Backpacken in Argentinië: kosten, bezienswaardigheden en voorbereiding

Heb jij backpacken in Argentinië op de planning staan? Dan kan ik je alvast vertellen dat je een goede keuze hebt gemaakt. Er is zo ongelofelijk veel te zien en te doen, vervelen is nauwelijks mogelijk in dit boeiende land.

De tango, Lionel Messi, de heerlijke wijnen, de lekkere steaks, imponerende berglandschappen, woestijnen en zelfs wintersport; het zijn allemaal dingen die bij Argentinië horen. En zo kan ik nog wel even doorgaan.

In deze minigids vertel ik je meer over de typische kosten, geef ik je tips op het gebied van bezienswaardigheden en activiteiten én vertel ik je bovendien waar je aan moet denken voordat je vertrekt naar deze veelzijdige bestemming in Zuid-Amerika.

Backpacken in Argentinië: de kosten

In dit gedeelte bespreek ik de typische kosten die je kunt verwachten op het gebied van accommodatie, eten & drinken, transport en activiteiten als je gaat backpacken in Argentinië. Ook zal ik je een advies geven voor het benodigde dagbudget.

De prijzen zijn steeds in Argentijnse peso (ARS) en in euro. De wisselkoers die ik aan heb gehouden is 50 ARS = 1 euro. Voor de meest actuele koers kun je altijd even deze website raadplegen.

Bizar om te weten is dat de wisselkoers 2 jaar geleden nog 17 ARS = 1 euro was. De ARS is dus flink over de kop gegaan. Anders gezegd krijg je voor iedere euro drie keer zoveel Argentijnse peso’s terug. Echt goedkoper is het er echter niet geworden, de prijzen in ARS zijn voor de meeste dingen namelijk gestegen, waardoor de kosten nagenoeg gelijk zijn gebleven.

Update juli 2022: de inflatie in Argentinië heeft zulke erge vormen aangenomen dat 1 euro inmiddels gelijkstaat aan 133 ARS, en dit wisselt dagelijks. De prijzen in ARS voor accommodaties, tours en activiteiten zijn daarom flink verhoogd, maar zullen in euro’s ongeveer hetzelfde kosten.

Accommodatie

Dat Argentinië een populair land is om te gaan backpacken, blijkt onder andere uit het feit dat er door heel het land hostels te vinden zijn. Voor een stapelbed in een dorm (slaapzaal) ben je gemiddeld zo’n 200 ARS (€4) tot 400 ARS (€8) kwijt. Dit is doorgaans trouwens inclusief ontbijt.

Als ik op Hostelbookers.com kijk, zie ik dat in Buenos Aires de prijzen voor een dorm starten op €5 per nacht.  In Mendoza is geldt hetzelfde. Weet wel dat het in bijvoorbeeld Patagonië een stukje duurder zal zijn. Zo is de goedkoopste dorm in de stad Puerto Madryn €11 per overnachting en in El Chalten €9.

Behalve overnachten in een hostel, kun je vaak ook kiezen voor een homestay. De prijzen hiervan zijn vergelijkbaar met een plekje in een dorm. Online kun je kijken op Homestayweb.com.

Een andere budgetoptie is om te kamperen. In de vele nationale parken die het land rijk is, is dit meestal mogelijk voor 80 ARS (€1,60) tot 400 ARS (€8) per nacht. Het is wel de bedoeling dat je je eigen tent meeneemt.

Als je een private room in een hostel zoekt, dan blijkt op Hostelbookers.com dat dit minimaal €15 voor een eenpersoonskamer met een gedeelde douche en toilet kost. Een kamer met een tweepersoonsbed heb je er vanaf €16 per nacht. In hotels betaal je meestal zo’n 1.200 ARS (€24) of meer voor een overnachting in een tweepersoonskamer.

 

Eten en drinken

Zoals ik hierboven al beschreef, zit bij je ho(s)tel vaak een ontbijtje inbegrepen. Denk aan yoghurt met fruit of toast met wat smeersels. En gelukkig maar, want qua eten en drinken kun je best nog wel eens wat geld kwijt gaan zijn.

Reken voor een goedkoop gerechtje bij een willekeurig café minimaal op 100 ARS (€2). Wil je genieten van een goede steak en een glas bier of Argentijnse wijn, dan is 500 ARS (€10) waar je aan moet denken.

In Argentinië kun je (gelukkig) ook streetfood eten. Ik zeg ‘gelukkig’ vanwege de smaak maar tevens gezien de lage prijs. Zo kun je ‘empanadas’ en ‘lomitos’ eten voor minder dan omgerekend €0,50 – €1, ‘ en ‘choripán’ voor 25 ARS (€1,50).

Als je naar de supermarkt gaat, dan kost een fles water (1,5e liter) je gemiddeld 45 ARS (€0,90), een lokale fles bier (0,5e liter) 60 ARS (€1,20) en een fles wijn 180 ARS (€3,60). Een pakje Marlboro sigaretten bedraagt doorgaans 90 ARS (€1,80).

 

Transport

In Argentinië maken backpackers veelal gebruik van het goede busnetwerk. Je kunt denken aan bussen voor korte en lange afstanden. Zo is er een bus tussen de steden die ik in het gedeelte over accommodatie heb genoemd, Buenos Aires en Mendoza. De rit duurt zo’n 14 tot 16 uur en de kosten zijn 500 ARS (€10) tot 3.200 ARS (€64), afhankelijk van welke maatschappij je kiest én hoe luxe je wilt reizen. voor bijvoorbeeld 2.700 ARS (ruim €50) heb je een bed tot je beschikking. De genoemde bedragen heb ik gevonden op Andesmar.com.

Voor bussen binnen de stad ben je typisch 20 ARS (€0,40) voor een enkele rit kwijt. Uiteraard kun je ook voor de taxi kiezen, denk aan 30 ARS (€0,60) per kilometer plus een starttarief van 40 ARS (€0,80).

Behalve de bus, is de trein nog een goede en bovendien goedkopere optie. Weet wel dat de reis vaak wat langer duurt. Bekijk Seat61.com/southamerica eens voor actuele prijzen. Goed om te weten is dat langeafstandstreinen bedden hebben waarin je kunt slapen.

Tot slot kun je natuurlijk nog altijd kiezen voor het vliegtuig. Vrij logisch overigens in een groot en uitgestrekt land als Argentinië, en niet per se duur. Wanneer ik op Skyscanner kijk naar de prijzen voor een enkele vlucht van Buenos Aires naar Mendoza (1 uur en 55 minuten), kost dit minimaal €47, wanneer ik een maand van tevoren boek. En dan te bedenken dat dit 2 jaar geleden nog €181(!) was. Je zou misschien denken dat, indien je een week voorafgaand aan de reis boekt, de ticketprijs een stuk hoger uitvalt. Niets is echter minder waar, want ook in dat geval kun je voor diezelfde €47 terecht. Of zo’n bedrag uitzonderlijk is? Nee. Zo kost een vlucht van Buenos Aires naar Cordoba (1,5 uur) slechts €24.

 

Tours en activiteiten

Weet dat activiteiten in Argentinië over het algemeen een stuk duurder zijn dan in ander Zuid-Amerikaanse landen. Relatief goedkope opties zijn het bezoeken van musea (20 ARS tot 80 ARS – maximaal €1,60) en nationale parken. Zo betaal je voor het Iguazu National Park Argentina 800 ARS (€16). Gemiddeld kun je voor een nationaal park-entree denken aan 80 ARS (€1,60) tot 800 ARS (€16).

Alleen, wanneer je voor een 4-daagse tour door Patagonië kiest, dan moet je echt rekening houden met prijzen van vele honderden euro’s. Via Viator betaal je voor een 4-daagse hike langs onder andere El Chalten namelijk al €997.  Ik adviseer daarom om zoveel mogelijk zelf te ondernemen en georganiseerde tours, waar mogelijk, te mijden. De entree tot de Perito Moreno-gletsjer kost bijvoorbeeld 700 ARS (€14), terwijl je voor een tour al snel 35 USD kwijt bent. Mocht je nou toch een tour willen boeken, kijk dan bij lokale reisbureau’s in plaats van de veelal dure online aanbieders.

 

Je tours en activiteiten alvast boeken?

Ik raad je aan om je tours en activiteiten in Argentinië zelf te regelen, om op die manier de lokale tourbedrijfjes te ondersteunen.

Wil je dit echter alvast online doen, dan kan je gebruikmaken van Get Your Guide.

Budget per dag Argentinië

Als solo-budgetreiziger adviseer ik je om uit te gaan 1.600 ARS (€32) tot 2.200 ARS (€44) per dag. In dit geval slaap je in dorms, kook je regelmatig zelf, ga je behalve tours tevens zelf op pad en gebruik je veelal de lokale transportopties. Het kan goedkoper indien je langer op bepaalde plekken blijft. Uiteraard kan het ook duurder uitvallen, als je bijvoorbeeld een eigen kamer wilt of voor relatief dure activiteiten kiest. Reis je met 2 personen, dan zijn de accommodatiekosten natuurlijk te delen waardoor slapen in een dorm niet nodig is.

 

Backpacken in Argentinië: bestemmingen en bezienswaardigheden

In dit gedeelte bespreek ik tien hoogtepunten die je kunt zien en bezoeken. Ik beloof je alvast: Argentinië is buitengewoon divers, er is echt heel veel moois te zien en te doen.

 

1. Ontdek het bruisende Buenos Aires

Buenos Aires, graffiti in La Boca

In het hart van Argentinië vind je de metropool Buenos Aires. Een stad die je niet kunt overslaan als je dit land bezoekt, waarschijnlijk vormt ze de start van je reis.

Je kunt er eigenlijk alles doen wat je wilt: chillen, uitgaan, markten bezoeken, heerlijk eten en genieten van de lekkerste lokale wijnen. En zoals je wellicht weet, komt de tango uit Buenos Aires, een voorstelling bijwonen in een van de vele danscafeetjes is zeker aan te raden.

Wist jij trouwens dat de bijnaam van de Argentijnse hoofdstad ‘het Parijs van het Zuiden’ is? Dit komt door de talloze cafés, boetiekjes, schitterende bomen en de simpelweg gemoedelijke sfeer die er hangt. Ik zou zeggen: ga het zelf eens ervaren.

Backpackers verblijven doorgaans in de districten San Telmo en Palermo. De eerstgenoemde buurt ligt op slechts 10 minuutjes lopen vanaf het centrum, terwijl Palermo een stuk verder is (ruim 5 kilometer). In deze wijken vind je trouwens tevens de beste uitgaansmogelijkheden.

Accommodatie Buenos Aires: qua hostels zijn Che Juan Hostel, Rayuela Hostel en America del Sur Hostel aanraders. Zoek je wat meer luxe en iets voor jezelf, dan zijn Apartamentos CR en Palermo Apartments leuke plekken om heen te gaan.

2. Bezoek de spectaculaire Iguazu Waterfalls

Een van de vele watervallen in het Iguazu National Park

Als je op zoek bent naar indrukwekkende natuur, ga dan naar de Iguazu Falls. Zonder te overdrijven zijn deze watervallen een van de meest indrukwekkende ter wereld.

Je vindt er verschillende mooie (en veilige) wandelpaden waarbij je zowel langs als over de falls kunt wandelen. Er is een Argentijnse en een Braziliaanse kant, beiden zijn adembenemend. In totaal kun je er liefst 275 cascades bewonderen, het is ongelofelijk om te zien hoeveel water hier naar beneden stort.

Een aanrader is om de Great Adventure Tour te doen waarbij je met een boot door de waterval vaart. Zo krijg je de immense kracht van de natuur van heel dichtbij te zien.

Behalve de watervallen zelf, zijn tevens de omliggende flora en fauna zeer zeker de moeite waard. Geef je ogen de kost en geniet van al het moois dat je hier te zien krijgt.

Wil je nog meer watervallen zien? Bezoek dan ook zeker de bijzondere Moconá Falls die liefst 3 kilometer lang zijn.

Accommodatie Iguazu Falls: leuke hostels in de regio zijn 125 Hotel en Yakare Bed & Breakfast. Fijne privé-kamers heb je bij O2 Hotel Iguazu en Hotel Jardin de Iguazu.

3. Doe een ‘wine tour’ in Mendoza

Het Aconcagua Park in de buurt van Mendoza is een walhalla voor natuurliefhebbers

Goede wijn komt niet enkel uit Frankrijk, Spanje, Zuid-Afrika of Australië. Argentinië is er ook beroemd door geworden. Als je van dit drankje houdt of het misschien wilt ‘leren’ drinken, ga dan zeker naar Mendoza. Deze stad is een van de meest bekende ‘wijnplekken’ van het land; je kunt er talloze tours doen om kennis te maken met de lokale wineries.

Nog meer nodig om overtuigd te worden? Naar wat men zegt, komt hier de beste Malbec-wijn ter wereld vandaan.

Behalve het proeven van wijn, kun je natuurlijk ook gewoon lekker de stad verkennen. Wandelen door het San Martin Park, genieten op Plaza España of lekker eten bij Mercado Central, zijn allemaal aanraders om te doen. Als je een behoorlijke uitdaging zoekt, dan is het beklimmen van de bijna 7.000 meter hoge Cerro Aconcagua gaaf om te doen.

Nog meer wijn? Neem dan een bus naar Maipu waar je behalve de vele wineries ook vele olijfgaarden tegenkomt. Het is erg leuk om hier een fiets te huren en door de prachtige natuur te rijden.

Een andere tips is het nabijgelegen plaatsje San Rafael waar je behalve wineries onder meer de Atuel Canyon kunt zien.

Accommodatie Mendoza: twee toffe hostels om naartoe te gaan zijn Windmill Hostel en Gorilla Hostel. Een leuk guesthouse is Tanino Guest House. B&B Clark Street, 816 B&B en Umbral del Aconcagua zijn aanraders op het gebied van B&B’s en hotels.

4. Verken de koloniale stad Salta (en de omgeving!)

Een van de vele mooie kerken in Salta

Salta is de zesde stad van het land en ligt tegen het Andesgebergte aan. Je vindt er vele koloniale gebouwen en geplaveide straatjes die je een beetje in Spanje doen wanen.

Het is een aanrader om naar de viewpoint van Cerro San Bernardo te gaan waar je een uitzicht over de hele stad hebt. Voor gezelligheid raad ik je aan om naar Plaza 9 de Julio te gaan. Dit is het centrale plein van Salta waar altijd wel iets te beleven valt. Bovendien vind je er diverse gezellige terrasjes waar je lekker kunt relaxen.

Een andere tip is om de ‘trein naar de wolken’ te nemen, oftewel de ‘Tren a las Nubes’. Deze tocht begint in Salta en leidt je door werkelijk adembenemende landschappen met bergen, bossen en valleien. Toegegeven, het is wel een wat toeristische en nogal dure activiteit, maar de ervaring zal je voor altijd bijblijven.

Wanneer je van Buenos Aires naar Mendoza reist, is Salta een ideale bestemming om als tussenstop mee te pakken.

Salta zelf is leuk, maar de omgeving is ronduit geweldig als je het mij vraagt.

Neem de weg naar Serranía de Hornocal die ronduit indrukwekkend is. En wanneer je eenmaal boven bent, komt de echte beloning pas: panoramische uitzichten over vele gekleurde bergen.

De bekendste bezienswaardigheid is overigens de Yacoraite-formatie. Deze reusachtige heuvel staat ook wel bekend als de veertienkleurige berg. Ze is 4.761 meter hoog en lijkt bijna surrealistisch zo mooi.

Het meest fijne tijdstip is tussen 14.00 uur en 15.00 uur. Weet wel dat de rit op de onverharde weg best pittig is. Je bent zo’n 3 uur onderweg.

Je kent waarschijnlijk de bekende zoutvlakte -Salar de Uyuni- in Bolivia wel, maar ook in Argentinië kun je er een vinden. In het noorden van het land vind je namelijk de 6.000 vierkante kilometer grote Salinas Grandes.

Salinas Grandes in een woord: WOW

Ik raad je aan om bij de tweede parkeerplaats uit te stappen. In tegenstelling tot de eerste, is het hier veel rustiger. Je kunt er geweldige foto’s maken, gaan zitten en even helemaal zen worden en zien hoe de locals werken.

Als je vanuit Salta komt, vergeet dan niet te genieten van de mooie omgeving met wilde ezels, ijle lucht en gekleurde heuvels. Je reist via Purmamarca over een indrukwekkende slingerweg waarbij je uiteindelijk uitkomt op het hoogste punt van ruim 4.000 meter.

Accommodatie Salta: Las Rejas Hostel en Hostal Prisamata zijn twee fijne hostels om te verblijven. Zoek je een lekker hotel, dan kan ik je Design Suites Salta en Brizo Salta aanbevelen.

5. Voel je een hippie in Cajon del Azul

Cajon del Azul
Verfris jezelf in het heldere water bij Cajon del Azul | Credits: sara, Flickr

Cajon del Azul is misschien niet de meest voor de hand liggende tip die ik je kan geven, maar wel een die meer dan de moeite waard is.

Het hippiedorpje ligt vlakbij het Andesgebergte en je kunt er van alles doen. Mooie wandelingen door de bergen maken, kamperen en zwemmen in het verfrissende heldere water. De bruggetjes waar overheen moet, zullen zo nu en dan een uitdaging vormen, omdat ze wat krakkemikkig kunnen zijn. Maar dat hoort bij het avontuur hè 😉 ?

Dit is zo’n typische plek waar je wel eens veel langer zou kunnen blijven dan je vooraf in gedachte had.

Accommodatie Cajon del Azul: wil je Cajon del Azul bezoeken, dan is het nabijgelegen El Bolsón een goede uitvalsplek. Hostel el Mirador is ideaal als je een kwalitatief goede dorm zoekt. Privacy en comfort vind je bij Aires De Montaña en Casas Chaura.

6. Spot bijzondere dieren in Puerto Madryn

Puerto Madryn
Ook dit soort schattige pinguïns lopen er rond

In het Argentijnse deel van Patagonië ligt de stad Puerto Madryn. Het is een bijzondere plek waar je dieren als walvissen, orka’, pinguïns, zeeleeuwen en zeeolifanten kunt zien. Het zal je dan ook niet verbazen dat ze als natuurreservaat op de UNESCO-Werelderfgoedlijst staat.

Het is goed om te weten dat je walvissen kan bewonderen in de maanden juni tot en met november. December kan ook nog, maar dan beginnen de beesten aan hun trek naar het zuiden. Zeeleeuwen en zeeolifanten kun je er het hele jaar door zien.

In het centrum van de stad vind je trouwens volop levendigheid. Zo kun je heerlijke visgerechten eten bij de aanwezige restaurantjes en eetcafés.  Of lekker van een drankje genieten op een terrasje met het uitzicht op de vissershaven.

Accommodatie Puerto Madryn: La Tosca Hostel en La Casa de Tounens zijn twee gave hostels om te overnachten. Hotel Tolosa raad ik aan als je een fijne privé-kamer zoekt. Ultieme luxe vind je bij Hotel el Pedral.

7. Zie onwerkelijke landschappen bij de Valley of the Moon

Valle de la Luna
Opmerkelijke rotsformaties bij Valley of the Moon

In het noordwesten van Argentinië vind je Valle de la Luna oftewel Valley of the Moon. Je lijkt hier op een andere planeet terechtgekomen te zijn, in een soort omgeving die lijkt op een maanlandschap.

In totaal kan je 5 verschillende gebieden bezoeken. Enkele bijzondere rotsformaties zijn ‘the Worm’, ‘the Mushroom’, ‘the Bowling Field’, ‘Red Ravines’ en ‘the Painted Valley’. Deze opzienbarende gevallen hebben hun vorm te danken aan de wind, regenval en andere natuurlijke krachten.

Een tip is om wat later op de middag te gaan. Er is dan meer schaduw over de rotsen, waardoor de vele kleuren beter naar voor komen dan in de felle zon. Bovendien is het op dit tijdstip qua temperatuur een stuk aangenamer.

Wij mensen kunnen dan misschien niet naar de maan gaan, maar bij Valle de la Luna kun je in ieder geval iets soortgelijks meemaken. Ga het zelf zien.

Accommodatie Valley of the Moon: als je Valle de La Luna wilt bezoeken kun je bijvoorbeeld het plaatsje San Agustín de Valle Fértil als uitvalsbasis gebruiken. Heel veel (goede) accommodatie-opties heb je daar echter niet. Een hostel dat ik je kan aanraden is Eco Hostel Valle Fertil. Bij Hotel Rustico Cerro Del Valle heb je goede privé-kamers.

8. Stap terug in de tijd bij Cerro Colorado

In de Cordoba-regio vind je het relatief onbekende dorpje Cerro Colorado. Het is een spectaculair natuurgebied waar je onder andere het Reserva Cultural Natural Cerro Colorado vindt. In dit reservaat heb je imponerende zandsteenrotsen met eeuwenoude rotstekeningen van Aboriginals. Ze beelden verhalen uit van het dagelijkse leven en de Spaanse kolonie. Ik raad je aan om een educatieve tour te doen waardoor je alles over dit bijzondere stukje Argentijnse en wereldgeschiedenis te weten komt.

Het plaatsje ligt in een pittoreske vallei die wordt omringd door 3 hoge pieken: Cerro Colorado (830 meter), Cerro Veladero (810 meter) en Cerro Inti Huasi (772 meter). Je kunt ze allen eenvoudig beklimmen en boven genieten van prachtige uitzichten over het landschap.

Als je de dag relaxed wilt afsluiten, neem dan een duik in de rivier die vlakbij het dorpje te vinden is.

Accommodatie Cerro Colorado: in Cerro Colorado zijn nauwelijks accommodaties. Wel is Cauce Yurtas B&B Glamping een plek die ik je kan aanraden.

9. Combineer het spectaculaire El Calafate met El Chalten

De spectaculaire Perito Moreno-gletsjer

Het stadje El Calafate is tegenwoordig behoorlijk toeristisch, maar laat je er niet van weerhouden om deze mooie plek te bezoeken. Met name het Los Glaciares National Park met de Perito Moreno-gletsjer is ongelofelijk om te zien, ze lijkt bijna nep. Geloof het of niet, maar deze ijsschots is 4 kilometer breed en 60 meter hoog.

Hoe ver het nationale park van El Calafate ligt? Zo’n 80 kilometer.

Tip: de cruise om de gletsjers van dichtbij te zien, voegt weinig toe ten opzichte van het uitzicht dat je vanaf de boardwalk hebt. Geef je geld liever uit aan wat anders.

In El Calafate zelf kun je overigens ook genoeg dingen ondernemen. Wandel door het oude centrum met haar vele gezellige restaurantjes, chocolaterieën en dergelijke. Verder heb je er het Laguna Nimez Reservaat, waar je met wat geluk flamingo’s en allerlei andere bijzondere vogels voorbij ziet vliegen.

Tip: als je de ruim 23 uur durende busreis van El Calafate naar Bariloche gaat maken, zorg dan dat je ‘Full Cama’ reist. Dit de slaapvariant, waarbij je de brede stoel volledig naar achteren kunt klappen. Via Bariloche is trouwens een goede maatschappij om je trip te boeken.

Accommodatie El Calafate: wil je in een hostel slapen, kijk dan eens bij het America del Sur Hostel en Hosteria El Galpon Del Glaciar. Voor comfort en luxe beveel ik Xelena Hotel & Suites aan.

Op zo’n 200 kilometer te noorden van het El Calafate, ligt het veel rustigere Andesdorpje El Chalten. Een waar walhalla voor wandel- en natuurliefhebbers. Zo vind je er Mount Fitzroy, Cerro Torres, het Viedma-meer en de Viedma-gletsjer. De eerste twee zijn mooie uitdagingen voor bergbeklimmers.

Rondrijden in de buurt van El Chalten met uitzicht op Mount Fitz Roy

In El Chalten zijn bovendien talloze wandelparcours aangelegd, waar je tijdens het hiken kunt genieten van verbluffende vergezichten. Zo is er de Laguna de los Tres Hike, waarbij je in ongeveer 8 uur kennismaakt met de spectaculaire omgeving, onder andere Mount Fitzroy en uiteraard de Laguna de los Tres. Andere wandelingen brengen je langs besneeuwde bergtoppen, in bloei staande bloemen & planten en unieke boomsoorten.

Wil je de Fitzroy-berg beklimmen, weet dan dat ervaring vereist is. Ondanks de relatief geringe hoogte van 3.375 meter, is de bijna volledig verticale klim zeer pittig.

Tip: op de route El Chalten – El Calafate wordt veel gelift. Stap in een huurauto van andere reizigers en bespaar zo kosten, de bustickets op dit traject kunnen namelijk behoorlijk prijzig zijn.

Accommodatie El Chalten: twee leuke hostels zijn Rancho Grande en Los Viajeros. Verder is het een toffe ervaring om in een bungalow te verblijven bij Posada y Cabañas El Barranco. Patagonicus is een aanrader als je een fijne kamer zoekt voor niet al te veel geld.

10. Ga hiken in Bariloche

Lake Nahuel Huapi, een van de bekendere meren rond Bariloche

Bariloche is een walhalla als je van mooie natuur houdt. In het nabijgelegen Nahuel Huapi National Park, behorende tot Argentijns Patagonië, kan je epische wandelingen door de bergen maken en genieten van prachtige uitzichten op de vele pittoreske meren die er liggen.

Na je inspanningen keer je terug naar het stadje om bij te komen met een warme chocolademelk, bij een van de vele chocolade-shops die er te vinden zijn. Heerlijk.

Bariloche overigens is zeker niet de goedkoopste bestemming, maar Patagonië is uniek en wil je absoluut een keer meegemaakt hebben. Tenzij je niks om natuur geeft, al schat ik die kans niet zo groot 😉 .

Accommodatie Bariloche: fijne hostels zijn HOPA-Home Patagonia Hostel & Bar, Hostel Like Quijote, Periko’s Youth Hostel of het Cinerama Hostel.

En als je een hotel zoekt, dan kan ik je Hotel Patagonia Signature by Nordic en Hotel Milan aanraden.

Voorbereiding backpacken in Argentinië: wat je moet weten

In dit afsluitende gedeelte geef ik je nog wat tips die handig zijn voordat je naar Argentinië afreist. Denk aan de beste reistijd, visumzaken en je reisverzekering.

 

1. Beste reistijd Argentinië

Het hangt er in Argentinië erg vanaf waar je naartoe gaat, het land beschikt namelijk over diverse klimaattypen.

In het noorden heerst een tropisch klimaat, dit gebied kan het hele jaar door bezocht worden. De beste maanden zijn april tot en met augustus. Weet wel dat het in de zomer erg warm kan worden met temperaturen van soms wel hoger dan 40°C. Dit is met name zo in de periode januari tot en met februari.

Het midden van Argentinië met de vele wijn- en olijfgaarden is net als het noorden het hele jaar door te bezoeken. De maanden februari en maart zijn echter het meest aan te bevelen, aangezien dan de oogsten plaatsvinden.

Voor wat betreft het zuiden vormen de maanden december tot en met maart de meest ideale reisperiode van het land. Dit is het relatief koude gedeelte van Argentinië waar het dan zomer is. Bepaalde plekken kunnen echter nog altijd erg koud worden, denk bijvoorbeeld aan Vuurland met slechts 5°C.

Wil je skiën in het Andesgebergte? Dan zijn de Nederlandse zomermaanden de beste dagen om te gaan. Het is dan namelijk winter in Argentinië.

 

2. Visum Argentinië

Als je gaat rondreizen door Argentinië, heb je recht op een verblijf van maximaal 3 maanden. Wanneer je aankomt krijg je de benodigde stempel, dit is geheel gratis. Weet wel dat een uitreisticket (doorgaans) als vereiste wordt gesteld. Ook dient je paspoort bij binnenkomst nog tenminste 6 maanden geldig te zijn.

Wil je langer blijven? Dan raad ik je aan om de Argentijnse ambassade in Den-Haag te contacteren.

 

3. Geld Argentinië

Zoals ik hierboven al heb beschreven, betaal je in Argentinië met de peso (ARS). Het briefgeld loopt van 2 tot en met 100 peso. De munten bestaan uit 1, 5, 10, 25 en 50 centavos en 1 peso. 100 centavos staat gelijk aan 1 peso.

Hoe zit het met pinnen in Argentinië? Pinnen is gelukkig een fluitje van een cent. Wel wil ik je aanraden om altijd contant geld mee te nemen als je naar de wat kleinere en meer afgelegen plaatsen gaat.

 

4. Vaccinaties en inentingen Argentinië

Voor Argentinië zijn geen verplichte vaccinaties of inentingen. Er is echter wel een aantal inentingen dat wordt aangeraden. Ongeacht de verblijfsduur zijn dit: DTP, hepatitis A en in sommige gevallen ook gele koorts. Dit is enkel zo in de noordelijke en noordoostelijke bosgebieden. Hieronder vallen tevens de Iguazu-watervallen.

Blijf je langer dan 3 maanden? Dan worden ook inentingen tegen hepatitis B en rabiës geadviseerd.

Tot slot wil ik je nog zeggen dat er in Argentinië op bepaalde plekken malaria voorkomt. Het gaat om de grensgebieden met Bolivia en Paraguay én rond de Iguazu-watervallen. Of je hiervoor medicatie wilt nemen, is helemaal aan jou. Ik raad je aan om advies van een medisch expert in te winnen.

 

5. Reisverzekering Argentinië

Zorg ervoor dat je niet voor vervelende verrassingen komt te staan mocht je in nood zitten. Sluit daarom een reisverzekering af. Zelf ben ik erg tevreden over FBTO. In dit handige stappenplan lees je hoe ik tot deze keuze ben gekomen.

Voor een uitgebreid overzicht en het vergelijken van verschillende aanbieders, adviseer ik je om gebruik te maken van Independer.

 

6. Vliegticket Argentinië

Zelf boek ik mijn vluchten vrijwel altijd via Skyscanner. Zij vergelijken de meeste luchtvaartmaatschappijen met elkaar en staan bekend om hun scherpe prijzen.

Haal het maximale uit je reis door Zuid-Amerika

Ben je op zoek naar routes? En heb jij geen zin in gedoe tijdens de planning van je avontuur? Wil jij simpelweg het maximale uit je reis door Zuid-Amerika halen? Dan heb ik iets voor je wat je niet mag missen.

Samen met een aantal andere experts heb ik namelijk Backpackgids Zuid-Amerika ontwikkeld.

Je hoeft niks meer uit te zoeken, al het belangrijke en lastige voorwerk hebben wij voor je gedaan.

In de gids vind je onder meer:

Cruciale informatie voor je vertrekt.
Duidelijk uitgestippelde routes waar je direct mee op pad kunt.
Waardevolle transportinfo waarmee je zeeën van tijd bespaart.
Toffe accommodaties, eetzaakjes en bekende maar ook geheime plekjes.
Insider-tips, secrets en travel hacks die je gezien moet hebben.

Klik op de knop hieronder en bekijk snel de speciale aanbieding.

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.
22 Antwoorden
  1. Steffi

    Dag Robbert,

    Mijn man en ik zijn van plan om een rondreis door Argentinië te maken en willen hiervoor graag ook bussen willen gebruiken. Zijn er bepaalde busmaatschappijen waar je online je plaatst kan reserveren? of waar je kan zien waar ze allemaal naartoe reizen?
    Weet je toevallig ook of er een mogelijkheid is om een auto te huren?

  2. marijn

    Hi Robbert,

    wat krijg ik altijd onwijs veel zin om de wereld te zien als ik jouw blogs lees.. Ik wil al een langere tijd naar argentinie, het land lijkt me zo mooi. nu vraag ik mij af; is 1 maand te kort om te gaan backpacken? ik wil eigenlijk zo veel mogelijk zien en zou het relaxt willen aanpakken. Heb in principe 3 maanden de tijd. Hoeveel geld ben je ongeveer gemiddeld per maand kwijt denk je? 🙂

    1. Avatar foto
      Robbert

      Hoi Marijn,

      Leuk om te horen 🙂 .

      1 maand is niet te kort, maar je moet niet verwachten daarin heel Argentinië te kunnen zien. Als je budget reist, moet 900 tot 1.000 euro per maand kunnen, afhankelijk van hoeveel activiteiten je doet natuurlijk.

      Groet, Robbert

  3. Heey Wat veel info wat ontzettend fijn, ik ga over 2 weken en vroeg me iets af want las op andere pagina’s dat pinnen helemaal niet zo makkelijk was maar hier weer van wel. haha toch even dubbel checken het is dus heel makkelijk geld op te nemen? Zitten er extra kosten aan verbonden? ik weet over mijn eigen bank kosten maar soms rekenen ze ook geld op het moment van opnemen,

    Dankjewel alvast
    Groetjes Lieke

    1. Avatar foto
      Robbert

      Hoi Lieke,

      Zeker kun je er makkelijk pinnen. Kies alleen bij voorkeur wel voor de lokale munteenheid, dit is goedkoper dan bijvoorbeeld dollars. Je betaalt normaal gesproken de kosten van de lokale bank, je eigen bank en dan nog eens een niet al te gunstige wisselkoers. Tegenwoordig staat er bij mij ook nog eens koersopslag bij (ING).

      Succes!

  4. Soraya

    Hi Robbert,

    Wat een hoop informatie! Super leuk! Ik wil graag in sept/okt 3 weken naar Argentinië om te backpacken. Nu vroeg ik mij af of dat de moeite is, of dat je wellicht een ander Zuid Amerikaans land aanraadt? Ik begrijp dat je 3 wkn slechts een klein gedeelte van Argentinië kunt zien.

    Thanks alvast!

    Soraya d

    1. Avatar foto
      Robbert

      Zeker de moeite, alleen verwacht inderdaad niet alles te kunnen zien. Maar dit hoeft ook niet toch?

      Je zou anders eventueel Bolivia, Peru of Colombia kunnen overwegen. Deze landen zijn allen een stuk compacter.

      Groet, Robbert

  5. Soraya

    Dat lijkt me Peru en Boliva lijken me ook top idd! Tickets zijn wel prijzig overigens maar vooralsnog staat Argentinië op het lijstje!

    thanks!

  6. Shauny

    Hallo Robert,

    Ik werk momenteel aan een boek en mijn karakter woont in de Andes gebergte op de Aconcagua uit een rugzak (ik heb geen idee of dat in de praktijk werken zou maar het is deels fictie) en ik zoek eigenlijk naar alle informatie die me gegeven kan worden van wat het belangrijkste is om in je rugzak te hebben en het klimaat het jaar door tot wat voor planten en dieren er daar te vinden zijn.
    Ik hoop dat je me helpen kan met wat voor informatie dan ook.

    MVG. Shauny

    1. Avatar foto
      Robbert

      Hey Shauny,

      Phoew, dit is wel een hele specifieke vraag. Een die deels buiten mijn bereik valt. Ik ben geen bioloog 😉 .

      Klimaatgegevens kun je checken in het gedeelte voorbereiding en anders uitgebreider (per maand) via Klimaatinfo.nl.

      Voor flora en fauna kun je beter even Wikipedia uitpluizen. Bekijk de algemene pagina van Argentinië eens.

      Groet, Robbert

  7. Jeroen

    Hee Robert. Ik vertrek volgende week naar Argentinië en vroeg me af of jij ervaring hebt met het geld wisselen op straat in BA. Zojuist een aflevering van ‘oplichters in het buitenland’ gezien en daarin legt de presentator uit dat het goedkoper is om je geld op straat te wisselen, op de zwarte markt. Euro’s zijn zeer gewild en de wisselkoers is daarom enorm gunstig. Heb jij hier ervaring mee?

    1. Avatar foto
      Robbert

      Hoi Jeroen,

      Als ik jou was zou ik gewoon pinnen OF je kijkt wat er op straat word aangeboden… Maar ik zou uitkijken dat je niet wordt geflest.

      Zelf nog nooit geld op straat gewisseld, enkel in Myanmar 😉 .

  8. Tim

    Dag Robbert,

    Dank voor de informatie, dit maakt me nog meer fan van Argentinië! Ergens in november wil ik samen met mijn vriendin namelijk die kant op. We willen een week of 5 rondreizen en vragen ons af in hoeverre we van tevoren al alles moeten vastleggen. Kun je overal met de bus komen en zijn er voldoende slaapplaatsen beschikbaar, of moet je van tevoren boeken om zeker te zijn dat je ergens terecht kunt?

  9. Herman Budde

    Hoi Robbert,

    mooie beknopte en bruikbare “handleiding” m.b.t. rondreizen in Argentinië. Lijkt me wel lastig om die “top 10” op te stellen in een land met zoveel uiteenlopende steden en landschappen.
    Wij denken aan een rondreis door met name noordwest Argentinië, vanaf Catamarca naar het Noorden, door de Andes dus….en bezoeken dan misschien ook een aantal van jou top 10 (Salta, gekleurde bergen).
    Dis is een zeer afgelegen gebied, en het beste vervoermiddel in dergelijke gebieden is een auto. Dat is in dergelijke gebieden (dat is onze ervaring ook) de enige manier om onafhankelijk te blijven, enige controle houden over waar je wel en niet heen kan en wel en niet kan doen, en de planning niet de pan uit te laten reizen….. we doen ook specifieke dingen lopend (we maken trekkings e.d.), maar je kan daar niet alles gaan lopen….. we gedragen ons in dergelijke gevallen als backpackers maar dan met een auto. De vraag is: hoe ver kom je daar met een (huur)auto, is dat gebied enigszins toegankelijk/ontsloten (evt. via onverharde en slechte wegen, dat maakt niet zoveel uit)? Ik heb iets gelezen over nogal wat wegen die zijn aangelegd i.v.m. mijnbouw, maar kan er verder niet veel over vinden…. weet jij hier toevallig iets van?
    Nog een tweede vraag: is rondreizen (grotendeels) op je eigen houtje daar aan te raden? Ik laat me niet zo snel afschrikken, maar er zijn gebieden waar dat gewoon onverstandig is. Hoe zit dat met die streek?

    Verder nog veel plezier met je reis-carrière. Ik kan het zelf niet doen, maar lijkt me wel fascinerend. Reizen is interessant en leuk.

    Groeten,
    Herman

    1. Avatar foto
      Robbert

      Hoi Herman,

      Zeker lastig om een top-10 te selecteren, aangezien er nog veel meer toffe dingen zijn om te doen in Argentinië. Maar goed, het is een selectie en niet een absolute waarheid of zo.

      Moet gewoon kunnen hoor met de auto in het Noorden van Argentinië, daar zijn ook diverse blogs over geschreven als je Googelt. Ik zou bij het verhuurbedrijf vragen stellen over de specifieke gebieden die je wilt bezoeken, zo kun je de keuze maken welke auto te kiezen (misschien 4WD). In het noordwesten heb je bijvoorbeeld veel onverharde wegen.

      Rondreizen op eigen houtje kan prima. Ook in het noorden. Potentiële gevaren heb je met name in en rond steden, niet (of veel minder) in de ‘country side’.

      Succes met de planning alvast!

      1. Herman Budde

        Hoi Robbert,

        bedankt voor je (snelle) reactie. Dan is dat iets wat we gewoon zouden kunnen gaan doen.
        1 nakomende vraag die ik vergeten was in mijn eerste “post”: voor het geval (en dat is wel waarschijnlijk) dat we ook nog te voet echt de bergen in gaan (waarschijnlijk voor niet al te lang trekking van een paar dagen of zo): is het gebruikelijk dat men – net zoals b.v. in Peru – gewoon ter plaatse gids e.d. regelt? Kent men dit ook in Argentinië en is de “toerisme-sector” daarop ingesteld?

        Groeten,
        Herman

  10. Ingrid

    Dag Robbert,

    Vraagje, wij willen vanaf okt ruim 2 maanden rondtreken van Santiago naar Paaseiland en daarna rondtoeren in Patagonië. Daarna willen we Buenos Aires aandoen. Dan zouden we graag nog even voordat we terugvliegen naar Amsterdam, een tussenstop maken voor een weekje strandvakantie. Wat is dan een logische keuze.Wij dachten aan de Dominicaanse maar wellicht is een andere land een betere keuze een logische vlieg verbinding. En daardoor goedkoper. Weet jij dat eventueel ook ?

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw