Working Holiday in Australië: 8 handige tips

Working holiday in Australië? Je hebt je huidige baan in Nederland of België opgezegd en hebt tevens besloten om een werkvakantie in Australië te gaan doen. Misschien klinkt het je bekend in de oren, het dagenlang afstruinen van fora op zoek naar informatie over werken Down Under, ofwel een working holiday in Australië. Het kan best een opgave zijn om antwoorden te krijgen op alle vragen die je hebt. Lees daarom even mijn acht handige tips voor wat betreft werken in Australië. Op deze manier hoef je zelf niet meer op onderzoek uit te gaan!

Goed om te weten: per 1 januari 2017 is de ‘Backpacker Tax’ (helaas) ingevoerd. Echter, de eerder voorgestelde 32,5% is (gelukkig) verlaagd naar 19%. Voor deze nieuwe regel was de eerst verdiende $18.200 vrijgesteld van belasting.

1. Vraag een Tax File Number aan

Dit is het nummer dat je nodig hebt om legaal te mogen werken in Australië. Je kunt dit door een reisorganisatie (of –bureautje) laten doen, maar zelf kan ook. Je kunt je pas inschrijven als je daadwerkelijk in Australië bent. Het enige dat je hoeft te doen, is een online een formulier invullen, inclusief je adresgegevens. No worries, dit mag ook het adres zijn van het hostel waar je verblijft. Online aanmelden kan via ATO.

2. Vraag een Working Holiday Visum aan

Zonder dit visum ben je immers niet bevoegd om te werken Down Under. Een aantal voorwaarden zijn dat je tussen de 18 en 31 jaar oud moet zijn, minimaal €3.200 reisgeld ($5.000) hebt en nooit langer dan 6 maanden voor dezelfde werkgever mag werken. Het visum is 1 jaar geldig. De kosten bedragen $365.

Tip: Het maakt niet uit of het vereiste reisgeld op een Australische rekening of op een rekening uit je eigen land staat. Als het omgerekend maar minimaal $5.000 is.
Tip: Ben je op zoek naar de voorwaarden voor de aanvraag en verlenging van je werkvisum Australië? Meer weten over het aanvragen werkvisum Australië? Ben je bijvoorbeeld benieuwd naar de kosten? Lees dan mijn artikel waarin ik je alles vertel over het Australia Working Holiday Visum.

3. Open een Australische bankrekening

Super eenvoudig, maar wel doen! Dit kun je zelf regelen, bijvoorbeeld via Travelers At Work: taw.com.au. Geheel gratis. Je kunt zelf de stad aangeven waar je de bankpas wilt komen afhalen.

Tip: als je in Australië zelf een rekening wilt openen, dan is Commonwealth een bank die ik je kan aanraden. Je kunt gewoon binnenlopen en binnen een paar minuten heb je een Australische rekening.

4. Zorg dat je een Australische ziekenfondspas hebt

Het zorgverzekeringssysteem in Australië heet Medicare. Door een verdrag met Nederland kun je hier gratis gebruik van maken. Ook als Belg is dit mogelijk trouwens. Volg de volgende twee stappen:

  • Vraag via je zorgverzekering of ehic.nl in Nederland gratis een European Health Insurance Card (EHIC) aan.
  • Met deze pas, je paspoort en het werkvisum kun je het Medicare zorgpasje in Australië ophalen bij een willekeurig Medicare-kantoor. Dit duurt enkele minuten, een afspraak maken is niet nodig.

Google waar het dichtstbijzijnde Medicare Center is. In Melbourne moet je bijvoorbeeld zijn in de Galleria Centre bij Elizabeth and Bourke. Breng de eerder genoemde vereisten mee en je Medicare Card zal binnen enkele minuten klaar zijn.

Als er iets met je gebeurt, heb je -op vertoon van je pasje- gratis recht op de noodzakelijke zorg. Indien de arts niet is aangesloten bij Bulk Billing (dit is een betaalmethode), zal het zo zijn dat je het bedrag moet voorschieten. Dit bedrag (of een gedeelte hiervan) kun je vervolgens terugvragen bij een van de Medicare-kantoren. Bewaar voor dergelijke situaties wel altijd je bonnetje.

Indien je de Medicare-zorgpas niet aanvraagt, krijg je alle kosten later vergoed vanuit je Nederlandse zorg- of reisverzekering. Het nadeel is dat je in dit geval (vaak) alles zelf zal moeten voorschieten. Gewoon even aanvragen dus 🙂 .

Let op: Medicare vervangt niet je Nederlandse zorg- of reisverzekering. De kosten voor bijvoorbeeld ambulancevervoer of tandarts worden namelijk niet vergoed door dit systeem. In dit soort gevallen raad ik je aan direct met je Nederlandse verzekering contact op te nemen, zodat je niet (zeer) hoge bedragen moet gaan voorschieten.

5. Haal je RSA

Tenminste, als je in één van de grote steden wilt gaan werken. Dit is een certificaat voor de training ‘Responsible Service of Alcohol’. In de kleinere dorpjes zal wellicht minder naar worden gevraagd naar dit bewijsstuk, al neemt de controle ook in dit soort gebieden toe . De cursussen verschillen per regio. Wij raden aan om je RSA vooraf aan het solliciteren te behalen, de kans om aangenomen te worden is dan groter.

Tip: online je RSA aanvragen kan via OnlineRSA.

6. Vind accommodatie en werk

Het vinden van een eigen appartementje of flat is makkelijker dan je denkt. Voor het verkrijgen van zowel werk als accommodatie kun je gebruikmaken van bijvoorbeeld Gumtree. Je kunt ook simpelweg om hulp vragen aan het personeel of andere reizigers die in je hostel verblijven. Kijk ook zeker op de verschillende prikborden met aanvragen die in de hostels hangen. Voor de meer gekwalificeerde jobs kun je terecht bij Seek.

Lees ook: een uitgebreid overzicht van verschillende baantjes die je kunt combineren met reizen in Australië.

7. Regel je telefoonzaken

Stel dat je van plan bent om 6 maanden in Australië te gaan werken, dan wil je jezelf het liefst niet verbinden aan allerlei contracten. Qua telefonie heb je echter veel mogelijkheden, bijvoorbeeld een prepaid-simkaart van $30 per maand waarvoor je 200 belminuten, 200 smsjes, 200MB en $30 als krediet krijgt. Deze ‘abonnementen’ hebben een looptijd van 30 dagen. De grote netwerken in Australië zijn Telstra, Vodafone en Yes Optus.

 

8. Vraag belastingen terug

Aan het einde van je working holiday heb je recht op een zogenaamde tax back. De hoogte van deze terugbetaling is afhankelijk van de duur die je in Australië bent geweest, je inkomen en de hoeveelheid belasting die je hebt betaald. Behalve de belastingen die je zelf hebt afgedragen, draagt je werkgever superannuation af indien je maandelijks meer dan $450 verdient. Het is een soort pensioenpremie. Indien je Australië verlaat, kun je een gedeelte van deze premie terugvorderen. Je kunt de bedragen overigens ook op je eigen Europese rekening teruggestort krijgen, zonder extra bijkomende kosten!

Tot slot is het hebben van een hosteladres of het adres van een verblijfplaats voldoende om je te registeren voor de bovenstaande zaken. Enkel voor de Medical Card heb je een permanent adres nodig, al maakt het niet zozeer uit wanneer je een vaste verblijfplaats hebt. De kaart wordt namelijk met terugwerkende kracht geactiveerd waardoor eerder gemaakte kosten vergoed zullen worden.

Lees ook: Wat te doen in Australië? Zo weet je meteen wat je naast werken nog meer kunt doen als je Down Under bent. Bekijk ook meteen even deze 40 (opmerkelijke) weetjes over Australië.

Voor het terugvragen van je belastingen, kan ik je Taxback.com aanbevelen. Zij nemen al je zorgen uit handen, supermakkelijk dus 🙂 . Als jij jezelf aanmeldt, maak je tevens kans op $1.000. Voor meer informatie, klik op de onderstaande banner:

Banner Taxback.com

Hoe zit het met vrijwilligerswerk in Australië?

Je kunt natuurlijk ook in de luxe situatie zitten dat je niet hoeft te werken en voldoende geld hebt om Down Under te kunnen reizen. Mocht je wel vrijwilligerswerk willen verrichten om zo je steentje te kunnen bijdragen aan de samenleving in Australië, dan is het handig om te weten wat voor visum je hiervoor nodig hebt.

Dit is eigenlijk vrij eenvoudig: zo lang je geen inkomsten haalt uit de werkzaamheden die je verricht en het werk niet het hoofddoel is van je verblijf, volstaat het normale toeristenvisum Australië van 3, 6 of 12 maanden en heb je dus géén werkvisum nodig. Het krijgen van voordelen als gratis eten en een slaapplek zijn hierbij wél toegestaan.

Ultieme tip voor Australië-backpackers

Collage boeken voor bannerGa je binnenkort backpacken in Australië en kun jij wel wat concreet uitgewerkte routes gebruiken voor je trip?

Schaf dan onze e-books (bruikbaar op tablet, desktop, laptop, telefoon) van Backpackgids Australië aan voor een speciaal prijsje…

Hierin geven we je onder meer:

Panklare routes die naar wens zijn aan te passen.
Tips & tricks op het gebied van accommodatie, budget, gezondheid en nog vele andere thema’s.
Concrete inzichten wat je kunt met je budget en beschikbare tijd.
Stappenplannen die al je vragen wegnemen.
Een ontwerp waar je “U” tegen zegt 😉 .

Wil jij meer informatie?

Arrow

Naar de aanbieding!

 

Heb je wat gehad aan dit artikel? Be social, like en share 🙂 . Toevoegingen of vragen? Laat het hieronder weten!

Avatar foto
Over de auteur

Backpacker in hart en nieren. Altijd op zoek naar avontuur. Auteur van diverse succesvolle reisgidsen, waaronder 'Backpackgids Azië', 'Backpackgids Australië' en 'Backpackgids Zuid-Amerika'.
11 Antwoorden
  1. Simone

    Hi Robbert,

    Dankjewel voor de handige tips!

    Ik heb nog wel een vraagje, afgelopen vrijdag las ik het volgende nieuwsbericht van NOS, dat het belastingsysteem veranderd.
    http://nos.nl/op3/artikel/2079306-australie-zoekt-werkende-backpackers-wie-wil.html

    Weet jij hier toevallig meer over? Als ik 6 maanden aan een stuk werk en als “resident” wordt gezien, heb ik dan alsnog niet recht om een groot deel/alle belasting terug te krijgen?

    Groetjes Simone

    1. Avatar foto
      Robbert

      Hoi Simone,

      Of je behandeld wordt als ‘resident’ of als ‘buitenlander’ hangt af van het type werk dat je verricht en of je op basis van je verdere activiteiten als ‘bewoner’ of ’toerist’ wordt aangezien. Een eerste voorwaarde is in ieder geval dat je meer dan zes maanden in Australië dient te zijn.

      Bekijk deze website eens: ato.gov.au/Individuals/International-tax-for-individuals/Work-out-your-tax-residency.

      Groet, Robbert

  2. Mirjam

    Hoi Robbert,

    Ik vroeg mij af of het aan de slag gaan als WWOOF’er ook onder vrijwilligerswerk valt, aangezien je hier niet voor betaald krijgt (maar je wel aan het werk bent). Ik twijfel nog tussen een normaal visum en een werkvisum, maar heb in principe genoeg geld gespaard om rond te reizen. Een paar dagen WWOOF’en lijkt me alleen ook erg leuk om te doen en het scheelt natuurlijk weer wat geld! De vraag is alleen of je hier een werkvisum voor nodig hebt of dat het normale visum volstaat.

    Ik hoor het graag van je!

    Groetjes, Mirjam

  3. Maaike pool

    Hooiii Robbert,
    Volgens mij gaan de meeste backpackers slapen in een hostel. Hoe duur is dat ongeveer en wat heb je daar allemaal? Wasmachine en stopcontacten.

    Wat vind jij echt de hotspots in Australie, die ik echt gezien moet hebben? Ik vlieg naar sydney.

    Groetjes Maaike

  4. Moniek

    Hee Robert,

    Even een vraagje over je medicare zorgpasje. Is het noodzakelijk deze te regelen?
    Is je zorgpasje met EHIC niet voldoende? Wat is de meerwaarde van een Medicare pasje?

    Groetjes Moniek

    1. Avatar foto
      Robbert

      Hey Moniek,

      Je zult een Medicare-pasje moeten aanvragen. Daarmee heb je namelijk recht op noodzakelijke zorg in Australië en niet met de EHIC. Dit is namelijk een Europese zorgpas.

      Groet, Robbert

  5. Kean

    Beste,

    Ik verdien tamelijk veel met mijn job in OZ, maar doe dan ook lichamelijk zwaar werk. De vraag die ik heb is hoeveel belasting betaal ik hierover bij terugkomst in Nederland?

    Ik zal in totaliteit rond de 35k aan AUD verdienen in deze periode en erna nog voor 3 maanden doortrekken in het land zelf.

    Ik hoor het graag groet,

    Kean

    1. Avatar foto
      Robbert

      Hoi Kean,

      Je betaalt (inkomsten)belasting in Australië en niet in Nederland. Heb je hoger bedrag dan X (zie belastingdienst) op je rekening staan, dan zal hier in Nederland spaarbelasting over worden geheven.

      Groet, Robbert

Laat een reactie achter

Over mij

Ik, Robbert, heb begin 2014 alles opgezegd om van reizen mijn leven te maken. Mijn doel is om andere backpackers te ondersteunen en te inspireren met de ervaringen die ik opdoe. Ga jij binnenkort ook op avontuur?

Lees hier mijn persoonlijke verhaal.

Coaching

Zit jij met vragen? Voel je je ergens onzeker over? Kan jij simpelweg wel wat persoonlijke hulp gebruiken met betrekking tot je reis?

Laat mij je dan 1-op-1 coachen, en ga die reis maken waar je van droomt.

Vertel me meer

Mijn reisgidsen

Al jarenlang schrijf ik avontuurlijke backpackgidsen om backpackers te inspireren en te helpen.

En sinds kort heb ik verschillende bundelaanbiedingen beschikbaar, waardoor je gebruik kunt maken van extreem hoge kortingen.

Vertel me meer

Koop je liever een losse gids? Klik dan op een van de banners hieronder:

Banner-Backpackgids-Azie

Banner-Backpackgids-Indonesië

Banner-Backpackgids-Bali

Banner-Backpackgids-Filipijnen

Banner-Backpackgids-Australie-nieuw