5 onverwachte dingen die je als beginnende backpacker kunt verwachten

Ben je een beginnende backpacker? Heb jij de beslissing gemaakt om je baan op te zeggen, je studie afgerond of heb je gewoon behoefte aan een break?. Wat het ook moge zijn, vaststaat is dat je voor de eerste keer gaat backpacken!

Logischerwijs heb je verschillende gedachtes over het avontuur dat je te wachten staat. Zijn deze terecht? In dit artikel bespreek ik vijf dingen die je misschien niet zo snel verwacht als je voor het eerst in je leven een échte (lange) reis gaat maken.

Hier komen ze:

 

1. Angst is niet nodig

Stel dat jij de beslissing hebt gemaakt om er een jaar -of voor onbepaalde tijd- tussenuit te gaan. Je vraagt jezelf af of je hier wel goed aan hebt gedaan. En dan is er nog het alleen reizen. Is dit eigenlijk wel wat je wilt?

Mijn eerste reis naar Azië had ik met name onzeker gevoelens omdat ik vanuit Breda naar Düsseldorf ging om daar het vliegtuig naar Bangkok te pakken. Toen ik op het vliegveld in Duitsland was, dacht ik letterlijk: “Waar ben ik eigenlijk mee bezig?” Vervolgens stapte ik het vliegtuig in en werd dit gevoel alleen maar sterker. Gek genoeg, toen ik in Bangkok aankwam, verdween dit soort gedachtes en voelde ik me eerder sterk en onafhankelijk.

Ik kan wel zeggen dat deze reis me een ander mens heeft gemaakt, in de zin dat ik veel meer ben gaan genieten van de kleinere dingen in het leven. Kijken naar de zee, meer te weten komen over het Boeddhisme, mensen met andere visies leren kennen en meer over m’n ‘echte’ zelf te weten komen. Dit klinkt misschien wat zweverig, maar tijdens deze reis heb ik met andere dingen kennisgemaakt dan ik in het ‘veilige’ Nederland had gedaan.

Dus waarom angst? Angst dat je geen baan vindt als je terugkomt? Angst dat je een gedeelte van je leven verspilt? Dit is wat mij betreft de instelling vanuit de mensen die altijd maar veilig denken, mensen die willen dat alles ‘volgens het boekje’ loopt. Backpackers denken anders 😉 : Let it go, laat alles op je afkomen en je zult zien dat je niet teleurgesteld wordt.

Ondanks dat je geen angst hoeft te hebben voor het avontuur (oké, gezonde spanning is niet erg), zijn er wél een aantal uitdagingen die je niet uit de weg moet gaan als je besluit te gaan backpacken.

 

2. Plannen lopen altijd anders dan gedacht

Onze ranger die het bamboevlot afwerkt
Onze ranger die het bamboevlot afwerkt

Je kunt plannen wat je wilt, maar in de praktijk blijken dingen vaak anders te lopen. En gelukkig maar. We willen immers ook een beetje avontuur, nietwaar?

Overigens stippel ik op voorhand altijd een route uit die ik wil afleggen, maar laat ik genoeg ruimte over voor spontane acties. Wie had kunnen denken dat ik zelf een bamboeboot zou bouwen in de jungle van Bang Lung in Cambodja om vervolgens over de rivier te cruisen? Of dat ik met een monnik zou praten op het complex van de Shwedagon Pagoda in Yangon? Of dat ik in Maleisië de lokale ’tea tarik’ zou drinken met een local die net terug was van een jarenlange reis uit India?

Echt onvergetelijke ervaringen die ik absoluut niet had kunnen plannen. Zo kan ik er nog tig opnoemen 🙂 .

Lees ook: mijn eerste keer backpacken in Bangkok. Het liep compleet anders dan ik me voorafgaand aan mijn reis had voorgesteld.

Mijn advies is dan ook om zeker wat te plannen, maar flexibel te zijn om zo een maximaal avontuur te kunnen aangaan. Indien je niet flexibel bent maar alles tot in de kleinste details duidelijk wilt hebben, voel je jezelf waarschijnlijk onprettig als dingen anders lopen dan verwacht en laat je amper ruimte voor spontane acties.

 

3. Het is niet altijd leuk

Reizen-is-niet-altijd-even-leuk

Dit lijkt misschien logisch, maar je ervaart het pas als het daadwerkelijk zo is. Op sommige moment kun je jezelf bijvoorbeeld erg eenzaam voelen, of heb je het gevoel een vaste verblijfplaats te missen. Zo zijn er nog tal van redenen aan te voeren waarom jij het niet meer naar je zin hebt. Weet dat dit erbij hoort!

Maar goed, weet ook dat dit bij het menselijke brein hoort. Soms zijn dingen leuk, soms minder. Dit is niet anders als je aan het backpacken bent. Backpacken is niet alleen een grote vakantie, het is een way of life met z’n ups en downs.

Tijdens mijn reis door Maleisië, was ik samen met een reisgenootje -die ik kende van m’n studie- naar de Perhentian Islands gegaan. Toen we daar waren, werd het allemaal wat minder leuk, aangezien zijn opa onverwachts overleed. Er zat voor hem dus niets anders op dan terug naar Nederland te gaan, om de crematie van zijn opa bij te wonen. Ik bleef alleen achter, op een eiland waar ik verder niemand kende….

Ik beschrijf een stukje uit mijn dagboek:

“Ik heb Jurgen om 12.00 uur op de boot gezet voor zijn vluchten naar Kuala Lumpur en Amsterdam. Een vervelend en droevig gevoel, omdat we goede reispartners zijn gebleken. Nu ben ik dus weer even alleen en ik heb het daar best moeilijk mee. Het is weer even zo’n eenzaam gevoel waarin ik me best kut kan voelen. Maar ook daarin ben en zal ik sterker worden. Dat is voor mezelf een mooi leerpunt tijdens deze reis.”

Zoals ik letterlijk zeg: best wel lastige gevoelens om mee te dealen. Uiteindelijk heb ik de knop omgezet, en ben verder gaan reizen door Maleisië. Nog een paar dagen strand gepakt, boeken gelezen en daarna deze prachtige plek achter me gelaten met de blik op de toekomst. Hoe lastig ook.

 

4. Ongewone dingen worden normaal

Hurktoilet Azie
Een hurktoilet: (helaas) heel normaal bepaalde stukken van Azië

Wat je thuis misschien als vreemd ervaart, is op reis al snel normaal. Dingen wennen snel. Dit geldt natuurlijk niet voor alles, dat zul je begrijpen.

Zo ben ik zelf behoorlijk introvert en vond ik het tijdens het begin van m’n reis best wel lastig om andere backpackers aan te spreken. Sterker nog, ik deed dit nauwelijks. Toen dacht ik:

 

Waarom gooi ik die schroom niet van me af? Immers, anderen doen dit ook als ze mij aanspreken.

.

Gaandeweg begon wat meer lef te tonen: ik sprak ineens verschillende mensen aan. Dit leverde soms zelfs reisvriendschappen op; mensen waarmee ik samen verder reisde. Het is niet helemaal m’n ding, onbekende personen aanspreken. Maar het voordeel is wel dat ik dit nu makkelijker vind om te doen dan vroeger.

Alleen erop uitgaan om streetfood te scoren bij één van de vele eetkraampjes? Best vreemd vond ik in het begin, maar dit went al vrij snel.

En überhaupt het alleen zijn. Went dit? Ja, al verschilt dit natuurlijk per persoon. Zelf ben ik iemand die goed alleen kan zijn, al is er natuurlijk altijd wel eens (extreme) eenzaamheid. Maar goed, zoals ik al eerder zei: net als het ‘normale’ leven is het leven van een backpacker ook niet altijd leuk. Een voordeel is wel dat dit soort momenten goed zijn om eens écht na te denken over jezelf, je plannen en je reis tot dan toe.

Dan zijn er nog de koude douches, daaraan was ik in Azië al na één dag gewend. Door de hitte vond ik het juist lekker verkoelend om het verfrissende koude water te voelen.

En wat te denken van busritten waar tijdens de tussenstops locals instappen met een schaap of lam en hun spullen proberen te verkopen. Een aparte situatie, maar ik heb het meegemaakt in Myanmar.

In een hangmat slapen in de jungle waarin vreemde dieren en insecten leven? Zelf je vuur maken om het eten te kunnen bereiden? Om nou te zeggen dat ik dit als ‘normaal’ beschouw: nee. Maar ik vond (en vind) het wel geweldig om mee te maken.

Wat bij mij overigens nooit is gaan wennen, zijn de hurktoiletten in Azië, vreselijk vond ik ze (en nog steeds)! Zelfs in bepaalde (afgelegen) restaurantjes komen ze voor. Ik maakte hier voor het eerst kennis mee op Koh Chang. Ik weet nog goed dat ik dacht:

 

Oké, ik kan hier plassen? Maar waar moet ik zijn voor m’n andere behoefte?

 

Nou, dit bleek dus ook in het hurktoilet te moeten. Ook weer wat geleerd.

Zo kan ik nog honderd dingen opnoemen, maar je snapt denk ik wel wat ik bedoel 🙂 .

Dus: neem de onwennige dingen die bij backpacken horen op de koop toe. (Bijna) alles went namelijk. En vrij snel kan ik je zeggen. Onwennig hoeft ook niet perse negatief te zijn, het kan immers ook om avontuur gaan zoals ik in de bovenstaande voorbeelden heb laten zien.

Daarbij: het leven in de buitenlucht is -wat mij betreft- veel fijner dan het gros van de tijd binnen tussen vier muren te zitten. Als ik reis, voel ik me in ieder geval meer happy dan wanneer ik thuis ben. Ik denk altijd:

 

Dan maar niet-alledaagse dingen doen of ervaren, boeiend 🙂 .

 

Hier kun je alleen maar achterkomen als je zelf het avontuur aangaat…

 

5. Reislust neemt toe, niet af

Als je op reis gaat met het doel om te kunnen zeggen “Ja, ook ik heb gebackpackt” en denkt daarna je portie wel gehad te hebben, kom je waarschijnlijk bedrogen uit.

Weet dat reizen in veel gevallen verslavend kan werken: hoe meer je reist, hoe sterker de drang doorgaans wordt om door te gaan. Iedere nieuwe bestemming opent de poorten naar een aantal andere plaatsen die je absoluut moet zien. Het is niet voor niets dat vele backpackers (veel) langer wegblijven dan ze voor hun reis hebben gepland.

Bij terugkomst ervaar ik altijd een prettig gevoel. Prettig, omdat ik iedereen weer zie en weer eens lekker naar de Albert Heijn kan om ‘normale’ spulletjes te kopen. Echter, na verloop van tijd komt steeds weer die drang naar boven, de drang om een ticket te kopen, mijn backpack te pakken en op het vliegtuig te stappen.

 

Welke dingen zijn bij jou anders gelopen dan je gedacht had tijdens je eerste reis?

Ga jij backpacken in Azië of Australië?

Veilig Backpacken In AziëDan help ik je graag een handje 🙂 .

Speciaal voor Azië- en Australië-backpackers heb ik, samen met een aantal reisexperts, verschillende gidsen ontwikkeld. Ze zitten boordevol routes en waardevolle tips & tricks waarmee jij je reis tot een succes gaat maken.

Geïnteresseerd? Voor meer informatie over de Azië-guides klik hier. Voor de Australië-gidsen kun je hier terecht.

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw