Pulau Weh: alle info + tips (en mijn ervaringen)

Pulau Weh is een tropisch eiland ten noordwesten van Sumatra, te bereiken vanuit Banda Aceh. En jeetje, dat laatste heb ik geweten zeg. De vlucht van Medan naar Banda Aceh behoort tot de engste vluchten uit mijn leven. Een kort stukje uit m’n dagboek om het te illustreren:

“Ik loop door het gangpad van de grote Airbus A320 om naar de wc te gaan. Op het moment dat ik de wc-deur achter me dichttrek, merk ik dat het toestel als een malle heen en weer geschud wordt. Het zal de gebruikelijke turbulentie wel zijn, zo stel ik mezelf gerust. Terug in het gangpad val ik door het aanhoudende en erger wordende geshake op de grond. Met de kracht van een rake klap, Vervolgens schreeuw ik het uit van paniek. Wetende dat het om een tsunami-gebied gaat waar we overheen vliegen, maakt me alleen maar banger. Zelfs de lokale inzittenden hebben de angst in hun ogen staan. Het horrorscenario schiet door mijn hoofd: is dit het einde?”

Anyway, zoals je zult begrijpen is alles goed gekomen 🙂 .

Sabang, zoals de meeste Indonesiërs Pulau Weh noemen, is vooral geliefd onder duikers. Het is volgens velen een van de betere duikspots ter wereld. Mensen die op zoek zijn naar een bruisend nachtleven hebben er in ieder geval niks te zoeken, want in de nachtelijke uurtjes is er simpelweg niets te beleven.

Maar… Hoe is Pulau Weh voor mensen die niet alleen komen om te duiken? Is het voor hen de moeite om de inspannende reis te maken?

Het eiland zou een van de droomeilanden van Indonesië moeten zijn. Dat is althans wat je leest op veel verschillende websites en in reisgidsen. Zelf ben ik er een week geweest, en het was jammer genoeg niet zo geweldig als ik me van tevoren voorstelde. Al had dit zo z’n redenen (zie verder).

Ik kwam naar Pulau Weh voor de vele stranden, de zon, het snorkelen en ook om lekker te relaxen, bijvoorbeeld door het lezen van een boekje. En eerlijk, eigenlijk alleen dat laatste is ervan gekomen.

Helaas had ik aan de lopende band met superslecht weer te maken, waardoor de ervaring uiteraard minder paradijselijk werd dan ‘ie had kunnen zijn. De stranden waren letterlijk weggespoeld! Daarbij had ik me verkeken op de grootte, het eiland heeft namelijk een oppervlakte van 120,7 km² en is dus niet eventjes te belopen. Maar ja, als je geen voorwerk doet heb je die dingen hè 😉 .

Ik moet je zeggen dat Pulau Weh absoluut prachtig is qua natuur. Het landschap is heuvelachtig, vrijwel volledig begroeid met jungle en je hebt er allerlei dorpjes die je een indruk geven van het lokale leven op Pulau Weh. Het lokale leven wat overigens in de laagste versnelling gaat. Alles is er lekker relaxed. Daarbij is de authentieke vibe op het eiland iets dat me goed bevallen is. En de stranden, die zijn bij goed weer ook zeker idyllisch.

Dus, dat mijn verblijf er misschien niet helemaal super is uitgepakt wil niet zeggen dat jij er geen heerlijke tijd zult hebben. Zon, of het ontbreken ervan, doet nou eenmaal een hoop met je.

Ben jij van plan om naar Pulau Weh af te reizen, lees dan deze deze gids door. Ik vertel je namelijk meer over mijn ervaringen, wat er te doen is en ik geef je tips voor leuke eettentjes en waar te overnachten.

Om het artikel zo ultiem mogelijk voor je te maken, heb ik met een local die ik ken uit Banda Aceh gezeten. Ze heet Reisha en heeft me nog een aantal toffe insider-tips en zonnige foto’s gegeven. Geniet ervan!

Sabang versus Pulau Weh

Iboih is de place to be voor backpackers

Ik vertelde je al even dat locals doorgaans over Sabang spreken als ze het over Pulau Weh hebben. En aangezien Sabang ook een plaats is op Pulau Weh kan dit best wel verwarrend zijn. Toeristen hebben het daarentegen juist vaker over Pulau Weh, en als ze Sabang benoemen bedoelen ze het dorp.

Sabang is overigens het grootste dorpje op Pulau Weh, al is er verder niet zoveel te beleven. Aan de kust liggen daar echter wel mooie stranden, zoals Sumur Tiga Beach. Iboih is waar het meeste te doen is, daarover later meer.

 

Activiteiten en bezienswaardigheden op en rond Pulau Weh

Wat is er te doen op Pulau Weh? En in de omgeving? Duiken is hier, zoals je waarschijnlijk al wist, de populairste activiteit. Al hoef je echt niet persé een duiker te zijn om je er te vermaken. Eén ding wil ik je sowieso aanraden: huur een scooter om de boel te ontdekken.

Hieronder lees je mijn beste tips.

 

Settel jezelf in het gezellige Iboih

Het dorpje Iboih is wat mij betreft het leukste plekje van het eiland om te verblijven. Er loopt een junglepad met aan beide kanten veelal goedkope hutjes en bungalows om te verblijven, plus een stel warungs om te eten. Je kunt hier tevens goed snorkelen of terecht bij een van de aanwezige duikscholen als je wilt duiken.

Het strand -Iboih Beach- is er weinig bijzonders als je het mij vraagt, daarvoor kun je beter op de scooter springen en naar andere delen van het eiland rijden. Daarover lees je onder het volgende kopje. Het is verder absoluut leuk om er de avond door te brengen, aangezien Iboih Beach dé plek van Pulau Weh is waar het allemaal gebeurt.

Als je liever aan een mooi strand verblijft kun je beter rond Sabang kijken. De afstand tussen Iboih en Sabang is om en nabij de 20 kilometer.

 

Rijd naar de mooiere stranden

Iboih Beach en het bijbehorende dorpje

Als je eenmaal je plekje in Iboih (of waar dan ook) hebt gevonden en je maag gevuld is, is het leuk om op de scooter te springen en het eiland te gaan verkennen, op zoek naar de mooiste stranden. Want die zijn er absoluut, ook al waren ze in mijn geval weggevaagd door het noodweer.

Voor velen is Sumur Tiga Beach, dat aan de westkant bij Sabang ligt, een van de beste stranden van Weh Island. Bij goed weer ziet het eruit als je gedroomde bounty-strand, met wit zand, turquoise water en groene bebossing. Je kunt er trouwens direct het water inlopen om te snorkelen.

Een andere mooie spot is Long Beach, wat 3 kilometer ten noordwesten van Iboih ligt. Zoals de naam deels verraadt gaat het om een lange strook wit zand met prachtig helder water.

Nog een aanrader is Gapang Beach, na Iboih Beach het bekendste strand van Pulau Weh. Je vindt er vooral een boel duikscholen, net als bij Iboih het geval is.

Voor de meeste levendigheid moet je zijn op het al genoemde Iboih Beach. Hier vind je een boel bars, eetzaakjes en duikshops. Maar het mooiste strand is het absoluut niet. Tegenover Iboih ligt trouwens het eilandje Pulau Rubiah. Ga hier met een bootje heen om te snorkelen.

Tot slot is Pantai Paradiso nabij Sabang een fijne plek om onder het genot van een hapje en een drankje de middag af te sluiten met de zonsondergang. Verwacht hier geen paradijselijk strand, daarvoor ga je beter naar Long Beach of Sumur Tiga Beach.

En verder… Spring op de scooter en ontdek zelf nog meer geheime baaitjes. Want die vind je genoeg op het eiland.

 

Ga snorkelen

Als je iets niet gemist wilt hebben is het wel de onderwaterwereld van Pulau Weh. Op het eiland heb je heel wat spots die uitstekend zijn om te snorkelen. Snorkelsetjes huur je nagenoeg overal voor 15.000 IDR per dag.

Pulau Rubiah en Pulau Klah zijn twee snorkelspots die je per boot bereikt. Bij Pulau Rubiah komt werkelijk van alles langs, ik heb zelfs van mensen gehoord dat ze er inktvissen hebben gespot. Vraag even aan een local of in het guesthouse waar je verblijft naar de mogelijkheden, en binnen 10 minuten ben je er. De kosten bedragen 150.000 IDR. Sommige mensen zwemmen er ook heen, de oversteek duurt 20 minuten. Check wel altijd even de golven en de stroming voor je aan zoiets begint. Tot slot wil ik je nog even zeggen dat Rubiah Island een mooie plek is om te verkennen. De meeste mensen snorkelen alleen rond het eiland, op het Rubiah is het daarom lekker rustig.

Rond Iboih heb je ook tal van plekken om het water in te gaan. Een aanrader is bij Olala Café & Bungalows en bij Norma Bungalow and Resto. Let er wel op dat je waterschoentjes of vinnen aandoet, er kunnen namelijk gevaarlijke stonefishes of scorpion fishes voorkomen.

Tot slot kun je kiezen voor een georganiseerde tour. Dit kost je omgerekend zo’n 250.000 IDR. Dit is inclusief ontbijt en een barbecue op het strand. Met wat geluk spot je in de vroege ochtend dolfijnen.

 

Ga duiken

Schildpadden spotten tijdens het duiken

Heb je je duikbrevet dan ben je op Pulau Weh bij een van de betere plekjes van Indonesië aanbeland. Er komen ontzettend veel zachte en uitbundig gekleurde koralen langs en verder kun je je voorbereiden op het zien van manta-roggen, schildpadden, steenvissen, dolfijnen en rifhaaien.

Naast de uitmuntende duik-sites is het er bovendien relatief goedkoop om te duiken.

Ook wanneer je je duikcertificaat nog moet behalen heb je tal van opties. Je trip regel je het best bij een duikschool in Iboih Beach of Gapang Beach. Het Iboih Dive Centre, Rubiah Tirta Divers en Monster Divers staan goed bekend

 

Geniet van uitzichten vanaf de viewpoints

Dit is boven bij Wisata Gua Sarang

Tijdens het scooteren kom je langs verschillende uitkijkpunten waar je getrakteerd wordt op fraaie vergezichten.

Bij het View Point Krueng Raya kijk je uit op de oceaan en kleinere eilandjes die voor de kust liggen.

Helemaal in de noordelijke punt ligt het Kilometer Zero Indonesia Monument. Bijzonder hier is dat er de denkbeeldige lijn van de evenaar loopt en dit het noordelijkste puntje van Indonesië is. Klim naar boven en je hebt een weids uitzicht op het gehele eiland. Beneden ligt tevens een verborgen strandje met de naam Sunset Beach. De roadtrip erheen vanuit Iboih langs de fotogenieke kustlijn is trouwens erg mooi om te rijden.

Wisata Gua Sarang is een andere spot die je niet wilt missen. Op de klif is een schommel om je hoogtevrees te beproeven en beneden ligt een vleermuizengrot, daarover vertel ik je meer bij het volgende kopje.

Tot slot is ook het View Point Cot Siribe een bezoekje waard. Je ziet er een zee aan regenwoud en de achterliggende oceaan. Terwijl je van het uitzicht geniet kan het zomaar zo zijn dat je apen hoort krijsen.

 

Verkoel in de Pria Laot Waterfall

Zin om een stukje door de jungle te hiken? Doe dan je schoenen aan en wandel vanuit Iboih in ongeveer 20 minuten naar de Pria Laot-waterval. Zo nu en dan klauter je over stenen en kan het ietwat glad zijn, maar eenmaal aangekomen bij het stortende water is het moment aangebroken om een plons te nemen en te verkoelen in de poel.

Vrij verrassend is dat er relatief weinig mensen naar dit verborgen juweeltje komen. Wellicht heb je deze spot dus helemaal voor jezelf, wat de ervaring alleen maar vetter zal maken. En let goed op, want op sommige momenten vliegen er vleermuizen langs je heen.

De beste periode om de waterval te bezoeken is juni tot en met augustus. Er fladderen dan bovendien een stel prachtige vlinders rond die net uit hun cocon zijn gekomen.

 

Vaar naar de vleermuizengrot Wisata Gua Sarang

De grillige omgeving bij Wisata Gua Sarang

Wisata Gua Sarang is, zoals ik hierboven al even zei, opgedeeld in twee stukken: één met een uitkijkpunt en een schommel en een lager gelegen stuk waar een spannende vleermuizengrot op je wacht.

Je zult daarvoor echter wel een eindje moeten wandelen, waarna je op een schattig bounty-strandje belandt. Daar ga je per boot naar de grot gaan om de vleermuizen te bewonderen.

 

Struin langs de Jaboi Geothermal Spot

In het zuidwesten ligt de Jaboi Geothermal Spot, een slapende vulkaan met krateropeningen waaruit groene en gele dampen oprijzen, vergezeld door de welbekende zwavellucht die aan rotte eieren doet denken.

De omgeving is er aan de dorre kant, de meeste bomen zijn namelijk dood of verbrand. Wel zorgt die dorre setting samen met de geothermische activiteit voor een onwerkelijk landschap.

 

Relax in warmwaterbronnen

Hoe lekker is het om na een dag getoerd en gelopen te hebben stoom af te blazen in een warmwaterbron? Klinkt goed hè dacht ik zo.

In het zuiden liggen diverse hot springs om helemaal tot rust te komen en jezelf te zuiveren met het, zoals men beweert, helende water. Kolam Air Panas Keuneukai en Kolam Air Panas Jaboi zijn de baden waar je terechtkunt.

 

Hoe zit het met transport op Pulau Weh?

vervoer-pulau-weh
In een becak zitten is hier een heel avontuur met de mooie jungle en de aapjes die je tegenkomt

Om je te verplaatsen op Pulau Weh heb je absoluut een scooter nodig. De afstanden zijn gewoonweg te groot om te voet te overbruggen. Bij aankomst in de haven kun je er direct eentje huren voor prijzen vanaf 100.000 IDR per dag, je kunt dit ook regelen in Iboih of Sabang.

In enkele uren rijd je het eiland helemaal rond. Let wel op, ik ben namelijk flink wat brutale apen tegengekomen tijdens het rondrijden op Pulau Weh. Al heeft het ook wel weer iets komisch natuurlijk. Voorkom in elk geval dat je te langzaam rijdt. Ik heb verhalen gehoord van apen die op scooters gesprongen zijn.

Vind je het niks om op een scooter te stappen, dan ben je afhankelijk van motorbike-drivers die je rond het eiland willen rijden.

 

Wat zijn leuke eettentjes op Pulau Weh?

Dit is typische local food op Pulau Weh: nasi goreng, kerang (mossel), sambal, kepiting (krab) en saus padang

Verwacht geen hippe eetzaken of andere fancy tentjes als je op Pulau Weh bent. Alles op dit eiland voelt nog vrij authentiek aan en het zijn vooral typische Indonesische warungs of restaurants die bij accommodaties horen waar je een hapje zult eten.

Een restaurantje waar ik veel heb gegeten is Dee Dee’s in Iboih. De avocado-shake met chocoladesaus en de seafood-salade behoorden tot mijn favoriete dingen op de kaart. Als je honger hebt, bestel dan de ‘nasi goreng’. Je krijgt een grote portie met wat lekkere groenten. Verder raad ik je aan om een papajasalade te proberen.

Een andere tip om te eten in Iboih is het leuke tentje en tevens accommodatie Norma Bungalow and Resto. Bij hen heb ik bovendien meerdere nachten geslapen, wat super bevallen is. Vanaf je balkon kijk je uit op het heldere water waarin je kleurrijke vissen ziet zwemmen.

Zin in verse vis? Check dan het D&D RESTAURANT in Iboih. Je kunt er kiezen uit talloze vissen die op dezelfde dag gevangen zijn. Verser kan niet!

Het tentje waar ik meestal heenging om te ontbijten was het Olala Cafe. Het is er gezellig en je ontmoet er makkelijk andere reizigers. Een aanrader is de havermout met banaan en verse kaneel.

Overigens heb je wel een handjevol Westerse opties om uit te kiezen. Zo is er Le Cafe Bleu in Iboih dat bekend is vanwege haar overheerlijke crêpes.

Bij Gapang Beach is het Mama Jungle Restaurant echt een toppertje om lekker Indonesisch te smikkelen. Om precies te zijn ‘nasi campur’, heerlijke gebakken rijst en een van de iconische gerechten uit Indonesië. Je hebt de keuze uit verschillende kleine gerechtjes die gezamenlijk je maaltijd vormen. Ze hebben bovendien goede vegetarische opties. Overigens zijn ze enkel gedurende de lunch geopend.

Ten slotte heb je in Sabang, de ‘stad’ op Pulau Weh, nog een heleboel opties om uit te kiezen. Zo is het gezellig om ’s avonds bij PLEGRON Food & Drink een visje te eten terwijl er livemuziek gespeeld wordt.

En wanneer je in Sabang een lekker Indisch kipsateetje met zelfgemaakte pindasaus wilt proberen, is Sate Gurita Ajo de warung die ik je adviseer.

Oh en voor ik het vergeet: koffie-lovers moeten zeker een kijkje nemen bij het Wander Weh Cafe in de buurt van Sabang. Bestel er een ijskoffie of wat je ook maar wenst en ga zitten met een weergaloos uitzicht voor je. Deze koffieshop is echt een verborgen parel!

 

Waar op Pulau Weh raad ik je aan om te overnachten?

Dit is bij Casa Nemo, echt een chille plek 🙂

Allereerst is het goed om te weten dat de accommodaties op Pulau Weh over het algemeen behoorlijk basic zijn. Zo herinner ik me maar al te goed dat ik tijdens m’n eerste bezoek niet eens een Westers toilet had. Het was dus hurken geblazen. Nu, jaren later, is het allemaal wel wat verbeterd, maar nog steeds vind je geen luxe hotels op het eiland. Dit komt de authenticiteit gelukkig ten goede.

Wat zijn mijn aanraders qua overnachten op Pulau Weh?

Sowieso zou ik een plek boeken in Iboih of daar in de buurt. Kies je voor Sabang, dan raad ik je aan om rond het strand te zitten want het dorpje zelf is niet zo boeiend.

Zoals ik hierboven al zei, ben ik naar Norma Bungalow and Resto in Iboih gegaan, een stek die wordt gerund door de superaardige vrouw Norma. Ze heeft me met van alles geholpen, gaf me Aceh-koffie en ook heb ik van haar snorkeluitrusting gekregen. Helemaal gratis.

Mijn bungalow bij O'ong
Mijn bungalow bij Norma, dat voorheen O’ong heette

Wel wil ik je aanraden om een bungalow aan het water te nemen. Deze was voor mij in eerste instantie niet beschikbaar, maar na 2 dagen gelukkig wel. Norma adverteert niet online, je zult er daarom zelf heen moeten wandelen om haar aan te spreken. De oh zo leuke ouderwetse manier dus 😉 .

Een andere aanrader in Iboih is Santi Garden Bungalows met een geweldige locatie direct aan het water. De bungalow die je krijgt is eenvoudig maar netjes ingericht.

Ietsje meer comfort en luxe vind je bij Iboih Inn in Iboih en The Hawk’s Nest Resort in Sabang

Een andere leuke accommodatie in Sabang is Freddies Santai Sumurtiga, het is zo’n beetje het bekendste guesthouse van het hele eiland. Je zit hier pal aan het prachtige Sumur Tiga Beach, en je wordt wakker met de zon die je vanaf je balkon tussen de openingen van de schuin hangende palmbomen ziet opkomen.

Vlakbij Freddies ligt nog een ander mooi plekje: het Casa Nemo Beach Resort & Spa.

 

Hoeveel dagen raad ik je aan om op Pulau Weh te blijven?

Zo’n accommodatie, lijkt je het wat?

Indien je niet van plan bent om een duikcursus te volgen en je dus alle tijd hebt voor andere activiteiten, raad ik je aan om tenminste 4 volle dagen op Pulau Weh te blijven. Op die manier kun je een dagje duiken of snorkelen, het eiland rondrijden, relaxen op het strand en een dag vrij invullen.

Het is een behoorlijke expeditie om er te komen en het zou daarom zonde zijn om na 1 of 2 dagen alweer te vertrekken. Pulau Weh is ook een plek om lekker tot rust te komen in je hangmat. Gun jezelf die tijd dus 🙂 .

 

Kun je pinnen op Pulau Weh?

Jazeker! De meeste pinautomaten vind je in Sabang en Iboih.

 

Geldt de sharia op Pulau Weh?

Net als in Banda Aceh is ook op Pulau Weh de sharia-wetgeving van kracht. Echter, als niet-moslim zal je daar niet of nauwelijks ‘last’ van hebben. Zolang je niet in je zwemkleding door de lokale dorpjes loopt en respect toont naar de lokale bevolking, zal je vrijwel altijd met een lach worden begroet. Oók wanneer je als vrouw geen hoofddoek draagt.

Hoe zit het dan met alcohol? Bij genoeg tentjes rond Sabang en Iboih kun je een gekoelde Bintang krijgen. Maak je daarover dus geen zorgen. Een avondje stappen hoef je er als gezegd niet te verwachten, het gros van de mensen ligt tegen tienen te pitten.

 

Wat is de beste reistijd voor Pulau Weh?

Kleurrijke vissersbootjes voor de kust bij Iboih

Maart tot en met oktober wordt als beste reisperiode gezien om Pulau Weh te bezoeken. Desondanks is het weer in deze regio behoorlijk onvoorspelbaar en kun je niet blind op de weersvoorspellingen koersen.

Het regenseizoen loopt van november tot en met februari. Deze maanden wil je zodoende het liefst vermijden.

 

Hoe kom je op Pulau Weh?

Pulau Weh bereik je als gezegd per boot vanuit Bandah Aceh. Dit doe je vanaf de haven met de naam Pelabuhan Ulee Iheue. Kom je vanaf Banda Aceh International Airport, dan ben je zo’n 3 kwartier onderweg om daar te komen. De boottocht duurt 1 uur (speedboot) of 2,5 uur (slow boat). De speedboot, lokaal bekend als de ‘bahari express’ kost 100.000 IDR en de langzame boot 35.000 IDR.

Een tip voor in de fast-boot: ga zo ver mogelijk naar voren zitten - achterin bevindt zich namelijk de vriezende airco
Een tip voor in de fast-boot: ga zo ver mogelijk naar voren zitten – achterin bevindt zich namelijk de vriezende airco

Je komt vervolgens aan op de Balohan Port. Daar staan motorbike-drivers, minibusjes en mannetjes in ‘becaks’ op je te wachten om je af te zetten bij je accommodatie. Een becak is een traditionele fietstaxi, je ziet ze een hoop op Pulau Weh en op veel andere plekken in Indonesië. Op Weh Island hebben ze alleen een scooter in plaats van een fiets. Net een tuk-tuk dus. Een andere optie die je hebt is om direct een scooter te huren en zelf naar je bestemming te rijden. Naar Iboih ben je zo’n 3 kwartier onderweg en de kosten om je te laten brengen liggen tussen de 50.000 IDR en 100.000 IDR. Een scooter huur je zoals al besproken vanaf 100.000 IDR per dag.

Als je een nachtje in Banda Aceh blijft slapen raad ik je aan om dit te doen bij Eddie’s Homestay. De gelijknamige eigenaar is een superaardige kerel. Hij heeft me ’s ochtends met de motorbike naar de haven gebracht, een rit die me langs schitterende rijstvelden en berglandschappen voerde.

Vervolgens maakte ik nog wat grappigs mee.

Via de entree, die volstond met scooters en auto’s, liep ik naar boven. Binnen werd namelijk nogal flink gerookt. Liever stond ik in de frisse buitenlucht. Aangezien het zonnetje scheen was dit bovendien geen straf. Wel bleken alle stoeltjes bezet, waardoor ik besloot om naast enkele locals op het dek te gaan zitten.

Net aangekomen op Pulau Weh, met een fijne zonnetje :-)
Net aangekomen op Pulau Weh, met een lekker zonnetje 🙂

Na een tijdje werd ik aangesproken en kreeg ik een keer of tien de vraag of ik met verschillende mensen op de foto wou. Soms alleen, soms in groepen. Als er gevraagd werd of ik ‘Aceh’-de lokale taal- sprak, kon ik niets anders dan nee zeggen.

Even later kwam er iemand op me af die redelijk goed Engels sprak en waarmee ik leuke gesprekken voerde over voetbal. Weer eens wat anders dan enkel de geijkte vragen als “hoe heet je?”, “waar kom je vandaan?” of “picture?” 🙂 .

 

Mijn ervaringen op Pulau Weh

Hoe zagen mijn dagen eruit op Pulau Weh. Vooral regenachtig kan ik je zeggen haha. Hieronder lees je m’n verslag van hoe ik het er heb gehad.

 

Aangekomen: een zoektocht naar accommodatie

pulau-weh-oong
O’ong – een leuke plek waar ‘Mama Norma’ met een beetje geluk voor je kookt

Net na 13.00 uur verlaat ik de boot om voet te zetten op Pulau Weh. Overigens pas nadat ik meerdere keren geposeerd heb voor een foto en door meerdere mensen aan word gestaard alsof ze iets heel erg bijzonders zien. Omdat er met mij slechts 2 andere reizigers op de boot zijn, is dit niet geheel onlogisch trouwens.

Goed, uiteindelijk loop ik via de aanlegsteiger richting de menigte. Daar spreekt iemand me aan om me met de scooter naar Iboih te brengen, het gedeelte waar ik naartoe wil. Ik zeg tegen hem dat ik liever in een ‘becak’, de lokale tuk-tuk, gebracht wilde worden. Aangezien het een rit van zo’n 30 kilometer(!) bleek te zijn en ik best wel vermoeid was, had ik best wel behoefte om even lekker ontspannen te zitten.

Goed om te weten:  in eerste instantie vroeg de bestuurder om 100.000 IDR maar uiteindelijk heb ik het voor 60.000 IDR weten te regelen, omgerekend 4 euro.

Na 40 minuten door de mooie jungle en enkele apen gezien te hebben, komen we aan in Iboih. Daar eet ik wat bij een lokale warung, de lokale pittige specialiteit ‘mie Aceh’ met een lekkere omelet daarbovenop.

Aangezien ik nog geen accommodatie heb geboekt, loop ik langs enkele plekjes die ik met elkaar vergelijk. Zo kom ik bij Erick’s Greenhouse, Fatima Bungalow, Olala en O’ong Bungalows. Ik besluit een bungalow te nemen bij de laatste plek. Normaal 100.000 IDR (zo’n 7 euro). Maar aangezien ik langer blijf, krijg ik ‘m voor 80.000 IDR.

 

Een mislukte poging tot hardlopen

Op de derde dag besluit ik om te gaan sporten. Hardlopen naar Gapang Beach. Normaal ongeveer 45 minuten lopen, rennend dus goed te doen. Helaas kom ik al vrij snel een agressief ogende aap tegen die dichterbij kwam als ik dat ook deed.

Daarom besluit ik eieren voor m’n geld te kiezen en draai ik vrij snel om. Even uit het dorpje ga ik wat push-ups doen en kom ik enkele nieuwsgierige locals tegen:

Het meisje dat links zit, vroeg wie ik was en hoe het met me ging - in goed Engels - leuk om mee te maken
Het meisje dat links zit met het kindje op haar schoot, kwam op me af en vroeg wie ik was en hoe het met me ging – mooi om mee te maken hoe zo iemand in goed Engels de moeite doet om een gesprekje te beginnen 🙂

Tip:  als je richting Gapang Beach of Long Beach gaat wandelen (of hardlopen), neem dan een stok mee om de apen op afstand te houden. Dit is in ieder geval wat de meeste mensen me hebben verteld.

Fijne gesprekken, regen en geiten

pulau-weh-uitzicht-vanuit-bungalow
Het mooie uitzicht vanaf mijn balkon (bungalow 4 O’ong)

Uitgezonderd de dag dat ik ben aangekomen, heeft het helaas iedere dag geregend. En niet zo’n beetje ook, vaak urenlang en daarna weer. In de nacht ben ik regelmatig wakker geworden van de harde druppels die op het dak vielen. Met name tijdens mijn eerste nachtje had ik het idee dat de bungalow in elkaar stortte, zo luid was het.

Nu weet ik dat het in oktober regenseizoen is, maar voor de meeste landen in (Zuidoost)-Azië houdt dit meestal 1 of 2 hevige uren neerslag per dag in. Hier in het noordelijkste puntje van Indonesië is dat helemaal anders.

Misschien nog wel het meest tekenend voor de situatie op het eiland, is de mail die ik ontvang van Freddie, de eigenaar van Freddie Santai Sumurtiga. Ik heb hem even daarvoor namelijk gevraagd of hij kamers beschikbaar had op dat ogenschijnlijk mooie strand. Tenminste, als ik de plaatjes op Google moet geloven.

Hij zei het volgende:

I must tell you that, at this stage, our beach is not so nice. We had some storms and high waves not so long ago and the sea took most of our beach and sand away.”

Niks droomstrand dus, voorlopig niet tenminste.

Zoals je begrijpt, is Pulau Weh niet geworden wat ik ervan had gedacht. De stranden stonden grotendeels onder water en in de regen snorkelen, zag ik ook niet echt zitten. Op de laatste dag heb ik het een kans gegeven, maar door de onrustige zee was het vooral zand dat ik zag.

Ik kan je vertellen dat het slechte weer z’n uitwerking gaat hebben op je gemoedstoestand. Gelukkig heb ik nog enkele leuke mensen ontmoet waar ik goede gesprekken mee heb gevoerd. Dat scheelt dan weer.

Op rotsen poserende geiten, waar zie je dat nog ;) ?
Op rotsen poserende geiten, waar zie je dat nog 😉 ?

Zo ook met een Duits meisje (Anne). Ze voelde zich een beetje hetzelfde als ik, wat neerslachtig. In ieder geval niet bepaald happy. We stelden elkaar de vraag of we dit wel zouden zijn als het zonnig was in plaats van die continue regen. Daarop moesten we beiden het antwoord schuldig blijven.

Misschien waren we wat te down geworden door het slechte weer. Want we realiseerden ons tegelijkertijd dat dit een mooie plek is, zelfs toen we vanaf het balkon naar de regen keken: de meest hevige neerslag die je je kunt voorstellen, het hele uitzicht was compleet wit. Alleen de zee was nog zichtbaar.

 

Een angstaanjagende boottocht

Na 7 dagen vind ik het mooi geweest en besluit ik terug naar Banda Aceh te gaan. Ik neem contact op met de becak-chauffeur die mij de week ervoor naar Iboih heeft gebracht.

Onderweg maken we nog even een stop bij Gapang Beach, maar helaas blijkt ook hier weinig van te zien door het slechte weer de afgelopen tijd:

Een gedeelte van het bijna compleet weggespoelde Gapang Beach, net toen het noodweer begon
Een gedeelte van het bijna compleet weggespoelde Gapang Beach, net toen het noodweer begon

De regen wordt heviger en heviger en op een geven moment lijkt het zelfs of we in een waterpark beland zijn.

Eenmaal in de haven, besluit ik om de fast-boot te nemen. Niet zo’n zin om meer dan 2 uur onderweg te zijn met de langzame ferry. De tocht is nogal angstaanjagend, zeker in het begin waar ik van links naar rechts ga vanwege de reusachtige golven. Als ik uit mijn raampje kijk, zie ik alleen maar waterspetters.

Dat ik niet overdrijf, blijkt wel uit het gegeven dat 2 dagen ervoor de fast-boot gecanceld was vanwege de te ruige zee. Even denk ik: ze zullen het toch wel juist voorspeld hebben hè vandaag? Gelukkig komen we na 3 kwartier veilig aan, een rit die aanvoelde alsof het uren had geduurd.

 

Leuke routes voor Indonesië

Een route uitstippelen door Indonesië is een hele klus, met name omdat er zoveel verschillende eilanden zijn en en voor bepaalde afgelegen regio’s amper goede info te vinden is.

Als jij op zoek bent naar een veelzijdige route voor Sumatra en eventueel andere delen van Indonesië, dan raad ik je aan om Backpackgids Indonesië aan te schaffen. Deze digitale gids zit vol met toffe routes, insider-tips en meer handige info. Ik ben er maandenlang vol passie aan bezig geweest en weet zeker dat je er veel inspiratie uit zult halen.

 

Meer lezen over Sumatra?

Alle avonturen die ik beleefd heb op Sumatra zijn te vinden op deze website, inclusief ontelbaar veel tips die jou gaan helpen tijdens je reis op dit reusachtige jungle-eiland.

Dus, als je zin hebt om meer te lezen over dit prachtige stuk van Indonesië, bekijk dan al mijn andere Sumatra-artikelen op deze pagina.

 

Heb je vragen over Pulau Weh? Laat het me weten in de comments 🙂 !

Haal het maximale uit je reis

Ben je op zoek naar routes? En heb jij geen zin in gedoe tijdens de planning van je avontuur? Wil jij simpelweg het maximale uit je reis door Indonesië halen? Dan heb ik iets voor je wat je niet mag missen.

Samen met een aantal andere doorgewinterde reizigers heb ik namelijk twee ultieme backpackgidsen voor Indonesië en Bali ontwikkeld. En heb je ook nog plannen om verder door Azië te gaan backpacken? Dan is Backpackgids Azië een absolute must om te hebben.

Je hoeft niks meer uit te zoeken, al het belangrijke en lastige voorwerk hebben wij voor je gedaan.

In de gidsen vind je onder meer:

Cruciale informatie voor je vertrekt.
Duidelijk uitgestippelde routes waar je direct mee op pad kunt.
Waardevolle transportinfo waarmee je zeeën van tijd bespaart.
Toffe accommodaties, eetzaakjes en bekende maar ook geheime plekjes.
Insider-tips, secrets en travel hacks die je gezien moet hebben.

Backpackgids Indonesië

Ga jij naar het geweldige Indonesië? Dan is deze backpackgids een must om te hebben. 

Backpackgids Bali

Dé gids die je niet mag missen als je naar Bali gaat. Ook de Nusa- en de Gili-eilanden komen uitgebreid aan bod.

Backpackgids Azië

Door reizigers bestempeld als “Het meest veelzijdige product om alles uit je reis door Azië te halen.” 

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.
5 Antwoorden
  1. Sinan

    Hi jammer dat je zo n ervaring hebt gehad op pulau weh. Ikzelf heb 8 dagen bij Freddie gezeten (in september) en heb een zonovergoten onvergetelijke ervaring gehad… ben inmiddels in vrijwel alle eilanden in azie geweest (alleen sulawesi en papua nog niet) en vond de gastvrijheid, beauty en warmte bij freddies ongelooflijk. Het strand bij freddie is inderdaad het mooiste en het is wat het moet zijn wit strand palmbomen en azuurblauwe zee. UIteraard vind je die ook op andere plekken in azie. Maar buiten dit is duiken bij pulau weh een van de beste plekken ter wereld: koralen die nergens anders ter wereld te vinden zijn en vol met verschillende soorten haaien. Ik vond zelf alleen Komodo eilanden dit overtreffen. De meeste duiken zijn hier trouwens wel drift duiken (extreme stromingen) dus niet voor beginners. Hopelijk laten mensen die dit lezen zich niet afschrikken door de regenachtige ervaring. Geef het een kans en ga vooral niet in het regenseizoen. Helaas bepaalt het weer inderdaad vaak de hele ervaring….

    1. Avatar foto
      Robbert

      Hoi Sinan,

      Goed dat je dit zegt, en mensen moeten zeker niet allemaal van mijn mindere ervaring uitgaan. Bij mij was alles simpelweg verregend en waren er geen mooie stranden te zien. Zelf duik ik overigens niet, maar uiteraard ken ik de verhalen dat het er prachtig is. Laat anders eens wat foto’s zien van hoe het er nu uitziet bij Freddie?

  2. Monique

    Hi Robert, dank voor je tips! Wij zijn nu gast bij Casanemo , na roundtrip van 3 weken Sumatra, aan het bijkomen op Pulau Weh.. inderdaad paradijselijk. Begrijp nu waar alle rotzooi op het strand vandaan komt, wat heb jij pech gehad. Vergelijkbare herinnering voor mij, long time ago, in Ko Chang, Thailand, ook alleen maar regen.. Nu heerlijk weer! Gisteren wat gedronken in Sabang bij Pelgron, leuke sfeer!

    1. Avatar foto

      Hey Monique,

      Leuk om te horen dat jullie bij Casa Nemo zitten en het zo naar jullie zin hebben:) .

      Ja inderdaad pech haha, maar kan voorkomen natuurlijk. Koh Chang bewaar ik dan weer hele goede herinneringen aan haha, fijne vibe op Lonely Beach…

      Fijne reis nog!

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw