Broome: de ultieme gids voor dit leuke kustplaatsje in Western Australia

In 2015 verscheen er op Tripadvisor een lijstje met tien veelbelovende South-Pacific-bestemmingen voor de jaren die zouden volgen. Op de negende plaatst stond de naam van het plaatsje Broome, gelegen in het noordwesten van Australië. Best knap voor een plek met nog geen 20.000 inwoners, niet dan?

Nu zou je misschien verwachten dat het er enorm druk is geworden en Broome haar charme misschien verloren heeft. Niets is echter minder waar, want de westkust van Australië wordt nou eenmal niet zoveel bezocht vergeleken met het veel populairdere oosten.

En eerlijk, als jij een persoon bent die vermaakt moet worden en graag allerlei bezienswaardigheden van je lijstje vinkt, dan is Broome niet de plek die bij je past. Zoek je daarentegen een authentieke bestemming en neem je graag even wat gas terug, dan is het slaperige vissersstadje zeker een bezoekje waard. In de omgeving is trouwens best wel wat te zien en te beleven, denk bijvoorbeeld aan krokodillen, intrigerende voetafdrukken van dinosaurussen en natuurlijk de magische Kimberley-regio.

Broome is bovendien een prettige stop wanneer je een roadtrip aan het maken bent van of naar Darwin, over de fameuze Gibb River Road. Want zeg nou zelf, even lekker relaxen aan het strand, genieten van goed eten en overnachten in een hotel of een chille camping, is na het rijden over die stoffige wegen en het weinige comfort wel zo fijn. Ja toch?

Western Australia is met haar ruige en tegelijkertijd wonderschone landschap sowieso absolute aanrader om naartoe te gaan. Het is wat mij betreft dan ook zonde dat veel reizigers voornamelijk rond de Australische oostkust gaan backpacken en daarbij slechts een fractie van het land te zien krijgen.

Reis jij binnenkort af naar Broome? Lees deze gids van met handige tips dan eventjes door.

Enkele feitjes over Broome

Voordat ik verder inga op de verschillende activiteiten en bezienswaardigheden die je in en rondom Broome vindt, begin ik met enkele feitjes:

  • Broome telt 17.251 inwoners, in het hoogseizoen zijn er meer dan 45.000 mensen in het plaatsje. Dit laat meteen zien hoe populair ze is.
  • Het stadje was ooit het hart van de parelindustrie. Nog altijd vormen parels hier een grote bron van inkomsten.
  • Broome ligt in de Kimberley-regio, een van de meest unieke gebieden in Australië met gekleurde landschappen, watervallen, natuurlijke waterpools, imposante rotsen en nog veel meer.

 

Bezienswaardigheden en activiteiten in en rondom Broome

Zonder te overdrijven behoren de zonsondergangen in Broome (en overigens in bijna heel Western Australia) tot de mooiste ter wereld. Meer hierover en allerlei andere leuke dingen om te doen bespreek ik in het gedeelte hieronder.

 

1. Geniet bij Cable Beach, Town Beach en Reddell Beach

Cable Beach

Ik zei het net al even: de zonsondergangen in Broome zijn erg mooi. Als je naar het 22 kilometer lange Cable Beach gaat, wat mij betreft niet voor niets behorende bij de mooiste stranden van Australië, kun je heerlijk onderuitgezakt de zon zien ondergaan, terwijl er kamelen langs het water lopen. Je hebt dan het gevoel dat in een bijzondere filmsetting zit. Verder heb je er een handjevol strandtentjes om een hapje en een drankje te doen.

Voor relatief goedkope drankjes, eten en het ontmoeten van andere backpackers, raad ik je aan naar de Broome Surf Life Saving Club te gaan. Er staan diverse foodtrucks waar je lekker kunt eten. Als je wilt heb je bovendien de mogelijkheid om er vrijwilligerswerk te doen.

Je mag trouwens met een 4WD over Cable Beach rijden. Neem picknickspullen en wat biertjes mee voor een gezellige dag. Pas trouwens wel op dat je niet te ver naar het noorden rijdt, daar is een nudistenstrand.

Maar Cable Beach is niet het enige strand. Ik wil je adviseren om ook naar het zuidelijker gelegen Town Beach bij Roebuck Bay te gaan waar je iets heel bijzonders kunt meemaken: het natuurfenomeen dat ‘Staircase to the Moon’ heet. Je hebt daar bovendien de Roebuck Bay Lookout, die je een fraai uitzicht op de oceaan en de mangroves biedt. Bij Town Beach vind je tevens de gezellige Staircase to the Moon Markets, waar je allerlei internationale gerechtjes kunt proberen en waar locals handgemaakte spullen verkopen.

Tot slot is ook Reddell Beach de moeite waard om overheen te lopen. Met de verschillende rotsformaties, panoramische uitzichten en de weinige toeristen is dit een heerlijke plek om te ontspannen en in alle rust te genieten van al het moois.

Goed om te weten: zwemmen is in de maanden november tot en met mei/juni niet aan te bevelen, er zijn dan kubuskwallen (‘box jellyfish’) en ook de giftige irukandji-kwallen. Sterker nog, in 2019 is het zwemgedeelte van Cable Beach helemaal gesloten geweest aangezien er een 3,7 meter lange zoutwaterkrokodil gespot was!

2. Wandel door het authentieke Chinatown

Het meest bruisende en internationale gedeelte van Broome is Chinatown. Je vindt er vooral veel leuke restaurantjes, oude huisjes en diverse (surf)winkeltjes. Verder heb je er de Cygnet Bay Pearls Showroom waar je meer te weten kunt komen over dat wat Broome zo op de kaart heeft gezet: de parelindustrie.

Overigens was Chinatown vroeger dé plek waar allerlei verschillende nationaliteiten bijeenkwamen voor het werk in de parelsector. Denk aan mensen uit China, Japan, Filipijnen, Europa en Indonesië.

Als je nog een origineel sieraad zoekt en van parels houdt, dan kun je in Chinatown terecht voor een ‘Keshi pearl’ of een ‘pearl shell’. Ze zijn betaalbaar en leuk om bijvoorbeeld cadeau te doen als souvenirtje wanneer je weer thuiskomt.

Verwacht overigens geen enorme wijk of zo, Chinatown is ‘slechts’ een grote straat. Maar wel een hele gezellige en anders dan de geijkte Chinatowns die je op andere plaatsen in de wereld ziet.

 

3. Bezoek de Broome Courthouse Markets

Wanneer het weekend is kun je al marktliefhebber terecht bij de iconische Broome Courthouse Markets, die al ruim 25 jaar wordt georganiseerd. Je vindt hier allerlei (unieke) lokale producten, waarbij de prijzen doorgaans een stukje lager liggen dan in de winkeltjes die in Broome gevestigd zijn. Denk aan handgemaakte kandelaars, zeep, leren riemen maar ook schilderijen en geschilderd glas.

Behalve de bekende kraampjes, is er livemuziek en kun je op deze markt een heerlijke Kimberley-koffie proberen, zeker doen als je van koffie houdt. Ook is het lokale ijs dat van vers fruit wordt gemaakt een aanrader om te proberen. Tot slot: vergeet de mango-smoothie niet te bestellen 🙂 .

De markt is iedere zaterdag geopend tussen 08.00 uur en 12.00 uur. Verder ook op zondag tussen april en oktober.

 

4. Zie dinosauruspoot-afrukken bij Gantheaume Point

Mysterieuze rotspartijen bij Gantheaume Point

Gantheaume Point bestaat uit spectaculaire donkerrode, oranje en terracotta-gekleurde rotsformaties omgeven door de prachtige groene zee. Vanaf deze rotsen kun je getuige zijn van de indrukwekkende zonsondergang en van de wilde oceaan die zo nu en dan boven de gesteentes uitkomt. Als je een liefhebber bent van fotograferen, dan is dit de plek waar je moet zijn.

Maar dan even naar iets noemenswaardiger: de verzameling dinosaurusvoetafdrukken die je vlakbij kunt vinden. Let er wel op dat je ze alleen kunt zien als het eb is. En ja, de afdrukken zijn echt. Zo’n 120 miljoen jaar geleden liepen hier dino’s!

 

5. Kom meer te weten over de geschiedenis bij de Japanese Cemetery

Tijdens de Tweede Wereldoorlog is Broome meerdere keren gebombardeerd door Japan, waarbij het zwaarste bombardement op 3 maart 1942 plaatsvond. Tijdens deze aanslag kwamen 88 mensen om het leven, waarvan de meesten overigens tot de Verenigde Oost-Indische Compagnie behoorden.

Behalve deze zwarte bladzijde in de geschiedenis van Broome, hadden de Japanners een belangrijk positief aandeel in de parelindustrie van het plaatsje. Dit blijkt onder andere uit de grote Japanse begraafplaats, waar meer dan 900 ‘parelduikers’ zijn begraven in de diverse kleurrijke graven. Het is overigens het grootste Japanse kerkhof buiten Japan.

Als je nog meer wilt weten over de geschiedenis van Broome, dan is het Broome Historical Museum -dat overigens voornamelijk wordt gerund door vrijwiligers, misschien iets voor jou?- de moeite waard om naartoe te gaan.

 

6. Ga naar de oudste openluchtbioscoop ter wereld: Sun Pictures Cinema

In Coober Pedy is een openluchtbioscoop, maar de allergrootste staat in Broome. Als je nog op zoek bent naar een ‘origineel’ avondje uit, dan is deze cinema een aanrader om heen te gaan.

Verwacht trouwens niet een of andere luxe plek met comfortabele stoelen: er zijn eenvoudige plaatsen of je kunt in het gras gaan liggen en vanaf daar naar het grote scherm kijken. Je gaat hier voor je gevoel even terug in de tijd.

Wanneer moet je hier zijn? Iedere dag worden films getoond, zelfs in 3D. Helemaal terug in de tijd ga je dus eigenlijk ook weer niet 😉 .

Wat kost het? Je betaalt $11 voor een 2D-film en $12,50 voor een film in 3D.

 

7. Spot krokodillen bij het Malcolm Douglas Crocodile Park

Op zo’n 15 minuutjes rijden van het centrum ligt het Malcolm Douglas Crocodile Park, een bezienswaardigheid die je echt niet mag missen. Het park is een idee van de bekende documentairemaker Malcolm Douglas met als doel om bezoekers meer te vertellen over krokodillen en de bijbehorende gevaren.

In dit park leven een van de grotere krokodillen van Australië in de gigantische meren van de Kimberley-regio. Naast deze beesten, vind je er ook veel kangoeroes, vogels, casuariussen, dingo’s, emoes, slangen en nog allerlei andere diersoorten.

Het park is trouwens slechts 3 uur per dag geopend: tussen 14.00 uur en 17.00 uur. Iedere dag om 15.00 uur worden de krokodillen gevoed, een must om te zien. De toegang is $35.

 

8. Volg een yogaklas bij de Blue Body Buddha Sanctuary

Om Boeddha’s te zien hoef je niet persé naar Azië hoor, want ook in Broome is dit heiligdom te vinden. Het mooie beeld is van kristal gemaakt, zo’n 3 meter groot en staat in een prachtige tuin.

Je kunt er een yogaklas volgen, mediteren of gewoon lekker in alle rust een boekje lezen en genieten van de natuur. Op sommige momenten in het jaar worden tevens workshops gegeven. Je krijgt trouwens les van Chiu Chi Wen, een meditatiecoach met zo’n 25 jaar praktijkervaring.

 

9. Ga op avontuur in de Kimberley-regio

Behalve woestijn heeft de Kimberley-regio ook dit soort magische plekjes te bieden

Als je behoefte hebt aan pure wildernis, dan is bijvoorbeeld een roadtrip door de ongerepte Kimberley-regio te gek om te doen. Een georganiseerd daguitstapje kan natuurlijk ook, maar nog gaver is om dit avontuur zelf voor meerdere dagen aan te gaan, want er is heel wat te zien en te beleven. Hieronder noem 3 activiteiten om te doen:

Allereerst is er de Gibb River Road die van Derby naar Kununurra loopt. Een ware droom als je kennis wilt maken met de Outback en off the beaten path wilt gaan. De hele weg is overigens 660 kilometer lang en onderweg kom je langs rode rotsen, kliffen, watervallen en diverse rivieren waar je kunt verkoelen. Voor het grootste gedeelte heb je trouwens geen 4WD nodig, maar voor de meer afgelegen gebieden wel.

Verder noem ik ook Cape Leveque met de imposante rode rotskliffen dat op ongeveer 240 kilometer vanaf Broome ligt. Je hebt hier de natuur gevoelsmatig helemaal voor jezelf en kunt er onder meer in het wild kamperen. Verder vind je er prachtige stranden (Western Beach en Eastern Beach) waar je lekker kunt zwemmen, snorkelen of gewoon relaxen. De zonsondergang bij de kliffen op Western Beach is geweldig, voor het opkomen van de zon adviseer ik je om naar Eastern Beach te gaan. Een andere aanrader is het doen van een Aboriginaltour. Ten slotte is het James Price Point met haar indrukwekkende rode kliffen een must om te zien. Een 4WD is wel echt nodig, Cape Leveque ligt namelijk in een van de meest afgelegen gebieden ter wereld.

Tot slot vliegen en varen over de Horizontal Falls, een natuurwonder dat wat mij betreft tot de mooiste plekke van Australië behoort. Vanuit Broome kun je een dagtrip doen en een scenic flight maken via Cape Leveque en de Buccaneer-archipel waar de Horizontal Falls liggen. Vervolgens spring je in een bootje om een tochtje door het spectaculaire landschap te maken. Helaas is dit nogal een dure aangelegenheid, je betaalt voor het hele pakketje al snel $800.

 

10. Ontdek Willie Creek

Op 38 kilometer ten noorden van Broome ligt de Willie Creek Pearl Farm in een werkelijk schitterende omgeving. Behalve dat je alles te weten komt over de hedendaagse parelproductie, kun je met een bootje over het heldere azuurblauwe water varen om oesters, barramundi-vissen en nog veel meer moois te zien.

Je kunt er zelf heenrijden met een 4WD en lokaal een tour boeken voor 79 AUD of vanuit Broome een georganiseerde excursie doen voor 129 AUD, je wordt dan opgehaald met een bus. De reis ernaartoe is een ervaring op zich: je komt langs boslandschappen, kronkelweggetjes en ziet met geluk wilde dieren voorbijlopen, waaronder paarden.

Net als bij de Horizontal Fall kun je ervoor kiezen om een scenic flight te doen. Via Get Your Guide kan je eenvoudig je tour online boeken.

 

11. Doe een Aboriginal-tour

De laatste aanrader die ik voor je heb is om een Aboriginal-tour te gaan doen. Want wist je dat Broome en omstreken en rijke en Aboriginal-geschiedenis hebben? Het zou oprecht zonde zijn wanneer je hier niets over te weten komt tijdens je bezoek aan het stadje.

Een goede organisatie om mee op pad te gaan is Mabu Buru Aboriginal Tours. Zij vertellen je alles over de ‘Yawuru’-mensen, laten je verborgen plekjes zien en delen fascinerende verhalen.

 

Wat is de beste reistijd voor een bezoek aan Broome?

Het rustgevende uitzicht op het heldere water van Cable Beach

Het stadje kent een tropisch klimaat, houd daarom rekening met hele hete dagen, zeker als je de minst gunstige maanden uitzoekt. Bijvoorbeeld november tot en met maart is het benauwde regenseizoen dat je beter kunt vermijden. Het is dan erg heet gecombineerd met soms stevige onweersbuien.

Ik adviseer je om te kiezen voor het droge seizoen dat loopt van april/mei tot en met oktober. Je kunt dan warme, droge dagen verwachten met een strakblauwe lucht en wat koelere avonden. Wees in deze maanden wel voorbereid op enige drukte, het stadje is nogal klein waardoor je accommodatie op voorhand boeken aan te raden is, zeker als je van plan bent om te gaan kamperen.

 

Is Broome duur?

Laat ik maar gelijk met de deur in huis vallen: ja, Broome is best wel prijzig. Dit komt door de geïsoleerde ligging en omdat vrijwel alles geïmporteerd wordt zorgt dat voor hogere prijzen.

Dit zie je met name terug als je ergens gaat eten of wanneer boodschappen doet. Maar ook de accommodaties en een servicebeurt aan je auto of camper kosten je meer dan het Australische gemiddelde.

Als backpacker moet je in Broome al snel rekening houden met 70 AUD tot 80 AUD per dag. Dan weet je dat alvast.

 

Bezoek het Broome Visitor Centre

Als je behoefte hebt aan extra informatie, dan raad ik je aan om naar het Broome Visitor Centre te gaan. De medewerkers zijn zeer behulpzaam en vertellen je graag meer over Broome en de verschillende tours.

 

Waar kan je je tours en activiteiten boeken?

Als je je tours en uitstapjes online wilt boeken, kan ik je aanraden om dit te doen via Get Your Guide.

En anders kan je altijd de websites van de bezienswaardigheden checken en daar je tickets aanschaffen. Of natuurlijk gewoon ter plaatse.

 

Waar in Broome kan je lekker eten en drinken?

Een heerlijke plek om te ontbijten is het Town Beach Cafe dat op het strand ligt. Met goede koffie en een muffin in je hand kun je tegelijkertijd genieten van het mooie uitzicht. Een andere aanrader is Matso’s Broome Brewery waar je behalve een goede lunch tevens een vers gebrouwen mangobiertje kunt bestellen. Ja je leest het goed 🙂 .

Eet je graag Kebab? Ga dan naar het Egyptische restaurant Land Of Pharaohs, veel beter ga je het niet vinden. Persoonlijk houd ik erg van Indiaas eten, wat dat betreft is Little Indian Restaurant er eentje waar je geweest moet zijn. Of ga voor pittig Thais bij Ginreab Thai. Tot slot is The Green Mango Cafe een fijne plek als je graag vegan food eet. Ze hebben er bovendien lekker krachtige koffie en goede smoothies.

 

Waar in Broome raad ik je aan om te overnachten?

Je kunt zowel kiezen voor het slapen in een hostel, kamperen of een wat luxer verblijf in een comfortabel hotel of resort.

Veel hostels heb je er alleen niet, maar twee leuke hostels waar je andere backpackers vindt zijn Beaches of Broome en Cable Beach Backpackers.

Als je wilt kamperen bij Cable Beach kan ik je het RAC Cable Beach Holiday Park aanbevelen. Ze hebben er bovendien een heerlijk zoutwaterbad om in te relaxen. Gratis campings heb je net buiten Broome, bijvoorbeeld bij Point Quandong (50 kilometer ten noorden van Broome). Wel zelf alles meenemen, er zijn geen faciliteiten. Datzelfde geldt trouwens voor de Willie Creek Camping Area en de camping bij James Price Point. 

Ben je op zoek naar een luxe accommodatie om even helemaal tot jezelf te kunnen komen? Dan zijn The Billi Resort en Spike the Bubble Beach House twee absolute aanraders. Ze liggen beide op loopafstand van Cable Beach.

 

Hoe kom je in Broome?

Broome ligt vrij geïsoleerd: de dichtstbijzijnde steden zijn Perth (2.200 kilometer) en Darwin (1.900 kilometer). Als je een roadtrip langs de westkust doet, is dit prima te doen.

Rijd je vanuit Darwin, verwacht dan woestijn, kangoeroes en allerlei ongerepte landschappen. Soms waan je jezelf aan het einde van de wereld 🙂 . Je kunt ook kiezen voor het vliegtuig, je kunt vanuit alle grote steden naar Broome vliegen.

 

Heb jij vragen over Broome? Laat het weten in de comments 🙂

Haal het maximale uit je reis door Australië

Ben je op zoek naar routes? En heb jij geen zin in gedoe tijdens de planning van je avontuur? Wil jij simpelweg het maximale uit je reis door Australië halen? Dan heb ik iets voor je wat je niet mag missen.

Samen met een aantal andere doorgewinterde reizigers heb ik namelijk Backpackgids Australië ontwikkeld. En als je naast Australië ook nog naar Nieuw-Zeeland gaat, dan is Backpackgids Nieuw-Zeeland ook echt een aanrader.

Je hoeft niks meer uit te zoeken, al het belangrijke en lastige voorwerk hebben wij voor je gedaan.

In de gidsen vind je onder meer:

Cruciale informatie voor je vertrekt.
Duidelijk uitgestippelde routes waar je direct mee op pad kunt.
Waardevolle transportinfo waarmee je zeeën van tijd bespaart.
Toffe accommodaties, eetzaakjes en bekende maar ook geheime plekjes.
Insider-tips, secrets en travel hacks die je gezien moet hebben.

Backpackgids Australië

Ga jij binnenkort Down Under? Dan is deze klassieker onder de backpackgidsen een must om te hebben. Klik op de knop hieronder.

Backpackgids Nieuw-Zeeland

Ik kan kort zijn: deze gids moet je gewoon hebben als je naar Nieuw-Zeeland gaat. Klik op de onderstaande knop.

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw