Sumatra: een spectaculair eiland vol avontuur

Backpacken op Sumatra, een van de grootste eilanden ter wereld, is wat mij betreft een must als je een rondreis door Indonesië gaat maken. Het is de ultieme bestemming voor backpackers die van natuur en avontuur houden zonder daarbij hordes toeristen tegen te komen.

Behalve stranden, jungle, bergen, rijstvelden en orang-oetans, kun je op Sumatra trouwens ook terecht voor cultuur. Oké, bijvoorbeeld Java staat hier meer om bekend, maar er zijn zeker enkele mooie bouwwerken en complexen om te bezichtigen. Zowel Islamitische als Hindoestaanse. En wat te denken van de inheemse stammen waar je kennis mee kunt maken, bijvoorbeeld op de mysterieuze Mentawai-eilanden?

Het kan bijna niet anders dan dat ook jij Sumatra een keer wilt gaan bezoeken…

In deze mini-reisgids ga ik je meer vertellen over dit veelzijdige en reusachtige eiland. Wat wat mag je wat mij betreft niet missen? Hoe zit het met de beste reistijd? Wat moet je weten op het gebied van transport? Op deze vragen (en meer) geef ik je in dit artikel uitgebreid antwoord.

Gebruik mijn onderstaande tips als basis voor je trip en maak er een mooie tijd van, want Sumatra is echt een prachtig eiland vol (spannende) uitdagingen en natuurlijke hoogtepunten.

Enkele feitjes over Sumatra

Om te beginnen enkele feitjes over dit Indonesische eiland. Het is wel zo handig als je enige algemene kennis hebt voordat je er gaat backpacken 🙂 . Dit zijn ze:

  • Na Borneo is Sumatra het grootste eiland van Indonesië. Wereldwijd staat het qua grootte op plaats zes.
  • Er wonen meer dan 50 miljoen mensen, drie keer zoveel als in Nederland dus.
  • Het merendeel van de inwoners is Maleisisch en Moslim.
  • Op het eiland worden er ongeveer 52 verschillende talen gesproken.
  • De belangrijkste steden zijn Medan (dit is de grootste stad), Padang, Bukittinggi, Palembang, Bengkuli, Jambi, Bandar Lampung en Pekanbaru.
  • Op 26 december 2004 werd het eiland getroffen door een tsunami. In totaal vielen er 230.000 doden, waarvan de meerderheid op Sumatra. Recentelijk, op 23 mei 2016, vond er nog een zware aardbeving plaats.
  • In sommige gebieden is liefst 70% van de oorspronkelijke bossen verloren gegaan. Gelukkig mogen er in de natuurparken geen boskappingen plaatsvinden, al wordt beweerd dat ook deze gebieden niet helemaal veilig zijn.

 

Bezienswaardigheden en activiteiten op en rondom Sumatra

In dit gedeelte bespreek ik negen toffe plekken die je op en rondom Sumatra vindt. Per plek zal ik meerdere leuke bezienswaardigheden en activiteiten noemen. Aan het eind zoom ik ook nog even in op Medan en waarom ik deze stad absoluut geen aanrader vind.

1. Doe een jungle-trekking en spot orang-oetans in het Gunung Leuser National Park bij Bukit Lawang

Gunung-Leuser-National-Park
Orang-oetans in het Gunung Leuser National Park

Hoe gaaf is het als je ineens oog in oog staat met de zeldzame Sumatraanse orang-oetan?

Je hebt vast al eens gehoord van het Gunung Leuser National Park dat in het plaatsje Bukit Lawang ligt. Het is een van de grootste en meest onaangetaste regenwouden ter wereld. Naast Sepilok in Sabah, is dit dé plek om de schattige en mooie orang-oetans in het wild te zien. En geloof me, dat gaat 100% zeker gebeuren.

Behalve orang-oetans, leven hier ook gibbons, Thomas leaf monkeys, funky monkeys (met een kuifje), beren, slangen, toekans, tijgers, olifanten, luipaarden, neushoorns en vele vogelsoorten. Toegegeven, de kans op het zien van bijvoorbeeld een tijger is miniem, maar ze zijn er wel degelijk.

Een aanrader is om een jungletrekking door het park te maken. Dit kan een dagtripje zijn, maar ook heuse expedities van meer dan 3 dagen behoren tot de mogelijkheden. Je kunt dit regelen via het Bohorok Orangutan Centre in Bukit Lawang of bij het hostel waar je verblijft. De excursie bestaat uit behoorlijke steile gedeeltes, enige conditie is daarom wel aan te bevelen.

Slapen doe je, in het geval van een meerdaagse trekking, in een hutje op een eenvoudig matje. Toegegeven, dit zal niet je meest comfortabele nacht ooit zijn, maar de geluiden van de dieren die je hoort als je wakker wordt en de zonnestralen die in de vroege ochtend door de bomen vallen, maken een hoop goed. Neem een verkwikkende duik in de rivier en alles zal direct beter voelen 🙂 .

De standaardtrekking is 2 dagen met een nachtje slapen in de jungle. Dit kost je doorgaans €60 tot €75. Voor bijvoorbeeld een 1-daagse tour betaal je €35 en voor een 5-daagse jungletocht zo’n €200.

Ik wil je adviseren om in Bukit Lawang te overnachten bij On The Rocks of Ida Guest House, je zit dan vlakbij het nationale park. Een kleine wandeling brengt je bij de ingang. Weet wel dat je enkele met een gids naar binnen mag. Die heb je echter zo gevonden, aangezien heel veel locals uit Bukit Lawang hiertoe bevoegd zijn. Dit alles kun je bij beide guesthouses regelen. Bij Ida Guest House kun je bovendien je belangrijke spullen in een kluisje bewaren, iets dat ik heb gedaan.

Overigens is de rit van Medan naar Bukit Lawang niet de meest ontspannende. Het is zo’n 96 kilometer rijden, echter kun je erop rekenen dat de trip zo’n 3,5 tot 5 uur duurt. Dit komt door het drukke verkeer in Medan en de veelal erg slechte wegen. Maar, het is het allemaal waard.

Tip: combineer je jungletrekking met een bezoek aan de Bat Cave, een gigantische grot waarin duizenden vleermuizen leven. Doe dit wel met een gids (75.000 IDR/rupiah) aangezien er behoorlijk wat klim- en klauterwerk aan te pas komt.

Vrijwilligerswerk met orang-oetans

Zou je graag wat goeds willen doen voor de lokale community, het regenwoud en de orang-oetans in Bukit Lawang? Dan is het supergaaf om hier vrijwilligerswerk te verrichten. Dit zijn van die typische ervaringen waar je positieve energie van krijgt en die je je hele leven bij je draagt.

Als je googelt op ‘vrijwilligerswerk orang-oetans Sumatra’ vind je een hoop aanbieders waar je terechtkunt.

 

Ketambe als alternatief voor Bukit Lawang

Ketambe is het authentiekere alternatief van het hierboven besproken Bukit Lawang. Ja, de kans op het daadwerkelijk zien van de orang-oetan is hier kleiner dan in Bukit Lawang, maar dit heeft een goede reden. De apen leven hier simpelweg écht in het wild.

Leuk is om hier een meerdaagse excursie te doen. Behalve orang-oetans heb je in Ketambe trouwens ook kans op het zien van gibbons of de thomas leaf monkeys. Let wel op, want net als in Bukit Lawang komen hier veel vieze bloedzuigers voor.

 

2. Breng een bezoekje aan Lake Toba en Samosir Island

Het fotogenieke Lake Toba

Het Tobameer in de provincie Noord-Sumatra, oftewel Lake Toba, is zonder twijfel een van de mooiste meren die je in Indonesië gaat zien. Dit is bovendien het grootste vulkanische meer ter wereld en alleen daarom al het bezoeken waard.

Om je een indruk te geven: met een oppervlakte van zo’n 1.150 vierkante kilometer is ze groter dan een land als Singapore. De diepte wordt op ruim 450 meter geschat.

Middenin het meer ligt trouwens een eiland: Samosir Island. Vanaf Parapat kun je naar de dorpjes Tuk Tuk en Tomok op Samosir Island varen voor zo’n 20.000 IDR. Tuk Tuk is het meest populaire dorp op het eiland.

Wat kun je er zoal doen?

Het is leuk om de plek met een fiets of scooter te verkennen. Zo heb je er onder andere de Pangururan Hot Springs en het koningsdorp Ambarita. Verder zijn er ook de Simangande Waterfall en de Efrata Waterfall. In de avond is het gezellig om een biertje te drinken in Tuk Tuk Village. Een andere aanrader is om een kano te huren en op avontuur te gaan in het water.

Tip: een leuk en minder toeristisch alternatief voor Lake Toba is Lake Maninjau, een prachtig kratermeer dat wordt omringd door rijstvelden, palmbomen en vulkanen.

3. Bezoek het bergdorpje Berastagi

Berastagi is een bergstadje in het noorden van Sumatra. Het zijn met name twee indrukwekkende vulkanen waarvoor mensen naar deze plek afreizen: Gunung Sibayak en Gunung Sinabung.

Allebei deze vulkanen kan je beklimmen. Gunung Sibayak (2.094 meter) kun je trouwens vrij eenvoudig zonder gids belopen. Je bent in ongeveer 2 tot 3 uur boven, afhankelijk van je vertrekpunt. Voor Gunung Sinabung (2.450 meter) is het wel echt nodig om met een gids op pad te gaan. De klim is namelijk een stuk pittiger.

Behalve door de bergen hiken, is het gaaf om een van de Karo-dorpjes in de omgeving te bezoeken. Je krijgt daar onder andere traditionele huizen te zien. Twee van zulke dorpjes zijn Lingga en Dokan.

In Pondok Brastagi staat een tempel die wel heel erg veel lijkt op de Shwedagon Pagoda in Yangon, Myanmar. Ik heb het over Taman Alam Lumbini. En inderdaad, nadat ik even wat onderzoek heb gedaan, blijkt het om een replica te gaan. Ga ‘m zeker bekijken als je in de buurt bent, want het is een tempel die uit fonkelend bladgoud bestaat, erg mooi.

Tot slot is ook de 120 meter hoge Sipisopiso Waterfall een must om gezien te hebben. Ze liggen op een dik uur rijden van Berastagi. Leuk om te weten is bovendien dat dit een van de hoogste watervallen van heel Indonesië is.

Je kunt helemaal naar beneden wandelen, een hike van zo’n 30 minuten. Hier kun je letterlijk het geweld van de natuur over je heen laten komen. Een nadeeltje vind ik dat er op sommige plaatsen nogal veel rotzooi ligt.

Aan de noordzijde van de waterval ligt trouwens het eerder besproken Tobameer, waarover je kunt uitkijken. Als je zelfstandig onderweg bent naar Lake Toba, is dit een ideale stop om even te genieten van de spectaculaire omgeving.

Berastagi kan je bijvoorbeeld bezoeken als je van Medan richting Lake Toba reist. Het plaatsje ligt namelijk precies tussen beide bestemmingen in. Het dorpje zelf is verder niet veel bijzonders.

 

4. Beklim Mount Kerinci

Gunung Kerinci, ga jij ‘m beklimmen?

Mount Kerinci, lokaal ook wel Gunung Kerinci genoemd, is de hoogste berg van heel Sumatra en de grootste vulkaan van heel Indonesië. Om precies te zijn 3.805 meter hoog. Ze is nog altijd actief: de laatste uitbarsting was op 2 juni 2013.

Ze behoort trouwens tot het grootste nationale park van het eiland: het Kerinci Seblat National Park en ligt in de provincie Jambi op 130 kilometer van Padang. Het plaatsje Kersik Tuo is ideaal om als uitvalsbasis te gebruiken.

Deze 2-daagse, relatief eenvoudige, trekking brengt je langs prachtige panoramische uitzichten en verder ook dieren als apen, vogels en diverse reptielen.

De volgende morgen vertrek je voor zonsopkomst naar de top van de berg waar jij tijdens het opkomen van de zon kunt genieten van een memorabele view over het groene landschap, de actieve vulkaan en de bijbehorende krater.

Zorg wel dat je een excursie boekt, want in het verleden zijn er mensen die alleen gingen nooit meer teruggekeerd. Zo’n tour kost je tussen de 800.000 en 1 miljoen IDR.

Een alternatief is de veel kortere beklimming van de al genoemde Mount Sibayak die je bij Berastagi vindt. Je loopt in ongeveer 1 tot 1,5 uur naar boven, houd er alleen wel rekening mee dat het nogal modderig kan zijn. Maar de wandeling is het zeker waard: het uitzicht vanaf het platform is adembenemend.

 

5. Ga surfen en ontmoet inheemse stammen op de Mentawai Islands

De Mentawai-archipel bestaat uit vier grote bewoonde eilanden en nog vele kleine onbewoonde eilandjes waar jij als surfliefhebber geweest moet zijn. Je maakt hier kennis met een andere wereld, onder andere de Mentawai-stam, en hebt direct door dat dit een relatief onontdekt paradijs is.

Wat zijn de goede surfspots? Een aantal aanraders zijn: Pagai, South Sipora, North Sipora en South Siberut. Je vindt er trouwens tevens verschillende surfscholen waar instructeurs je meer kunnen leren en vertellen.

Overigens, ook als je niet van surfen houdt, wil ik je adviseren om naar de archipel te gaan. Er zijn namelijk zat rustigere plekjes waar je zeer goed kunt snorkelen, duiken en zeilen. Bovendien kun je er voor kiezen om de binnenlanden in te gaan en bijvoorbeeld een trekking door de jungle te gaan maken of de locals te leren kennen.

De Mentawai-eilanden liggen zo’n 100 kilometer vanaf West-Sumatra. Vanuit Dermaga Muara kun je er in zo’n 3 uur heen-varen. Dit kost ongeveer 300.000 IDR.

 

6. Verblijf een paar dagen in Banda Aceh en ga duiken bij Pulau Weh

Dit is de schitterende Baiturrahman Grand Mosque die je in Banda Aceh vindt

Banda Aceh -soms ook ‘Banda Atjeh’ genoemd- is een grote stad in het noorden van Sumatra. Vanuit ‘Aceh’ kan je de boot pakken naar het tropische eiland Pulau Weh. Hieronder bespreek ik wat hoogtepunten van beide bestemmingen.

 

Banda Aceh

Het is absoluut de moeite om een paar dagen in Banda Aceh te verblijven, de stad die in 2004 grotendeels werd verwoest door de tsunami. Er kwamen hierbij meer dan 170.000 mensen om het leven, echt te bizar voor woorden gewoon. Het is wat dat betreft erg indrukwekkend om een kijkje te nemen in het Aceh Tsunami Museum.

Bezoek verder de pittoreske Baiturrahman Grand Mosque. Deze pittoreske moskee is tijdens de Aceh-oorlog in 1873 trouwens in brand gestoken door, jawel, Nederlanders. In 1879 is men begonnen met het herbouwen en heeft men het bouwwerk kunnen herstellen.

Heb je zin in een dagje strand? Ga dan naar het mooie Lampuuk Beach met haar heldere water. Je kunt hier bovendien goed surfen. Een ander paradijsje dat ik je aanraad is Tailana Island. Dit is zo’n typische plek waar je helemaal tot rust komt.

Houd je van typisch Indonesisch eten? Probeer dan de pittige ‘Mie Aceh’. Dit zijn mijn favoriete noodles in Indonesië. Ook de lokale koffie, Kopi Aceh, is het proberen waard. Tenminste, als de koffie uit een fatsoenlijk apparaat komt. Anders vind ik het persoonlijk niet te zuipen :D. Een aanrader om koffie te proberen is het zaakje Solong Coffee Ulee Kareng.

 

Pulau Weh

Wanneer je Banda Aceh wel gezien hebt, spring dan op de boot de boot naar Pulau Weh. Weh Island is met name bekend vanwege de uitmuntende duik- en snorkelmogelijkheden.

Zelfs als je niet aan onderwatersport-activiteiten doet, is een bezoek aan dit eiland de moeite waard. Pulau Weh is namelijk vrij groot (156,3 vierkante kilometer) en daarmee ideaal om met de scooter te verkennen.

De leukste plek om te verblijven is wat mij betreft het dorpje Iboih. Daar vind je bovendien talloze duikschooltjes die toffe trips organiseren. Qua snorkelen kan ik je Pulau Rubiah en Pulau Klah aanraden.

Toen ik er was viel het helaas best wel tegen. Dit kwam echter door het slechte weer, waardoor alle stranden min of meer waren weggespoeld.

 

7. Ontdek Padang (en de lokale keuken)

Dit is dus Masakan Padang, een van mijn favo Indische gerechten 🙂

De havenstad Padang is te vinden in het westen van Sumatra, en door de internationale luchthaven vrij eenvoudig te bereiken. Je hebt er een aantal gezellige wijken liggen en je kunt er het heerlijke Padang food eten. Padang is namelijk de stad waar het bekende ‘Masakan Padang’ vandaan komt. Deze eetzaakjes kom je werkelijk overal in Indonesië tegen en zijn een favoriet onder de locals.

Leuk is verder om er door de Dutch Old Town te wandelen, een kijkje te nemen bij de Mauro Haven en een uitstapje te maken naar Lake Maninjau.

Reis je van Bukittinggi naar Padang (of andersom)? Dan raad ik je aan om naar de Anai Valley Waterfall te gaan. Deze waterval ligt op ongeveer 38 kilometer van Batusangkar. Let onderweg goed op, je ziet aapjes in de bomen hangen die je welkom heten. De aanliggende Anai Valley is trouwens ook de moeite waard om doorheen te rijden.

 

8. Spot dolfijnen in Kiluan Bay

In Lampung (Zuid-Sumatra) ligt het dorpje Kiluan Village en het bijbehorende baaitje Kiluan Bay. Dit is dé plek waar je moet zijn als je altijd al dolfijnen in het wild hebt willen zien. Goed om te weten is dat het een zeldzame plaats is, aangezien het wereldwijd een van plekken is waar dolfijnen het meest voorkomen. Nog eens wat anders dan het dolfinarium in Harderwijk 😉 .

Je vindt hier twee soorten dolfijnen: de bekende bottlenose-dolfijnen en de ­spinner dolphin, in het Nederlands tevens bekend als de langsnuitdolfijn. Behalve deze prachtige dieren, vind je bij nabijgelegen stranden trouwens ook nog de groene zeeschildpad en de karetschildpad.

Wellicht ken je Lovina Beach ook wel, de ‘dolfijnenspotplek’ van Bali. Echter, op Sumatra bij Kiluan Bay zal je er hoogstwaarschijnlijk veel meer zien. Bovendien leeft er rond Lovina slechts één dolfijnensoort. Daarnaast is het in Lovina nogal een commerciële activiteit geworden waarbij je met tig bootjes op het water bent. In Kiluan Bay is dit gelukkig niet zo en zal de ervaring veel authentieker zijn.

Behalve Kiluan Bay is het leuk om enkele nabijgelegen eilandjes te bezoeken. Een daarvan is Kelapa Island. Verder zijn er diverse mooie stranden, zoals Laguna Beach, Pegadung Rock Beach en White Sand Beach.

 

9. Ga op avontuur in Bukittinggi

Schilderachtige rijstvelden in Bukittinggi

In het westen van Sumatra ligt het plaatsje Bukittinggi waar je de vulkanen Mount Singgalang en Mount Marapi vindt. De laatstgenoemde is een nog altijd actieve vulkaan die je kunt beklimmen. Dit is niet gemakkelijk, maar je zult er geen spijt van krijgen.

Over wandelen gesproken, ga ook zeker naar de Sianok Canyon om een geweldige tocht door de jungle te maken. Het parcours is niet heel eenvoudig, maar 100% de moeite waard. Vanuit de vallei kun je trouwens de imposante Mount Singgalang zien liggen.

Het is aan te raden om dit samen met een lokale gids te doen, deze vertelt je onderweg meer over de omgeving, flora en fauna. Helaas kan het boven op het platform wat druk worden, maar dit maakt het uitzicht niet minder indrukwekkend.

Ook activiteiten als raften, kajakken, grotten verkennen, klimtochten en paragliden behoren tot de mogelijkheden. Welk avontuur ga jij aan?

 

De Harau Valley

Op ongeveer een uurtje rijden van Bukittinggi ligt een van de mooiste, onontgonnen plekjes van Sumatra: Harau Valley. Wat hier meteen opvalt, zijn de felgroene rijstvelden, de imposante roodbruine rotskliffen en de rust die het plaatsje uitademt.

Wat is er nou leuker dan in zo’n schitterende omgeving te overnachten? Een aanrader is Abdi Homestay met zeer vriendelijke eigenaren. Je hebt er spectaculaire uitzichten over de visvijvers en de rijstvelden vanuit een hangmat op je balkon. Een echt paradijsje om voor een aantal dagen (of langer) te verblijven.

Behalve relaxen, kun je vanaf de homestay diverse mooie wandelingen door de vallei maken. Je loopt door rijstvelden, kunt rotsen beklimmen en meerdere watervallen bezichtigen. Vraag even naar de verborgen waterval, hier vind je een kristalheldere waterbron waar je lekker kunt verkoelen.

 

Is Medan de moeite waard?

Het enige antwoord dat ik je hier kan geven is: nee. Ikzelf vond Medan echt supererg tegenvallen, en zelfs een van de minst leuke steden waar ik ooit ben geweest. Ontzettend vies, een grote verkeerschaos en er is simpelweg weinig moois te zien. Voor velen is dit echter het startpunt van hun reis op Sumatra, simpelweg omdat er een internationale airport ligt.

Mocht je toch wat willen ondernemen, dan is de rustgevende Maha Vihara Maitreya-tempel leuk om te bekijken. Bij de ingang staan twee leeuwen en binnenin vind je onder meer een prachtige gouden Boeddha-standbeeld. Ga er ook zeker eten en neem een kijkje bij de vogelvijver naast het bouwwerk.

Een andere aanrader op het gebied van tempels indrukwekkende Vihara Gunung Timur-tempel. Het is de grootste Chinese tempel in de stad en naar wat men beweert van heel het eiland.

Tip: over tempels gesproken, op korte afstand van Jambi (gelegen in Centraal-Sumatra) staat het Muaro Jambi-tempelcomplex dat wordt omringd door jungle. Goed om te weten is dat dit een van de grotere en oudste complexen van Zuidoost-Azië is.

Even buiten de Medan heb je verder nog de Two Colors Sibolangit Waterfall, een must als je van natuur in z’n puurste vorm houdt. Na een wandeling van zo’n 2 uur door de jungle, kom je uit bij een geweldige waterval en een turquoise waterpoel die middenin het bos verborgen zitten.

 

Wat is de beste reistijd om Sumatra te bezoeken?

Houd er rekening mee dat er op Sumatra altijd wel een buitje kan vallen. De periode juni (eventueel mei) tot en met augustus (eventueel september) is het meest aangenaam om op het eiland te verblijven. In deze maanden valt er gemiddeld genomen de minste neerslag.

 

Waar kan je je tours en activiteiten boeken?

Ik raad je aan om tours en activiteiten op Sumatra zelf te regelen, zodat je de vaak arme locals ermee ondersteunt.

Boek je liever online? Dan is Local Guides een lokale partij die ik je aanbeveel. Zij organiseren toffe tours door je jungle van Bukit Lawang. Meer tours en activiteiten op Sumatra kan je vinden op Get Your Guide.

 

Welke accommodaties op Sumatra zijn leuk om te verblijven?

Sumatra is groot en het is daarom onmogelijk om je een compleet accommodatie-overzicht te geven. Ik zal daarom tips geven voor een aantal populaire bestemmingen op het eiland.

Banda Aceh: de homestay die ik je het meest aanbeveel in Aceh, is Eddie’s Homestay waar je heerlijk kunt eten en chillen. De eigenaar (Eddie) is zeer gastvrij en bovendien zit je vlakbij het strand en zo’n 10 minuten van het centrum. Als je van surfen of kitesurfen, dan is dit een aanrader om te verblijven. Niet minder belangrijk: de Wi-Fi is lekker snel. Slaap je echter liever in een goed hotel, dan raad ik je Kyriad Muraya aan.

Bandar Lampung (Kiluan Bay): Bandar Lampung kan je als uitvalsbasis gebruiken om Kiluan Bay te bezoeken. Je hebt daar een aantal fijne hotels liggen, zoals Novotel en Radisson Lampung Kedaton. Maar ook zat budgetopties die meer op backpackers gericht zijn, bijvoorbeeld Bamboe Inn Homestay en diverse RedDoorz-pensions, zoals deze.

Berastagi: een leuke plek om te verblijven, is Berastagi Nachelle Homestay. De kamers zijn zeer ruim en bovendien schoner dan schoon. Verder is het uitzicht op de vulkaan erg gaaf. Ook Kaesa Homestay is een leuke plek om te verblijven. Heel veel boeiende hotels heb je niet in Berastagi trouwens, al is Hotel Sibayak een prima optie.

Bukittinggi: in dit plaatsje is de Padi Ecolodge een gave accommodatie. Wil je middenin de natuur verblijven? Ga dan naar Canyon Jungle Stay. Als je liever wat meer luxe zoekt, kan je in Novotel Bukuttinggi overnachten.

Bukit Lawang: zoals ik eerder al zei, zijn Ida Guest House en On The Rocks twee absolute aanraders. Zeker ook omdat je hier vlakbij het Gunung Leuser National Park zit. Een andere leuke plek is Sam’s Bungalow. Zij bieden tevens een pick-up aan vanaf de luchthaven van Medan.

Harau Valley: als gezegd is Abdi Homestay hier een toffe plek om een paar nachtjes te blijven. Twee andere tips die ik voor je heb in de Harau Valley zijn Roemah Abdoe Cafe and Homestay en Harau View Homestay.

Kersik Tuo (Gunung Kerinci): heel veel accommodaties heb je hier niet en op Booking.com is zelfs niets te vinden. Maar twee prima plekken zijn Pelangi Guest House en Swarga Lodge and Homestay.

Krui: in de provincie Lampung ligt het kustplaatsje Krui. Een fijne accommodatie om te slapen, is Damai Bungalows. Je kunt er heerlijk eten en verder goed surfen in de nabije omgeving.

Lake Toba: rond Lake Toba heb je tig mogelijkheden om uit te kiezen. Dit gigantische meer is dan ook een van de bekendste toeristische trekpleisters van Sumatra. Logische plekken om te verblijven zijn Parapat en (met name) Tuk Tuk. Betaalbare en bovendien fijne kamers heb je bij Toba Village Inn in Tuk Tuk. Drie andere toffe accommodatie in Tuk Tuk zijn Gokhon Guest House, Tuk Tuk Timbul Bungalows en Leokap Homestay. Een chil hotelletje met zwembad is Zoé’s Paradise Waterfront Hotel.

Medan: hier kan ik je het K77 Guest House aanbevelen. Het personeel is erg vriendelijk en de eigenaar helpt je met alles. Verder wil ik je ook zeggen dat Medan niet zo boeiend is. Ik zou je aanraden om vrij snel verder te gaan naar bijvoorbeeld Bukit Lawang. Zoek je een luxe en comfortabele kamer, dan is het JW Marriot Hotel super om in te checken.

Padang: Golden Backpackers is een hostel waar je prima en betaalbaar kunt slapen. Een andere suggestie is Brigitte’s House. Een fijn en goedkoop hotelletje is Oxville Hotel.

Palembang: een goedkope en bovendien prettige plek om te verblijven in Palembang, is Penginapan Lebar Daun. Meer luxe heb je bij het The Excelton Hotel.

Pulau Weh: dit fraaie eiland mag natuurlijk niet ontbreken. Een onder backpackers geliefde plek is Freddies Santai Sumurtiga. Treetop Guesthouse and Bungalows is een andere plek die ik je kan aanraden om te overnachten. Weet wel dat de meeste accommodaties op Pulau Weh vrij basic zijn. Indien je comfort belangrijk vindt, dan is The Hawk’s Nest Resort een fijne spot om naartoe te gaan.

 

Hoe zit het met transport op Sumatra?

Op Sumatra kun je van A naar B komen met een bemo, de bekende kleine minibusjes die je veel ziet in Indonesië. Ook kan je gebruikmaken van reguliere minibussen en zogenaamde shared car services. In dat geval hoef je niet naar het busstation te gaan, maar kun je gewoon van deur-tot-deur reizen.

Je kunt ook de trein nemen, al is dit beperkt. Zo is er een verbinding tussen de luchthaven van Medan naar Medan-centrum en van Bandar Lampung naar Palembang en Lahat. In Lahat moet je zijn om naar de Pasemah Highlands te kunnen komen.

Binnen de steden en dorpjes zijn er motorbike-taxi’s en soms zelfs de klassieke paard-en-wagen beschikbaar. Een andere mogelijkheid is natuurlijk het huren van een scooter. Lees mijn tips voor scooter-rijden op Bali, veel zijn er ook op Sumatra van toepassing.

 

Naar welke bestemming ga je na Sumatra?

Als je je reis wilt voortzetten naar een andere bestemming, kijk dan eens naar de plekken die ik je hieronder aanraad.

 

Belitung Island

Het paradijselijke Belitung-eiland ligt ten oosten van Sumatra

Heb je behoefte aan een tropisch eiland waar je nauwelijks toeristen vindt? Ga dan naar Belitung Island.

Als je dacht dat je perse op Bali, Lombok of de Gili’s moet zijn voor mooie stranden, dan heb je het mis. Je hebt hier werkelijk schitterende spots, met wat mij betreft Tanjung Tinggi Beach, Lengkuas Beach en Tanjung Kelayang Beach als absolute uitschieters.

Behalve de stranden, is ook het Kaolin Lake -een voormalig mijngebied- met het heldere blauwe water en de witte klei erg mooi om te zien. Zonder te overdrijven, is dit een waar walhalla voor fotografen. En niet alleen dat. Je kunt er ook jezelf masseren met het aanwezige Kaolin-klei. Ga vervolgens kopje onder en ervaar zelf hoe zacht je huid is nadat je uit het water komt.

Neem wel een zonnebril en voldoende beschermende crème mee, want schaduw zal je hier bijna niet vinden.

Een andere aanrader is om op het eiland een lokale gids te benaderen die je in een vissersboot meeneemt naar verschillende omringende eilandjes. Enkele schitterende plekken zijn Lovers Island en Kepayang Island.

Wat je zoal tegen gaat komen?

Je vaart door kristalhelder water waarin allerlei visjes zichtbaar zijn, je ziet massieve rotsen die uit het water komen en vooral schone, parelwitte zandstranden. En wat denk je van een zeesterren? Je gaat het allemaal meemaken 🙂 .

Belitung Island is het best te bereiken via Jakarta, je vliegt er in 1,5 uur heen. Ik raad je daarom aan om als je vanuit Sumatra naar Java gaat, dat je vanaf daar verder reist naar Belitung Island.

 

Malakka (Maleisië) met de ferry

Vanaf Sumatra kun je vanuit Dumai in slechts 2 tot 3 uurtjes naar de historische kuststad Malakka in Maleisië varen. Hier kan je flink wat Nederlandse bezienswaardigheden uit de tijd van de Nederlandse bezetting bewonderen.

Java over land

Wist je dat je met de bus naar Java kan reizen? Dit is mogelijk vanuit Bandar Lampung, en deze rit duurt ongeveer 7 uur. Vanuit Jakarta kan je bijvoorbeeld naar Belitung Island reizen of naar een andere bestemming op Java.

 

Andere bestemmingen per vliegtuig

Uiteraard kun je ook vanaf Medan of de luchthaven van Minangkabau (Padang) naar iedere willekeurige (internationale) bestemming vliegen. Een van deze luchthavens is doorgaans tevens het startpunt van jouw reis door Sumatra. Zelf ben ik bijvoorbeeld van Medan naar Yogyakarta gevlogen. Maar bijvoorbeeld Kuala Lumpur is ook mogelijk.

Haal het maximale uit je reis

Ben je op zoek naar routes? En heb jij geen zin in gedoe tijdens de planning van je avontuur? Wil jij simpelweg het maximale uit je reis door Indonesië halen? Dan heb ik iets voor je wat je niet mag missen.

Samen met een aantal andere doorgewinterde reizigers heb ik namelijk twee ultieme backpackgidsen voor Indonesië en Bali ontwikkeld. En heb je ook nog plannen om verder door Azië te gaan backpacken? Dan is Backpackgids Azië een absolute must om te hebben.

Je hoeft niks meer uit te zoeken, al het belangrijke en lastige voorwerk hebben wij voor je gedaan.

In de gidsen vind je onder meer:

Cruciale informatie voor je vertrekt.
Duidelijk uitgestippelde routes waar je direct mee op pad kunt.
Waardevolle transportinfo waarmee je zeeën van tijd bespaart.
Toffe accommodaties, eetzaakjes en bekende maar ook geheime plekjes.
Insider-tips, secrets en travel hacks die je gezien moet hebben.

Backpackgids Indonesië

Ga jij naar het geweldige Indonesië? Dan is deze backpackgids een must om te hebben. 

Backpackgids Bali

Dé gids die je niet mag missen als je naar Bali gaat. Ook de Nusa- en de Gili-eilanden komen uitgebreid aan bod.

Backpackgids Azië

Door reizigers bestempeld als “Het meest veelzijdige product om alles uit je reis door Azië te halen.” 

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.
16 Antwoorden
  1. Ieke

    Hoi Robbert, ik had net een bericht geplaatst, maar kan het nu niet meer vinden.. Allereerst: wat een toffe blogs schrijf je. Mooi dat ze zo persoonlijk zijn. Dat leest fijn en is leuker om te lezen. Ik heb een paar vragen. Mijn vriend en ik vliegen binnenkort naar Kuala Lumpur en daarna door naar Maleisisch Borneo (met name het noorden) of Sumatra. Ik kan helaas niet kiezen.
    Wat we willen is: trekkings, snorkelen, en hopelijk lekker eten en fijne mensen ontmoeten. Verder het liefst zoveel mogelijk over land reizen. We vliegen naar ongeveer 3.5 week weer terug naar Kuala Lumpur.
    Heb jij nog punten waar we aan kunnen denken bij ’t maken van een keuze? Ik las dat je pech had met het weer en even ziek was op Sumatra.. misschien kan je ons toch iets vertellen over het verschil en welk eiland voorkeur heeft en waarom. Ik hoor ’t graag!
    Groetjes, Ieke

    1. Avatar foto
      Robbert

      Hoi Ieke,

      Je vraag is inderdaad twee keer binnengekomen ;).

      Inderdaad, ik ben flink ziek geweest in Bukit Lawang, maar dit kan overal gebeuren…

      Voor orang-oetans ECHT in het wild, raad ik je Ketambe op Sumatra aan. Bukit Lawang ga je ze gegarandeerd zien, maar weet wel dat de apen daar aan toeristen gewend zijn. Gidsen kennen ze zelfs bij naam… Desalniettemin vond ik het een geweldige ervaring om ze van zo dichtbij te kunnen zien. In Saba (Borneo) heb je Sepilok en het bijbehorende Sepilok Orangutan Rehabilitation Centre. Leuk, maar dan vind ik het spotten van de beesten tijdens een trekking in de jungle (Sumatra) toch wat bijzonderder. Daarentegen vond ik de neusapen bij Sepilok (Labuk Bay) echt FANTASTISCH om mee te maken.

      Beide eilanden zijn goed te bereizen, al kan het op Sumatra soms nogal hobbelig zijn ;).

      Lastig hoor, maar de keuze zullen jullie zelf moeten zien te maken. Alle dingen die je noemt, kun je in ieder geval doen op beide plekken.

      Laat ik het anders vragen: wat vinden jullie het belangrijkst? Dan kan ik zeggen wat ik op basis daarvan zou kiezen.

      Groet, Robbert

  2. Marleene

    Hi Robbert,

    Leuke en interessante blog! Ik vroeg mij af of je tijdens het reizen door Sumatra veel andere backpackers bent tegen gekomen? Ik ga alleen en vroeg me of af het makkelijk is in contact te komen met mede backpackers.

    Groetjes, Marleene

    1. Avatar foto
      Robbert

      Vervelend, ik dacht dat ik deze vraag al lang had beantwoord…

      Maar in bijvoorbeeld Bukit Lawang en Lake Toba ga je zeker andere backpackers tegenkomen.

      Groet, Robbert

  3. inge

    Hey Robbert, ik ben vet enthousiast geworden en ga nu voor het eerst backapacken, voor het eerst alleen reizen en voor het eerst naar Azie!! Spannend! Graag zou ik je wat praktisce vragen willen stellen. Als je in Yogyakarta bent, kun je dan gewoon dagtripjes naar Prambanan, Borobudur en Kalibaru national park maken en steeds terug naar je hostel in Yogyakarta? Of is dat allemaal te ver uit elkaar?
    En kun je de trein van Jakarta naar Yogyakarta ter plaatse boeken of moet dat van te voren? En hebben hostels eigenlijk handdoeken voor je, of moet je die zelf meenemen?
    Als laatste….zijn er op genoeg plekken ATM en betalen per pin opties? Of moet je echt cash meenemen?

    1. Avatar foto
      Robbert

      Hey Inge,

      Leuk!

      Al die trips kun je gewoon lokaal regelen en vanuit Yoyga doen.

      Hetzelfde geldt voor de trein, kijk gewoon op Traveloka.com.

      ATM’s zijn er zat in het centrum. Zorg dat je cash bij je hebt als je de uitstapjes maakt. Je kunt soms ook met je creditcard betalen, bijvoorbeeld bij de Borodubur.

      Fijne reis.

  4. Tahné

    Hoi Robbert,

    Is het doable om het hele eiland te doorkruisen? Ik wil graag met mijn vader de dorpen bezoeken waar mijn grootouders hebben gewoond en moet dan zowel Jakarta, als noord en zuid Sumatra aan doen. Ik ga het liefst over land.. daarnaast is mijn vader wat ouder, zijn de trekkings ook in aangepast tempo te doen? Alvast bedankt!

    1. Avatar foto
      Robbert

      Hoi Tahné,

      Ligt er helemaal aan hoelang jullie hebben. Sumatra is wel echt GROOT. Trekkings zijn zeker aangepast te regelen, bijvoorbeeld de jungletocht in Bukit Lawang. Heb daar ook een ouder stelletje ontmoet dat een aangepaste route liep in een gematigder tempo.

      Wil je de bekende hoogtepunten van Sumatra zien, dan heb je zeker een week of vier nodig. Je zult dan nog niet alles zien, maar wel de bekendere plekken. De afstanden zijn groot, maar je kunt bijvoorbeeld van Medan naar Banda Aceh of Padang vliegen. Maak in ieder geval niet de fout om alles in 2 weken te willen stoppen, dit zal je vader ook niet fijn vinden gok ik 😉 .

      Fijne reis, Sumatra is super (behalve Medan 😀 ).

  5. jet

    hoi Robbert,
    Wij zijn zo,n 20 jaar geleden op Sumatra wezen backpacken nu willen wij dat nog eens gaan herhalen met de kids 14 en 17
    aansluitend wil ik ze graag echt een bounty eiland laten zien met goede duik mogelijkheden ik dacht eerst om naar Bali te vliegen en daar naar een eiland te zoeken
    maar heb jij nog een goede tip
    mijn man duik niet dus boven water moet er ook iets te beleven zijn .
    Mooie stranden zijn belangrijk!

    1. Avatar foto
      Robbert

      Karimunjawa! Vliegen naar Yogyakarta en vanaf daar erheen reizen. Nusa Penida bij Bali kan ook, al is dat meer een eiland met kliffen waar je op avontuur kunt, niet zozeer bounty. Ik vond dit ook echt een geweldige plek!

  6. Anja

    Misschien een overbodige vraag daar er niet zo heel veel vliegtuigen uit de lucht vallen maar, toch ga ik hem stellen 😉, wat zijn degelijke maatschappijen om naar en vanuit Sumatra te vliegen? Alvast dank voor je antwoord.

    1. Avatar foto
      Robbert

      Hey Anja,

      Lion Air is laatst inderdaad gecrasht, maar ik heb er zelf geen slechte ervaringen mee. Verder AirAsia en Garuda. De laatstgenoemde is de nationale maatschappij van Indonesië en staat als beste bekend.

  7. Manne

    Hoi Robert,

    Leuke site heb je man, ik heb er al veel leuke ideeën opgedaan, dank daarvoor! We zijn afgelopen jaar op Bali en Flores geweest. We hebben nu het plan om in april een maand naar Sumatra te gaan, ik hoor alleen wat wisselende verhalen. Jij bent lovend, hoor ook mensen die zeggen dat het best lastig reizen is dat de wat bekendere plekken flink toeristisch zijn. Ik was benieuwd of je dit kan vergelijken met Flores, of dat het veel toeristischer is. Ik werd op Flores alleen soms wat lijp van elke inwoner die wat van je moet, verder was het geweldig. Ook toen waren we nog voor het echte hoogseizoen uit (mei). En vond het jij het heel avonturistisch en primitief op Sumatra of valt dat mee? We hebben weinig luxe nodig, vonden reizen met de Bemo en bus erg leuk en zoeken afwisseling tussen mooie natuur (trekkings), wat cultuur en soms wat luxere plekken aan zee om wat dagen te relaxen. Hopelijk heb je nog wat advies.
    Alvast bedankt, vriendelijke groet!

    1. Avatar foto
      Robbert

      Hoi Manne,

      Thanks!

      Ik vind Flores, buiten het Komodo National Park en Labuan Bajo verre van toeristisch. Ditzelfde heb je op Sumatra, waar je buiten Bukit Lawang, Pulau Weh en Lake Toba echt niet veel toeristen zult tegenkomen. De afstanden zijn op Sumatra echter wel behoorlijk groot, soms is daarom het vliegtuig pakken de beste optie. Ook reis je, net als op Flores, vaak met shared cars en dat nogal eens over bizarre wegen.

      Als je op zoek bent naar mooie natuur en tegelijkertijd wat avontuur, dan zou ik Sumatra hoe dan ook aanraden. De meeste toeristen vind je enkel en alleen op de eerder genoemde drie plekken. Voor cultuur zou ik zeker naar Mentawai gaan, en voor lekker eten naar Padang 🙂 .

      Mocht er nog iets zijn, let me know.

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw