Backpacken in de Filipijnen: kosten, bezienswaardigheden en voorbereiding

Denk jij eraan om te gaan backpacken in de Filipijnen? Laat ik alvast een ding zeggen: dit is een echte aanrader. Het is een land dat de laatste jaren steeds populairder is geworden, al is het aantal reizigers dat je er ziet nog altijd vele malen lager dan plekken als Thailand, Indonesië, of Vietnam.

Wat heeft Filipijnen je zoal te bieden? Talloze mogelijkheden voor avontuur, schitterende natuur, aardige locals (die vaak supergoed Engels spreken) en heerlijke plekjes om lekker tot jezelf te komen. Maar hét allerbeste van het land zijn de vele eilanden met paradijselijke stranden en de ultieme surf-, duik- en snorkelmogelijkheden. Om je een indruk te geven van de grootte: de archipel bestaat uit liefst 7.107 eilanden.

In deze minigids bespreek ik de kosten, verschillende bezienswaardigheden en de voorbereidingen die je moet treffen voordat je naar de Filipijnen afreist.

Eerst nog even wat anders:

Is de Filipijnen veilig voor jou als backpacker?

Laat ik kort zijn: het overgrote gedeelte van de Filipijnen bestaat uit aardige en behulpzame mensen. Ik heb me, op de plekken waar ik ben geweest, in ieder geval nooit onveilig gevoeld. Echter, er is ook een aantal plaatsen die je als backpacker het best kunt overslaan. De gevaren voor toerisme in deze gebieden zijn met name ontvoering, geweld en terrorisme.

De locaties die je beter kunt mijden, zijn de volgende: Sarangani Province, North + South Cotabato Province, General Santos City, Sultant Kudarat Province, Lanao del Sur Province, Lanao del Norte Province, Iligan City en Pangutaran.

 

De thema’s van dit artikel zijn…

Kosten backpacken Filipijnen
Bezienswaardigheden Filipijnen
Voorbereiding backpacken Filipijnen

 

Backpacken in de Filipijnen: de kosten

Wat zijn de kosten die je zoal kunt verwachten tijdens een reis door de Filipijnen? In dit gedeelte geef ik je een overzicht van de uitgaven op het gebied van accommodatie, eten & drinken, transport en tot slot tours & activiteiten.

Allereerst is het goed om te weten dat sommige kosten hoger liggen dan in andere Aziatische landen. Met name de accommodatie kan wat duurder uitvallen, al hoeft dit niet als je goed zoekt.

Belangrijk: de prijzen in dit artikel zijn in Filipijnse peso (PHP) en in euro. Ik ben uitgegaan van de gangbare koers 60 PHP = €1. Voor de actuele wisselkoers, bekijk xe.com.

Accommodatie

Voor een dorm (een plek in een stapelbed in een slaapzaal) ben je gemiddeld tussen de 240 PHP (€4) en 600 PHP (€10) kwijt. Weet wel dat dorms in de Filipijnen niet heel gebruikelijk zijn, al zie je ze steeds vaker. Met name in de steden heb je voldoende mogelijkheden.

Kies je een privékamer, dan moet je denken aan prijzen variërend tussen 780 PHP (€13) tot 1.080 (€18) in een hostel of guesthouse en 780 PHP (€13) tot 1.800 PHP (€30) in een regulier hotel. Duurder kan uiteraard ook, maar ik heb het over gemiddelde bedragen.

Op de eilanden (bijvoorbeeld Palawan, Siargao, Siquijor en Boracay) liggen de prijzen doorgaans een stukje hoger dan in steden als Manilla of Cebu. Echter, als je even goed ‘shopt’, vind je altijd wel iets dat betaalbaar is. Ik raad je hierbij aan om gebruik te maken van de apps Booking.com, Agoda en eventueel Airbnb.

Zoals ik al zei: het hoeft niet per definitie duurder te zijn op de eilanden. Zo sliep ik op Palawan in El Nido op een camping voor 180 PHP (€3) per nacht. Aan deze plek (La Banane) bewaar ik overigens niet mijn beste herinneringen. De camping en guesthouse in één wordt gerund door een Franse wat eigenaardige man. Ik en mijn Duitse reisgenootje (Heinrich) werden hier iedere ochtend rond 06.00 uur wakker van de vele Fransen die herrie aan het schoppen waren. Dat het goedkoop was, was dan ook het enige pluspunt. Dit is wel al enkele jaren geleden, dus misschien is er inmiddels van alles veranderd.

Vervolgens zijn we snel uitgecheckt en ben ik samen met een Israelisch reismaatje op zoek gegaan naar een beter alternatief. Heinrich ging namelijk op doorreis. We kwamen uit bij een guesthouse in de hoofdstraat, waarbij we hebben onderhandeld over de prijs. De voorwaarde voor de eigenaresse (Isabelle), was dat we minimaal een week bleven. Het mooie was dat we nauwelijks meer betaalden dan bij de camping La Banane, om precies te zijn €4 voor de hele kamer (€2 per persoon).

Zij (Isabelle) was trouwens ook super behulpzaam toen ik ziek werd. Ze heeft me een week lang geholpen, van eten en drinken voorzien en -toen het echt slecht ging- een dokter laten komen. Dit is iets dat me altijd zal bijblijven, de behulpzaamheid. Niet alleen van Isabelle, maar van de locals in het algemeen.

 

Eten en drinken

Naar mijn mening is het vrij eenvoudig om gevarieerd en betaalbaar te eten. Wel zeg ik er direct bij dat ik de Filipijnse keuken niet zo indrukwekkend vind vergeleken met landen als Thailand en Maleisië. Ik mis vaak een beetje pit in het eten, het is nogal eens kleurloos van smaak.

Daarnaast is het me opgevallen dat er vaak maar weinig groenten worden gegeten en heel erg veel gefrituurd wordt. Kijk er bijvoorbeeld niet vreemd van op als een lokaal (streetfood)zaakje alleen maar gefrituurde kip (50 PHP – €0,85) en witte rijst (10 PHP – €0,15) verkoopt. Dat is me echt tegengevallen. Wil je beter en gezonder eten, dan zal je al snel naar een wat toeristischer restaurant moeten gaan. Daar heb ik gelukkig betere ervaringen mee.

De positieve uitschieters zijn wat mij betreft de volgende lokale gerechten:

  • Sinangag. Gebakken rijst met knoflook. Veel knoflook! Het gerecht komt doorgaans met garnalen en soms ook met wat gemixt vlees.
  • Halo Halo. Een kleurrijk dessert bestaande uit een mix van ijs, fruit en bonen.
  • Hamonado. Zout vlees dat gezoet is met honing en soms geserveerd wordt met ananas. Meestal een gerecht dat locals enkel tijdens speciale gelegenheden eten. Denk hierbij aan kerst, nieuwjaar of vakantieperioden.

Voor een Aziatische maaltijd betaal je gemiddeld zo’n 180 PHP tot 250 PHP (€3 tot ruim €4) in een goed restaurantje. Het goedkoopste kun je terecht bij de tentjes waar pannetjes met klaargemaakt eten staan. Rijst inclusief wat groenten en bijvoorbeeld vis zal je daar rond de 60 PHP (€1) kosten. Echter, erg goede ervaringen heb ik hier niet mee, behalve dan bij Roch op Siquijor. De meeste westerse gerechten zullen qua prijs op omgerekend ongeveer €4,50 zitten. Het goedkoopste wat ik heb gegeten, waren twee hamburgers voor 25 PHP (€0,30) in de haven van Siquijor. En die waren nog lekker ook.

Heel soms kom je ook vegan-restaurants tegen. Nu ben ik zelf geen veganist, maar in de Filipijnen was ik blij dat ze er waren. Eindelijk groenten đŸ™‚ . In Cebu City kun je bijvoorbeeld terecht bij het Wellnessland Health Institute waar je voor 75 PHP (€1,25) superlekkere burgers hebt. Bovendien serveren ze gezonde bruine rijst (25 PHP – €0,40) en allerlei verse salades voor verrassend goede prijzen.

Als je een biertje bestelt in een bar, is dat doorgaans zeer goedkoop. 50 tot 70 PHP (maximaal €1,15) voor een koude San Miguel (0,33 liter) is gangbaar. Indien je graag koffie drinkt, reken dan op minimaal 80 PHP voor een Americano en 25 tot 50 PHP (maximaal €0,85) voor een extra shot espresso. Een fles water (1 liter) kost je meestal 25 PHP €0,40, een blikje cola hetzelfde en een fruitshake 70 PHP tot 120 PHP (maximaal €2). Niet vergeten om te proeven: de lokale likeur ‘Tanduay’ voor het spotprijsje van omgerekend €1 per liter.

De fruitprijzen hangen af van het seizoen en je onderhandelingscapaciteiten, al kan ik wel zeggen dat het fruit -behalve bananen- niet per se goedkoop is. Zo betaal je voor de kleine gele mango’s minimaal 100 tot 120 PHP (€1,65 tot 2 per kilo, voor een appel 10 PHP, voor een citroen 20 PHP (€0,30) en voor een kilo avocado’s 150 PHP (€2,50). Mangosteen, iets wat ik zo lekker vind, is met 300 PHP per kilo (€5) zelfs belachelijk duur. En in bijvoorbeeld Port Barton is bijna al het fruit twee keer zo duur.

 

Transport

De altijd opvallende jeepneys

Als je gaat reizen in de Filipijnen, kun je gebruikmaken van verschillende vervoersopties. Echter, omdat je de keuze hebt uit meer dan 7.000 eilanden, is het aan te raden om je enigszins voor te bereiden. Je raadt het al, vanwege het grote aantal eilandjes zijn de boot en het vliegtuig de voornaamste vormen van transport.

Goed om te weten: als je het land verlaat, dien je soms een zogenaamde ‘terminal fee’ te betalen. Dit is niets anders dan een bedrag dat je afdraagt om naar een volgende bestemming buiten de Filipijnen te kunnen reizen. Het bedrag is 850 PHP, wat gelijkstaat aan ongeveer €14. Vanuit Manilla hoeft dit overigens niet meer, terwijl het vanaf Cebu nog wel altijd van je wordt gevraagd.

Het vliegtuig is, zeker als je enige tijd op voorhand boekt, niet duur. Zo heb je vluchten van Manilla naar Cebu voor €33. Boek je een paar dagen van tevoren, dan betaal je al snel 60 euro. Om van Cebu naar Siargao te vliegen ben je meestal rond de €55 kwijt, als je je ticket enkele dagen voorafgaand aan je vlucht boekt. Regel je dit al een maand eerder, dan kan het je zomaar €15 tot €20 schelen.

Op de grotere eilanden zal je veelal gebruikmaken van de bus. Als je naar El Nido wilt vanuit Puerto Princesa, betaal je ongeveer 500 PHP (€8,35) voor een minivan. Ik heb ook al eens voor de lokale bus gekozen, dit kostte me 375 PHP (€7,50). De rit duurt overigens 6 tot 7 uur, met een minibusje net iets korter. Reis je vanuit Cebu City naar Maya om naar Malapascua te komen, reken dan op 225 PHP (€3,75) voor een bus met airco. Het is een trip van ongeveer 5 uur.

Behalve de reguliere bussen, heb je in veel steden, dorpjes en eilandjes de zogeheten tricycles om je van A naar B te kunnen brengen. Dit zijn de brommers of scooters met een zijkarretje voorzien van een dak. Een soort tuk-tuks, maar dan net wat minder fraai. Je vindt ze meestal bij de shopping-malls, restaurants en voor hotels. Ze zijn doorgaans spotgoedkoop, ritjes van 20 PHP zijn al mogelijk. Van Medellin naar de busterminal van Daanbantayan kostte ons 200 PHP (ruim €3) voor ongeveer een half uur rijden. Spreek voor je instapt altijd duidelijk de prijs af, en laat je niets wijsmaken als er een bord met zogenaamde vaste prijzen voor je neus wordt gehouden.

Zoals ik eerder aangaf, is de boot een veelgebruikt transportmiddel in de Filipijnen. Vaak is dit goed geregeld en kun je voor leuke prijsjes op een publieke boot stappen. De oversteek van Cebu City naar Bohol kost zo’n 500 PHP (€8,35; 2 uur), van Bohol naar Siquijor 700 PHP (€11,65; 1 uur en 20 minuten) en een charter van Bantayan naar Malapascua 2.500 PHP (€41,65; 2 uur).

In de steden zal je al snel een taxi nemen als je op de chaotische bushaltes of luchthavens aankomt. En dit hoeft helemaal niet duur te zijn. Zo ben je maximaal 180 PHP (€3) kwijt voor een ritje van 15 minuten. Om van Cebu Airport naar de haven te komen om Bohol te bereiken, betaal je zo’n 300 PHP (€5; 30-40 minuten). Ik raad je wel aan om de witte taxi’s te nemen, deze rijden altijd met de meter aan. Het starttarief is 40 PHP (€0,65). Je kunt ook altijd even de app Maps.me erbij pakken om te checken of de juiste route wordt aangehouden. Een andere tip is om gebruik te maken van de app Grab, zo krijg je direct de prijs te zien die je voor de rit kwijt bent.

Tot slot zijn de (flink vervuilende) jeepneys een optie om te overwegen wanneer je in de stad bent. Hierbij zit je letterlijk in een soort verlengde jeep tussen de locals. De kosten zijn laag: omgerekend ongeveer €0,10 tot €0,40 voor een enkele rit. Comfortabel is het echter niet en je maakt onderweg veel tussenstops. Maar om toch een keer die lokale ervaring te proeven, wil je het misschien eens gedaan hebben. Al zijn ze wel heel erg vervuilend, dus misschien beter niet?

Ga er overigens niet vanuit dat de routes vaststaan of net zoals in Europa duidelijk staan aangegeven. Dit is doorgaans eerder een raadsel als je een jeepney neemt. Vraag daarom altijd aan de chauffeur of hij of zij op jouw bestemming kan stoppen. Zorg verder dat je kleingeld bij je hebt, zodat je kunt wisselen. Met een briefje van 1.000 pesos maak je jezelf niet al te populair namelijk.

Wil je je tickets voor transport alvast online regelen, dan kun je dit eenvoudig doen via 12Go Asia.

 

Tours en activiteiten

Filipijnen-eilandhoppen-el-nido
Een van de eilanden die we bezochten vanuit El Nido

Filipijnen is het gedroomde land als je wilt gaan eilandhoppen, surfen, snorkelen of duiken. De wateren zijn doorgaans kristalhelder en de koralen en vissen erg kleurrijk.

De vraag is wat de kosten voor dit soort tripjes zoal zijn. Hieronder noem ik enkele voorbeelden.

Voor dagtours met de boot moet je rekenen op ongeveer 800 PHP tot 1.500 PHP (€13 tot €25). De tweedaagse eilandexcursie met overnachting vanuit El Nido kost 1.500 PHP (€25). De Underground River Tour in Puerto Princesa is gemiddeld genomen 2.000 PHP (€33,35) en zeilen bij Boracay 1.000 PHP (€20). Canyoning bij Moalboal bedraagt 1.500 PHP (€25). Een erg populaire activiteit is de Experience tussen El Nido en Coron. Deze expeditie die maximaal 5 dagen duurt, wordt door velen als hĂ©t hoogtepunt van hun reis bestempeld. In het hoogseizoen betaal je, schrik niet, 655 USD – zo’n €572 als je boekt via Tao Experience.

Behalve de bovenstaande dingen, kun je bijvoorbeeld ook een surfcursus volgen. Per les van een uur ben je op bijvoorbeeld Siargao 500 PHP (€8,35) kwijt. Wil je het helemaal onder de knie krijgen en een week lessen volgen, inclusief accommodatie? Wederom op Siargao betaal je bij Harana Surf 44.000 PHP (ruim €733) voor een weekcursus. Voor één duik moet je aan gemiddeld 1.500 PHP (€25) denken. Je PADI Open Water behalen in de Filipijnen? Reken op bedragen vanaf 15.000 PHP (ongeveer €250). Ik kan je trouwens aanraden om dit te doen bij Puerto Galera op het eiland Mindoro, je hebt hier veel betaalbare opties. Gewoon lekker snorkelen? Het huren van een snorkelmasker kost doorgaans 50 PHP (€0,85) per dag.

Tot slot is karaoke iets waar de Filipino’s wel pap van lusten. Een avondje mee blèren kost je 250 PHP (€4,15), exclusief drankjes, maar dit zal je begrijpen. Soms is het zelfs helemaal gratis.

Weet trouwens dat je lang niet alles via een georganiseerde tour hoeft te gaan doen. Denk bijvoorbeeld aan een bezoek aan de Chocolate Hills en de Tarsier Sanctuary op Bohol, of aan een trekking door het het bergachtige Sagada op Luzon. Als je geld wilt besparen en liever alle vrijheid hebt, kun je beter zelf op pad gaan. Dit zijn tevens vaak de leukste avontuurtjes, zeker als je met de scooter gaat.

 

Je tours en activiteiten alvast boeken?

Ik raad je aan om je tours en activiteiten lokaal te regelen wanneer je in Filipijnen bent, om op die manier de lokale tourbedrijfjes in het land te ondersteunen.

Wil je dit echter alvast online doen, dan kan je gebruikmaken van Get Your Guide.

Budget per dag Filipijnen

Als je een budgetbackpacker bent, kun je in de Filipijnen behoorlijk goedkoop rondtrekken. Het hangt er natuurlijk wel vanaf of je veel alcohol drinkt, uitgaat enzovoorts.

Ik ga er even vanuit dat je een gemiddelde persoon bent, die zo nu en dan een drankje neemt, goedkoop overnacht en af en toe een activiteit doet. Dan kun je met een dagbudget van 1.200 PHP tot 1.500 PHP (€20-€25) zeker rondkomen. Het kan goedkoper en uiteraard duurder, maar dit heb je zelf in de hand. Het ligt er bovendien aan of je met nog iemand reist: dit brengt de kosten voor accommodatie behoorlijk omlaag, zeker als je alleen de keuze hebt uit eigen kamers en er geen dus dorms beschikbaar zijn. De prijs kun je dan namelijk delen. Het volgen van een surfcamp en het doen van de Coron-El Nido Experience heb ik in dit dagbudget overigens niet meegenomen, dit zou het totale plaatje teveel vertekenen.

Ben je veel onderweg omdat je niet alle tijd van de wereld hebt en heb je daarbij behoefte aan wat meer comfort? Reken dan op 1.800 PHP tot 2.300 PHP (€30 tot €38,35) per dag.

Om je een indruk te geven: onlangs was ik zelf voor 30 dagen Filipijnen omgerekend €825,50 kwijt. Met de €230 aan binnenlandse vluchten (retour Cebu-Siargao, Cebu-Puerto Princesa en Puerto Princesa-Manilla) erbij €1055,50. Per dag is dit €35,20. Wel moet ik zeggen dat ik niet in dorms heb geslapen en af en toe ook in duurdere accommodaties van €30 tot €50 verbleef. Ik reisde 2,5e week met een vriend samen, waardoor we deels de kosten konden splitten.

Backpacken in de Filipijnen: bestemmingen en bezienswaardigheden

Wat is er zoal te doen en te beleven in de Filipijnen? Hieronder bespreek ik -in willekeurige volgorde- mijn elf favorieten.

Na deze bezienswaardigheden heb ik nog wat andere tips voor je neergezet.

 

1. Ontdek het surfparadijs Siargao

Mooiste-strand-Siargao
Zulke ongerepte stranden kom je tegen als je Siargao gaat verkennen

Jaren geleden hoorde je iedereen praten over Palawan, terwijl tegenwoordig Siargao hotter dan hot is. Het eiland is vooral bekend vanwege de ultieme surfmogelijkheden die je er hebt, bijvoorbeeld rond Cloud 9, Secret Beach, en Pacifico.

Maar ook als je geen surfer bent, kan ik je Siargao absoluut aanbevelen. Rondrijden met de scooter door het palmbomenlandschap is erg tof, je kunt de Sugba Lagoon bezoeken of de Tayangban Cave Pool induiken. En zo zijn er nog tal van dingen om te doen.

Verder is de chille, ongedwongen vibe die op het eiland hangt simpelweg fijn. Ja, Siargao is zeker een van m’n favoriete plekken in de Filipijnen.

 

2. Zie bijzondere dingen op Bohol

HĂ©t hoogtepunt van Bohol: de Chocolate Hills – maar er is nog veel meer te doen en te beleven op het eiland

Een eiland dat eenvoudig te bereiken is als je net geland bent op Cebu, is Bohol. Je kunt hier zowel terecht voor een hele dag luieren op het strand,  maar ook op ontdekking gaan met de scooter is erg gaaf.

De Chocolate Hills zijn de meest bekende bezienswaardigheid van Bohol. De heuvels kleuren, afhankelijk van het seizoen, groen of bruin. Ga met de scooter naar de lookout, klim naar boven en geniet van het panoramische uitzicht over het bergachtige landschap.

Een ander bijzonder iets is het spotten van de spookdiertjes, oftewel Tarsiers. De rondleiding  door het kleine bos van het Tarsier Sanctuary duurt misschien slechts 10 minuten, maar het zien van deze schattige beestjes is een leuke ervaring.

Als je naar actie op zoek bent, dan raad ik je aan om te gaan kajakken met Kayakasia Philippines. Hierbij vaar je ‘s-avonds over de rivier dwars door het mangrovebos heen, zoekend naar vuurvliegjes. Ik kan je vertellen dat dit een magische ervaring is: je ziet de bomen letterlijk gloeien. Onderweg krijg je verdere achtergrondinformatie van de gids, zo kom je op een leuke manier meer te weten over het landschap en de vuurvliegjes.

Ook voor stranden zit je goed op Bohol. Een suggestie is het prachtige Anda Beach. Dit is een rustig en mooi strandje waar je terechtkunt voor een dagje zonnen, zwemmen of gewoon om een boekje te lezen. De meeste backpackers vind je op Panglao Island -dat aan Bohol vastligt- bij Alona Beach. Een mooi strand, al is het er tegenwoordig behoorlijk druk. Je hebt er diverse duikscholen, eetgelegenheden en barretjes.

 

3. Bezoek het magische eiland Siquijor

Cambugahay-Falls
De wonderschone -en tevens drukbezochte- Cambugahay Falls

Vanaf Bohol kun je eenvoudig doorreizen naar Siquijor. En ik adviseer je om dit te doen, want het is een supervet eiland.

Wat ik tof vond was kamperen aan het strand. Je wordt wakker met het geluid van de vogeltjes en de zee en kunt vervolgens op de scooter springen om op avontuur te gaan.

Een van die avontuurlijke dingen is een bezoek aan de Cambugahay Falls, waar je met een touw van een rots af kunt springen om vervolgens in het water te jumpen.

Wil je daarna juist relaxen? Dan is Paliton Beach een ideale spot. Sluit je middag er af door met een drankje naar de zonsondergang te kijken.

Siquijor wordt als wel ‘magisch’ gezien, omdat er verschillende healers, heksen, magiĂ«rs (give it a name) op het eiland wonen. Je kunt zo’n heks aanspreken en je vervolgens laten ‘healen’. Misschien iets voor jou?

 

4. Snorkel met schildpadden bij Apo Island

Snorkelen met zeeschildpadden bij Apo Island is een unieke ervaring

Het kleine Apo Island is als dagtrip te bezoeken vanaf Siquijor, maar ik wil je aanraden om enkele dagen op het eiland te verblijven. Dan heb je namelijk pas echt het idee even helemaal weggeweest te zijn. Al is het alleen maar door het back to basics gaan. Bovendien kun je zo getuige zijn van een schitterende zonsondergang vanaf het strand Ă©n kennis maken met het authentieke lokale leven.

Het hoogtepunt op Apo Island is trouwens het snorkelen met zeeschildpadden. En het mooie is: je loopt de zee in en voor je het weet zwemt er al zo’n indrukwekkend beest om je heen. Zo nu en dan zal ‘ie naar boven zwemmen om lucht te happen. Wat dat betreft net een mens đŸ™‚ .

Het is echt een ervaring om nooit te vergeten.

 

5. Doe de ‘canyoneering’ vanuit Maolboal

De Kawasan Falls: zo’n typische droomplek

Nu staat Cebu vooral bekend vanwege de vele eilandjes, stranden en dat soort dingen. Echter, bij Moalboal ligt het plaatsje Badian en daar is iets compleet anders om te doen. Iets unieks. Canyoneering; heb je er al eens van gehoord? Het is een typische activiteit als je op zoek bent naar wat spanning en sensatie.

Dit avontuur duurt zo’n 5 uur en zal vooral bestaan uit hiken, zwemmen, kruipen, klauteren en springen. Via een wandeling door het tropische regenwoud, kom je bij de top van de spectaculaire Kawasan Falls. Vanaf de klif spring je vervolgens in het zuiverende, hemelsblauwe water. De sprookjesachtige omgeving doet soms een beetje denken aan de film Avatar.

Wedden dat dit een van de gaafste dingen is die je in de Filipijnen zult doen?

Behalve canyoneering kun je in Moalboal trouwens snorkelen of duiken tussen duizenden sardines. Vanaf Panagsama Beach loop je het water in en je zit meteen goed.

 

6. Duik met ’tresher sharks’ rond Malapascua

Tresher shark Malapascua
Een voshaai kom je vrijwel gegarandeerd tegen als je gaat duiken rond Malapascua | Credits: Klaus Stiefel, Flickr

Malapascua is een van die speciale bestemmingen in de Filipijnen als het op duiken aankomt. Je kunt er namelijk met tresher sharks, oftewel voshaaien, zwemmen. En dat is iets unieks.

Nog voor de zon opkomt ga je erop uit om op zoek te gaan naar de haaien. Met een beetje geluk zie je zo’n gigantische vis op een paar meter van je afzwemmen. De staarten van deze haaien zijn echt enorm. Tenslotte eindigt het avontuur met het zien van de zonsopkomst. Bijzonder.

Overigens, ook als duiken niet je ding is, is Malapascua een bezoekje waard. Je kunt er supergoed chillen, er zijn mogelijkheden voor vrijwilligerswerk en tevens snorkelen is de moeite waard. De locals zullen je er met open armen ontvangen.

 

7. Vaar over de Puerto Princesa Underground River

De mooie grotten waar je doorheen vaart tijdens de De Puerto Princesa Underground River Tour | Credits: Ray in Manila, Flickr

Puerto Princesa is meerdere malen uitgeroepen tot de schoonste en groenste stad van de Filipijnen. Om nou te zeggen dat ik dit zo ervaren heb? Nee. Het centrum is zoals je kunt verwachten: druk en smoggy. Ik was zodoende blij er snel weer weg te zijn. Maar nabij de stad is zeker genoeg te beleven.

Je kunt bijvoorbeeld relaxen op Nagtabon Beach of een uitstapje maken naar Honda Bay. Verwacht van Honday Bay alleen geen wonderen, dan zijn eilanden rond El Nido en Port Barton indrukwekkender.

De meest boeiende activiteit is wat mij betreft een bezoek aan de Puerto Princesa Underground River. Met een lengte van 8 kilometer is ze de grootste ondergrondse rivier ter wereld. Om er te komen, reis je af naar het Puerto Princesa Subterranean River National Park, op zo’n 50 kilometer van de stad. Je vaart vervolgens met een bootje over de Underground River, dwars door allerlei mysterieuze kalksteengrotten.

Over grotten gesproken, een andere activiteit die ik je kan aanbevelen is om te gaan ziplinen bij Ugong Rock. Dit is een grot die je van binnenuit kunt beklimmen, om uiteindelijk met een kabelbaan naar beneden te gaan. Geniet tijdens het neerdalen van het uitzicht over het groene landschap. Pas wel op bij het klimmen, want sommige gedeeltes zijn behoorlijk smal en vergen best wat klauterwerk.

 

8. Relax in het laidback-dorpje Port Barton

Austria Beach Port Barton
Coconut Beach: mijn favoriete strand van Port Barton

Heb je al eens gehoord van het sfeervolle vissersdorpje Port Barton op het eiland Palawan? Voorheen gingen toeristen direct naar El Nido, tegenwoordig maken veel mensen eerst een stop in Port Barton. En terecht.

Port Barton bestaat uit een goudkleurig strand vol met vissersbootjes. Verder vind je er onder andere rijstvelden met waterbuffels, zandweggetjes die naar verrassende plekken leiden, gezellige eetzaakjes en een hoop leuke guesthouses. Het plaatsje wordt bovendien omringd door wilde jungle en tropische eilandjes.

Wat je er zoal kunt doen?

Overnacht in een hutje op het strand en leg jezelf de volgende dag op een handdoek om van een kokosnoot te genieten. De sfeer is lekker laidback: niks hoeft, alles mag. Als je het mij vraagt is Coconut Beach overigens het mooiste strand van Port Barton.

Mocht je wat willen ondernemen, ook dan is Port Barton een bestemming die je van alles te bieden heeft.

Je kunt namelijk naar de nabijgelegen onbewoonde eilandjes gaan om te kamperen en te snorkelen. Twee absolute paradijsjes zijn Exotic Island en Paradise Island.

Tot slot is het de moeite om naar de Papawyan Falls te lopen. De waterval is mooi en heerlijk om even te verkoelen, maar de wandeling erheen is minstens zo bijzonder.

Zeker als je behoefte hebt aan een wat rustigere bestemming. De zonsondergang vanaf het strand is trouwens een van de mooiere die ik heb gezien.

 

9. Verken El Nido en omgeving

Daar zaten we dan, een kampvuur bouwen op een van de eilanden bij El Nido
Daar zaten we dan, een kampvuur bouwen op een van de eilanden bij El Nido – je ziet mij rechts van het vuur staan

El Nido is zonder twijfel de populairste bestemming op Palawan. Weet daarom dat het er erg toeristisch wordt, al kun je de drukte ontwijken als je op de op de scooter springt en erop uitgaat.

In de omgeving zijn verschillende minderheidsdorpjes om te bezoeken. Ik leerde hele lieve mensen kennen die super enthousiast zijn dat er reizigers langskomen en interesse tonen in hun lokale cultuur. Verder is het mooie Nacpan Beach een strand dat je gezien moet hebben.

Tip: een leuke plek om te overnachten is het Mad Monkey Hostel op Nacpan Beach. Je vindt hier veel andere backpackers en je zit pal aan het strand.

Een van de bekendste activiteiten is eilandhoppen. Tour A, B, C of D zijn erg gaaf om te doen. Je gaat hierbij snorkelen, eet vers gevangen vis, komt bij een spectaculaire verborgen lagune en je slaapt eventueel op een eiland. Dit laatste is zo als je voor een 2D1N (2 days 1 night)-excursie kiest, supervet vond ik dat. We hadden tentjes bij ons en hebben die avond een kampvuur gemaakt op een plek waar voor m’n gevoel nog nooit andere mensen waren geweest. Verder adviseer ik je om te snorkelen of te duiken bij Arreceffi Island.

Helaas zijn deze eiland-tripjes de laatste jaren erg druk geworden. Steeds meer mensen kiezen daarom voor de meerdaagse expeditie die je van El Nido naar Coron (of andersom) brengt. Dit kan via Tao Expeditions, El Nido Paradise Tours of Buhay Isla. Je krijgt dan direct ook diverse mooie plekken rond Coron te zien. Vanaf Coron kun je vervolgens terugvliegen naar Manilla of Cebu.

Surfen in El Nido? Op een uur rijden van het dorpje ligt het relatief onbekende Duli Beach waar je heerlijke golven hebt om jezelf uit te leven.

Verwacht in El Nido trouwens geen uitgaansleven met hippe clubs en dat soort dingen. Denk eerder aan strandbarretjes en cafeetjes met livemuziek, maar ook diverse karaokebars. Je hebt overigens wel de mogelijkheid om naar een soort van discotheek te gaan: de Pukka Bar.

 

10. Gebruik Coron om te eilandhoppen

Het uitkijkpunt bij het prachtige Kayangan Lake

Wat ik je na El Nido adviseer? Neem een ferry naar Coron op het eiland Busuanga, dit duurt plus minus 8 uur. Of spring op de speedboot en je bent er in 3,5 uur.

Coron Town is verder niet bijzonder, rondrijden met de scooter over het eiland is wel de moeite. Je komt langs lokale dorpjes en kunt jezelf verfrissen in de Maquinit Hot Spring. Echter, voor de beste plekjes zal je op de boot moeten stappen om te gaan eilandhoppen. Je kunt kiezen tussen tour A, B, C of D. Hierbij bezoek je onder andere het eilandje Coron, vaak verward met het hierboven genoemde Coron Town.

Tip: een tof hostel met een prachtig uitzicht op het water is het Hop Hostel.

Een van de hoogtepunten op Coron Island is het azuurblauwe Kayangan Lake, met de machtige kalkstenen rotsformaties die uit het meer omhoog rijzen. Andere toplocaties zijn Barracuda Bay, de Twin Lagoon en Smith Beach. Tijdens de tour stop je ook op goede snorkelspots, bijvoorbeeld bij een scheepswrak uit de Tweede Wereldoorlog.

Indien je de meerdaagse El Nido – Coron Experience gaat doen, dan heb je wellicht al genoeg moois gezien en is nog een tour misschien wat te veel van het goede. Maar goed, uitzichten zoals hierboven op de foto vervelen eigenlijk nooit.

Trouwens, over scheepswrakken gesproken: wrakduiken is ook een optie. Op zo’n 1,5 uur varen vanaf Coron Town liggen namelijk tal van Japanse oorlogswrakken om onder water te bekijken.

 

11. Ontdek de spectaculaire natuur op Luzon

Mayon-vulkaan Luzon
Mount Mayon, ga jij deze berg beklimmen? | Credits: Tom Falcon, Flickr

Als je op het eiland Luzon bent -bijvoorbeeld wanneer je landt op Manilla-, kun je de bijna 2.500 meter hoge Mount Mayon beklimmen. Weet wel dat dit een behoorlijk pittige klim is. De berg is een nog altijd actieve vulkaan, die in 1814 meer dan 1.200 mensen het leven kostte door een uitbarsting. Tevens hebben er meer dan 40 dodelijke erupties plaatsgevonden sinds 1616.

Als je de berg wilt beklimmen, doe je dit het best in de periode februari tot en met april. De gegidste klim duurt ongeveer een tweetal dagen en brengt je op 1.800 (en maximaal 2.000) meter hoogte. Onderweg zie je prachtige landschappen bestaande uit lavarotsen en woestijnvalleien. De beklimming gaat alleen door als er geen gevaar dreigt en de weersomstandigheden het toelaten. Dit wordt lokaal door de gidsen besloten. Je kunt een tour in het nabijgelegen plaatsje Legazpi regelen.

Trouwens, over Luzon gesproken, op dit eiland is natuurlijk nog een hoop meer te beleven dan alleen het beklimmen van de Mayon-vulkaan. In het noorden kun je namelijk supergoed hiken in het bergachtige plaatsje Sagada, waar je vanuit Baguio in zo’n 4 uur met de bus kan komen. Geniet hier van de heerlijke zuiverende lucht bij de Echo Valley, dit is echt een aanrader om doorheen te lopen als je van rust houdt. Je komt na een tijdje uit bij een bijzondere klif waaraan allerlei gekleurde koffers hangen.

Maar Sagada en omgeving heeft nog een hoop meer te bieden. Zo kun je diverse grotten bezoeken, zwemmen bij de Bomod-Ok Falls en lopen naar ‘Marlboro Country’. De laatstgenoemde plek staat bekend om de wilde paarden die er leven, al is het zeker geen zekerheid dat je de beesten te zien krijgt. Maar wees niet getreurd, bij de top kun je namelijk genieten van een schitterend panoramisch uitzicht over de bergvalleien van Sagada.

Tot slot wil ik je adviseren om de rijstvelden bij Banaue te bezoeken, een gemeente die in het noorden van Luzon gelegen is. Een uitstapje naar het dichtbijgelegen dorpje Batad is ook de moeite waard. Sterker nog, de rijstterrassen die je hier te zijn krijgt zijn wat mij betreft nog indrukwekkender dan die bij Banaue. Bovendien kun je deze spot enkel te voet bereiken, het is er daarom ook nog eens heerlijk rustig.

 

Tips voor enkele dagen Manilla

Manilla is, zoals de meeste Filipijnse steden, geen aanrader om naartoe te gaan. De stad is groot, immens druk, chaotisch, vaak best wel vies en soms zelfs een beetje onveilig. Gevoelsmatig in ieder geval. Echter, voor veel backpackers is Manilla de eerste bestemming. Wellicht blijf je er een of enkele dagen, vandaar dat ik de stad toch eventjes kort bespreek.

De hoofdstad is met name de moeite waard als je op zoek bent naar een levendig nachtleven. De meeste backpackers vind je in de stadsdistricten Malate en Makati. Verder zijn er gigantische shopping-malls en luxere vijfsterrenhotels. Wil je wat ondernemen? Doe dan dagtripjes naar de Pagsanjan-watervallen, de Taalvulkaan en het Taalmeer.

Tip: een accommodatie die ik kan aanbevelen is het Z Hostel. Een andere aanrader is Our Melting Pot.

Ik adviseer je om niet te lang in deze grote stad te blijven hangen, de mooie gedeeltes van Luzon vind je in het binnenland, waarover ik je eerder vertelde.

 

Tips voor enkele dagen Cebu City

In het midden van de Filipijnen vind je Cebu. Het eiland, gelegen in de gelijknamige provincie Cebu dat uit 168 eilanden bestaat, behoort tot de bekende Visayas-archipel en vormt de ideale uitvalsbasis voor het bezoeken van omringende eilanden.

Net als in Manilla is ook in Cebu City het nachtleven bruisend, toch kom je er nauwelijks backpackers tegen. Al met al ontbreekt een fijne sfeer. Bovendien is rondlopen door de verkeerschaos eerder een opgave dan ontspannend. Ik adviseer daarom om Cebu City slechts als doorreisplek voor andere bestemmingen te gebruiken.

Tip: zoek je een fijne rustige accommodatie in Cebu City? Ga dan naar het Wellnessland Wholeness Center. Je hebt hier goedkope en comfortabele kamers en het eten is er erg lekker.

Vanuit Cebu City kun dagtripjes doen naar Pandanon Island, Caohagan Island en Nalusan Island om te zwemmen, snorkelen of simpelweg om te relaxen. Weet je wat helemaal gaaf is? Op Nalusan Island blijven slapen in een hutje op het water en de volgende ochtend snorkelen in de heldere zee. Dit zal je het ultieme gevoel van vrijheid geven.

Het eerdergenoemde Bohol kun je eenvoudig vanuit Cebu City bereiken. Vanaf de airport ben je in ongeveer 40 minuten in de haven, en de boot-trip die daarop volgt duurt 2 uur. Ook kan je de bus pakken naar Maya (5 uur) en daar een boot nemen naar Malapascua (30 minuten). Een andere optie is een oversteek naar de Camotes Islands. Dit duurt 2 uur vanaf Danao (ongeveer 2,5 uur vanuit Cebu City). Behalve zon, zee en strand, vind je er onder andere grotten om zwemmend op avontuur te gaan: de Bukilat Cave en de Timubo Cave. Bezoek tevens de Holy Crystal Cave die met haar stalagmieten en stalactieten werkelijk schitterend is. Heb je lef? Spring dan van de rotsklif in de zee.

 

Is Boracay Island een eiland voor backpackers?

Boracay is dé toeristenspot van de Filipijnen. Ze is tussen april en oktober 2018 gesloten geweest om de flinke rotzooi op te ruimen. Inmiddels is het eiland dus weer open voor toerisme.

Ondanks dat Boracay erg toeristisch is, heb je er zat plekjes die niet afgeladen vol zijn. White Beach is vandaag de dag zeer druk, er lopen veel Chinezen en Koreanen rond. Rustigere spots heb je ook, namelijk: Puka Beach, Ilig Iligang Beach en Baling Hai Beach.

Populaire activiteiten op Boracay zijn surfen, duiken (bij Puerta Galera) of jetskiĂ«n. Tot slot raad ik je aan om Mount Luho te beklimmen, het uitzicht vanaf de top is erg mooi. Zoek je wat avontuur? Je kunt hier via een kabelbaan over de jungle ‘vliegen’. Behalve omhooglopen, kun je tevens een quad huren en naar de top crossen. De keuze is aan jou.

Boven op de afbeelding zie je trouwens een zeilboot tijdens de zonsondergang. Wil jij dit ook meemaken? Ga dan zeilen met een ‘paraw’, een boot met twee zeilen, en laat de wind het werk doen. En inderdaad, doe dit aan het eind van de middag wanneer de zon ondergaat, dit is het meest spectaculair.

Boracay in het kort? Met de vele activiteiten, vuurshows en strandbarretjes is er in Boracay altijd wel wat te beleven. En ja, je hebt er zeker paradijselijke plekjes. Een typische spot voor backpackers is het echter niet. Het zijn voornamelijk vakantiegangers -het type middenklassetoerist- die er komen. Voor mij zijn eilanden als Siquijor en Siargao vele malen leuker om heen te gaan.

Tip: vlakbij Boracay ligt Caraboa Island, de perfecte bestemming als je op zoek bent naar rust.

 

Bantayan Island vond ik teleurstellend

Bantayan-Island
Santa Fe: het toeristische gedeelte van Bantayan Island

Voor mij persoonlijk stelde Bantayan Island teleur. Vergeleken met andere eilanden in de Filipijnen, vond ik het niet zo boeiend en bovendien zag ik er veel (oudere) mannen met jonge Filipijnse vrouwen rondlopen.

Dan zegt men: dit komt overal voor. Maar op Siargao, Apo Island, Siquijor en in Port Barton heb ik dit niet of nauwelijks gezien.

Echter, dat het voor mij tegen is gevallen, wil niet zeggen dat dit voor jou zo hoeft te zijn. Veel mensen die ik gesproken heb, vonden het juist een leuk eiland. Alleen als ik de keuze had tussen Bantayan of Malapascua, zou ik altijd de laatste kiezen.

 

NO GO: zwemmen met walvishaaien in Oslob

Zwemmen met walvishaaien is iets waar veel mensen voor naar het plaatsje Oslob komen. Ik wil je alleen ten zeerste afraden om dit te doen, omdat ze er totaal niet diervriendelijk zijn. Het is eigenlijk niets anders dan een klopjacht op de walvishaai, sommige haaien raken zelfs gewond en -tegen alle regels in- voedt men ze ook nog eens.

Wil je toch met walvishaaien zwemmen? Ga dan naar Donsol of Leyte. Daar gaat men wel op verantwoorde wijze met de dieren om.

 

NO GO: Angeles City (Clark)

Een echte NO GO in De Filipijnen is wat mij betreft Angeles City, de stad bij het nabijgelegen Clark Airport. Dit in mijn ogen vreemde stadje kenmerkt zich door sekstoerisme; je ziet er heel veel oudere mannen met piepjonge meisjes.

Ikzelf ben hier 2 dagen geweest, omdat ik vanuit Kota Kinabalu het snelst naar El Nido wilde komen. Clark bleek qua reistijd een gunstige tussenstop te zijn. Voor een tussenstop van een enkele dag is het natuurlijk wel te doen, maar verder is het een 100% afrader.

 

De locals spreken vaak goed Engels

Engels is een officiële taal in de Filipijnen, waardoor je makkelijk met de locals in contact komt en moeiteloos met ze kunt communiceren. Het zal je waarschijnlijk verbazen hoe goed men de Engelse taal machtig is. Dit is echter niet overal zo. In de afgelegen gebieden komt het nogal eens voor dat de meerderheid van de mensen geen woord Engels spreekt.

 

Internet in de Filipijnen

Van alle landen in Zuidoost-Azië kan ik wel zeggen dat de Filipijnen het traagste internet heeft. Als je goede wifi nodig hebt, zal je nogal eens teleurgesteld worden.

Qua simkaart raad ik je Globe of Smart aan. Ik moet zeggen dat ik overall met Globe een betere dekking had.

 

De ultieme route voor de Filipijnen

Ben je zoek naar een toffe route door de Filipijnen? Bekijk dan deze te gekke reis die ik heb gemaakt.

 

Voorbereiding backpacken in de Filipijnen: wat je moet weten

In dit afsluitende gedeelte geef ik je nog wat tips die handig zijn voordat je naar Laos afreist. Denk aan de beste reistijd, visumzaken en je reisverzekering.
Voordat je reis door de Filipijnen gaat beginnen, is het handig om te weten wat de beste reistijd is, of je een visum nodig hebt, hoe de geldzaken geregeld zijn, welke vaccinaties geadviseerd worden en tot slot is ook het afsluiten van een reisverzekering belangrijk.

Deze thema’s bespreek ik hieronder achtereenvolgens voor je.

 

1. Beste reistijd Filipijnen

Als je gaat backpacken door Filipijnen, moet je er rekening mee houden dat het klimaat per eiland verschilt. Dit is niet vreemd, gezien de uitgestrektheid van het land. Voor de lokale verschillen wil ik je adviseren om het weer zelf even op internet of in een app te checken.

De beste periode om te reizen zijn de maanden december tot en met mei. Daarentegen raad ik je aan om de maanden juni tot en met september te vermijden, aangezien dan zowel het regen- als tyfoonseizoen valt. Echter, ikzelf ben bijvoorbeeld in juni op Palawan geweest en heb in die maand prima weer gehad.

 

2. Visum Filipijnen

Net als voor veel andere Zuidoost-Aziatische landen, krijg je ook voor de Filipijnen een visa on arrival. Toen ik hier voor het eerst was, mocht ik slechts 21 dagen in het land verblijven. Inmiddels is dit (gelukkig) 30 dagen geworden.

In de Filipijnen kun je voor 3.130 PHP (€52,15) nog diezelfde dag je visum tot 59 dagen verlengen. Voor 1.000 PHP minder duurt het 1 tot 4 dagen. Je kunt het visum voor 2 maanden tevens al in Nederland regelen. Ook als je in een ander land bent, kun je dit visum bij een Filipijnse ambassade regelen.

Heb je een uitreisticket nodig voor de Filipijnen? Het antwoord is ja. Hier zal meestal bij het boarden om worden gevraagd. Wil je jezelf niet vastpinnen op een volgende bestemming, maak dan gewoon eventjes een nepticket. Zo gedaan en werkt altijd.

 

3. Geld Filipijnen

Zoals ik eerder al heb besproken, is vormt de peso, afgekort met ‘PHP’, de nationale valuta van de Filipijnen. Op het moment van schrijven krijg je voor €1 om en nabij de 60 PHP. Muntjes krijg je in de waardes 1, 5, en 10. Briefjes zijn er van 20, 50, 100, 500 en 1.000.

Hoe zit het met pinnen in de Filipijnen? In de grote steden en steeds meer toeristische plekken kun je zonder problemen geld pinnen. Echter, op eilanden of rond havens kan het nogal eens tegenvallen. Ik heb meegemaakt dat pinautomaten niet werkten met mijn ING-pas of zelfs Mastercard, dat ze simpelweg buiten werking waren of dat er geen geld meer inzat. Goede ervaringen heb ik met BPI en BDO Bank. Per keer kun je een maximumbedrag van soms wel 30.000 PHP opnemen, dit staat ongeveer gelijk aan €500. Op kleinere eilanden is dit trouwens meestal 10.000 PHP (€166,65). Houd er rekening mee dat je per opname steeds 250 PHP (€4,15) betaalt, ongeacht de hoogte van het afgehaalde bedrag.

Behalve pinnen, kun je ook op veel plaatsen met je creditcard terecht, al moet je hier niet zomaar blind vanuit gaan. Ga je naar een (afgelegen) eiland met welgeteld Ă©Ă©n pinautomaat of zelfs geen? Dan raad ik aan om van tevoren voldoende te pinnen om te voorkomen dat je in de problemen komt te zitten. Op bijvoorbeeld Bantayan kon ik niet met mijn Mastercard terecht, maar werd enkel Visa geaccepteerd bij de aanwezige bank. In sommige gevallen kun je bij restaurants of bars tegen een commissie extra geld afhalen. Dit is bijvoorbeeld zo bij Ronaldo’s Inn op Siargao.

 

4. Vaccinaties en inentingen Filipijnen

Backpacken in Filipijnen betekent ook dat je bepaalde vaccinaties nodig hebt, al is er slechts één verplicht. Dit is het vaccin tegen gele koorts. Echter, deze vaccinatie is enkel nodig indien je in de zeven dagen voor je bezoek aan De Filipijnen in een gebied of land geweest bent waar gele koorts voorkomt. Gele koorts komt alleen voor in Afrika en Zuid-Amerika en niet in andere Aziatische landen.

Geadviseerd worden DTP, hepatitis A en ook BMR wanneer je nog nooit tegen de mazelen gevaccineerd bent.

Als je langer dan twee weken in De Filipijnen blijft, dan wordt tevens een inenting tegen buiktyfus geadviseerd. Blijf je langer dan drie maanden? Dan worden de volgende vaccinaties aangeraden: hepatitis b, tuberculose en rabiës.

Goed om te weten: als je binnen 6 tot 12 maanden nog een keer een inenting voor hepatitis A haalt, dan ben je voor 25 jaar beschermd. Indien je als kind een vaccinatie tegen DTP hebt gehad, ben je met een nieuwe prik 10 jaar beschermd.

Verder is het goed om te weten dat in veel gebieden Malaria voorkomt. Je kunt ervoor kiezen om tabletten mee te nemen, maar een goede insectenspray of crème kan ook voldoen. Deze keuze dien je zelf te maken. Als je twijfelt, doe dan altijd even navraag bij je huisarts.

Wat zijn de Malariagebieden in de Filipijnen? Dit verschilt sterk per gebied, dus raad ik je aan om de Malariakaart van Filipijnen te raadplegen.

 

5. Reisverzekering Filipijnen

Zorg ervoor dat je niet voor vervelende verrassingen komt te staan mocht je in nood zitten. Sluit daarom een reisverzekering af. Zelf ben ik erg tevreden over FBTO. In dit handige stappenplan lees je hoe ik tot deze keuze ben gekomen.

Voor een uitgebreid overzicht en het vergelijken van verschillende aanbieders, adviseer ik je om gebruik te maken van Independer.nl.

 

6. Vliegticket Filipijnen

Zelf boek ik mijn vluchten vrijwel altijd via Skyscanner. Zij vergelijken de meeste luchtvaartmaatschappijen met elkaar en staan bekend om hun scherpe prijzen.

Haal het maximale uit je reis door de Filipijnen

Ben je op zoek naar routes? En heb jij geen zin in gedoe tijdens de planning van je avontuur? Wil jij simpelweg het maximale uit je reis door de Filipijnen halen? Dan heb ik iets voor je wat je niet mag missen.

Samen met een aantal andere doorgewinterde reizigers heb ik namelijk Backpackgids Filipijnen ontwikkeld. En als je naast Filipijnen ook nog naar andere landen in Azië gaat, dan is Backpackgids Azië ook echt een aanrader.

Je hoeft niks meer uit te zoeken, al het belangrijke en lastige voorwerk hebben wij voor je gedaan.

In de gidsen vind je onder meer:

Cruciale informatie voor je vertrekt.
Duidelijk uitgestippelde routes waar je direct mee op pad kunt.
Waardevolle transportinfo waarmee je zeeën van tijd bespaart.
 Toffe accommodaties, eetzaakjes en bekende maar ook geheime plekjes.
 Insider-tips, secrets en travel hacks die je gezien moet hebben.

Backpackgids Filipijnen

Ben jij klaar om het maximale uit je reis door de Filipijnen te halen? Klik dan op de onderstaande knop.

Backpackgids Azië

Door reizigers bestempeld als “Het meest veelzijdige product om alles uit je reis door AziĂ« te halen.” 

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.
72 Antwoorden
  1. Anuschka Hilbrands

    Hallo,

    Ik ga eerst naar Indonesië en wil dan door naar de filipijnen. de vliegtickets geven aan dat ik 13 uur onderweg ben omdat er geen rechtstreekse vlucht gaat. zou jij weten hoe ik dit kan vermijden? bijvoorbeeld met de boot of dergelijke?

    Alsvast bedankt!

    1. Avatar foto
      Robbert

      Hoi Anuschka,

      Vanaf waar in IndonesiĂ« wil je vliegen? Naar Manilla? Vanuit bijvoorbeeld Denpasar en Jakarta duurt dit ‘slechts’ 4 uur…

      Ik hoor het graag van je.

        1. Avatar foto
          Robbert

          Hoi Anuschka,

          Dan is er (helaas) geen snellere optie dan een 9-uur durende vlucht die je via Singapore in Manilla brengt… Als je naar een andere bestemming in de Filipijnen wilt vanuit Manado, weet dan dat iedere vlucht via Manilla gaat.

          Wat je verder kunt doen, is richting Denpasar vliegen (2 uur en 20 minuten) en een paar dagen op Bali blijven. Vanuit daar kun je in 4 uur naar Manilla vliegen. Een paar dagen Singapore kan ook…

          In het verleden waren er trouwens plannen voor een boot van Bitung (Sulawesi) naar Davao (Filipijnen), maar zover ik weet, is dit niet doorgegaan.

  2. Sabine

    Hallo! Ik wil in december naar de Filipijnen gaan, maar nu vraag ik me af welke plek (als backpacker in m’n uppie) het leukste is om met kerst en nieuwjaar te zijn?

    1. Avatar foto
      Robbert

      Hoi Sabine,

      Zelf ben ik er niet met kerst en O&N geweest. Echter, Palawan is sowieso een aanrader en dan met name El Nido. Voor de echte party’s raad ik je Cebu aan…

      Groet,

      Robbert

  3. Rianne

    Hoi,
    Wat een leuk artikel om te lezen, heb er veel informatie uit gehaald!
    Ik ga volgend jaar maart en april, heb er nu al zin in.
    Heb je een tip voor een duikresort op Cebu? Dit in verband met duiken met walvishaaien.
    Cheers!

    1. Avatar foto
      Robbert

      Hoi Rianne,

      Fijn dat je er wat aan hebt đŸ™‚ .

      Filipijnen is super vind ik persoonlijk.

      Cebu Dive Centre is qua duiken een aanrader.

      Groet,

      Robbert

  4. Liesl

    Hoi!

    Kun jij mij vertellen welke route jullie afgelegd hebben en hoelang jullie hierover gedaan hebben? Ik heb namelijk 30dagen de tijd en t meeste wat ik wil doen staat hierboven wel vermeld đŸ™‚
    Alvast bedankt,
    Liesl

    1. Avatar foto
      Robbert

      Hoi Liesi,

      Ik heb dit niet in een keer gedaan, dat zou te veel van het goede zijn. Het ligt er natuurlijk maar net aan wat voor reiziger je bent. Ga je bijvoorbeeld enkel de hoogtepunten af of houd je ervan om wat langer op een plek te blijven hangen?

      Voor uitgebreide routebeschrijvingen en reisschema’s m.b.t. de Filipijnen, verwijs ik je graag door naar mijn e-book ‘Fantastische Routes door AziĂ«’. Daarin heb ik erg veel handige informatie uiteengezet. Als ik dat hier allemaal ga neerschrijven, ben ik wel even bezig đŸ™‚ .

      Ik hoor het graag van je.

      Groet,

      Robbert

  5. Lins

    Hoi,

    Leuk artikel en wat een mooie foto’s!
    Vraagje; ik heb overal gezocht, maar ik kom er niet helemaal uit.
    Hoe kom ik van Puerto Princesa in Boracay? En dan vanuit Boracay weer in Cebu?

    De vluchten zijn helaas niet meer zo goedkoop. Nu is 125 Euro toch het goedkoopste helaas.

    Is deze route in ruim drie weken te doen? Of is het dan echt te uitgebreid?
    – Manilla (voor de vlucht)
    – Coron
    – El Nido
    – Puerto Princesa
    – Boracay
    – Cebu
    – Bohol

    Dankjewel alvast đŸ™‚

    1. Avatar foto
      Robbert

      Hoi Linsey,

      Dankjewel!

      Van Puerto Princesa naar Boracay kan met het vliegtuig. Je vliegt dan op Caticlan (via Manilla). Vanuit Caticlan kun je in 1,5 uur naar Cebu vliegen. De boot kan ook, maar is met 17 uur (of langer) nogal een uitputtingsslag.

      Voor 3 weken lijkt me dat een beetje veel van het goede… Echter, het ligt er natuurlijk helemaal aan wat voor type reiziger je bent. Je kunt ‘m altijd als houvast gebruiken en dan tijdens je trip kijken wat het prettigst is.

      Voor wat betreft de vluchtprijzen: ik heb net nog even een check gedaan op Manilla-Cebu voor januari 2017 en de prijzen zijn vergelijkbaar: beginnend vanaf 24 euro. Goed zoeken dus đŸ™‚ .

      Hopelijk heb ik je zo wat geholpen.

      Groet, Robbert

  6. Hoi!

    Wat een verhalen en foto’s en wat krijg ik toch zin in mijn reis.. Ik heb een vraagje over het vervoer in de filipijnen. Ik heb al meerdere opties gelezen, zo heb ik bijvoorbeeld gehoord van TAO (die een 5 daagse trip organiseren), dit lijkt me heel leuk. Mijn vraag is of het ook mogelijk is om zelf te gaan ‘hoppen’ van eiland naar eiland? Zijn er mogelijkheden om te slapen op een onbewoond eiland en wat zijn de mogelijkheden om bijvoorbeeld met een local mee te gaan en dan op die bestemming te blijven? En wat zijn de afstanden (in tijd) die vaak wel met een boot moeten worden afgelegd?

    Zelf ben ik wat minder van de groepsreizen omdat dit vaak een strikt programma heeft met weinig vrijheid, nou heb ik van TAO gehoord dat dit erg meevalt maar ik wil graag mijn opties openhouden đŸ™‚ Hoe meer mensen hoe meer gezelligheid maar ik houd ook van avontuur en zelf dingen regelen.

    Alvast heel erg bedankt!

    Groetjes Laura

    1. Avatar foto
      Robbert

      Hoi Laura,

      Dank voor je berichtje!

      TAO zegt mij zo even niets, aangezien ik zelf nooit georganiseerd reis. Maar natuurlijk kun je het ook zelf doen. De afstanden met de boot zijn doorgaans best wel lang, maar dit hoeft niet zo te zijn. Zo kun je bijvoorbeeld met de fast-ferry van Cebu naar Tagbilaran komen in ruim 1,5 tot 2 uur.

      Alles qua transport is in ieder geval eenvoudig in de Filipijnen te regelen. Hiervoor heb je geen tourorganisatie nodig wat mij betreft. Hoeveel dagen ga je?

      En over het kamperen: ikzelf heb dit tijdens een eilandtour vanuit El Nido gedaan op een van de onbewoonde eilandjes. Maar je kunt ook bijvoorbeeld zelf een tentje huren en je laten afzetten op een mooi plekje…

      Groet,

      Robbert

      1. Hoi Robbert,

        Bedankt voor je reactie! TAO schijnt een hele goede organisatie te zijn die inderdaad een eilandentour aanbiedt van el nido naar coron (en andersom).

        We gaan in totaal zes maanden reizen waarvan de eerste maand in de Filipijnen zal zijn! Erg veel zin in! Mijn vriend en ik reizen normaal gesproken ook nooit georganiseerd daarom twijfelen we hierover.. wat wij het liefste willen doen in de Filipijnen is echt het Island hoppen en het liefst gewoon slapen op een tentje dichtbij het strand. Maar na alles wat ik lees vraag ik me dus af of dat mogelijk is.

        Jij hebt het over een eilanden tour vanuit el nido en je spreekt daar over een onbewoond eiland? Hoe ben je daar gekomen en is dat makkelijk ter plaatse te regelen?

        Ik ben weer benieuwd naar het antwoord!

        Groetjes Laura

        1. Avatar foto
          Robbert

          Hoi Laura,

          Ah oké dan, klinkt goed!

          Dat eiland inclusief de overnachting was bij de tour inbegrepen… Als je in Facebook even zoekt op El Nido Palawan of Ka Isabel Gonzales dan kun je contact leggen voor de excursie. Zij kan je ook zeker verder helpen met het huren van een tent en dergelijke.

          Als er nog wat is, laat het zeker weten đŸ™‚ .

          Groet, Robbert

  7. Floor

    Hallo robbert,

    Wat een super leuke site.
    Ik ben in Thailand en Indonesië geweest en in maart ga ik met mijn vriend naar de filipijnen. Heb je nogen tips voor goedkope slaapplekken?
    We gaan naar cebu en bohol en de eilandjes er om heen en naar palawan.
    Alle tips zijn welkom.
    Groetjes floor

    1. Avatar foto
      Robbert

      Hoi Floor,

      Dank voor je berichtje.

      Bekijk even mijn artikel over Bohol, daar heb ik wat accommodatietips ingezet.

      Waar op Cebu wil je verblijven? Dan kan ik je wat gerichter helpen.

      Groet, Robbert

      1. Floor

        Hoi robbert, Bedankt voor je bericht. Die accomodaties die je noemt op bohol had ik al via andere sites ontdekt. đŸ™‚ na bohol wil ik dan weer terug naar cebu en dan naae moalboal. Wat is dan de beste route? En ik hoorde dat White beach het mooist om te verblijven is. Verder nog iets op cebu?
        Groetjes floor

        1. Avatar foto
          Robbert

          Hoi Floor,

          Aah okĂ© đŸ™‚ .

          Er is behoorlijk wat te doen op Cebu. Het ligt er een beetje aan wat je zoekt: nachtleven, strand, shoppen, cultuur? Qua strand is ook Malapascua een aanrader. In Moalboal kan ik je de Kawasan Falls aanraden. Verder de tips die ik reeds in dit artikel gegeven heb.

          Zoek je accommodatie in Cebu City?

          Voor complete routes verwijs ik je graag door naar mijn reisgidsen. Daarin staan diverse uitgebreide reisschema’s voor de Filipijnen.

          Ik hoor graag van je.

          Groet, Robbert

  8. Thomas

    Hoi Robbert,

    Top verslag; erg veel praktische tips in verwerkt!

    Ik had nog een vraagje over verplaatsen van eiland naar eiland, bijv Manila naar Puerto Prinseca. Vliegtickets worden naarmate de datum dichterbij komt vaak duurder, maar het liefst bepaal ik last-minute wanneer ik weer doorvlieg. Is het makkelijk nog betaalbare tickets te boeken een paar dagen voor vertrek? Of kan bijv Palawan naar Boracay ook met de boot?

    Alvast super bedankt!

    1. Avatar foto
      Robbert

      Hoi Thomas,

      Een paar dagen voor vertrek zal waarschijnlijk niet heel gunstig meer zijn qua prijs. Zelf loop ik hier ook vaak tegenaan en betaal dan vaak maar wat meer. De laatste tijd probeer ik soms wel wat eerder te boeken, bijvoorbeeld een week voorafgaand aan m’n doorreis. En tja, als ik echt niet weet wat ik wil, dan kies ik op het laatste moment betaal ik maar een hoger bedrag.

      Een alternatief:

      – Vlieg van Puerto Princesa (Palawan) naar Iloilo
      – Neem de bus van Iloilo naar Caticlan
      – En tot slot de boot van Caticlan naar Boracay.

      Groet, Robbert

  9. Tine

    Hallo Robbert,
    Wat een handig artikel hier !
    Ik ben van plan om in oktober naar de Filipijnen te trekken, maar heb gelezen dat dit net nog het regen-orkaanseizoen is.. Zou dit te doen zijn qua klimaat ?

    Alvast bedankt !
    Groetjes Tine

    1. Avatar foto
      Robbert

      Hoi Tine,

      Typhoons kunnen voorkomen, met de nadruk op kunnen. Ze zijn zeldzaam. Verder betekent regenseizoen in de Filipijnen vaak niet meer dan een dagelijkse flinke hoosbui. Je kunt natuurlijk pech hebben, maar garanties heeft niemand đŸ˜‰ .

      Ik zou gewoon gaan.

  10. Stefanie

    Hallo,

    Ik ben van plan om in januari een maand naar de filepijnen toe te gaan.
    Ik twijfel nu alleen of ik met een jongeren groepsreis zal gaan. Ik heb al vaker door azie gereisd, maar door de verhalen die ik op het internet heb gelezen vroeg ik mij af of het veilig is om als vrouw alleen door de filepijnen te reizen en of je hier net als in de rest van azie makkelijk mensen leert kennen? Een groepsreis zal een stuk duurder zijn en vind dit ook wat zonde van mijn geld.
    Graag hoor ik jullie mening hierover.

    Groetjes Stefanie

    1. Avatar foto
      Robbert

      Hoi Stefanie,

      Moet zeker kunnen hoor. Ken zat meisjes die alleen naar de Filipijnen gaan…

      Let wel even goed op de gebieden waar het gevaarlijk is. Maar bijvoorbeeld Palawan en Cebu moet makkelijk kunnen!

      Groet, Robbert

  11. Phuoc

    Hoi Robbert,

    Ik ben van om volgend jaar naar de Filipijnen en Indonesië te gaan. Vind het nogal lastig om te bepalen welk land ik eerst moet doen. Heb namelijk eerder een keer Vietnam en daarna het meer toeristische Thailand gedaan en dat viel in het begin toch even tegen. Wat is jouw advies?

    Groetjes Phuoc

    1. Avatar foto
      Robbert

      Hoi Phuoc,

      Tja… Wat maakt het uit? Ik zou voor de makkelijkste optie gaan qua vliegen, dat is Jakarta (IndonesiĂ«). Beide landen zijn voor wat betreft toerisme niet te vergelijken met Thailand.

  12. Jaqueline

    Hoi Robert,

    Ik ga in december naar de Filipijnen en zit erover na te denken om Mount Mayon te beklimmen. Ik vroeg mij alleen af of je hier nog speciale spullen voor mee moet nemen en of het voor iedereen te doen is, heb je bijvoorbeeld een uitzonderlijk goede conditie of iets nodig?

    1. Avatar foto
      Robbert

      Hoi Jaqueline,

      Met normale fitheid moet het zeker lukken hoor. Verder hoef je niks speciaals mee te nemen, behalve warme kleding (kun je ook lokaal aanschaffen) en goede schoenen. Dit kunnen trekking- of hardloopschoenen zijn.

      Groet, Robbert

  13. Josse Colsoul

    Hoy. Ik ben een 50 plusser die graag de Filipijnen wil bezoeken. Ik heb echter geen backpack ervaring en ben alleen gevallen (weduwnaar). Een Filipijnse (getrouwde) vriendin kan regelen dat ik bij haar familie kan verblijven in Davao zo lang ik wil. Zij stelt dan voor dat ik een trip doe naar Bohol, Cebu, Coron, El Nido, Palawan en zo terug naar Manila en Brussel. Ik heb echter geen ervaring.
    1. Vind je dat te doen voor mij zonder ervaring… Ik ben wat bang voor transporten te regelen van en naar de luchthavens, hotels vinden, excursie vinden, Taxis boeken, ferry boeken…. Ik heb een maand verlof en kan vertrekken rond 20 april?
    2. Wat moet ik absoluut op voorrand boeken en reserveren en wat kan ter plaatse nog geboekt worden?
    3. Ik kan ook van Davao rechtstreeks naar Cebu en Coron vliegen (blijf dan in de terminal) en Bohol overslaan, dan vermijd ik wat tussenstops( bussen en ferry) waar ik zo onzeker voor ben, of mis ik dan veel?
    4. De reis staat me enorm aan maar nogmaals, denk je dat het zwaar en ingewikkeld is voor iemand zonder ervaring. De enige reizen dat ik al gedaan heb was in groep?
    5. Vlieg ik het beste via Manila of rechtstreeks naar Cebu, Davao om de drukte te vermijden in Manila?
    6. Maar mijn grote vraag…… mag ik aan jou vragen hoe jij dit zou doen qua transport en hoeveel dagen je zou verblijven in de respectievelijke steden of omgeving?
    Alvast hartelijk bedankt
    Josse

    1. Avatar foto
      Robbert

      Hoi Josse,

      Leuk plan, en mooie plekken!

      Hieronder mijn antwoorden op je vragen:

      1. Moet zeker kunnen hoor, je kunt alles veilig en georganiseerd doen. Eenvoudig lokaal te regelen.
      2. Je hoeft in principe helemaal niets op voorhand te boeken. Dit heeft alles met jezelf te maken: wil je dingen op voorhand zeker hebben, of zoek je het liever lokaal uit?
      3. Bohol is super, ik zou dit eiland niet skippen. Echter, ik weet niet hoe lang je gaat reizen? Voor het transport zou ik niet bang zijn. Je kunt vanaf Davao direct vliegen naar Tagbilaran (wel met een propellervliegtuig… Zie dit artikel over Bohol: https://www.backpackblog.nl/backpacken-bohol.
      4. Nee, zie 1.
      5. Hoe bedoel je? Dat je Manilla zelf overslaat?
      6. Dat is een heel uitgebreide vraag. Hiervoor raad ik je aan om mijn reisgids te raadplegen. Daarin staan dag-tot-dag-schema’s.

      Ik hoor graag van je.

      Groet,

      Robbert

  14. josse

    Hoy, alvast bedankt voor de reactie. Ik voel me al veel geruster. en ja, Ik zou Manila overslaan en vliegen via Cebu. Maar ik ga een reisplan opstellen. Het gaat er zeker van komen die mooi reis. Groetjes Josse

  15. Wes

    Hoi, wij gaan eind dit jaar 2 maanden reizen waarvan in November 3 weken de phillipijnen. Klopt het dat je niet alles op de bonnefooi kan doen en echt van tevoren zowel vlieg tickets als accommodatie moet regelen?

  16. Iris

    Hoi,

    Ik wil in November/December gaan reizen in de Filipijnen (o.a.).
    Nu is mijn vraag alleen wat ik qua budget moet rekenen om de hoogtepunten van de Filipijnen te kunnen zien en doen (qua vluchten, eten, slaapplaats). Kun je hier wellicht een ruime schatting van maken?

    En zou je zelf de Filipijnen aanraden om in 30 dagen (visum) te bezoeken en rond te reizen of is dat te kort om een goede indruk ervan te krijgen?

    Alvast bedankt!

    1. Avatar foto
      Robbert

      Hoi Iris,

      Is lastig te zeggen, want ik zal daarvoor meer moeten weten. Slaap je in dorms? private rooms? Waarmee reis je?

      30 dagen is zeker prima, maar het hele land zien is onmogelijk. Kies een paar leuke plekken, zoals Palawan, Coron en Bohol đŸ™‚ .

      Groet, Robbert

  17. anje

    Hey Robbert,
    Ik wil mijn nieuwe reis inplannen.
    Nu twijfel ik tussen Thailand en Filipijnen. Ik wil veel duiken.

    Ik heb wat schrik voor Thailand voor het massatoerisme , plastiek,
    boulevards vol prularia…. Ik heb zo het idee dat alles er massa
    toerisme is. Misschien ben ik verkeerd….
    Wat zou jij aanraden voor een niet -ervaren backpacker: Thailand of Filipijnen
    Grtzz

    1. Avatar foto
      Robbert

      Dan denk je dat verkeerd…

      Tuurlijk, Thailand heeft veel drukbezochte plekken. Maar zelf ben ik onlangs op Koh Kradan geweest, een verlaten eiland met juist heel weinig toeristen Ă©n goede duik- en snorkelmogelijkheden. Datzelfde geldt voor Koh Adang en Koh Taruato. Zoek de artikelen maar even op die ik erover heb geschreven.

      Filipijnen kan ook prima hoor. Maar ook daar heb je toeristische en minder toeristische spots (al is Thailand overall natuurlijk wel drukker bezocht).

      1. anje

        Hoi Robbert, ziet er idd erg mooi uit. Wat ik heel graag zou willen is een eilandentour zoals in el Nido , dat je dan op ‘onbewoonde eilandjes slaapt. Kan dit in Thailand ook?
        Als jij zou kiezen: Thailand of Filipijnen, wat kies je dan?

        1. Avatar foto
          Robbert

          Ik vind beide super, al is Thailand net wat makkelijker te bereiken.

          Die tour in El Nido heb ik inderdaad gedaan en is een aanrader. In Thailand heb ik zoiets niet meegemaakt, al heb je wel mogelijkheden om te kamperen (bijvoorbeeld op Koh Rok of Koh Ngai.

          Als ik jou was, zou ik Filipijnen kiezen dan…

  18. Kirsten

    Hoi Robbert. Dank voor je bruikbare informatie in een mooi geschreven blog đŸ™‚ Heb nog een paar vragen. Mijn vriend duikt al een tijd en ikzelf wil mijn Padi gaan halen in de Filipijnen. We zitten eraan te denken om na de landing in Mactan direct door te gaan naar Malapascua (daar wil ik dan mijn Padi halen, toevallig een tip voor een duikschool aldaar?). Vervolgens willen we naar Moalboal om daarna door te gaan naar Panglao en Siquijor Island, als laatste. We gaan niet backpacken, dus we moeten helaas keuzes maken en willen 4 bestemmingen/resorts, dus bewust gekozen om Palawan o.a. toch te laten schieten; wellicht een volgende keer.
    We hebben, zonder aankomst- en vertrekdag, in totaal 20 volle dagen. Misschien kun je antwoord geven op het volgende:
    – klopt het dat de Padi waarschijnlijk 4 dagen in beslag neemt?
    – welke routes kunnen we het beste nemen? Enig idee waar de opstapplaatsen zijn als we per boot gaan, hoe lang de transferduur per boot is tussen de plaatsen die ik noemde en wat de kosten ongeveer zijn?
    – we gaan van half september tot begin oktober. Ivm het duikzicht, kunnen we dan het beste eerst naar Malapascua gaan (onze sterkste voorkeur wat betreft duiken) of maakt dat niet uit en is het duikzicht in Malapascua waarschijnlijk hetzelfde als we hier als laatste naartoe zouden gaan?
    Mocht je nog overige praktische tips hebben gezien onze plannen, dan hoor ik dat natuurlijk graag. Alvast veel dank voor je reactie!

    1. Avatar foto
      Robbert

      Hey Kirsten,

      Jij ook bedank voor het stellen van je vragen.

      Hieronder geef ik antwoord op de drie vragen die je hebt gesteld:

      1. Ja.
      2. Begin op Cebu en ga vanuit daar naar Malapascua (zie 3). Om naar Moalboal te komen neem je een boot naar Maya en vanuit daar reis naar de Cebu City South Bus Terminal. Daar pak je de bus naar Moalboal. Dit is in ieder geval alvast het eerdere deel van je reis. Voor verdere routes door de Filipijnen, raad ik je aan om mijn e-books eens te bekijken. In ‘Fantastische Routes Door AziĂ«’ richt ik me namelijk specifiek op routes.
      3. Voor Malapascua geldt dat de beste zichtbaarheid onder water in de maanden juni tot en met september is. Ik zou daarom voor zekerheid kiezen en er al in het begin naartoe gaan.

      Als er nog wat is, laat het zeker weten.

      Groet, Robbert

  19. Lynn De Groot

    Dat Robbert,

    Interessant artikel! Ik ga ik november naar de Filipijnen. Hoe geraak je het beste vanuit Manilla in de regio Rob Sahara en Banaue? Hoeveel reistijd moet je hier rekenen?
    Hoeveel dagen trek u het beste uit om de Palawan aan te doen? Regio Puerto Princesa en Port Baron. Ik ben en rustige, genietende trekker…
    Kan je met de boot van Cebu naar Bohol reizen?
    Kan je ook naar de kleine eilandjes zonder een tour en kan je daar overnachten?
    Vele vragen… alvast bedankt voor je hulp!
    Groetjes,
    Lynn

    1. Avatar foto
      Robbert

      Hey Lynn,

      Het is lastig te zeggen hoeveel tijd uit te trekken voor de plekken die je noemt. Als je, zoals je zegt, van rustig reizen houdt, zou ik het lekker ter plaatse bekijken…

      Hier nog wat tips:

      – El Nido een dag of vijf. Palawan in totaal een week of twee. Ik zou het combineren met Coron.
      – Er zijn ferry’s tussen Ceby en Bohol. Vliegen kan ook.
      – Doorgaans zal je voor overnachtingen op eilandjes een tour moeten boeken. Charteren van een boot kan ook, maar dit zal relatief duur zijn.

      Wat bedoel je met Rob Sahara? Dat zegt me eerlijk gezegd even niks.

      Veel succes!

      1. Lynn De Groot

        Hey Robert, ik kan al heel wat verder met je antwoorden! Rob Sahara haha, mijn autocorrect past achter mijn rug dingen aan… Ik bedoel hiermee naar Mount Mayon en de rijstvelden…

        Groetjes,
        Lynn

  20. Olivia

    Hoi Robbert,

    Wat een leuke blog! Ik zit me nu helemaal in te lezen want ik ga met mijn vriend half november voor een maand naar de Filipijnen. Het is allebei onze eerste keer. We gaan niet echt backpacken maar willen wel graag meerdere dingen zien, nu hebben we een route / plekken uitgedacht die we graag willen zien en mijn vraag aan jou is of dit wel haalbaar is in een maand? We willen niet alleen maar reizen maar natuurlijk ook lekker chillen. Hier komen ze, in juiste volgorde:
    – Manila
    – Boracay
    – Cebu > Moalboal verblijven voor canyoneering en misschien mijn padi halen
    – Siargao
    – Palawan (Port Barton & El Nido)
    – Expeditie (2 nachten 3 dagen)
    – Coron

    Of heb je nog andere tips voor mij voor mooie plekken en duikscholen om een padi te halen?

    We zullen veelal het vliegtuig nemen omdat ik bang ben dat we anders te weinig tijd hebben. Ik heb er in ieder geval super veel zin in!

    Groetjes Olivia

    1. Avatar foto
      Robbert

      Hoi Olivia,

      Dankjewel voor je reactie.

      Moet zeker haalbaar zijn, alleen kun je dit het beste tijdens je reis aanvoelen. Hiermee bedoel ik: hoelang je op bepaalde plekken wilt blijven etc. voel je daar waarschijnlijk wel…

      Duiken kun je uiteraard ook rond El Nido en Coron, maar aangezien je op deze plaatsen eindigt, is het inderdaad beter om dit in Moalboal te doen. Een aanrader is Cebu Dive Centre.

      Veel plezier!

      Groet, Robbert

  21. Soufyan

    Dag Robert,

    Na het lezen van bovenstaande artikel, toch maar spontaan een ticket geboekt naar Manilla op 15 november. Ik ga samen met een goede vriend en blijf er tot 1 december. Heb jij een tip welke route ik het beste kan inplannen voor deze korte periode?

    Wat extra info:
    budget: 60-75€ per dag p.p.
    leeftijd: mid twintigers
    Genre: sociale personen die niet snel vies zijn voor iets.
    Avontuurlijk en liefhebbers van verschillende culturen/tradities/en de natuur
    Geen nachtmensen/ Zo nu en dan wel open voor een drankje of stapavond maar maken het nooit te laat.

    Ik hoef natuurlijk geen details, maar welke route zou jij aanraden?

    mvg,

    Soufyan

    1. Avatar foto
      Robbert

      Hoi Soufyan,

      Dat is een behoorlijk hoog budget!

      Je zou zoiets kunnen doen:

      1. Manilla
      2. Vlieg naar El Nido
      3. Pak de boot naar Coron
      4. Vliegen naar Cebu
      5. Fast Ferry naar Bohol
      6. Terug naar Cebu
      6. Vliegen naar Siargao
      7. Vliegen naar Manilla en pak de bus naar Satad.
      8. Eindig in Manilla om je vlucht terug te pakken.

      Of misschien Bohol skippen, en een week Palawan en Siargao pakken. Met Bohol wordt het misschien net wat teveel van het goede…

      Lijkt je dit wat?

      1. Soufyan

        Dag Robbert,

        Idd een relatief hoog budget. Komt door de korte periode van ruim 2 weken. En we hebben een mooi totaal budget van 800-1000€ p.p. gespaard:)

        Bedankt voor de route. Ziet er goed uit.

        Wel nog 1 vraagje. Als we op palawan ( El Nido) zijn tot waar raad jij het aan om zuidelijk het eiland in te reizen?

        1. Avatar foto
          Robbert

          Tot Puerto Princesa, al vond ik daar behalve de Underground River Tour eerlijk gezegd niet zoveel aan… Ikzelf zou, als ik maar 2 weken had, Port Barton meepakken en that’s it.

          Alleen is dat in deze route niet logisch, omdat je op El Nido vliegt. Je zou dus ook naar Puerto Princesa kunnen vliegen en dan direct door kunnen gaan naar Port Barton. Het is aan jou of dit in je tijdschema past đŸ™‚ .

  22. Nienke

    Beste Robbert,

    Binnenkort ga ik 3 maanden reizen en in juni zal ik vanuit Vietnam naar Manila vliegen. Ik ben dan van plan ongeveer 3 weken in de Filipijnen door te brengen als laatste bestemming. Denk je dat deze route haalbaar is? Wat zou ik eventueel het beste kunnen skippen of wat zou je mij adviseren?

    Manila – Batad – Manila – Siargao – Cebu – (Bohol) – Puerto Princessa – El Nido – Coron – Manila

    Is het trouwens het slimst om deze route zo te doen of juist andersom? Ook kijkend naar de periode van het jaar.

    Alvast bedankt!

    Groetjes Nienke

    1. Avatar foto
      Robbert

      Hey Nienke,

      Die route moet wel te doen zijn in 3 weken ja.

      Qua volgorde maakt het allemaal niet zoveel uit, omdat je in een relatief korte periode reist.

      In plaats van Bohol zou ik eerder naar Siquijor gaan trouwens, eventueel combineren met Apo Island. Aan de andere kant wordt dit misschien wat te veel van het goede…

      Groet en fijne reis!

  23. Mark

    Hey Robert,

    Wij Willen met 2 kids rondtrekken is dat goed te doen ? we hebben wel enige ervaring.
    En wat zou jij aanraden, wij houden van natuur en de rust!

    Hoor het graag
    Mark

  24. Josine

    Hi Robbert,

    Wij zijn bezig met het plannen van een reis van ongeveer 3 weken door de Filipijnen in November dit jaar. Er zijn zoveel eilanden om uit te kiezen… ik denk dat we sowieso naar Palawan (Coron en El Nido) en Siargio zouden willen. Waar zou je dit mee combineren? Cebu (Moalboal), Bohol of toch Siquijor?

    We zijn op zoek naar een combinatie van rust (bij voorkeur niet al te drukke toeristische plekken, maar wel met basis faciliteiten) en activiteiten zoals snorkelen en hiken naar bijv. watervallen/jungle of andere mooie plekken. We willen ons niet hoeven haasten, dus dachten aan 3 tot 4 locaties om te verblijven?

    Ben benieuwd naar je aanbevelingen!

    1. Avatar foto
      Robbert

      Hoi Josine,

      Moalboal is voor een paar dagen leuk en kun je combineren met de canyoneering, maar wil je langer ergens zitten dan zou ik eerder naar Siquijor gaan. Persoonlijk vind ik Siquijor trouwens toffer dan Bohol. Siqijuor kun je combineren met een (paar) dagje(s) Apo Island om te snorkelen met schildpadden đŸ™‚ .

      Veel plezier en succes met de planning van je reis.

  25. Kim

    Hoi Robert,
    Na lang en veel naar Thailand te zijn geweest, wil ik graag naar de Filipijnen. Kun je mij een tip geven voor een plek met mooie stranden, beetje hippie vibe, layed back, maar ook een leuke vibe, en waar je prima alleen naar toe kan zonder teveel in afzondering te zitten? Ik hoef absoluut geen drukke feestbestemming, maar plek waar wel andere (rustige) reizigers zijn đŸ˜‰ Ik wil drie weken gaan en beetje eilandhoppen. Ik houd ook van hutjes op t strand. Zou Siargao, Palawan of Port Baron wat voor mij zijn als startpunt? Welke raad jij aan? Super bedankt voor je reactie! Groetjes Kim (38 jaar)

    1. Avatar foto
      Robbert

      Hoi Kim,

      De eerste twee plekken die me te binnen schieten zijn Port Barton en Siargao. Zou een van deze bestemmingen kiezen en vanuit daar je reis verder bekijken.

    1. Avatar foto
      Robbert

      Jazeker, al kun je hier ook even voor informeren bij de touroperator (samenstelling van de groep). Ik kan me namelijk voorstellen dat je met je kinderen geen zin hebt om tussen de zuipende jongeren te zitten.

      Succes!

  26. Jenn

    Hi,

    Een tijdje terug heb ik samen met m’n vriend een ticket naar Jakarta gekocht en vliegen begin januari naar Indonesie (omdat het een mooi prijsje was), maar we hadden niet goed het regenseizoen gecheckt. Het idee is meteen het vliegtuig naar filipijnen te pakken en na een maand naar indonesie te gaan. Nou kwam ik erachter dat er van het vliegveld Davao ook vliegtuigen naar Manado(indonesie-sulawesi) gaan. Weet jij toevallig of je ook als toerist via Manado binnen kan komen en een toeristen visum kunt ontvangen? Omdat je tot nu toe alleen via de volgende steden Indonesie kunt binnenkomen en verlaten: Jakarta, Surabaya, Medan, Bali, Batan. https://www.thejakartapost.com/travel/2019/09/26/garuda-indonesia-to-open-direct-flight-from-manado-to-davao.html

    1. Natascha

      Hi Robbert,

      Wij zijn bezig met het plannen van onze rondreis naar de Filipijnen half december tot half januari. Je verhaal maakt ons super enthousiast. Ik zit alleen even met een dingetje. We willen van Cebu naar Bohol naar Siquijor en uiteindelijk van El Nido naar Coron met de boot. We zagen dat dit grote ferry’s zijn, klopt dat? Ik heb namelijk echt heel erg last van ‘landziekte’ dus als ik de hele dag op zee vaar in een kleinere boot ben ik 3 dagen erna nog aan het meedeinen. In MaleisiĂ« heb ik 3u op een grote ferry gezeten die hard vaarde en dat ging goed ondanks ietwat wilde zee. Had jij last van de boottripjes? De eilanden zijn te mooi om niet te komen dus ik moet het wel doen haha.

      Groetjes Roy en Natascha

      1. Avatar foto
        Robbert

        Hoi Natascha (en Roy),

        Dit zijn inderdaad grotere ‘speed ferries’ waar ik weinig spannends heb meegemaakt. Met spannend bedoel ik dan schommelingen en klappen op zee, die ik rond bijvoorbeeld Sumatra en Java maar ook in de kleinere speedboten bij Koh Lipe heb meegemaakt. Ik verwacht dus geen problemen voor je đŸ™‚ .

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw