De oostkust van Australië: de absolute hoogtepunten (én alle info + tips)

Yep, de oostkust van Australië is zonder twijfel het populairste deel van Australië onder backpackers. Sinds jaar en dag reizen ze er langs de duizenden kilometers lange kustlijn van Melbourne naar de eindbestemming Cairns, op zoek naar gezelligheid, mooie natuur, witte stranden, surfspots, wildlife en coole steden. Een spannend avontuur is hier gegarandeerd.

Typische trekpleisters zijn de Whitsundays, het Great Barrier Reef en het boeiende Fraser Island. Daarbij vallen steden als Sydney, Gold Coast, Melbourne en Brisbane erg in de smaak. Ook de meer laidback-kustplaatsen waaronder Byron Bay, Noosa en Port Douglas scoren goed.

Al met al is dit het epicentrum van het toerisme in Australië, al heb je er wel degelijk mogelijkheden om de grote massa zo nu en dan te ontwijken en van de gebaande paden af te gaan. Wil je daarentegen het minder bekende Down Under ervaren, dan is de westkust eerlijk gezegd een betere optie om voor te kiezen. Maar, zonder tijdslimiet doe je het toch gewoon lekker allebei?

Als jij graag meer over dit prachtige stuk van Australië te weten wilt komen, lees deze gids dan goed door. Ik deel namelijk de mooiere bestemmingen met je, inclusief wat er allemaal te beleven valt en tips voor leuke slaapplekken. Ten slotte heb ik handige praktische info voor je toegevoegd.

Ben jij klaar voor een reis die je voor altijd bij zal blijven?

De Australische oostkust: alle hoogtepunten voor je reis

Ik begin met de plekken die je niet wilt missen tijdens je reis langs de oostkust. Tuurlijk, ik snap dat je ze niet allemaal kunt bezoeken, dus het maken van de selectie is aan jou 🙂 . Of kijk verderop naar de route die ik voor je in petto heb.

 

De Great Ocean Road

De 12 Apostles, hét herkenningspunt van de Great Ocean Road

Ben je in voor een avontuurlijke roadtrip? Net buiten Melbourne vind je één van de gaafste kustroutes ter wereld, de Great Ocean Road. Onderweg kom je langs vele stranden, natuurparken en andere prachtige bezienswaardigheden.

Hoogtepunten van deze trip zijn onder meer Torquay, Bells Beach, Kenneth River en natuurlijk de indrukwekkende 12 Apostles die je op de bovenstaande foto ziet pronken.

Je hebt gelijk, deze roadtrip is in feite niet aan de oostkust. Het avontuur begint desondanks vanuit Melbourne, voor velen het start- of eindpunt van oostelijk Australië. Vandaar dat ik ‘m toch even noem.

Tip: ben jij van plan om na de Great Ocean Road richting Uluru af te reizen? Lees dan de ultieme gids voor Uluru.

Yamba en Angourie

Misschien iets minder bekend dan de gebruikelijke must-sees, maar zeker niet minder boeiend, is het vissersdorpje Yamba. Het is een plaatsje in de deelstaat New South Wales en wat mij betreft een verborgen parel. Als ik je mag adviseren: ga erheen nu het nog tamelijk onontdekt is. Het karakteristieke plaatsje wordt namelijk steeds populairder.

De atmosfeer is heerlijk laid-back, je vindt er veel onontgonnen stranden en je kunt er vrij goed surfen. Het is al met al de ideale plaats om te relaxen en bijvoorbeeld surfing- of wakeboard-vaardigheden onder de knie te krijgen, of ze te te verbeteren.

Oh trouwens, zoals je waarschijnlijk al wist zijn de kosten voor reizen door Australië aan de hoge kant. Echter, niet alles in Australië hoeft per definitie duur uit te vallen. Zo heb je in Yamba de Shane’s famous $10 tour. Dit is al jarenlang een favoriete activiteit onder backpackers.

Daarnaast kun je een trip maken naar het nabije dorp Angourie. Net als Yamba is dit een klein en erg chill plaatsje met -hoe kan het ook anders- goede surfspots om je uit te leven. Of ga een eindje wandelen over de Angourie Walking Track die je van Mara Creek naar Shelley Headland leidt.

 

Overnachten in Yamba

Als backpacker heb je helaas weinig opties, Yamba Views Accommodation is wat dat betreft de goedkoopste optie. Het nostalgische YHA Hostel van Yamba is inmiddels in rook opgegaan.

Andere tips die ik voor je heb zijn Yamba Central of het Yamba Sun Motel. Heb je een iets ruimer budget dan is een eigen appartement bij Adrift Apartments een goede keuze.

 

Airlie Beach en de Whitsunday Islands

Het ongelofelijke Whitehaven Beach

Airlie Beach is de toegangspoort tot de Whitsunday-eilandengroep en een kustplaatsje dat vooral ’s avonds tot leven komt. Middenin het dorp heb je een lagune om te zwemmen. Echt boeiende stranden vind je er verder niet, al zou je vanwege de naam toch echt iets anders denken. In de buurt liggen met Hideaway Bay en Dingo Beach overigens wel twee mooie strandjes waar je lekker kunt relaxen. Een andere bezienswaardigheid in de nabije omgeving is de Cedar Creek Falls. Zo nu en dan laten schildpadden zich hier zien. Adrenaline-junkies kunnen skydiven en zo Airlie Beach, de Whitsundays en het Great Barrier Reef van grote hoogte bekijken. Tot slot is een hike naar de top van Mount Rooper leuk om te doen.

Als je het wel gezien hebt in Airlie Beach, is het tijd om een tour te doen naar de Whitsunday-eilanden. De archipel die uit liefst 74 eilanden bestaat die kortweg ‘de Whitsundays’ worden genoemd. De eilandengroep is gelegen tussen Bowen en Mackay en is een regelrecht paradijs te noemen. De Whitsundays hebben eigenlijk alles wat je je maar kunt wensen, van lange witte stranden tot ultieme party-mogelijkheden. Whitehaven Beach is hier het gedroomde strand dat je waarschijnlijk wel eens voorbij hebt zien komen op Instagram.

Direct regelen: bekijk hier alle tours voor Airlie Beach en de Whitsundays en boek in een paar klikken.

Gaaf is om een tweedaagse excursie op een zeilboot te boeken, al kun je tevens voor korte dagtrips gaan. Heb je de tijd en het budget, blijf er dan meerdere dagen. Let er goed op welke trip je boekt, want bij de ene tour zal feesten centraal staan, terwijl je bij de andere juist tussen de rustzoekers terechtkomt. Snorkelen, luieren en eilandhoppen staan in elk geval centraal.

Extra tip: lees mijn artikel over de mooiste stranden van Australië.

Overnachten in Airlie Beach en de Whitsundays

Een bekend hostel in Airlie Beach om andere backpackers te leren kennen is The Hostel. Indien je liever in een eigen kamer tukt, dan is The Haven View fijne slaapplek. Ook Oceanview Apartment staat goed bekend.

Als je back to basics wilt gaan op de Whitsundays raad ik je aan om te gaan kamperen op de eilanden waar dit mogelijk is. De maanden mei tot en met oktober zijn hiervoor het meest geschikt. Kamperen is toegestaan op de stranden van Homestead Bay, Helling Island, Hook Island en Whitsunday Island.

Heb je geld over en wil je jezelf onderdompelen in luxe, overnacht dan in een van de vele resorts. Aanraders zijn het Reef View Hotel, Palm Bungalows en Beach Club op Hamilton Island.

Wanneer je een tour hebt geboekt zit je slaapplek daar uiteraard al bij inbegrepen, denk aan kamperen op een onbewoond eiland.

 

Mission Beach

Deze spot is duidelijk een onderschatte bestemming aan de oostkust. Of wil jij zeggen dat je er al veel over hebt gelezen of gehoord? Precies 😉 .

Mission Beach, een slaperig stranddorpje, ligt tussen Townsville en Cairns en heeft meer dan 14 kilometer aan prachtige zandstranden, onder meer Kennedy Bay en Garners Beach. Goed om te vertellen is dat Mission Beach uit vier delen bestaat: South Mission Beach, Wongaling Beach, North Mission Beach en Bingil Bay.

Onder meer skydiven, duiken, snorkelen, raften, eten van lokale seafood, het volgen yogalessen, krokodillen spotten en je simpelweg op een onbewoond paradijsje wanen op het nabijgelegen Dunk Island behoort tot de mogelijkheden.

Bovendien is Mission Beach een handig vertrekpunt voor een bezoek aan de Bedarra en Hinchinbrook Islands of aan het Great Barrier Reef. Zo worden er snorkel- en duiktrips naar het bekendste rif van Australië georganiseerd, check bijvoorbeeld deze eens.

Maak al met al niet de ‘fout’ die de meeste backpackers maken, daarmee doel ik op het overslaan van Mission Beach. Reizen is ook minder bekende plekjes een kans geven, ja toch?

Kom je bijvoorbeeld van het feestgedruis uit Cairns, dan is Mission Beach een goede plek om bij te komen en energie te tanken. Anderhalf uur rijden vanuit Cairns en je bent er.

Oh, over ‘fouten gesproken, misschien leuk om te lezen voor je: 15 don’ts voor in Australië.

 

Overnachten in Mission Beach

Plekken die ik je aanraad om te slapen in Mission Beach zijn Jackaroo Treehouse, Hibiscus Lodge B&B en The Chantra.

Bij de Licuala Lodge heb je bovendien relatief betaalbare comfortabele eigen kamers.

 

Town of 1770 en Agnes Water

De Town of 1770 -soms wel eens voluit geschreven als ‘seventeen seventy’-is een heuse bezienswaardigheid indien je het wel ziet zitten om een toekomstige toeristenmagneet in een vroegtijdig stadium te bezoeken. De spot is vandaag de dag immers nog niet zo bekend onder rugzaktoeristen en daarmee een welkome toevoeging aan je reis als je liever even de drukte achter je laat.

Het kleine dorp, gelegen ten zuiden van de Whitsundays, is de tweede plek waar kapitein Cook aanmeerde in 1770, vandaar ook de naam. Jaarlijks vindt hier in mei trouwens het 1770 Festival plaats om de beste man te eren, leuk om bij te wonen! Op bepaalde zondagen wordt in het dorp tevens de authentieke The Discovery Coast Rotary Market gehouden.

Krap tien kilometer verder ligt Agnes Water, alweer zo’n kneuterig plaatsje. Gezien de korte afstand kun je beide plekken prima met elkaar combineren. In het begin vraag je jezelf wellicht af waar je in godsnaam beland bent, maar de chille sfeer zal daar vrij snel verandering in brengen. En als je iets wilt ondernemen is de Paperbark Forest Walk een fijne activiteit. De 1770 Distillery biedt je bovendien de mogelijkheid om diverse likeurtjes te proeven.

Beide dorpen liggen pal aan het strand. Echter, voor watersport-activiteiten is de kust van Town 1770 je beste vriend. Denk aan surfen, kajakken en suppen. Hiervandaan vertrekken tevens de meeste tours naar omringende eilanden, Lady Musgrave Island is daarbij bijzonder in trek.

In de buurt ligt het Deepwater National Park, een ruig natuurgebied met oerbossen en verwilderde stranden en ideaal om te hiken of met een stoere 4×4 te verkennen.

Ten noorden van Town of 1770 is het vrijwel afgelopen met het surf-gebeuren, en kom je langzaamaan in het rifgebied van Australië terecht – met uiteraard het later te bespreken Great Barrier als bekendste spot voor wat betreft duiken en snorkelen.

 

Overnachten in Agnes Water

De meeste accommodaties in de regio vind je in Agnes Water. Slaap hier in een te gek backpackershostel genaamd Cool Bananas. Ook het beruchte Backpackers@1770 is een coole plek.

Twee andere aanraders als je graag wat meer comfort hebt zijn Mango Tree Motel en Agnes Water Stays over 18’s.

 

Byron Bay

Surfen is veruit de populairste activiteit in Byron Bay

Byron Bay is voor velen een van de favo plekken in oostelijk Australië. Het dorpje ademt cultuur en authenticiteit. Met name de typische hippiesfeer, de surfspots en de verschillende coole marktjes maken het tot een heerlijke plek om te verblijven.

Los van het dorp zelf is Byron Bay de uitgelezen plek om surflessen te nemen, te duiken, walvissen te spotten of simpelweg te genieten van de prachtige zonsondergang.

De meer ervaren surfers zie je vooral bij The Wreck, terwijl beginnelingen de lagere golven van Main Beach trotseren. The Wreck is tevens de uitgelezen plek om je eventuele skydive-angsten te overwinnen.

Een vermakelijke wandeltocht is die naar de Cape Byron Lighthouse, de vuurtoren die op het oostelijkste puntje van het Australische vasteland ligt. Je bent ongeveer 2,5 uur onderweg en met wat geluk spot je onderweg zelfs walvissen.

In de omgeving liggen trouwens ook nog een aantal hidden gems zoals de Killen Falls, Lake Ainsworth en de verlaten stranden van Broken Head.

Wil je de ultieme hippiesfeer ervaren? Ga dan naar Nimbin, het beroemde hippiegehucht dat middenin de bergen ligt. Deze ludieke plek staat bekend als het ‘Amsterdam van Australië’. Weet jij waarom? Juist, omdat je er heel eenvoudig wiet en andere drugs kan krijgen. Al is dit trouwens ook in Byron Bay zo. Wel blijft het illegaal in Australië, pas dus op je tellen. Je kunt vanaf Byron Bay een hippiebus naar Nimbin boeken. Da’s nou echt een vette ervaring!

Direct regelen: bekijk hier alle tours voor Byron Bay en boek in een paar klikken.

Overnachten in Byron Bay

Qua accommodatie kan ik je als backpacker YHA Byron Bay, Arts Factory Lodge en Wake Up! Byron Bay aanbevelen.

Liever iets luxers? Check in dat geval Aloha Byron Bay.

 

Fraser Island (K’gari)

Het iconische scheepswrak op Kgari

Eén van de meest leuke (en originele) dingen om te doen gedurende je rondreis is kamperen op Fraser Island, het grootste zandeiland ter wereld, dat niet voor niets tot één van de wereldwonderen van Australië wordt gerekend. Overigens heeft de overheid in 2021 besloten om Fraser Islands naam te veranderen in K’Gari, de Aboriginalnaam die het eiland oorspronkelijk al had. Op deze manier kreeg het inheemse Butchulla-volk hun respect terug dat ze verdienden, zo luidde de redenering.

Wat is er zoal te doen op K’Gari?

Huur een 4×4-bolide (of boek een tour) en ontdek dit 122 kilometer lange eiland op avontuurlijke wijze. Onderweg kom je langs oogstrelend mooie meren, parelwitte stranden, indrukwekkende rotsformaties en -geloof het of niet- tropisch regenwoud.

Aanraders om tijdens je verblijf te bezoeken zijn de Cathedral BeachEli Creek, het Maheno Wreck en de verschillende meren, zoals Lake Mckenzie, Lake Birrabeen, en Lake Wabby. En niet te vergeten: schildpadden spotten bij Wathumba Creek.

Je zou zweren dat dit een plek aan de oceaan is toch? Niets is minder waar (Lake McKenzie)

Je doet dit op eigen houtje of bijvoorbeeld via een tour die vertrekt vanuit Rainbow Beach of Hervey Bay. Snorkelen en kajakken in het heldere water van Awinya of Bowarrady Creek zullen doorgaans ook in het programma zitten.

Fraser Island heeft ten slotte ook bekendheid gekregen omdat je er met een auto (4WD) over 75 Mile Beach kunt crossen. Bereid je voor op een hobbelige weg door het bos voordat je uitkomt bij de immense zandvlakte.

Direct regelen: bekijk hier alle tours voor Fraser Island (K’Gari) en boek in een paar klikken.

Overnachten op Fraser Island (K’gari)

Indien je goedkoop wilt overnachten is kamperen een optie om over na te denken. Behalve goedkoop is slapen in een tentje op het eiland eigenlijk iets dat je als échte avonturier gedaan moet hebben. Zorg daarom je een tent bij je hebt (of huur deze) en maak zelf je eten klaar bijvoorbeeld door te barbecueën. Altijd al eens onder de sterren willen slapen? Daar is Fraser Island dé spot bij uitstek voor. Wat is er mooier dan slapen tussen de verschillende flora en fauna die het eiland rijk is met uitzicht op de sterrenhemel? Pas wel op voor dingo’s en laat je goed informeren.

Ben je niet zo van tenten en kamperen? Er zijn gelukkig zat hotels op het eiland, waarbij Kingfisher Bay Resort tot de toppers behoort.

Hostels vind je verder niet op K’gari.

 

Noosa en de Sunshine Coast

Chille vibes op het strand van Noosa

Noosa Heads, gelegen op anderhalf uur rijden van Brisbane, is een dorpje in de bruisende Sunshine Coast en vooral bekend vanwege de talloze watersport-activiteiten. Houd rekening met relatief hoge prijzen vergeleken met omringende gebieden aan de oostkust. Maar wellicht dat jij werken Down Under met reizen combineert, waardoor dit voor jou geen probleem hoeft te zijn!

Lees ook: 10 baantjes die je in Australië kunt combineren met backpacken. Handig om je reis te kunnen bekostigen.

Behalve jezelf uit te sloven op de golven heb je tevens de mogelijkheid om een mooie, lange wandeling te maken in één van de nationale parken rondom Noosa. Wat mij betreft mag je het Noosa National Park niet overslaan. De kans is er om hier, zij het met een beetje geluk, koala’s in het wild te spotten.

Ben jij een surf-fanaat? Zorg dan dat je in maart aanwezig bent bij het Noosa Festival of Surfing. Surfers uit heel de wereld komen er hun beste skills vertonen, zeker de moeite waard.

Een leuke straat om doorheen te struinen is Hastings Street, wat je pal aan het hoofdstrand van Noosa Heads vindt.

Iets anders populairs onder backpackers is een boottocht door de Noosa Everglades en al varend genieten van de rijke flora en fauna.

De regio rond het Noosa Heads heet overigens Noosa. Je hebt er verder nog plaatsjes als Noosaville, Cooran, Cooroy, Sunshine Beach en Peregian Beach.

Andere geijkte backpackplekken in de Sunshine Coast zijn Gympie, Mooloolaba en The Hinterland. Bij de laatstgenoemde vind je de fameuze elf pieken van de Glass House Mountains.

Direct regelen: bekijk hier alle tours voor Noosa en boek in een paar klikken.

Overnachten in Noosa

In Noosa Heads is YHA Noosa Heads Halse Lodge het bekendste hostel. Je betaalt er desalniettemin wel erg veel voor een plek in een stapelbed moet ik zeggen. Misschien is het daarom beter om buiten Noosa Heads te kijken.

Een tof hostel rond Sunshine Beach is Noosa Flashpackers. In Cootharaba is KangaROOMS Noosa Everglades YHA de beste optie als je op de centen moet letten.

Bij Peregian Beach is het vrij luxe Essence Boutique Hotel een aanrader wanneer je budget het toelaat.

 

Rainbow Beach

Rainbow Beach is een schattig surfplaatsje gelegen tussen Fraser Island, het Great Sandy National Park en de Stille Oceaan. Vanuit hier kun je zodoende op de boot stappen richting Fraser Island, al is het zeer zeker de moeite waard om ook een paar dagen in Rainbow Beach zelf te blijven plakken. Het is de perfecte bestemming om eens lekker te onthaasten. In plaats van tal van bezienswaardigheden af te gaan, hoef je hier even helemaal niks. En geloof me, die bestemmingen horen er ook bij op je reis.

Wil je toch iets ondernemen, lees dan het volgende:

Het strand van Rainbow Beach heeft golven die uitermate geschikt zijn om te leren surfen. Twee andere dingen die je veel ziet zijn kajakken en suppen. En het is geen uitzondering dat je onderweg dolfijnen, manta-roggen en schildpadden tegenkomt. Nou, wat wens je nog meer?

Tot slot is er de Carlo Sand Blow, een reusachtige duin die boven de heuvels uittorent en je prachtige uitzichten biedt. De zonsondergang is hierbij het mooiste fotomoment. Gaaf is bovendien om er te sandboarden, mocht je niet vies zijn van wat avontuur.

 

Overnachten in Rainbow Beach

Voor backpackers is Pippies Beachhouse Backpackers een prima spot om te overnachten. Als alternatief kun je in het Freedom Hostel terecht.

Comfortabele privékamers heb je bij Debbie’s Place.

 

Magnetic Island

Koala’s spotten op Magnetic Island

Je hebt er misschien al ’s van gehoord, maar ik schat de kans daarop niet zo groot. Weet jij dat dit eilandje ongeveer 2.500 bewoners telt en op zo’n acht kilometer van de sfeervolle havenstad Townsville ligt? En dat op het eiland jaarlijks gemiddeld 320 dagen de zon schijnt? Alleen dit is al een goede reden om naar Magnetic Island te gaan.

Als je toch in Townsville zit en je slaapt er een nachtje, check dan The Billabong Sanctuary om een hele hoop mooie dieren te zien.

Nu terug naar Magnetic Island.

Behalve luieren op het strand is er genoeg te doen op dit idyllische eiland. Je vindt hier onder meer de heuse Halloween Party bij het Nomads Magnetic Island – Base, een populair hostel dat gelegen is aan het strand. Magnetic Island is daarmee officieus dé Halloween-bestemming van Queensland, zo is op meerdere websites te lezen.

Verder leven er om en nabij de 150 vogelsoorten en heb je er een realistische kans om wallaby’s en koala’s in het wild te spotten. Gegarandeerd een koala zien en op de foto krijgen? Ga dan naar Bungalow Bay Koala Village. Bij deze accommodatie vind je namelijk een wildlife-park met behalve koala’s nog veel meer bijzondere dieren.

Tot slot raad ik je aan om een zogeheten ‘topless car’ te huren, een soort geïmproviseerde felroze cabriolet. Je zou het een barbie-auto kunnen noemen haha. Het is een originele manier om het eiland op eigen houtje te verkennen. Je gaat, met een beetje hulp van de locals, verschillende verlaten stranden ontdekken en mooie natuur bewonderen, waaronder felle, geurige wilde bloemen en mystieke rotsformaties. Vergeet geen stop te maken bij Horseshoe Bay, een gezellig dorp met de gelijknamige baai.

Direct regelen: bekijk hier alle tours voor Magnetic Island en boek in een paar klikken.

Overnachten op Magnetic Island

Het eerdergenoemde Nomads Magnetic Island – Base is een leuk hostel om te pitten tijdens je verblijf op Magnetic Island. Daarnaast is het Arcadia Beach Guest House prima voor budgetreizigers.

Over budgetreizigers gesproken: SEA-esta biedt goedkope appartementjes. Een segment hoger is Tropical Poolside Retreat erg fijn. De luxere reiziger kan terecht bij Penthouse on Bright Point.

 

Gold Coast

Surfers Paradise, vooral voor de feestende backpacker het walhalla

Dan Gold Coast, de nummer één vakantiebestemming voor de Australiërs zelf. Hoge gebouwen, uitgestrekte stranden, surfdudes en bars zijn in overvloed aanwezig. Leuk voor een paar dagen. Gold Coast is overigens zowel een plaats als een regio.

Coolangatta, ook wel ‘Coolie’ genoemd door de locals, ligt in het meest zuidelijke puntje in Queensland en behoort tot de Gold Coast. Het is zo’n typische Australische town waar je op het juiste adres bent als fanatiek surfer. Coolangatta Beach is daarvoor de uitgelezen plek. Een andere hotspot is Snapper Rocks. Verder wordt in het plaatsje het jaarlijkse Quiksilver Pro Gold Coast gehouden. Bij dit event komen de beste surfers uit heel de wereld bijeen om hun kunsten te vertonen.

Lees ook: ken jij deze 9 gratis activiteiten in Gold Coast al?

Wil je leren surfen? Ik raad je aan om dit te doen bij Surf Coaching Gold Coast in Currumbin, waar je les kunt krijgen van de voormalig professional Dave Davidson. In Surfers Paradise is Gold Coast Surf Academy een goed alternatief om heen te gaan.

Kun je in Gold Coast dan alleen maar naar het strand en surfen? Zeker niet. Het hierboven genoemde dorpje Coolangatta verkennen met een fiets is de moeite waard, of ga walvissen spotten en een tochtje over de Tweed River maken. Eet ten slotte een hapje bij de Cooly Breeze Rooftop Restaurant & Bar, als je trek hebt in seafood tenminste.

Andere dingen die in de Gold Coast veel gedaan worden zijn het hiken op de Tamborine Mountain, glimwormen bewonderen in het regenwoud van het Tamborine National Park, het Springbrook National Park verkennen, snorkelen bij Wave Break Island en een avondje stappen in het bruisende Surfers Paradise. Surfers Paradise behoort voor backpackers sowieso tot de leukere bestemmingen van de Gold Coast.

Direct regelen: bekijk hier alle tours voor de Gold Coast en boek in een paar klikken.

Overnachten in Gold Coast

Qua accommodatie in Coolangatta adviseer ik YHA Coolangatta en The Bamboo Guest House. Bunk Surfers Paradise is top als je in Surfers Paradise wilt verblijven.

In Burleigh Heads is Timbertop for Life een toffe plek waar je bovendien relatief betaalbaar een privékamer boekt. In Surfers Paradise raad ik je wat dat betreft E.S. Surfers Paradise aan.

Mocht je iets luxueus zoeken, check dan The Darling at The Star Gold Coast bij Broad Beach.

 

Het Great Barrief Reef

De fascinerende onderwaterwereld van het Great Barrier Reef

Het Great Barrier Reef is misschien een inkopper, maar het zou vreemd zijn als deze duiksensatie op mijn lijstje zou ontbreken. Wist jij dat dit natuurlijke wonder uit meer dan 900 eilandjes bestaat en ze het grootste koraalrif ter wereld vormt?

Daarmee is het logischerwijs de uitgelezen plek om te leren duiken of om snorkelend te verkennen. Wanneer je ronduit ambitieus bent, kun je zelfs ervoor kiezen om een duikinstructeur te worden. Dit kost je wel wat tijd, al leer je alles wat je nodig hebt om een carrière in de duiksector te kunnen beginnen.

Ben je geïnteresseerd om naar dit wereldberoemde rif af te reizen, dan raad ik je aan om vanuit Cairns, Port Douglas of Cape Tribulation te vertrekken. Hier heb je diverse duikscholen die cursussen en dergelijke aanbieden. Ook boven het water valt bij het Great Barrier Reef genoeg te genieten, wat dacht je bijvoorbeeld van skydiven? Al kom je natuurlijk vooral voor koralen en bijzondere vissen.

Direct regelen: bekijk hier alle tours voor het Great Barrier Reef en boek in een paar klikken.

Cape Tribulation, de Daintree Rainforest, Cooktown en Port Douglas

Cape Tribulation is ruig en voor de backpackers die van de gebaande paden afwillen

Cape Tribulation, gelegen in noordelijk Queensland, heeft je alles te bieden op het gebied van tropisch regenwoud. Houd je ervan om letterlijk in het midden van de jungle te zijn, strandjes zonder toerisme te zien en unieke diersoorten (bijvoorbeeld de southern cassowary) te spotten in het wild, dan is Cape Tribulation een plek waar je wensen worden vervuld.

Een nabijgelegen  dat de moeite waard is, is Cooktown. Een kleine plaats met een grote historie. Zo heeft de town haar naam te danken aan een bezoek van Captain Cook in 1770. Verwar Cooktown niet met het eerder genoemde Town of 1770. De twee dorpjes liggen zo’n 1.600 kilometer van elkaar vandaan 🙂 .

Een andere aanrader in de buurt van Cape Tribulation is het kustplaatsje Port Douglas, vooral bekend vanwege het beroemde Four Mile Beach. Vanuit hier kun je bovendien een uitstap maken naar het Great Barrier Reef. Je vindt er vrij veel resorts, al heb je er net zo goed voldoende hostels om betaalbaar te overnachten.

Direct regelen: bekijk hier alle tours voor deze avontuurlijke regio en boek in een paar klikken.

Overnachten in Cape Tribulation, Cooktown en Port Douglas

In Cape Tribulation zijn PK’s Jungle Village en de Ferntree Rainforest Lodge plekken die zich voornamelijk op backpackers richten. Middenin het regenwoud is Deep Forest Lodge trouwens ook een aanrader.

Een leuk verblijf in Cooktown is de Milkwood Lodge. In Port Douglas is By The Sea Port Douglas bij Four Mile Beach super. Qua hostels is hier Port Douglas Backpackers het populairst.

 

Sfeer proeven in de steden Sydney, Melbourne, Brisbane en Cairns

Het wereldberoemde Sydney Opera House tijdens de zonsopkomst

Ervan uitgaande dat je tijdens het backpacken langs de Australische oostkust tevens een bezoekje wil brengen aan diverse steden, neem ik in dit gedeelte Sydney, Melbourne, Brisbane en Cairns kort voor je mee. Meer info over deze bestemmingen vind je in de stadsgidsen die ik erover geschreven heb.

Sydney heeft verschillende bezienswaardigheden die tot de meest populaire in Australië behoren. Denk bijvoorbeeld aan de Harbour Bridge die het noorden met het zuidelijke deel van de stad verbindt, de Opera House, de Botanical Gardens, Bondi Beach en natuurlijk de Blue Mountains die op anderhalf uur rijden van Sydney te vinden zijn.

Verder vormt Melbourne zonder overdrijven de culturele en artistieke hoofdstad van Australië. Geniet van livemuziek, street art en ontdek de koffie-scene. Ook stranden wacht op je, waarbij St. Kilda Beach erg in trek is. Wil je met een gids langs de spannendste plekjes van de stad, dan is de Hidden Secrets Tour een must om te doen. Een uniek -maar wel toeristisch- eilandje in de buurt is Phillip Island, een niet te missen activiteit is hier de Penguin Parade.

Vanuit de reeds besproken Gold Coast ben je in 45 minuten in Brisbane. Je komt er tig straatmuzikanten tegen en middenin de stad is zelfs een strand. Verder zorgen livemuziek, talloze markten en diverse backpackbarretjes zorgen voor een levendige sfeer. Creatievelingen komen aan hun trekken in Winn Lane te Fortitude Valley. Moreton Island is ten slotte een dagtrip die de moeite meer dan waard is, zo kun je er in een doorzichtige kajak het water op om mysterieuze scheepswrakken te ontdekken. Of blijf er een paar nachtjes slapen en pak alle hoogtepunten van het eiland mee.

Cairns vormt zoals eerder gezegd de ideale uitvalsbasis indien je van plan bent naar het Great Barrier Reef of de Atherton Tablelands te gaan. De stad zelf heeft echter net zo goed een hoop te bieden, zoals de Cairns Botanic Gardens, wildwater-raften en zelfs bungeejumpen. Ook de een treinrit over de Kuranda Scenic Railway zal indruk maken. Vanuit Cairns kun je tevens uitjes maken naar de Atherton Tablelands en Kuranda. Een bezoek aan Fitzroy Island en Green Island zijn andere aanraders. Voor velen is Cairns overigens het eindpunt van hun avontuur langs de oostkust, al trekken natuurliefhebbers nog een stuk door richting Cape Tribulation.

 

Overnachten in Sydney, Melbourne, Cairns en Brisbane

De betere slaapplekken in Sydney, Melbourne en Brisbane heb ik in de specifieke gidsen voor deze steden beschreven. Ik adviseer je om die door te nemen.

Wil je direct iets boeken? Kijk in dat geval op Booking.com.

 

Welke staten zijn er aan de oostkust van Australië?

De Australische oostkust loopt van Melbourne naar Cairns en bestaat uit drie staten: Victoria, New South Wales en Queensland.

 

Wat is een goed startpunt voor de oostkust van Australië?

Het barst van de straatkunst in Melbourne

Het gros van de backpackers kiest ofwel voor Sydney ofwel voor Melbourne om aan de reis te beginnen. Zij die minder tijd ter beschikking hebben, gaan vaak voor Brisbane.

 

Hoelang heb je nodig voor de oostkust van Australië?

Vergis je niet, van Melbourne naar Cairns is zo’n 4.000 kilometer en om en nabij de 40 uur rijden. Da’s geen kattenpis dus!

Om de gehele oostkust te verkennen adviseer ik je zodoende aan om minimaal 4 weken in te plannen, al hangt het af van je startpunt.

Van Brisbane naar Cairns ben je bijvoorbeeld 2 weken onderweg, van Sydney naar Cairns 4 weken en van Melbourne naar Cairns pak ‘m beet 4,5e week. Dit zijn echter minimale reistijden, je wilt immers niet te snel van hot naar her gaan en daarbij volstrekt krankjorum worden van al het gereis.

 

Wat kost een reis langs de oostkust van Australië?

Het is lastig om precies te zeggen wat je kwijt zult zijn voor dit epische avontuur, maar in deze gids vertel ik je uitgebreid welke kosten je per maand en per dag kunt verwachten wanneer je door Australië gaat backpacken.

 

Wat is een leuke route voor de oostkust Australië?

Hamilton Island, een paradijsje van de Whitsunday-eilanden

Om je te helpen met het uitstippelen van je reisroute, heb ik een tof een zeer compleet reisschema voor je opgesteld. Je kunt deze trip zowel met de bus als zelfstandig per auto of camper afleggen. De reisduur is ruim 1 maand:

  • Melbourne (4 nachten)
  • Sydney (3 nachten)
  • Byron Bay (3 nachten)
  • Gold Coast (3 nachten)
  • Noosa (2 nachten)
  • Fraser Island / K’gari (3 nachten)
  • Town of 1770 (2 nachten)
  • Airlie Beach (2 nachten)
  • Whitsundays (1 nacht)
  • Magnetic Island (2 nachten)
  • Mission Beach (2 nachten)
  • Cairns (3 nachten)
  • Port Douglas en Cape Tribulation (3 nachten)

 

Waar kun je tours en activiteiten boeken?

Get Your Guide is de laatste jaren uitgegroeid tot een van de betere online platforms om je uitstapjes te boeken. Lokale touroperators bieden er hun diensten aan, en hebben op die manier snel en makkelijk een groot bereik.

Bekijk hier het complete overzicht voor de leukste tours in het oosten van Australië.

 

Hoe zit het met transport aan de Australische oostkust?

De Kuranda Scenic Railway vanuit Cairns voert je langs prachtige landschappen

De meeste backpackers kiezen ervoor om een ‘Whimit Travel Pass‘ van busmaatschappij Greyhound te kopen en op die manier van plek naar plek te trekken. Je hebt ze van 7 tot 30 dagen, plus een mogelijkheid om er een op maat te laten maken. Stel dat je bijvoorbeeld 60 dagen nodig hebt, is die optie er dus ook. Naast Greyhound biedt Premier soortgelijke opties aan.

Indien je van stad naar stad wilt reizen, bijvoorbeeld van Cairns naar Brisbane, kun je eventeek met de trein reizen. Zo heb je bijvoorbeeld de Queensland Coastal Pass.

Maar als je het mij vraagt is het het vetste om een roadtrip te doen. Vanlife is hier populair en je zult zodoende flink wat andere reizigers tegenkomen die in een busje de boel aan het verkennen zijn. Deze manier van reizen geeft je bovendien de meeste vrijheid. Erg gaaf om een keer mee te maken. Wil je een auto huren? Discover Cars is een van de betere platforms om dit te regelen. Hier lees je tips voor het kopen of huren van een (auto)camper in Australië.

 

Wat is beste reistijd voor de oostkust van Australië?

Allereerst is het goed om je te beseffen dat de Australische oostkust drie verschillende klimaatzones kent. In heel Australië zijn er zelfs zes!

De jaargetijden vallen in de volgende maanden:

  • Zomer: december tot en met februari
  • Herfst: maart tot en met mei
  • Winter: juni tot en met augustus
  • Lente: september tot en met november

Het échte hoogseizoen is in de zomer en wil je bij voorkeur vermijden vanwege de drukte en de hoge prijzen.

 

De beste reistijd voor Sydney en omgeving

Over het algemeen is de lente een heerlijke tijd om in Sydney te verblijven. De echte drukte zal pas in de zomer komen en het weer is prettig. In de herfst is het nog steeds rond de 25°C, al regent het gemiddeld net ietsje meer dan in de lente. In beide periodes zullen de accommodaties bovendien goedkoper zijn dan in de zomer. Al beginnen de prijsstijgingen vaak al halverwege november, aan het eind van de lente.

In juni en juli kan het rondom Sydney en Melbourne het dan overigens wel vrij koud worden, denk aan minima van 10°C. Wat warme kleren zijn in die maanden zeker geen overbodigheid, al regel je die eenvoudig ter plekke.

 

De beste reistijd voor Brisbane en omgeving

Brisbane en omstreken is perfect om in zowel de herfst als de lente te bezoeken. De temperaturen zijn met zo’n 25°C erg lekker en je ontwijkt de zomerdrukte. Zelfs in de winter is het met temperaturen van rond de 20°C prima toeven.

 

De beste reistijd voor Cairns en omgeving

In het tropische noorden heerst een subtropisch klimaat, zodoende is het er het gehele jaar door warm en goed uit te houden. Desalniettemin is het er in de zomer snikheet, met temperaturen die soms wel boven de 50°C komen. Daarnaast valt er in deze periode relatief veel regen. Iets om rekening mee te houden dus.

Tot slot is het als duiker en snorkelaar goed om te weten dat het stinger season van oktober tot mei loopt. Deze giftige kubuskwallen zijn gevaarlijk (lees: dodelijk) en wil je te allen tijde zien te ontwijken. In juni, juli en augustus komen ze het minst voor.

 

Zoek je meer routes en insider-tips voor Australië?

Hierboven heb ik natuurlijk al een route met je gedeeld om af te leggen. Zoek je echter meer avontuurlijke routes door Australië, die bovendien gedetailleerder zijn zodat je niets meer hoeft uit te zoeken? En kun je wel wat insider-tips gebruiken? Dan raad ik je Backpackgids Australië aan.

 

Heb je nog vragen over de Australische oostkust? Laat het hieronder weten 🙂 !

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.
4 Antwoorden
  1. Pat

    Bedankt voor je mooie blog. We gaan van deze plekken zeker eens genieten!

    Je bedoelt bij onderstaande zijn waarschijnlijk 3000…
    “En dat het eiland liefst 300 zonuren per jaar kent? Alleen dit is al een goede reden om naar Magnetic Island te gaan.”

    1. Avatar foto
      Robbert

      Hoi Pat,

      Dank voor je opmerking! Ik heb het inderdaad even aangepast, niet in uren maar in dagen. Om precies te zijn, schijnt op Magnetic Island gemiddeld genomen 320 dagen(!) per jaar de zon.

      Heel veel plezier alvast!

  2. Ilona

    Hoi!

    Ik wil volgend jaar graag backpacken in Australië. Zijn de afgelegen/grote natuurgebieden goed te bereiken met openbaar vervoer of is het raadzaam om een auto te huren? Het liefst doe ik alles met openbaar vervoer

    1. Avatar foto
      Robbert

      Hoi Ilona,

      Voor de echte afgelegen gebieden zal je zelf moeten rijden. Echter, de meeste natuurparken zijn zeker met het openbaar vervoer te bereiken.

      Groet,

      Robbert

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw