijk ook in Thailand.

  3. Lisa

    Hoi Robbert,
    Ik ga in Juli naar Thailand en wil graag van Chiang Mai naar Pai met de scooter. Huur je de scooter daar? Of is het verstandig om dit van tevoren al te huren? (als dit als
    mogelijk is). Ik heb geen idee hoe dit is met de drukte in die periode.

    Groetjes, Lisa

  4. Eva

    Hoi Robbert,

    Hoe zit het precies met de service dat je heen gaat met de scooter van Chiang Mai naar Pai en teruggaat met de bus? Krijg je dan je borg terug wanneer je je scooter in Pai inlevert of pas als je terug komt met de bus in Chiang Mai?

    Groetjes,
    Eva

    1. Avatar foto
      Robbert

      Hoi Eva,

      Dat heb ik zelf nog nooit gedaan, maar ik neem aan dat je de borg terugkrijgt op het moment wanneer je de scooter inlevert. Mail ze anders even om het zeker te weten.

      Groet,

      Robbert

  5. Romy van Leerdam

    Hallo Robbert,

    ik had een vraagje over mijn route ik hoop dat jullie mij kunnen helpen. ik reis vanaf ayutthaya naar chiang mai wil daar ook nog naar chiang rai en pai gaan. welke volgorde kan ik het beste doen vanuit chiang mai? of is het beter om er 1 over te slaan? vervolgens wil ik vliegen naar surat thani .

    Ik hoop van jullie te horen alvast bedankt!!
    Groeten Romy

    1. Avatar foto
      Robbert

      Hey Romy,

      Volgorde maakt niet uit, het is beide de andere kant op. Het ligt er dus aan hoelang je de tijd hebt.

      Je kunt misschien eerst naar Pai en omgeving gaan en vanuit Pai een minibus (4 uur) naar Chiang Rai pakken. Vervolgens vanuit Chiang Mai naar Surat Thani vliegen.

      Groet, Robbert

      1. Kelly

        Hoi Robbert, wat een super fijn uitgebreid artikel! Echt top om elkaar zo een beetje te wegwijs te helpen op reis.
        Ik ben momenteel adhv het artikel op het station in Chiang Mai om naar Pai te gaan en een aantal updates van het artikel zijn wel gewenst, namelijk:
        – De publieke bus rijdt niet meer en is daarom geen optie meer.
        – Met de Songthaew kost het 2.200-2.500 baht om van Chiang Mai naar Pai te reizen.
        – Prempracha is de enige minibus operator die nog naar Pai rijdt. Deze tickets kun je (inderdaad) beter van te voren online bestellen, want op het station moet je snel 2-3 uur wachten, omdat de busjes (die elk uur gaan) erg snel vol zitten.
        – Over het huren van scooters bij Aya Service lees ik enkel erg slechte recensies online. Ik zou deze daarom niet (meer) aanraden in je artikel.
        Groet!

        1. Avatar foto
          Robbert

          Hoi Kelly,

          Thanks voor alle updates.

          Voor wat betreft de publieke bus heb ik dit juist onlangs gewijzigd (van niet-beschikbaar naar wel), aangezien ik in recente artikelen had gevonden dat deze wel zou rijden. Dit blijkt dan dus toch oude info te zijn.

          Nogmaals bedank, ik update het meteen.

          Groet,

          Robbert

  6. Claire

    Hee Robbert,

    Het lijkt me super gaaf om naar Pai te gaan en met name ook de reis zelf lijkt me tof. Nu vind ik de scooter/motor toch wel een risico aangezien ik niet echt veel scooter ervaring heb, maar gebruik maken van een minibus, taxi, songthaew vind ik dan weer zonde omdat je dan niet echt van het uitzicht kan genieten. Nu zie ik dat jij de fiets ook als een optie geeft, wat mij dus wel heel tof lijkt. Om energie (en waarschijnlijk ook tijd) te besparen vraag ik me af of het ook een optie is om vanaf Pai een fiets te huren en dan juist af te dalen naar Chaing Mai. Weet jij of hier ook opties voor zijn? Kan je dan net als met de scooter de fiets bij een vestiging in Chaing Mai inleveren? En is een goede dag uittrekken voor de afdaling voldoende of heb je dan nog steeds twee dagen nodig denk je?

    Ik ga overigens alleen op reis. Ik hoop natuurlijk een andere backpacker te vinden in Pai die eventueel met mij de route zou willen doen. Maar als er niemand ‘zo gek’ is, raad jij het dan af om het alleen te doen?

    Alvast super bedankt!

    Groetjes Claire

    p.s. Natuurlijk staat veiligheid voorop tijdens de afdaling dus een fiets met goede remmen is een vereiste.

    1. Avatar foto
      Robbert

      Hoi Claire,

      Vet plan!

      Helaas kan ik je met deze vraag niet verder helpen, omdat ik geen fiersverhuurder in Pai weet die dit aanbiedt. Sowieso zijn er daar weinig plekjes die bijvoorbeeld mountainbikes aanbieden, laat staan dat je ‘m dan ook nog eens in Chiang Mai kunt afleveren. Je zou hiervoor eens contact kunnen opnemen met Aya, en vragen of zij wat weten.

      Het is zo’n 130 kilometer, maar wel in een dag te doen. Ik heb verhalen gehoord van mensen die het in 5 tot 6 uur deden, als is dit relatief snel. Maar tel er een paar uur bij op en je bent er (afhankelijk van je tempo uiteraard). In die zin zou ik het dus zeker ook alleen aanraden.

      Succes en veel plezier!

  7. Ineke

    Hallo Robbert,
    Blij jouw forum gevonden te hebben đŸ™‚ Dank om dit allemaal te delen.
    Ik ga onverwacht in september naar Thailand. Chang Mai en Pai ga ik zowiezo doen.
    -Heeft er iemand tips/hostel voor een 1ste verblijfplaats in Chang Mai ?
    -Dien je daar op voorhand te vervoer te reserveren of is dit niet nodig? vb om van de luchthaven naar een 1ste bestemming te gaan?
    -Is het daar veilig als meisje alleen om te reizen?

    Alvast een dikke merci,
    groetjes
    Ineke

    1. Avatar foto
      Robbert

      Hoi Ineke,

      Super!

      In m’n artikel over Chiang Mai heb ik wat tips gezet voor hostels. Zelf vind ik Julie Guesthouse een toffe plek. Check anders gewoon even Hostelbookers, Booking.com en Agoda voor de reviews per plek.

      Vervoer hoef je zeker niet op voorhand te regelen, dit kan makkelijk ter plaatse.

      En tot slot: je kunt er zeker als meisje alleen reizen. Nu ben ik zelf een jongen, maar ik heb in de regio zat meisjes en vrouwen in hun uppie rond zien trekken. En wellicht kom je nog iemand tegen in een hostel of guesthouse waarmee je samen naar Pai wilt reizen?

      Veel plezier vast!

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw