Een avontuurlijke route voor backpacken in India

Als je toevallig Azië op de planning hebt staan en behoefte hebt aan iets compleet anders dan dat je gewend bent, ga dan backpacken in India. Behalve dat het een van de grootste landen is, is dit land er eentje waar van alles te beleven valt.

Maar eerlijk is eerlijk, je moet wel tegen een (klein) stootje kunnen. Bereid je voor op vertraagde treinen, vreemde guesthouses, onhygiënische situaties en zorg dat je een hoop geduld hebt. Neem de blogs die beweren dat je in Thailand te maken krijgt met een cultuurshock met een korreltje zout, want een shock ga je pas écht beleven in India.

Hoe je hiermee omgaat ligt helemaal aan jezelf. Bijna alle backpackers die ik spreek, zeggen niet voor niets: “India, you’ll hate it or love it.”.

In dit artikel deel ik een backpack-route door India voor acht weken met je. Heb je langer de tijd? Dan zeker doen. Korter kan ook, maar dit raad ik je niet aan. Reserveer eerder meer tijd om de plaatsen te verkennen en om nog andere delen van het land te kunnen bezoeken.

Zo ziet de route er globaal uit:

Kaartje-route-India
Backpack-route door India

Je gaat dus vanuit het noorden (New Delhi) via de westkust naar het zuiden en tot slot de zuidoostelijke kuststreek (Chennai/Madras). Hieronder de compleet uitgestippelde route:

 

1. New Delhi (2 dagen)

Waar de meeste routes door India in het zuiden beginnen, start jij je reis in het chaotische New Delhi, de hoofdstad van India. Dit is trouwens ook meteen de meest vervuilde stad ter wereld. Wees bijvoorbeeld niet geschrikt als je mannen en vrouwen hier op de grond ziet tuffen of uitwerpselen van mensen op de straten ziet liggen, dit is de orde van de dag in New Delhi.

Waarom doe ik je dit aan? Laat ik eerlijk zijn: zo ben je waarschijnlijk direct van de cultuurshock bekomen en kun je India waarschijnlijk het snelst waarderen.

Daarbij kun je vanuit New Delhi eenvoudig uitstapjes maken naar andere bezienswaardigheden en plekken die de moeite waard zijn. Onder andere mooie tempels (bijvoorbeeld de Akshardham Tempel) en het rustgevende parkje Lodi Gardens. Daarnaast is New Delhi een internationaal goed te bereiken bestemming.

Waarschijnlijk heb je het in een dag of twee wel gehad met de drukte, ik wil je dan ook aanraden om vanuit New Delhi een trein te pakken naar de stad Jaipur. Je kunt deze nemen vanaf het New Delhi Railway Station. De trip duurt ongeveer 4,5 uur.

 

2. Jaipur – Rajasthan (3 dagen)

Bezoek zeker het oogverblindende Hawa Mahal: het Windpaleis

Van het hectische New Delhi, kom je in ‘de Roze Stad’ Jaipur. Er is hier een hoop te zien, waaronder prachtige tempels, paleizen, forten, roze gebouwen, kamelen, slapende koeien die midden op de weg liggen en nog veel meer opzienbarends.

Als je Jaipur hebt ontdekt, kun je eenvoudig je reis vervolgen naar het volgende punt van de route: Jodhpur. Met Chetak Express duurt deze tocht ongeveer 5,5 uur. De opstapplaats is Jaipur Junction.

 

3. Jodhpur – Rajasthan (3 dagen)

Jodhpur wordt ook ‘de Blauwe Stad’ genoemd en is een belevenis op zich. De naamgeving is trouwens niet zonder reden: in de oude binnenstad vind je indigoblauw-gekleurde huisjes. Erg indrukwekkend om eens te zien.

Deze stad is populair bij backpackers, omdat er een hoop bezienswaardigheden zijn. Van paleizen en tempeltjes tot aan het indrukwekkende Mehrangarh Fort. Dit is meteen ook het grootste fort van heel Rajasthan, de deelstaat waarin Jodhpur ligt.

Het gaat er hier ook allemaal een stukje gemoedelijker aan toe dan in bijvoorbeeld New Delhi. Je wordt niet continu aangesproken door opdringerige verkopers en kunt redelijk ontspannen door de sfeervolle straatjes lopen.

Na drie dagen in de Blauwe Stad geweest te zijn, vervolg je de reis naar Udaipur. Tussen beide steden rijden trouwens geen directe treinen, enkel via Phulera of Ajmer. Ik raad je dit, gezien de lange reistijd, niet aan. Huur een chauffeur in of maak gebruik van BlaBlaCar, deze rit duurt zo’n 3,5 uur met de auto.

 

4. Udaipur – Rajasthan (3 dagen)

Udaipur wordt ook wel ‘de Stad van de Meren’ en ‘Venetië van het Oosten’ genoemd. Je hebt er dan ook drie verschillende meren: het Picholameer, het Fateh Sagarmeer en het Swaroop Sagarmeer. Een oase van rust nadat je in de drukkere steden Jaipur en New Delhi bent geweest.

Behalve deze waterbronnen, vind je in Udaipur diverse paleizen (onder andere het stadspaleis is indrukwekkend), forten, tempels, prachtige tuinen (bijvoorbeeld Jag Mandir en Garden of the Maidens) en bovenal héél veel sfeer.

Je vervolgt je reis door India naar de heerlijke westkust, te beginnen met de stad Mumbai. Ik wil je wel adviseren om deze rit met het vliegtuig te doen. Dit is nog geen 1,5 uur vliegen en kost ongeveer €30.

 

5. Mumbai – Maharashtra (2 dagen)

Het voormalige Bombay is de eerste stad die een beetje Westers doet aanvoelen. Ondanks dat Mumbai een grotere stad is dan New Delhi, is ze een stuk relaxter en voelt ze veel minder chaotisch aan.

Je vindt hier wolkenkrabbers, grote shopping-malls en fancy discotheken. Dit is tevens plaats van waar gevestigde filmstudio’s staan. Mumbai is dan ook de stad waar de Bollywood filmindustrie, oftewel de Hindi-filmindustrie, gigantisch is. Een bekende kaskraker die hier is opgenomen, is bijvoorbeeld Slumdog Millionare.

Wil jij meespelen in een Bollywood-film? Ga dan naar het toeristische Colaba, een wijk die in Mumbai ligt. Bij het bekende café Leopold komen veel andere backpackers en staan Bollywood-scouts die Westerse reizigers zoeken om in films te figureren. Zelf heb ik dit nog nooit gedaan, maar dat dit een unieke ervaring is, mag duidelijk zijn.

Je vervolgt je reis naar het mekka voor hippies: Goa, te beginnen in het sfeervolle kustplaatsje Anjuna. Je kunt hiervoor vanuit de Chhatrapati Shivaji Terminus een trein pakken naar Thivim dat ook in Goa ligt. Deze rit duurt 10 uur. Vanuit Thivim kun je vervolgens een tuktuk naar Anjuna nemen.

 

6. Anjuna – Goa (4 dagen)

Een van de bekendste badplaatsen in India is zonder twijfel Anjuna. Het straat- en strandbeeld worden hier bepaald door backpackers en hippies die uit alle uithoeken van de wereld zijn gekomen.

Anjuna Beach wordt ook wel ‘hippy beach’ genoemd. Al is ze niet het mooiste strand van Goa, de sfeer is er fantastisch. Regelmatig worden hier de bekende strandfeesten (‘beach raves’) georganiseerd waar je in ‘hogere sferen’ kunt komen.

Volg een spirituele workshop, drink een kruidenthee of ga naar de Satsanga ashram. Behalve het wat alternatieve circuit, kun je hier ook de wekelijkse vlooienmarkt bezoeken of gewoon relaxen op het strand en genieten van de werkelijk prachtige zonsondergang. En het grappige is: er lopen koeien over het strand.

Na een dag of vier in Anjuna geweest te zijn, reis je verder naar Palolem, wederom een kustplaatsje in Goa. Ga met een tuktuk naar Thivim en pak vanuit daar de trein naar Madgaon (2 uur). Vervolgens neem je van Madgaon een (publieke) bus naar de eindbestemming Palolem (2 uur).

Tip: mocht je tijd overhebben, dan kun je vanuit Anjuna ook nog naar het nabijgelegen strandplaatsje Baga gaan. Baga ligt op slechts vijf kilometer. Baga Beach is trouwens het meest populaire strandje dat je in Goa vindt. Het is hier dan ook behoorlijk toeristisch en soms voelt het misschien zelfs wat Westers aan. Voor een paar dagen is dit echter een prima plek, wat mij betreft.

7. Palolem – Goa (6 dagen)

Goa India strand
Hippie-achtige strandhutjes in Goa

Als je naar het mooiste strand van Goa op zoek bent, ga dan naar Palolem en het gelijknamige strandje. Net als Anjuna is dit een populaire bestemming voor backpackers en (andere) spirituele mensen.

Als je wilt, kun je (goedkoop) in een hutje op het strand slapen. Een aanrader is Papillon Beach Huts. Pak een biertje, eet een verse vis en geniet van het mooie uitzicht.

Ook op dit strand lopen de koeien trouwens over het zand en zie je ze regelmatig bij een palmboom in slaap vallen.

Zorg dat je hier goed uitrust en ontdaan bent van alle stress. Er staat je namelijk een 20 uur durende trip naar het prachtige Munnar te wachten.

Hoe ziet deze reis eruit? Je gaat met de bus terug naar Madgaon (2 uur), reist verder met de trein naar Aluva (13 uur) en neemt tot slot vanuit Aluva een bus naar Munnar (5 uur). Neem de nachttrein, zodat je onderweg nog voldoende rust kunt pakken. Als je deze reis te uitputtend vindt, plak er dan een dagje Aluva aan vast en reis de volgende dag verder naar Munnar.

 

8. Munnar – Kerala (3 dagen)

Waar je bij India al snel denkt aan chaos, viezigheid, loslopende koeien en weet ik veel wat nog meer, is het bergachtige Munnar compleet het tegenovergestelde. Dit is zo’n typische plek waar je supergoed kunt relaxen.

Wat kun je hier zoal doen? In ieder geval genieten van de uitzichten. Een aanrader is het Top Station Viewpoint.

Net als in de Cameron Highlands (Maleisië), vind je in de omgeving de prachtige groene theeplantages. Ga zeker naar een van de tea factories om te zien hoe de locals thee maken en natuurlijk om zelf een kopje te proeven.

Ook heb je in Munnar verschillende watervallen die het bezoeken waard zijn. De Attukal Waterfalls en de Lakkam Falls zijn mooi en heerlijke plekjes om even verkoeling te zoeken.

Het stadje zelf is niet zo bijzonder, een beetje slordig zelfs. Maar goed, ook dat hoort natuurlijk bij India 🙂 .

Je vervolgt het avontuur naar Alleppey. Hiervoor dien je twee bussen te nemen: eentje naar Kochi (5 uur) en een van Kochi naar Allepey (1,5 tot 2 uur).

 

9. Alleppey – Kerala (3 dagen)

Alleppey is een spectaculaire reisbestemming die vooral bekendstaat om de Alleppey Backwaters. Een tocht over het water langs de dorpjes is erg indrukwekkend en bovenal leuk om te doen. Het is interessant om te zijn hoe de locals hun dagelijkse leventje hier invullen. Bovendien krijg je de kans om deze super aardige en gastvrije mensen te ontmoeten, een échte aanrader!

Tip: doe de Alleppey Backwaters Backwater Village Tour.

Behalve de backwaters, vind je in het stadje nog prachtige stranden (onder andere Marari Beach en Alappuzha Beach), diverse tempels (ga zeker naar de Sree Subramanya Swami Tempel) en verschillende kerken.

De reis gaat verder naar een van de mooiste strandbestemmingen van India: Varkala. Je kunt deze trip met de trein afleggen (ruim 2 uur).

 

10. Varkala – Kerala (5 dagen)

Goed om te weten is dat je nu bijna op het meest zuidelijke punt van India bent aanbeland. Het strand van Varkala, Varkala Beach, wordt omringd door imposante rood- en bruingekleurde rotskliffen. Ik overdrijf dan ook niet als ik zeg dat het baaitje bijna sprookjesachtig aanvoelt. Het is misschien niet zo snel wat je verwacht, maar ook dit is India!

Er hangt trouwens een prettige backpackvibe in het plaatsje, aangezien er veel reizigers komen. Als je op zoek bent naar andere backpackers, is dit dan ook een goede plek om naartoe te gaan.

Behalve Varkala Beach, heb je ook nog het heilige Papanasam Beach. Locals komen hier om Hindoestaanse rituelen uit te voeren. Ze brengen hier onder meer offers, interessant om eens te zien.

Overigens, mocht je behoefte hebben aan wat meer avontuur, dan kun je de indrukwekkende omgeving van Varkala gaan verkennen. Huur een scooter en trek erop uit.

Een aanrader is een dagtripje te doen naar het Kappil Lake en Kappil Beach: dit is een plek waar het zeewater en de backwaters elkaar kruisen. Behalve het meer zelf, is de trip erheen fantastisch en vol sightseeing.

Ook de Janardhana Tempel is de moeite waard om te bezoeken. Misschien heb je na al het gereis van de afgelopen periode zin om je spieren los te maken? Neem dan een traditionele Ayurveda-massage.

Waar ik eerder zei dat Pai en Luang Prabang van die typische plekken zijn waar je langer blijft hangen dan gepland, Varkala is er ook zo eentje.

Na vijf dagen (of langer natuurlijk) Varkala reis je verder naar het meest zuidelijke punt van India: Kanyakumari. Met de trein kan dit al in 2,5 tot 3 uur.

 

11. Kanyakumari – Tamil Nadu (3 dagen)

Het is verre van de meest bekende bestemming van India, maar Kanyakumari is een klein en bijzonder dorpje om eens te bezoeken.

Niet alleen bijzonder omdat je in het uiterste puntje van het land bent, maar ook aangezien dit de plek is waar de Golf van Bengalen, de Arabische Zee en de Indische Oceaan elkaar ‘ontmoeten’.

Een belangrijke attractie van dit plaatsje is de Thiruvalluvar Statue, een standbeeld waar je met de boot heen kunt gaan. Vervolgens kan je met de trap omhooggaan om van een prachtig uitzicht te genieten.

Drie andere aanraders zijn de watervallen (de Courtallam Falls en de Thirparappu Falls), de strandjes (Sanguthurai Beach, Sothavilai Beach en Kanyakumari Beach) en de verschillende bouwwerken bekijken. Denk aan paleizen, tempels en de erg mooie Vivekananda Rock Memorial. Geniet verder van de speciale landschappen in de omgeving van Kanyakumari.

Van Kanyakumari vervolg je de trip naar Madurai dat in de staat Tamil Nadu ligt. Dit ritje duurt 3 tot 4 uur. Met de bus ben je al snel 6 uur onderweg.

 

12. Madurai – Tamil Nadu (3 dagen)

Op zo’n 235 kilometer ten noorden van Kanyakumari, ligt de stad Madurai. Dit is een van de oudst bewoonde steden ter wereld: er leefden hier al mensen in de vierde eeuw voor christus.

Zeker na een behoorlijke tijd aan de kust vertoefd te hebben, is het wel weer eens lekker om even cultuur te snuiven en in de binnenlanden te zijn. Als je behoefte hebt aan tempels, musea, kerkjes en andere culturele bezienswaardigheden, dan is dit de uitgelezen plek om naartoe te gaan.

Zo staat Madurai bekend als ‘de City of Temples, je komt hier wat dat betreft niks tekort. Aanraders zijn onder meer de Sri Meenakshi Tempel, de Koodal Azhagar Tempel en de Pazhamudhir Solai.

Je gaat na drie dagen Madurai verder naar de Indische zuidoostkust richting het plaatsje Pondicherry. Deze busrit duurt 5,5 tot 7 uur.

 

13. Pondicherry – Tamil Nadu (5 dagen)

De magische Golden Temple in Pondicherry

Ben je spiritueel aangelegd? Dan is de voormalige Franse kolonie Pondicherry (lokaal ook wel Pondi of Puducheri genoemd) een té gek plaatsje om naartoe te trekken. Ook als je down to earth bent hoor trouwens 😉 . Het is een paradijsje voor backpackers, waar veel te doen is voor weinig. Wat willen we nog meer?

Terugkomend op het spirituele: ga zeker een kijkje nemen bij de Sri Aurobindo Ashram. Wellicht ga je een stapje verder, en wil je hier mediteren. Dit heb ik (helaas) nog niet gedaan, maar is wel iets dan op m’n planning staat. Een alternatief is het indrukwekkende meditatiecentrum van Auroville: Matrimandir. Mooie bijkomstigheid: je betaalt voor beide bezienswaardigheden geen entree.

In het stadje zijn trouwens nog tal van mogelijkheden om aan yoga te doen, te mediteren of bijvoorbeeld een klankschalensessie bij te wonen.

Een andere aanrader is een bezoekje brengen aan het Bharati Park. Een fijne plek om een middagdutje te doen, een boekje te lezen of om hard te lopen. Als je van natuur houdt, is ook de Botanical Garden een lekkere spot om te zijn.

Verder heb je ook in Pondicherry heel wat tempeltjes (onder andere de indrukwekkende Arulmigu Manakula Vinayagar Tempel) en niet te vergeten: een aantal prachtige strandjes. Ik heb het hier over Paradise Beach en Serenity Beach.

Zoals je hierboven ziet, heb ik vijf dagen als advies gegeven. Echter, het kan goed zijn dat je hier een week of zelfs langer blijft. Zeker als je niet aan een tijdschema gebonden bent. De keuze is dan ook aan jou.

Tip: in het geval je meer tijd hebt, wil ik je aanraden om naar het spirituele plaatsje Tiruvannamalai te gaan dat op 100 kilometer ten westen van Pondicherry ligt. Helaas ben ik hier zelf (nog) niet geweest, maar alles wat ik erover heb gelezen maakt me erg nieuwsgierig.

Je hebt hier onder andere de heilige Mount Arunachala en heel erg veel ashrams. Het schijnt dat als je om de berg heenloopt er iets bijzonders met je gebeurt, iets magisch dat moeilijk in woorden uit te leggen is. Het is niet voor niets dat mensen uit de hele wereld naar deze plek komen om deze spirituele tocht te maken.

Na Pondicherry ga je met de trein verder naar Chengalpattu, vanuit daar neem je een taxi naar Mamallapuram. Dit duurt in totaal ongeveer 2,5 uur. De bus kan ook, alleen ben je dan een stuk langer onderweg. Vanuit Tiruvannamalai kun je de trein pakken naar Chengalpattu en wederom een taxi naar Mamallapuram (5 uur).

 

14. Mahabalipuram – Tamil Nadu (5 dagen)

Dit is de voorlaatste stop van je trip door India, voorheen stond deze toeristentrekpleister ook wel bekend als Mamallapuram. Het is een klein dorpje met unieke bezienswaardigheden, ze staat dan ook niet voor niets op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Een van de aanraders is de Shore Tempel. De gouden kleur gecombineerd met de blauwe lucht, maken dit bouwwerk tot een must om te zien. Er gaan trouwens verhalen dat deze tempel de enige is die overgebleven is uit een groep van zeven tempeltjes. De andere bouwwerken zouden onder in de zee liggen.

Tja, en zo zijn er nog talloze tempels, musea en andere bijzondere dingen om te zien. De Cave Tempels zijn acht fascinerende bouwsels met ieder hun eigen verhaal: allen zijn ze vernoemd naar een god of godin.

Ga ook naar Krishna’s Butter Ball en laat je verbazen. Een rots die zichzelf op een of andere manier in balans weet te houden, apart en imponerend tegelijk. Als je ‘m ziet denk je: hoe is dit mogelijk?

Als je wilt surfen, dan raad ik je aan naar de Mumu Surf School te gaan. Wel zeg ik erbij dat het strand, Wide Beach, niet echt bijzonder is. Veelal overbevolkt en zelfs een beetje smerig aangezien er nogal eens afval te vinden is. Er is duidelijk te zien dat de overheid het strand totaal niet onderhoudt.

De omgeving van Mahabalipuram is meer dan de moeite waard om te verkennen. Zo kun je bijvoorbeeld naar het culturele erfgoedcentrum Dakshina Chitra gaan om kennis te maken met eeuwenoude Zuid-Indiase tradities, gebruiken en gewoonten. Je ziet hier verschillende dans- en muziekstijlen en kan met eigen ogen zien hoe koopmannen en pottenbakkers hier vroeger leefden.

Aan het eind van je verblijf in Mahabalipuram reis je met de bus of taxi naar de laatste bestemming van je reis: Chennai. Deze rit duurt zo’n 2 uur met de auto.

 

15. Chennai – Tamil Nadu (3 dagen)

Een van de vele kleurrijke hindoetempels in Chennai

Chennai is de vierde stad van India en stond voorheen ook bekend als Madras. Enkel Bombay, Delhi, Calcutta en Bangalore zijn grotere steden.

Blijf hier een dag of drie om nog wat tempeltjes en kerkjes te bezoeken of gewoon om lekker te chillen en niet té actief te doen. Als dit laatste je aanspreekt, ga dan naar het grote strand Marina Beach. Rustiger is Elliot’s Beach, tevens een lekkere plek om langs het water te joggen.

Wil je nog inkopen doen voor je India verlaat, dan kun je terecht in het commerciële en overbevolkte Ranganathan Street. Mocht je de puf hebben, dan is het een aanrader. Als je aan het eind van je latijn bent: niet doen 🙂 .

Tot slot, een echte must is om naar The Huddleston Gardens of Theosophical Society te gaan en de beroemde Banyanboom te zien. Dit is de heilige boom van de Hindoes die tevens een van de grootste en oudste in heel India is. Het is een vredige, rustige plek waar je even lekker kunt picknicken en genieten van stilte en mooie natuur. Heerlijk als je even wilt ontsnappen aan de stadsdrukte.

Vanuit Chennai kun je eenvoudig terug naar Europa vliegen of je reis in een ander (Zuidoost)-Aziatisch land voortzetten. Een andere optie is om verder te reizen langs de oostkust en daarna in het noordoosten van India te gaan backpacken.

 

En… Ga jij deze route volgen?

Weet dan wel dat je voor India een visum nodig hebt. Je kunt dit eenvoudig aanvragen via de Indiase overheid.

 

Lees ook: ga je als vrouw naar dit land en heb je vragen over de veiligheid in India? Lees dan mijn artikel over alleen reizen als vrouw even door. Hierin staan tevens diverse concrete tips voor India.

Ga jij backpacken in Azië?

Backpackgids-Azie-bannerDan ga ik je graag helpen 🙂 . Samen met een team van Azië-kenners heb ik Backpackgids Azië ontwikkeld. De missie is duidelijk: zorgen dat jouw reis een groot succes wordt.

Onder meer de volgende issues komen aan bod:

Hoe stippel ik een route uit? Welke route(s) kan ik volgen? We geven je er meer dan 70.
Hoe kan ik kosten besparen en toch maximaal genieten?
Hoe blijf ik veilig en gezond tijdens mijn reis?
Waar moet ik als backpacker zijn?
Welke cruciale dingen mag ik niet vergeten voor ik vertrek?
Welke accommodatie past bij mij?

Wil jij meer weten over het grootste Nederlandstalige backpackpakket voor Azië-reizigers?

Arrow

Naar de aanbieding!

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw