Een complete gids voor eilandhoppen in Thailand

Thailand is voor backpackers één van de meest populaire bestemmingen om naartoe te gaan. Behalve de gezellige steden, heerlijke streetfood en talloze tempels, heeft Thailand geweldige mogelijkheden om te eilandhoppen met oogverblindende stranden, een heerlijke vibe en uitmuntende duik- en snorkelmogelijkheden.

Het leuke aan dit land is trouwens dat het ontdekken van de eilandjes je niet eens veel geld hoeft te kosten. Met de plekken die ik in dit artikel voor je beschrijf, kun je met zo’n €20 per dag moeiteloos rondkomen. Afhankelijk natuurlijk van de activiteiten die je onderneemt.

Het grote aantal eilanden in het zuiden van Thailand, maakt het land een ideale bestemming om van eiland naar eiland te trekken. Wat zijn nu de plekken die de moeite waard zijn om te gaan eilandhoppen? Hieronder een overzicht om je te helpen in het maken van je keuze.

Krabi Thailand
Het strand van Ao Nang, Krabi

Je kunt zowel kiezen voor dagtripjes als voor het zelfstandig bezoeken van de eilanden, zodat je niet aan een tour en dus vaste vertrektijden bent gebonden. Zeker als geen strak tijdsschema hebt, wil ik je aanraden om zoveel mogelijk zelf te ontdekken. Het is namelijk te gek om op een klein haast onbewoond eiland te verblijven tussen enkele locals.

Zeker als je voor het eerst gaat backpacken in Thailand, kan het zo zijn dat je geen idee hebt waar je heen wilt gaan. Vaak is het dan zo dat je niet verder komt dan de geijkte plekken als Koh Phi Phi en Full Moon Party op Koh Phangan.

Maar er is zoveel meer dan deze toeristische trekpleisters. Lees daarom dit artikel goed door, zodat je niet vergeet om ook de meest onontgonnen plekjes van Thailand te zien.

Eilandhoppen bij Phuket

Koh Yao Yai Viewpoint
Een mooie viewpoint op Koh Yao Yai

Phuket is zeker niet de beste bestemming voor backpackers, maar voor een strandvakantie zit je er helemaal goed. Wil je echter echt paradijselijke plekjes zien, dan kan je beter naar eilandjes in de omgeving gaan.

Je kan beginnnen vanaf de Bang Rong Pier. Hier kan je zowel met een longtail- als speedboot richting het prachtige James Bond Island varen. Lokaal wordt ze ook wel Khao Phing Kan genoemd. Waarom de link met 007? Omdat het eiland te zien is in The Man with the Golden Gun, een Bond-film uit 1974.

Het eiland maakt deel uit van de Phang Nga Bay, een gebied dat uit meer dan 100 verschillende eilandjes bestaat.

Als je de James Bond Island Tour doet, dan stop je onderweg bij diverse eilandjes die tot dit gebied behoren. Je vertrekt met een speed- of longtailboot vanaf de eerder genoemde Bang Rong Pier. De eerste stop die je maakt is bij Panak Island. Een plek waar je uitermate goed kunt kajakken.

Voor lunch ga je naar het visserseilandje Koh Panyee waar je kunt genieten van de meest verse seafood in het gelijknamige dorpje op het eiland.

Tip: als je geen dagtour doet, kun je ook zelfstandig naar Panyee Island gaan om te overnachten in Panyee Village. Zeer aan te bevelen.

Hierna gaat de trip verder naar James Bond Island. Vergeleken met andere eilanden, vond ik deze niet heel erg bijzonder. Misschien ook omdat het er vrij toeristisch is. Wel is de tocht ernaartoe een belevenis op zich.

Verder breng je nog een bezoek aan Hong Island en kun je nog wat relaxen op het luxe Naka Island. Leuk om even te zien en je in plaats van een budgetbackpacker even een filmster te voelen 🙂 .

De kosten: voor deze eilandtrip betaal je tussen de 1.000 (€25) tot 2.000 Baht (€50).

Buiten de plekken die ik hierboven heb genoemd, zijn er nog een aantal aanraders waar je vanuit Phuket naartoe kunt varen. Op 85 kilometer ten noordwesten van Phuket liggen namelijk de adembenemend mooie Similan Islands.

Similan Islands
Een van de Similan-eilanden

Als je op zoek bent naar een droomeiland, heb je hier eigenlijk alles. Van witte stranden tot de mooiste koralen en van zwemmen in watervallen tot dolfijnen spotten. Ze vormen trouwens de meest populaire duikbestemming van heel Thailand, nog populairder dan Koh Tao dus.

Relatief goedkoop overnachten kan op de kampeergelegenheden die je op de eilanden Koh Meang, Koh Similan en Koh Tachai kunt vinden. Dit kost je 500 Baht, ongeveer €12,50. De goedkoopste bungalows kosten je het dubbele. Kamperen dus, ook voor het ultieme avontuurgevoel 🙂 .

Tip: behalve vanuit Phuket kun je de Similan Islands ook bereiken vanaf Khao Lak.

De twee eilanden Koh Yao Yai en Koh Yao Noi mag je ook zeker niet vergeten. Je kunt er overigens zowel vanuit Phuket als Krabi komen. Vanaf Phuket duurt de rit met een speedboot slechts 20 minuutjes. Beide eilanden worden bewoond door erg gastvrije en vriendelijke moslims die je zo nu en dan ziet vissen. Twee heerlijke plekken als je even snel wilt ontsnappen aan de hectiek op Phuket.

Het rotsachtige eiland Koh Bon is er ook eentje om te onthouden. Ze ligt op 15 minuten vanaf Rawai Beach (Phuket). Ondanks dat het zo dichtbij ligt, komen er niet veel andere mensen. Mocht je een plek zoeken om te lunchen net buiten Phuket, spring dan de boot op en ga eten bij Bon Restaurant.

Tot slot noem ik Koh Hae dat vrij vertaald ‘Coral Island’ betekent. De twee voornaamste stranden zijn Banana Beach en Long Beach. De naam ‘koraaleiland’ is trouwens niet voor niets: bij Banana Beach heb je werkelijk uitmuntende snorkelmogelijkheden. Met de speedboot ben je er in 15 minuten, dus waarom zou je het niet doen?

 

 

Eilandhoppen vanaf Ao Nang (Krabi)

Koh Poda Thailand
Een stukje strand op Koh Poda | Credits: Melosh, Flickr

Vanuit Ao Nang kun je een ‘four island tour’ doen waarbij je een bezoekje brengt aan vier ware paradijsjes, te beginnen met Koh Gai of Koh Kai. Dit eiland staat ook wel bekend als ‘Chicken Island’, een plek met prachtige koralen waar je erg goed kunt snorkelen. Leuk om te weten: ze heeft haar naam te danken aan de vorm die het eiland heeft. Een gedeelte van dit pittoreske plekje lijkt namelijk op een kip, als je goed kijkt 😉 . Het is overigens de meest geschikte plek om te snorkelen van alle vier de eilanden waar je langskomt.

Vervolgens vaar je verder naar Koh Tup, een eilandje dat slechts op een paar honderd meter van Koh Gai gelegen is. Ze grenst er zelfs aan door een lange zandstrook die beide eilanden, inclusief Koh Mawr, met elkaar verbindt. Als het water laag staat, kun je deze ‘weg’ duidelijk zien. De zandstrook wordt door de locals trouwens ‘Talay Whak’ genoemd.

Dan het eerder genoemde Koh Mawr. Een kleine rotsachtig eilandje met imposante kliffen die uit de zee naar boven komen. Dit is een ideale plek als je houdt van even lekker relaxen op het strand.

Tot slot, Koh Poda, dat ten zuiden van Ao Nang ligt. Ze behoort trouwens tot het Haad Noppharat Thara to Mu Koh Phi Phi National Park. Behalve zonnen en lekker zwemmen is hier overigens niet veel te doen. Maar naar veel meer ben je ook niet op zoek als je een eilandtour doet, of wel dan 😉 ?

Onderweg maak je trouwens ook nog een stop bij de prachtige Pranang Cave. Een plek die tevens als bestemming dient voor locals om te bidden, offers te doen en bepaalde wensen te maken.

De kosten: je kunt behalve het boeken van een georganiseerde tour, ook een directe boot naar Koh Poda nemen. Dit kost je ongeveer 300 Baht, zo’n €7,50. De eilandtour die ik hierboven noemde kun je overigens al doen voor 400 Baht, ongeveer €10.

 

Eilandhoppen bij Koh Lanta

Koh Ngai
Het kleine eilandje Koh Ngai

Overigens is het ook aan te raden om vanuit Krabi met de boot naar Koh Lanta en Koh Phi Phi af te reizen, twee eilanden die beiden onder de Krabi Provence vallen. Met name Koh Lanta ben ik helemaal weg van, Phi Phi iets minder. Waar ben je naar op zoek? Een eilandleven vol met een bruisend nachtleven of een wat rustigere plek? In het laatste geval is Koh Lanta de oplossing, in het eerste Koh Phi Phi.

Koh Lanta bestaat overigens uit meerdere eilanden, Lanta Noi en Lanta Yai zijn daarvan de meest bekende. Het gros van de backpackers verblijft op Lanta Yai. Ik deed dit in 2013 op het prachtige Long Beach. Een heerlijk lang strand, waar je tijdens de zonsondergang goed lekker hardlopen.

Vanuit Koh Lanta kun je diverse te gekke eilandjes bezoeken. Eilandjes die je waarschijnlijk alleen maar in je dromen hebt zien langskomen 🙂 .

Zo kun je, net als ik heb gedaan, kiezen voor de ‘Four Islands Tour’. Het prettige aan deze dagtrip is wat mij betreft dat er weinig andere toeristen zijn. Het is dus niet zo dat wanneer je aankomt op een eiland, dat je veel andere toeristenboten gaat zien. Enkel bij de ‘Emerald Cave’ puilt het uit van de Aziatische bezoekers, dat dan weer wel.

Een eerste stop maak je op het eiland Koh Ngai. Een mooi eilandje met lange witte zandvlaktes, palmbomen en helderblauw water. Je gaat hier een uurtje lekker snorkelen.

Vervolgens vaar je verder naar het eiland Koh Mook. Je vindt hier trouwens ook de Emerald Cave. Het strand bij Koh Mook is wederom indrukwekkend, met name het uitzicht op de imposante kalkstenen rotsen is prachtig. Helaas, dat zeg ik er wel bij, was het bezoekje aan de Emerald Cave erg druk.

Zeker de weg door de donkere grot waarin niets te zien was en ik alleen mensen om me heen voelde, deed soms wat claustrofobisch aanvoelen. De lagune waar je uiteindelijk terechtkomt, is dan wel weer indrukwekkend, al zou het wat minder druk mogen zijn. Behalve het groene water, waren het met name de rode zwemvesten en de vele Chinezen die mij opvielen.

Na het bezoek aan de grot, maak je een stop bij Koh Kradan. Een erg fijne spot met een heerlijk strand. Ga even relaxen, snorkelen of wandel over de lange strandvlakte. Dit is tevens de plek waar je stopt om te lunchen. In mijn geval was dit vers fruit en diverse Thaise gerechten waar we uit konden kiezen.

Koh Kradan
Deze schommel vind je op het hoofdstrand van Koh Kradan

Tot slot ga je naar Koh Chuak, een klein eiland dat ligt tussen de eerder bezochte eilandjes Koh Mook en Koh Kradan. Of eigenlijk moet ik zeggen rots, want dat is waar dit ‘eiland’ uit bestaat. Je gaat hier een klein uurtje snorkelen waarna de trip terug naar de old town van Koh Lanta gaat.

De kosten: wil je deze trip ook doen? Ik heb deze bij mijn hostel geboekt, de prijs was €1.250 Baht, omgerekend iets meer dan €31. Doe navraag bij de accommodatie waar je verblijft of boek in Lanta Old Town.

Verder wil ik je adviseren om vanuit Koh Lanta een boot te nemen naar Koh Jum. Je bent er binnen 45 minuten, en geloof me, dit eiland gaat je niet teleurstellen. Als je massatoerisme dat naar Koh Phi Phi trekt niet wilt volgen, dan is dit de plek waar je naartoe moet gaan. Het is niet voor niets dat een local mij dit eilandje heeft aanbevolen. Laten locals nou juist de beste plekjes kennen 😉 .

Aangekomen, heb je direct het idee dat je op een onbewoond eiland bent. Met paradijselijke stranden, wild lopende aapjes en de pure locals is dit een nog tamelijk verborgen schat in Thailand. Als je voor party’en naar Thailand komt, dan moet je hier in ieder geval niet zijn, wel voor paradijselijke sferen.

Indien je naar Koh Phi Phi wilt gaan, dan kun je vanuit Ao Nang of Koh Lanta een boot nemen. Dit duurt respectievelijk twee (Ao Nang) en anderhalf uur (Koh Lanta). Phi Phi zijn wellicht de meest bekende eilanden van heel Thailand. Veel backpackers die het boek of de film The Beach hebben gelezen of gezien, willen dit mooie stukje natuur graag in het echt bezoeken.

Maya Bay
Het mooie Maya Bay op Koh Phi Phi | Credits: Lutz, Flickr

Je hebt er diverse mooie stranden en koralen, al is veel hiervan vergaan door de vele boten die iedere dag aanmeren. Phi Phi is niet mijn kopje thee, om het zo maar eens te zeggen.

Leuk voor een paar dagen, maar het feestgedruis in niet perse waar ik naar op zoek ben als ik aan een tropisch eiland denk. Neemt natuurlijk niet weg dat het meest bekende eiland, Phi Phi Don, prachtige stukken kent. Helaas is het vrij prijzig en erg overbevolkt.

Je kunt overigens dezelfde eilanden bezoeken als vanuit Koh Lanta, of bijvoorbeeld naar het mooie, maar wel toeristische, Railay Beach trekken. Deze rit duurt zo’n anderhalf uur met de ferry.

Lees ook: ben je op zoek naar stranden in Azië met weinig toeristen, bekijk dan mijn artikel over niet-toeristische stranden in dit prachtige continent.

 

Eilandhoppen bij Koh Chang (Trat)

Koh Chang
Lonely Beach op Koh Chang

Relatief dichtbij Bangkok ligt het eiland Koh Chang. Ze ligt op ongeveer vijf tot zes uur reizen vanuit de hoofdstad. Mijn favoriete plek is Lonely Beach, een plek waar je de meeste backpackers vindt. Enige minpuntje vind ik het laagstaande water, waardoor je vrij ver moet lopen voordat het dieper wordt.

Vanuit Koh Chang kun je naar diverse mooie omringende eilandjes varen om het ultieme gevoel van vrijheid te kunnen beleven. Op al de eilanden die ik hieronder noem, kun je overigens blijven slapen.

Vanuit het vissersdorpje van Koh Chang, Ao Ban Bao, kun je een dagtrip maken of ervoor kiezen om op een houten boot te springen om naar één van de onderstaande plekken te varen.

Allereerst heb je het eiland Koh Kood, een eiland bestaande uit vele parelwitte strandjes, watervallen en een bergachtig landschap. Fijn om te weten is dat er vandaag de dag nog niet of nauwelijks toeristen zijn. De ideale plek als je op zoek bent naar een rustig bounty-eiland.

Dan is er het eiland dat ruim 16 vierkante kilometer groot is: Koh Mak. Ze ligt midden tussen Koh Chang en Koh Kood in. De ideale plek als je wilt gaan snorkelen, aangezien er een rijke onderwaterwereld te bewonderen valt en het water kraakhelder is. Wederom is het een niet-toeristische bestemming, met name omdat er simpelweg niet zoveel slaapplekken beschikbaar zijn: 2.000 in totaal.

Goed om te weten: de bovengenoemde twee eilandjes worden vaak in een dagtrip gecombineerd.

Een andere aanrader om vanuit Koh Chang naartoe te gaan, is wat mij betreft: Koh Wai, een piepklein eilandje dat ligt tussen Koh Chang en Koh Mak. Je hebt er twee erg mooie stranden en in totaal drie verschillende resorts.

Ook aan backpackers is gedacht, met verschillende houten hutjes aan de noordzijde van het strand voor minder dan €10. Het kan soms wat drukker zijn in het weekend, als veel dagjesmensen langskomen om te snorkelen of aan het strand te relaxen. Vanaf het strand is er direct prachtig koraal. Je hoeft dus alleen maar het water in te lopen en kopje onder te gaan 🙂 .

 

 

Eilandhoppen bij Koh Lipe

Koh Lipe
Het moment dat ik aankwam op Koh Lipe

Als je in het diepe zuiden van Thailand bent, dan is Koh Lipe een eiland waar je hoogstwaarschijnlijk naartoe zal gaan. De plek is inmiddels helaas niet meer zo onbekend als voorheen en daardoor behoorlijk toeristisch. Maar mooi is ze wel degelijk. Het eiland zou zonder twijfel filmmateriaal kunnen zijn voor een Hollywoodfilm uit het hogere segment. Hier is geen enkel woord aan gelogen.

Je kunt Koh Lipe bereiken vanuit zowel Maleisië als diverse plekken in Thailand. Boten vertrekken onder meer van de eilandjes Langkawi, Koh Lanta, Koh Phi Phi, Phuket en Krabi.

Het eiland is ideaal om te snorkelen, met een ananas-shake op het strand te chillen of in contact te komen met andere reizigers in één van de gezellige barretjes. Welke nabijgelegen eilandjes kun je vanaf Koh Lipe aandoen?

Ten eerste het eiland Koh Tarutao dat net als Koh Lipe onderdeel is van het Taruato National Marine Park. Dit ‘natuurgebied’ bestaat overigens uit meer dan 50 verschillende eilanden. Het is een uitgelezen spot om wandelingen door de jungle te maken en onderweg te genieten van erg mooie uitzichten. Snorkelen kun je beter bij Koh Lipe doen trouwens.

Een andere aanrader is Koh Adang, waar je met een longtailboot kunt komen vanuit Koh Lipe en hoort ook bij het eerder besproken nationale park. Je vindt hier dichtbeboste heuvels, onaangetaste koraalriffen en zeer mooie stranden. Verder heb je er diverse watervallen en wilde jungle waar je op avontuur kunt gaan. Tot slot raad ik je aan om naar het viewpoint te gaan en te genieten van het uitzicht over Koh Lipe.

Wil je een plek zien met veel loslopende aapjes, ga dan naar het kleine eilandje Koh Tong. Als je een eilandtour boekt vanuit Koh Lipe, wordt hier bijna altijd wel een korte stop gemaakt. Vanaf het strand kun je trouwens ook goed snorkelen. Pas wel op voor je lunch: voordat je het weet, is er een aapje mee vandoor. Het eiland wordt trouwens ook ‘Monkey Island’ genoemd. Niet geheel onlogisch natuurlijk 😉 .

Ten westen van Koh Adan, ligt het eiland Koh Rawi dat veelal bestaat uit gigantische kalkstenen heuvels en een dichtbegroeide jungle. Je kunt ook hier erg goed snorkelen. Zelfs wildkamperen is mogelijk.

Tip: wil je kamperen op Koh Rawi? Je hoeft niet je eigen tent mee te nemen, aangezien middenin het bos tenten worden verhuurd. Verwacht verder geen faciliteiten, het is back-2-basics in de meest pure vorm 🙂 .

Tot slot, Koh Hin Ngam. Vanuit Koh Rawi is dit zo’n vier kilometer varen. Het meest in het oog springende is het stenen strand. Er gaan zelfs verhalen dat het ongeluk brengt als je een steen meeneemt van het eiland. Of het waar is, weet ik niet. Probeer het eens zou ik zeggen 🙂 .

 

Eilandhoppen bij Koh Samui

Ban Tai Beach op Koh Samui

Ik gok dat je in dit geval enkel aan de eilanden Koh Tao en het misschien wel bekendere Koh Phangan denkt. Laat ik je één ding zeggen: er liggen wel meer dan 60 verschillende eilanden rond Koh Samui. Zoals je begrijpt, is er dus nog veel meer te zien dan enkel Koh Tao en Koh Phangan.

Goed om te weten: als je in de omgeving van Chumphon bent, ligt Koh Tao het meest dichtbij. Je bent er met de ferry in zo’n anderhalf uur. Koh Phangan en Samui duren bijna vier uur.

Als je wat zuidelijker in Surat Thani zit, kun je vanuit Don Sak in slechts 45 minuten naar Koh Samui. Koh Phangan duurt anderhalf uur en Koh Tao iets meer dan drie uur. Het ligt er dus een beetje aan waar je zit om te bepalen op welk eiland je wilt beginnen.

Koh Samui wordt vaak minder snel genoemd dan Koh Tao en Koh Phangan. Misschien omdat ze niet een specifieke onderscheiding heeft, zoals Phangan met de vollemaanfeesten en Koh Tao met de vele duikfaciliteiten. Het is echter een super mooi, groen eiland met diverse watervallen en prachtige viewpoints.

Persoonlijk vond ik Samui een heerlijke plek, en met name de stranden Lipa Noi Beach, Mae Nam Beach en het vissersdorpje Bo Phut. In het zuiden bij Ban Khao vind je overigens helemaal geen toeristen. De drukkere plekken vind je aan de oostzijde van het eiland, met Chaweng en Lamai.

Vanaf Samui kun je naar het prachtige Ang Thong Marine Park, dat op 31 kilometer ten noordwesten van het eiland ligt. Een archipel bestaande uit wel 42 kleine eilandjes. Je kunt er zowel met een speedboot als een reguliere ferry komen. Bij aankomst, ga je hoogstwaarschijnlijk kijken bij het grootste eiland: Koh Wua Ta Lap. Stop zeker bij het viewpoint, je hebt hier een prachtig uitzicht. Verder is kajakken een echte aanrader. Het snorkelen valt wat tegen als ik dit vergelijk met Koh Phangan en Koh Tao.

Het viewpoint op Koh Wua Ta Lap: een prachtig uitzicht

Kort van Koh Samui liggen de kleine eilandjes Koh Taen en Koh Mudsum. De laatste is eigenlijk niets meer dan een lang strand dat en onbewoond. Het enige ‘bewoonde’ dat je er vindt, is een pearl farm een de zuidelijke kant van het strand.

Toen ik hier voor de laatste keer was in 2013, was het strand helaas wat vervuild. Binnenkort, in 2016, ga ik weer eens poolshoogte nemen om te kijken hoe het ervoor staat.

Dan het wat mij betreft interessantere Koh Taen. Op slechts vijf kilometer ten zuiden van Koh Samui vind je dit juweeltje middenin de Golf van Thailand. Je vaart er in ongeveer een half uurtje heen met een longtailboot. Bovendien zijn er diverse bungalows aanwezig waar je kunt overnachten. Zeker doen als dit mogelijk is, want het heuvelachtige eiland is nog helemaal ‘puur natuur’ en onaangetast.

Ga wandelen of met een mountainbike op pad om het gebied te ontdekken. Ook snorkelen is aan te bevelen, de koralen om het eiland zijn zeer bijzonder.

Tip: gezien het geringe aantal accommodaties, raad ik je aan op Koh Samui je overnachting te boeken. Het aanbod van reisbureaus dat accommodaties verzorgt op Koh Taen, is overigens vrij beperkt.

Natuurlijk kun je ook een bezoek brengen aan het levendige Koh Tao. Zoals je wellicht weet, is dit eiland hét duikeiland van Thailand, zo niet van heel Azië. Met name omdat je op Koh Tao relatief goedkoop je PADI kunt halen. Ook kun je er Muay Thai-lessen volgen in het Sai Ri Stadion. Tot slot is ook een scooter huren een optie, zo kun je lekker rondcruisen over het eiland.

Behalve de bovenstaande activiteiten, is het nachtleven ook meer dan de moeite waard. Als is dit minder heftig dan op Koh Phangan (gelukkig maar?). Hiervoor moet je zijn bij Hat Sai Ri of Ban Mae Hat. Snorkelen en duiken doe je het best rond de omliggende eilandjes, bijvoorbeeld bij het eerder besproken Koh Taen.

Overigens, vanuit Koh Tao kun je met een boot-taxi naar een ander droomeiland gaan: Koh Nang Yuan. Helaas is het er vaak nogal overbevolkt, maar het uitzicht vanaf het viewpoint is onbetaalbaar. Als het water laag staat, kun je tevens de zandstroken zien die het eiland met nog twee andere eilandjes verbinden.

Het beroemde viewpoint van Koh Nang Yuan
Tip: het eiland is enkel ‘geopend’ tussen 09.00 uur en 17.00 uur. Ga daarom op tijd. Ik raad je aan om een enkeltje te kopen, zodat je niet vastzit aan een (vroege) vertrektijd.

Tot slot, Koh Phangan. Heb jij al eens een Full Moon Party bijgewoond op het bekende Haad Rin Beach? Buiten enkel en alleen feesten, kun je er ook voor kiezen om dit prachtige groene eiland met de mountainbike of scooter te gaan verkennen. Ben je naar rust op zoek, dan raad ik je het noordelijk gelegen Bottle Beach aan. Tevens kun je hier overnachten in die typische bungalowtjes aan het strand, en dat voor nog geen €10. Ook Haad Salad in het noordwesten is een fijne plek met een prettige en gemoedelijke sfeer.

Lees ook: ben je van plan om naar Indonesië te gaan en daar verschillende eilanden te bezoeken? Bekijk dan mijn artikel over eilandhoppen in Indonesië.

 

En… Waar in Thailand ga jij eilandhoppen?

Haal het maximale uit je reis door Thailand

Ben je op zoek naar routes? En heb jij geen zin in gedoe tijdens de planning van je avontuur? Wil jij simpelweg het maximale uit je reis door de Thailand halen? 

Lees dan even verder.

Speciaal voor Thailand-backpackers heb ik namelijk Backpackgids Thailand gemaakt. Dit heb ik gedaan op het prachtige eiland Koh Phangan. Met de insider-tips, gave routes en andere waardevolle info kan ik wel zeggen dat de gids een must is voor je reis. De reacties die ik erop krijg maken me helemaal blij 🙂 .

En als je naast Thailand ook nog naar andere landen in Azië gaat, dan is Backpackgids Azië ook echt een aanrader.

Je hoeft niks meer uit te zoeken, al het belangrijke en tijdrovende voorwerk is voor je gedaan.

In de gidsen vind je onder meer:

Cruciale informatie voor je vertrekt.
Duidelijk uitgestippelde routes waar je direct mee op pad kunt.
Waardevolle transportinfo waarmee je zeeën van tijd bespaart.
 Toffe accommodaties, eetzaakjes en bekende maar ook geheime plekjes.
 Insider-tips, secrets en travel hacks die je gezien moet hebben en waarmee je flink wat geld bespaart.

Backpackgids Thailand

Backpackgids Thailand heb ik geschreven op het Thaise eiland Koh Phangan en is een feestje om te lezen. Klik op de knop voor meer informatie.

Backpackgids Azië

Door reizigers bestempeld als “Het meest veelzijdige product om alles uit je reis door Azië te halen.” 

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.
36 Antwoorden
  1. Nathalie

    Hoi Robbert,

    Volgende week gaan wij voor het eerst naar Thailand. Wij willen dan ook de four island tour gaan doen. We twijfelen nog tussen koh Lanta en Ao Nang. Welke zou jij adviseren aangezien je ze allebei gedaan hebt?

    Groetjes Nathalie

    1. Avatar foto
      Robbert

      Hoi Nathalie,

      Lastige vraag 🙂 .

      Toen ik de eilandtour vanuit Koh Lanta deed, waren er bij de eerste stop microscopisch kleine kwalletjes (‘sea lice’) aanwezig waardoor we een hele tijd kleine beetjes voelden. Daarbij was het bij de trip vanuit Koh Lanta zeker in de grot en de aangrenzende lagune erg toeristisch, al viel het bij de eilandjes mee.

      Natuurlijk zijn dit slechts momentopnames, maar als ik dan toch een keuze moet maken, ga ik voor Ao Nang.

      Groet, Robbert

  2. Irma

    Hallo,
    Als wij zelfstandig naar Panyee Island willen gaan, om te overnachten, hoe kunnen wij dit dan het beste regelen.
    Heb jij ook tips voor accommodatie op Panyee.
    Heb jij ook tips voor accommodatie in Phang Nga.
    Wij willen aankomende zomervakantie (juli-aug) 4 weken backpacken met ons gezin (2 volw en 2 pubers). In 2014 zijn wij ook 4 weken door Thailand getrokken en hebben wij Koh Tao en Koh Phangan bezocht. Is het slim om in onze zomervakantie naar de westkust te gaan.
    Heb jij verder nog tips voor ons?
    – Khao Sok, zelf regelen overnachting op het meer. Accommodatie Khao Sok
    – Koh Lanta, accommodatie?

    Bedankt alvast voor je reactie.
    Irma

    1. Avatar foto
      Robbert

      Hoi Irma,

      Leuke plannen heb je!

      Om bij Koh Panyee (ook Koh Panyi) te komen, kun je in Phang Nga province vanaf de Surakul pier een longtailboot nemen. Qua accommodatie heb je hier voornamelijk homestays, een verblijf kun je ter plaatse regelen. Een andere aanrader is om hier gebruik te maken van AirBnB, dan heb je waarschijnlijk wat meer comfort.

      Ik kan je zeker wel helpen met accommodatie in Phang Nga en Koh Lanta, maar daarvoor moet ik wel weten wat je zoekt. Backpacker-stijl of juist wat meer luxe? Op Koh Lanta kan ik je Lanta Sunny House bij Long Beach aanbevelen, bekijk anders dit artikel eens: https://www.backpackblog.nl/backpacken-koh-lanta#Tips.

      Of het slim is om naar de westkust te gaan in de zomer… Tja, ikzelf doe het deze zomer ook 🙂 . Ja inderdaad, het is dan regenseizoen, maar vaak betekent dit een flinke hoosbui van 1 tot 1,5 uur per dag.

      Voor wat betreft Khao Sok kun je accommodatie inderdaad in het nationale park zelf regelen. Een aanrader is Our Jungle House.

      Als je nog vragen hebt, laat het zeker weten.

      Groet, Robbert

  3. Natasja

    Hoi Robbert,

    In juni vertrekken wij naar Thailand. Ik heb in 2006 mijn padi gehaald op Koh Tao, en deze zomer wil mijn vriend hetzelfde doen. Ik ben alleen een beetje bang dat Koh Tao in de afgelopen 10 jaar nog toeristischer is geworden. Heb je een tip voor een ander eiland in Thailand waar we eventueel heen kunnen als alternatief om een padi te halen? Alvast bedankt!!

    Groetjes Natasja

    1. Avatar foto
      Robbert

      Hoi Natasja,

      Er zijn gelukkig genoeg alternatieven, als is Koh Tao wel een van de goedkoopste plekken. Je kunt bijvoorbeeld ook denken aan Koh Lipe of Koh Lanta. Op beide eilanden moet je rekenen op prijzen rond de 14.000 Baht, uitzonderingen natuurlijk daargelaten.

      Groet, Robbert

  4. Manou koen

    Haai Robbert!
    Aankomende januari word mijn eerste keer backpacken en gelijk ook alleen.
    Nu vraag ik me al een poosje af.
    Als je alleen bent en je wil gaan zwemmen of andere activiteiten waar je niet altijd je tasje met papieren geld fototoestel e.d. Mee kan nemen waar laat je dat dan ?
    Voor al het andere geloof ik dat het helemaal goed komt, maar het zou vervelend zijn om dat soort dingen kwijt te raken.
    Super leuke blog trouwens! Ik ga zeker gebruik maken van je tips😃

    1. Avatar foto
      Robbert

      Hoi Manou,

      Spannend!

      Je kunt je waardevolle spullen vaak in een kluisje bewaren. Zelf laat ik ze, als ik het vertrouw, gewoon in m’n backpack zitten die ik afsluit met een slotje.

      Veel plezier alvast!

  5. Farah

    Hoi Robbert!

    Ik ga in februari naar Phuket en zou graag wat eilanden zien, ik had gedacht aan:
    1ste nacht in Phuket
    2 nachten Phi Phi,
    3 nachten Koh Lanta,
    3 nachten Ao Nang,
    2 nachten Phuket,

    Is dit haalbaar volgens jou ? Of zijn er andere eilanden die interessanter zijn om te overnachten ?

    Echt een super leuke blog !
    Alvast bedankt x Farah

    1. Avatar foto
      Robbert

      Hoi Farah,

      Wat je zegt is zeker haalbaar, maar het ligt er wel aan wat je wilt. Weet bijvoorbeeld dat Phi Phi erg gericht is op uitgaan en Koh Lanta weer totaal anders.

      Er zijn zeker andere aanraders: Koh Lipe, Koh Jum en Koh Rok. Maar ook de eilanden die ik noem bij de 4 Island Tour vanuit Koh Lanta zijn aanraders om het ‘echt even weg gevoel’ te krijgen.

      Fijne reis vast 🙂 !

  6. Velvet

    Hallo Robert,

    Super leuke blog heb je!!
    Ik wil eind april met mijn gezin(kind van 4 jaar en baby) 2 weken op vakantie en dacht aan Thailand. Trekt me wel.
    Beginpunt is Phuket, wil daar dag of 3 blijven, las in blog dat het daar minder vond.
    Maar dat Pattaya wel oké is. Wil graag ook naar Krabi maar welke eilanden raad je meer aan?? moet wel kindvriendelijk, veilig en geen lange afstanden zijn van elkaar.

    Hoor graag van je>
    En ga zo door met je blog!

    1. Avatar foto
      Robbert

      Hoi Velvet,

      Bedankt!

      Pattaya oké? Nou wat mij betreft niet hoor 🙂 .

      Zou bijvoorbeeld naar Koh Lanta gaan: genoeg om te zien, niet toeristisch en kindvriendelijk. Koh Phi Phi raad ik in ieder geval af, zeker als je met een baby gaat.

      Wat vind je te grote afstanden? Heb je liever een eiland waar je in bv. 1 of 2 uur overheen loopt? Er zijn namelijk nog zat kleine (idyllische) eilandjes in de buurt, alleen is dat weer meer back-2-basics.

      Ik hoor het graag van je!

      Groet, Robbert

  7. Cherry

    Hi,

    Waar kun je het beste excursies en losse boottickets boeken (vanuit Phuket)? En wat is de beste tip die je kunt geven qua vliegtuigmaatschappijen? Bijv voor een trip naar Bangkok vanuit Phuket. Wij verblijven 3 weken in Phuket maar willen vanaf daar allerlei trips maken. Thanks alvast!

    1. Avatar foto
      Robbert

      Hoi Cherry,

      Er zijn zoveel opties in Phuket. Je kunt bijvoorbeeld Phuketferry gebruiken om naar eilanden als Koh Lanta, Koh Phi Phi of richting Ao Nang te gaan. Het stikt er verder van de reisbureautjes, dus dat gaat je eenvoudig lukken 🙂 .

      Voor vluchten zou ik gewoon even kijken op Skyscanner.nl. Selecteer de hele maand, en je hebt de goedkoopste optie. Je kunt het nog vergelijken met de prijzen op Momondo.nl. en/of Google Flight Matrix.

      Succes!

  8. Lieke

    Hee!
    Het is redelijk specifieke vraag, maar misschien hebben anderen er ook iets aan.
    Ik ga met een vriendin in 3 weken van Bangkok naar Chiang Rai reizen. Vervolgens moet zij weer terug naar huis, dus ze neemt waarschijnlijk vanuit Chiang Mai of Chiang Rai een binnenlandse vlucht naar Bangkok. Ik heb dan nog een kleine week om iets te bezoeken in Thailand. Ik dacht zelf aan óf met haar meevliegen naar Bangkok en vanuit daar de bus nemen naar Koh Chang en daar nog een paar dagen blijven. Óf vanuit Chiang Mai of Chiang Rai een binnenlandse vlucht nemen naar ergens in het zuiden van Thailand. Wat is volgens jou het leukste om nog te doen in een kleine week?

    1. Avatar foto
      Robbert

      Hoi Lieke,

      Ik zou ervoor kiezen om vanuit Chiang Mai een vlucht naar Surat Thani (Koh Tao, Koh Phangan, Koh Samui), Krabi (Koh Lanta, Koh Phi Phi etc.) of Hat Yai (Koh Lipe etc.) te nemen. Vanuit daar kun je prachtige eilanden bezoeken.

      Zelf ben ik onlangs nog op Koh Lipe en de nabijgelegen plekken Koh Tarutao en Koh Adang geweest. Je kunt hier eenvoudig komen via Hat Yai, bekijk anders mijn artikel over Koh Lipe maar eens. Het zijn echte aanraders als je witte stranden met helderblauw water zoekt. Persoonlijk een stuk indrukwekkender dan Koh Chang vind ik, al zijn Koh Kood en Koh Mak (dichtbij Koh Chang) ook super.

      Het ligt er verder een beetje aan: wat zoek je? Veel uitgaan, drukte, een verlaten plek, een eiland waar je op avontuur kunt…?

      Als je nog een vraag hebt, stel ‘m zeker.

      Groet, Robbert

      1. Lieke

        Hee!
        Ik neem waarschijnlijk 27 augustus een vlucht vanuit Chiang Mai. 3 september vlieg ik zelf terug vanuit Bangkok (om half 12 ’s ochtends). Dus heb niet extreem lang de tijd. Daarom dacht ik aan Koh Chang, omdat dat wat dichter bij Bangkok ligt.
        Ik zoek niet per se witte stranden. Ben niet iemand die op het strand gaat liggen ofzo. Maar vind het wel mooi om te zien. Uitgaan ook niet echt. Meer een plek waar dingen te doen of zien zijn voor een paar dagen voordat ik terug naar Nederland moet.
        Groetjes!

        1. Avatar foto
          Robbert

          Dat Koh Chang relatief dichtbij Bangkok ligt, maakt niet heel veel uit. Met het vliegtuig ben je (goedkoop) in een uurtje of wat langer op de plekken die ik je heb aangeraden. Maar Koh Chang is natuurlijk best een lekker eilandje om te chillen en wat rond te scooteren 🙂 . Persoonlijk zou ik echter voor een van de andere opties in het zuiden gaan.

          Een ander optie die je nog kunt overwegen is vanuit Bangkok naar dichtbij gelegen Koh Samet afreizen.

          Ik hoor het graag van je!

  9. Lieke

    Hee!
    Daar zit wel wat in inderdaad, maar het kost ook meer tijd om vanaf een van die eilanden dan weer terug naar Bangkok te gaan. In ieder geval bedankt voor je tips! Ik zal het onthouden.

    Nu heb ik ook nog een andere vraag. Weet je iets over langnekdorpen?

    Groetjes Lieke!

    1. Avatar foto
      Robbert

      Oké 🙂 .

      Haha, wat ik daarover weet? Kun je iets specifieker zijn? Je kunt de Longneck Villages in ieder geval in het noorden van Thailand bezoeken, bijvoorbeeld in Mae Hong Son.

  10. Rachel

    Hoi Robert, ik ben nu in Ayutthaya. Valt me enorm tegen. Omdat de trein naar Chiang mai vol zit wil ik terug naar Bangkok en door het lezen van je blog..(ik blijf maar lezen van je ene verhaal naar het andere…! ) dan naar het zuiden om de 4 eilanden tour te doen vanuit Ao Nang. Ik wil graag naar rustige eilanden, hopelijk is het nu in het hoogseizoen niet te druk. Raad een organisatie aan waar ik deze het beste zou kunnen boeken?
    Verder wil ik uiteindelijk toch wel graag nog naar Chiang mai. Ik heb nu nog precies 2 weken voordat ik terug vlieg vanuit Bangkok. Dat is toch wel haalbaar?

    Alvast weer bedankt voor je reactie!

    Groet,

    Rachel

    1. Avatar foto
      Robbert

      Hoi Rachel,

      Sorry voor mijn late reactie, maar ik heb echt superslechte Wi-Fi hier op Lombok.

      Maar goed, je plan lijkt me zeker haalbaar. Qua organisatie kan ik je Thalassa Tour aanraden.

      Groet, Robbert

  11. Geert Jan Westerhuis

    Hoi Robert, mijn vrouw en ik gaan backpacken voor 23 dagen in thailand ik wil van Ayutthaya naar chang mai reiyen is het nodig al een ticket in nederland te boeken met de trein of kan ik dat ook ter plaatse doen?

  12. Tony

    Hallo Robbert,

    In november gaan wij 4 weken eilandhoppen in Thailand. Wij willen zeker de eilanden Phuket, Phi-Phi, Lanta, Krabi, Jum en Lipe bezoeken. Wat is volgens jou het ideale reisschema hiervoor (begin- en eindpunt Phuket) en waar kunnen we best enkele dagen langer verblijven? Is het beter om de ferry of speedboat van thuis uit te boeken of kan het ook ter plaatse?

    Alvast bedankt
    Tony

    1. Avatar foto
      Robbert

      Hoi Tony,

      In Phuket kun je met de bus doorgaan naar Krabi. Vanuit Krabi kun je makkelijk naar Koh Lanta, Koh Jum en Koh Phi Phi. Je kunt vanaf bijvoorbeeld Koh Lanta verder zuidwaarts naar Koh Lipe reizen. Ik zou dan vanuit Hat Yai (Koh Lipe) terug naar Phuket vliegen, met de boot kan ook maar dit duur een uur of zeven.

  13. Annelies

    Hoi Robbert,

    Bedankt voor je mooie overzicht van te bezoeken eilandjes.

    Moeilijk om keuzes te maken.
    Wij gaan eind februari naar Thailand voor 3 weken en zouden daarvan een klein weekje naar het zuiden willen trekken om op mooie plekjes aan het strand te verblijven.
    Met twee kleine kids kunnen we wel enkele tripjes doen maar moeten we zorgen dat het niet te zware programma’s zijn.

    Geen verblijven op feesteilanden voor ons maar wel op plekken waar we het op onze accommodatie al mooi vertoeven is (genieten van de schoonheid tijdens de dutjes van dochterlief).
    Waar kunnen wij best iets voorzien als uitvalsbasis? Welke eilandjes zou je vooropstellen om te bezoeken? Wij willen graag adembenemende paradijselijke eilandjes met kalkrotsen zoals uit de boekjes kunnen zien, maar dat hoeft voor mij niet perse gerelateerd te zijn aan James bond of the beach. Tenzij dit effectief de mooiste zijn…

    Bedankt voor uw reactie,

    Mvg,

    Annelies

    1. Avatar foto
      Robbert

      Hoi Annelies,

      Koh Mook is dan zeker een aanrader. Persoonlijk vond ik het nabijgelegen Koh Kradan ook echt een paradijs. Zoek je wat meer levendigheid, dan is Koh Lipe wellicht een aanrader. Koh Phi Phi kun je in ieder geval overslaan, aangezien dit voornamelijk een party-eiland is.

      Zoeken jullie een klein of wat groter eiland?

      Groet, Robbert

  14. Imane

    Beste Robbert,
    Ik heb al je verhalen met héél veel plezier gelezen!!

    Ik probeer mijn man over te halen om in de zomervakantie naar Thailand/Maleisië te gaan met onze kids (die zijn dan 7, 4 en 1,5 jr). We zijn eerder in Phuket geweest met onze oudste die toen bijna twee was. We durfden alleen toen niet echt te eilandhoppen met een kleine. Nu heb ik toch spijt dat we dat toentertijd niet hadden gedaan. We hebben heel wat moois gemist!
    We zouden dat deze zomer goed willen maken en ik ben bezig met een schema voor 3 tot 4 weken in totaal.

    Ik dacht aan het volgende:
    Bangkok 3 dagen
    Chiang mai 3 dagen
    Phuket 3 dagen
    Eilandhoppen 8 dagen (welke eilanden? We willen uiteindelijk in langkawi komen)
    Langkawi 2 dagen
    Cameron highlands 2 dagen
    Kuala lumpur 4 dagen

    Nu heb ik een paar vragen en ik hoop dat je die zou kunnen beantwoorden:-)

    1) Is de route denk je haalbaar?
    2) Ik las eens iets over dat de ferry’s niet varen in de zomer, vanwege het regenseizoen. Klopt dit?
    3) welke eilanden vanuit Phuket richting Langkawi kan je ons echt aanraden? We willen niet uber back to basic, maar ook niet heel luxe.
    4) emerald cave etc gaat hem niet worden met de kids. Maar denk je dat überhaupt eiland hoppen wel te doen is met de kids gezien hun leeftijden, zeker de jongste die dan 1,5 jaar is. Dat is namelijk mijn man zijn grootste twijfel… En ik wil wel echt bijzondere eilanden zien… Is het dan verstandig om privé vervoer te regelen met een speedboat of zijn de normale ferry’s veilig genoeg met kids? Haha, sorry! We hebben een drang tot avontuur maar er is toch wel een bepaalde angst (vanwege de kids)..

    Mocht je überhaupt nog suggesties hebben wat route betreft….. voel je vrij!

    Ik hoop op een spoedig antwoord.

    Groetjes,
    Imane

    1. Avatar foto
      Robbert

      Hey Imane,

      Hieronder de antwoorden op je vragen:

      1. Niet helemaal, zo lijkt me 2 dagen Langkawi erg kort. Weet ook dat de reis naar Cameron Highlands een hele dag duurt. Eest met de boot en dan nog een busreis van zo’n 8 uur. En om dan alweer na een dag daar weg te gaan is misschien wat heftig.

      2. De periode dat jullie willen gaan is het middenseizoen. De regenperiode start pas vanaf september. Boten gaan gewoon overigens, in het oosten van Maleisië is dit een ander verhaal vanwege de moesson.

      3. Leuk zijn: Koh Yao Yai, Koh Yao Noi, Koh Lanta, Koh Lipe (levendig en witte stranden). Verder vind ik Koh Kradan (bounty) en Koh Mook (avontuurlijk en een gezellig strand) ook erg tof. Koh Tarutao ook, maar dit is misschien wat te basaal. Vanaf Koh Lipe kunnen jullie direct door naar Koh Lipe. Voor 8 dagen zou ik het alleen niet te bont maken… 3 eilanden is dan eerlijk gezegd al best veel.

      4. Jazeker joh. Privé-vervoer? Je bent gek als je dat doet 🙂 . Speedboten en ferry’s zijn echt prima te doen. Komt goed!

      Suggestie: ik zou langer uittrekken voor de eilanden en bijvoorbeeld Phuket inkorten. Misschien Chiang Mai skippen, waardoor je meer tijd overhoudt voor eilanden en/of de tijd in Kuala Lumpur halveren.

      Veel succes!

  15. Tom

    Hoi Robbert,

    Wat een toffe verhalen heb jij en onwijs bruikbaar bij het plannen van je eigen reis.

    4 jaar geleden heb ik zelf een half jaar in Bangkok gezeten voor mijn studie. Desondanks is er een hoop in het zuiden wat ik nog niet heb gezien en ga daarom dit jaar samen met mijn vriend (hij gaat voor het eerst naar Thailand) terug richting Azie. Wij hebben drie weken en beginnen een weekje op Bali. Vanuit daar willen wij naar Surat Thani vliegen om eerst opnieuw naar Khao Sok te gaan (toen ik er was begonnen de Moessonregen en hebben we drie dagen vast gezeten omdat het te gevaarlijk was om terug te varen om vervolgens richting Koh Phi Phi, Koh Lanta & Koh Lipe te gaan.

    Wij hebben in totaal twee weken de tijd en willen vanaf Bangkok weer terug naar Amsterdam vliegen. Mijn grootste probleem, wat is de meest tactische reis route en hoe kom je het snelst van punt A naar punt B? Zijn dit te veel bestemmingen om af te leggen? Afgelopen oktober zaten wij in Costa Rica wat achteraf een iets te intense reis was waardoor wij niet echt uitgerust terug kwamen, iets wat wij nu willen voorkomen 😉

    Dank alvast voor je advies!

    Groeten,

    Tom

    1. Avatar foto
      Robbert

      Hey Tom,

      Dat lijkt me eerlijk gezegd een beetje veel, zeker omdat je ook al een week op Bali zit. Reken op 2 dagen voor Khao Sok, dan heb je dus nog slechts 5 dagen over… Die zou ik eerlijk gezegd op een tof eiland doorbrengen. Op bijvoorbeeld Koh Lipe heb je zowel een leuk nachtleven als prachtige stranden. Echter, je zult dan wel van Surat Thani naar Pakbarra moeten reizen, wat zo’n 6 uur is. Je kunt het ook makkelijker houden en voor de eilanden bij Surat Thani kiezen.

      Laat me even weten wat je precies zoekt, dan kan ik beter helpen.

      Groet, Robbert

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw