Kuala Lumpur: de bruisende hoofdstad van Maleisië

Als je gaat backpacken in het veelzijdige Maleisië, dan is de kans groot dat jij je reis begint of eindigt in het levendige Kuala Lumpur. Zelf ben ik al meerdere keren in de hoofdstad geweest en dat is niet zonder reden. Ik heb er heerlijke tijden gehad, leuke reizigers ontmoet en mezelf eigenlijk nooit verveeld.

Het zijn met name de (super)aardige mensen, het zéér lekkere eten, de grote diversiteit en de compactheid  die het voor mij een fantastische stad maken.

Met compact en divers bedoel ik bijvoorbeeld dat je binnen een half uurtje van het sfeervolle en goedkope Chinatown naar het moderne gedeelte van de stad loopt, met dure winkelketens en luxe hotels.

Qua mensen loopt er werkelijk van alles: zakenlui in maatpakken, backpackers in een zwembroek en tanktop, Indiërs, Chinezen, moslimvrouwen, monniken en ga zo maar door. Ook zie je in Kuala Lumpur de meest moderne gebouwen afgewisseld met groene natuur.

In deze mini-reisgids ga ik je meer vertellen over Kuala Lumpur, de stad die door locals ook wel “KL” wordt genoemd.

Goed om te weten: de prijzen die ik in deze mini-gids noem zijn in Maleisische ringgit (RM). Over het algemeen staat 1 euro gelijk aan 4,5 tot 5 RM. De actuele dagkoers kan je hier bekijken.

Enkele feitjes over Kuala Lumpur

Wat weet jij al over Kuala Lumpur? Hieronder enkele feitjes over de hoofdstad van Maleisië:

  • Kuala Lumpur is ongeveer 245 vierkante kilometer groot en telt zo’n 2,3 miljoen inwoners. Ze is daarmee de grootste stad van Maleisië.
  • Ongeveer 50% van de stad is islamitisch.
  • Letterlijk vertaald betekent ‘Kuala Lumpur’ ‘Muddy Confluence’, niet vreemd aangezien de stad tussen 2 rivieren ligt: de Gombak- en de Kang-rivier.
  • In mei 2015 werd KL uitgeroepen tot een van de ‘New7WonderCities’.
  • Het is de winkel- en mode-hub van Maleisië. Zo vind je er meer dan 65 shopping-malls, de ene nog groter dan de andere.

 

Bezienswaardigheden en activiteiten in en rondom Kuala Lumpur

Dat er in de hoofdstad van Maleisië een hoop te beleven valt, zal je waarschijnlijk niet verbazen. In dit gedeelte noem ik mijn favoriete bezienswaardigheden en to-do’s in willekeurige volgorde.

 

1. Bezoek de Petronas Twin Towers als de zon onder is


De Petronas Towers, toch wel hét kenmerk van KL. Zeker in de avond kun je hier prachtige foto’s maken aangezien de torens, van ieder 452 meter hoog, sfeervol verlicht zijn als het donker is.

Je kunt overigens ook naar binnen en genieten van het uitzicht vanaf de loopbrug die beide torens met elkaar verbindt. Behalve deze brug, kun je met hetzelfde toegangsbewijs naar het observatiedek gaan waar je ruim een kwartier de tijd krijgt om Kuala Lumpur vanaf grote hoogte te zien.

Goed om te weten: het entreebewijs kun je beneden bij de hoofdingang voor RM80 kopen. Ga bij voorkeur zo vroeg mogelijk, aangezien er per dag een gelimiteerd aantal tickets beschikbaar is.

Een andere bekende toren is de Menara KL Tower, qua grootte het vijfde grootste gebouw ter wereld. Een aanrader, want zo kun je Kuala Lumpur vanuit vogelperspectief bekijken. Het fijne is dat het hier doorgaans veel minder druk is dan bij de Petronas Towers.

 

2. Ga hardlopen (of relaxen) in een van de groene parken

Zelf ben ik nogal een liefhebber van hardlopen, met name omdat het bijna overal kan en je geen hele hordes mensen bij elkaar moet zien te regelen, zoals bijvoorbeeld bij voetbal het geval is.

Per toeval kwam ik uit bij het KLCC-park waar een hardloop-parcours is aangelegd met een prettige softe grond om op te lopen. De trail is 1,3 kilometer lang en je ziet hier zowel locals als reizigers hun dagelijkse workoutje doen.

Behalve rennen, is ook crossfit iets dat in dit park niet vreemd is. Denk aan opdrukken, optrekken, squats en dat soort oefeningen.

Softe grond zei ik, zo zacht zelfs dat ik er met blote voeten op heb hardgelopen als ik geen hardloopschoenen bij me had. Geen blaren, geen pijn aan m’n voeten, het ging prima.

Het prettige is bovendien dat er voldoende fonteintjes aanwezig zijn waar je gratis water kunt drinken. Ook staat er iedere 100 meter een markering op het parcours zodat je weet hoe ver je hebt gelopen.

Ik vind dit in ieder geval een heerlijke plek om aan het eind van de middag even flink te zweten. Vervolgens terug naar je hostel, douchen en je voelt je als herboren.

Als je geen zin hebt om te sporten, kun je natuurlijk ook gewoon relaxen in het gras. Ga niet te vroeg naar huis, want in de avond is er een prachtige fontein-show.

Houd je van stadsparken? Dan is het Kiara Park in de wijk TTDI een aanrader om heen te gaan. Sterker nog: het is denk ik mijn favoriete park van heel Zuidoost-Azië.

Deze apen kwam ik tegen tijdens m’n workout in het Kiara Park

Dat je vlakbij de drukte bent, heb je dat idee helemaal niet als je hier bent. Het is een plek bestaande uit jungle, een hangbrug, loop-parcours en rekken om fitnessoefeningen te doen. En apen, die zijn er ook 🙂 . TTDI is met de MRT in 15 minuten te bereiken vanaf de MRT Pasar Seni (Chinatown).

 

3. Geniet van het gevarieerde eten in Jalan Alor

Jalan Alor

Het eten in Maleisië, en met name in Kuala Lumpur, heb ik als bijzonder lekker ervaren. Misschien wel het beste van heel Azië. Behalve de lokale keuken, is er ook een overvloed aan Chinese, Indiase, Thaise, Indische en Westerse gerechten te krijgen.

Jalan Alor is een straat die in het centrum van de stad ligt. Om precies te zijn vlakbij het bekende gebied Bukit Bintang. Neem daar ook zeker een kijkje, het is een ietwat chaotische, maar erg leuke wijk.

Als je de straat inloopt, word je direct aangenaam verrast met de heerlijke geuren die van de vele food courts afkomen. Ben jij een liefhebber van Aziatisch eten en wil je eens wat nieuws proberen, dan is dit de plek waar je moet zijn.

Wat ik zelf erg lekker vind, zijn de chicken tandoori en roti canai. Behalve Jalan Alor is trouwens ook Little India een plek waar je echt geweldige gerechten kunt proeven.

 

4. Bezoek de Sri Mahamariamman-tempel

Sri Mahamariamman Temple

Bij Kuala Lumpur denk je misschien niet zo snel aan tempels omdat de bevolking grotendeels islamitisch is, maar de Sri Maha Mariamman-tempel is een prachtwerk om te zien. Dit is trouwens ook de oudste hindoetempel van heel Maleisië en je ziet hier met name Indiase hindoes samenkomen. Indiërs zijn met dik 10% ruim vertegenwoordigd in Kuala Lumpur, en zo’n 81% van hen is hindoeïstisch.

Het bouwwerk staat aan de rand van Chinatown en is zodoende eenvoudig te bereiken. Let vooral goed op de schitterende details en de vele kleurrijke beelden. Het is trouwens wel verplicht om met blote voeten naar binnen te gaan.

Met een beetje geluk val je met je neus in de boter en vindt er een mooie ceremonie plaats, zo komt het regelmatig voor dat locals in deze tempel trouwen.

De toegang is overigens gratis, alleen voor het afgeven van je schoenen betaal je RM0,20. Maar goed, zo weet je in ieder geval zeker dat je naderhand niet op blote voeten hoeft te vertrekken 🙂 .

Wil je nog een mooie tempel zien? Ga dan ook naar de prachtig versierde Thean Hou-tempel die net buiten het centrum ligt. Een aanrader is om ook even een rondje om het bouwwerk te lopen naar de tuin, je heb hier onder meer een aantal vijvers vol met schildpadden. Dit is trouwens een boeddhistische tempel, in Kuala Lumpur is het boeddhisme met zo’n 36% de tweede religie van de stad. Ongeveer 43% van Kuala Lumpur heeft een Chinese achtergrond, waarvan bijna 87% boeddhist is.

Ook hier is de toegang gratis. Wederom geldt dat je even je schoenen uit moet trekken voor je naar binnengaat.

 

5. Ga shoppen in een van de vele malls

Ik zei het al even in het begin: KL is een walhalla voor liefhebbers van (gigantische) overdekte winkelcentra. Toegegeven, zelf heb ik het meestal vrij snel gezien en ben ik liever in de buitenlucht, maar hieronder toch enkele aanraders:

Allereerst de enorme KLCC-mall waar je behalve merkkleding en eetgelegenheden ook nog een bioscoop hebt waar je voor RM20 of minder een bekende kaskraker kunt kijken.

Tip: loop via de ondergrondse tunnel naar het Aquaria KLCC, een reusachtig aquarium waar je allerlei soorten vissen om je heen ziet zwemmen: roggen, zeepaardjes, haaien, piranha’s, er is van alles te zien. De entree is RM71.

Het Berjaya Times Square vond ik bijzonder omdat er behalve allerlei winkeltjes -ik heb hier nog een short gekocht in de Levi’sstore– ook het gelijknamige pretpark met een gigantische achtbaan te vinden is. Zoiets zie je alleen in Azië toch?

Tot slot noem ik KL Sogo waar je moet zijn voor de beste koopjes. Kortingen van 80% zijn hier in ieder geval niet uitzonderlijk. Ook heb je er een food court waar je erg lekker kunt eten.

 

6. Loop door het kleurrijke Little India en de levendige Petaling Street

Cultuur snuiven in het gezellige Little India

Als je nog op zoek bent naar (goedkope) souvenirs zoals mooie kledingstukken, dan is het al even genoemde Little India een leuke plek om naartoe te gaan. Sowieso is het geen straf om door deze wijk te lopen.

Alles ademt hier spiritualiteit en bovendien gaat het er allemaal erg relaxt aan toe. Behalve mooie stoffen en dergelijke, kun je er trouwens superlekker eten. Tenminste, als je bijvoorbeeld van een Indiase curry houdt. Ik wel in ieder geval 🙂 .

Behalve Little India, is ook Chinatown een absolute must als je in Kuala Lumpur bent. Je kunt er bijna niet omheen, aangezien de drukke Petaling Street dé plek is waar je de meeste backpackers in de avonduren ziet rondstruinen.

Petaling Street -lokaal ‘Jalan Petaling’ genoemd’- is vooral ’s avonds erg gezellig

Waar moet je aan denken in Petaling Street? Een soort Khao San Road zoals in Bangkok: erg druk, veel lokale verkopers met namaak-merkkleding en heel wat mogelijkheden om te proeven van de Chinese keuken.

Vergeet tijdens het lopen niet omhoog te kijken, de rode versiersels geven de straat een sfeervol karakter.

Vanuit Chinatown loop je in ongeveer een half uurtje naar Little India, de wijken liggen zo’n 2,5e kilometer van elkaar.

 

7. Bezoek de fraaie Jamek Mosque

Per toeval kwam ik uit bij de Jamek-moskee, meteen ook de oudste van de stad. Overigens moet je sowieso niet opkijken als je een moskee ziet in Kuala Lumpur, aangezien 50% van de Maleise bevolking islamitisch is.

Grappig detail: toen ik naar binnen wilde werd me gevraagd om een soort jurk aan te doen aangezien mijn knieën niet bedekt waren. Ach, op die manier voelde ik me echt een local 😉 .

Op het plein heb ik wat rondgelopen en heb ik in het overdekte gedeelte diverse moslims zien bidden. Bijzonder om eens meegemaakt te hebben.

De toegang tot het islamitische bouwwerk is gratis. Bovendien loop je er vanuit Chinatown zo naartoe. Ze is iedere dag tussen 08.30 uur en 12.30 uur & van 14.30 uur tot 16.00 uur geopend, behalve op vrijdag.

 

8. Bekijk de vele vogels in het Kuala Lumpur Bird Park

Het vogelpark is een van de belangrijkste attracties die je in de stad vindt. Bovendien is dit het grootste vogelpark ter wereld waar vogels vrij rond kunnen vliegen.

Eenmaal binnen loop je eigenlijk buiten rond, alleen de bovenkant van het park is begrensd met een net zodat de beestjes niet kunnen ontsnappen. Denk niet dat de vogels weinig ruimte hebben, de netten hangen zeer hoog.

Wél maak ik een kanttekening, aangezien niet alle vogels vrij rondvliegen. Sommige van hen zitten (helaas) in een kooi.

In totaal leven hier meer dan 3.000 vogels van wel 200 verschillende soorten. Denk aan papegaaien, roof- en loopvogels.

Persoonlijk vind ik de neushoornvogel erg bijzonder om te zien, deze heb ik trouwens ook in het wild gespot in de Proboscis Monkey Sanctuary bij Sandakan op Maleisisch Borneo. Je kunt ze hier in het Hornbill-gedeelte aanschouwen.

Behalve vogels, leven hier ook aapjes en herbergt het park diverse watervallen en een aantal vijvers waar je kunt zitten.

De entree tot het park bedraagt RM50. Om erheen te komen adviseer ik je met de bus of taxi te gaan, aangezien het zo’n 3 kilometer is vanaf Chinatown en de weg soms nogal steil kan zijn. Ik raad je trouwens aan om in de ochtend te gaan, de meeste shows vinden dan namelijk plaats.

 

9. Beklim Bukit Tabur

Ik op de top van Bukit Tabur

Even buiten Kuala Lumpur ligt de Tabur Hill, een berg van 396 meter hoog. Als je het stadsleven even wilt verruilen voor wat avontuur, is dit een ideale invulling van je dag. Ik vond het echt vet om te doen.

Je komt langs rotsen met kristallen (‘quartz rocks’), bosomgevingen en zal zo nu en dan de apen van boom naar boom horen springen. Onderweg zijn er diverse viewpoints waar je even kunt bijkomen. En dat is nodig, wat sommige stukken zijn behoorlijk steil en het kan er behoorlijk benauwd zijn. Ik was in ieder geval drijfnat van het zweet.

Eenmaal boven -je klimt deels via een touw- word je beloond met een spectaculair uitzicht over de Kuala Lumpur-skyline en aan de andere kant zie je de prachtige Klang Gate Dam liggen.

Er zijn trouwens drie routes: West, East en Far East. Ikzelf heb de meest populaire en veilige gelopen, namelijk West. Om kwart over vier ‘s-middags. Binnen een uur was ik op de top. Ik heb de hike niet als gevaarlijk ervaren, maar dit is bij East en Far East echt anders. Daar moet je van rots naar rots klimmen met ertussen diepe afgronden. Bekijk de filmpjes maar op Youtube, ik kreeg er serieus zweethanden van.  Er zijn niet voor niets al meerdere mensen om het leven gekomen. Nergens is toezicht, je bent echt aan jezelf overgeleverd.

Een hike permit schijnt vereist te zijn en kost je RM5 per persoon. Ik zeg schijnt, omdat ik nergens een balie heb gezien om deze vergunning te kunnen kopen. Sterker nog, bij de ingang West was alles afgeplakt met tape om klimmers de boodschap te geven om niet naar boven te gaan.

 

10. Breng een bezoekje aan het FRIM-natuurgebied

FRIM Kuala Lumpur

Nog meer avontuur nodig? Ga dan naar het FRIM-park waar je op 30 meter hoogte over een de 150 meter lange hangbrug kunt lopen. In de verte zie je de skyline van Kuala Lumpur liggen. Ik moet trouwens zeggen: kon lopen. In 2017 is de canopy walk namelijk permanent gesloten.

‘FRIM’ staat voor ‘Forest Research Institute Malaysia en is niets anders dan een schitterende jungle die dichtbij Kuala Lumpur ligt. Niet bepaald iets waar je aan denkt als we het hebben over de hoofdstad van Maleisië hebben hè?

Het natuurreservaat bestaat uit diverse wandelparcours en je vindt er de Kepong Botanical Gardens, waar je van het mooie landschap kunt genieten. Ook heb je er de mogelijkheid om trekkings te doen en om op avontuur te gaan met een mountainbike.

Je kunt er in 30 tot 45 minuten komen vanuit het centrum van KL. Behalve de taxi kan je tevens gebruikmaken van het openbaar vervoer. Stap in dit geval uit bij het Kepong Sentral KTM Komuter Station.

 

De Batu Caves?

Je denkt misschien: “en de Batu Caves dan?” Wat mij betreft is dit niet zo’n bijzondere plek als sommige reisgidsen je willen doen geloven. Ja oké, de trap en het gouden beeld zijn zeker mooi en de vele aapjes leuk om te zien, maar de binnenkant van de grot vond ik persoonlijk weinig bijzonders.

Wat is de beste reistijd voor Kuala Lumpur?

Er is niet een specifieke beste reisperiode te noemen voor de hoofdstad van Maleisië. KL kent een tropisch klimaat, wat betekent dat het altijd warm en vochtig is. Ook valt er bijna dagelijks wel een korte, fikse bui aan het eind van de middag.

De maanden november tot en met begin januari zijn qua temperatuur misschien nog wel het meest aangenaam om in de stad te verblijven. Gemiddeld is het dan zo’n 23°C. Bovendien heb je in deze periode oud en nieuw, Chinees Nieuwjaar en Thaipusam, wat de Kuala Lumpur een erg gezellige plek maakt om te vertoeven.

Andere maanden die ik je kan aanbevelen, zijn juni tot en met september. Statistisch gezien valt in deze periode de minste regen, al is dit verschil in de praktijk niet echt noemenswaardig.

 

Waar kan je je tours en activiteiten boeken?

Indien je een bepaalde tour of activiteit wilt doen, kan je dat in Kuala Lumpur zelf regelen. Een andere optie is om alvast online iets te boeken bij een partij als Get Your Guide.

 

Welke accommodaties raad ik je aan in Kuala Lumpur?

Dit is het Nowhere Hostel, in de buurt van Little India – ik sliep er in een privékamer want dit is niet helemaal mijn ding…

Persoonlijk raad ik je aan om in Chinatown te verblijven, dit is het gedeelte waar je het merendeel van de backpackers aantreft. Je kunt hier al slapen voor RM12, weet wel dat je dan in een dorm (slaapzaal) ligt. Een andere wijk die leuk is voor backpackers, is Bukit Bintang.

Aanraders qua hostels om te overnachten in Chinatown zijn bijvoorbeeld Mingle Hostel, Birdnest Guesthouse en Space Hotel. Wil je écht goedkoop en veel andere backpackers tegenkomen, dan is Backpackers Travellers Inn precies wat je zoekt. Verwacht hier echter geen comfort of zo. Ikzelf sliep hier ooit eens een week in een dorm voor RM14.

Op zoek naar een plek in het rustigere gedeelte van Petaling Street én een goedkope eigen kamer? Ga dan naar het Rain Forest Hotel. Persoonlijk vond ik het er wel erg gehorig. Tot slot kun je ook voor comfort kiezen, als je een wat ruimer budget hebt. In dit geval zijn Four Points by Sheraton Kuala Lumpur en Else Kuala Lumpur twee plekken die je waarschijnlijk wel bevallen.

Het kan zijn dat je Chinatown te hectisch vindt hoor, in dat geval zou ik je accommodatie boeken in Bukit Bintang. Een tof hostel is hier OA ThE FACTORY AT BUKIT BINTANG. Betaalbare privékamers heb je bij het door reizigers geliefde D’Majestic by Lush Living. Zoek je comfort en slaap je liever in een hotel? Dan adviseer ik je om naar KLoe Hotel of het luxe Banyan Tree te gaan

Zit je het liefst vlakbij de Petronas Twin Towers, dan is het handig om je accommodatie in KLCC te boeken. Een fijn hostel is hier The Bed KLCC. Of kies voor een comfortabel hotel en boek je verblijf bij Eaton KLCC Suites By Elite.

PS. Let er bij het boeken goed op of je kamer een raam heeft. In Kuala Lumpur is het namelijk niet ongebruikelijk dat kamers geen ramen hebben. Ikzelf vind dit altijd benauwend.

 

Hoe zit het met vervoer in Kuala Lumpur?

De metro is echt een aanrader om Kuala Lumpur te verkennen

Het openbaar vervoer is in deze stad uitermate goed geregeld. Behalve het ov kun je -net als ik altijd doe- heel veel dingen eenvoudig vanuit Chinatown belopen.

Kuala Lumpur kent een heleboel metrostations, bij KL Sentral –het centraal station van KL- komen alle metro’s samen. De metro’s zijn bekend onder de namen LRT en MRT.  Het metronetwerk is Light Rail Transit (LRT) en de metrobedrijven heten KTM Komuter (voornamelijk buiten de stad) en RapidKL (binnen en buiten de stad). Reken voor binnenstedelijk vervoer op één tot enkele ringgits voor je ritje. Ik vind de metro echt een superfijn transportmiddel om Kuala Lumpur te ontdekken. Je bent snel van de ene in de andere wijk. Daarnaast is het dus ook nog eens goedkoop.

Dan de skytrain, het is iets dat direct opvalt als je in de stad bent. Dit is de KL Monorail waarmee je door het centrum van de KL, of beter gezegd over het centrum, kunt rijden. In totaal stopt deze ‘trein’ bij 11 stations en je betaalt RM1,20 per stop.

Verder kun je gebruikmaken van de hop-on-hop-off-bussen. Het fijne is dat je overal kunt in- en uitstappen waar je wilt. Heb je het wel gezien, dan stap je op de volgende bus om verder te gaan naar de volgende highlight. De kosten zijn RM50 via deze website. Je kunt ook bij de bus zelf, via je hostel of een tourbureautje jouw ticket aanschaffen. Echter, met het uitstekende metronetwerk is deze bus eigenlijk een beetje overbodig als je het mij vraagt.

De grootste busmaatschappij is RapidKL, een ritje kost vaak maximaal enkele ringgits. Tot slot is er de GOKL-bus waarmee je gratis kunt reizen tussen de voornaamste wijken in de stad: Bukit Bintang, KLCC en Chinatown. Puduraya is het centrale busstation van Kuala Lumpur en ligt vlakbij Chinatown.

Uiteraard kun je ook de taxi nemen, alleen zal dit bijna nooit nodig zijn. Toch de taxi nemen? Vraag in dat geval wel of de chauffeur z’n meter aanzet om oplichting te voorkomen. Of download de app Grab en boek online je Grab-taxi. Dit is bovendien een stuk goedkoper dan een reguliere taxi en je hoeft niet meer te onderhandelen over de prijs, die zie je namelijk direct als je boekt.

 

Hoe kom je vanaf de airport in Chinatown of Bukit Bintang?

Allereerst is het goed om te weten dat Kuala Lumpur twee internationale luchthavens heeft: KLIA1 en KLIA2. ‘KLIA’ staat voor ‘Kuala Lumpur International Airport’.

Als je vanuit Nederland komt, zal je aankomen op KLIA1. Vlieg je met AirAsia vanuit bijvoorbeeld Bangkok of vanaf Bali, dan zal je landen op KLIA2. KLIA2 is de LCCT, oftewel de Low-Cost Carrier Terminal.

Tip: als je Kuala Lumpur per vliegtuig verlaat, check dan altijd goed of dit vanuit KLIA1 of KLIA2 is. Veel binnenlandse vluchten (behalve AirAsia) vertrekken trouwens ook vanaf Subang Airport.

Vanaf beide airports kan je de KLIA Ekspres (de trein) nemen naar KL Sentral. Daar kan je vervolgens door-reizen naar Bukit Bintang of Chinatown. De rit met de KLIA Ekspres kost ongeveer RM55 en duurt 35 minuten.

Goedkoper is echter om de bus te pakken, je stapt dan bovendien direct in Chinatown of Bukit Bintang uit. Je loopt hiervoor naar de ticket-counters speciaal voor bussen. In KLIA1 vind je deze net buiten de airport. Als je het niet kan vinden, dan kun je het altijd even vragen. Bussen rijden over het algemeen eenmaal per uur, terwijl de KLIA Ekspres vaker rijdt. Wel is de KLIA Ekspress met RM55 een stuk duurder dan de bus, die om en nabij de RM15 zal kosten voor een ritje naar Chinatown of Bukit Bintang. Deze busrit duurt 1 uur, soms langer, afhankelijk van het verkeer.

Behalve de KLIA Ekspres en de bus kan je uiteraard ook de taxi pakken. De eerdergenoemde Grab-taxi is tevens mogelijk vanaf de beide luchthavens. Naar het centrum (Bukit Bintang, KLCC en Chinatown) kost dit je om en nabij de RM65.

 

Welke eetzaakjes, cafeetjes, bars en discotheken zijn leuk in Kuala Lumpur?

Zoals ik al aan heb gegeven, raad ik je aan om naar Little India, Chinatown en Jalan Alor te gaan. Een aantal van mijn favorieten zijn: Betel Leaf, Ippudo en Restoran Yusoof Dan Zakhir.

Indiaas eten in… Little India natuurlijk 😀

De laatstgenoemde spot -Restoran Yusoof Dan Zakhir, dat vlakbij de Central Market ligt- is mijn absolute nummer 1. Als ik in KL ben is dit dé plek waar ik heenga voor roti canai, chicken tandoori maar ook voor noodles & vegetables with tofu. Als je van zoet houdt, drink dan zeker een tea tarik. Van buiten ziet dit tentje er misschien niet heel aantrekkelijk uit, maar het eten is hier fantastisch.

Ben je op zoek naar heerlijke sushi of ander Japans eten? Dan is Sushi Tei een plek waar je geweest moet zijn. Ik at er bijvoorbeeld dit:

Sushi-Tei

Lekker hè 😉 ?

Een andere tip is ‘het restaurant zonder naam’. Ik heb er nog naar gevraagd, maar een officiële naamgeving ontbreekt. Dit eetzaakje ligt vanaf de weg gezien links naast het Dragon Inn Hotel, vlak om de hoek van Petaling Street. Je vindt er lekkere verse vis en héél veel groenten waar je uit kunt kiezen. En bovendien is het er spotgoedkoop 🙂 .

Lekkere koffie vind je bij LOKL Coffee Co, waar je vanuit Jalan Petaling zo heenloopt. Artisan Roast Coffee in TTDI is een andere aanrader. Maar… De voor mij beste koffiespot ontdekte ik in april 2023 en die heet Bean Brothers in de buurt van KLCC. De ijsespresso die ik er dronk was echt heerlijk en lekker krachtig. Daarnaast is het ook nog een leuke tent om te zitten.

Bean Brothers, ik vond de koffie er super

Waar moet je zijn als je wilt uitgaan in Kuala Lumpur? Persoonlijk vond ik de rooftop bar van de Reggae Mansion altijd erg leuk om de avond te beginnen. Die is anno 2023 echter helaas gesloten.

Maar niet getreurd, er zijn zat andere mogelijkheden. Zo kun je altijd even bij je hostel checken of er iets te beleven is. Bij het Mingle Hostel is dit bijvoorbeeld vaak het geval.

Verder is er Jalan P Ramlee, toch wel hét uitgaansgebied van KL. Verwacht hier trouwens geen typische backpacksfeer of zo; toen ik hier rondliep stonden er diverse Ferrari’s en andere dure auto’s geparkeerd. Je hebt er echter wel enkele gave barretjes waar je binnen kunt lopen.

Voor een typische discotheek met house, techno en dat soort muziek, kan ik je Zouk Club in KLCC aanbevelen. Je kunt hier vanuit Jalan P Ramlee in ongeveer 10 minuten tot een kwartiertje heenlopen. De entreeprijs is afhankelijk van de dag en het tijdstip. Op steenworpafstand ligt Club Kyō KL, waar een toffe underground-sfeer hangt.

Weet dat een flesje bier in Kuala Lumpur al snel RM20 of meer kost en een biertje van de tap RM15, ook in de meest eenvoudige bars. Dit komt door de hoge belastingen die op alcoholische dranken zitten, omdat de meerderheid van de bevolking islamitisch is.

Haal het maximale uit je reis door Maleisië

Ga jij backpacken in Maleisië? Ben je op zoek naar routes? En heb jij geen zin in gedoe tijdens de planning van je avontuur? Wil jij simpelweg het maximale uit je reis door Maleisië halen? Dan heb ik iets voor je wat je niet mag missen.

Samen met een aantal andere experts heb ik namelijk Backpackgids Azië ontwikkeld. De gids staat vol met onwijs gave en waardevolle info over Maleisië en andere landen in Azië.

Je hoeft niks meer uit te zoeken, al het belangrijke en lastige voorwerk hebben wij voor je gedaan.

In de gids vind je onder meer:

Cruciale informatie voor je vertrekt.
Duidelijk uitgestippelde routes waar je direct mee op pad kunt.
Waardevolle transportinfo waarmee je zeeën van tijd bespaart.
Toffe accommodaties, eetzaakjes en bekende maar ook geheime plekjes.
Insider-tips, secrets en travel hacks die je gezien moet hebben.

Bovendien krijg je er liefst drie gratis bonussen bij!

Wil jij alles uit je reis halen? Klik dan nu op de onderstaande knop.

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.
6 Antwoorden
  1. Daan

    Thnx voor dit! Duidelijk verhaal! Ik zit zelf nu op Bali en eindig mijn reis in KL. Hoeveel dagen raad je aan? En kan je gewoon alleen over straat daar? Thnx! – DC.

    1. Avatar foto
      Robbert

      You’re welcome!

      Het aantal dagen, tja… De een zegt 2 dagen en de ander een week 😉 . Ik kan me er prima een dag of 6 vermaken, maar ik hoef bijvoorbeeld niet iedere dag naar een ’trekpleister’.

      En ja, je kan zeker alleen over straat. Kuala Lumpur is een moderne stad.

      Veel plezier!

  2. Debbie

    Hoi Robertt,

    Overweeg om via Singapore, een paar dagen KL te doen om vervolgens door te reizen naar Thailand. Heb jij tips voor me? Hoor het graag van je.

    gr Debbie

  3. Arina

    Hoi Robbert,

    Hoe kom ik vanuit Kuala Lumpur bij de Butik Tabur? Kan ik dit zelf met een bus o.i.d. of moet ik dit via een hotel regelen? En met hotel regelen bedoel ik: is dit een activiteit waarbij begeleiding nodig is?

    Groetjes,
    Arina

    1. Avatar foto
      Robbert

      Hoi Arina,

      Zelf ben ik er met een local heengegaan, maar je kunt ook gewoon een Grab-taxi pakken. De klim die ik gedaan (West) heb kan zonder begeleiding, maar lees je goed in. East en Far East zijn namelijk andere koek.

      Veel plezier!

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw