Streetfood in Bangkok: 6 ultieme plekken waar je heerlijk kunt eten

Streetfood in Bangkok, het is iets waar je maar moeilijk omheen kunt als je in de hoofdstad van Thailand bent aangekomen. Op iedere hoek van de straat zie je wel één of meerdere lokale eettentjes of -kraampjes.

En gelukkig maar, want het heerlijke eten is wat mij betreft een van de hoogtepunten als je in Bangkok verblijft. Noodles (pad thai), soepjes, BBQ, allerlei curries, kipsaté, maar ook zeker de banana pancakes: de Thai zijn van alle markten thuis.

Behalve dat streetfood in Bangkok simpelweg té lekker is, is er nog een voordeel. De gerechten zijn buitensporig goedkoop. Zo betaal je voor een lokale pad thai doorgaans minder dan €1 en voor een verse vis (bijvoorbeeld red snapper) zo’n €3,50. Belachelijk eigenlijk, als je jezelf bedenkt wat je er thuis voor kwijt bent.

Maar goed, gelukkig zijn we nu in Bangkok, en niet in het regenachtige Nederland of België 😉 .

Pad-Thai
Pad thai, mijn favoriete snack onderweg | Credits: Charles Haynes, Flickr

Behalve de extreem lage prijzen van het eten, is het een leuke bijkomstigheid dat je bij de lokale eetgelegenheden doorgaans veel locals en andere backpackers zult aantreffen. Het zijn vaak ideale plekken om andere mensen te ontmoeten, ook omdat je bij dit soort kraampjes regelmatig mensen alleen ziet eten.

Mocht je het misschien wat ‘eng’ of oncomfortabel vinden om in je uppie op pad te gaan en alleen te gaan eten, stap dan over je angsten heen. Wedden dat het goed gaat komen?

 

Terug naar het eten in Bangkok: begin jij al honger te krijgen?

 

Lees dan even dit artikel verder door. Hierin beschrijf ik zes verschillende plaatsen in Bangkok waar jij heen kunt gaan om kennis te maken met de heerlijkste streetfood gemaakt door de betere koks (en kokkinnen 🙂 ). De gebieden die ik beschrijf, zijn op basis van eigen ervaringen, lokale gidsen en adviezen die ik van andere backpackers heb gehad.

Alright, genoeg intro. Hieronder de zes plaatsen waar jij terechtkunt als je naar de hoofdstad van Thailand gaat. De hotspots zijn overigens in willekeurige volgorde (hoewel ik een lichte voorkeur heb voor Soi Rambuttri 😉 ).

Tip: mensen beweren nogal eens dat streetfood ongezond of onhygiënisch zou zijn. Dit kan natuurlijk zo zijn, maar zelf heb ik het nooit zo ervaren.

Kies altijd voor een kraampje waar veel mensen komen en waar de locals ook hun eten kopen, dit is vaak een goed teken. Daarbij: hoe drukker het is, hoe kleiner de kans dat het eten (te) lang in de zon heeft gelegen.

 

1. Chinatown

Als je toevallig al van plan was om een bezoekje te brengen aan Chinatown (ook Yaowarat genoemd) in Bangkok, dan is er direct een ding dat je op zal vallen: de honderden eetkraampjes die je langs de weg vindt.

Het is de plek waar streetfood uiteindelijk allemaal is begonnen, ruim 200 jaar geleden. Kijk rond, en ga naar de simpel maar gemoedelijk ogende kraampjes om plaats te nemen op één van de plastic stoelen. Probeer eens de lokale dumplings of de specialiteit: Oyster Omelette en de lekker pikante Tom Yum Kung soep.

Mocht je op zoek zijn naar de beste vis in Bangkok tegen een lage prijs, dan is dit de wijk waar je zo snel mogelijk naartoe moet gaan. Je hebt hier heerlijke mosselen, krab en garnalen, vaak gecombineerd met de doorzichtige glass noodles.

Weet wel dat het hier in de avond héél erg druk wordt. Aan te raden is daarom om tegen het eind van de middag een kijkje te nemen zodat jij je plaatsje alvast hebt gereserveerd 🙂 .  

 

2. Soi Rambuttri & Khao San Road (Banglamphu)

Streetfood Soi Rambuttri
Deze man staat al jarenlang op Soi Rambuttri de meest lekkere pad thai klaar te maken

Dan is er Soi Rambuttri, de straat die je als backpacker simpelweg niet kunt missen. Het gros van de reizigers begint zijn of haar reis in of rondom deze plek aangezien ze paralel aan het bekende Khao San Road ligt.

Persoonlijk is dit één van mijn favoriete spots in Bangkok, niet alleen vanwege het heerlijke eten maar ook zeker omdat het de perfecte plek is om lekker rond te dwarrelen en bijvoorbeeld lekker te chillen met een lekkere ginger tea en te kijken naar de meest kleurrijke personen die langslopen 🙂 .

Goed om te weten: veel reizigers verwarren Banglamphu en Soi Rambuttri met elkaar. Maar Banglamphu is de wijk waarin onder andere Soi Rambuttri en Khao San Road liggen.

Met name de pad thai is in dit gebied een ware aanrader. Zoals eerder gezegd, voor minder dan €1 zal je meer dan voldaan zijn.

Tip: zeg wel even welke noodles je wilt, je kunt namelijk uit meerdere soorten kiezen. Indien je dit niet doet, maakt de kok een keuze voor jou. Ik kwam er later pas achter dat er meerdere opties waren, vandaar 🙂 .

Als de avond begint te vallen, duiken er tevens lokale kraampjes op die een handgemaakte banana pancake voor je serveren. Probeer eens de bananenpannenkoek met pindakaas (of de meer standaardvariant met Nutella). Vaak staan ze er tot diep in de nacht. Niet vergeten als je van zuur-pittig houdt: Tom Yum Soup, echt heerlijk.

Tip: laat je niet afschrikken of opjagen door de vele tuk-tuk-chauffeurs die je aan het begin van de straat vindt (vanuit Khao San Road gezien). Ze kunnen zo nu en dan wat agressief overkomen, maar onthoud dat deze mensen ook maar hun werk doen en proberen wat bij te verdienen om in hun levensonderhoud te voorzien. Lach gewoon vriendelijk, antwoord met ‘nee’ en loop verder. Niks aan de hand.
Ik rondstruinend op Khao San Road

In het nabijgelegen Khao San Road is het allemaal wat stressvoller, hectischer en chaotischer vergeleken met Soi Rambuttri. Hier vind je naast de gangbare gerechten tevens de wat meer ‘bizarre’ streetfood. Denk hierbij bijvoorbeeld aan geroosterde schorpioenen, wormen en andere niet-alledaagse versnaperingen. Niet mijn ding, maar misschien wel voor jou 😉 .

Wat ik overigens prettig vind aan Khao San Road, is dat als je een avondje het nachtleven induikt je de bar of discotheek uit kunt lopen en voor een habbekrats een bordje noodles, rijst of een paar kipsateetjes kunt bestellen. Als ik uitga, krijg ik namelijk nogal snel honger. Gelukkig is eten krijgen op Khao San Road geen enkel probleem. Geen zin in streetfood? Dan kun je nog altijd naar de McDonald’s, KFC of één van de vele 7-11’s lopen.

 

3. Silom Road (Bangrak)

Silom Road is ook wel het centrale business district van Bangkok: Bangrak. Je waant je daarom misschien niet direct in het backpackgedeelte van de stad. Desondanks zijn er verschillende (zeer) goede streetfood-kraampjes waar je terechtkunt. Immers, de zakelijke mensen moeten ook eten in hun pauzes of na werktijd.

Je vindt hier zowel culinaire invloeden van de Thai als van immigranten. Deze combinatie maakt het tot een uniek stukje van Bangkok. Er is op eetgebied letterlijk voor ieder wat wils. Je hebt hier trouwens ook een night bazaar met heel veel verschillende eetkraampjes.

Een aanrader om te proberen, is geroosterde eend bij Pet Yang Nai Sung of Prachak Pet Yang. Ga verder zeker congee eten bij Joke Prince. Tot slot, mocht je van zoet houden, dan is de gebakken banaan bij de Fried Banana Cart de plek waar je naartoe moet. Je kunt ‘m bijna niet missen: het is er altijd druk en het kraampje staat op de hoek van Charoen Krung.

Leuk om eens naartoe te gaan, is Boonsap, een échte traditionele Thaise shop waar je de meest authentieke deserts kunt krijgen. Probeer de mango met sticky rice eens.

De twee laatste plekken die ik je -gezien de prijs-kwaliteit-verhouding- aanbeveel, zijn Soi convent en Silom soi 20.

 

4. Wang Lang Market

Deze plek gelegen in het hartje van Bangkok, is voornamelijk bekend bij locals en niet zozeer bij toeristen. Laat dit meteen een goede reden zijn om hiernaartoe te gaan 🙂 . Immers, waar locals komen, daar moet je zijn. Deze authentieke plaats ligt overigens tegenover de Chao Phraya rivier en vlakbij het Siriraj-ziekenhuis.

Behalve dat je hier leuke souvenirs kunt kopen, behoort de Wang Lang Market ook tot de populairdere spots om de lokale keuken te ontdekken. Onder de Thai staat ze niet voor niets bekend als één van de betere ‘streetfood markets’ van Bangkok. De papajasalade (som tam) is hier voortreffelijk, maar ook wafels gevuld met verse kokoscrème zijn aan te bevelen.

Verder heb je er allerlei soorten gekruid varkens-, rundvlees, kip en vis gecombineerd met rijst of bijvoorbeeld noodles. Natuurlijk geserveerd met een fris kokossoepje. Heerlijk, als je van curries houdt.

Ook op het gebied van Thaise ijsthee en koffie heb je heel veel keuze. Je kunt het zo gek niet bedenken of je vindt het hier. Loop gewoon eens over de markt en probeer verschillende dingetjes uit.

Leuk om te weten is dat hier overdag veel studenten komen om te lunchen. Dit is vrij logisch, aangezien de markt dichtbij allerlei voorzieningen ligt en de prijzen van de gerechtjes allemaal tussen 40 en 100 Baht schommelen. Dit betekent dus maximaal €2,50, wat houdt jou nog tegen 😉 ?

 

5. Soi 38 (Sukhumvit)

Soi 38 Sukhumvit (ook Suk 38 genoemd) is gelegen in het wat duurdere (en prestigieuze) Thong Lo District. Het eten bij de kraampjes is overigens wel goedkoop, wees niet bang :).

De kraampjes worden aan het begin van de avond aan beide kanten van de straat in de buitenlucht geïnstalleerd. Kies je hier voor of ga je voor een te hoog geprijsd restaurant met airco dat er vlak tegenover zit? Ik zou het wel weten!

Om eerlijk te zijn, moet ik wel zeggen dat Soi 38 niet de beste optie van de mogelijkheden uit dit artikel is. Maar je krijgt hier zeker waar-voor-je-geld. De mensen die achter de kraampjes staan zijn doorgaans zeer vriendelijk en de menukeuze is goed te noemen.

Aanraders om hier te eten, zijn Isan style sticky rice, papaja-salade (som tam), maar ook zeker rijst met kip- of varkensvlees en basilicum (pad ga pao moo kai dao).

Suk 38 is eigenlijk de ideale plaats om te beginnen met het verkennen van de streetfood-mogelijkheden in Bangkok. Ben je bijvoorbeeld al in Soi Rambuttri of Chinatown geweest, dan raad ik deze plaats minder aan. Maar mocht je in de buurt zijn, sla ‘m zeker niet over.

 

6. Ratchawat Market & Sriyan Market (Dusit)

Weggestopt in het rustige en schone Green District van Dusit, vind je twee van de oudste en meest traditionele marktjes van Bangkok, de Ratchawat Market en de Sriyan Market. Wat ik persoonlijk fantastisch vind aan beiden, is dat het er allemaal vrij laidback aan toe gaat. Zeker wanneer je dit vergelijkt met de rest van de stad. De sfeer is hier super gemoedelijk.

In Ratchawat heb je verschillende kraampjes (en kleine restaurantjes) waar je heerlijke geroosterde eend, beef noodles en zelfs gebakken haai kunt ontdekken. Ook de Panang Gai Curry is wat mij betreft te lekker om over te slaan.

Als je ongeveer één kilometer verdergaat vanuit Ratchawat, kom je uit bij de volgende markt, namelijk de Sriyan Market. Geloof me, je-van-het als het aankomt op streetfood. Probeer bijvoorbeeld eens de Thai stink beans. Anders dan de naam doet vermoeden, is het een echte lokale lekkernij. En bovendien vol vitaminen. Een andere aanrader is de jungle curry.

Je hebt hier trouwens ook ijs van durian, het fruit waar je waarschijnlijk al een hoop negatiefs over gehoord hebt. Maar geloof mij, als je naar Ice-a-Cream-Sriyan loopt en dit ijsje bestelt, dan weet je niet wat je proeft. Heb je nou toch geen zin in durian? Ga dan voor een vanille-ijsje 🙂 .

Tip: meer weten over mijn eerste ervaringen in Bangkok? Lees dan dit artikel eens.

 

 Wat zijn jouw favoriete plaatsen om streetfood te eten in Bangkok? Laat het me weten! En deel dit artikeltje als je er wat aan hebt gehad 🙂

Haal het maximale uit je reis door Thailand

Ben je op zoek naar routes? En heb jij geen zin in gedoe tijdens de planning van je avontuur? Wil jij simpelweg het maximale uit je reis door de Thailand halen? 

Lees dan even verder.

Speciaal voor Thailand-backpackers heb ik namelijk Backpackgids Thailand gemaakt. Dit heb ik gedaan op het prachtige eiland Koh Phangan. Met de insider-tips, gave routes en andere waardevolle info kan ik wel zeggen dat de gids een must is voor je reis. De reacties die ik erop krijg maken me helemaal blij 🙂 .

En als je naast Thailand ook nog naar andere landen in Azië gaat, dan is Backpackgids Azië ook echt een aanrader.

Je hoeft niks meer uit te zoeken, al het belangrijke en tijdrovende voorwerk is voor je gedaan.

In de gidsen vind je onder meer:

Cruciale informatie voor je vertrekt.
Duidelijk uitgestippelde routes waar je direct mee op pad kunt.
Waardevolle transportinfo waarmee je zeeën van tijd bespaart.
 Toffe accommodaties, eetzaakjes en bekende maar ook geheime plekjes.
 Insider-tips, secrets en travel hacks die je gezien moet hebben en waarmee je flink wat geld bespaart.

Backpackgids Thailand

Backpackgids Thailand heb ik geschreven op het Thaise eiland Koh Phangan en is een feestje om te lezen. Klik op de knop voor meer informatie.

Backpackgids Azië

Door reizigers bestempeld als “Het meest veelzijdige product om alles uit je reis door Azië te halen.” 

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw