De Whitsundays: hét eilandparadijs van Australië (alle info + tips)

Half slapend hoor je een bekend en indringend geluid, maar je weet niet meteen wat het precies is. Al snel realiseer je je dat het om de wekker van je telefoon gaat. Met een diepe zucht zet je de sluimerstand aan en draai je jezelf nog een keer om. Het was een gezellige avond gisteren in de bar van het Magnums Hostel. Gezien de koppijn misschien wel iets te gezellig. De planning voor vandaag maakt echter een hoop goed, het is namelijk tijd om naar de paradijselijke Whitsunday-eilanden te varen… 

Een boottocht naar de Whitsundays is iets dat nagenoeg iedere Australië-backpacker een keer wil meemaken. Deze tropische eilanden aan de oostkust van Queensland behoren tot het Great Barrier Reef Marine Park, en mogen met recht een schat op aarde worden genoemd.

De Whitsunday Islands hebben vrijwel alles waar je als avonturier naar op zoek bent: prachtige riffen en kleurrijke vissen, imposante uitkijkpunten, regenwoud, droomstranden, unieke dieren (zoals zes soorten schildpadden en kleine haaien!) en de Koraalzee die blauwgroen kleurt. Een van de stranden is natuurlijk het alom bekende Whitehaven Beach, zo’n beetje dé Instagram-spot van Australië.

Is het allemaal rozengeur en maneschijn? Nee, er kunnen absoluut dingen tegenvallen. De schipper die sfeer negatief beïnvloedt, slecht weer of een horrorplek om te slapen wanneer je (waarschijnlijk) een te goedkope tour hebt geboekt. Of je komt tussen een stel dronken feestgangers te zitten terwijl je juist voor je rust kwam. Daarom is het altijd goed om voorafgaand reviews te checken.

Reis jij binnenkort naar de Whitsundays? In deze gids geef ik je onder meer een antwoord op de volgende vragen: welke eilanden zijn er zoal? Wat kun je er doen? Wat is de beste reistijd? Hoe kom je er? Welke bezienswaardigheden zijn er?

Ik begin met een korte introductie van de archipel, vervolgens benoem ik diverse eilandjes en tot slot geef ik je een aantal waardevolle tips die je kunt gebruiken voor je bezoek. Het is al met al een complete gids voor jouw reis naar de Whitsunday-eilanden.

De Whitsundays: een korte introductie

Het kraakheldere water van Whitehaven Beach

De eilandengroep bestaat uit liefst 74 eilandjes en ligt even van de kust in Queensland bij de plaatsjes Mackay, Airlie Beach en Bowen – én middenin het populaire Great Barrier Reef. Rondom nagenoeg ieder eiland vind je prachtig blauw, helder water en parelwitte stranden. Op sommige locaties doemen zandbanken uit het water op, wat het er allemaal nog een beetje extra paradijselijk op maakt. De omgeving wordt verder gedomineerd door heuvels en bosachtige landschappen.

Aangezien de eilanden in een beschermd gedeelte van het Groot Barrièrerif liggen, heb je hier werkelijk geweldige mogelijkheden om te duiken of snorkelen en te genieten van de meest felgekleurde koralen die je jezelf kunt voorstellen.

Veel van de eilanden zijn, deels of geheel, benoemd tot nationale park en behoren tot de UNESCO Werelderfgoedlijst. Behalve chillen op het strand, is er dus ook een veelvoud aan flora en fauna te bewonderen. Goed om te weten is dat slechts acht van de 74 eilandjes onbewoond zijn.

Laat je niet afschrikken door verhalen dat de Whitsundays per definitie overlopen met toeristen. Ja, natuurlijk is het een trekpleister, maar met zoveel verschillende eilanden heb je altijd de mogelijkheid om naar een plek te gaan waar je niet of nauwelijks andere mensen tegenkomt. Laat je droppen met een ferry, zet je tent op, ga op avontuur in het regenwoud en voel je letterlijk Robinson Crusoe 🙂 .

Naast eilandhoppen, snorkelen en duiken kun je er parachutespringen, met een propellervliegtuigje boven de eilanden vliegen en zelfs met een helikopter de boel verkennen. En uiteraard rondwandelen over de glooiende jungle-heuvels. Genoeg te beleven dus!

 

Enkele verbluffend mooie eilanden

In dit gedeelte bespreek ik een aantal van de eilanden die tot de Whitsundays behoren. Nu is 74 wat veel, dus heb ik een selectie gemaakt. Ik bespreek ze hieronder.

 

Whitsunday Island

Het beroemde uitzicht vanaf de Hill Inlet Lookout

Het voornaamste eiland is, je kon het al raden, Whitsunday Island. Hier ligt dan ook het populaire Whitehaven Beach. Niet voor niets werd dit strand in 2015 door de bezoekers van Tripadvisor uitgeroepen tot mooiste strand van Australië. Behalve dat ze het meest populair is, is dit ook meteen het grootste eiland van de archipel.

Naast het kristalheldere water en het ultrawitte strand van wel zeven kilometer lang, kun je op dit eiland ook genieten van diverse mooie uitzichten over de groene omgeving en de blauwe oceaan. Een aanrader is de Hill Inlet Lookout. Als je de perfecte foto van Australië wilt maken, is dit dé plek waar je moet zijn. De combinatie van het turquoise water, de groene heuvels en de witte zandvlaktes maken dit tot -wat mij betreft- een van de mooiste stukjes natuur die je Down Under zult vinden.

Verder kun je wandelen door de mooie omgeving en, mocht je dat willen, kamperen. Vergeet vanaf het strand niet naar de ongelofelijke sterrenhemel te kijken 🙂 .

 

Hamilton Island

Hamilton Island, een paradijsje in de Whitsundays

Dan Hamilton Island, gelegen in het hart van het Whitsunday Islands National Park. Ze is het meest ontwikkelde eiland van allemaal, je vindt er dan ook de meeste toeristen en voorzieningen. Je hebt hier onder meer de Hamilton Island Yacht Club, het startpunt voor een memorabele zeilcruise over het Great Barrier Reef.

Het prettige is dat op Hamilton Island een vliegveld ligt, zodat je de grote stad snel kunt inruilen voor prachtige bountystranden. Vanuit Sydney vlieg je er in 2,5 uur heen en vanaf Melbourne duurt het 3 uur. Vlieg je vanuit Brisbane, dan duurt de vlucht slechts 1 uur en 45 minuten.

 

Hayman Island

Hayman Island ligt op het meest noordelijke puntje van de eilandcluster en is tevens het meest dure gebied van alle 74 eilandjes. Leuk om met een tour even langs te varen, maar verwacht hier niet al te veel backpackers die op het strand liggen.

Echter, veel rugzaktoeristen zijn hier wel aan het werk. Dit doen ze in het enige resort op het eiland: One&Only, een luxe vijfsterren-resort waar zo nogal eens een leuk baantje beschikbaar hebben. Dit is natuurlijk een heerlijke omgeving als je op zoek bent naar werk in Australië.

 

Hook Island

Na Whitsunday-eiland is Hook Island trouwens het grootste van de archipel. Ze bestaat uit ruige landschappen, heeft een oppervlakte van ruim 50 vierkante kilometer en is grotendeels benoemd tot nationaal park. Behalve snorkelen, duiken en een aantal mooie stranden, kun je vanaf diverse viewpoints genieten van een adembenemend uitzicht.

Goed om te weten: de spots rond dit eiland behoren tot de betere snorkel- en duikplekken van de Whitsundays.

Mocht je naar Hook Island willen gaan, dan kun je op verschillende plekken kamperen. Dit is onder andere mogelijk bij Maureens Cove, Crayfish Beach en Curlew Beach. Je kunt hier helemaal één worden met de natuur! Maureens Cove is trouwens ook een buitengewoon goede snorkelplek gezien het gevarieerde koraal.

 

Daydream Island

Verder is ook Daydream Island het noemen waard. Op dit kleine eilandje, dat overigens vrij eenvoudig te bereiken is vanaf Airlie Beach, vind je namelijk een unieke koraalvijver. Deze wordt ook wel ‘het openluchtaquarium’ van de Whitsundays genoemd. Hierin zwemmen onder meer pijlstaartroggen, nemo-visjes en haaien. Op het eiland lopen overigens ook walibi’s en vliegen papagaaien rond.

Jaja, je bent hier niet zomaar op een plek. Dagdromen ligt op de loer 😉 .

Weet wel dat er over het algemeen meer families dan backpackers komen, al werken er wel meerdere in het Daydream Island Resort & Spa tijdens hun working holiday.

 

Long Island

Long Island staat bekend om de té gekke wandelparcours dwars door de bosrijke omgeving. Natuurlijk is het daarnaast mogelijk om lekker met een boekje in een hangmat te gaan liggen, deze vind je tussen de vele palmbomen. Ook hier kun je uitermate goed snorkelen en duiken, maar dit kan ik bij ieder eiland wel zeggen haha.

Voorheen kon je hier als backpacker slapen in de Barefoot Lodge, dit hostel bestaat anno 2024 echter al een tijdje niet meer.

 

South Molle Island

Een ander pittoresk -en tevens heuvelachtig- eiland, is South Molle Island. Ze is grotendeels nationaal park; met de vele natuur biedt ze zeer goede mogelijkheden om lekker te hiken. Wat dit eiland onderscheidt van de andere, is het fenomenale uitzicht over de verschillende Whitsundays vanaf de top van Mount Jeffreys.

 

Langford Island

Langford Island is een onbewoond en klein eiland, vooral bekend om de lange zandtong die tijdens eb verschijnt. En zeker ook vanwege de uitmuntende snorkelmogelijkheden. Het is dan ook een veelgemaakte stop tijdens boottochten. Dit juweeltje ligt op steenworpafstand van Hook Island en Hayman Island.

 

Henning Island

Tot slot Henning Island, het zuidelijk gelegen eiland met een bijzonder verhaal. Ze is namelijk vernoemd naar William Henry Henning, een medewerker van het schip ‘de Salamander’. In 1866 zette deze scheepskracht voet aan wal om wat foto’s te maken van het mooie landschap. Vervolgens kwam hij een soort boze kluizenaar (de eilandbewoner) tegen die totaal niet van toeristen hield. Dit bleek meteen zijn laatste ontmoeting, want de kluizenaar schoot William Henning dood.

Wees trouwens niet bang dat er op dit moment nog zulke kluizenaars wonen, dit is niet meer het geval. Gelukkig.

Het gehele eiland is overigens benoemd tot nationaal park. Je hebt hier avontuurlijke kampeermogelijkheden bij Northern Spit.

 

Welke tours zijn leuk en waar boek je ze?

Veel beter gaat het niet worden 🙂

Tegenwoordig barst het van de tours naar de Whitsunday-eilanden, het kan daarom lastig zijn om te bepalen voor welke je moet kiezen. Daarom beschrijf ik hieronder de leukere die worden aangeboden op Get Your Guide. Ze vertrekken allemaal in Airlie Beach, de toegangspoort tot de Whitsundays.

Allereerst is het goed om te weten dat de meeste tours 1 tot 3 dagen duren. Wanneer je de tijd hebt adviseer ik je om sowieso een meerdaagse excursie te boeken, omdat je -als je de juiste tour kiest- op een eiland zult kamperen en je dat échte Robinson-gevoel zult krijgen. En geloof me, da’s echt supervet. Behalve via Get Your Guide kun je ook in Airlie Beach zelf boeken, bijvoorbeeld bij het hostel waar je verblijft. Of online via de website van een gerenommeerde touroperator, waarover ik je verderop meer vertel.

Een populaire dagtrip is de eco-cruise inclusief buffet. Je stopt bij het Great Barrier Reef en Hook Island om te snorkelen, waarna je verder vaart richting Whitehaven Beach. Behalve al het moois geniet je hier met de groep van een heerlijke lunch. Uiteraard wandel je erna naar de Hill Inlet Lookout om een schitterende foto te schieten. En de rest van de middag vul je in op je eigen manier.

Stap je liever op een zeilboot? In dat geval is deze tour een goede optie.

Qua tweedaagse expedities is deze zeilcruise echt een aanrader. Op de luxe jacht zijn bijna 30 slaapplekken aanwezig. Lijkt op een eiland kamperen je gaver? Dan is dit avontuur precies wat je zoekt.

Ten slotte heb je de driedaagse boot-trips. Een veel geboekte tour is deze, de thuisbasis is hierbij een luxe zeiljacht. Als de zon onder is verandert de lucht in een ware bioscoop met duizenden glinsterende sterren.

Verder is een scenic flight in een klein vliegtuigje leuk om te doen indien je geld overhebt (die boek je hier). In een uur vlieg je zowel over de pittoreske archipel als het Great Barrier Reef heen, terwijl de piloot je allerlei leuke weetjes over het gebied vertelt. Er is ook een uitgebreidere variant waarbij je naast de vlucht tevens gaat raften, snorkelen en aanmeert bij Whitehaven Beach en de Hill Inlet Lookout. Al met al pak je in dat geval dus de belangrijkste hoogtepunten mee.

 

Welke bootmaatschappijen staan goed bekend?

Whitehaven Beach is inderdaad… white!

Boek je je trip via het bovengenoemde Get Your Guide, dan kun je daar kijken welke maatschappij de desbetreffende tour organiseert. En belangrijker nog: lees de reviews. Maatschappijen die een goede reputatie hebben, bespreek ik hieronder voor je. Zo wordt het allemaal een stukje gemakkelijker voor je om de knoop door te hakken.

Een organisatie die ik je kan aanbevelen voor een dagtrip is Ocean Rafting. Zij brengen je in 1 dag langs de mooiste plekjes, zonder dat je daarbij het gevoel hebt gehaast te zijn. De boot is relatief klein maar aardig snel, een waar avontuur.

Ben je eerder naar een partyboot op zoek, kies dan voor Atlantic Clipper. De boot heeft glijbanen, een springplank en zelfs een bubbelbad en is een begrip onder de feestende backpackers. Zelfs een beetje berucht!

Vergelijkbaar met Atlantic Clipper is Apollo. Ze richten zich net als hen op een wat jonger publiek van 18 tot 23 jaar. Chill is dat ze hangmatten op het dek hebben. Ultiem genieten dus!

Powerplay zit er qua vertier een beetje tussenin. Je vaart in een catamaran en doet ’s avonds gezellig een drankje met elkaar, wanneer je daar trek in hebt. Wilde feestjes hoef je hier niet te verwachten, het gaat er normaal gesproken vrij gemoedelijk aan toe.

Indien je graag zeilt is Prosail een organisator om op je lijstje te zetten. Ook hier is een feestje meestal gegarandeerd, al is de gemiddelde leeftijd ietsje hoger dan bij bijvoorbeeld de Atlantic Clipper. Een andere aanrader voor een zeilcruise is Sailing Whitsundays.

Ik adviseer je om niet voor een dubbeltje op de eerste rang te willen zitten, liever betaal je een paar tientjes meer zodat je voorkomt in een boot van slechte kwaliteit terecht te komen. Een belabberde nacht is niet ideaal om de dag erop optimaal te genieten.

 

Waar in Airlie Beach en waar op de Whitsundays raad ik je aan om te overnachten?

Op de eilanden vind je voor zover ik weet geen echte backpackhostels, al zijn er als gezegd wel kampeerplekken. De meeste toeristen kiezen ervoor om te overnachten in het nabijgelegen Airlie Beach, om daar vervolgens een excursie naar de eilanden te boeken.

Airlie Beach is gezellig en er is een bruisend nachtleven. De bar van Magnums is ’s avonds zo’n typische plek die veel backpackers aantrekt. Er spelen regelmatig bands en er wordt flink wat afgekletst, waardoor het een gezellige boel is. Let een beetje op de drankjes, zodat je de dag erop niet met een fikse kater aan je tour begint. Zou zonde zijn. Al werkt het zoute zeewater perfect tegen een lamlendig gevoel, da’s ook weer zo!

Twee toffe hostels in Airlie Beach zijn The Hostel en Backpackers by the Bay. Liever een eigen kamer en meer rust? Check dan The Haven View. Ook Oceanview Apartment is hier populair.

Op de eilanden zelf vind je vooral luxere resorts om te overnachten en moet je er niet van opkijken wanneer je omgerekend 300 euro of meer per nacht kwijt bent.

Op Hamilton Island zijn Reef View HotelPalm Bungalows en Beach Club aanraders om een kamer te boeken.

Tot slot is er op Long Island een luxeoord pur sang, het Elysian Luxury Eco Island Retreat. De lovende recensies laten er geen misverstand over bestaan: dit is een regelrecht paradijs. Net als het eiland trouwens.

Boek je een cruise van 2D1N of 3D2N, dan slaap je doorgaans op de boot of zul je een tentje opzetten op een van de eilanden.

Kamperen is mogelijk op Whitsunday Island, Henning Island en Hook Island. Neem -in het geval je op eigen houtje gaat- je kampeerspullen, eten en drinken en je snorkelspullen mee. Houd er wel rekening dat vooraf boeken en het hebben van een permit in de meeste gevallen verplicht is!

 

Hoeveel dagen trek je uit voor de Whitsundays?

Gaaf is om een boottocht van 3 dagen en 2 nachten te maken om zo het maximale uit je verblijf te halen. Tel daarbij nog minimaal 3 nachten in Airlie Beach (2 voor de tour en 1 erna) bij op, en je zit op totaal 5 nachten.

 

Working Holiday op de Whitsundays

Als je op een van de eilandjes werkzaamheden wilt verrichten, bijvoorbeeld om je werkvisum te kunnen verlengen, dan heb je diverse mogelijkheden. Van fruitplukken tot meehelpen op een schip. Ook werken in diverse resorts behoort tot de opties.

Kijk eens op Backpacker Job Board of er vacatures beschikbaar zijn.

 

Wat is de beste reistijd voor de Whitsundays?

Uitzicht vanaf Whitehaven Beach

In principe is het qua weer op de Whitsunday-eilanden eigenlijk het hele jaar door goed te noemen. Enkel januari tot en met maart kunnen ietsje natter (en benauwder) uitpakken.

De meest prettige periode om naar de Whitsunday-eilanden te gaan, is in de maanden juni tot en met september. Ik zeg er meteen bij dat in mei en oktober het weer ook prima is. Denk aan temeraturen van 22°C tot 26°C en nauwelijks regenval. Het absolute hoogseizoen valt in september en oktober, houd in die maanden rekening met (flink) hogere prijzen.

De periode november tot en met maart raad ik je minder aan, aangezien je in deze maanden de grootste kans hebt om de gevaarlijke kwallen (‘marine stingers’) tegen te komen. Al wil ik je niet bang maken, de kans dat je er door een gestoken wordt is ronduit klein. In deze tijd van het jaar is het met 28°C to 32°C aan de hete kant -de zomer loopt van december tot en met februari- en valt er relatief veel regen, hierdoor zal het zo nu en dan behoorlijk benauwd worden. Het regenseizoen loopt overigens van januari tot en met maart, al hoeft het in deze tijd lang niet altijd slecht weer te zijn.

Kom je om bultruggen te spoten? Oftewel de ‘Humpback Whale’. Deze gigantische beesten bereiken lengtes van liefst 12 tot 16 meter! Je maakt de meeste kans om ze te zien in je maanden juni tot en met september.

 

Hoe kom je in Airlie Beach?

Je kunt de eilandjes bereiken via het al genoemde Airlie Beach, ook wel ‘het hart van het Great Barrier Reef’ genoemd. Het is een logische stop als je vanuit Fraser Island verder richting het noorden reist en uiteindelijk in Cairns of Cape Tribulation wilt neerstrijken.

Airlie Beach is vanuit Cairns zo’n 7 uur rijden en vanuit Brisbane 12,5 uur. Vertrek je in Town of 1770, houd dan rekening met om en nabij de 8 uur reistijd.

De dichtstbijzijnde luchthaven rond Airlie Beach is Whitsunday Coast Airport nabij Proserpine. Het is vanaf daar een half uurtje rijden om in Airlie Beach te komen.

 

Hoe kom je op de Whitsundays zonder tour?

Behalve tours kun je ook op eigen houtje met de ferry naar een aantal van de eilanden reizen. Vanuit Airlie Beach vertrekken dagelijks boten richting Hamilton Island (1,5 uur reistijd) en Daydream Island (30 minuten reistijd).

Naar Whitehaven Beach is er echter geen veerboot beschikbaar. Om zoveel mogelijk te zien kiezen de meeste toeristen er zodoende voor om een tour te boeken.

Tot slot is het goed om te weten dat je vanuit de grote steden kunt vliegen naar Hamilton Island.

 

Heb jij nog vragen over de Whitsunday Islands?

Haal het maximale uit je reis door Australië

Ben je op zoek naar routes? En heb jij geen zin in gedoe tijdens de planning van je avontuur? Wil jij simpelweg het maximale uit je reis door Australië halen? Dan heb ik iets voor je wat je niet mag missen.

Samen met een aantal andere doorgewinterde reizigers heb ik namelijk Backpackgids Australië ontwikkeld. En als je naast Australië ook nog naar Nieuw-Zeeland gaat, dan is Backpackgids Nieuw-Zeeland ook echt een aanrader.

Je hoeft niks meer uit te zoeken, al het belangrijke en lastige voorwerk hebben wij voor je gedaan.

In de gidsen vind je onder meer:

Cruciale informatie voor je vertrekt.
Duidelijk uitgestippelde routes waar je direct mee op pad kunt.
Waardevolle transportinfo waarmee je zeeën van tijd bespaart.
Toffe accommodaties, eetzaakjes en bekende maar ook geheime plekjes.
Insider-tips, secrets en travel hacks die je gezien moet hebben.

Backpackgids Australië

Ga jij binnenkort Down Under? Dan is deze klassieker onder de backpackgidsen een must om te hebben. Klik op de knop hieronder.

Backpackgids Nieuw-Zeeland

Ik kan kort zijn: deze gids moet je gewoon hebben als je naar Nieuw-Zeeland gaat. Klik op de onderstaande knop.

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw