Hanoi: een chaotische stad vol charme (alle info + tips)

Eindelijk was het dan zover. Nadat ik tijdens mijn eerste backpackreis in 2011 Vietnam had overgeslagen omdat ik er veel negatieve verhalen over hoorde, ben ik jaren later uiteindelijk toch gegaan. Ik stapte in Bangkok op het vliegtuig om een poosje later in Hanoi uit te stappen…

De Vietnamese hoofdstad is zo’n plek waar je van houdt of juist helemaal niet. Een minpunt is bijvoorbeeld het grote aantal scooters dat er rijdt. Man, wat is het hier druk. Sterker nog, ze kunnen voor een ware cultuurshock zorgen.

Echter, als je er wat langer bent ga je de stad steeds meer waarderen. Er hangt simpelweg een buitengewoon fijn sfeertje, helemaal in het oude centrum die pure allure uitstraalt. De herenhuizen in Franse stijl, de straten met aan beide kanten bladderrijke bomen, sfeervolle cafés met terrasjes om mensen te kijken, straatmuzikanten, creatieve street-art…

Alsof je in een pittoresk stukje van Zuid-Europa bent aanbeland, alleen dan net even anders. Ik bedoel, in Europa zie je de stadsbewoners bijvoorbeeld niet het regenwater van de stoepen vegen met een bezem gemaakt van stro 😉 .

Ja, Hanoi heeft absoluut iets speciaals. Iets unieks dat je niet zo snel ergens anders in Zuidoost-Azië tegenkomt. Ik ben er uiteindelijk een week blijven plakken en erna nog een paar keer terug geweest.

Overigens, even terugkomend op de drukte: ik heb het erger meegemaakt hoor, namelijk in Medan. De chaosstad die ik eerder bezocht op Sumatra. Daar hoef ik nooit meer heen.

Anyway, ik moet wel zeggen dat ik blij was om na een dikke week in Hanoi weer verder te trekken naar het ‘schonere’ noorden. Daar hoopte ik voor een tijdje verlost te zijn van alle smog en uitlaatgassen.

Maar luister, ga jij binnenkort naar Hanoi? Check deze handige en inspirerende gids dan even. Zo zal ik leuke bezienswaardigheden en activiteiten bespreken en verder geef ik een heleboel tips voor eetzaakjes, slaapplekken, tours, transport en nog veel meer. Kortom: alles wat je wilt weten over Hanoi. Geniet van het lezen en hopelijk heb je er net als ik een te gekke tijd!

Hanoi: een korte introductie van de stad

Hanoi-Old-Quarter-2
Denk niet dat het hier spitsuur is, zo druk is het namelijk altijd 🙂 – uitlaatgassen van scooters voel je zo nu en dan tegen je schenen aankomen

Hanoi is de hoofdstad van Vietnam, Ho Chi Minh is echter de plek met de meeste inwoners. Vroeger is de stad bezet geweest door Frankrijk, waardoor er vele Franse invloeden terug te vinden zijn in en rondom het centrum. Denk aan typische huisjes met een klein balkon, sfeervolle smalle steegjes, baguettes op iedere hoek van de straat en talloze gezellige koffiebarretjes.

Als ik kort ben, kan ik zeggen dat Hanoi een chaotische stad vol met charme is. Chaotisch vanwege de grote hoeveelheid scooters die overal lijken te rijden en bovendien continu toeteren. Daarentegen heeft ze charme vanwege de gezelligheid die je met name in de Old Quarter en omgeving kunt vinden.

Wat zorgt er, behalve de bovengenoemde Franse invloeden, zoal voor deze gezelligheid?

Onder meer de krommende bomen die over de straten hangen. Ze zorgen voor een warme sfeer op de veelal volgepakte wegen. Verder kent Hanoi een leuke mix van locals en allerlei uiteenlopende reizigers. Bovendien is er werkelijk altijd wel iets te beleven. Simpelweg op een terrasje zitten en mensen kijken, is al een ervaring op zich.

Hanoi leeft, dat staat wat mij betreft wel vast.

 

Bezienswaardigheden en activiteiten in Hanoi

Wat moet je gezien hebben in Hanoi? In dit gedeelte geef ik mijn tips op het gebied van bezienswaardigheden en activiteiten die je niet wilt missen tijdens je bezoek aan deze bruisende stad.

 

1. Vermaak je in de pittoreske Old Quarter

Sfeervolle huisjes in de Old Quarter van Hanoi

In de Old Quarter is altijd wel iets te beleven. Zijn het niet de kleurrijke figuren die je langs ziet wandelen of rijden, dan is het wel een livebandje dat spontaan muziek aan het spelen is.

Wat me is opgevallen, zijn de prachtige huisjes met de karakteristieke Franse balkons. Een straat als Hang Buom doet denken aan een sfeervolle Zuid-Europese wijk. Ook zorgen de bomen, die schuin over de weg hangen, voor een bijna sprookjesachtige sfeer.

Locals-Hanoi
Deze fruit-verkopende dames met authentieke punthoeden liep ik tegen het lijf

Naast de huisjes vind je in het oude centrum tevens veel koffieshops, en kun je om de tien meter wel ergens een lekkere baguette (‘banh mi’ – probeer een banh mi met paté en ei!) bestellen bij een kraampje langs de weg. Deze typisch Franse dingen zijn het gevolg van de bezetting van Vietnam door Frankrijk in het verleden.

De Hanoi Train Street, een typische Instagram-spot

Mijn favoriete zaakje was altijd Pateta, waar je behalve de beste -en goedkope- broodjes ook een gezellig balkon had, om een lekker kopje koffie te drinken met uitzicht op de levendige straat. De ijskoffie was er serieus onweerstaanbaar 🙂 . Helaas is Pateta in de corona-periode failliet gegaan, al zijn er gelukkig wel andere leuke tentjes voor in de plaats gekomen. Daarover vertel ik je verderop meer in het gedeelte over eten en drinken in Hanoi.

Leuke dingen om te doen in het oude centrum, zijn de volgende:

  • Ieder weekend wordt er een night market gehouden in de hoofdstraat. Leuk om even overheen te lopen, maar veel meer dan een voldoende vind ik het niet waard. Het is meer een toeristenplek dan echt een lokale beleving.
  • Een andere markt is De Dong Xuan Market die geheel overdekt is. Je vindt er van alles: kleding, eten en allerlei handgemaakte spulletjes.
  • Je kunt de de Bach Ma Temple bezoeken, een tempel die overigens vlakbij de Dong Xuan Market ligt. Het is een fijne plek om even je rust te vinden middenin deze chaotische en soms overweldigende stad.
  • Als je wilt uitgaan, ga dan naar Hang Buom, het aangrenzende Ma May of Ta Hien waar je talloze barretjes en restaurantjes vindt. Een aanrader is de Beer Street.
  • Loop door Hang Bong, een straat die me door haar vele merkwinkels doet denken aan de PC Hoofdstraat in Amsterdam, maar dan een gezelligere uitgave. Zelf heb ik hier een nachtje geslapen in het luxe The Light Hotel, het ontbijtbuffet is hier ongeëvenaard goed. Een dagje jezelf verwennen moet ook kunnen wat mij betreft.
  • Een ander zeer leuk straatje waar ik per toeval ben uitgekomen, is de Trung Yen Lane. Je hebt er allerlei lokale tentjes zitten, diverse fruitverkopers en enkele hotels. Ga er zeker eens naartoe.
  • Tot slot is de wereldberoemde Hanoi Train Street een must om gezien te hebben. Weet wel dat dit een van de meest toeristische plekken van de stad is, heel de dag door zie je er mensen foto’s maken.

 

2. Bezoek het mausoleum van Ho Chi Minh

Het Ho Chi Minh Mausoleum is voor de Vietnamezen een heilige plek

Ben je geïnteresseerd in een belangrijk stuk geschiedenis van Vietnam? Ga dan naar het mausoleum van Ho Chi Minh, waar de gelijknamige vroegere leider van het land opgebaard ligt in een glazen kist.

Toegegeven, het is misschien wat luguber, maar bijzonder is het zeker. En als je het lichaam niet wilt zien, kun je er ook voor kiezen om het gebouw te bekijken of de mooie omgeving te verkennen.

Helaas is dit een van de meest populaire bezienswaardigheden van Hanoi waardoor het er bijna altijd druk is.

 

3. Struin rond het Hoan Kiem Lake

Het Hoan Kiem Lake is mijn favoriete plek om aan het eind van de middag hard te lopen – en niet alleen van mij trouwens 😉

Vlakbij de Old Quarter ligt het Hoan Kiem Lake. Een aanrader om een wandeling te gaan maken of om een lekker rondje hard te lopen. Naast cardio, kun je er tevens gebruikmaken van gratis fitnessapparatuur in een kleine outdoor gym aan het water, ideaal voor mensen zoals ik die van calisthenics houden. Iedere dag tussen 16.30 uur en 19.00 uur worden er apparaten neergezet om een workoutje te doen.

Aangezien een goede (rustige) sportlocatie in de Old Quarter niet bepaald eenvoudig te vinden lijkt, ben ik blij dat deze plek er is. Toegegeven, het is er behoorlijk druk, maar ruimte om te rennen is er doorgaans wel. Over rust gesproken, als je graag aan yoga doet is Padmeni Yoga een hele chille studio om lessen te volgen.

Behalve hardlopen en snelwandelen, doen locals hier een lokale sport: voetballen met een soort shuttle. Dit heb ik nog nergens anders gezien. Het spelletje heet trouwens ‘shuttelcock kicking’.

Middenin het meer ligt de Tortoise Pagoda die ook wel ‘Turtle Tower’ wordt genoemd. Ze staat symbool voor een eeuwenoude legende waarbij een magisch zwaard werd teruggebracht naar de Golden Turtle God, een schildpad dat in het meer zou leven.

Een ander iets dat hier de aandacht trekt is de Ngoc Son Temple, die via een rode boogbrug -de Huc Bridge- te bereiken is. Het rode bouwwerk ligt verscholen tussen de bomen en is populair onder de lokale monniken. ’s Avonds is het er extra mooi, aangezien de boel dan verlicht is.

Goed om te weten is dat het bij het Hoan Kiem Lake in de weekenden drukker is dan normaal. Op de zaterdagen en zondagen dat ik er was, werden er allerlei activiteiten voor kinderen georganiseerd. Hardlopen was bijna onmogelijk, de outdoor gym wordt wel gewoon opgebouwd.

 

4. Ervaar het authentieke Hanoi bij het West Lake

De Tran Quoc-pagode is gebouwd op een eilandje midden op het West Lake

Een ander (veel groter) meer dat in de buurt lig is het West Lake, in Vietnam bekend als ‘Ho Tay’.

Wat mij betreft is deze plek echter minder de moeite waard dan Hoan Kiem. Eerlijk gezegd vond ik het water er best wel vervuild ogen, ruikt het er niet al te fris en is ze voor mij te groot om omheen te rennen, namelijk 17 kilometer. Bovendien is het Hoan Kiem Lake makkelijker te belopen vanuit de Old Quarter.

Wat ik dan wel weer mooi vond om te zien, waren de locals die in het meer zaten te vissen met een zelfgemaakte bamboehengel. Dit zorgt voor een authentiek sfeertje. Plus er hangt een serene energie, dit in tegenstelling tot bij het veel hectischere Hoan Kiem-meer.

Dé blikvanger van het meer is de Tran Quoc-pagode, die in de 6e eeuw gebouwd werd en de oudste tempel van heel Vietnam is. Het heiligdom staat symbool voor het boeddhisme in het land. Wil je er een mooie foto van schieten, ga dan tijdens de zonsondergang. Je kunt er bovendien naar binnen, zorg wel dat je jezelf op de juiste manier kleedt.

 

5. Doe een streetfood-tour

Tijdens de streetfood-tour maak je kennis met de gezelligste plekjes van Hanoi

In tegenstelling tot veel andere mensen, vind ik de beroemde pho-noedels niet bijzonder lekker of zo. Toegegeven, het hangt er natuurlijk vanaf wat je erbij doet, al ken ik echt wel betere noodles. Echter, Hanoi is meer dan alleen dit gerecht, en het is de moeite om je smaakpapillen eens even goed te verwennen. En geloof me, dat kan in deze stad maar al te goed 🙂 .

Een aanrader is om een streetfood-tour te doen waarbij een local je kennis laat maken met de authentieke gerechten en drankjes die Vietnam te bieden heeft. Het barbecueën, de lokale groenten (‘chayote’ en ‘hohlrabi) en de koffie met ei (ja je leest het goed), zijn mijn favorieten

Eet voorafgaand niet te veel, je gaat namelijk een hoop proeven. Zelfs slakken, eendentong of slang eten is een mogelijkheid. Niet bepaald mijn ding, maar misschien iets voor jou? Ik wil je overigens niet bang maken hoor, in de meeste gevallen eet je namelijk gewoon de geijkte hapjes als de noedelsoep ‘pho’, ‘banh mi’, en lichtere snacks zoals loempia’s, garnalentaart en donuts. Ook het toetje ‘chè’ zal geproefd worden.

Eten zoals de locals doen – dat betekent onder meer zitten op een héél klein krukje haha!

Behalve dat je kennismaakt met de Vietnamese keuken en haar Franse en Chinese invloeden, leer je zo tevens direct de oude stad wat beter kennen.

Er zijn twee food-tours in het bijzonder die ik je aanraad en die geliefd zijn onder toeristen. De eerste is deze die je naast de lekkere Vietnamese gerechtjes en de fameuze eierkoffie ook bij de Instagrammable treinstraat brengt. En dit is de andere tour die populair is. Je gaat hierbij met een kleinere groep op zoek naar lokale specialiteiten en sluit ook deze dag af met een eierkoffie.

Tip: ga in de avond zeker barbecueën bij een van de restaurantjes in Ma Hay. Superlekker en gezellig tussen de locals op de voor Vietnam iconische lage krukjes. Doorgaans kost dit niet meer dan 100.000 VND per persoon.

6. Neem een kijkje in de gevangenis van Hoa Lo

Tijdens de Franse heerschappij, bouwde men een gevangenis om politieke gevangenen in op te sluiten. Ze werd door de Fransen ook wel ‘ Maison Centrale’ genoemd. Tijdens de Vietnamoorlog werden hier tevens Amerikanen vastgehouden.

Binnenin de gevangenis zie je beelden van de gevangenen. Ze laten zien hoe ze mensen zaten opgesloten en en vastgebonden waren. Verder is er een dodencel waar mensen letterlijk op hun executie aan het wachten waren. Erg heftig allemaal, maar wel een stukje trieste geschiedenis waarvoor we onze ogen niet mogen sluiten.

Een groot gedeelte van het complex is overigens afgebroken om plaats te maken voor een flatgebouw, de Hanoi Towers.

 

7. Bezoek de oudste universiteit van Vietnam: Van Mieu

De Van Mieu Universiteit is een oase van rust middenin de stad

Deze tip heb ik van een medewerker uit mijn hotel gekregen. Ik vroeg haar om de beste suggestie voor Hanoi te geven die in haar opkwam. Ze zei meteen: Van Mieu, de eerste universiteit van Vietnam. Deze bezienswaardigheid wordt tevens de ‘Literatuurtempel’ genoemd.

De prachtige architectuur, de diverse binnenplaatsen, het ceremoniehuis met traditionele muziek, de vredige waterbron en de mooie tuinen met de vele bomen, zijn dingen die direct opvallen als je het complex betreedt.

Het is een lekkere plek om even te ontsnappen aan de stadsdrukte. Met een beetje geluk vindt er een diploma-uitreiking plaats om op afstand bij te wonen.

 

8. Ga naar het waterpoppen-theater voor een wel heel bijzondere show

Ja, je leest het goed. Een show met waterpoppen in de hoofdtrol die al zo’n 1000 jaar gespeeld wordt. Vroeger gebeurde dat overigens in de overstroomde rijstvelden, waarop de poppenspelers de mensen entertainden.

Tegenwoordig vinden de voorstellingen plaats in een modern theater. Er is een zwembadje waarin de poppen met hengels bespeeld worden door de poppenspelers die onzichtbaar zijn. Het hele spel wordt begeleid door traditionele Vietnamese muzikanten, die onder andere drummen en op bamboefluiten blazen. Licht- en rookeffecten zorgen voor extra spektakel.

Vietnamese legendes, eeuwenoude volksverhalen en de jaarlijkse rijstoogst staan centraal, en worden op een grappige manier aan je gepresenteerd.

Dit is voor cultuursnuivers een must om gezien te hebben.

De voorstelling duurt 50 minuten en is dagelijks in het Thang Long Water Puppet Theatre, vlak naast het Hoan Kiem Lake. Je toegangskaartje haal je hier. Koop een ticket voor de voorste rij, zodat je zoveel mogelijk meekrijgt van het unieke schouwspel.

 

9. Ontdek de hoogtepunten van Hanoi met de fiets

Een boomrijke straat met op de achtergrond de Sint-Jozefkathedraal

Serieus, dit mag je echt niet gemist hebben als je in Hanoi bent. Een fietstocht door de koloniale stad die je bij allerlei interessante bezienswaardigheden brengt. Zo zie je een korte tijd megaveel en het is ook nog ’s een leuke manier om met andere backpackers in contact te komen.

Een fietstour die heel vaak wordt geboekt is deze. Je gaat op zoek naar prachtige straatkunst, bekend onder de naam ‘Street Murals’, en zult verder ook een stop maken bij de al genoemde Train Street. Na de oude wijk verkend te hebben zet je de tocht voort naar het veel rustigere West Lake-gebied, de Tran Quoc-pagode en het Truc Bach-meer. Daarnaast ontdek je Banana Island met bananenplantages, moestuinen en een drijvend dorp. Tot slot kom je langs het B52-meer en het in de buurt gelegen Ho Chi Minh’s Mausoleum, om te eindigen met een welverdiende Vietnamese ijskoffie in een authentiek café.

 

Alternatieve sightseeing-tours

Indien je van ietsje meer actie houdt is deze gave scootertocht door Hanoi trouwens een betere keuze. Je zult bij de bekende highlights van Hanoi stoppen. Andere spots die je tijdens deze sightseeing-trip bezoekt zijn de Sint-Jozefkathedraal, het Opera House en de Tempel van de Literatuur -het al genoemde Van Mieu-.

Wat ten slotte ook erg tof is, is om een tour langs de hoogtepunten te doen in een jeep van het Vietnamese leger. Lijkt dit je wat? Boek de dagtrip dan hier.

 

Opvallende dingen in Hanoi

In Hanoi heb ik me soms echt verbaasd haha!

Toeteren doen de mensen er bijvoorbeeld niet om te zeggen dat je uit de weg moet gaan, maar enkel om te waarschuwen dat men eraan komt. Blijven lopen zoals je loopt is dan ook het devies. Je snapt zelf waarschijnlijk wel dat er gigantisch veel gebruik wordt gemaakt van de claxon, vaak tot ergernis aan toe. Echter, hier word je op een bepaald ogenblijk redelijk ongevoelig voor.

Een ander grappig iets zijn de politiebusjes die je regelmatig door de straten ziet rijden. Ze doen denken aan speelgoedautootjes zo klein zijn ze. Aan de voorkant is een ouderwetse speaker gemonteerd en daarachter zit een soort zithokje voor ik schat 4 man. Ik dacht eerst dat het een grap was, maar toen ik er een met in het groen geüniformde agenten zag rijden, bleek het toch echt de realiteit te zijn.

Politie-Hanoi
Heb jij ooit zo’n schattig politiebusje gezien?

Wat daarnaast best bijzonder is, is dat ik buiten geen prullenbakken heb gezien. Al het vuil wordt, al dan niet in plastic tasjes of vuilniszakken, aan de rand van de straat gezet en opgehaald door een vuilniswagen. Een vuilsniswagen die een muziekje speelt alsof er een busje aankomt dat ijs verkoopt. Soms steekt men het trouwens ook gewoon in de fik.

Tja, en dan zijn er nog die opdringerige verkopers. Aanstekers, portemonnees, bloemen, eten en zelfs drugs. Je krijgt van alles aangeboden. De ene keer wat agressiever dan de andere. Een vrouwtje maakte het wel heel erg bont. Ze biedt me een soort suikerbal aan, maar ik zeg “nee”. Vervolgens blijft ze pushen en duwt ze ‘m letterlijk tegen mijn mond aan. “Try it.” Oké. Ik besluit er een te proeven, weigeren lijkt namelijk onmogelijk. Daarna zegt ze dat ik er een paar moet kopen of toch tenminste voor die ene dien te betalen. Wederom zeg ik “nee”, waarna ze op de grond spuugt en scheldend verderloopt. Het gaat niet om die paar centen hoor, maar om het principe.

Tot slot is me opgevallen dat de locals op wel hele kleine krukjes zitten om te eten of simpelweg te socializen. Ik heb ze eerder in deze gids al eventjes benoemd. Voor mij als Westerling zijn de krukjes wel erg klein, ik kom met m’n knieën niet onder de tafel. Gezellig is het wel, het zorgt voor een knusse setting.

 

Wat zijn de leukste tours in Hanoi?

Hierboven heb ik al diverse leuke tours geadviseerd om in Hanoi te doen. Maar wat zijn nu de populairste tours onder reizigers die naar de stad komen? Het blijken vooral uitstapjes naar andere bestemmingen te zijn, zoals Tam Coc in Ninh Binh en Halong Bay.

Je ziet hieronder een overzicht van Get Your Guide en kunt direct boeken.

 

Hoe zit het met transport in Hanoi?

Scooters, groen, franse balkons en een koffieshop; het is Hanoi in een notendop

Allereerst is het goed om te weten dat Hanoi een stad is waar je op veel plekken te voet kunt komen. Nu is, door de aanwezige scooters, lopen niet altijd even comfortabel, maar de afstanden zijn doorgaans goed te overbruggen. Zeker als je in het oude centrum begint, kun je vanuit daar een hoop wandelend doen.

Taxi’s zie je genoeg rondrijden overal in de stad. Voorkom dat je veel te veel betaalt en je jezelf moet uitsloven om een normale prijs te krijgen. De oplossing is om gebruik te maken van de app Grab.

Via deze applicatie kun je zowel een auto als scooter-taxi bestellen voor een aantrekkelijke prijs. Geen onderhandelingen, geen raddraaiers, geen oplichting. Je krijgt gewoon het juiste bedrag te zien.

Ben je op de luchthaven? Installeer dan direct de app en maak er meteen gebruik van. Het zal je vele euro’s schelen 🙂 .

 

Welke zaakjes in Hanoi zijn aanraders qua eten en drinken?

Vietnamese drip met gecondenseerde melk, ik ben fan 🙂

Alle restaurants, koffiebars en ontbijttentjes die ik hieronder noem liggen in de buurt van het Hoan Kiem Lake, en daarmee precies in het toeristische stuk van Hanoi.

Allerlei authentieke Vietnamese gerechtjes vind je bij Garden House 2, het Mau Restaurant en het Cafe Tour Restaurant.

Wanneer je trek heb in een poke bowl is Poke Hanoi een spot die je niet gemist wilt hebben.

Banh mi, het oerlekkere Vietnamese stokbroodje, koop je bij eetkraampjes langs de weg. Ben je echter op zoek naar een veganistische variant, dan is het zaakje Vegan Banh Mi een aanrader om te gaan eten.

Een supergoed ontbijttentje is Lá Studio. Ze maken er onder meer smoothie bowls, gebakjes en andere lekkere dingen om te proberen. Pak daarna nog een versgeperste fruitsap bij The Smoothie Shack en je dag kan niet beter beginnen.

Natuurlijk mag koffie ook niet ontbreken op dit lijstje. Ik bedoel, Vietnam is een koffieland bij uitstek en het is heerlijk om buiten op terrasje een bakkie te doen. Probeer sowieso de egg coffee en de coconut coffee, twee typische koffiespecialiteiten van het land. Erg goede en tevens coole koffiebars zijn Fuku Coffee, Nola Cafe & Bar, GAO Cafe, RAAW Coffee hàng buồm en Hidden Gem Coffee.

Probeer verder een bubbelthee bij Chago Tea & Cafe dat verschillende vestigingen in de stad heeft. Dit drankje, dat officieel uit Taiwan komt, heeft me aangenaam verrast.

Tot slot wil je in de avond het uitgaansleven in de beruchte -en al kort besproken- Beer Street een keertje meegemaakt hebben. De straat is volgepropt met tafeltjes en gekleurde mini-krukjes, en in de weekenden spelen er regelmatig livebands. Locals, backpackers en andere vakantiegangers komen hier bijeen om een biertje te doen en gezellig wat te babbelen. Tapbier wordt er geschonken voor de bespottelijk lage prijs van 7.000 VND tot 10.000 VND. De lokale naam voor dit uitgaansgebied is de Ta Hien Corner.

 

Waar in Hanoi raad ik je aan om te overnachten?

Nu je weet wat er te beleven is in Hanoi is het tijd om een fijne slaapplek te regelen. Ik raad je aan om in of rond het historische centrum te verblijven, simpelweg omdat dit het gezelligste deel van de stad is.

Ik heb een selectie van de leukere adresjes in Hanoi voor je gemaakt, lees dus even verder 🙂 .

Zoek je een levendig hostel, dan is het Little Charm Hanoi Hostel een toffe plek om heen te gaan. Ook is het Old Quarter View Hanoi Hostel een populaire plek onder backpackers.

Op zoek naar een echt partyhostel? Check dan in bij het Mad Monkey Hanoi. Iedere avond is er hier wel iets spannends te beleven en er zijn vele andere backpackers, waardoor je jezelf nooit zult vervelen. Slapen is hier uiteraard bijzaak.

Wanneer je even genoeg hebt van hostels en het ‘dorm-bestaan’ én je wat budget over hebt, is een hotel erg fijn om energie bij te tanken. Ik spreek uit ervaring 😉 .  En het fijne is: dit hoeft niet eens veel te kosten. Comfortabele kamers voor een zacht prijsje heb je bij het Amira Hotel, The Flower Boutique Hotel & Travel, het Tunger Grand Hotel en Bendecir Hotel & Spa.

Ietsje duurder maar voor Nederlandse begrippen nog altijd goedkoop is The Light Hotel, waar je behalve chille kamers een zwembad en een fitness hebt. Bovendien, ik zei het eerder al, is het ontbijtbuffet hier uitmuntend. Verrassend genoeg hadden ze pindakaas en Nutella, maar bijvoorbeeld ook échte blokken kaas (Cheddar en Emmental) en hazel- en cashewnoten gecombineerd met yoghurt. Eitjes worden voor je neus gebakken, gekookt of gepocheerd. Een andere topper in diezelfde prijsklasse is het San Palace Hotel.

Ben je, ten slotte, van de pure luxe? In dat geval zijn het GRAND HOTEL du LAC Hanoi, Hôtel du LAC Hanoi en Hanoi Paradise Center Hotel & Spa drie absolute aanraders om jezelf een paar dagen in de watten te laten leggen.

 

Hoeveel dagen raad ik je aan om in Hanoi te blijven?

Heerlijk toch, dit soort sferen?

Zoals ik voor veel andere bestemmingen adviseer, is ook voor Hanoi het minimum 3 dagen. Op die manier heb je de tijd om een redelijk beeld van de stad te krijgen. Gebruik een dag voor de Old Quarter en het Hoan Kiem Lake, een dag om een fietstour te doen en de derde dag vul je vervolgens vrij in.

Ga je korter, dan put je jezelf waarschijnlijk alleen maar uit. Zeker gezien de grote reisafstanden die je in Vietnam aflegt. En als je maar 1 of 2 dagen in Hanoi bent en slechts komt om bezienswaardigheden af te tikken, zul je bovendien weinig sfeer proeven. Eerlijk, ikzelf vond simpelweg ronddwalen door het historische centrum, lekker wat eten en chillen in koffietentjes eigenlijk het leukst 🙂 .

 

Wat is de beste reistijd voor Hanoi?

Allereerst wil ik je direct zeggen dat je er rekening mee moet houden dat het behoorlijk koud kan worden in Hanoi. Zeker als je vanuit het warmere zuiden of een ander Aziatisch land komt. Toen ik via het snikhete Thailand in Vietnam kwam, was het op sommige dagen overdag 15℃. Ik verzeker je: dat voelde veel kouder en zonder jas werd het zo nu en dan behoorlijk fris, zeker als de zon weg was. In december tot en met eind februari -de winter- wordt het op sommige dagen zelfs 10℃, houd daar dus rekening mee.

De beste maanden zijn wat mij betreft september tot en met november, de herfst dus. Het is dan gemiddeld zo’n 25℃ met soms een lekker briesje. Dit is tevens de periode waarin de bloemen beginnen te bloeien. Ook de lente, die van eind februari tot en met april loopt, is met 15℃ tot 20℃ aangenaam, al kan 15℃ behoorlijk koel aanvoelen. In de zomer, mei tot en met augustus, is het doorgaans behoorlijk heet, al valt dat in mei vaak wel mee.

 

Hoe kom je in Hanoi?

De plaatselijke groenteboer – ook dit is typisch Hanoi

Kom je vanuit Zuid-Vietnam, dan kun je kiezen voor slaapbussen of -treinen, of eventueel zelf rijden op een motorbike. Maar hoelang ben je vanuit diverse bestemmingen onderweg om in Hanoi te komen met de bus? Vanuit Ha Giang duurt het 7 uur, vanuit Halong Bay ongeveer 4 uur, vanuit Hué zo’n 13 uur, vanuit Sapa 6 uur en vanuit Hoi An om en nabij de 16 uur.

Uiteraard is er tevens een luchthaven: de Noi Bai International Airport. Je kunt er vanuit vrijwel iedere bekende stad op de wereld naartoe vliegen. Zelf ben ik vanuit Bangkok naar Hanoi gevlogen, een vlucht van ongeveer 1,5 uur. Ook binnenlandse vluchten zijn gebruikelijk in Vietnam, bijvoorbeeld vanuit Ho Chi Minh, Hoi An en Hue.

Via 12Go Asia of Bookaway boek je je ticket voor zowel de trein als bus.

 

Welke bestemmingen zijn aan te raden na Hanoi?

Vervolg je reis naar bijvoorbeeld Sapa (6 uur reistijd) of Halong Bay (4 uur reistijd). Via Sapa kun je verdergaan naar het prachtige Ha Giang (6 uur reistijd). Of eigenlijk hoor ik te zeggen: ‘moet’ je verdergaan. Want Ha Giang is echt het mooiste stukje Vietnam, als je het mij vraagt tenminste. Vanuit Hanoi worden overigens ook meerdaagse tours richting Ha Giang georganiseerd, deze is een aanrader.

Boek je bus- of treinticket op 12Go Asia of Bookaway.

Een andere optie is om, bijvoorbeeld op de motorbike, je trip richting het zuiden te maken. Leuk is om dit via Ninh Binh (over de QL21) te doen, dat op zo’n 3 uur rijden ligt.

 

Zoek je een leuke route voor Vietnam?

Vietnam is zonder twijfel een van de leukste backpackbestemmingen van Zuidoost-Azië. Het is echter wel een behoorlijk uitgestrekt land, waardoor een route opstellen niet bepaald eenvoudig is.

Mocht jij nou een leuke route voor Vietnam zoeken, laat mij je dan een handje helpen. In Backpackgids Azië heb ik een aantal avontuurlijke routes door Vietnam voor je uitgestippeld, en verder geef ik je flink wat insider-tips om het maximale uit je reis te halen.

 

Meer lezen over Vietnam

Behalve Hanoi heb ik zoveel meer moois van Vietnam gezien en beschreven.

Dus, wil je meer lezen over dit in vele opzichten schitterende land? Alle avonturen, tips en reisinspiratie voor Vietnam vind je terug op deze pagina.

En… Heb jij vragen over Hanoi? Of tips? Laat het weten in de comments 🙂 !

Haal het maximale uit je reis door Vietnam

Ga jij backpacken in Vietnam? Ben je op zoek naar routes? En heb jij geen zin in gedoe tijdens de planning van je avontuur? Wil jij simpelweg het maximale uit je reis door Vietnam halen? Dan heb ik iets voor je wat je niet mag missen.

Samen met een aantal andere experts heb ik namelijk Backpackgids Azië ontwikkeld. De gids staat vol met onwijs gave en waardevolle info over Vietnam en andere landen in Azië.

Je hoeft niks meer uit te zoeken, al het belangrijke en lastige voorwerk hebben wij voor je gedaan.

In de gids vind je onder meer:

Cruciale informatie voor je vertrekt.
Duidelijk uitgestippelde routes waar je direct mee op pad kunt.
Waardevolle transportinfo waarmee je zeeën van tijd bespaart.
Toffe accommodaties, eetzaakjes en bekende maar ook geheime plekjes.
Insider-tips, secrets en travel hacks die je gezien moet hebben.

Bovendien krijg je er liefst drie gratis bonussen bij!

Wil jij alles uit je reis halen? Klik dan nu op de onderstaande knop.

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.
6 Antwoorden
  1. Foekje

    Heel herkenbaar. Vond de eerste dag in Hanoi vreselijk. Druk en chaotisch. Maar hoe langer ik er bleef hoe meer ik Hanoi waardeerde 🙂 1 van de leukste steden in Vietnam.
    De egg coffee al geproefd? Heeeerlijk!

    1. Avatar foto
      Robbert

      Ja hè! De ‘eikoffie’ heb ik nog even overgeslagen, aangezien ik echt fan ben van zowel de ijskoffie als de hete variant. Met een heel klein beetje gecondenseerde melk…

      Ik ben er nu trouwens weer, een heerlijke stad inderdaad!

  2. Linsey

    Hoi Robbert,

    Altijd lees ik vol interesse de verschillende blogs die je schrijft, ik heb er veel aan tijdens mijn reis in Zuidoost-Azië. Alleen ben ik verbaasd om te lezen dat je schrijft dat sporten in Hanoi niet echt gangbaar lijkt te zijn. ’s Ochtends rond een uurtje of 6 lijkt namelijk heel Hanoi workouts te doen rondom het meer, ik stond perplex!

    1. Avatar foto
      Robbert

      Hoi Linsey,

      Leuk om te horen 🙂 .

      Wat ik eigenlijk bedoel, is dat het vinden van een plek om je workoutje te doen, nog niet zo eenvoudig is. Zeker niet in de drukke Old Quarter. Gyms heb ik er nauwelijks gezien en veel parken zijn er ook niet. Gelukkig is er dus het Hoan Kiem Lake waar het allemaal wel mogelijk is. In de vroege ochtend en aan het begin van de avond lijkt dit de place to be voor mensen die willen sporten. Echter, het is er nogal druk door de vele wandelaars, waardoor bijvoorbeeld hardlopen niet altijd even eenvoudig is. Zeker in het weekend wanneer er festiviteiten plaatsvinden 🙂 .

      In steden als Kuala Lumpur of Bangkok is het wat dat betreft allemaal wat makkelijker.

  3. Paula

    Hoi Robbert, ik ga bijna vertrekken naar Vietnam en ben nog even aan het twijfelen over de overnachting in Hanoi, ik zie dat het Rising Dragon Hotel meerdere locaties in Hanoi heeft, welke heeft jouw voorkeur? En ken jij het Hanoi Culture Hostel, zo ja, wat weet je daarvan? Heb er zin in!

    1. Avatar foto
      Robbert

      Hoi Paula,

      Hanoi Culture Hostel ken ik niet, maar als je naar een hotel zoekt raad ik The Light Hotel aan. Het ontbijt daar is echt superlekker.

      Ikzelf ben naar Rising Dragon in de Old Quarter gegaan.

      Groet, Robbert

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw