De ultieme gids voor het Thaise strandparadijs Koh Lipe

Koh Lipe is dé plek in Thailand waar je moet zijn voor witte stranden en helder water. En daarmee bedoel ik: écht helder water, kristalhelder zelfs. Ze ligt middenin het Tarutao National Marine Park, een walhalla voor snorkelaars en duikers. En met een oppervlakte van 4 km² mag het zuidelijkste eilandje van het Land van de Glimlach oprecht piepklein genoemd worden.

De ongelofelijke stranden, de bruisende Walking Street vol eettentjes, cannabis-shops en bars, een waanzinnige onderwaterwereld, het feit dat je alles te voet kunt doen en de afwezigheid van auto’s maken Koh Lipe tot de gedroomde bestemming voor menig backpacker.

Wel zeg ik daarbij dat het eiland de afgelopen jaren een steeds populairder oord is geworden. Luxepaardjes, backpackers, flashpackers, vakantiegangers; je vindt er eigenlijk van alles. In het hoogseizoen is het er echter gewoon té druk als je het mij vraagt. Ik merkte het al in 2017, toen ik er enkele weken met m’n zusje verbleef. Zoals ik destijds al schreef, was het er een stuk toeristischer dan ik in eerste instantie had gedacht. Het waren grotendeels Scandinaviërs op dit bounty-paradijs afkwamen. Bizar hoe snel zoiets gaat, want een paar jaar ervoor hoorde je er niemand over. Toen was het vooral party-eiland Koh Phi Phi waarover gesproken werd.

De populariteit samen met de geringe grootte (en dus het beperkte aanbod van accommodaties) zorgen er bovendien voor dat het een van de prijzigere eilanden van Thailand is, daarover zal ik gewoon eerlijk met je zijn. Desalniettemin heb je zeker manieren om de kosten niet uit de pan te laten rijzen en er als backpacker door het leven te gaan. En gelukkig maar!

Drukte is trouwens vooral merkbaar op de Walking Street. Op de stranden is het er namelijk verrassend rustig en hoef je weinig moeite te doen om een plaatsje voor jezelf te vinden. Het is dus geen hutjemutje-gedoe zoals ik bij Railay Beach meemaakte.

En dan nog iets. Net als vrijwel iedere andere toeristentrekpleister heeft ook Koh Lipe een jasje uit moeten doen tijdens de corona-crisis. Het eiland was lange tijd gesloten, horecazaken en hotels gingen kopje onder en de locals hebben alles opnieuw moeten opbouwen. Nu, in 2023, is het er weer bruisend, al zijn de sporen zeker nog zichtbaar. Het gaat dan vooral om verlaten gebouwen en rotzooi van panden die langs de weg ligt.

Als je mij vraagt om Koh Lipe in een paar woorden samen te vatten zeg ik: paradijselijk, klein, levendig, laidback en ontwikkeld. Verwacht in ieder geval geen authentiek eiland, daarvoor kun je beter naar het nabijgelegen Koh Bulon of Koh Tarutao trekken. Zoek je echter naar gezelligheid, mooie stranden en wil je simpelweg relaxen? Dan is dit jouw gedroomde plek. Ik durf wel te stellen dat de stranden en het water hier tot de mooiste van Thailand horen. Sommige mensen hebben het niet voor niets over ‘de Malediven van Thailand’. Daarbij heb ik nergens in het land zo’n mooie onderwaterwereld gezien.

Ben je benieuwd geworden naar Koh Lipe en wil je er in de nabije toekomst zelf een keer naartoe? Ik kan het me voorstellen. Precies daarom heb ik deze gids voor je geschreven. Hierin deel ik mijn belangrijkste tips met je voor het eiland, inclusief dingen om te doen, leuke eettentjes en bars en fijne accommodaties om te slapen.

Bezienswaardigheden en activiteiten op en rond Koh Lipe

Wat is er zoal te doen op Koh Lipe? En in de omgeving? Hieronder vind je mijn beste tips voor dit heerlijke eiland.

 

1. Maak kennis met de altijd gezellige Walking Street

De Koh Lipe Walking Street is met name ’s avonds een gezellige plek om rond te struinen

De Walking Street van Koh Lipe is de drukste straat van het eiland en de spot waar het allemaal gebeurt. Hier vind je winkeltjes, bars, eetzaken, stalletjes met streetfood en rondslenterende toeristen. En tegenwoordig ook wietshops. Via Pattaya Beach loop je er zo op om ten slotte op Sunrise Beach te belanden.

Het begin van de Walking Street bij Pattaya Beach
Een Cannabis-hotel? Ja, je ziet het goed 😉

Vooral na zessen als de zon ondergaat zul je merken dat het er een gezellige boel wordt. Mensen verzamelen zich om een hapje en een drankje te doen, waarvan er naderhand een hoop in een van de bars neerstrijkt om te gaan stappen. Populair is bijvoorbeeld de Maya Bar waar regelmatig dj’s draaien. Een tandje minder kan net zo goed hoor, er zijn namelijk ook zat zaakjes met livemuziek om te relaxen.

 

2. Relax op de beste plekjes van Sunrise Beach, Pattaya Beach en Sunset Beach

Pattaya Beach is het strand waar ik aankwam toen ik vanaf Pakbara de boot had genomen. Hetzelfde zal voor jou gelden. De eerste indruk was dat het een wat toeristisch strand is. En mijn gedachte bleek juist. Echter, als je helemaal op het uiteinde gaat liggen bij de rotsen en de bebossing, heb je een redelijk groot stuk te pakken dat verre van druk is. Je kunt hier ook lekker snorkelen, al is het niet vergelijkbaar met de tour waarover ik je later meer vertel.

De precieze locatie? Ga met je hoofd naar de zee staan en loop naar de rechterkant.

Nu was ik er in januari, een van de drukste maanden op Koh Lipe. Een vriend van me bezocht Pattaya Beach in april en toen liepen er amper mensen op Pattaya Beach, check de foto hieronder maar. Zo kan het dus ook!

Het fraaie Pattaya Beach
Dit soort typische Thaise bootjes zie je er heel veel

Een strand dat mij persoonlijk nog net wat meer aanspreekt is Sunrise Beach, je loopt er in krap 10 minuten heen via de Walking Street. Het begin is niet zo denderend (goh wat ben ik verwend hè 😀 ?), maar als je richting het noorden wandelt (met je hoofd naar de zee en dan linksaf), kom je bij een prachtig groot stuk wit zand uit waar het een stukje rustiger is dan in het begin.

De taxiboot-centrale op Sunrise Beach

Wanneer je nog ietsje doorloopt, zie je een ronde zandvlakte uit de zee omhoogkomen. Dit is Karma Beach, een strand dat feitelijk verbonden is met Sunrise Beach. Hoe lager het water staat, hoe beter ze zichtbaar wordt. Op Google Maps vind je Karma Beach onder de naam ‘North Point Beach‘.

Koh Lipe Karma Beach
Het ‘ronde’ Karma Beach was door het laagstaande water goed zichtbaar

Wandel nog even door en je komt uit bij het Mountain Resort. Je kunt er een trapje oplopen en genieten van een schitterend uitzicht over de heldere zee en het witte zand. Koop onderweg een ijskoude kokosnoot en het is genieten geblazen 🙂 .

Ook is hier een klein strandje te vinden dat je bij laag water trouwens via de zee kunt bereiken. Een stukje verderop ligt vervolgens Sunset Beach. Dé plek waar je moet zijn voor, hoe kan het ook anders, de zonsondergang. Kom je van de Walking Street stop dan onderweg bij Wat Hantalay, een tempel verscholen in de jungle en de enige tempel die je op Koh Lipe vindt.

Ben je het lopen zat en wil je even lekker stoom afblazen? Pak dan een massage op het strand. Ze kosten tussen de 300 THB en 500 THB voor een uurtje. Op de Walking Street betaal je minder, maar de locatie is er natuurlijk ook minder aantrekkelijk.

Extra tip: de stranden op Koh Lipe zijn superschoon, al gaat dit heus niet allemaal vanzelf. Meehelpen om de stranden op te ruimen? Meld je dan bij Trash Hero Koh Lipe dat in het centrum ligt.

2. Ontdek ook de verlaten stranden

Als je zin hebt om het eiland te ontdekken én bij strandjes uit te komen waar nagenoeg niemand te vinden is, dan kan ik je aanraden om richting het zuidwesten te gaan wandelen of te hardlopen.

Onderweg is het leuk om een lokaal dorpje met de naam Chao Lay Village te bezoeken. Interessant is dat je hier ziet hoe de locals -veelal zeenomaden- leven. Ik kan je vertellen: behoorlijk primitief. Zeker wanneer je de vergelijking trekt met de veelal luxe resorts die je op het eiland vindt. Die verschillen zijn soms lastig om aan te zien, zo vond ik in ieder geval.

Koh-Lipe-Chao-Lao-Village
Toen we in de Chao Lao Village liepen, zagen we ineens dit mooie natuurverschijnsel

Anyway, als je de ‘hoofdweg’ vervolgt, kom je op een gegeven moment uit bij bij een bord waarop Sanom Beach geschreven staat. Die volg je.

Je kunt vervolgens via de bossen naar beneden hiken en komt dan uit bij het strand. Een mooie baai die overigens nog best toeristisch is, aangezien er een resort gelegen is: Sanom Beach Souldivers Dive Resort.

Maar het mooiste komt eigenlijk pas als je een stuk verder wandelt naar het zuidwesten. Wanneer het pad stopt en overgaat in een bosweggetje, kom je namelijk via een avontuurlijke afdaling door de jungle bij een schitterend strandje uit.

Hoe deze plek heet? Pantai Galah Beach.

Ik heb er gesnorkeld en heb best wat leuke vissen gespot. Voor het echte werk raad ik je overigens aan om een snorkeltour te boeken. Daarover meer in puntje 5.

Naast Pantai Galah Beach ligt trouwens het kleinere Svedo Beach, dat via een korte wandeling over de rotsblokken bereikbaar is. Daar kun je lekker in alle rust relaxen of, net als ik, wat pull-ups (aan de bomen 😉 ), push-ups en rek- en strekoefenningen doen.

Wellicht denk je: waar zijn de foto’s van de drie stranden die je net noemt Robbert? Ik houd het graag een beetje mysterieus en vind simpelweg dat je er zelf maar eens een kijkje moet gaan nemen 😉 .

Indien je aan het eind van de middag gaat, is het de moeite om op de weg terug nog even te stoppen bij het al eerdergenoemde Sunset Beach om de zonsondergang te bekijken.

Geniet van een mooie zonsondergang op Sunset Beach

Weet wel dat het hier best druk kan worden, zoals op de bovenstaande foto te zien is.

Het kijkje in de lokale community en de verborgen stranden die ik tijdens deze dag heb gezien, waren voor mij de mooiste verrassingen die ik op Koh Lipe heb gehad.

 

4. Ga kajakken en stop bij snorkelspots

Mocht je willen snorkelen vanaf het strand spring dan in het water vlak voor het Ten Moons Resort. Daar heb je een hoop verschillende vissen en redelijk mooie koralen. Daarnaast heb je een meter of 40 vanaf het Bayview Sunset een groep rotsen met fraaie riffen liggen.

Verder zijn Koh Usen en Koh Kra, twee eilandjes voor de kust bij Sunrise Beach, aanraders voor wat betreft snorkelen. Huur een kajak voor 150 THB tot 200 THB per uur of 350 THB per dag en ga er eigenhandig naartoe. Over kajakken gesproken, je kunt tevens rond het eiland peddelen, je bent zo’n 3 uur onderweg en komt onderweg langs verschillende strandbars om even bij te tanken. Heerlijk toch?

Tip: een goede plek om relatief goedkoop een kajak te huren is Jakun​ @Kohlipe op Sunrise Beach.

5. Doe een snorkeltour of ga duiken en ontdek het prachtige Tarutao Marine National Park

Dit soort kleurrijke koralen kun je tijdens het snorkelen en duiken verwachten

Snorkelen vanaf het strand is leuk, maar het meest bijzondere maak je mee tijdens een snorkeltour. Die boek je hier. Ik heb echt schitterende stukjes gezien. Ook heb ik een ervaring gehad met vissen die met honderden zo dichtbij kwamen dat ik ze kon aanraken. Tot slot was het lichtgevende plankton indrukwekkend om meegemaakt te hebben.

Met zo’n bootje ga je op pad

Meer weten over deze mooie dag? Lees dan over mijn ervaringen tijdens de onvergetelijke snorkeltrip die ik heb gedaan in het Tarutao Marine National Park.

Tip: op Sunrise Beach kun je bij de ‘taxi service’ tevens een longtailboot charteren voor 1.500 tot 2.000 THB per dag. Maximaal zes mensen zijn toegestaan, al sprak ik ook iemand die met acht personen geweest is. Wel zelf eten, drinken en snorkelspullen meenemen.

Behalve snorkelen is duiken in dit marinepark een hele belevenis. Wil je je PADI of je SSI halen? Op Koh Lipe vind je diverse duikscholen, al is het er niet goedkoop. Een aanrader is Koh Lipe Diving School en je Open Water kost hier 14.500 THB. Qua kosten is bijvoorbeeld Koh Tao een betere optie.

 

6. Volg een yoga- of mediatieles

Yoga op het strand of in de vroege ochtend je dag opstarten met een verhelderende meditatie tijdens het opkomen van de zon? Koh Lipe is daar de uitgelezen plek voor. Je kunt het zelf doen of kiezen om een les te volgen. Een yogastudio die allerlei lessen aanbiedt en een uitstekende reputatie heeft is Keirita’s Yoga.

 

7. Maak een dagtrip naar Koh Adang

Een fabuleus uitzicht vanaf het Adang Island Resort

Vanaf Sunset Beach zal het je opvallen dat je uitkijkt op een veel groter eiland dan Koh Lipe. De naam van dit onbewoonde paradijsje is Koh Adang en het is gaaf om er een dag naartoe te gaan. Je kunt met een longtailboot (500 THB) erheen varen of zelf per kajak (150 tot 200 THB per uur en 350 THB per dag).

Dingen om te doen zijn hiken naar het viewpoint, daar heb je een fenomenaal uitzicht op de Andamanse Zee. Of trek door de dichte jungle en beland bij de Pirate Waterfall. En uiteraard mag snorkelen hier niet ontbreken. Ben je in voor een Robinson-avontuur en wil je voor een toffe eiland-ervaring gaan? Blijf dan een nachtje op het strand kamperen. Je regelt dit via het nationale park, een tent staat klaar voor je.

 

8. Vervolg je reis naar Koh Tarutao en/of Koh Bulon

Tarutao National Park Ao Son
Het ruige en bijna spookachtige Ao Son op Koh Tarutao

Wanneer je het wel gezien hebt op Koh Lipe raad ik je absoluut aan om naar een compleet ander eiland te gaan: Koh Tarutao. Wat hebben ik en m’n zusje hier een bijzondere tijd gehad zeg. Nee, je gaat er niet heen voor de paradijselijke stranden. Maar ach, die heb je op Koh Lipe al genoeg gezien. Koh Tarutao bezoek je om te hiken, te mountainbiken, te kamperen op het strand, wilde zwijnen te spotten (ja echt!) en voor het spannende verhaal dat achter het eiland schuilgaat.

Zoek je juist een verlaten bounty-eilandje met relaxen als centrale thema? Dan is Koh Bulon de bestemming die bij je past.

Koh Tarutao en Koh Bulon liggen op 1 tot 1,5 uur varen van Koh Lipe, afhankelijk van de weersomstandigheden. De boottocht die wij maakten naar Koh Tarutao was aan de heftige kant, dus bereid je voor. Beide eilanden hebben directe verbindingen met de haven in Pakbara, de plek vanwaar je ook de boot naar Koh Lipe pakt.

 

Animal Care Lipe en de Rock Stones Bar

Houd je van dieren en in het bijzonder van katten en honden? Welkom op Koh Lipe 🙂 . Katten en met name -erg tamme- honden lopen -en liggen- er namelijk in overvloed en komen graag met je knuffelen.

Voorheen was er bovendien een opvangplaats voor dieren die iets mankeren: Animal Care Lipe. Wij zijn er geweest en hebben kennisgemaakt met de aanwezige katjes en een ietwat mank lopende hond, genaamd Tattoo.

Animal Car Lipe katje
Een van de katjes die we tegenkwamen

Je vond deze dierenplek bij de Rockstones Bar, op minder dan 5 minuten lopen van de Walking Street.

Helaas zijn beiden er niet meer en is er op dit moment geen dieren-opvangplaats meer op het eiland. Wellicht komt er weer een, ik zal je dan een update geven.

 

Welke plekjes zijn aanraders qua eten en drinken?

Waar moet je zijn voor lekker Thais eten? Of misschien pizza? En welke koffietentjes zijn leuk op Koh Lipe? En hoe zit het met het nachtleven? Hieronder deel ik m’n beste tips met je.

 

Thais

Gewokte pepertjes met garnalen en inktvis – een typische favoriet als je van Thais houdt

Qua Thai food heb je logischerwijs zat opties om uit te kiezen. Het zijn de eettentjes die er qua inrichting vaak niet al te aantrekkelijk uitzien, maar waar je de lekkerste dingen voorgeschoteld krijgt.

Een toppertje om te eten is het Tiger Thai Restaurant, dat midden op de Walking Street te vinden is. Behalve de geijkte Thaise gerechten hebben ze er iedere dag verse vis die je zelf uit kunt kiezen, en daarna gebarbecued op je bord krijgt.

Drie andere typisch Thaise restaurants die ik je aanraad zijn het Thaidurm Restaurant, Serene Restaurant en Somtam. Bij de laatstgenoemde hebben ze erg goede papaja- en groene mango-salade. ‘Som tam’ is overigens Thais voor ‘papajasalade’. Een verfrissende (en pittige!) must-eat tijdens je verblijf in Thailand.

Is er streetfood op Koh Lipe? Jazeker 🙂 . Wanneer de avond valt zie je in de Walking Street en andere straatjes vanzelf de kraampjes verschijnen. Sateetjes, pizzapunten, mango sticky rice, pannenkoeken of simpelweg een bakje met ‘pad thai’ zijn de dingen waar je aan moet denken. Jaren geleden stond er steevast een vrouw naast de 7-Eleven in de Walking Street die superlekkere noedels en rijst verkocht, al heb ik haar recent niet meer gezien.

 

Andere keukens

Dit mooie uitzicht heb je bij The Steak House

Thais eten is lekker, maar soms wil je wel eens wat anders. Ja toch? Zelf ben ik fan van Indiaas. En toevallig of niet: op Koh Lipe zitten meerdere Indiase restaurantjes waar je echt heerlijk kunt eten. Zelf ben ik er bij twee geweest: Bombay en Royal India. Wat mij betreft vergelijkbaar qua smaak. Een aanrader is de chicken masala gecombineerd met een knoflook-naan. Houd er wel rekening mee dat je ongeveer twee keer zoveel kwijt bent als voor een Thais gerecht. Maar 200 THB is nog altijd goed te doen toch?

Heerlijke pizza’s en ander hoogstaand Italiaans eten kun je bij La Luna Italian op de Walking Street krijgen. Dit restaurant gerund door een Italiaan zit er al jarenlang en zal je niet teleurstellen.

Indien je zin hebt in livemuziek en tegelijkertijd iets wilt eten en drinken, dan is de OMG! Sports Bar & Restaurant absoluut een plek die je niet gemist wilt hebben. Deze bar is een icoon op Koh Lipe. En, in mijn geval, liepen er ook verschillende schattige honden rond 😀 .

Deze chillende makker krijg je er gratis bij, bij het OMG! Sports Bar & Restaurant

Tot slot noem ik The Steak House, niet zozeer vanwege het eten trouwens maar vanwege het idyllische uitzicht dat je er hebt op Pattaya Beach en het turquoise water. Bestel er een lekkere fruitshake en geniet 🙂 .

 

Zoetigheden

Candy-Broke-Koh-Lipe
Deze kleurrijke pannenkoekjes zijn superlekker

Iets dat je wat mij betreft echt moet proberen zijn de bovenstaande pannenkoekjes met als topping kokosnootrasp, mais en eigeel. Superlekker en slechts 20 bah. Je vindt ze bij verschillende streetfood-kraampjes.

Als tussendoortje is een banana pancake voor mij altijd een welkome hap. Bij Madame Yoohoo op de Walking Street heb je talloze opties waar je uit kunt kiezen: met Nutella, pindakaas, cashewnoten en zelfs tonijn. Die laatste lijkt me nou niet zo’n succes, maar keuze genoeg denk ik zo. Ook zonder banaan en met bijvoorbeeld ei is een verrassend lekkere optie.

Koh Lipe Banana Pancake
De welbekende bananenpannenkoek, een begrip in Thailand

Behalve de pannenkoeken, is het andere eten hier trouwens ook erg lekker. Bovendien relatief goedkoop. In de avond kan het alleen zomaar zijn dat je een half uur op je eten moet wachten, aangezien het er doorgaans nogal druk wordt. Maar dat is op wel meer plekken het geval.

Aanraders die ik heb geprobeerd zijn fried chicken garlic & pepper, fried curry & rice en natuurlijk de ’tom yum’. De papajasalade was wat mij betreft net wat minder dan ik gewend ben. Voordat ik het vergeet: de mangoshakes vond ik er super. Wel even het welbekende “no sugar please” zeggen, anders is ‘ie aan de zoete kant. Tenzij je daarvan houdt natuurlijk .

 

Koffie en ontbijt

Cappuccino met een slapende kat bij het Bloom Cafe & Hostel 🙂

Voor een lekkere cappuccino, latte, espresso of ijskoffie is het Bloom Cafe & Hostel echt een aanrader. Sowieso is dit een leuke accommodatie om te verblijven, daarover meer in het gedeelte over de slaapplekken op Koh Lipe.

Elephant is een ander eetzaak die ik standaard op m’n lijstje heb staan. Er zitten altijd wel mensen en dat heeft een reden. De setting en de kwaliteit van het eten zijn namelijk subliem. Indien je een fijn ontbijttentje zoekt met chille vibes, loop hier dan dus zeker even binnen. De koffie is er ook lekker trouwens.

Ga voor een vitaminebooster bij Elephant

Ontbijten op het strand met een koffietje erbij? Check Café Lipe.

Tot slot is Mojo Cafe & Bistro een chille stek om ’s ochtends je dag te beginnen. Ze maken er onder meer zelf bananenbrood, en je snapt dat je die moet proberen 😉 .

 

Strandbars en uitgaan

Wil je het nachtleven van Koh Lipe ontdekken? Verwacht laidback-bars met een typische eiland-vibe. Neem een kijkje bij de Corner Bar en Rainforest op de Walking Street. Ook de eerdergenoemde Maya Bar is hier relaxed. Op Pattaya Beach kun je terecht bij de Love Bar en de Reggae Bar, en de Boom Boom Bar is de bar waar je moet zijn op Sunset Beach.

Of drink je liever een cocktail op het strand? Dan is het Castaway Resort op Sunrise Beach een leuke plek om eens een kijkje te nemen. Tussen vier en zes hebben ze er happy hour en kun je goedkoop je slag slaan. Ook de sfeervolle Sea La Vie Bar op datzelfde Sunrise Beach is een tentje om eens lekker te proosten op het leven. Of doe het zonder alcohol en bestel er de passiefruit-shake, die is er namelijk bijzonder goed.

Een bar om ultiem te chillen is de Jungle Bar in het zuidoosten van Lipe, op pak ‘m beetje 7 minuten wandelen van het eind van de Walking Street. Qua inrichting heeft de eigenaar aan ieder detail gedacht en de ligging in de jungle maakt het extra tof. Nog niet veel toeristen lijken dit speciale tentje te kennen, dus laten we afspreken dat we deze tip onder ons houden.

Alcohol is het trouwens het goedkoopst in de kleine shops en niet in de 7-Eleven, mocht je zelf wat drank willen inslaan. Denk bijvoorbeeld aan de Big Sheep Minimart.

 

Hoeveel dagen raad ik je aan om op Koh Lipe te blijven?

’s Ochtends wakker worden op Pattaya Beach ❤️

Koh Lipe is als gezegd klein, maar het is een redelijke expeditie om er te komen. Daarom adviseer ik je om er in ieder geval 4 volle dagen te blijven.

Zo heb je de tijd om een volle dag te besteden aan rondwandelen en het strand, een dag te snorkelen of te duiken, te kajakken en het nog een dagje lekker rustig aan te doen – of eventueel een dagtrip naar Koh Adang te maken.

 

Waar op Koh Lipe raad ik je aan om te overnachten?

Het Serendipity Resort is een hemelse plek

Ben je helemaal alleen en wil je de kosten niet uit de hand laten lopen, dan is een dorm je enige optie. Privékamers voor 10 euro zoals op veel andere plekken in Thailand kan je vergeten. Houd rekening met prijzen vanaf omgerekend 10 euro per nacht in een hostel. Een van de fijnste hostels op Koh Lipe is zonder twijfel het Bloom Cafe & Hostel op de Walking Street. Het is bovendien een leuke plek om andere backpackers te leren kennen. Daar vlakbij ligt het Sangchan Hostel, een huiselijk hostel gerund door een aardige vrouw. Tot slot is het Nest Hotel Lipe een prima keuze, buiten heb je een zitje om te socializen met andere mensen.

Je kunt ook kiezen voor een relatief betaalbaar hutje aan het strand. Zo heb ik in 2017 een paar nachten in een basic-bamboehut geslapen bij Varin Village dat op Sunrise Beach ligt. De kwaliteit ervan is echter drastisch achteruitgegaan en ze mogen de boel wel eens vervangen of een servicebeurt geven. In die zin kun je beter net wat meer betalen en kiezen voor het Lipe Garden Beach Resort of Lipe Banyan Apartments, beiden gelegen op Pattaya Beach.

Heb je een iets ruimer budget tot je beschikking en ben je op zoek naar comfort? Dan zijn het AKIRA Lipe Resort en Ananya Lipe Resort bij Pattaya Beach absoluut twee accommodatie die je vrolijk zullen maken.

Indien je jezelf in de watten wilt leggen en op zoek bent naar een superfijne plek, dan kan ik je het Serendipity Beach Resort aanbevelen. Sunrise Beach is 5 minuten lopen, maar je hebt er tevens een eigen privéstrandje en zwembad om in te verkoelen. Het uitzicht vanuit je hangmat op het balkon op de heldere oceaan is ronduit geweldig.

Het heerlijke uitzicht vanuit je huisje bij het Serendipity Beach Resort

 

Hoe zit het met transport op Koh Lipe?

Als je op of rond de Walking Street loopt, dan kom je veel van dit soort scootertaxi’s tegen

Koh Lipe is in ongeveer een uur te voet te verkennen, en je ziet geen auto’s op het eiland. De enige gemotoriseerde vervoersmiddelen zijn lokale tuk-tuks, die veelal mensen met (zware) koffers of backpacks vanuit de haven bij Pattaya Beach naar hun accommodatie brengen. Het tarief hiervan is 100 THB, ongeacht je bestemming.

En die tuk-tuks vond ik soms best irritant eerlijk gezegd, want door de smalle wegen moet je de hele tijd opzij stappen en op je hoede zijn dat er geen tegen je aanbeukt. Zo was mijn ervaring tenminste 😉 .

 

Hoe zit het met pinnen op Koh Lipe?

Vandaag de dag zijn er vijf pinautomaten op het eiland, waaronder op de Walking Street en bij de haven. Je kunt er terecht met je normale bankpas, (veel) geld meenemen is dus niet nodig.

Mijn zusje maakte trouwens nog iets bizars mee. Er stond ‘Out of order’ in beeld. Het geld, 10.000 THB (inclusief toeslagen zo’n 300 euro), was er niet uitgekomen. Helaas wel van haar rekening afgeschreven. Maar goed, dit is gewoon domme pech en kan overal voorkomen. Gelukkig heeft ze het via de livechat met de ING kunnen oplossen.

Wat is de beste reistijd voor Koh Lipe?

Een dromerig uitzicht vanuit een vissersboot

Het hoogseizoen op Koh Lipe loopt van november tot het begin van mei. In december, januari en februari is het er het drukst. tijdens deze maanden zijn de accommodatieprijzen doorgaans hoger dan in de overige maanden, vooraf boeken is zodoende aan te raden.

Voor meer rust en betere prijzen is half mei tot en met oktober een betere tijd om te reizen, waarbij je van midden- tot eind-oktober en halverwege tot het einde van mei de kans hebt op het beste weer. Check in dat geval wel even de weersvoorspellingen, want het kan in deze regio behoorlijk onstuimig zijn. Al zeg ik er ook meteen bij dat die lang niet altijd kloppen. Zelf heb ik het al zo vaak meegemaakt dat er buien aangegeven stonden, terwijl het in werkelijkheid zonnig was. In plaats van je telefoon is het daarom handig om navraag te doen in een Facebookgroep. Zo krijg je de info van mensen die er al zitten.

Juni tot en met september zijn doorgaans zeer slecht en moet je daarom zien te vermijden.

 

Hoe kom je op Koh Lipe?

Koh Lipe aankomst Pattaya Beach
Onze aankomst bij Pattaya Beach

Hieronder bespreek ik hoe je vanuit verschillende plekken naar Koh Lipe reist.

Let erop dat de speedboten vanaf andere eilanden enkel in het hoogseizoen varen. Reis je buiten deze periode, dan zal je zelf naar de haven in Pakbara moeten reizen om daar op de boot te stappen.

 

Vanuit Bangkok

Je kunt kiezen voor de nachttrein, minivan en speedboot. Weet dan wel dat je reis dik 20 uur zal duren. Een betere optie is daarom het vliegtuig. Dat is in ieder geval wat wij hebben gedaan.

Vanuit Bangkok vlieg je in ongeveer 1 uur en 15 minuten naar Hat Yai, een plaats in het diepe zuiden van Thailand, gelegen in de provincie Satun.

In de luchthaven van Hat Yai regel je een transfer richting de Pakbara Pier (2 uur reistijd), plus een speedboot van Pakbara naar Koh Lipe (1,5 uur reistijd). Je kunt je ticket tevens fixen via 12Go Asia. Is de laatste minivan al vertrokken, dan blijf je een nachtje in Hat Yai slapen. Ik en mijn zusje deden dit ook, en ik kan je het Seree Grand Resort aanbevelen. Daar word je de volgende ochtend opgehaald en naar de haven van Pakbara gebracht. Verder is Casa 33 Hatyai een heerlijk plekje om uit te rusten. Of slaap direct rond de luchthaven bij The Signature Hotel Airport.

Onderweg maakten we een stop bij het schitterende eilandje Koh Khai. De kans is groot dat jij hetzelfde doet, al stoppen ze er niet altijd.

Op Koh Lipe is overigens geen pier (aanlegsteiger). In de meeste gevallen word je daarom op een soort platform afgezet, waar je nog eens 50 THB betaalt om met een longtailboot naar het strand te komen. Een rit van een kleine minuut. Op datzelfde platform betaal je tevens 200 THB als toegang tot het Tarutao National Park.

 

Vanuit Trang

Vanuit Trang pak je een minivan naar Pakbara (2 uur reistijd) om daarna op de speedboot (1,5 uur reistijd) te stappen.

 

Vanaf Phuket

Vanaf Phuket vertrekken ook speedboten, al is de reis met 5,5 uur een behoorlijk lange -en vaak bumpy– zit.

 

Vanaf Koh Lanta

Vertrek je vanaf Koh Lanta, dan duurt de oversteek met de speedboot ongeveer 3 uur.

 

Vanaf Koh Kradan

Koh Kradan, het is mijn favoriete bounty-paradijs in Thailand. Je doet er zo’n 2 uur over om vanaf daar naar Koh Lipe te komen.

 

Vanaf Langkawi (Maleisië)

Kom je vanuit Langkawi (Maleisië) gereisd, dan zal je je moeten melden bij het immigratiekantoor op Pattaya Beach. Hier krijg je vervolgens een stempel in je paspoort waarmee je recht hebt om 30 dagen in Thailand te verblijven. De reis met de speedboot duurt 1,5 uur.

 

Boek direct je vervoer naar Koh Lipe

Powered by 12Go system

 

Ben jij al eens op Koh Lipe geweest? Wat vond je ervan? Vragen voor je komende reis? Stel ze in de comments 🙂 !

Haal het maximale uit je reis door Thailand

Ben je op zoek naar routes? En heb jij geen zin in gedoe tijdens de planning van je avontuur? Wil jij simpelweg het maximale uit je reis door de Thailand halen? 

Lees dan even verder.

Speciaal voor Thailand-backpackers heb ik namelijk Backpackgids Thailand gemaakt. Dit heb ik gedaan op het prachtige eiland Koh Phangan. Met de insider-tips, gave routes en andere waardevolle info kan ik wel zeggen dat de gids een must is voor je reis. De reacties die ik erop krijg maken me helemaal blij 🙂 .

En als je naast Thailand ook nog naar andere landen in Azië gaat, dan is Backpackgids Azië ook echt een aanrader.

Je hoeft niks meer uit te zoeken, al het belangrijke en tijdrovende voorwerk is voor je gedaan.

In de gidsen vind je onder meer:

Cruciale informatie voor je vertrekt.
Duidelijk uitgestippelde routes waar je direct mee op pad kunt.
Waardevolle transportinfo waarmee je zeeën van tijd bespaart.
 Toffe accommodaties, eetzaakjes en bekende maar ook geheime plekjes.
 Insider-tips, secrets en travel hacks die je gezien moet hebben en waarmee je flink wat geld bespaart.

Backpackgids Thailand

Backpackgids Thailand heb ik geschreven op het Thaise eiland Koh Phangan en is een feestje om te lezen. Klik op de knop voor meer informatie.

Backpackgids Azië

Door reizigers bestempeld als “Het meest veelzijdige product om alles uit je reis door Azië te halen.” 

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw