11 manieren om reizen en werken in Australië te combineren

Reizen en werken is een combinatie waar je in Australië als backpacker nauwelijks omheen kunt. Natuurlijk zou het gaaf zijn om een jaar Down Under te gaan backpacken en verschillende roadtrips te doen zonder dat je daarbij je handen uit de mouwen moet steken. Echter, de kosten in Australië -en eventuele financiële verplichtingen thuis- zorgen ervoor dat dit voor de meeste reizigers niet bepaald realistisch is.

Daarom kiezen Australië-backpackers vaak voor het combineren van werken en reizen. Het is in ieder geval niet perse nodig om op voorhand duizenden euro’s te sparen om een reis door Australië te kunnen maken. als je het land met een werkvisum binnenkomt.

Ja oké: als je met een werkvisum het land binnenkomt, heb je natuurlijk wel het vereiste minimum nodig op je rekening, namelijk $5.000. Maar (veel) meer is niet nodig, want met wat (fysieke) inspanningen kun je een heel eind komen.

Lees ook: hoe je het werkvisum voor Australië aanvraagt en verlengt. Wel zo handig voordat je er wilt gaan werken 🙂 .

In dit artikel bespreek ik elf mogelijke baantjes die jij als backpacker kunt gaan doen. Hierdoor wordt reizen door dit grote -maar helaas ook dure- land ook voor jou mogelijk. Zelfs backpacken en werken gelijktijdig is in sommige gevallen haalbaar 🙂 .

1. Fruitplukken of ander boerderijwerk

In Australië heb je veel mogelijkheden om te werken in de landbouw. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor het plukken van fruit, oftewel ‘fruit picking’. Dit is een populair baantje onder backpackers die voor een werkvakantie hebben gekozen. Op deze manier doe je overigens ook nuttige ervaring op om aan de vereisten voor een werkvisum voor het tweede jaar te voldoen.

Als je geïnteresseerd bent in baantjes op een boerderij, dan is Wwoofen een optie om te overwegen. Als Wooffer ben je werkzaam op een ‘organic farm’ en kun je behalve fruitplukken ook werken met bijvoorbeeld dieren of helpen op een wijnboerderij. Meer informatie hierover vind je op de website wwoof.com.au. Een andere handige website voor dit soort baantjes, is de vacaturewebsite van de Australische overheid.

Extra tip: als je paard, brommer of motor kunt rijden, kun je jezelf tevens aanbieden om als veedrijver te werken. Zo kun je al rijdend verschillende veesoorten bij elkaar verzamelen. Supergaaf!

2. Werken in de parelindustrie

Eerlijkheid gebied te zeggen dat vacatures in de parelindustrie de laatste jaren behoorlijk zijn afgenomen. Je hebt echter nog altijd diverse mogelijkheden om in deze sector werkzaam te zijn. Zo leer je de achtergrond van de parelindustrie in Australië kennen en kun je tegelijkertijd goed geld verdienen, zo tussen de $18 en $24 per uur.

Mogelijkheden om dit werk te verrichten, heb je bijvoorbeeld in Cape Leveque bij de Cygnet Pearl Farm, bij Paspaley Pearls rond Darwin of bij Blue Sea Pearls en Clipper Pearls in West-Australië. Op Jobaroo vind je meer handige informatie en werkplekken in de parelindustrie.

 

3. Werken op een camping of in een nationaal park

Australië kent heel wat (drukbezochte) campings en meer dan 500 nationale parken. En zoals je begrijpt: waar mensen komen, is werk 🙂 .

Op dit soort plekken heb je dan ook diverse mogelijkheden om aan een baantje te komen. Je kunt denken aan werkzaamheden als receptionist(e), entertainer, schoonmaker, administrateur, gids of parkonderhouder.

 

4. Ga werven voor het goede doel

Wil je mobiel zijn en dus niet gebonden aan een vaste werkplaats, dan is werken als werver wellicht een job die goed bij je past. Zelf bepalen waar je aan het werk gaat, in combinatie met bijvoorbeeld een roadtrip, is een leuke manier om Australië en de locals goed te leren kennen. Zeker als je een commerciële aanleg hebt, kan dit een lekker salaris opleveren. Het gaat er immers om dat je zoveel mogelijk donateurs ‘binnen’ weet te halen. Je begrijpt het al: hoe meer donateurs jij werft, hoe hoger jouw salaris.

Dit kan bijvoorbeeld via werveninaustralie.nl. Bijkomend voordeel is overigens dat je via hen werft voor het goede doel en dus ook daadwerkelijk je steentje kunt bijdragen aan een betere wereld. Denk hierbij aan organisaties als Artsen Zonder Grenzen en het Wereld Natuur Fonds. Als je al ervaring hebt, krijg je bovendien je vliegticket naar en van Australië compleet vergoed.

 

5. Run een eigen (online) business

Net als ik 🙂 . Overweeg jij je baan op te zeggen om te gaan reizen, dan is het opzetten van een online business een goede mogelijkheid om een inkomen voor jezelf te creëren. Het hebben van een business zonder vaste werkplek is tijdens het reizen het meest ideaal.

Dit geeft je maximale flexibiliteit omdat je jouw werkzaamheden overal kunt uitvoeren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een blog met verwante producten, het aanbieden van (geautomatiseerde) online cursussen, consults via Skype en dergelijke.

Ook als je wel een bedrijfspand hebt gehuurd, kun je nog altijd naar Australië te gaan. Huur dan iemand in die jouw werkzaamheden kan monitoren, en blijf Down Under goed in contact met deze persoon. Je inkomen zal automatisch doorlopen, ideaal toch?

 

6. Ga freelancen

Als je goede schrijf-skills hebt, dan is het schrijven van artikelen op freelance-basis een goede manier om jezelf van een inkomen te voorzien in Australië. Als je wat ondernemender van aard bent, kun je ook ervoor kiezen om je eigen copywritingbedrijfje op te starten en zo jezelf per opdracht te laten inhuren. Je begint dat wel vanaf 0, maar een aantal gratis artikelen kunnen wonderen doen 😉 .

Hoe leuk is het, als je van schrijven houdt tenminste, om voor een gerenommeerde reisorganisatie artikelen te kunnen schrijven vanuit je hangmat met uitzicht op zee? En je krijgt er nog geld voor ook.

Overigens kun je aan freelanceopdrachten in allerlei sectoren denken. Waar liggen jou interesses? Benader bedrijven uit de desbetreffende industrieën en geef aan wat je plan is. Wedden dat de meeste organisaties dit erg origineel vinden?

 

7. Word gids of instructeur bij een touroperator

Wat let je om eens navraag te doen bij de touroperator waarmee je een onvergetelijke activiteit hebt ondernomen. Navraag of zij een baantje ter beschikking hebben als bijvoorbeeld host of gids. Op deze manier maak je dagelijks te gekke avonturen mee en kom je tevens in contact met andere backpackers. Ook kun je denken aan werk als bijvoorbeeld duik- of surfinstructeur.

Dit is geen irreële optie, mocht je dat denken. Down Under zijn behoorlijk wat reizigers die voor een dergelijke job kiezen. Zowel op vaste als op tijdelijke basis. Iets voor jou? Bied jezelf aan, toon dat je passie hebt voor hun werk en laat zien hoe je van waarde kunt zijn.

 

8. Fotograferen kan ook

Is fotografie een hobby van je en wil je de stap zetten om deze bezigheid uit de hand te laten lopen 😉 ? Dan kun je als fotograaf in Australië een leuk centje bijverdienen om je reis te bekostigen. Inderdaad, dit klinkt misschien meer als een droombaan dan eentje die voor het grijpen ligt, maar toch is het goed mogelijk.

Als je denkt het talent te hebben en je thuis wellicht al geld hebt verdiend met eerdere opdrachten, ga dan in Australië rondreizen, maak prachtige foto’s en biedt ze te koop aan bij reisbureaus, toeristenpunten of andere bedrijfjes die jouw materiaal voor marketingdoeleinden kunnen gebruiken. Zo ben je super flexibel en kun je de reis maken die je zelf voor ogen hebt.

Op seek.com.au staan overigens diverse vacatures binnen de fotografie. Als je via deze weg aan werk wilt komen, ben je natuurlijk minder flexibel dan wanneer je zelf het land doortrekt om foto’s te maken. Wel heb je via de geijkte weg (solliciteren op een vacature) meer zekerheid. Als je goed zoekt, vind je wellicht een leuke opdracht waarbij je op verschillende plekken in Australië kunt komen.

 

9. Verricht vakwerk

Als je een beetje handig bent (en nee, dat ben ik totaal niet ) of een bepaald vak hebt geleerd, heb je door heel Australië verschillende mogelijkheden om aan een tijdelijk baantje te komen. Denk bijvoorbeeld werk aan automonteur, elektricien, hovenier, schilder, glazenwasser, klusjesman of loodgieter.

Ben je goed in werken met je handen, heb je hier thuis al ervaring mee en ben je niet te beroerd om de armen flink uit de mouwen te steken, dan zit je in Australië helemaal goed. Raadpleeg backpackerjobboard eens.

 

10. Als mijnwerker aan de slag

Door het hele land, maar met name in West-Australië en Queensland, vind je vele mijnen waar je als backpacker werkzaamheden kunt verrichten. Het is de best betaalde sector in Australië, waarbij $50 of meer niet uitzonderlijk is. Echter als je niet de vereiste kwalificaties en ervaring hebt, dan kan werk vinden in de mijnindustrie een lastig karwei zijn.

Mocht je bijvoorbeeld een technische of geologische achtergrond hebben, dan wordt het al een stuk makkelijker. Heb je dit niet, praat dan met andere mensen die al actief zijn in de mijnen. Via hen kun je te weten komen wat nodig is om in deze sector werkzaam te zijn. Geduld is een schone zaak, aangezien werk in de mijnen erg populair is.

Tip: als vrouw werken in de mijnen van Australië? Wees niet terughoudend, dit is goed mogelijk! De mijnindustrie wordt steeds meer ‘genderneutraal’.

Eerlijk is eerlijk, als mijnwerker ben je niet de meest flexibele persoon. Je wordt namelijk niet zomaar aangenomen. Het is dan ook niet heel logisch dat je na een korte periode stopt en weer verder reist. Toch noem ik ‘m even, omdat het salaris erg aantrekkelijk is. Zeker als je de gevraagde achtergrond hebt, kun je relatief snel een leuke backpack-‘vakantie’ verdienen 🙂 .

 

11. In de horeca werken

Naast het werken op een boerderij, is ook de horeca een branche waar veel backpackers voor kiezen. Logisch natuurlijk, aangezien je eenvoudig veel uren kunt maken en deze sector goede mogelijkheden biedt om andere mensen te leren kennen. Wellicht zelfs personen waarmee jij verder kunt gaan reizen.

Interesse in de horeca? Loop dan gewoon de dichtstbijzijnde pub, bar, hostel of café binnen en vraag of ze mogelijkheden hebben. Dit kan zowel in de bediening, keuken, receptie als achter de bar zijn.

Lees ook: over hostels gesproken, weet jij al waar je gaat verblijven als je Down Under gaat reizen?

Je kunt ook voorafgaand aan je reis al een job in de horeca zoeken, gebruik hiervoor de websites Gumtree of Seek.

 

Een laatste advies

Behalve het raadplegen van de websites die ik in dit artikel heb genoemd, wil ik je ook aanraden om navraag te doen bij het hostel waar je verblijft, locals aan te spreken en de prikborden in supermarkten, toeristenpunten en andere hostels in de gaten te houden. Tot slot: gooi de schroom van je af en bied je diensten aan 🙂 .

TIP voor Australië-backpackers

Banner Backpackgids Australië

Wil jij maximaal voorbereid op reis en wil je niet voor vervelende verrassingen komen te staan doordat je bijvoorbeeld in de knoop komt te zitten met je reisschema?

Heb je meer handige Australië tips nodig? Zoek je inspiratie?

Check dan onze Aussie-gidsen, maak gebruik van de aanbieding en laat je inspireren.

Hierin geven we je onder meer:

Panklare routes die naar wens zijn aan te passen.
Tips & tricks op het gebied van accommodatie, budget, gezondheid en nog vele andere thema’s.
Concrete inzichten wat je kunt met je budget en beschikbare tijd.
Stappenplannen die al je vragen wegnemen.
Een ontwerp waar je “U” tegen zegt 😉 .

Wil jij meer weten over onze Australië-gidsen?

Arrow

Naar de aanbieding!

 

Heb jij werken en reizen al eens gecombineerd in Australië? Heb je toevoegingen? Laat het me weten 🙂

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.
9 Antwoorden
  1. Abel

    Per toeval hier terecht gekomen, omdat ik ook overweeg om werken en reizen te gaan combineren. Leuke eyeopeners, wellicht dat het nog van pas komt in de toekomst. Succes 🙂

  2. Paul

    Freelance werk is vaak het makkelijkst te vinden en nog goed betaald ook. Als je ergens goed in bent online is dat natuurlijk vanaf iedere locatie uit te voeren.

  3. Vera

    Dit is het eerste artikel wat ik tegenkom tijdens deze zoektocht naar mijn mogelijkheden als ik wil gaan reizen en werken in Australië. En het is al meteen een super artikel met veel tips! Bedankt!

  4. Carmen

    Hi Robbert,

    wat een fijne website met al veel informatie!
    Ik ben van plan om in 2022 voor langere tijd op reis te gaan, o.a. naar Australië. Ik zit aan de optie voor het reis en werkvisum te denken, alleen ik zit met de vaste lasten hier in Nederland qua zorgverzekering etc… Wat is jouw ervaring hiermee? Kan je genoeg geld verdienen om jezelf in Australië te onderhouden én de vaste lasten in Nederland te dekken?
    (Momenteel gaat het sparen niet zo hard, ik ben net terug van 5 maanden vrijwilligerswerk in Zuid-Afrika en ben nu in opleiding, ik zit dus erg met wat mijn mogelijkheden financieel gaan zijn na het afronden van mijn opleiding!)

    Ik hoor het graag!

    1. Avatar foto
      Robbert

      Hoi Carmen,

      Dat zal lastig worden denk ik, aangezien het leven in Australië ook al duur genoeg is. Al hangt het er natuurlijk vanaf hoe hoog je lasten in Nederland zijn…

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw