Koh Lanta: alles wat je wilt weten over dit authentieke eiland

Het relaxte en met tropisch regenwoud bezaaide Koh Lanta is een erg fijn eiland wanneer je op zoek bent naar relatieve rust, maar tegelijkertijd naar een plek waar genoeg te beleven valt. Je vindt er uitgestrekte stranden, het is een toffe bestemming om met de scooter te verkennen en je kunt er heerlijk eten.

Verwacht overigens geen party-eiland als Koh Phi Phi of Koh Phangan, al heb je er zeker wel diverse bars om jezelf in de avonduurtjes te vermaken.

Het is bovendien niet de meest voor de hand liggende spot als je veel in contact wilt komen met andere reizigers. Natuurlijk zijn ze er wel, maar het is geen massatoerisme-oord waar je moet vechten voor je plekje op het strand. En gelukkig maar trouwens. Echter, als je in een hostel bij Klong Dao, Long Beach of Klong Ning zit, zal je -normaal gezien- genoeg backpackers tegenkomen.

Toch moet ik ook eerlijk bekennen dat Koh Lanta meer een familie- en stelletjes-eiland is vergeleken met plekken als Koh Phi Phi, Koh Phangan en Koh Lipe. Ik heb er simpelweg minder soloreizigers gezien dan op die eilanden.

Zelf ben ik voor het eerst op Koh Lanta geweest in 2013 met mijn toenmalige vriendin. Toentertijd vond ik het al een heerlijk eiland. Eind 2022 ben ik teruggegaan om te kijken of het nog steeds zo’n fijne plek was en of er in die bijna 10 jaar veel dingen zijn veranderd. En niet zomaar voor een paar dagen, ik ben er dik 2 maanden geweest. Zo heb ik het complete eiland helemaal gezien en allerlei nieuwe plekjes ontdekt.

In deze minigids vertel ik je meer over mijn ervaringen op Koh Lanta, dat in de Andamanse Zee in het zuiden van Thailand ligt, op zo’n 70 kilometer van Krabi Town. Zo zal ik vijftien leuke dingen bespreken die je op en rond het eiland kunt zien en doen. Ik deel bovendien m’n beste tips met je op het gebied van accommodatie, vervoer en leuke tentjes om wat te eten en te drinken.

Koh Lanta: een korte introductie

Klong Nin, een gezellig dorpje op Koh Lanta

Zoals ik al zei, is Koh Lanta een prettig, rustig eiland van zo’n 25 kilometer lang dat in ieder geval niet bekendstaat om alleen maar grote feesten zoals je nogal eens ziet op bijvoorbeeld het nabijgelegen Koh Phi Phi.

Je vindt er eigenlijk allerlei soorten mensen: zowel gezinnen, koppeltjes, (solo)backpackers en dagjesmensen. Verder trekken veel mensen naar Koh Lanta voor een eiland-, duik- of snorkeltour.

Goed om te weten is dat Koh Lanta uit meerdere eilandjes bestaat, waarvan de bekendste Koh Lanta Noi en Koh Lanta Yai zijn. Het laatstgenoemde eiland is het grootst en waarschijnlijk de plek waar je neer zult strijken. Als ik het in dit artikel over ‘Koh Lanta’ heb, weet dan dat ik Koh Lanta Yai bedoel. Al heb ik tevens een gave plek om heen te gaan op Koh Lanta Noi.

Zo groen, zo mooi, zo puur

Een eiland is geen eiland wanneer er geen stranden zijn. Ik heb de meeste tijd doorgebracht op het prachtige Long Beach, lokaal ook wel ‘Phra Ae Beach’ genoemd, dat aan de noordzijde van Koh Lanta ligt. In totaal vind je er negen stranden, waarover later meer.

Koh Lanta is onder te verdelen in verschillende gebieden: Saladan, Klong Dao, Klong Khong, Phra Ae (Long Beach), Klong Nin, Kantiang Bay, Bamboo Beach en de Old Town. De meeste backpackers verblijven in en rondom Saladan, Klong Dao, Klong Khong, Klong Nin of Long Beach.

Tot slot wil ik je nog even melden dat Koh Lanta grotendeels islamitisch is. Dit betekent onder meer dat je er vooral moskeeën zult zien en weinig tot geen tempels. En dat er vijf keer per dag wordt gebeden, waaronder om 5 uur ’s ochtends. Zelf sliep ik in de buurt van een moskee, maar ik werd er niet wakker van. Met dank aan mijn oordopjes 🙂 .

 

15 leuke dingen om te doen op en rond Koh Lanta

Nu je een eerste indruk van Koh Lanta hebt gekregen, zal ik in dit gedeelte vijftien toffe dingen bespreken die je op en in de buurt van Koh Lanta kunt zien en doen.

 

1. Spring op de scooter en rijd naar de mooiste stranden

Koh Lanta is met een lengte van zo’n 25 kilometer een ideale plek om met een scooter te verkennen. Behalve in het centrum bij Saladan, Klong Dao, Long Beach en Klong Nin is er amper verkeer, de wegen zijn verhard en je hebt diverse mooie plekjes om naartoe te rijden.

En wat is er nou leuker dan een dagje toeren en bij de mooie stranden van het eiland te stoppen? Ik vind zoiets altijd heerlijk om te doen.

Op Koh Lanta zijn heel wat fraaie stranden en hieronder noem ik mijn favorieten. Om het makkelijk voor je te maken zal ik ze in volgorde van noord naar zuid behandelen. Hoe zuidelijker je gaat, hoe ongerepter het wordt.

 

Klong Dao Beach

Dit is het sfeertje tijdens de zonsondergang, bij de Easy Bar op Klong Dao Beach

Als je vanuit het noorden vertrekt is het eerste grote strand dat je tegenkomt Klong Dao Beach. Dit boogvormige strand behoort wat mij betreft niet tot de mooiere stranden van het eiland, maar het is er -vooral tijdens de zonsondergang- supergezellig.

Zowel locals als toeristen komen hier bijeen om een hapje en een drankje te doen. Zo heb je er meerdere gezellige eettentjes en bars met vuurshows, denk bijvoorbeeld aan de Easy Bar, de Majestic Bar en Lanta Smile Beach. Dit is, samen met Long Beach, het meest populaire strand op Koh Lanta en bovendien ligt Klong Dao Beach het dichtstbij de aankomsthaven.

Nog iets dat goed is om te weten: het water is hier ondiep en je kunt er tientallen meters de zee inlopen. In die zin is bijvoorbeeld Long Beach (zie het kopje hierna) fijner om te zwemmen. Ben je met jonge kinderen, dan is Klong Dao echter ideaal. Je ziet er dan ook veel families.

 

Long Beach (Phra Ae Beach)

Een stukje zuidelijker ligt het prachtige Long Beach, het strand waar ik bij aankomst direct heenging. Lokaal staat deze plek ook bekend als ‘Phra Ae Beach’.

Het is een erg fijne plek met, toen ik er was, weinig toeristen. Best apart, aangezien dit toch een van de meest bekende stranden van het eiland is. Omdat beelden vaak meer zeggen dan woorden, heb ik deze foto voor je bijgevoegd:

Dit stuk van Long Beach vind je voor Long Beach Chalet

Kijk alleen al naar de magische kleur van het water, gecombineerd met het goudgele zand en de blauwe lucht. Ik word er altijd zo vrolijk van hè.

Het is bovendien een groot strand -zo’n 4 kilometer lang- met fijn goud gekleurd zand. Ik heb hier regelmatig langs het water hardgelopen bij het ondergaan van de zon wanneer de lucht prachtige roze kleurde. Als je gaat zwemmen, let dan wel op want het wordt vrij snel diep.

Aan de linkerzijde (als je met je hoofd naar de zee staat) kun je bij Suza Hut wat eten en drinken. Onder meer hele lekkere koffie, misschien wel de beste van het eiland. Er is hier trouwens ook de mogelijkheid om in een bungalowtje verblijven, iets dat ik een paar nachtjes heb gedaan. Een ander fijn tentje aan het strand om te genieten van een ijskoffie is het Escape Café. Verderop in de aanraders voor eten en drinken vertel ik je er meer over.

 

Secret Beach (Beautiful Beach)

Secret Beach, veel beter kan het niet toch?

Even ten zuiden van Long Beach ligt misschien wel het schattigste strand van Koh Lanta: Secret Beach. In Google Maps kan je deze kleine parel vinden onder de naam ‘Beautiful Beach’.

En die naam is volledig terecht als je het mij vraagt. Het uitzicht dat ik vanaf de rotsblokken aan de zijkant op het witte zand, het heldere water, de palmbomen en het groen had, bracht me in paradijselijke sferen.

Je hebt er geen eet- of drinktentjes, maar wel een kleine stand waar je gemasseerd kunt worden.

 

Klong Nin Beach

Klong Nin is een lang strand met flink wat beach-bars en een chille vibe

Een andere aanrader is Klong Nin Beach dat je bij het gezellige gelijknamige dorpje vindt. Net als op Long Beach hangt er een prettige, relaxte sfeer. Het strand is bezaaid met reggae-achtige strandbars wat voor een leuk sfeertje zorgt. Laidback is wat dat betreft het beste woord als je mij vraagt om Klong Nin Beach te beschrijven.

Ook is het er rustig, schoon, staan er palm- en dennenbomen en -niet minder belangrijk- je kunt er heerlijk zwemmen. Verder vind je er diverse restaurantjes waar je tijdens de prachtige zonsondergang kunt genieten van een biertje en lekkere verse seafood.

Prettig is bovendien dat er in het dorp geen drukke en brede hoofdweg loopt zoals bijvoorbeeld rond Long Beach, Klong Khong en Klong Dao. Dit maakt rondlopen een stuk fijner en het ziet er door de smallere straat allemaal wat knusser uit.

 

Kantiang Bay

Het prachtige Kantiang Bay gezien vanaf het Cliff Sunset Restaurant

Een stukje verder naar het zuiden kom je bij het prachtige Kantiang Bay dat vrij zuidelijk op Koh Lanta ligt. Het is, vergeleken met Long Beach en Klong Dao, een wat kleiner strand, al betekent dat niet dat ze minder mooi is. In 2009 werd deze baai namelijk door The Sunday Times uitgeroepen door een van de mooiste stranden ter wereld. Wat ik hier geweldig vond was het uitzicht vanuit de zee op het onwijs groene en bergachtige landschap. Maar ook het uitzicht dat je op de bovenstaande foto ziet, vanuit het Cliff Sunset Restaurant.

Een populaire bar is de Why Not Bar, een hippebar die je aan de noordzijde van Kantiang Bay vindt. Hier worden regelmatig feestjes en vuurshows gehouden, al kan je er overdag ook in alle rust wat eten en drinken terwijl je van de mooie omgeving geniet. Grappig is trouwens dat de Why Not Bar al bestond toen ik in 2013 voor het eerst op Koh Lanta was.

 

Nui Bay

Nui Beach is een prachtige en vrij ongerepte baai

Na Kantiang Bay trek je verder de bergen in, en is het een feest om rond te rijden. Je komt langs uitkijkpunten en de weg is aan beide kanten bedekt met dichte jungle. Het kan goed zijn dat je apen tegenkomt, dit gebeurde mij op een van de dagen waarop ik aan het rondrijden was. Dit klinkt misschien leuk, maar in dit geval waren ze behoorlijk agressief en renden ze als gekken achter scooters aan. Ik wachtte daarom eventjes op mijn kans en ben er uiteindelijk zonder kleerscheuren vanaf gekomen 🙂 .

Na een tijdje is de kans groot dat je wat scooters langs de weg geparkeerd ziet staan, het is namelijk het mooie Nui Bay dat aan de voet van de heuvel op je ligt te wachten. Via de jungle kom je bij een stenen trap die je uiteindelijk op de door kliffen ingesloten baai brengt. Beneden is een barretje en een klein bamboehutje waarin je een massage kan nemen.

In het zuiden is dit mijn favoriete strand. Je kunt er lekker zwemmen en het is niet te groot. De weg om er te komen door de jungle maakt het verder extra gaaf.

Vanuit Nui Bay kan je trouwens nog naar de Khlong Chak Waterfall trekken, die overigens alleen in de de nattere maanden de moeite waard is.

 

Bamboo Beach

Het verwilderde Bamboo Beach van bovenaf gezien

Ten zuiden van Nui Bay ligt nog één strand op je te wachten, een strand wat je absoluut gezien wilt hebben. Dit is zo’n typische plek waar alles nog authentiek voelt. Ik zag er zelfs koeien over het strand lopen haha. Je zit hier trouwens aan de rand van het nationale park, weet dus dat er apen in de buurt kunnen zijn die je spullen komen jatten.

Een tip die ik voor je heb is om onderweg wat te eten of drinken bij Sam Pee Nong Family Seafood, je hebt daar namelijk een prachtig uitzicht op Bamboo Beach. Op het strand zelf is een gemoedelijke strandbar die gerund wordt door een lokale familie, The Last Beach View. Bestel er een kokosnoot of een koud pilsje en ga voor het ultieme genietmomentje.

Zwemmen is bij Bamboo Beach niet overal heel chill trouwens, omdat er op veel plekken rotsen liggen als je het water inloopt.

 

2. Breng een bezoekje aan de Koh Lanta Old Town en de zeenomaden

Wandelen door het oude centrum van Koh Lanta

Als je weer eens wat anders wilt dan alleen maar stranden, ga dan naar de Lanta Old Town dat aan de oostkant van het eiland ligt. Jaren geleden was alles hier nog heel traditioneel: veel hout, huizen op palen, overal vogelkooitjes, diverse tempeltjes en bovendien zag je er vrijwel alleen maar locals.

De laatste jaren zijn er een boel toeristische winkeltjes bijgekomen, omdat de Koh Lanta Old Town een typische bezienswaardigheid van het eiland is geworden. Authentiek is het er daarom al lang niet meer. Het is bovendien maar één lange straat, verwacht dus geen old town zoals we die in Europese landen kennen.

Ik vond de weg erheen eerlijk gezegd leuker haha. Zo heb ik een hele hoop dieren en lokale huisjes gezien, en het groene landschap is gewoonweg super om doorheen te rijden.

Op de terugweg kwam ik deze koe tegen 🙂

Authentieker is het nabijgelegen dorpje Sang-ga-u waar zeenomaden wonen. Als je het hebt gezien in de Old Town kan je hier nog even heenrijden.

Tot slot: een leuk driedaags evenement wat jaarlijks in maart in het historische deel van Koh Lanta wordt gehouden is het Laanta Lanta Festival. Het is de moeite om hier bij te zijn als je wat cultuur wilt snuiven.

 

3. Doe een ethische olifanten-tour bij Following Giants

Hmm…

In de tour-bedrijfjes waar ik binnenliep zag ik best wel wat foto’s van mensen die op olifanten zaten. Het leek net alsof ik 10 jaar terug in de tijd stapte eerlijk gezegd. En locals vertelden me dat het olifantenrijden helaas nog steeds voorkomt op Koh Lanta.

Toch heb ik ook goed nieuws voor je, want als je een excursie doet met Following Giants dan zal je zien dat men de dieren supergoed behandelt en in alle vrijheid laat leven. Eigenaar Ray is dit project begonnen met een missie om de olifanten te beschermen in plaats van ze te mishandelen voor toeristendoeleinden. Het is niet voor niets dat deze organisatie met vijf sterren beoordeeld is in Google.

Als je wilt kan je er trouwens ook vrijwilligerswerk verrichten. Meer info vind je op hun website.

 

4. Bezoek bounty-eilanden tijdens de 4 Island Tour

Koh-Kradan-longtailboot
Verwacht dit soort uitzichten vanaf Koh Kradan

Ga zeker eilandhoppen als je op Koh Lanta bent. Een aanrader is om de 4 Island Tour te doen, bij ieder reisbureautje of eventueel in je guesthouse te boeken. Je wordt in de ochtend opgehaald en samen met een aantal andere reizigers naar de boot gebracht voor een dag vol avontuur.

De plekken waar je stopt, zijn -afhankelijk van de tour die je boekt- de Emerald Cave, Koh Ngai, Koh Mook, Koh Kradan en Koh Chuak. Je krijgt een heerlijke lunch en kun onderweg op verschillende plaatsen snorkelen. Ook de strandjes zijn fabelachtig mooi, op een aantal kun je zelfs overnachten. Wellicht iets voor na Koh Lanta?

Emerald-Cave-2
De Emerald Cave bij Koh Mook is een veelgemaakte stop wanneer je een eiland-tour vanaf Koh Lanta maakt

Toen ik deze tour deed, waren er bij de eerste stop microscopisch kleine kwalletjes (‘sea lice’) aanwezig waardoor ik een hele tijd kleine beetjes voelde. Ook scheen de zon in het begin niet, waardoor het zicht niet optimaal was. Klein minpuntje dus, maar dit is natuurlijk slechts een momentopname.

Deze dagtrip kost tussen de 1.250 en 1.500 THB, afhankelijk van waar je boekt.

Tip: voor duiken raad ik je aan met de boot naar Hun Daeng, Hin Muang of Koh Haa te gaan. Ze behoren tot de betere duikspots van Thailand.

5. Bezoek het Mu Koh Lanta National Park

Een zeer mooi stukje van Koh Lanta is het gelijknamige nationale park dat op het meest zuidelijke stukje van het eiland ligt. Behalve ongerepte jungle met een korte trail om te lopen, heb je er tevens twee idyllische strandjes waar letterlijk niemand te vinden is. Je kunt hier even zwemmen of in alle rust genieten van een goed boek. Ze zijn echter niet beter dan de stranden die ik hierboven al genoemd heb of zo.

Loop zeker even naar de vuurtoren waar het uitzicht over de zee indrukwekkend is, met name wanneer de zon ondergaat. Deze ligt op een hoge klif tussen deze twee stranden.

Let wel op de apen die nogal eens agressief uit de hoek kunnen komen en het op je spullen gemunt hebben.

De entree bedraagt 200 THB plus 40 THB voor je scooter. De weg erheen langs de kust en door de bergen is erg mooi om te rijden, je komt langs de stranden die ik eerder in deze gids al besprak.

 

6. Bekijk een Muay Thai-wedstrijd bij het Klong Dao Stadium

Het is niet bepaald waar je het eerst aan denkt als je naar Koh Lanta trekt, maar voor de afwisseling en wat actie is het zeker de moeite waard om hierheen te gaan. Er wordt doorgaans begonnen door de jongere vechters, denk aan kinderen van acht tot 10 jaar. De meest ervaren sporters vertonen op het eind hun kunsten.

Overigens vind je hier bijna geen toeristen, het zijn grotendeels locals die op de evenementen afkomen.

Tip: als je zelf lessen wilt volgen, volg dan losse lessen voor 300 THB. . Ook heb je op verschillende plekken op het eiland diverse fitness- en andere boksscholen. Ideaal, als je net als ik fit wilt blijven tijdens je reis.

De entree voor een avondje vechtsport bedraagt 800 THB.

 

7. Knuffel met dieren in het Lanta Animal Welfare

De lieve diertjes hebben het hier goed

Deze opvangplaats voor katten en honden is een initiatief waar je alleen maar respect voor kunt hebben. De beesten die aan hun lot zijn overgelaten en op straat zwerven, komen terecht in deze diervriendelijke omgeving. Ook worden ze hier gesteriliseerd en ingeënt.

De eigenaresse van de deze plek heeft jaren geleden al haar spullen in Noorwegen achtergelaten en is teruggegaan naar Koh Lanta om het welzijn van de dieren te verbeteren. Ja, dit soort mensen bestaat dus nog echt 🙂 .

Gedurende de rondleiding die je krijgt, zal je behalve knuffelen met de lieve beestjes ook de mindere kant te zien krijgen. Veel van de honden zijn bijvoorbeeld mishandeld vooraleer ze bij het asiel terechtkwamen. En er worden dagelijks dieren afgezet in zakken, dieren waarvoor mensen niet kunnen zorgen. Zo krijg je het echte verhaal te zien en horen, iets dat indruk maakt.

Je kunt een bedrag doneren, meewerken als vrijwilliger, een hond uitlaten of een van de weesdiertjes adopteren.

Maar let op, het is niet mogelijk om zomaar even binnen te lopen. Het is verplicht om een tour te doen tegen een donatie van 250 THB, te reserveren op hun eigen website.

Als je niet genoeg kunt krijgen van katten zit je op Koh Lanta sowieso helemaal goed trouwens. Zo is er bij de haven het restaurant Catfish met veel loslopende poezen.

Catfish 😀

Het eten is er niet persé bijzonder, al is de sfeer met de beestjes en aan het water wel leuk. Er is tevens een shop, met tal van Engelse tweedehands boeken.

 

8. Volg een kookcursus

Dit heb ik zelf niet gedaan aangezien ik koken niet zo bijzonder vind. Een vriendin van me heeft de cursus wel gevolgd en was er lovend over. Zij heeft dit gedaan bij Time for Lime.

Bereid je wel voor op hard werken: eerst krijg je een korte theoretische klas over koken en daarna is het snijden, hakken en wokken tot je er letterlijk bij neervalt.

Deze cursus wordt waarschijnlijk gegeven door de Noorse vrouw Junie Kovacs die in 2002 deze kookschool heeft opgericht. Het prettige is dat de school en het bijbehorende restaurant pal aan het strand van Klong Dao Beach liggen. Je kunt na het zweten dus meteen even een frisse duik nemen.

Tijdens deze dag leer je een hoop kneepjes van het vak. Want een vak, dat is het echt. Je komt in ieder geval een hoop wijzer thuis dan je wegging.

Wat maak je zoal? Denk aan de lekkerste loempia’s, knapperig gewokte groenten, zelfgemaakte currypasta en verse garnalen. Natuurlijk zijn ook smaakmakers als citroengras, limoenbladeren, knoflook en koriander in overvloed aanwezig. Wees creatief.

Goed om te weten: de winsten van Time for Lime gaan naar het eerdergenoemde Lanta Animal Welfare, in 2005 opgericht door diezelfde Junie Kovacs.

De kosten van een eendaagse cooking class starten vanaf 1.700 THB. En als je wilt kun je er ook nog een toffe cocktailcursus bij volgen.

Maar behalve Time for Lime zijn er de laatste jaren nog een hoop andere kookscholen opgericht. Zo is de Sukho Cusine Thai Cooking School in Klong Khong ook echt een aanrader, bij hen heb je cursussen vanaf 1.500 THB. Ook Cooking with Mon staat goed bekend, je kookt dan de lekkerste gerecht in de Old Town van Koh Lanta. Bij hen betaal je 1.600 THB.

 

9. Rijd naar Koh Lanta Noi en stop bij Saychon Lanta Batik

Een van de artistieke batik-doeken die Saychon gemaakt heeft

Toen ik na een dagje toeren over het eiland een hapje ging eten bij een traditioneel Thais restaurant, werd ik aangesproken door twee Thaise gasten waarvan er eentje een kunstenaar bleek te zijn. Hij -Saychon- vertelde me over zijn eigen zaak Saychon Lanta Batik op Koh Lanta Noi, waar hij uniek ontworpen doeken van batik verkoopt die hij zelf beschildert.

Op een van de dagen ben ik die kant opgereden en heb ik z’n atelier bezocht. En ik moet je zeggen: wat een fijne plek is dit zeg.  Voor mij was het de meest pure ervaring die ik op Koh Lanta heb meegemaakt.

Je kunt er workshops volgen, batik-doeken en -kleding kopen of gewoon eventjes langswippen om een kijkje te nemen en te luisteren naar zijn verhaal. Zo vertelde hij me dat hij behalve kunstenaar ook regelmatig locals voorlicht over de schadelijkheid van plastic afval. Terwijl ik met hem aan het praten was tekende hij ‘eventjes’ een prachtige vrouw op een doek dat hij net gespannen had. Zo uit zijn hoofd, echt bijzonder om te zien.

De weg erheen brengt je trouwens middenin het lokale leven van Koh Lanta. Hotels en toeristen kom je hier niet meer tegen. Langs de weg hoor je kraaiende hanen, je ziet kinderen met wielen spelen en soms blokkeren apen de weg. En, schrik niet, op de terugweg zag ik een slang over de weg kruipen.

Dit zijn nou de echt leuke tips om te geven vind ik. Je komt spontaan een local tegen die nog zo’n echte authentieke winkel blijkt te hebben. Niet doorvertellen dus 😉 .

 

10. Kajak door de mangroves en rond Talabeng Island

Mocht je zin hebben om er een (mid)dag op uit te gaan, spring dan in een kajak om de mooie omgeving rond het eiland peddelend te verkennen.

Een leuke tour is deze waarbij je door de mangrovebossen van Tung Yee Peng vaart en zult genieten van natuurlijke rust en de reflecties in het water. Verder zal je een boel apen tegenkomen.

De andere optie die je hebt is deze tour. Ook hierbij bezoek je de mangroves bij Tung Yee Peng, maar daarna ga je per longtailboot naar het rotseilandje Talabeng. De omgeving met mysterieuze grotten en omhoogstekende kliffen doet hier een beetje denken aan Jurassic Park. Enkele hoogtepunten zijn kajakken door de zeegrotten, het ontdekken van de verborgen strandjes en een uitstapje naar Pee Island. Boek je dit uitstapje via Rainbow Travel -een travel agency op Koh Lanta waar ik goede ervaringen mee heb-, dan ben je de hele dag op pad en zal je wat langer op de bovengenoemde plekken blijven.

 

11. Ontdek het avond- en nachtleven

Bij de Mushroom Bar op Klong Khong Beach worden regelmatig feestjes gehouden

Ja oké, zoals ik eerder aangaf is Koh Lanta geen feesteiland zoals het nabijgelegen Koh Phi Phi. En gelukkig maar, wat mij betreft. Echter zijn er zeker wel leuke barretjes waar men niet vies is van een feestje. Iedere bar heeft vaak een eigen ‘vaste’ avond waarop het allemaal gebeurt.

Tip: voor een avondje uit kun je het beste naar Long Beach, Klong Dao, Klong Nin of Ba Kantiang gaan.

Allereerst is de Ozone Bar op Long Beach de moeite waard om heen te gaan. Het is een van de levendigste strandbars van het eiland, met altijd wel een feestje. Een andere leuke strandbar op Long Beach is de Pangea Beach Bar, zowel om de zonsondergang te zien of een avondje los te gaan. Ze houden daar op dinsdag altijd toffe feestjes met dj’s en gaan vaak door tot in de vroege uurtjes. Iets verder van het strand af ligt de chille Cannabis Bar, waar je behalve een drankje ook een joint kunt roken. Enne, als je nog een gek dansavondje wilt beleven, ga dan naar de Free Descent Bar.

Op Klong Khong Beach heb je de iconische Mushroom Bar, een leuke plek om naar de zonsondergang te kijken, of om een wildere avond te hebben tijdens een party met dj’s en bodypainting. Ze hebben er bovendien de welbekende happy shakes.

Als je behoefte hebt aan livemuziek, kan ik je Cheeky Monkey bij Klong Dao Beach aanbevelen. Ga op vrijdagavond, de huis-band speelt dan te gekke rock en roll-muziek uit de jaren ’60-’70. De Australische eigenaar Steve is bovendien erg aardig en altijd in voor een praatje.

Voor een lekkere mojito aan het strand raad ik je aan om naar de al genoemde Majestic Bar op Klong Dao Beach te gaan. Je kunt hier tevens van een mooie zonsondergang genieten.

Mijn buurmeisje op Koh Lanta was trouwens razend enthousiast over Horizon Bungalow Restaurant and Bar, op Klong Nin Beach. Er komen daar zowel toeristen als locals, er zijn regelmatig vuurshows en meestal draait er wel een dj of is er livemuziek.

Tot slot kun je naar Kantiang Bay trekken om een drankje te doen bij de sfeervolle Aqua Bar. En bezoek hier zeker ook de hippie-achtige Why Not Bar.

 

12. Ga op avontuur in de Khao Mai Kaew Cave

Althans, als je houdt van een avontuurtje, (enigszins) fit bent en geen last hebt van claustrofobie. Het is namelijk een hele klim door de jungle om bij de ingang van de grot te komen en binnen moet je nogal eens klauteren en kruipen door (zeer) smalle doorgangswegen. Als je overgewicht hebt, is deze trip dan ook geen aanbeveling om te doen.

Wanneer de tocht er bijna opzit, kom je langs een ruimte met allerlei kleine vleermuizen. Dit zijn niet de enige diertjes die hier leven, zo herbergt de grot tevens verschillende grote spinnen en kleine reptielen. De gids zal je hier op attenderen, door met z’n zaklamp er op te schijnen.

Verwacht verder geen op en top verzorgde excursie waarbij alles tot in de puntjes geregeld is. Veel komt aan op eigen verantwoording, let daarom goed op waar je loopt. Gelukkig krijg je een lampje op je hoofd, vroeger was het zo dat je in één hand een zaklamp vast moest houden wat de tocht nog lastiger maakte.

Je kunt zelfstandig of georganiseerd naar deze grot gaan. De entree inclusief gids bedraagt, afhankelijk van het seizoen, 300 of 350 THB. Zorg wel dat je goede schoenen aanhebt, dus zeker geen slippers of zo.

 

13. Struin over de lokale markten

Durians op de Wednesday Market 🙂

Op Koh Lanta heb je verschillende markten die boeiend zijn om overheen te struinen, zo krijg je een kijkje in het lokale leven op het eiland. Iedere dag van de week is er ergens anders op het eiland een markt.

Ikzelf kwam er overigens per toeval terecht, omdat op enkele tientallen meters van de Airbnb waar ik verbleef de Wednesday Market werd gehouden. Je kunt er terecht voor een verse kokosnoot, allerlei soorten fruit (probeer de gele mango!), vers gemaakte bananenchips (lekker!), vis, vlees en ga zo maar door. Echt een aanrader om heen te gaan en, van wat ik heb gezien, ook de leukste markt van Koh Lanta. Het begint op woensdagen vroeg in de ochtend en zo rond een uur of één is het wel gedaan.

Op zaterdag is er een stukje verderop de Saturday Market die ook wel lachen is. Al is de woensdagmarkt groter en wat mij betreft leuker om overheen te lopen.

 

14. Maak een dagtrip naar het paradijselijke Koh Rok

De omgeving rond Koh Rok is paradijselijk

Een dagtrip naar de Koh Rok Islands, die bestaan uit Koh Rok Nok en Koh Rok Nai, is een absolute aanrader om te doen als je op Koh Lanta bent. Je komt hier terecht op wit poederzand en kan verkoelen in het prachtig heldere water.

Voor snorkelen is dit een van de betere opties waaruit je kunt kiezen als je op Koh Lanta verblijft, zelfs vanaf het strand is de onderwaterwereld al direct prachtig met de vele vissen.

Een nadeel is echter wel dat er hier overdag nogal wat boten aanmeren met mensen die een tour geboekt hebben, al viel dit tijdens mijn bezoek juist weer heel erg mee. De drukte kan je echter ontwijken door in een tentje te slapen, die je kunt huren bij de rangers van het nationale park. Ik zeg: doen.

 

15. Ga een paar dagen naar Koh Jum, een eiland voor rustzoekers

Authentieke vibes op Koh Jum

Waar je Koh Rok vooral bezoekt voor het heldere water, witte stranden en om te snorkelen, is Koh Jum eerder een eiland met een laidback sfeertje. Bovendien heb je er voorzieningen en accommodaties om te overnachten, al is duidelijk te merken dat toerisme hier kleinschalig is.

Behalve chillen op Ting Rai Beach of het uitgestrekte Long Beach, kan je een hike maken naar de 422 meter hoge Koh Phu-berg. Daarnaast is Magic Beach een gezellige spot voor backpackers met een toffe rastabar.

Het is een lekker rustig eiland waar je helemaal zen zult worden, ideaal als je net naar het drukke Ao Nang of Koh Phi Phi bent geweest. Indien je vermaakt wilt worden en op zoek bent naar allerlei activiteiten, is Koh Jum echter niet het eiland wat bij je past.

 

Wat is de beste reistijd voor Koh Lanta?

De zonsopkomst vanaf het balkon van de Airbnb waar ik verbleef was vaak te mooi om te bevatten

De meest aangename periode om Koh Lanta te bezoeken, is van november tot en met april. Verwacht temperaturen van 26 tot 32°C. Goed om te weten is dat de temperatuur van het zeewater het hele jaar stabiel is, zo rond de 29°C.

 

Hoe zit het met vervoer op Koh Lanta?

Lekker toeren over het eiland 🙂

Er wordt op het eiland gebruikgemaakt van tuk-tuk’s en songtaews, de welbekende pick-up-trucks uit Thailand. Je ziet ze alleen niet heel veel, de meeste mensen rijden namelijk rond op een scooter.

Het meest voordelig is dan ook om je eigen vervoer te hebben, een scooter of bijvoorbeeld een mountainbike.

Een scooter van 125cc huur je voor 200 tot 250 THB per dag. Ik raad je aan om voor een Honda Click te gaan. Zelf heb ik deze gehuurd via een politieagent (haha ja echt!) tegenover P&P Lanta Travel in Saladan, al kan je dit vrijwel overal regelen. Tanken doe je het beste bij het benzinestation van PT in Saladan, dit is het goedkoopst en bovendien weet je hier dat je 100% benzine krijgt. Je kunt ook voor de flessen langs de weg gaan, al betaal je dan wat meer en weet je niet zeker of het aangelengd is met water. Die verhalen gaan nogal eens namelijk.

Voor een mountainbike moet je wat beter zoeken, deze zijn niet in grote getale aanwezig. Dit kan bijvoorbeeld bij Koh Lanta Bike Rentals, of googel eventjes op ‘mountainbike rental Koh Lanta’.

 

Welke zaakjes raad ik je aan op het gebied van eten en drinken?

Qua barretjes heb ik eerder in dit artikel al een aantal suggesties gedaan. Maar ook voor wat betreft lekker eten, heb je héél erg veel keuze op Koh Lanta. Fancy zaken en hipster-koffiebars zoals op bijvoorbeeld Koh Phangan heb je er echter een stuk minder. Sterker nog, ik heb niet een zo’n hipster-koffiebar gevonden.

 

Authentiek Thais

Wil je echt authentiek Thais eten? Dan moet je over het algemeen niet bij de toeristische gebieden zijn. Je hebt ze wel hoor, zoals JANAH Restaurant, alleen is de prijs dan net wat hoger en zie je er enkel en alleen toeristen. Met authentiek Thais bedoel ik dus tentjes waar voornamelijk locals komen om te eten.

Zelf heb ik ze vooral gevonden even buiten Saladan, op de weg naar de oostkant van Koh Lanta.  Drie aanraders die ik voor je heb zijn: Somtam Sengeao voor papajasalade, deze zaak met alleen een Thaise naam voor lekkere gebakken rijst met bijvoorbeeld seafood of tofu en dit restaurant voor allerlei soorten soep met vooral kip of rundvlees.

Bij Somtam Sengeao maakte de vriendelijke eigenaresse dit lekkere gerecht voor me: gefrituurde vis met pepertjes, rauwe groenten en een ei – opgediend met witte rijst

Onderweg van Saladan naar Klong Dao viel me het zaakje Som Tum Thai E-san op, aangezien ik er een heleboel Thai zag eten. Da’s meestal een goed teken zoals je weet. En ik kan je zeggen: het is een aanrader. Indien je van gegrilde kip houdt zit je hier trouwens ook goed, voor de ingang staat namelijk iemand kip te barbecueën. De keren toen ik er was in ieder geval 🙂 .

Ook bij het Baan Adam Restaurant in de buurt van Long Beach koken ze verrukkelijk Thais. Getipt door mijn zusje, die hier eind 2023 met haar vriend at. Probeer hier bijvoorbeeld de ‘khao soi’, de pittige papajasalade of de nooit teleurstellende gebakken rijst.

Naast de al genoemde Free Descent Bar ligt een afzichtelijk maar oh zo goede Thaise eetschuur: Food House. Laten het nu juist dit soort restaurants zijn die vaak de beste maaltjes bereiden. Persoonlijke aanraders om te proberen zijn de garnalensalade en de bruschetta.

De Food House zal je doen verrassen

Voor pittig en authentiek Thais eten rond Long Beach adviseer ik je verder om bij het Kindee Restaurant binnen te lopen. Bij Klong Dao raad ik je wat dat betreft Seagull Kitchen aan.

Lekker iets aan het strand eten onder een felgekleurde parasol doe je bij het Eco Bar and Restaurant op Klong Khong Beach. Een vet lieve moeder kookt hier voor je en ze heeft ook twee schattige kindjes die zo nu en dan de zee in rennen. Echt een gaaf tentje!

Eco Bar and Restaurant is een authentiek thais restaurantje direct aan zee

En als je verder richting het zuiden rijdt, is het Jao Ngor Restaurant in Klong Khong een leuk lokaal tentje om een pauze te nemen, en te genieten van de Thaise gerechten die de lieve eigenaresse voor je klaarmaakt. Andere aanraders in Klong Khong waar ik erg goed heb gegeten zijn My Friend Restaurant en Three Sisters Restaurant.

 

Andere eetzaken

Verder wil ik je aanraden om rond Kantiang Bay Indiaas te gaan eten bij K.Himalaya. De chicken masala met naanbrood is hier echt heerlijk.

Als je aan het strand van Long Beach wilt eten en ietwat ruimer in je budget zit of jezelf gewoon een avondje wilt verwennen, ga dan eens eten bij het Beachcomber Restaurant. Probeer zeker de biefstukspiesjes en de chicken fajita’s. Verder is de pad thai hier trouwens erg lekker. En ook als je behoefte hebt aan goede koffie ben je er op het juiste adres.

De betere hamburgers van Koh Lanta vind je bij KinBurger rond Long Beach. Van buiten ziet het er allemaal weinig spannend uit, maar het eten -inclusief de mayonaise- is er erg lekker.

Een andere suggestie is Irie Bar & Restaurant wat vlakbij Long Beach ligt. Wat is het hier lekker zeg, bovendien zijn de porties er groot en ook nog eens vrij van smaakversterkers. De gewokte bruine rijst met groenten en de verse loempia’s zijn twee gerechten die je zeker even moet proberen. Enne nog iets: de eigenaar bakt heerlijk bruin brood. Zeker proberen!

Wederom rond Long Beach maar dan aan de hoofdweg ligt de mooie Where Else Garden. Wanneer je er langsrijdt zal je aandacht er direct naartoe worden getrokken, want de setting heeft bijna iets betoverends. Het is een klein hippiedorp wat voor een cool sfeertje zorgt. En trouwens, het eten is er ook lekker 😉 .

The Cliff, gelegen bij Laem Kho Kwang Beach rond Saladan, is een tent waar je heengaat voor het fotogenieke uitzicht; terwijl je wat eet en drinkt kijk vanaf -inderdaad- een klif uit op zee.

 

Bakkersproducten

Heb je trek in verse bakkersproducten? Bij de Captain Bakery zit je wat dat betreft helemaal goed. Muffins, croissants, vers brood en bonenkoffie: alle lekkere dingen van de bakkerij thuis zijn hier aanwezig. Een echte aanrader als je rondom Long Beach verblijft.

Maar de mooiste plek heb ik via mijn Airbnb-eigenaar (lees hier hoe vet ik op die plek heb gehad!) getipt gekregen: Tida Bakery in Saladan. Dit is een lokale bakkerij die niet op Google Maps te vinden is (wel op Facebook), en de eigenaresse maakt echt bizar lekkere chocolade-croissants. Verwacht geen fancy-bakkerij, je komt in een steegje terecht met krakkemikkige houten huisjes waar kippen loslopende haha. En achter een deuropening staat een lieve vrouw deegwaren te bakken. Echt authentiek (en goedkoop 🙂 )!

 

Koffie

Enjoying life bij het Escape Café op Long Beach

Een leuke eettent met redelijke koffie en lekkere pannenkoeken is Lanta’s Cafe. Dit kleinschalige cafeetje is een chille plek om bijvoorbeeld te ontbijten en ligt op Koh Lanta Noi, op de weg naar Saychon Lanta Batik.

De beste koffie van het eiland wordt volgens velen trouwens geschonken bij Laanta@Lanta Cafe, al vond ik de espresso er niet heel bijzonder eerlijk gezegd.

Daar in de buurt heb je het Together Cafe liggen. En ook daarvoor moet ik helaas zeggen dat de ijskoffie me behoorlijk tegenviel. Wel is het een leuk tentje om binnen te zitten en heb je er allerlei ontbijtjes, uitgebreide salades en verse sappen. Maar sec voor de koffie zeg ik nee.

De koffiebar met de beste locatie is zonder twijfel het Escape Café op Long Beach. Je hebt er een buitengedeelte met onder meer zitzakken en kijkt uit op zee. Helmaal super. De koffie vind ik er oké en behoort wat mij betreft tot de betere van het eiland, al is het niet super of zo.

Kleine kanttekening: ik ben een vrij kritische koffiedrinker hoor, dat wel 😉 .

Maar het authentiekste is zonder twijfel Caffetteria, een openlucht-koffietentje wat langs de weg bij Klong Khong ligt. Leuk is dat je hier een local support, omdat de eigenaar een Thai is met een passie voor koffie die graag een praatje met je maakt. Je komt hier echt voor de ervaring, niet om te werken of om op wifi te zitten. Want wifi is er niet 🙂 . De koffie is er lekker sterk, en nog goedkoop ook. Voor 30 THB heb je al een espresso (van de moka-pot).

 

Supermarkt

Als je net als ik wat langer op het eiland verblijft en een goede supermarkt zoekt om inkopen te doen, raad ik je Lanta Market in Saladan aan. Ze hebben er verrassend veel producten, zelfs ongebrande noten, chia-zaden, goji-bessen; ideaal voor een lekker ontbijtje. En bijvoorbeeld tandpasta’s zonder chemische toevoegingen. Het zijn van die typische items waar ik van hou.

Voor mij persoonlijk is dit de beste supermarkt op het eiland.

 

Waar kun je je tours en activiteiten boeken?

Het barst van de touroperators op Koh Lanta, maar je kunt je uitstapjes ook online regelen via Get Your Guide. Denk bijvoorbeeld aan een dagtrip naar Koh Phi Phi, Koh Rok of de 4 Island Tour.

 

Welke accommodaties op Koh Lanta raad ik je aan?

Bij Long Beach Chalet heb je fijne huisjes, een lekker zwembad en je loopt zo het mooie Long Beach op

Als je op zoek bent naar een rustige sfeer en tegelijkertijd een populair gebied voor toeristen, zou ik voor Long Beach kiezen. Je kunt bijvoorbeeld verblijven bij Long Beach Chalet, behalve de zee heb je hier tevens een zwembad en het al genoemde Escape Café. Wel is het er qua overnachten vrij prijzig. Een andere aanrader in de buurt is het Ser-en-dip-i-ty Resort. Ben je alleen en slaap je liever in een gezellig hostel? Kijk dan bij het Hub of Joys Hostel of het Blanco Hostel Lanta. Behoefte aan een te gek hutje bij het strand? Ga dan naar Bluesky Beach Bungalows. Pluspunt: iedere bungalow heeft een hangmat. Wel is het er vrij basic, wees daar dus voorbereid. Het meest luxe verblijf rond Long Beach is Layana. De locatie aan het strand is erg nice, het was zo’n beetje mijn favoriete plek om te zwemmen omdat het er mooi en lekker rustig is. Ga het zelf ervaren 😀 .

Daarnaast kan je in bijvoorbeeld Saladan verblijven, het dorpje waar je aankomt met de ferry. Vanuit hier rijd je binnen een paar minuten naar Klong Dao Beach en Long Beach. Een leuk hostel is het Boho Hostel. Zoek je een eigen kamer die bovendien relatief goedkoop is, dan is Sabai Dee Mansion & Hotel een aanrader. Of verblijf in de gave Airbnb waar ik maanden heb gezeten en ontmoet Akarat, de lieve en gastvrije eigenaar.

Rond Klong Khong raad ik je het Riviera Boutique House aan. En een relaxed hostel is DOX Ko Lanta. In het laagseizoen heb ik er voor een mooie prijs in maand in het El Matcha Lanta Resort. Serieus, wat een heerlijk plekje is dit zeg. Een van de fijnste kamers waar ik tijdens mijn reizen heb geslapen. Qua strand vind ik Long Beach echter veel boeiender dan Klong Khong, al rijd je daar met de scooter in luttele minuten heen.

Zoek je iets in Klong Nin met haar gezellige straatje volgepakt met eettentjes, bars, massagesalons en natuurlijk het fijne Klong Nin Beach? Beach Home Lanta pal aan het strand is een aanrader. Of ga voor het door jungle omringde The Narima, echt een superplek is dat. Een stukje voor Klong Nin heb je Home No.9, de ideale stek als je voor een leuk prijsje in een mooi ingericht huisje middenin de natuur wilt zitten.

Is Kantiang Bay het gebied waar je wilt zitten? Een tof hostel is hier het Aha Lanta Cozy Hostel. Pure luxe vind je in het vijfsterren Pimalai Resort and Spa.

Zit je graag op het meest rustige gedeelte van het eiland, vlakbij het nationale park en met uitzicht op Bamboo Beach? Dan is OYO 1085 Ma Lanta House een prima en bovendien betaalbare accommodatie. Je zit dan echter wel vrij ver van alles af, het dichtstbijzijnde dorpje is bij Kantiang Bay, ongeveer 4 kilometer noordwaarts.

 

Hoe kom je op Koh Lanta?

Vanuit bijvoorbeeld Bangkok of Chiang Mai kun je eenvoudig naar Krabi vliegen. Ook Trang of Phuket zijn opties om de boot te pakken trouwens.

Als je in Krabi bent, kun je Krabi Town (2 uur) of Ao Nang (2 uur) als vertrekpunt kiezen om naar Koh Lanta te gaan. Zelf boekte ik bij aankomst op Krabi Airport een minivan, waarbij de rit zo’n 1,5 uur was en de oversteek met de ferry 10 minuten. De minivan zet je vervolgens bij je accommodatie af.

Vanuit Trang ben je met de ferry ongeveer 2 uurtjes onderweg. Tot slot kun je ook van Phuket naar Koh Lanta gaan, dit tochtje duurt zo’n 5 uur.

Een alternatief voor de ferry is de speedboot, dit scheelt je flink wat tijd alleen kost het je wat meer. Heb je geen haast, dan raad ik je dit niet aan.

Je kunt je ticket tevens alvast online aanschaffen via 12Go Asia.

Vanuit Koh Lanta kun je eenvoudig verdergaan naar bestemmingen als Koh Phi Phi, Koh Lipe, Railay, Koh Mook, Koh Kradan, Koh Ngai, Langkawi of de hierboven besproken eilandjes.

 

Meer artikelen over Koh Lanta

Haal het maximale uit je reis door Thailand

Ben je op zoek naar routes? En heb jij geen zin in gedoe tijdens de planning van je avontuur? Wil jij simpelweg het maximale uit je reis door de Thailand halen? 

Lees dan even verder.

Speciaal voor Thailand-backpackers heb ik namelijk Backpackgids Thailand gemaakt. Dit heb ik gedaan op het prachtige eiland Koh Phangan. Met de insider-tips, gave routes en andere waardevolle info kan ik wel zeggen dat de gids een must is voor je reis. De reacties die ik erop krijg maken me helemaal blij 🙂 .

En als je naast Thailand ook nog naar andere landen in Azië gaat, dan is Backpackgids Azië ook echt een aanrader.

Je hoeft niks meer uit te zoeken, al het belangrijke en tijdrovende voorwerk is voor je gedaan.

In de gidsen vind je onder meer:

Cruciale informatie voor je vertrekt.
Duidelijk uitgestippelde routes waar je direct mee op pad kunt.
Waardevolle transportinfo waarmee je zeeën van tijd bespaart.
 Toffe accommodaties, eetzaakjes en bekende maar ook geheime plekjes.
 Insider-tips, secrets en travel hacks die je gezien moet hebben en waarmee je flink wat geld bespaart.

Backpackgids Thailand

Backpackgids Thailand heb ik geschreven op het Thaise eiland Koh Phangan en is een feestje om te lezen. Klik op de knop voor meer informatie.

Backpackgids Azië

Door reizigers bestempeld als “Het meest veelzijdige product om alles uit je reis door Azië te halen.” 

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.
2 Antwoorden
  1. Joop

    Allemaal goeie tips zal er zeker een paar gaan doen .
    Mijn vraag ik ga eind december voor zes weken naar Thailand ik ga ook naar Koh Lanta ik heb 1 week gepland plus 3 dagen Krabi te lang of te kort wat raad je me aan?

    Joop

    1. Avatar foto

      Hey Joop,

      3 dagen Krabi Town of Ao Nang? Als je in Krabi Town zit is er genoeg te doen als je eropuit gaat. Denk aan de Tiger Cave Temple en eventueel een uitstapje naar Railay. In het stadje zelf heb je het na een dag wel gezien, zo is mijn ervaring. In Ao Nang is daarentegen meer te beleven, al is Krabi Town weer authentieker.

      Een ding sowieso doen: naar Koh Rok gaan als je op Koh Lanta bent. Een week op Lanta is trouwens heerlijk!

      Als je nog een vraag hebt, laat het me zeker even weten.

      Fijne reis,

      Robbert

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw