Alleen backpacken als vrouw: 8 tips (+ tips & tricks voor India)

Alleen backpacken als vrouw? Als vrouw alleen op vakantie? Niet iedere vrouw wil of kan met een vriend, vriendin of geliefde vertrekken. In het geval dat je besluit om als vrouw alleen te gaan, zal je ongetwijfeld met verschillende vragen zitten.

 

Kan ik wel alleen gaan? Is het veilig? Is het verstandig om vreemdelingen aan te spreken?

 

Dit soort issues zijn vast en zeker al door je hoofd geschoten bij de planning van je trip. Indien dit niet zo is, dan ga je er waarschijnlijk nog mee te maken krijgen.

En nee, dat is helemaal niet vreemd. Als meisje of vrouw ben je nou eenmaal kwetsbaarder vergeleken met een man.

Inderdaad, ik hoor je denken:

 

Jij hebt makkelijk praten als man, wat weet jij er nou van?

 

Daar heb je zeker gelijk in 😉 . Vandaar dat ik dit artikel heb geschreven met de input van een aantal vrouwelijke backpackers die ik tijdens mijn trips ben tegengekomen. Vrouwelijke soloreizigers wel te verstaan.

Ik geef je acht handige tips waarmee ik je probeer te overtuigen om de stap te zetten, een backpack te kopen en de sprong in het diepe te maken. Want, geloof me, het is de moeite waard. Ja, ook voor jou als vrouw!

Behalve de acht algemene adviezen, besteed ik tevens kort aandacht aan een veel besproken onderwerp waar vragen over binnen zijn gekomen: als vrouw reizen in India.

 

1. De wereld is zo slecht nog niet

Daarmee bedoel ik dat ik persoonlijk de aardigste en meest oprechte mensen tijdens mijn reizen heb leren kennen. Dus niet thuis in Nederland.

Zo behulpzaam en geïnteresseerd als de mensen in Australië en met name Zuidoost-Azië zijn, heb ik nog nergens meegemaakt. Ook de vrouwen met wie ik heb gesproken beamen dit.

En qua veiligheid, zorg gewoon dat je goed je research hebt gedaan en daarbij de juiste bronnen gebruikt. Nee, dus niet die personen waarvan je op voorhand weet dat ze zeggen “Ga daar niet heen”, “Het is daar gevaarlijk”, “Dat overleef je niet”, zonder dat ze ook maar een stap in het desbetreffende land hebben gezet. Praat met mensen die er al geweest zijn! Daarbij is er zoveel informatie voorhanden op backpackblogs zoals deze en verschillende reisgidsen zoals Backpackgids Azië en Backpackgids Australië. Maak daar gebruik van!

Een praktisch voorbeeld

Ik heb een vriendin die samen met een andere vriendin aan haar reis is begonnen en na twee weken in Pai, Thailand alleen verder is gegaan. In de eerste weken heeft zij ervaring opgedaan met het backpacken en het veilig reizen. Op die manier heeft zij haar onzekerheid overwonnen.

Doordat ze al enkele weken aan het reizen was, was ze gewend aan de reisomstandigheden. Maar ze geeft toe, dat ze alleen in De Filipijnen wel een beetje bang was omdat ze veel rare dingen had gehoord over Manilla. Om die reden heeft ze daar in een hotel geslapen. Maar eigenlijk was er niets engs aan, zei ze naderhand. Manilla bleek een stad als alle andere en haar vrees bleek ongegrond.

2. Spreek andere mensen gerust aan

Oftewel sta open voor nieuwe contacten. Dit kan, zeker als vrouw, lastig zijn omdat je misschien al snel denkt dat er bijbedoelingen in het spel zijn. Dit kan natuurlijk zo zijn, maar doorgaans niet. In dat geval kun je er een reisgenootje of zelfs vriend of vriendin aan over houden.

Voor wat betreft het aanspreken van locals op straat, raad ik je vooral aan om je intuïtie te volgen. Voelt iets niet goed, doe het dan niet.

Ben je bang dat je geen andere backpackers gaat ontmoeten. Ik zal je uit je nachtmerrie helpen: dit is een groot fabeltje. Overal waar je komt, ga je andere reizigers zien. Wel is het zo dat enige inspanningen vanuit jezelf moeten komen. Immers, waarom zou je de andere partij al het ‘werk’ laten doen?

Maak je jezelf toch zorgen, boek dan op voorhand een hostel of reserveer een plaats voor een groepstour.

Tip: als een local je vanuit een auto een vraag stelt over bijvoorbeeld een route, ga hier dan niet op in maar wimpel het af. Het in principe vreemd als een local, die de weg beter kent dan jij, de weg aan een toerist vraagt, nietwaar?

3. Heimwee is eenvoudig te temperen

Dus ga niet direct terug naar huis als je je veilige en vertrouwde omgeving mist. Dit is in mijn optiek het stomste wat je kunt doen, zeker als je niet naar oplossingen hebt gekeken.

Tegenwoordig kun je zoveel. Je kunt bellen via Skype, FaceTime, Whatsapp, Viber en zo nog tal van applicaties. Spreek bijvoorbeeld af om eens in de zoveel tijd via één van deze toepassingen contact te hebben met het thuisfront. Een andere optie is om een besloten Facebookgroep aan te maken waarop jij je laatste ervaringen deelt met je naasten.

Bovendien zal je ook merken dat wanneer je meer en meer in gezelschap verkeert, je jezelf minder eenzaam voelt waardoor je minder behoefte hebt om terug te vallen op je vertrouwde omgeving.

Een andere manier om te zorgen dat de kans op heimwee minder intensief wordt, is om te beginnen in een land waar je de taal spreekt plus waar de cultuur en het type mens je aanspreekt. Hierdoor voel je jezelf sneller verbonden met anderen, waardoor je beter acclimatiseert dan in een gebied waar je dit alles niet hebt.

 

4. Kleed jezelf verantwoord

Dat betekent dat je niet altijd dezelfde kleding aankunt als dat je thuis gewend bent. Dit lijkt misschien een no brainer, maar toch gaan veel vrouwen op dit punt de fout in.

Pas je aan aan de lokale gebruiken en gewoonten en wek niet de illusie bij mannen dat je zoekend bent naar een ‘spannend avontuurtje’ of iets dergelijks. Althans, als je jezelf daarvoor wilt behoeden natuurlijk, maar daar ga ik toch maar even vanuit.

Een praktisch voorbeeld

Een vrouwelijke backpacker die ik heb gesproken tijdens een reis door Thailand in 2013, vertelde me dat ze in Sulawesi haar hostel uitstapte zonder daarbij haar armen goed te bedekken.

Buiten werd ze continu aangestaard en maakten locals gebaren dat de manier waarop ze er bijliep niet gebruikelijk was. Ze voelde zich erg ongemakkelijk en besloot terug te gaan naar haar hostel.

Zorg daarom dat je altijd wat conservatieve kleding bij je hebt waarmee je niets of weinig van jezelf blootgeeft. Denk hierbij aan een sarong, lang t-shirt, (wijde) jogginsbroek enzovoort.

 

5. Let op waar je (in de avonduren) loopt

Khao San Road, een plek waar het altijd leeft

Dat zal ik zeker niet ontkennen. Laat ik je adviseren dat als je thuis ergens niet zou heengaan, doe het dan ook niet op je backpack-bestemming. Zo simpel is het eigenlijk.

Verder is het, zolang je in de gebieden blijft waar toeristen zijn, altijd wel veilig te noemen. Ga dus zeker niet alleen rondstruinen door een verlaten wijk, maar dat spreekt denk ik voor zich.

Als je buiten loopt langs een weg, zorg er dan voor dat je met je gezicht richting het verkeer loopt. Oftewel, dat het verkeer op jou afkomt. Op deze manier kan er geen verkeer achterlangs komen om jou te benaderen.

Zorg tevens dat je een zekere afstand houdt van voertuigen die geparkeerd staan of van gebouwen in gebieden waar weinig toerisme is. Je kunt naar binnen worden gesleurd zonder dat iemand dit ziet gebeuren. Ook nu geldt weer dat dit uitzonderingsgevallen zijn, maar ik wil het in ieder geval genoemd hebben.

Houd puntje 1 voor ogen: de wereld is zo slecht nog niet en het gros van de mensen heeft goede bedoelingen.

6. Ben alert in het nachtleven

Als je in een discotheek, restaurant of op het strand bent, zorg er dan voor dat je altijd op je drankje (en eten) let. Eigenlijk zoals je thuis ook doet, maar dan net wat oplettender. Je zal niet het eerste slachtoffer zijn waarbij drugs (bijvoorbeeld GHB of Rohypnol) in haar drankje wordt gedaan waarna vervolgens een verkrachting of diefstal plaatsvindt.

Dit geldt overigens net alleen voor vrouwen, want in Australië zijn onlangs nog 16 mannen/jongens gedrogeerd. Wel is het intuïtief voor de hand liggend om aan te nemen dat deze vorm van gevaar eerder op de loer ligt voor vrouwen dan voor mannen.

 

7. Neem tampons mee als je gaat backpacken in Azië

Althans, als je liever tampons dan maandverband gebruikt. In Azië is het gebruik van tampons namelijk niet gebruikelijk.

Je voornaamste optie is in dat geval maandverband. Niet prettig als je dit niet gewend bent.

Gebruik je de pil? Zorg dan dat je voldoende strips bij je hebt. Stel je dat je een voedselvergiftiging hebt opgelopen kan het zo zijn dat je niet meer beschermd bent door overgeven of diarree.

 

8. Ga niet in op individuele verzoeken van een monnik

Dit zal niet snel voorkomen, dat geef ik toe. Maar het gebeurt wel dat monniken hun boekje te buiten gaan en jou als vrouw benaderen om samen ’tijd door te brengen’.

In het recente verleden zijn vrouwelijke toeristen in dit soort situaties seksueel lastiggevallen. In 2013 is er zelfs een meisje van 15 jaar verkracht door een monnik van 65. Niet echt een daad die je van een geestelijke binnen het Boeddhisme  verwacht!

.

 

Als vrouw in India reizen: een aantal tips

Het zal je vast niet ontgaan zijn dat in India aanrandingen en groepsverkrachtingen van vrouwelijke toeristen plaatsvinden. Is dit dan meteen een reden om helemaal niet door India te gaan backpacken?

Nee, zolang je de kans op dit soort praktijken maar minimaliseert. En ja, dat kan is niet wetende onervaren vrouwelijke backpacker best lastig zijn. Vandaar dat ik je de volgende tips voor vrouwelijke reizigers in India geef:

Ga niet couchsurfen bij een Indiase man of wees in ieder geval erg op je hoede.

Rijd niet verder als een tuk-tuk- of Rickshaw-chauffeur een vriend oppikt om mee te rijden.

Ga niet in het rond slaan als je betast wordt! Duw de arm weg en laat –enigszins beheerst- zien dat je het niet pikt. Verlaat vervolgens de bedreigende situatie. Als dit niet gaat, dan rest er niets anders dan een attentie te creëren. Schreeuw of iets dergelijks.

Wees vriendelijk. Wees niet bang om te lachen, ondanks dat veel reisgidsen dit afraden. Wat is je alternatief? Een hele dag boos kijken? Je snapt wat ik bedoel.

Doe altijd alsof je een relatie hebt. Althans tegen locals waarvan je denkt dat ze iets van je willen.

In nachtclubs, discotheken en in Goa kun je jezelf wat vrijer kleden dan bijvoorbeeld tijdens transport, bijvoorbeeld in nachtbussen en -treinen. Doe bijvoorbeeld een grote sjaal om je lichaam heen om je borsten te bedekken. Of koop een traditionele ‘churidar’. Ontblote lichaamsdelen lokken, zeker in India, mannen uit.

Wees je bewust van de vrouwelijke zitplaatsen in de metro, bijvoorbeeld in Delhi.

Als je met de trein door India reist, pak dan de AC-class en niet de sleeper class. In de AC-class bevinden zich minder mensen en zijn bovendien de deuren tussen de wagons afgesloten.

Probeer starende mannen te negeren. Enkel als je je echt geïrriteerd voelt, zeg je wat. Het kan ook goede interesse zijn die de de personen in kwestie hebben, dus probeer je in eerste instantie te beheersen.

Laat je alleen fotograferen in een groep en niet met een man alleen. In het laatste geval komt het voor dat er misbruik van de foto wordt gemaakt.

Bekijk deze route voor backpacken in India.

India New-Delhi
Credits: MM, Flickr

Mijn conclusie: als vrouw alleen backpacken is absoluut een sprong in het diepe. Echter, met de juiste voorbereidingen en oplettendheid tijdens je trip valt het allemaal best mee. Heb je de droom om te gaan? Laat je dan niet afschrikken door wild-west-verhalen van mensen die maar wat roepen en ga de tijd van je leven tegemoet! 

Ga jij backpacken in Azië of Australië?

Veilig Backpacken In AziëDan help ik je graag een handje 🙂 .

Speciaal voor Azië- en Australië-backpackers heb ik, samen met een aantal reisexperts, verschillende gidsen ontwikkeld. Ze zitten boordevol routes en waardevolle tips & tricks waarmee jij je reis tot een succes gaat maken.

Geïnteresseerd? Voor meer informatie over de Azië-guides klik hier. Voor de Australië-gidsen kun je hier terecht.

 

Heb jij al alleen gebackpackt als vrouw? Hoe waren jouw ervaringen? Share it 🙂

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw